2023-08-03
Amitie Kitchen📍尖沙咀厚福街8號H8 9樓今日難得同朋友一齊放假,就決定搵間尖沙咀高質西餐廳食下chill下🥰🥰見到Amitie Kitchen係openrice都多好評,決定試下呢間啦~😍Lunch大約一點上到黎,見到差不多全場滿座,好Full🤣不過好彩朋友事先係Openrice book左位,所以先唔洗等🤣午市套餐都有幾多選擇,會包一個前菜(是日餐湯或三文魚沙律伴日式洋蔥汁)、一份主菜、甜品同埋飲品,重可以加15蚊要份餐包添🥐🥖我同朋友order左兩個set ,湯同沙律各一份,今日餐湯係粟米湯,濃郁粟米味🌽,又好Creamy ,好飲😆沙律菜好Fresh好新鮮,加埋酸甜嘅洋蔥汁,簡單得黎又幾開胃🥗餐包焗到好香好脆👍值得+$15👍👍5. 黑松露野菌煙斗粉 $98一上枱就聞到好重黑松露味,食落口都係,野菌配上黑松露簡直係提升咗一個層次,味道好夾,加埋唔會成日食到嘅煙斗粉,煙斗形嘅粉可以兜住啲汁,成碟粉真係好夾好好食😆😆13. 烤燒西班牙栗飼豬鞍扒配蜜桃莎莎配意粉 $168豬鞍扒肥瘦均勻,又有豬味🐖一切開就知道係用溫度計精準測量佢嘅生熟度,因為會見到豬鞍扒熟嘅程度係啱啱好,所
📍尖沙咀厚福街8號H8 9樓
5. 黑松露野菌煙斗粉 $98
13. 烤燒西班牙栗飼豬鞍扒配蜜桃莎莎配意粉 $168
豬鞍扒肥瘦均勻,又有豬味🐖一切開就知道係用溫度計精準測量佢嘅生熟度,因為會見到豬鞍扒熟嘅程度係啱啱好,所以肉質好軟好稔,配菜都有好幾種,包括有茄子、黃椒、紅椒、翠肉瓜,全部都好新鮮,配埋莎莎汁成碟菜式都好Fresh👍
脆炸蕃薯條 $58
蕃薯條外脆內軟,配埋個醬汁簡直一流,其他餐廳通常會用茄汁,但呢度係用蛋黃醬架,好好食😍仲要份量都算大份👍
跟餐甜品係糯米糍,一餐都係要有個甜品先滿足,糯米糍煙煙靭靭好食😍😍~
凍檸茶 跟餐+$3
凍抹茶紅豆冰 跟餐+$20
兩杯飲品都係細細杯,味道都ok,不過如果可以大杯返少少就好啦😆😆
整體黎講,餐廳位置方便,環境舒服企理,食物質素好食賣相又靚,值得再黎😍😍😍