616牛肉火锅专门店 - Tsuen Wan 又系一个打边炉嘅好选择,一年都唔知食几多次打边炉,唔会觉得厌,介绍翻616依间火锅店先,一听个名就知道一定要叫牛肉啦, 所以我哋都重点叫咗牛肉,一睇Menu嘅时候,有啲牛肉嘅部位呢其他火锅店呢都唔会有提供嘅,咁所以依度选择都比较多,如果锺意食牛嘅朋友可以试去依度食。火锅嘅灵魂在於汤底,餐厅里面呢都有好多汤底可以选择嘅,今次就拣咗熔岩沙嗲汤底,汤第一嚟到嘅时候呢已经闻到好浓烈花生酱味,配搭上火锅配料嘅时候,因为配料吸收晒浓汤,令到餸菜更加美味。咁介绍返我哋嗌左嘅餸先啦,首先系牛肉分别系有牛舌、西班牙雪花胸肋、牛朴肉、吊龙伴同双层肉,另外呢有清汤牛筋腩、黑豚浓汤饺、手打虾滑同埋唔少得打边炉必备嘅生菜。每一碟牛肉都好新鲜,食落去嘅口感真系同其他火锅店系唔同。熔岩沙嗲汤底 $78牛舌 $48西班牙雪花胸肋 $68牛朴肉 $48吊龙伴 $68双层肉 $68清汤牛筋腩 $48黑豚浓汤饺 $55手打虾滑 $48唐生菜 $28616牛肉火锅专门店 (三陂坊) (荃湾)荃湾三陂坊14-18号安安楼地下B号舖分店:尖沙咀/红磡/西环/元朗/大围/大埔/铜锣湾
616牛肉火锅专门店 - Tsuen Wan

每一碟牛肉都好新鲜,食落去嘅口感真系同其他火锅店系唔同。

熔岩沙嗲汤底 $78
清汤牛筋腩 $48
黑豚浓汤饺 $55
手打虾滑 $48
唐生菜 $28

616牛肉火锅专门店 (三陂坊) (荃湾)
荃湾三陂坊14-18号安安楼地下B号舖

分店:
尖沙咀/红磡/西环/元朗/大围/大埔/铜锣湾/太子/天后/新蒲岗/北角/旺角/长沙湾/马鞍山/大角咀
天气突然转凉,又想打边炉。睇返啲相突然好挂住呢间616。算系近年我觉得质素非常好嘅火锅店!尤其是锺意食牛,佢真系有好多特别部位俾你拣,不过我系几个月之前食(因为之前冇晚市,成日都要系屋企打),好多款牛都好好味,但系唔系太记得边样打边样。不过我好记得个「青花椒汤底」🍲,食咗两次都系食佢,因为真系比较特别,同出边麻辣唔同,好香但又带辣味,又唔会遮盖左牛肉嘅鲜味🤤牛肉方面滑尾龙好特别,佢会有一只生鸡蛋喺上边,捞埋牛肉再渌黎食,超级滑,咁当然因为加咗蛋,质感10分,但牛肉味就冇其他咁浓。另外牛朴肉同牛驼峰系必食!试咗好多款,水准都好平均好好,同埋每样都系几十蚊,可以试好多款!佢哋嘅服务都好好,员工好有礼貌👍🏻

佢哋嘅服务都好好,员工好有礼貌👍🏻
2021-04-13 227 浏览
要打边炉我经常都会选择616🫕 主打牛肉火锅有各种唔同牛既部位😋 仲要价钱唔贵💰 装修一如以往都系走怀旧风格💈好似回到公屋楼下既士多咁🤣别有一番风味 以相宜既价钱食到高质既牛肉绝对值得一试❤️⭐️ 鸳鸯青花椒牛骨汤 🫑牛骨汤味浓但唔会口渴🍲 啱晒突出牛肉既鲜味 青花椒既麻辣好有劲度同层次🌶同一般麻辣汤底唔同 带一点醒晨既风味💥 啱晒锺意刺激既你⭐️ 滑尾龙 🐉加左一只生蛋既牛肉系我既最爱💕 渌完口感超级滑😋⭐️ 五花址 🦶🏻脂肪比例比较多😅 但系非常爽口 食落唔会腻👍🏻⭐️ 匙柄 🥄相对地呢款就比较适合锺意口感柔软D既朋友😚好香浓既肉味⭐️ 花雕醉牛 🍶花雕既味道融入肉中🥂但系唔会太呛太浓 稍为盖过左肉味

⭐️ 鸳鸯青花椒牛骨汤 🫑

⭐️ 匙柄 🥄
相对地呢款就比较适合锺意口感柔软D既朋友😚好香浓既肉味

⭐️ 花雕醉牛 🍶
花雕既味道融入肉中🥂但系唔会太呛太浓 稍为盖过左肉味

屋企人生日 又想试下啲新既边炉店於是就拣左呢间bookmark左好耐但都一直未试到既牛肉火锅专门店✅616牛肉火锅专门店听个名就知系到最出名食既系牛肉!作为牛魔王既我 黎之前做左啲research 要试几款特别既牛肉呢到啲牛肉每日都系新鲜系肉档到拎 有啲特别既部位食所以手快有手慢无啦想食好食既肉要早啲去了~🔆鸳鸯沙嗲牛骨汤🦴 $78食牛唔系唔食沙嗲汤底挂🤪呢个沙嗲汤好浓郁 好重花生酱味饮落带少少甜既味道至於另一边就拣左用牛骨熬既汤底好清甜 完全冇味精既感觉!仲有几旧萝卜同牛腩系个汤到 好足料!个人比较锺意食清牛骨汤 始终可以食到牛既原汁原味多啲😆最後同屋企人叫左两个乌冬食 连汤都饮哂😍😋讲完汤底!入正题!讲牛啦🥰啲牛既选择真系花多眼乱每样都好吸引 每款牛都有详细介绍系咩部位所以唔使担心食左啲奇怪既部位介乎 $48-68不等🔆牛驼峰佢有超多肥肉 好酥好有牛味但食落完全唔漏 而且唔觉肥我encore左两次就知真系好好食啦🥰🔆滑尾龙呢个我觉得好特别 因为系啲滑牛上面有只生鸡蛋 捞匀左之後再渌 会发现真系好好好好滑 完全唔觉得食紧牛肉🤣🔆牛颈脊呢个部位完全唔韧 有酥酥地既感觉 充满牛味 我俾1
屋企人生日 又想试下啲新既边炉店

✅616牛肉火锅专门店
听个名就知系到最出名食既系牛肉!
呢到啲牛肉每日都系新鲜系肉档到拎 有啲特别既部位食
所以手快有手慢无啦
想食好食既肉要早啲去了~

🔆鸳鸯沙嗲牛骨汤🦴 $78
食牛唔系唔食沙嗲汤底挂🤪
呢个沙嗲汤好浓郁 好重花生酱味
饮落带少少甜既味道
至於另一边就拣左用牛骨熬既汤底
好清甜 完全冇味精既感觉!
仲有几旧萝卜同牛腩系个汤到 好足料!
个人比较锺意食清牛骨汤 始终可以食到牛既原汁原味多啲😆

充满牛味 我俾100分😭
🔆封门柳
呢个部位系街市既牛肉档成日都冇货 听闻系要提早预订先食到
所以一落order就叫左呢个先🤪

呢4款牛都系必食!
顺带一提 自己混酱记住跟佢既推介
整翻个秘制牛肉汁 真系可以提升到啲牛去另一个层次🥰
食完爆多牛真系好满足! 推荐牛魔王既大家去试下!

味道: 3.9/5
卖相: 3.5/5

2021-03-03 1078 浏览
汤味浓 汤底用好好味的牛肉煲出来。食完可以饮埋个汤,食埋件肉最可惜系咁啱没有手工啤未返货但系有大枝装蓝妹,都唔算贵蔬菜好新鲜环境一流有怀旧feel不过舖面唔够大一枱两三个人就好ok
汤味浓
汤底用好好味的牛肉煲出来。食完可以饮埋个汤,食埋件肉

最可惜系咁啱没有手工啤

未返货

但系有大枝装蓝妹,都唔算贵

蔬菜好新鲜

环境一流
有怀旧feel

不过舖面唔够大
一枱两三个人就好ok
2021-03-02
  • 金花趾
2021-02-26 958 浏览
荃湾📍一试番寻味 超高质火锅💛💛💛比起单品 我更加想介绍佢哋个汤底因为真系 好 好 味!😍😍😍本身就超钟意食火锅行完山之後谂唔到食乜🤣惊星期日周嚟都要排好耐队见到openrice 有得book依间 ♨️即刻狗冲左🐶!大大大推大家试佢哋个特浓沙嗲汤底真系真材实料 有浓浓嘅沙嗲香味总食到阵阵嘅花生味~系最地道嘅港式风味会忍唔住想落番个出前一丁同牛肉整番个沙嗲牛肉面🤤另外果个系牛骨汤底 如果觉得沙嗲太浓 钟意清淡啲都可以试吓 或者两样都食中和下 佢个汤头入面本身总有牛腩 好嫩身又入味🐮🐮至於火锅材料大致都几好~不过我觉得火锅要好食 最主要要有一个好嘅汤底🍲所以好推荐大家去试吓🤤🤤价钱方面要食得饱可能就会贵少少环境就好旧香港风味🇭🇰好有特色!人均消费大概200左右 好耐同放题差唔多价钱不过与其食放题 不如叫自己钟意嘅嘢食咪总开心🥳🐮616牛肉火锅专门店 (三陂坊) (荃湾)地址:荃湾三陂坊14-18号安安楼地下B号舖
荃湾📍一试番寻味 超高质火锅💛💛💛
见到openrice 有得book依间 ♨️
即刻狗冲左🐶!

大大大推大家试佢哋个特浓沙嗲汤底
真系真材实料 有浓浓嘅沙嗲香味
总食到阵阵嘅花生味~
系最地道嘅港式风味
会忍唔住想落番个出前一丁同牛肉
整番个沙嗲牛肉面🤤

另外果个系牛骨汤底 如果觉得沙嗲太浓

至於火锅材料大致都几好~
不过我觉得火锅要好食
最主要要有一个好嘅汤底🍲
所以好推荐大家去试吓🤤🤤
价钱方面要食得饱可能就会贵少少
环境就好旧香港风味🇭🇰好有特色!
人均消费大概200左右 好耐同放题差唔多价钱
不过与其食放题 不如叫自己钟意嘅嘢食咪总开心🥳🐮

616牛肉火锅专门店 (三陂坊) (荃湾)
地址:荃湾三陂坊14-18号安安楼地下B号舖
2021-02-26 804 浏览
平时打边炉都系食开肥牛,依间主打食牛既唔同部位,超多唔同既牛肉俾你拣,牛魔王必去!味道有惊喜,而且仲系黄店黎💛装修都唔错,好有旧香港味。鸳鸯青花椒牛骨汤 $78麻辣汤底就食得多,青花椒汤你又食过未🤔同样有麻味有辣味,但系就冇传统麻辣汤底既油腻,食落比较清爽冇负担👍🏻牛骨汤有浸药材味,感觉养生滋补✨滑尾龙 $48捞埋蛋黄一齐渌,比起平时食既滑牛更加滑身🏄🏻‍♀️牛驼峰 $48脂肪位比较多,油脂感重,口感软嫩🥩三花腱 $48肉味浓有𡁻口👄牛朴肉 $48油脂分布比较多,爽口弹牙🦷安格斯横隔肌 $48哩款牛味出较出众,口感爽脆结实💪🏼澳洲和牛内裙肉 $48有咬口得黎,油香肉味比较平均⚖️每款牛既质素都好高好新鲜,食得出真系有分别,而且冇一款系唔好食😳一碟份量唔多可以试多几款唔同部位。另外仲嗌左黑豚浓汤饺、麻辣牛肉饺、乌冬、豆腐等等,质素都正正路路,牛肉以外既话推介虾滑墨鱼滑。五条友食左超多野饱到上心口,嗌埋啤酒都系$950,食火锅放题都唔止依个价,质素仲要冇咁好🤔俾埋张单你地参考,总括而言系高质既🤤

鸳鸯青花椒牛骨汤 $78

滑尾龙 $48
捞埋蛋黄一齐渌,比起平时食既滑牛更加滑身🏄🏻‍♀️

牛驼峰 $48
脂肪位比较多,油脂感重,口感软嫩🥩

三花腱 $48
肉味浓有𡁻口👄

牛朴肉 $48
油脂分布比较多,爽口弹牙🦷

安格斯横隔肌 $48
哩款牛味出较出众,口感爽脆结实💪🏼

澳洲和牛内裙肉 $48
有咬口得黎,油香肉味比较平均⚖️

无左晚市堂食真系好烦,迟左小小出门口就食唔到dinner.只能外卖番屋企食. 但有个好处就系可以舒服D.然後发现openrice订仲平D!!! 再发现我仲有满40-20既优惠未用.变相平上加上. 2点几约左4点几系分店拎. 好不幸.....番到屋企.....先发现!!!!!!!!!! 佢无比汤底呀!!!!最重要个样呀~~~~~~~~~~~之後打电话番去, 佢地好好好有责任心...搵人拎番比我...重点系..我家住八乡......其实大家都有责任,下次希望大家都可以做多一步,查清楚就更加完美了呢到咁多野先系400蚊. 好抵食呀. 牛肉系一如以往咁好食.麻辣汤底真系好正. 唔会太辣抢晒牛味. 又够麻..好正..
无左晚市堂食真系好烦,迟左小小出门口就食唔到dinner.
只能外卖番屋企食. 但有个好处就系可以舒服D.
变相平上加上. 2点几约左4点几系分店拎.
最重要个样呀~~~~~~~~~~~
之後打电话番去, 佢地好好好有责任心...
搵人拎番比我...重点系..我家住八乡......

麻辣汤底真系好正. 唔会太辣抢晒牛味. 又够麻..好正..
2021-02-11
2020-12-29 1140 浏览
疫情之後第二次外卖616番屋企食因为想晏昼食而外卖自取时间系1400-2200惟有前一晚拎完雪系雪柜第二日需要多少少时间解冻开头都担心肉质会唔会差好多但解冻之後再渌口感当然差过现场即食但牛味依然浓郁唔钟意食肥牛既朋友可以叫横隔肌钟意肥少少就可以食牛驼锋同肩钾翼板想食滑牛就可以叫滑尾龙仲会附送蛋比你沾蛋浆整体黎讲都系个丰富既火锅而且外卖自取仲会有八折汤底同其他配料亦可以自备令成个边炉更经济实惠一定会再encore👍🏻👍🏻
疫情之後第二次外卖616番屋企食
令成个边炉更经济实惠
一定会再encore👍🏻👍🏻
外卖自取
2020-12-23 820 浏览
💛 616牛肉火锅专门店 (荃湾) 💛..............................呢间未分黄蓝之前已经系聚会必去♨️嘢食高质 服务态度又好 真系无得顶🤩另外佢地有得外卖架 我试过都一样高质!推荐大家圣诞节聚可以试试呢间(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).🔅想知黄店原因请Dm💛..............................🍽 鸳鸯沙牛汤底 $78(👏🏻9/10).616嘅沙嗲汤底真系无得输 汤底比较稠身 沙嗲味好香浓唔会抢咗牛肉嘅味 唔使点豉油反而仲正🤩我哋後悔嗌咗鸳鸯锅 因为我朋友未试过沙嗲汤我地惊佢唔锺意先叫鸳鸯 点知大家都净系食沙嗲🤣搞到劲逼 我地讲好下次要All in沙嗲汤底😈😈😈.🍽 澳洲和牛 - 牛颈脊 $68(👏🏻8/10).脂肪比较少 唔系系入口即溶但肉质好紧实同埋好浓肉味😆.🍽 牛朴肉 $48(👏🏻8/10).油脂同肉嘅比例好平均食落会比较肥瘦适中嘅牛肉😋.🍽 其他牛牛牛牛s🐮 $48-68(👏🏻7/10).基本上事但嗌都唔会中伏 无一种唔好食👦🏻👧🏻已经好努力咁记住啲牛肉名可惜到最後都系放弃咗😂.🍽 稻庭乌冬 $28(👏🏻9.5/10).稻庭乌冬咁挂汤咁耐煮配
💛 616牛肉火锅专门店 (荃湾) 💛
呢间未分黄蓝之前已经系聚会必去♨️
嘢食高质 服务态度又好 真系无得顶🤩
另外佢地有得外卖架 我试过都一样高质!
推荐大家圣诞节聚可以试试呢间(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
🔅想知黄店原因请Dm💛
鸳鸯沙牛汤底
🍽 鸳鸯沙牛汤底 $78(👏🏻9/10)
616嘅沙嗲汤底真系无得输 汤底比较稠身 沙嗲味好香浓
唔会抢咗牛肉嘅味 唔使点豉油反而仲正🤩
我哋後悔嗌咗鸳鸯锅 因为我朋友未试过沙嗲汤
我地惊佢唔锺意先叫鸳鸯 点知大家都净系食沙嗲🤣
搞到劲逼 我地讲好下次要All in沙嗲汤底😈😈😈
🍽 澳洲和牛 - 牛颈脊 $68(👏🏻8/10)
脂肪比较少 唔系系入口即溶
但肉质好紧实同埋好浓肉味😆
🍽 牛朴肉 $48(👏🏻8/10)
油脂同肉嘅比例好平均
食落会比较肥瘦适中嘅牛肉😋
🍽 其他牛牛牛牛s🐮 $48-68(👏🏻7/10)
基本上事但嗌都唔会中伏 无一种唔好食
👦🏻👧🏻已经好努力咁记住啲牛肉名
可惜到最後都系放弃咗😂
🍽 稻庭乌冬 $28(👏🏻9.5/10)
稻庭乌冬咁挂汤咁耐煮配埋咁浓嘅沙嗲汤底
真系正到不得了 觉得好食过牛肉😂
我地都觉得乌冬好食过公仔面因为可以煮到入晒味
食到中段个个都系到抢乌冬 反而啲牛肉就无人食(´・ω・`)
最後我哋4个人食咗8个乌冬 推推推推推荐😈
🎈616牛肉火锅专门店 (三陂坊) (荃湾)
荃湾三陂坊14-18号安安楼地下B号舖
🎈铜锣湾谢斐道391-407号新时代中心地下C号舖
🎈太子白杨街21号地舖
🎈天后威非路道9号海阁洋楼地下C号舖
🎈新蒲岗锦荣街6-24号金桥大厦地下
🎈616牛肉火锅专门店 (建华街) (北角)
北角建华街16号俊文楼地下A号舖
🎈马鞍山鞍骏街1号马鞍山中心地下A06号舖
🎈长沙湾青山道438号丽群阁地下1-4号舖
🎈大角咀埃华街70-86号大同新村大成楼地下H1A&H1B号舖
鸳鸯沙牛汤底
2020-12-09 848 浏览
食过几次 食到相都唔记得影真系好好食!沙爹汤底好高质 加埋公仔面好正牛肉好新鲜同埋好多部位都好特别 全部都好好味 求其拣一款都100分!仲有好少有既封门柳(不过有时会冇货)🥂🥂🤤🤤环境方面一定唔系坐得好舒服 有dd大排档既感觉 坐圆凳 做到有啲痛😂😂台面都比较细 不过打边炉好食就得啦~卫生方面都好好 碗碗碟碟呢啲都好乾净 酱料都有嘢盖住👍🏻限时100分钟都够食 次次都唔会食过时间 牛肉都上得好快 5分钟内就有总结系 打住食评又想食啦~
食过几次 食到相都唔记得影

真系好好食!沙爹汤底好高质 加埋公仔面好正
仲有好少有既封门柳(不过有时会冇货)🥂🥂
🤤🤤
卫生方面都好好 碗碗碟碟呢啲都好乾净 酱料都有嘢盖住👍🏻
总结系 打住食评又想食啦~
2020-12-08
2020-11-21 1180 浏览
系时候打下边炉队队啤啦,想试咗呢间616好耐,终於搵到个同我一样锺意食牛嘅朋友,呢间餐厅主打牛,提供好多牛唔同嘅部位及内脏,出面比较少食到,值得一赞系menu写得好清楚系边一个部位同埋佢嘅口感同味道,虽然唔系每个部位都咁突出,胜在每碟份量唔多,可以尽情地试下唔同嘅部位,价钱亦唔算贵,比较深刻嘅系牛舌、牛颈脊、滑尾龙,锺意食牛嘅朋友不妨一试!
系时候打下边炉队队啤啦,想试咗呢间616好耐
2020-10-26 1590 浏览
616我谂大家都唔会唔识啦 基本上最出名就系食牛 出名多种类又平 咁啱依家又开始凉 最啱就系打边炉啦😆未食过既一定要嚟食下 舖头好细心咁系枱纸度已经写哂咩食要烚几多秒 点咩汁最好食 真系唔怕会食到老牛😂 汤底其实都唔差 今之叫左牛骨汤同酸菜鱼汤 两个都好入味 不妨可以试饮下👍🏻不过如果大家想饮汤为主既话就可以悭番啦 佢地汤底选择系比较少😂同市面比系有一段差距 无论系种类定系味道方面 But who cares?我都系嚟食牛既啫 饮汤我去第间啦🤪
2020-09-09 2831 浏览
我老公系616忠实拥虿,今日收早,就带我黎食.之前已经食过,但我实在分唔清边只牛打边只牛. 只记得上次食过吊龙拌&牛肉饺好好食!可惜老公唔欣赏, 就食佢平时食开既,,今次点左牛清汤,用牛骨淆成,好香又唔会抢晒食物味道. 好掂.入面仲有好多白萝卜..好抵食..今日去埋单仲有88折.今次点左三款牛匙柄 - 我觉得油脂感太重 同佢阵牛味唔衬 一般横隔肌 - 牛味 好重 淋身 好好食牛陀风 - 比起横隔肌, 呢款更重油脂. 但同牛味相衬. 好食.牛筋丸 - 弹牙 有口感 味道唔会好味精墨鱼滑 - 弹牙爽口 好食
可惜老公唔欣赏, 就食佢平时食开既,,

入面仲有好多白萝卜..好抵食..

今日去埋单仲有88折.

今次点左三款牛
匙柄 - 我觉得油脂感太重 同佢阵牛味唔衬 一般
横隔肌 - 牛味 好重 淋身 好好食
牛筋丸 - 弹牙 有口感 味道唔会好味精
墨鱼滑 - 弹牙爽口 好食

2020-09-09
2020-08-03 3001 浏览
呢间火锅店长期都座无虚席,如果唔想等位嘅话,可以去OpenRice预早book定位,㩒几个制就得㗎啦👍佢呢间主打不同部位嘅牛肉火锅,牛有牛味,肉味香浓。每个部位都想试吓睇吓佢有咩分别。唔想食嗰啲垃圾火锅放题,呢间会系一个好好嘅选择❤️