2011-08-06 35 浏览
今日來到好有氣氛的Amici食夜晚+宵夜, 因為她10點後做8折, 所以我們特登等到成10點先入座。當晚所有材式名全部唔記得....首先是大蝦沙律 薯皮- 好食, 整得好碎口 (熱氣之選...)蘑菇, 辣肉腸 pizza?? (完全唔記得有乜料....)本來唔諗住叫pizza, 不過上開飯, 好多人都讚這度既pizza, 所以叫了一個。這度是麵包pizza,厚底, 鐘意食薄底的人就應該麻麻 (包括我), 不過其他都做得好好, 配料分佈平均,味道幾好, 好食過pizza 客的多多聲!pizza好鐘意這度的環境,聽住輕快的音樂,傾下計發下呆, 爽!

當晚所有材式名全部唔記得....

首先是大蝦沙律
薯皮- 好食, 整得好碎口 (熱氣之選...)
pizza
好鐘意這度的環境,聽住輕快的音樂,傾下計發下呆, 爽!

2011-07-02
  • 薯皮
  • pizza
晚餐, 點左個$328 2人餐,1) 蘑菇湯, 將蘑菇磨成溶滲入湯裡面, 令湯充滿蘑菇味, 亦有啖啖蘑菇肉; 不過, 個飽太硬2) 波菜涉律, 食落唔似波菜, 似火箭菜; 配bear梨, 好爽, 好甜; 仲有甘香既parma ham, 正!!!3) 肉醬千層面, 汁夠多, 一層面夾一層茄子, 味道好有層次4) 蘑菇雞肉, 雞肉個樣燒到好dry, 但竟然仲好有汁, 唔"un", 唔鞋成個餐份量好夠, 好飽, 物有所值!!服務好好, 服務員大部份會用英語同你交談,加上環境同裝修, 令我以為身在soho
晚餐, 點左個$328 2人餐,

成個餐份量好夠, 好飽, 物有所值!!

服務好好, 服務員大部份會用英語同你交談,

加上環境同裝修, 令我以為身在soho
2011-07-11
2011-06-24 14 浏览
原來我一直去到最高既只係12樓~.~再上先係13樓"'3點幾去到,冇人寅係一個人都冇,唔只係客人,侍應既影都冇自己入去自己揀位坐,坐左勁耐自有個類似印籍女人來比個餐牌我地睇識睇中文但唔曉講,溝通唔到~.~之後有個準備落班既廚房佬,好好心咁解講我地既問題,重同我地落埋單點左Amici snock platter(for 2person)跟Lemon Squash & Hot coffee (Unlimited Drink)落完單之後,D人又消失晒 -口-"'等左唔知幾耐,終於都出一出現離左2杯野飲,然後.. .又消失左~.~杯COFFEE唔錯的,冇酸味,OK香滑,重有代糖比你用@3@不過其實唔洗點落,已經好OK~又等多一陣終於又出現,上野食,跟住又哩番入去-.-"'其實之後都多左個後生侍應仔既,不過成場坐係入面傾電話~.~之後,有其他人入離都要等果個女人出離先有餐牌睇~講番哩堆野食,都幾好食的@w@最愛尤魚圈&薯皮點埋d醬very GOOD如果中間D菜有沙律點碟野對於我離講就Perfect喇係哩間野坐下食下tea真係唔錯架,又有得任飲~不過,如果好著重service既話,一定如果哩間野,
原來我一直去到最高既只係12樓~.~
再上先係13樓"'

3點幾去到,冇人

寅係一個人都冇,唔只係客人,侍應既影都冇

自己入去自己揀位坐,
坐左勁耐自有個類似印籍女人來比個餐牌我地睇
識睇中文但唔曉講,溝通唔到~.~
之後有個準備落班既廚房佬,
好好心咁解講我地既問題,重同我地落埋單

落完單之後,D人又消失晒 -口-"'
等左唔知幾耐,終於都出一出現離左2杯野飲,
然後.. .又消失左~.~
COFFEE
杯COFFEE唔錯的,
冇酸味,OK香滑,
重有代糖比你用@3@
不過其實唔洗點落,已經好OK~
又等多一陣終於又出現,上野食,
跟住又哩番入去-.-"'
其實之後都多左個後生侍應仔既,
不過成場坐係入面傾電話~.~
之後,有其他人入離都要等果個女人出離先有餐牌睇~
Amici snock platter $98
講番哩堆野食,
都幾好食的@w@
最愛尤魚圈&薯皮

點埋d醬very GOOD

如果中間D菜有沙律點碟野對於我離講就Perfect喇

係哩間野坐下食下tea真係唔錯架,又有得任飲~
不過,如果好著重service既話,一定

如果哩間野,d侍應可以好似個廚房佬咁熱心,
就真係各方面都唔錯,可惜"'
2011-06-22
$53.5 (下午茶)
Amici snock platter $98
COFFEE
  • Amici snock platter
  • Hot coffee
2011-06-21 16 浏览
與好友即興約晚飯,只知地點在旺角,故便立刻上這裡找找有甚麼好吃的~ 看到除了服務員態度差之外,食物質素大多獲好評,決定一起來試試~也許時間尚早,19:00來到,沒人排隊,在RECEPTION等候入座,服務態度比想像中好 (可能已有足夠心理準備吧!) 可是經理卻二話不說請我坐在店外的位置,但那位置實在人來人往,被人經過看到食相的感覺實不太好,故要求坐到店內,被安排到一張四人桌,可是檯與檯之間有點擠,身型再大點的很難坐在這桌上... 坐下第一時間,當然是看MENU了,這裡的MENU實在很有心思,很吸引,像一個盒子般~我們二人點了個沙律、PIZZA及意大利雲吞,各人點了一杯飲品~Spinach Parma Ham Salad:菠菜的感覺很新鮮,第一次吃這樣的菠菜,一向不吃菠菜的我,也沒有抗拒地吃下去,Parma ham無論味道及質地也不俗,唯獨吃不到芝士味~ Amici Pizza:實在太多食評讚這裡的pizza,雖然只得二人,仍毫不考慮地點了一份,看上去相當大,分開8件,餅底很薄,焗得很脆,味道很不錯,可能因為蕃茄味很香,但卻吃不到menu中所提及的雞肉、磨菇等味,而parma ham分

好有心思既餐牌

Spinach Parma Ham Salad
Amici Pizza:實在太多食評讚這裡的pizza,雖然只得二人,仍毫不考慮地點了一份,看上去相當大,分開8件,餅底很薄,焗得很脆,味道很不錯,可能因為蕃茄味很香,但卻吃不到menu中所提及的雞肉、磨菇等味,而parma ham分佈很不平均,只有數片pizza有。
Amici Pizza
Pork and Wild Mushroom Ravioli:意想不到的細份!並且雲吞皮很厚,放入口第一個感覺是「果然在吃雲吞!」因為很清晰吃到豬肉味道,卻不太吃到磨菇味,這個下次應該不會再叫了~
為何食評標題會以「奇妙的一餐」來命名呢﹖因為一向我的胃容量很小,在pizzahut只吃2片pizza便會投降,但這個晚上消滅了以上的食物之後,不單沒有很飽的感覺,竟然還不覺得有食物到肚!是否很奇炒呢﹖

雖然食物不是太出色,但環境很舒適,也可以三五知己來摸著酒杯底一起邊吃邊談天說地,也不失為一個好地方呢!

備註:由於都是用iPhone拍的照,不太好看,請多多包涵
2011-06-14
好有心思既餐牌
Amici Pizza
(非会员)
2011-04-18 12 浏览
諗住試下呢間野大概6pm左右就去到可能因為仲早,成間餐廳一個人都冇係門口睇緊menu之際就有個男職員出黎招呼我地仲同我地講話可以俾張窗口位ge枱我地我地睇完個menu之後就決定食呢間當時就有個講英文ge女侍應帶位我地入到去個女侍應好冇禮貌咁叫我地坐張係中間位ge枱我地就話佢知佢個同事話可以俾張窗口位我地點知個女侍應即時黑哂面語氣勁差咁命令我地坐佢俾我地個張中間枱我地再要求佢竟然喝我地+ say no真係第一次遇到d服務態度差到咁ge侍應最後我地都係決定唔食,走但係我地行左出門口個女侍應都仲係向佢個同事鬧緊我地講真,d客俾錢黎食野竟然要俾個侍應喝野都未食就已經一肚氣真係離哂譜以後絕對唔會幫襯
諗住試下呢間野
大概6pm左右就去到
可能因為仲早,成間餐廳一個人都冇
係門口睇緊menu之際就有個男職員出黎招呼我地
語氣勁差咁命令我地坐佢俾我地個張中間枱
我地再要求
佢竟然喝我地+ say no
真係第一次遇到d服務態度差到咁ge侍應
最後我地都係決定唔食,走
但係我地行左出門口
個女侍應都仲係向佢個同事鬧緊我地

講真,d客俾錢黎食野
竟然要俾個侍應
野都未食就已經一肚氣
真係離哂譜
以後絕對唔會幫襯
2011-03-26 23 浏览
晚上7時過後來到, 沒有太多客人.入去感覺環境不錯, 尤其是窗傍的圓枱,但卻被帶到最角落沒有景的卡位. 座位很寬敞, 所以也沒介意, 怎知剛坐下,發現不對路 – 後面一枱正高談闊論, 再加上是角落位, 噪音被困, 嘈吵非常.於是出去問其中一個女侍應問問可否安排其他座位,她滿臉不耐煩的說全部枱已經被訂了. 沒辦法, 只好回去卡位..點了1客意大利雲吞, 1 客海鮮意粉, 1客焗薯皮, 1客沙律食物是可以的, 但已不想詳述, 因為但對這裡最印象深刻的是”服務”- 只記得SERVE我們的是全無表情, 而且每次和她說話都被黑面的女侍應(說英文的). 很嘈兼被黑面的一餐. 掃興!還會有下次嗎? 當然不會.
晚上7時過後來到, 沒有太多客人.
入去感覺環境不錯, 尤其是窗傍的圓枱,
但卻被帶到最角落沒有景的卡位.
座位很寬敞, 所以也沒介意, 怎知剛坐下,
發現不對路 – 後面一枱正高談闊論,
再加上是角落位, 噪音被困, 嘈吵非常.
於是出去問其中一個女侍應問問可否安排其他座位,

很嘈兼被黑面的一餐. 掃興!
還會有下次嗎? 當然不會.
2011-03-18
2011-03-22 17 浏览
買左十點幾o既戲飛, 所以大約九點幾黎到朗豪坊, 食個晚飯, 再去睇戲上到黎, 睇下個餐牌, 就決定食呢間啦入到去, 坐卡位, 枱櫈高度有問題, 枱太高, 非常唔舒服我地叫左三樣野...Tomato mozzaralla salad, fried wings, carbonaraTomato mozzaralla salad: 非常中意食芝士, 同蕃茄, 所以點左呢個蕃茄算新鮮, 但唔太多汁, 芝士大大舊, 非常滿足, 非常好Fried wings with honey mustard sauce:開頭唔知道係炸雞翼, 如果知道一定唔會點呢個, 炸雞翼好熱氣!雞翼唔香口, 調味不夠, 主要係要靠蜜糖芥末醬, 才有味道帶出Carbonara:意粉軟硬度ok, 醬汁好多, 可以咸多少少 食物上得非常慢, 要吹佢快d!!!9:45分先都係只上左一個沙律, 真係非常慢!連叫一杯熱水, 都非常慢!埋單時, 發現一個待應都唔見! 等左陣先有人!
上到黎, 睇下個餐牌, 就決定食呢間啦
入到去, 坐卡位, 枱櫈高度有問題, 枱太高, 非常唔舒服

Tomato mozzaralla salad:
非常中意食芝士, 同蕃茄, 所以點左呢個

Carbonara:
意粉軟硬度ok, 醬汁好多, 可以咸多少少

食物上得非常慢, 要吹佢快d!!!
9:45分先都係只上左一個沙律, 真係非常慢!
連叫一杯熱水, 都非常慢!
埋單時, 發現一個待應都唔見! 等左陣先有人!
2011-03-19
2011-03-22 21 浏览
一直都想同女朋友去langham 13/f 尼個地方食野,因為睇相個view好似幾正但成日撞唔岩時間.本身星期日下午係想去Mes Amis但入面好似冇咩人同埋好似冇tea set.所以就慢慢唔覺意行左去另外一間Amici (心水2號)門口有tea set menu開正我地果"飯"以為只有出面的open space..坐得滿滿的.心諗以為冇啦...點知原來入面仲有位ga wo..真係大鄉里..!!入面原來比外面更舒適..因為下午茶時間關係..好似冇咩人..(見圖)外藉侍應都好識做安排window side比我地坐.~..可以望晒成個langham高景..正.!事不宜遲我地立刻叫左2個tea set.招牌pizza+coke.什麼招牌呢,,原來係薄肉腸仔+芝士+檻欖..味道適中,面包唔薄..又足料.好好食..!`coke有得冇限refill~~~~great!意大利煙肉芝士長通粉+lime soda份量不少同埋個source好好味.~~加埋lim soda 很開胃差d連碟都食埋..~~食完晒都要再打開個menu..(得意menu -見圖)睇下下次dinner有什麼set.總括來講係冇去錯地
一直都想同女朋友去langham 13/f 尼個地方食野,
因為睇相個view好似幾正但成日撞唔岩時間.

本身星期日下午係想去Mes Amis但入面好似冇咩人

門口有tea set menu開正我地果"飯"
點知原來入面仲有位ga wo..真係大鄉里..!!

冇咩人
事不宜遲我地立刻叫左2個tea set.

招牌pizza+coke.
招牌pizza
什麼招牌呢,,原來係薄肉腸仔+芝士+檻欖..
味道適中,面包唔薄..又足料.好好食..!`

coke有得冇限refill~~~~great!

意大利煙肉芝士長通粉+lime soda
意大利煙肉芝士長通粉
份量不少同埋個source好好味.~~
加埋lim soda 很開胃
差d連碟都食埋..~~
coke+lime sofa
食完晒都要再打開個menu..(得意menu -見圖)
睇下下次dinner有什麼set.

總括來講係冇去錯地方.
好鐘意尼d靜靜地ge地方慢慢係tea..真relax
有tea set係十分抵食..
dinner 都係計落都係200$ per head...
可以考慮~
期待下一次再黎!!~~~~~~~
2011-03-20
$58.5 (下午茶)
冇咩人
招牌pizza
意大利煙肉芝士長通粉
coke+lime sofa
2011-03-19 33 浏览
星期六的中午係朗豪坊搵野食未試過呢一間 但係男友之前同屋企人試過話好食 所以想就試下!!係朗豪坊頂樓 今日個天幕無開不過環境氣氛都好正 好適合傾計價錢俾想像中經濟 set lunch 都係$60-70 有前菜(湯/沙律)、main course 、drink 個沙律好正煙三文魚凱撒沙律三文魚好正 仲有牛油果 (好好味一上枱就食左落肚........唔記得映相添>"<.. )我個主菜係水牛芝士pizza 讚讚讚ar!!我朋友食羊柳我本身唔太鍾意羊 但佢呢隻都易入口 味道不錯drink 仲可以揀fruit tea!!我杯strawberry tea 仲有果肉添!! 正!!
星期六的中午係朗豪坊搵野食

個沙律好正
煙三文魚凱撒沙律
三文魚好正 仲有牛油果

我個主菜係水牛芝士pizza
讚讚讚ar!!我朋友食羊柳
我本身唔太鍾意羊 但佢呢隻都易入口 味道不錯

drink 仲可以揀fruit tea!!
我杯strawberry tea 仲有果肉添!! 正!!
2011-03-19
2011-03-16 15 浏览
睇完戲夜晚 7 點上到黎~ 不用等位 =]呢度環境好舒服,如果你唔畏高仲可以坐邊位俯瞰朗豪坊  Pumpkin soup: 都幾香滑~ 包好脆 =)Caesar salad: 沙律醬好好味...唔知係用邊隻醬呢~另配的頭盤精緻,開胃, 粒蕃茄仔入面仲放左D碎蛋粒 tim* 法包上面的蕃茄有奄過~ 有d "四川o個種酸辣 feel"...原本配合起來別有一番風味~!!!Lasagna: 我數過.... 有 8層~~哈哈!! 肉醬夠 juicy,不過闊麵 d 質地稔左d... Bacon Linguini .Carbonara: Carbonara汁勁香.濃.滑!!! 而扁意亦很煙韌~ 欣賞!! =)如果落多d bacon 同 mushroom 更加好~   drinks 點了 fruit punch* 味道剛剛好~ 經理見我想畢走d 冰之後佢主動幫我, thanks.這地方 坐得舒服, 而且 open space~ 非常適合來傾計飲野 =)同樓下多人嘈雜比較~~ 這裡是另一世界~~*
睇完戲夜晚 7 點上到黎~ 不用等位 =]

呢度環境好舒服,如果你唔畏高仲可以坐邊位俯瞰朗豪坊

full~  :P
Pumpkin soup: 都幾香滑~ 包好脆 =)

如果落多d bacon 同 mushroom 更加好~

同樓下多人嘈雜比較~~ 這裡是另一世界~~*
2011-03-15
full~  :P
  • 卡邦尼扁意
2011-02-20 9 浏览
好友生日,在網上找來這間店,位置幾好,在旺角,放工後可一起前往.本想早一天打電話book位,不過打來打去都唔通.我地3個人,選擇坐入面,仲要上幾級樓梯的位置,自成一角.....good!去到的時間都叫早,所以唔洗等,即入.餐牌好有特色,不過燈光太暗,大家又未來過食,所以揀了好耐.終於揀了芝士蒜蓉包($42)帕爾馬火腿+意大利軟芝士+紫蘇葉+巴馬臣芝士碎pizza($128)藍青口扁意粉配秘製蕃茄醬($98)3樣味道都不錯,蒜蓉包同pizza好香的芝士味,不過就好易飽,3個女仔剛剛好....hehe!食食下,成間店都坐滿了下次會再來,試下其他的食物
本想早一天打電話book位,不過打來打去都唔通.
去到的時間都叫早,所以唔洗等,即入.
餐牌好有特色,不過燈光太暗,大家又未來過食,所以揀了好耐.
終於揀了芝士蒜蓉包($42)
藍青口扁意粉配秘製蕃茄醬($98)
食食下,成間店都坐滿了
下次會再來,試下其他的食物
香脆,好香芝士味
香脆,好香芝士味
夠薄,又香又脆
ok
2010-12-27 10 浏览
本來諗住食旺角家樂果間“California Pizza Kitchen", 但book 枱時間餐廳話要2個鐘交枱。友人推介呢間。5個人叫o左: 芝士蒜蓉包 potato skin Caesar salad Prosciutto di Parma Pizza margherita pizza 黑松露豬枊磨菇雲吞 Seafood Linguini總括o黎講, 食物質素同款式同california pizza kitchen 差唔多,但環境,氣氛同服務態度呢度都好好多。仲要唔駛等位, 又坐得舒服。呢度適合兩個人o黎,因為好有情調又唔太嘈。
友人推介呢間。
5個人叫o左:
芝士蒜蓉包
Caesar salad
黑松露豬枊磨菇雲吞
Seafood Linguini
仲要唔駛等位, 又坐得舒服。
呢度適合兩個人o黎,因為好有情調又唔太嘈。

2010-12-13
margherita pizza
  • margherita pizza,芝士蒜蓉包,黑松露豬枊磨菇雲吞
2010-12-17 10 浏览
成為每月壽星的優惠就係免費有飯食,朋友們揀咗依度慶祝,一行十人坐底睇Menu揀嘢食,有Salad、小食、pizza、burger及pasta!Caesar Salad - 蔬菜新鮮,芝士味足,清清淡淡,不錯的開始!Amici Snack Platter - 有雞翼開邊、魷魚圈,雞翼炸得透,夠野味;魷魚嫩口,但較切開!無試洋蔥圈Amici Burger - 比漢堡包店的為大,個friend好有心機將佢分為幾份,但都無機會品嚐! 只食薯條,幼身,唔夠熱!Amici (pizza) - 眼見以磨菇為主要,但最終又係無得試!Red Hot Chili Pepperoni - 薄批,以辣肉腸及原味腸為主,新鮮熱騰騰,脆身,好食!Fettucini Carbonara - 超膿芝士味,闊條麵軟硬度適中!Full Rack of Spare Ribs - 選用小豬較短身的肋骨,切完都有十二三條,入味,肉質嫩身,味道適中!價錢唔算太貴,略嫌音樂太大,可推介!

只食薯條,幼身,唔夠熱!

價錢唔算太貴,略嫌音樂太大,可推介!
2010-12-16
2010-11-24 26 浏览
與好友這次晚飯,她選了去朗豪坊的Amici,真是一個很好的地方,人流不多,可以靜靜的聊天另外,由於餐廳侍應全是外籍人士,點菜時用英文已是意料之內,可是,那些可是義大利文,根本不如如果發音,只好指著餐牌說this,this&this,然後聽聽侍應的覆述,嘗試學習一下,不過,吃完後,已忘記得一乾二淨,哈哈  這個盒,原來是餐牌Spinach Parma Ham Salad$78Parma ham and sliced pear on a bed of fresh spinach, served with fresh mint and peach dressing, garnished with shaved Parmesan 醬汁酸酸辣辣有點泰式的感覺Seafood Linguini$108Linguini pasta with clams, mussels, prawns and garoupa, cooked in a garlic white wine tomato sauce 蕃茄汁不太夠蕃茄味,醬汁剛剛好排著每條意粉Prosciutto di Parma$128Prosciutt
與好友這次晚飯,她選

這個盒,原來是餐牌
MENU

醬汁酸酸辣辣有點泰式的感覺

Seafood Linguini
蕃茄汁不太夠蕃茄味,醬汁剛剛好排著每條意粉

Prosciutto di Parma
Prosciutto Parma ham, ricotta, fresh basil and grated Parmesan
很喜歡那又薄又脆的批底,配上三種不口味的cheese,定要趁熱消滅

2010-11-18
MENU
2010-11-07 8 浏览
一口子跟友人食TEA去了LHP 的AMICI高高在上(13/F) 難得在旺角人流量低的地方...真的ENJOYABLE要了一個小食拼盤, 一個卡邦尼長通粉同蘋果批伴雪糕 小食拼盤有炸洋蔥圈, 炸墨魚圈, 薯皮及雞翼 配 酸甜汁炸洋蔥圈: 實實在在的一大個洋蔥圈包在炸粉中...因為一口子不吃洋蔥..一切開來就轉移絡友人了..炸的香脆洋蔥味好濃 (這是聽到友人咬下去及口中發出來的味道而知道的)炸墨魚圈: 都是一大個墨魚筒再切成圈的. 有咬口, 炒漿略多了一點..沾上酸甜汁食好不錯.薯皮: 薯皮面有少許parma ham同芝士, 要趁熱食, 凍了感覺有點油有點滯雞翼: 雞翼入味, 面有香草, 是單骨的, 食起來比較方便. 要沾上酸甜汁才好食的, 不然會太咸 卡邦尼長通粉 忌廉汁好濃, 裡面有煙肉, 紅蔥頭, 和不知名菜頭, 面有Parmesan 芝士意粉不會太硬不會太稔, 口感不錯, 忌廉汁好濃好CREAMY 蘋果批伴雪糕其實蘋果批同雪糕味道沒有互相「補足」的, 一齊食或分開食都沒有分別...都是蘋果批味同雪糕味蘋果批好香, 肉桂味淡淡的滲出來, 甜度適中..不錯不錯整體來說食物不錯...
一口子跟友人食TEA
去了LHP 的AMICI
高高在上(13/F)
難得在旺角人流量低的地方...真的ENJOYABLE
要了一個小食拼盤, 一個卡邦尼長通粉同蘋果批伴雪糕
小食拼盤
有炸洋蔥圈, 炸墨魚圈, 薯皮及雞翼 配 酸甜汁
Amici Snack Platter ($98)

卡邦尼長通粉
Fettucini Carbonara ($96)

蘋果批伴雪糕
Apple Pie with Ice Cream ($48)

蘋果批好香, 肉桂味淡淡的滲出來, 甜度適中..不錯不錯

整體來說食物不錯...
環境都不錯..
是下午在鬧市的好去處
2010-11-06
Fettucini Carbonara ($96)