2021-09-26 113 浏览
616 is my favourite ChaoShan-style hotpot chain in HK since it opened💛 They offer high quality and wide ranged of beef cuts in a very reasonable price. You could try 6-8 cuts for two pax easily without drying your wallet! Do ask them for special recommendation of the night and they might surprise you with some very rare cuts!I am a big fan of 黃喉 artery. It was crunchy and chewy with nice fatty flavours. Some might be scared away by offal, but you can have my guarantee that this is nothing like o

Some might be scared away by offal, but you can have my guarantee that this is nothing like organ. But imagine the fat in a steak but crunchy and not oily. The staff taught my to eat it with 匙柄 top blade, a lean but flavoursome cut.
It was genius😍 The contrasting texture was exceptional and they complemented each other to bring the best out of each other. Make sure you order both and try next time🙋🏻‍♂️

Don’t forget their draft beer if you ever visit🍺 It was fruity, almost flowery with great malty aftertaste. A sip of ice cold beer after a piece of spicy and fatty beef was definitely an one of its kind experience😋

- - - - -
  • 黃喉
2021-09-15 219 浏览
平民價散叫邊爐👍🏻比起放題,我更喜歡直接叫自己想食嘅野,616每碟牛都平過$100,啲菜都只係廿零,仲免加一,抵食!牛肉湯底加沙嗲湯底😋😋😋😋😋牛肉湯味道清甜,愈煲愈濃,煲到最後湯底啲牛都唔老,用黎淥牛肉可以品嚐到陣牛味。沙嗲湯底十分足料,粒粒花生,味道偏甜,同滑尾龍係絕配呀!滑尾龍😋😋😋😋見個個都話呢樣必食,所以就叫咗份。果然係必食呀!口感滑嫩,食開鮮牛嘅都會鐘意!但男朋友唔食鮮牛,所以食咗幾塊就無再理佢🤣澳洲和牛-牛頸脊😋😋😋😋牛味十足,有啲似食牛排嘅味道,但瘦咗啲啲,唔夠juice俄羅斯-牛側胸肉😋😋😋😋男朋友嘅Top 1,牛味充足之餘,仲要肥瘦相宜。但個人覺得牛頸脊牛味更出野飲都好好飲呀烏梅汁酸酸甜甜,消滯一流;菊花桂圓露清甜下火👍🏻另外,雖然無加一服務費,但我地問店員邊款牛最濃牛味,佢地都好樂意解答,而且會時不時主動加湯👍🏻餐廳環境裝修好有特色,只係位置有限,叫太多嘅話就要放係鐵架上啦!雖然佢張枱紙好貼心咁寫明邊個部位淥幾秒,但可能厚度不一,不能完全作準🤣
平民價散叫邊爐👍🏻

牛肉湯底加沙嗲湯底😋😋😋😋😋

滑尾龍😋😋😋😋

澳洲和牛-牛頸脊😋😋😋😋
牛味十足,有啲似食牛排嘅味道,但瘦咗啲啲,唔夠juice

俄羅斯-牛側胸肉😋😋😋😋

野飲都好好飲呀
烏梅汁酸酸甜甜,消滯一流;菊花桂圓露清甜下火👍🏻

鴛鴦湯
鴛鴦湯
俄羅斯牛側胸肉
  • 澳洲和牛 牛頸脊
2021-07-24 1615 浏览
🍴淥一淥全牛邊爐 💛晚餐和朋友來到一間充滿懷舊特色,富有香港風味的火鍋店晚餐。餐廳採用平板電腦自助下單,有圖參考,在有圖有概念的情況下點餐,操作容易,十分方便。📍鴛鴦麻辣牛骨湯 $78有辣有唔辣,筆者選了鴛鴦麻辣牛骨湯鍋,既可滿足嗜辣的朋友,亦可滿足不嗜辣的朋友。📍美國天然-肩胛翼板油脂豐富,肉味重,有點𡁻頭。📍手打蝦滑 $48手打蝦滑上有一點蟹籽,燙後仍可吃到卜卜脆的口感。📍水蓮菜水蓮菜是台灣獨有的蔬菜,吃落有點像吃西洋菜的莖部,爽脆香甜。📍唐生菜📍吊龍伴是包着腰脊肉兩邊的肉,又稱為肉眼邊,肉質飽滿,鮮滑無比。📍滑尾龍 是牛後腿外側的肉條,亦稱黃瓜條,肉味重,非常滑嫩,加上雞蛋能軟化肉質纖維,所以牛肉在燙後更加嫩滑。📍澳洲朱古力和牛-牛肩心色澤均勻,滿佈雪花。肉類圍邊一條啡色的肉邊,所以稱之為朱古力和牛。牛肩芯富有濃濃的牛肉香,肉質鮮美。📍手打墨魚滑 $48墨魚滑內有一粒粒細小的墨魚肉,非常鮮美,吃落滿有口感的。📍烏梅汁打邊爐配搭酸酸甜甜的烏梅汁,減輕油膩感,十分開胃。🔸小總結:餐廳佈置成懷舊港風,舒適明亮,而且店舖衛生,出餐快。牛肉種類繁多,每碟份量適中,價格不高,可以試不同款式,
🍴淥一淥全牛邊爐 💛

晚餐和朋友來到一間充滿懷舊特色,富有香港風味的火鍋店晚餐。

📍鴛鴦麻辣牛骨湯 $78

📍美國天然-肩胛翼板
油脂豐富,肉味重,有點𡁻頭。

📍手打蝦滑 $48
手打蝦滑上有一點蟹籽,燙後仍可吃到卜卜脆的口感。

📍水蓮菜

📍唐生菜

📍吊龍伴
是包着腰脊肉兩邊的肉,又稱為肉眼邊,肉質飽滿,鮮滑無比。

📍滑尾龍

📍澳洲朱古力和牛-牛肩心

📍手打墨魚滑 $48
墨魚滑內有一粒粒細小的墨魚肉,非常鮮美,吃落滿有口感的。

📍烏梅汁
打邊爐配搭酸酸甜甜的烏梅汁,減輕油膩感,十分開胃。

🔸小總結:
餐廳佈置成懷舊港風,舒適明亮,而且店舖衛生,出餐快。牛肉種類繁多,每碟份量適中,價格不高,可以試不同款式,性價比高。

👅 味道:4.75
🌐地址: 銅鑼灣謝斐道391-407號新時代中心地下C號舖

2021-07-20
  • 澳洲朱古力和牛-牛肩心
2021-07-12 1060 浏览
616牛肉火鍋專門店💛今日6.16小編要介紹是位於銅鑼灣的616牛肉火鍋專門店,是一間火鍋店,港九新界都有分店。對於小編一個邊爐怪,不論春夏秋冬四季都會打邊爐,但係午餐打邊爐都係第一次。以打邊爐來說,這店是一間CP值很高的店,食材新鮮,牛肉的部位有很多選擇,好似牛魔王的小編真係大滿足。食物:🐂火鍋午餐 $78四個湯底揀一個,四種牛肉揀一款,飯,烏冬,公仔麵,三選一,仲有好多類火鍋配料。我揀咗沙嗲湯底超香濃,沙爹牛肉超級配,如果再加埋個公仔麵就一流,不過我自己叫咗烏冬。
616牛肉火鍋專門店💛

食物:

🐂火鍋午餐 $78
2021-06-16
2021-07-09 604 浏览
熱辣辣好想打邊爐呀!😆食得多牛刷鍋 有時都想轉下口味🤤616想試好耐啦😍 主打不同部位嘅牛肉🐂 有好多都未聽過😂 店內環境尚算接受 有D污糟😅但坐落唔會覺得唔舒服嘅 櫈底仲有籃放袋👜🤪鴛鴦沙牛湯底個沙嗲湯底真係超濃👍🤤浸左落去完全淹沒左😮連醬料都唔洗點呀 推介一定要叫響鈴🔔癡孖筋配沙嗲真係好正!😲鮮牛肉+蛋 撈埋黎食牛肉好嫩滑 連埋d蛋花食都ok 正常啦🤪澳洲和牛牛頸脊🐂呢個平時自己打邊爐都一定會嗌🥰脂肪較多 食落好香好淋!個人必點!少許苦澀味 配黎食牛肉都幾夾👍以為Ashai$38係細枝😂 見到隔離枱先知係大 蠢左🥲仲有幾款牛想試呀 e.g牛駝峰🥲必定會再試!👍
熱辣辣好想打邊爐呀!😆

鮮牛肉+蛋 撈埋黎食
牛肉好嫩滑 連埋d蛋花食都ok 正常啦

🤪澳洲和牛牛頸脊🐂
呢個平時自己打邊爐都一定會嗌🥰
脂肪較多 食落好香好淋!個人必點!

616原漿-手工啤🍻

少許苦澀味 配黎食牛肉都幾夾👍
以為Ashai$38係細枝😂
見到隔離枱先知係大 蠢左🥲

仲有幾款牛想試呀 e.g牛駝峰🥲
必定會再試!👍
616原漿-手工啤🍻
2021-07-05 523 浏览
呢間既賣點係你講得出既牛部位都有得點!而且仲有tips提你每個部位淥幾耐係最滋味😋性價比又高~湯底方面揀咗麻辣同埋牛骨湯🍲2個湯底都好出色🥺麻辣好濃郁食落好過癮🌶 牛骨湯好清甜 記得食埋佢既白蘿蔔因為熬到最後超甜😆 係未加湯之前基本上都無點過豉油食嘢👍🏻至於牛肉🥩 滑尾龍係必點既!加隻生蛋撈勻啲牛肉再淥 真係勁滑溜👅 另外牛朴肉都好嫩口 油脂均勻 不過後來點左安格斯橫隔肌就麻麻 入口有啲韌其他配料仲有墨魚滑都好正 非常彈牙~而鴨血 炸魚皮都係正常水準 最後淥埋個公仔麵就飽哂大滿足!🤍
呢間既賣點係你講得出既牛部位都有得點!
而且仲有tips提你每個部位淥幾耐係最滋味😋
性價比又高~

湯底方面揀咗麻辣同埋牛骨湯🍲
2個湯底都好出色🥺
麻辣好濃郁食落好過癮🌶 牛骨湯好清甜
記得食埋佢既白蘿蔔因為熬到最後超甜😆
係未加湯之前基本上都無點過豉油食嘢👍🏻

至於牛肉🥩 滑尾龍係必點既!
加隻生蛋撈勻啲牛肉再淥 真係勁滑溜👅
另外牛朴肉都好嫩口 油脂均勻
不過後來點左安格斯橫隔肌就麻麻 入口有啲韌

其他配料仲有墨魚滑都好正 非常彈牙~
而鴨血 炸魚皮都係正常水準
最後淥埋個公仔麵就飽哂大滿足!🤍
2021-05-30 882 浏览
第三次去打邊爐,無耐,要碗無碗,要羹無羹,問員工要碗,只比一隻碟!都算,菜上齊,店內所有員工就係咁玩,笑聲復蓋全店,有好多食客覺得好煩,因為那女笑聲實在很煩,叫加湯水,無人應,只聽到在廚房傳出的一大堆笑聲,基本上樓面無任何服務人員,可能就快放工,所以無人理會客人!客人要加水,難到升天!我同隔離檯只見,一班員工只在玩,恐怖的笑聲不斷,連店掌都不停玩,不理其他客人!老實講,我未試過見過飲食業員工咁樣,恐怖既笑聲,愛理不理,要碗無碗,求其比隻碟你,我想話,管理人員應有責任!任由員工在店玩,已失去工作態度!我唔會再去尼間舖!好有問題!員工太唔成熟!唔!推介!好失望!真係好失望!無下次!
2021-05-25 809 浏览
616這間餐廳之前在西環食過今次就去了銅鑼灣這間分店食食今次人數有三個所以可以叫嘅嘢食種類就多了很多,由於食牛肉火鍋所以今次湯底就選了一個出邊好少有嘅牛雜湯底,原汁原味。湯底方面有蘿蔔牛肚牛腩牛腸分量都OK牛肉方面平均48同$68視乎是否罕有部位我們點了10多款肉一一試食。個人覺得安格斯,牛朴肉,封門柳,牛舌,牛頸脊都不錯。 其他肉唔差但不夠突出而手打牛筋丸性價比10分高,點了一份牛肉餃子園未比麻辣味好吃。價錢大眾化可自由配搭按個人經濟能力去點菜也有很多選擇調味料方面有個叫做秘制牛肉汁,味道甜甜地配偶幾好味搞到我碗豉油沒有用過值得一試再試
616這間餐廳之前在西環食過
今次就去了銅鑼灣這間分店食食

湯底方面有蘿蔔牛肚牛腩牛腸分量都OK
牛肉方面平均48同$68視乎是否罕有部位

我們點了10多款肉一一試食。

價錢大眾化可自由配搭按個人經濟能力去點菜也有很多選擇

值得一試再試
2021-05-01 922 浏览
淥一淥牛氣沖天🐃 🥩 @616hotpothk 💛封門柳、金花趾、牛腩心、匙柄、牛駝峰、尾龍,原來叫碟肥牛都咁多學問?💛每款都係幾十蚊一碟,分量細細碟,可以一次過試吓唔同部位,認真抵食!📍 616牛肉火鍋專門店@銅鑼灣
2021-04-30 650 浏览
平時午餐時間唔多,好難可以食到打邊爐。咁岩可以午餐火鍋就少少咁試下616先。呢度除左有一人前午餐火鍋都有一啲lunch set。我叫左牛油麻辣火鍋,聽個名都覺得肥,朋友叫左普通清湯。牛肉都幾高質但係少左啲😂,其他都算足料。不過可能好耐冇食辣,所以食到有啲辛苦,而且冇乜麻香,都幾多油下,所以總體分數唔係咁高。同行朋友話食夜晚唔錯,可能係午餐麻麻地
講咗好耐終於試到616啦!不愧為牛肉火鍋專門店,真係有好多款前所未見嘅牛部位火鍋配料!牆上吊牌同每個人枱上嘅宣傳單張都羅列左好多唔同牛嘅部位同打邊爐嘅食用方法,搞到樣樣都想試~湯底叫左鴛鴦沙牛湯底。沙嗲果邊真係好濃郁,勁多沙茶醬同花生粒係底,超邪惡超惹味!牛骨湯底個邊就清好多,發揮住重要中和重口味沙嗲湯底嘅功用,呢個combo簡直Perfect!每碟牛嘅份量唔算特別,咁就可以試多幾款!Total叫咗四款,有西班牙雪花肋骨、澳洲和牛牛頸脊、滑尾龍、脖仁。最鍾意係澳洲和牛牛頸脊,油脂均勻,入口有牛香而且肉質好淋!第一次食滑尾龍好有驚喜,見d牛成日個pat pat郁郁尾仔fing fing,Pat pat郁得多d肉果然係唔同d,沾滿雞蛋漿嘅滑尾龍肉質真係超滑!豬頸肉就食得多,牛頸脊/脖仁就好少食,唔韌口感唔錯。西班牙雪花肋骨就比較韌,唔使淥好耐就好食啦!食肉點少得啤一啤丫!試咗616手工啤,清純唔苦澀,唔錯唔錯!仲叫咗竹笙、響鈴、手打墨魚滑!竹笙大大條,響鈴好新鮮好脆,墨魚滑食到細細粒墨魚粒好有口感!最後追加左公仔麵,加滑尾龍自製沙嗲牛肉公仔麵!食完真係超滿足!

鴛鴦沙牛湯底

最鍾意係澳洲和牛牛頸脊,油脂均勻,入口有牛香而且肉質好淋!
澳洲和牛牛頸脊

滑尾龍

豬頸肉就食得多,牛頸脊/脖仁就好少食,唔韌口感唔錯。
脖仁

西班牙雪花肋骨就比較韌,唔使淥好耐就好食啦!
西班牙雪花肋骨

616手工啤

竹笙

2021-04-18
鴛鴦沙牛湯底
澳洲和牛牛頸脊
脖仁
616手工啤
我覺得呢間店嘅賣點係佢啲牛肉平平地細細碟, 可以食到好多唔同款, 勁多聽都未聽過嘅部位原來都可以食🤣, 隨便嗌都唔會伏😎🐄滑尾龍 💰48💫評分: 7.4/10📝睇comment好多人話好食, 覺得還可以🤣第一次撈埋蛋黃一齊淥, 比平時食既滑牛更加滑身🐄花雕醉牛 💰48💫評分: 6.8/10📝酒味濃, 唔會醉, 始終覺得怪怪地🤣醉雞就食得多, 醉牛真心食唔慣🤣🐄牛駝峰 💰48💫評分: 7.6/10📝油脂感重, 跟住佢suggest嘅秒數淥就好軟嫩🥳🐄安格斯橫隔肌 💰48💫評分: 7.6/10📝牛味幾濃🐄胸口膀💰48💫評分: 7.5/10📝咬落去硬硬地爽爽地, 有咬口😋✨鴛鴦沙牛湯底 💰78💫評分: 6/10📝牛骨湯拼沙嗲, 沙嗲湯味道唔夠濃, 真心有啲稀, 好失望😞牛骨湯就似平時去麵檔叫清湯腩嘅湯底好清無咩味🥲✨蝦滑 💰48💫評分: 7.4/10📝正常發揮🤣✨炸魚皮 / 響鈴💰28💫評分: 7/10📝算香脆616牛肉火鍋專門店📍銅鑼灣謝斐道391-407號新時代中心地下C號舖(銅鑼灣🚇C出口行4分鐘就到)💫評分: 7.3/10💬 每款牛既質素新鮮抵食, 一碟份量唔多可以試多幾款唔同部位,

🐄滑尾龍 💰48
💫評分: 7.4/10

🐄花雕醉牛 💰48
💫評分: 6.8/10
花雕醉牛

🐄牛駝峰 💰48
💫評分: 7.6/10
📝油脂感重, 跟住佢suggest嘅秒數淥就好軟嫩🥳

🐄安格斯橫隔肌 💰48
💫評分: 7.6/10
📝牛味幾濃

🐄胸口膀💰48
💫評分: 7.5/10
📝咬落去硬硬地爽爽地, 有咬口😋

✨鴛鴦沙牛湯底 💰78

💫評分: 7/10
📝算香脆

616牛肉火鍋專門店
📍銅鑼灣謝斐道391-407號新時代中心地下C號舖
(銅鑼灣🚇C出口行4分鐘就到)

💫評分: 7.3/10
💬 每款牛既質素新鮮抵食, 一碟份量唔多可以試多幾款唔同部位, 全場爆滿, 記得book位, 仲配埋Asahi Beer💰32, 手工啤未返貨無得試, 湯底失望🙍希望其他分店會好味啲或者希望係嗰日失準, hotpot食1.5hrs有少急🥺, 自己都係鍾意慢慢食嘅打邊爐

❣️其他分店❣️ (17間分店實有一間喺左近🤣)
📍元朗西菁街9號富盛大廈地下95-100號舖
📍大圍積富街33號積康樓地下C及D號舖
📍大埔翠怡街3號翠怡花園B座地下18號舖
📍荃灣三陂坊14-18號安安樓地下B號舖
📍西環西營盤皇后大道西384-386號三多大樓地下A號舖
📍天后威非路道9號海閣洋樓地下C號舖
…….

#616牛肉火鍋專門店 #616 #牛肉火鍋#火鍋 #火鍋店 #大埔黃店 #大埔美食 #西環黃店 #西環美食 #元朗黃店 #元朗美食 #銅鑼灣黃店 #銅鑼灣美食 #黃色經濟圈 #黃店 #黃店地圖 #香港人加油 #懲罰黃店 #香港美食 #火鍋黃店 #hkfoodieblogger #hkfoodlover
2021-02-23 1164 浏览
街坊系列 – 616牛肉火鍋專門店🐮以不同部位既牛肉作招徠🥩由最熱門到最偏門既部位都有供應😋------------------------------環境: 以火鍋店計🤔枱面唔算大如果一次叫太多款野食🐮張枱就可能唔夠位😖係整潔程度做得唔錯🧹唔會油笠笠------------------------------食物: 小編下次食火鍋無影相下次會補火鍋介紹🙏🏽今次介紹個午餐先蔥油雞飯 ($48)🐥平時去616食牛就多🥩心思思去試雞估唔到好有驚喜😱雞肉好嫰滑🤪份量亦唔小重點蔥油材料十足,亦唔係一般俾小小點到尾仲可以撈飯🍚好惹味水煮牛肉 ($48)去得616又點可以無牛呢😎小編食左好多次🌶️發現辣度有明顯減低應該唔小客人俾意見後做改善🤓牛肉份量多無筋,唔會煮到老哂有食之不盡既配料💯CP值極高午餐會附送飲品🥤有自家制飲品或者樽裝可樂小編試左洛神花茶🥰酸酸甜甜好開胃P.S. 午餐唔係間間分店有,去之前要問唷------------------------------服務: 午餐時間樓面得2位員工🥺KEEP住都係好忙🥶基本服務都會做足------------------------------環境:
街坊系列 – 616牛肉火鍋專門店🐮
下次會補火鍋介紹🙏🏽今次介紹個午餐先
蔥油雞飯 ($48)🐥

平時去616食牛就多🥩心思思去試雞
估唔到好有驚喜😱雞肉好嫰滑🤪份量亦唔小
重點蔥油材料十足,亦唔係一般俾小小
點到尾仲可以撈飯🍚好惹味
水煮牛肉 ($48)

去得616又點可以無牛呢😎
小編食左好多次🌶️發現辣度有明顯減低
應該唔小客人俾意見後做改善🤓
牛肉份量多無筋,唔會煮到老哂
有食之不盡既配料💯CP值極高

午餐會附送飲品🥤

有自家制飲品或者樽裝可樂
小編試左洛神花茶🥰酸酸甜甜好開胃

P.S. 午餐唔係間間分店有,去之前要問唷
服務: 午餐時間樓面得2位員工🥺
KEEP住都係好忙🥶基本服務都會做足

環境: 6.5/10
食物: 6.5/10
服務: 5/10

地址: 銅鑼灣謝斐道391-407號新時代中心地下C號舖
人均消費: $ 50 - $ 100
2020-12-31 1307 浏览
開飯啦app book咗5pm親身到攞走牛肉,最後竟然要等70分鐘就可以攞走呀,咁誇張呀!?等到燶啦!好奇怪點解無做好準備俾客人攞走呀!?係咪要等客人報到才開始切肉呀!?見到咁多客人仲無安排專人控制人流,睇到有人遲到竟然可以比我早攞走。有人同我一樣book 5pm,最後佢5:30pm走得!重有外賣佬到咗,十分鐘走得!?我提吓兩次,佢話知道知道。最後7:10pm我走得!好嬲呀!好嬲呀!想爆粗呀!唔該下次做好準備,讓客人可以準時攞走。雖然牛肉好味,但係扣咗好多分!無下次呀呢間!💢💢💢
💢💢💢
2020-12-31
$250 (其他)
庆祝纪念
除夕
2020-12-20 1131 浏览
香港人打邊爐已經打到出神入化,咩湯底咩配料都有齊,但有啲舖頭就選擇揀返食材嘅鮮味為主,而今次呢間舖頭就係主力食牛肉嘅一間火鍋店。店舖叫616牛肉火鍋專門店,取諧音”淥一淥”😂鋪面裝修而香港風情為主,裝修其次,牛肉先係主角。今次就唔同平時一樣咁介紹法,因為我都忘記咗邊款打邊款啦🤣🤣🤣但今次整體食落感覺唔錯;牛骨髓、封門柳、牛駝峰、牛朴肉&西班牙雪花胸肋都唔錯。特別係牛骨髓呢樣野☝🏻真係買少見少,細個印象好似係得,去啲舊式酒樓先至有得呢樣嘢🤤但個別都有一兩款就麻麻譬如係花雕醉牛.....👆🏻

店舖叫616牛肉火鍋專門店,取諧音”淥一淥”😂
鋪面裝修而香港風情為主,裝修其次,牛肉先係主角。

但個別都有一兩款就麻麻譬如係花雕醉牛.....👆🏻