2022-07-06 31 浏览
最近紅爆IG嘅超邪惡阿華田咖椰吐司,到我去打卡啦🤳🏻餐廳係自助式,好似food court咁要自己去counter落單同取餐,食完之後都要有公德心哋收拾乾淨呀😉·<辣椒板麵> ʜᴋᴅ 88乾拌新加坡傳統板麵,表面好似偏乾咁,其實好多醬汁同肉碎喺底,一定要記得撈均食呀😝醬汁偏甜好易入口,辣味其實嚟自參巴辣椒醬,如果唔撈呢一part嘅話係唔會辣🌶個人好鍾意配料入面嘅炸江魚仔,好香口😂·<叻沙> ʜᴋᴅ 98配料有齊蝦,魚蛋,豆卜同半隻蛋🥚叻沙湯底唔算濃,椰汁味唔重🥥但就更偏辣🥵麵底覺得好似米線,個人覺得煮得有點太腍🤔·<咖椰爆漿> ʜᴋᴅ 68呢間餐廳嘅重點就係呢碟超邪惡吐司🍞三層麵包夾住牛油、咖椰醬、朱古力榛子醬、花生醬同煉奶,表面仲有一層朱甜力淋醬同可可粉,集所有糖油於一身😈麵包邊位微脆,一啖過就可以食晒咁多款醬🤩甜度爆標😂·<美祿爆炸> ʜᴋᴅ 58另一打卡熱門就係呢杯美祿爆炸,飲品表面灑厚厚一層美祿粉仲有好多美祿脆脆🤎對比吐司呢個甜度就好濕濕碎啦🤭·<黑白> ʜᴋᴅ 28仙草豆漿🥛應該係全場最light
<辣椒板麵> ʜᴋᴅ 88
<叻沙> ʜᴋᴅ 98
<咖椰爆漿> ʜᴋᴅ 68
<美祿爆炸> ʜᴋᴅ 58
<黑白> ʜᴋᴅ 28
仙草豆漿🥛應該係全場最light嘅食物,都幾需要佢嚟清新一下口腔🤓
2022-07-06 22 浏览
A.T.A.S 新加坡非一般的星馬菜! 自助式餐廳,設有自助點餐機/櫃枱落單,自己搵位,自助取餐,食完就自己將餐盤收拾美祿咖椰爆漿吐司 Kaya Toast有別於一般既咖央多士,用香脆多士夾住5層餡(兩層牛油,煉奶,花生醬,朱古力榛子醬),表面灑滿美祿粉,超級邪惡😋 必試✨不過係偏甜既 板麵粿湯材料有新鮮豬肉丸,銀魚仔,菇,蛋,菜心同蒜湯底清清地 麵質幾特別叻沙 Laksa就咁睇個湯底已經知味道夠哂濃郁,帶少少辣,仲有椰香味 材料有蝦,蛋,魚蛋,豆卜 啲蝦已經碌殼 魚蛋又彈牙 豆卜吸哂啲汁 正🌶辣椒蟹醬配炸饅頭帶少少微辣,就連我呢個吾太食得辣既人都覺得好惹味 入面滿滿一絲絲既蟹肉 蟹肉仲帶點鮮甜 配埋表皮超脆熱焫焫既饅頭 簡直係絕配 ❗我最鐘意既一款菜式 ❗推介度: 👍👍👍👍
A.T.A.S 新加坡

美祿咖椰爆漿吐司 Kaya Toast
必試✨不過係偏甜既

板麵粿湯
材料有新鮮豬肉丸,銀魚仔,菇,蛋,菜心同蒜
湯底清清地 麵質幾特別

叻沙 Laksa
就咁睇個湯底已經知味道夠哂濃郁,帶少少辣,仲有椰香味
材料有蝦,蛋,魚蛋,豆卜
啲蝦已經碌殼 魚蛋又彈牙 豆卜吸哂啲汁 正

🌶辣椒蟹醬配炸饅頭
簡直係絕配

❗我最鐘意既一款菜式 ❗

推介度: 👍👍👍👍
  • 咖椰爆漿
[ A.T.A.S ]店鋪正門位於大街地下,上完樓梯先到一樓餐廳。餐廳以快餐店形式運作,可以用自助點餐機或者去櫃檯落單,落單後等呼叫器提示就有得拎嘢食!✿ 咖椰爆漿 🍫🍞🍞🤤🤤 $68多士基本配料有咖椰醬、牛油、煉奶&美祿粉,如果想食邪惡啲,仲可以免費加埋花生醬&朱古力榛子醬🍫🍫當日叫咗邪惡版,超充料,但略嫌heavy咗dd🤣🤣變得偏甜。食完一件已經有啲飽肚,適合2-4人share食,但超打卡able📸✿ 咖喱配印度薄餅 $98咖喱係黃咖喱,只有一種辣度,建議食得辣嘅朋友先好order🫢 薄餅即烤鬆脆,配上香濃嘅咖喱好夾。✿ 辣椒板麵 🌶🌶$88呢度既麵食有好多選擇,有辣有唔辣,有湯麵或無湯嘅麵。見到menu上嘅辣椒板麵幾吸引,一於叫嚟試下。辣椒板麵都幾大碗,外觀似拌麵,麵條較粗身,有啲似刀削麵,加埋參巴醬、辣椒、豬肉等配料,幾惹味!✿ Teh 奶茶 🥤🥤$18因為叫咗個多士,叫番杯奶茶,無咁甜。佢同傳統茶記奶茶唔同,係煉奶底,但唔會太甜👍🏻👍🏻不過係奶味較重嘅奶茶。總結🫦餐廳食物種類繁多,環境舒適,冷氣充足食辣嘢都唔怕熱。味道偏新加坡風味,鍾意食新加坡嘢食既朋友,呢間餐廳應該適合你地
[ A.T.A.S ]

✿ 咖椰爆漿 🍫🍞🍞🤤🤤 $68

✿ 咖喱配印度薄餅 $98

✿ 辣椒板麵 🌶🌶$88

✿ Teh 奶茶 🥤🥤$18

總結🫦
餐廳食物種類繁多,環境舒適,冷氣充足食辣嘢都唔怕熱。味道偏新加坡風味,鍾意食新加坡嘢食既朋友,呢間餐廳應該適合你地!🤣

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
A.T.A.S
地址:銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖
電話:92687393
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 辣椒板麵
2022-07-03 59 浏览
同朋友去銅鑼灣行街,之後去邊寧頓街嘅ATAS食飯,餐廳是以新加坡菜為主題嘅快餐店,店員是新加坡人,餐廳嘅環境好有文青feel,打卡亦可以!Laksa 叻沙粗米粉,叻沙湯底顏色紅噹噹,味道帶濃郁椰香,有少許辣。配粗米粉又滑又有口感,配料蝦仁和魚蛋好爽口,豆卜和蛋索左濃湯好惹味!咖喱雞胸麵,湯底也是叻沙濃湯,材料有低溫慢煮雞胸、豆卜、馬鈴薯、菜心。慢煮的好處除了可以保持肉質嫩滑,也可令肉受熱平均,不會外面熟,入面生,有些營養也因低溫烹調而得已保存,雞胸肉冇骨啖啖肉,沾滿叻沙濃湯更惹味!咖椰爆漿,將咖椰、牛油、花生醬、巧克力榛子醬及煉奶加入香脆的多士內,再撒上美綠粉,每一啖都充滿香甜醬料,超級邪惡!超級好味!美祿爆炸,面層撒上大量美祿粉、美祿脆脆和一塊美祿餅乾,味道極濃郁而且有多種口感!黑白仙草豆醬,即是馬來西亞的豆奶涼粉,除了可以飲到濃濃豆香的豆漿外,底下還有QQ的仙草凍,可品嚐仙草膠質的豐富口感。

2022-07-02 45 浏览
晚餐.邪惡的一餐😈餐廳入口要行樓梯上一層座位都幾闊落可以揀用點餐機自助點餐或者去收銀落單之後會俾部機仔你 要自己去拎嘢食食完要自己拎走啲餐盤.1) 咖椰爆漿差唔多每枱都有叫呢款 賣相非常吸引麵包外皮脆脆地 有滿滿嘅朱古力同花生醬味 不過就唔太知啲咖椰係咩味 有啲似煉奶(?!)牛油略嫌太多太厚 不過都好易就可以拎走佢食落又比想像中無咁膩同飽滯不過最好都係2-3個人share.2) 肉脞面有一大堆嘅肉碎 魚蛋同炸雲吞麵好味 配咗粗麵 加啲熱湯落去食 味道都唔錯不過啲麵有少少癡住 比較難夾.3) 麵粉粿乾有啲似乾炒牛河 有啲冬菇片同魚仔乾不過比較鹹.4) 美祿爆炸 & Michael Jackson美祿爆炸又係差唔多每枱都會點😂好耐無飲過美祿喇!味道就係平時嘅美祿味 不過上面有好多美祿波波 美祿粉 美祿味濃郁仲有塊暖嘅餅🤣Michael Jackson係仙草豆腐 少甜 感覺較清淡我就幾鍾意喇$28 價錢比美祿相宜
邪惡的一餐😈
1) 咖椰爆漿
差唔多每枱都有叫呢款
賣相非常吸引
麵包外皮脆脆地 有滿滿嘅朱古力同花生醬味
不過就唔太知啲咖椰係咩味 有啲似煉奶(?!)
牛油略嫌太多太厚 不過都好易就可以拎走佢

有啲似乾炒牛河 有啲冬菇片同魚仔乾
不過比較鹹

4) 美祿爆炸 & Michael Jackson
美祿爆炸又係差唔多每枱都會點😂
好耐無飲過美祿喇!
味道就係平時嘅美祿味
不過上面有好多美祿波波 美祿粉 美祿味濃郁
仲有塊暖嘅餅🤣
Michael Jackson係仙草豆腐 少甜 感覺較清淡
我就幾鍾意喇
$28 價錢比美祿相宜
同朋友講起好掛住星馬嘅野食, 佢就帶我嚟銅鑼灣呢間餐廳Lunch坐位幾寬敞舒適,落單後搵個位坐低店員好有效率,好快就準備好食物。菜單菜式好多都幾特別夠地道,唔係每間星馬菜嘅餐廳都食到。「叻沙」叻沙係我至愛,皆因個湯底辣辣地好惹味,鮮蝦都好大隻,夠爽口加入豆卜完全吸收哂湯底,入口一咬有爆汁感。「板麵」加入豬肉.炸乾魚仔.滷冬菇大大片炸蒜味道好濃郁板麵口感煙煙靭靭,有點似刀削麵。「咖椰爆漿」超濃郁朱古力味,厚厚嘅牛油.榛子醬.面層舖滿朱古力粉愛吃甜品的不能錯過。「美祿爆炸」美祿由細飲到大,原來加入朱古力脆脆球,可以令口感更豐富,大人小朋友都喜愛「玫瑰露恐龍」顏色好靚,搞拌一下面層朱古力粉,溶入淡淡玟瑰香味,味道好夾。下次嚟銅鑼灣又多個好選擇喇
坐位幾寬敞舒適,落單後搵個位坐低

店員好有效率,好快就準備好食物。

菜單菜式好多都幾特別夠地道,唔係每間星馬菜嘅餐廳都食到。

「叻沙」

叻沙係我至愛,皆因個湯底辣辣地好惹味,鮮蝦都好大隻,夠爽口
加入豆卜完全吸收哂湯底,入口一咬有爆汁感。

「板麵」

加入豬肉.炸乾魚仔.滷冬菇大大片
炸蒜
味道好濃郁
板麵口感煙煙靭靭,有點似刀削麵。

「咖椰爆漿」

超濃郁朱古力味,厚厚嘅牛油.榛子醬.面層舖滿朱古力粉
愛吃甜品的不能錯過。

「美祿爆炸」

• 美祿爆炸
  • 叻沙
  • 板麵
2022-06-29 41 浏览
A.T.A.S 銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖呢間食星馬菜架餐廳, 人氣高企架咖椰爆漿,我來啦, 眼見幾乎每臺都點!裝修白色幾有CAFÉ FEEL, 有自助點餐機落單。為左美祿kaya toast而來架我, 終於一嚐所願啦 ! $68咖椰爆漿, 中間牛油超厚, 仲有CONDENSED MILK 同 好厚架MILO 粉係面, MILO 粉就比到朱古力同麥香。邪惡到爆不過真係勁好食, 值得值得!$98 叻炸魚片米粉蛋 ,除了魚片同外,仲有紫菜同蕃茄, 白魚湯夠清新。肉脞麵 $88可揀粗麵、幼麵或老鼠粉。有肉碎、魚蛋、滷冬菇、生菜,豬肝跟老鼠粉,湯分開上,個辣醬好惹味,個炸雲吞外貌架東東好食,入面是蝦肉同豬肉。飲品 $30pandan milk tea $30 lime soda鹹檸仔soda
A.T.A.S
銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖

裝修白色幾有CAFÉ FEEL, 有自助點餐機落單。

飲品
$30pandan milk tea
$30 lime soda鹹檸仔soda
2022-06-29 43 浏览
呢間新加坡餐廳人氣爆燈,7點黎到幾乎滿座。餐廳採用自助形式,非常方便。叻沙,辣得黎又好惹味,味道濃烈,有好多料,魚蛋、魚片、蝦,豆卜同蛋,蝦新鮮彈牙。炸魚片米線,幾欣賞佢個魚湯,好濃好白,又有番茄同埋菜。加埋脆口既紫菜同埋炸魚塊,有不同既口感,唔會太膩。咖吔爆漿,好邪惡既甜點,幾乎張張枱都有點呢款小食。三塊麵包夾全兩層牛油,中層有咖吔、煉奶、花生醬、榛子醬,面頭仲舖滿晒美祿粉!!toast 都脆口但係幾甜下,超濃既朱古力味,好有食緊double chocolate 既感覺。飲品叫左酸梅青檸水,解膩一流,夏日飲碳酸水仲好爽添,酸酸甜甜。另外試左斑蘭奶茶都幾得意,但就真係睇個人喜好鍾唔鍾意陣斑蘭味。餐廳要上2樓,位置唔算好多但都舒適。

餐廳要上2樓,位置唔算好多但都舒適。
  • 炸魚片米粉
  • 叻沙
2022-06-28 106 浏览
看到很多人在網上推介這間餐廳,那我也來試一試~一定要點大家最推薦的咖椰爆漿,簡直是愛吃甜點人士的至愛🤩 餡料有煉奶、牛油、榛子朱古力、咖椰、花生醬、美祿粉,滿足你多個願望😆 但建議三人一起食,不然很大機會吃不完😆😆
看到很多人在網上推介這間餐廳,那我也來試一試~
咖椰爆漿
2022-06-18
2022-06-28 41 浏览
今日下晝有個喺銅鑼灣嘅Event 參加, 所以順道就喺銅鑼灣食埋午餐先進場。行過渣甸街後再經過邊靈頓街, 見到有條長樓梯嘅餐廳, 都幾吸引下,於是就入去ATAS 食個午餐。餐廳主打新加坡, 馬來西亞麵類, 啱哂大熱天時食啦。是日午餐炸魚片米粉叻沙咖椰爆漿酸梅青檸水班蘭奶茶炸魚片米粉, 味道消新, 魚湯香甜, 炸魚片其實係炸魚柳, 外脆內軟, 好食。叻沙, 湯底香濃, 辣度適中, 材料有蝦, 魚蛋, 豆卜, 蛋, 材料吸收哂湯底精華, 正。咖椰爆漿, 必食甜點, 脆麵包夾厚牛油 + 朱古力醬, 絕頂邪惡, 但超級好味。酸梅青檸水, 酸酸甜甜, 醒神醒胃。班蘭奶茶, 正正常常, 甜度適中。

餐廳主打新加坡, 馬來西亞麵類, 啱哂大熱天時食啦。

是日午餐
炸魚片米粉
叻沙
咖椰爆漿
酸梅青檸水
班蘭奶茶

酸梅青檸水, 酸酸甜甜, 醒神醒胃。

班蘭奶茶, 正正常常, 甜度適中。
2022-06-27 45 浏览
見到以前咖啡弄個位開咗一間新嘅新加坡餐廳,就走咗上去睇吓,原來係一間開放式嘅餐廳,自行落單,之後搵位😎可以選擇自己落單,亦可去櫃檯落單😌🍴 炸魚片米線🍴魚片即叫即炸,同魚柳口感一樣,再配上米線,另有白菜同蕃茄,本身以為清清地,但其實識落胡椒味勁重,好正😍🍴 辣椒板麵🍴店員好細心咁會介紹每一隻麵款,板麵即係大概好似刀削麵咁,另有肉碎,冬菇,再配上辣椒,係有啲辣,但好惹味😍🍴 咖椰爆漿🍴甜品,不得了,邪惡味十足😈大大嚿牛油,仲有朱古力醬,再加埋咖椰漿,超級好食,但真係要跑10K😂🍴美祿爆炸🍴仙草豆漿🍴兩款飲品都唔錯,個人比較喜歡美祿爆炸,比較重口味,又美祿粒粒再加美祿餅,仙草豆漿就比較清,各有唔同☺️座位方便比較少,可能有時會等下位🫠不過係值得等嘅一間餐廳😆同埋份量比較大,我哋兩位食嘅,食到最後甜品,都有食剩🥲

🍴 炸魚片米線🍴

🍴 辣椒板麵🍴

🍴 咖椰爆漿🍴

🍴美祿爆炸🍴仙草豆漿🍴

特色咖椰多再喺面頭撒滿美祿粉,咬落去有煉奶、牛油、花生醬、朱古力榛子醬等,多重口感真係大滿足,超級邪惡啊!!炸魚片米粉啖啖魚肉食落都幾嫩滑,奶白色魚湯香甜無腥味,仲有白菜、蕃茄等等,係相對健康既選擇~板麵粿乾闊身大大條既板麵好彈牙,索滿醬汁,鹹香十足~配料有豬肉碎、炸江魚仔、滷冬菇、菜心粒、炸蒜、蔥等等,旁邊仲有參巴醬辣椒,將全新配料連埋流心蛋拌勻,特別鹹香惹味,好正!酸梅青檸水 酸酸甜甜都幾消膩解渴黑白豆腐配滑溜仙草,仲可以揀走甜添!A.T.A.S係 以food court形式營運,環境乾淨,燈光夠光猛,仲有SOFA位置,都幾好坐,唔錯~
特色咖椰多再喺面頭撒滿美祿粉,
咬落去有煉奶、牛油、花生醬、朱古力榛子醬等,
多重口感真係大滿足,超級邪惡啊!!
炸魚片米粉
啖啖魚肉食落都幾嫩滑,
奶白色魚湯香甜無腥味,
仲有白菜、蕃茄等等,
係相對健康既選擇~
板麵粿乾
闊身大大條既板麵好彈牙,
索滿醬汁,鹹香十足~
配料有豬肉碎、炸江魚仔、滷冬菇、
菜心粒、炸蒜、蔥等等,
旁邊仲有參巴醬辣椒,
將全新配料連埋流心蛋拌勻,
特別鹹香惹味,好正!
酸梅青檸水
酸酸甜甜都幾消膩解渴

黑白
豆腐配滑溜仙草,仲可以揀走甜添!
A.T.A.S係 以food court形式營運,
環境乾淨,燈光夠光猛,
仲有SOFA位置,都幾好坐,唔錯~
2022-06-13
2022-06-24 18 浏览
嚟到呢一間銅鑼灣好出名嘅星馬菜餐廳🍴當然要食佢哋超邪惡嘅咖椰爆漿多士🍞用左三層吐司夾住牛油、煉奶、花生醬、咖椰漿 再淋榛子醬同美祿粉🥥🍫🥜口感味道非常之豐富🤩
2022-06-23 53 浏览
性價比絕高!份量大,調味出色,用料不俗,這家大馬快餐店雖然只是快餐,但絕對有著爆紅的條件性價比:不到$100有各式各樣的惹味小食,而最邪惡的我都有點!服務:比想像中好,百忙中願意給客人餐點的內容食品:辣椒蟹醬配炸饅頭$98不得了,微辣的辣椒🌶️醬配上還保有鮮味,一絲絲的蟹肉有大量,把剛炸起熱辣辣的饅頭沾上,很惹味好吃!辣椒板面$88板面即很像細長的刀削麵,口感微微煙韌,配上非常大量的辣椒醬 魚乾 跟肉碎,配上一隻生雞蛋令板面醬更加濃郁,份量巨大,味道是既惹味又上癮,正😄!炸魚片米粉$98炸皮薄薄的包裹着魚片落去炸,炸完魚片還是保持嫩滑,加上奶白色的魚湯味道清純,而這裏的米粉其實是米線,此外爽脆的紫菜有畫龍點睛的功效,不要把它跟魚片全浸到湯內,會有多層次嘅口感,樣子平凡但味道意外地出色美祿爆炸$58 少冰基本的美祿加上海量的美祿脆球,美祿脆餅,跟超豐富的美祿粉鋪滿上面,奶滑清醇,美祿味一直暴力地濃郁,秘訣是要點少冰!酸梅青檸水$28跟一般青檸水的分別是,加了一顆帶有鹹香的酸梅,這簡單的搭配大大提升了檸水的層次感,馬來西亞風味驟然而出唯一缺點:需要自己收拾餐盤,對慵懶的香港人來說,可能有點不

服務:比想像中好,百忙中願意給客人餐點的內容

食品:

辣椒蟹醬配炸饅頭$98

辣椒板面$88

炸魚片米粉$98

美祿爆炸$58 少冰

酸梅青檸水$28

唯一缺點:
需要自己收拾餐盤,對慵懶的香港人來說,可能有點不適應
2022-06-23 48 浏览
呢個價位仲要自助餐咁樣 ,食完仲要自己收埋碗碟,無人安排坐位,食緊嘢嗰陣仲有人喺側邊企度等位,2個人坐6人枱,成件事非常白痴,好似去咗大9鑊快餐店,嘢食麻麻,喇沙無蝦味得果辣味,
2022-06-23