2020-08-03 0 浏览
呢间火锅店长期都座无虚席,如果唔想等位嘅话,可以去OpenRice预早book定位,㩒几个制就得㗎啦👍佢呢间主打不同部位嘅牛肉火锅,牛有牛味,肉味香浓。每个部位都想试吓睇吓佢有咩分别。唔想食嗰啲垃圾火锅放题,呢间会系一个好好嘅选择❤️
2020-07-05 532 浏览
前个排去朋友屋企打边炉就决心要叫616既牛黎试我地3个人 点左个2人外卖餐每碟牛既份量上唔算小 不过又未到多最印象深刻既系匙柄 滑尾龙真系好少火煱店有以前都只系系大陆食过一次宜家唔番大陆 总算可以再食到咁正既牛
前个排去朋友屋企打边炉
以前都只系系大陆食过一次
宜家唔番大陆 总算可以再食到咁正既牛
外卖自取
2020-06-04 1024 浏览
叫牛既时候会比张纸你, 介绍下牛既部位。但其实我都唔系好识分, 哈哈!但d牛肉系真系好唔错, 我锺意食d有咬口, 所以牛脊感觉几好! 成张单都唔算好贵, 4个人去, 900几蚊, 不过又唔系叫左好多野食! 但整体都算唔错!
2020-05-14
2020-05-16 1220 浏览
去到已经见到大排长龙,好彩有提早订位,铺入面以旧香港作为主题,见到有好多旧式零食同热水壶,坐底叫嘢食就用平板电脑落单,如果以鲜牛肉款式来讲都算几多款式选择,吊龙有牛肉味但唔系好浓,比较特别系牛心都有得食,仲有就系佢地自家推出原浆啤酒,味道唔会太苦,偏向淡味,4个人食平均每人三百左右,价钱系有少少贵,但我觉得系值个价钱,可能到最後无咩人,本来食100分钟但无人赶我地走,我会再去encore多次,如果去记得提前订位,因为铺面细,枱少要等比较耐
2020-05-15
  • 吊龙
  • 滑尾龙
2020-04-06 1434 浏览
本人是牛魔王,所以616非常啱我。今次食荃湾店,味道不错。因只有两个人,所以只叫了四款牛的不同部位,分别是匙柄,吊龙,三花腱和黄喉。每一碟都各有特色。要这样食才知道不同部位的肉,肉味和质感都是不一样的。细细碟,可以试多几款
2020-03-14
2020-04-05 1044 浏览
#06032020近排由於肺炎关系,大家都减少左外出食野,多左好多舖头提供外卖服务。不过,连打边炉都可以外卖,我真系第一次试(之前都想试左好耐既其中一间黄店)。616出名既就系牛,有好多唔同国家唔同部位既牛。今次嗌左7款,由上至下排出😋😋😋牛上肋:油脂分布好平均,好软好有牛味安格斯横隔肌:少油脂都柔软西班牙雪花胸肋:偏向多油脂,但渌完就唔油腻澳洲和牛内裙肉澳洲五花趾美国天然肩胛翼板:正常打边炉牛肉牛鸵峰:最浓牛味但质感偏鞋除左牛之外,都有其他配料嗌既,例如水鱿、手打墨鱼滑。我个人觉得无咩特别,所以屋企打边炉的话可以自己配其他野。不过有个小食好值得推介,油趣鱼皮。佢系辣辣地又好惹味既一个前菜小食。个鱼皮个样望落去好似好淋咁,其实好爽口👍🏿如果锺意手工啤既朋友,佢地都有自家制啤酒(同埋都有啲非酒精既饮品)
#06032020

牛上肋:油脂分布好平均,好软好有牛味
安格斯横隔肌:少油脂都柔软
西班牙雪花胸肋:偏向多油脂,但渌完就唔油腻
澳洲和牛内裙肉
澳洲五花趾
美国天然肩胛翼板:正常打边炉牛肉
牛鸵峰:最浓牛味但质感偏鞋

2020-04-02 777 浏览
其实系未爆肺炎前黎食架啦~最近见火锅店既生意都唔好所以特登黎打返篇食评支持下🐮其实佢地转形做外卖都几正呀只系我屋企附近无!!!牛魔王真系会劲钟意呢间餐厅🐮但如果净系想打边炉既话真系未必岩因为大部分都系牛黎如果想食其他野 呢到既选择一定比唔上火锅店✨横隔肌✨牛颈脊✨五花趾✨肩胛翼板全部肉都好新鲜架你见佢色水偏暗红就知啦!印象中五花趾比较爽口牛颈脊就比较重牛味,而且油腻丰富,肉身比较厚✨虾滑新鲜~✨手打牛筋丸呢个肉汁好丰富 爆汁~
其实系未爆肺炎前黎食架啦~
最近见火锅店既生意都唔好
所以特登黎打返篇食评支持下🐮
其实佢地转形做外卖都几正呀
只系我屋企附近无!!!

牛魔王真系会劲钟意呢间餐厅🐮

✨牛颈脊

✨五花趾

✨肩胛翼板
全部肉都好新鲜架
你见佢色水偏暗红就知啦!
印象中五花趾比较爽口
牛颈脊就比较重牛味,而且油腻丰富,肉身比较厚

✨虾滑

新鲜~

✨手打牛筋丸

呢个肉汁好丰富 爆汁~

2020-03-29 287 浏览
麻辣汤底,様似足重庆大红锅,其实系正宗内地麻辣锅味,辣度对香港人来讲也不算太辣!口味也几重,唔错啊!牛胸爽,一块块奶白色的牛胸爽,食落非常爽脆,入口溶化,牛油味超重,好好味。其实牛胸爽是牛胸部位的两排肋骨中间的肉,肉质爽口而不油腻,非常喜爱食。手切本地鲜牛颈脊,鲜牛块,厚切,一块一块放落碟内几靓,肉质带鲜牛味,牛羔味重,尺寸大细合适。手打墨鱼丸,墨鱼鲜肉造,手打形式出品,肉质Q弹,丸内有墨鱼肉粒,囗感不错。手打牛丸,鲜甜美咪,弹牙爽口,新鲜肉味。

手打牛丸,鲜甜美咪,弹牙爽口,新鲜肉味。

2020-02-27 521 浏览
今日有幸黎到616一尝牛肉火锅。听说这里有很多不同牛肉的部位可食,於是赶快叫牛。呢度酱汁自取,有一般酱汁外,还有自制牛肉汁。黎到呢度,当然要试试牛杂汤底,但贪心的我们当然黎一个鸳鸯汤底(沙嗲加牛杂)。呢度用ipab点餐都几方便,自行点餐最好,可以减少不必要既误会。牛既种类太多。有黄喉胸膀牛心牛舌横隔膜吊龙伴封门柳牛坑爪等等。但最特别系有自家啤酒,原浆啤酒(水,啤酒花,酵母,麦)。只用最简单的味道配搭火锅,实在一流。个人认为如果牛迷一定好喜欢。因为各部位都可一尝。建议沙爹一定要叫油豆腐串。真系超级好吃。
今日有幸黎到616一尝牛肉火锅

听说这里有很多不同牛肉的部位可食,於是赶快叫牛。

呢度酱汁自取,有一般酱汁外,还有自制牛肉汁。

个人认为如果牛迷一定好喜欢。因为各部位都可一尝。

建议沙爹一定要叫油豆腐串。真系超级好吃。

2020-02-26
  • 原浆啤酒
2020-02-20 474 浏览
第一次嚟食,知道系黄店所以嚟试试我去嘅系比较早 有折嘅时间 所以相对较为抵👍🏼不过我只系一个废青学生,无咩钱😂所以我都无话好疯狂咁嗌 要比较的话 就一定放题尽庆d㗎啦!不过,佢的确有佢既特色!所以我觉得值嘅,作为穷学生我都无睇价钱咁嗌食到饱turn out $220(我自AA己个分)首先,佢真系好多款牛,啲部位我听都无听过。我钟意嘅一个位系佢menu (iPad)上面有介绍个款肉系点,有咩特别。牛有牛味 汤底都唔错~汤我中意酸菜个款! 我几中意食”醉牛”(唔记得个名了) 其他都好食 但我真系唔记得个名😂推介喜欢食牛嘅人嚟食!但要注意,佢真系大部分都系牛 唔爱牛嘅人嚟到会无野食
第一次嚟食,知道系黄店所以嚟试试

我去嘅系比较早 有折嘅时间 所以相对较为抵👍🏼
2020-02-02 699 浏览
系寒天之下,有一班三五好牛知己,聚埋一齐去食牛,真系人生几何。以前多数上深圳食潮牛,但最近几个月都无再上去。好难得系香港搵到一间食牛不同部位既专门店,当然要去试下啦。打边炉个汤底当然系重中之重啦。附近有人叫咗个花甲汤底,睇落都好多花甲,好足料。不过我地就叫咗最基本果个汤底--「理想点"鲜"」,纯粹有牛腩、萝白。但个汤底应该都有牛骨去熬制,所以饮落去又清又甜,又唔会口渴。加上中意食有味菜既我,皇帝菜系必点之选。我地食咗几款牛,包括:滑尾龙、吊龙伴、脖仁、澳洲和牛-内裙肉、手打牛筋丸。如果以价钱黎讲,牛既质素绝对系物超所值。最重要既系,桌面上有张图讲埋俾你知,每款要渌几多秒,包唔会过火。当中,最好食最有牛味既,系吊龙伴。 好食过澳牛!牛筋丸都唔错。打边炉唔少得既,当然系啤酒。因为第一次黎唔知订,下次会试下佢既手工啤,都好多人叫黎饮。
好难得系香港搵到一间食牛不同部位既专门店,当然要去试下啦。
打边炉个汤底当然系重中之重啦。
附近有人叫咗个花甲汤底,睇落都好多花甲,好足料。
加上中意食有味菜既我,皇帝菜系必点之选。
如果以价钱黎讲,牛既质素绝对系物超所值。
2019-12-28
2020-01-24 678 浏览
呢间边炉既牛肉好高质! 餐厅入面有好多图话你知呢块拥有一个奇怪名既牛肉系属於牛既边到🐂, 而且上菜连单上, 大家唔洗再饱受食完都唔知系咩/想再嗌但叫唔出名既痛苦~ 用平板电脑点餐仲有埋图添👐🏻<汤底>一个沙嗲: 非常浓郁, 开始个阵好少汤, 滚起已经变左沙嗲酱, 加水之後味道依加系咁浓~一个牛肉汤: 入面有几旧仔牛肋肉煲到腍哂, 汤底都几香, 用佢碌完牛再浸佢个秘制牛汁好正🤤👐🏻<滑尾龙>出场即刻介绍本场MVP, 牛如其名真系好滑🤤比起一田买既滑牛再要滑啲! 蛋汁唔知有冇对牛既滑度起作用总之我将佢倒埋落个牛肉汤到食埋啲蛋花🍳<牛舌>第二位! 👅牛脷eater表示呢个牛脷很可以! 😋 口感好正,都因为佢大块薄片碌一碌食得, 唔会韧之余直头系好爽口既🗣<牛朴肉>牛朴肉系我心目中既第三位, 第一次食佢不禁问左下"呢碟系咩"🤨牛肉味正之外肉质好嫩, 真系睇佢唔出, 明明系最普通既肉片样...<安格斯横隔肌>正常发挥既安格斯, 牛味出色! 不过由於滑尾龙太掂掂, 安格斯冇五星🌝<?>真系唔记得佢系咩,
沙嗲&牛肉汤底

<牛朴肉>

安格斯横隔肌

<安格斯横隔肌>

<?>
真系唔记得佢系咩, 但同安格斯一样都好味!
怀疑呢间野冇唔好食既牛😅

响铃

<响铃>
好似少漏气...推荐浸沙嗲汤, 好惹味~

墨鱼滑

<墨鱼滑>
正常发挥弹牙既墨鱼滑🦑, 其实仲叫左虾滑既不过冇影到, 虾滑冇墨鱼滑咁弹牙而且冇咩鲜味, 二拣一我会拣墨鱼滑⭕️

最後滑尾龙&牛舌&牛朴肉都有take two, 大家真系可以try try佢🖐🏻

沙嗲&牛肉汤底
滑尾龙
牛舌
牛朴肉
安格斯横隔肌
响铃
墨鱼滑
2020-01-22 464 浏览
-「黄蓝是政见,好食是良知!」「唔通黄店系垃圾都要去食咩?」於是最近我收到很多寻黄店查询🙈不仅如此,连街坊也问我能否推荐黄店lol黄店不是垃圾,从今天开始加入好味黄色经济圈😤♥《主打牛肉》这家是专吃牛肉的专门店🐄不但提供不同部位的牛肉,每碟更奉上纸仔方便分清各部位👍平板电脑也有各个部位的介绍~~很贴心,也方便不太懂吃牛肉的朋友🥰尝试各款牛肉後,发现真的有分别耶!平板电脑上的介绍的确是值得参考😛😛♥《两款猪肉》不吃牛肉吗?的确有点可惜🥺这里提供两款猪肉,也有一款猪肉饺可选🐷都不错,新鲜且纹理分明!♥《海鲜》不吃牛也不吃猪😱?Okay,还有少量海鲜!蚬肉汤底非常吸引呢❤️不过要早点来,很早售罄另外还有扇贝、鱿鱼、墨鱼滑等等🦞海鲜我会推介墨鱼滑,手打新鲜软滑!♥小提示 Tips:我特别喜欢这里的旧香港装潢🇭🇰而且使用平板电脑点餐,方便又快捷~ 值得一提的还有配料,豉油和牛肉汁也很美味!喜欢牛肉的朋友来试试看吧🥳
「黄蓝是政见,好食是良知!」
「唔通黄店系垃圾都要去食咩?」
於是最近我收到很多寻黄店查询🙈
不仅如此,连街坊也问我能否推荐黄店lol
黄店不是垃圾,从今天开始加入好味黄色经济圈😤

《主打牛肉》
这家是专吃牛肉的专门店🐄
不但提供不同部位的牛肉,
每碟更奉上纸仔方便分清各部位👍
平板电脑也有各个部位的介绍~~
很贴心,也方便不太懂吃牛肉的朋友🥰
尝试各款牛肉後,发现真的有分别耶!
平板电脑上的介绍的确是值得参考😛😛

《两款猪肉》
不吃牛肉吗?
的确有点可惜🥺
这里提供两款猪肉,
也有一款猪肉饺可选🐷
都不错,新鲜且纹理分明!

《海鲜》
不吃牛也不吃猪😱?
Okay,还有少量海鲜!
蚬肉汤底非常吸引呢❤️
不过要早点来,很早售罄

另外还有扇贝、鱿鱼、墨鱼滑等等🦞
海鲜我会推介墨鱼滑,手打新鲜软滑!

小提示 Tips:
  • 墨鱼滑
  • 滑尾龙
  • 牛驼峰
2020-01-20 360 浏览
开sem季节紧系约埋班朋友一齐打边炉💛最好就搵间黄店啦💛依间舖罢过市 又同曾经合作嘅警察割蓆💛-打边炉最紧要紧系肥牛啦依到净系肥牛就已经有好多选择😆小编试咗 #牛驼峰 $48 #安格斯横隔肌 $48同埋 #匙柄 $48全部都好有肉味 而且唔韧👍🏻牛魔王一定要嚟依到食 包你满意🥰评分:8/10
开sem季节紧系约埋班朋友一齐打边炉💛
全部都好有肉味 而且唔韧👍🏻
牛魔王一定要嚟依到食 包你满意🥰
评分:8/10
2020-01-19 215 浏览
好少火锅店系「黄」搵左好耐,终於搵到呢间啲嘢食好好味,好多唔同部位嘅牛锺意牛嘅朋友就唔可以错过啦😉店员服务都好好,会自动自觉帮你加汤!不过,100分钟就略嫌赶左少少始终打边炉都要时间去渌熟啲嘢食😉