2021-05-11 25 浏览
梳乎厘芝士蛋糕,蛋糕糕體非常濕潤細滑,放入口好軟滑,餅底唔會太厚,加埋隔離嘅忌廉棉花糖同埋彩色粒粒,賣相又夠,味道都夠!天婦羅卡邦尼意粉,天婦羅炸蝦調味好夠,炸衣唔厚,原來日式同西式都可以好夾,好有驚喜。至於意粉唔會太淋,都幾彈牙,見到煙肉切得唔會太細,煎得好香,好重奶香味,我配埋百香果紅茶,超級夾,仲有果肉同粒粒核,真材實料,非常滿意。薯條新鮮炸起熱辣辣,配埋黑松露醬,黑松露唔會好稀,好香黑松露味,簡單得黎又可以滿足想食炸嘢嘅慾望。最令我印象深刻係店員超級親切嘅服務態度,我本身唔太舒服,店員好關心我,滾動😢高質黃店!好人一生平安💛💛💛

2021-05-11 19 浏览
已經好耐冇去過Board games餐廳🍴,今日約咗朋友,因為呢間Board games餐廳🍴地點喺旺角,大家都方便到達,所以就嚟咗呢度。入到餐廳裏面,發覺裏面全部梳化座位都好舒服,加上留底夠晒高,空間感十足,仲有就係望出去街景,先至發覺原來好耐都冇見過咁靚嘅旺角夜景了。我今晚就叫咗一個松露牛肉漢堡($158),同埋一杯榛子朱古力凍飲🥤。個漢堡包有好多松露,未食已經聞到啲松露嘅香味,牛肉唔會有好多好鹹嘅醃料,同埋咬落去有牛肉嘅質感,個包焗得都好夠乾身,加上好多好多嘅芝士,所以食入口都好味道!另外佢啲薯條都即炸即上碟所以熱辣辣!嗰杯凍飲(榛子朱古力),上面加咗好多嘅cream,撈埋啲cream入去朱古力飲一齊飲又唔會好甜,應該係冇另外再加糖,所以都啱晒我嘅口味。
另外佢啲薯條都即炸即上碟所以熱辣辣!
2021-05-10 41 浏览
今晚姨仔話帶我地去間樓上餐廳食晚餐,話啱哂我地,地點當然容易搵啦,就喺彌敦道登打士街交界,上到去門口已經見到有各類適合大人小朋友玩嘅小遊戲,都係先坐低點咗食物先!一路玩一路食開始,“紅酒燴牛脷意粉”牛脷冇羶味,呢度切得較為薄身,所以都好入味!“香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉”炸得出色,唔會好油冧冧,個汁都恰好唔會太濃,唔錯!“5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條”漢堡扒做得幾出色,肉汁夠豐富,黑椒味道剛剛好,唔會搶肉味!“雙重芝士焗肉醬窩夫薄餅”用窩夫嚟做餅底幾特別,如果整到脆身點會更好!再值得推薦嘅係飲品,我地分別點咗“ChocolateSmoothie”“PureColada”“VirginMojito”我地三個都異口同聲讚好!個仔喺度玩得好開心,又過關遊戲又飛行棋,不亦樂乎!
  • 5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條
係岀面食嘢又人多又嘈,所以我都幾鍾意樓上cafe, 坐得舒服之餘又有私人空間,講嘢都輕鬆啲,搵到呢間5%cafe,試下好冇食。好,坐低睇吓有咩好食先。紅酒燴牛脷配意粉,雖然係小店,但食物有水準,牛脷炆得夠腍,而且意粉煮得唔錯,個醬汁稀稠度適中。Pure Colada, 菠蘿汁加椰漿,估唔到味道又幾夾,少少酸微微,最重要係上面個肉桂粉,成杯飲品好香,添加咗一個層次。疏乎厘芝士蛋糕,濃厚嘅芝士味,疏乎厘嘅柔軟口感,食埋甜品大滿足。

好,坐低睇吓有咩好食先。

2021-05-07 45 浏览
旺角區有大量樓上cafe, 今次第一次去尼啲有board game 玩既cafe食嘢,都幾新奇有趣餐廳環境都佈置得幾舒適,有舒服既沙發坐,又有大既玻璃窗可以望住彌敦道,啱晒三五知己坐埋傾計食嘢!食完野仲有大量board games可以拎黎玩👍🏻5%黑椒手打牛肉芝士漢堡。 7.5/10尼個漢堡有驚喜🤩個手打牛肉非常厚實又juicy 👍🏻👍🏻連個面包皮都烘過,幾脆口💯天婦羅蝦卡邦尼煙肉意粉。 7/10好抵食既意粉!份量好多!兩個人share食都飽,而且質素唔差😌薄荷梳打。 7.5/10薄荷綠色既梳打水,好夠氣!淡淡既薄荷味,又唔會太甜(o^^o)榛子奶茶。 7/10朋友怕甜所以叫左少甜,但反而令奶茶味道變淡!下次唔好叫少甜啦😝

5%黑椒手打牛肉芝士漢堡。 7.5/10

薄荷梳打
日式天婦羅蝦卡邦尼煙肉意粉
榛子奶茶
2021-05-06 29 浏览
香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉(轉意粉)($118)本身就覺得長通粉有啲難消化,好似好難咬開咁。侍應都好好喜愛地轉意粉,多口問咗句:係咪轉薯條都得。佢勁有禮貌咁講,如果客人要求到都會轉🤣 最後都係怕熱氣,保持意粉就夠龍利柳又真係做到香脆嘅!上碟嘅時候,紋絡香噴噴,好有食慾。同埋,佢令我會跟一個幾特別嘅醬汁。兩種嘢加埋,有啲似炸魚薯條嘅嗰種炸魚咁不過,意粉就真係有啲削。因為實在太林😅 Al dente就一定唔使諗。所以,食落有啲唔爽口另外,朋友生日,叫咗個甜品食:抹茶紅豆窩夫配白朱古力碎( $58 )值得欣賞嘅係,個窩夫蛋味足夠😍 嗰邊仲有少少脆。可惜嘅係,佢好似聽唔到話要後上咁,個意粉都未食完就送到上嚟。紅豆同埋忌廉撈埋都好食嘅,但係白朱古力碎就真係少咗啲朋友叫咗杯荔枝綠茶佢好都只係有少少偏甜姐,味道一般。可能唔係佢招牌飲品啦,見佢飲品個餐牌好多選擇咁食物雖然一般,但坐得舒服,BG音樂有taste,做到樓上Cafe嘅基本
香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉(轉意粉)($118)
香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉(轉意粉)

香脆龍利柳

抹茶紅豆窩夫配白朱古力碎(

窩夫鬆軟

紅豆同埋忌廉撈埋都好食嘅,但係白朱古力碎就真係少咗啲
荔枝綠茶

都幾多桌上遊戲可以揀
香脆龍利柳
抹茶紅豆窩夫配白朱古力碎(
窩夫鬆軟
荔枝綠茶
都幾多桌上遊戲可以揀
2021-04-28 39 浏览
旺角好多cafe,有game玩又有野食,適合一班人一齊玩,或者人少少傾下計。我揀呢間Cafe, 因為佢侍應好nice, 座位都好寬敞。二人行,我地叫左兩個餐。Dinner set 配40蚊以下飲品,如果過左就要補錢。 日式天婦羅蝦卡邦尼煙肉意粉 108元5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條 158元我哋仲叫左兩杯飲品,homemade apple cider同埋原味朱古力奶。個漢堡包好出色,入邊啲牛肉好厚,好juicy,調味啱啱好,加埋生菜同埋蕃茄好fresh!食完主菜我地見既然甘多人推介佢嘅棉花糖雪糕窩夫(98元),一場嚟到冇理由唔試下嫁,所以就叫左一客嚟試下。份量都幾大。有3塊窩夫加2粒雪糕球。窩夫味道唔錯,脆口得嚟入面係厚厚嘅窩夫,係我鐘意嘅款式。

我揀呢間Cafe, 因為佢侍應好nice, 座位都好寬敞。

日式天婦羅蝦卡邦尼煙肉意粉 108元
5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條 158元

2021-04-27 775 浏览
好耐冇同朋友一聚,揀咗喺旺角嘅呢間樓上Cafe食lunch+傾偈~ Cafe環境舒適,特別想讚一下有一位女職員好親切好有禮貌,服務態度很好😊仲有不少board games可以玩,亦可以坐喺沙發同朋友慢慢傾談☺️餐牌睇得出用心製作,菜式幾吸引,尤其係嘢飲,款式特別,喺出邊比較少見😝香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉~龍利柳king size,比我塊面還要大🙈而且即叫即整,炸得十分香脆,但內裏魚肉卻一點也不乾身,反而十分嫩滑juicy,配合少許調味,使魚肉味道剛剛好,啖啖肉的感覺配合牛肝菌汁味道更昇華🤤不想點牛肝菌汁的也可以沾沙律醬~長通粉份量亦較多,每一條都沾滿了牛肝菌汁,濃郁的香氣配合煙韌的口感,有胃口大開的感覺🤤5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條~手打牛肉漢堡目測比3cm厚😆😆咬落去味道十分juicy,最欣賞係調味控制得宜,配合芝士的鹹香味道剛剛好,不會像坊間的美式牛肉漢堡般過鹹☺️黑松露份量極多,濃濃的香氣融入於漢堡當中,一啖咬落去肉汁流晒出嚟🤤而且因為手打的關係,肉質亦比較厚實,漢堡包亦經過烘烤,帶有少脆的感覺,薯條則啱啱炸起,脆脆的外皮+厚切令人忍唔住越食越多🙈疏乎厘芝士蛋糕~蛋糕係自家製,

香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉~
香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉

5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條~
5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條

疏乎厘芝士蛋糕~
蛋糕係自家製,口感像疏乎厘般軟滑,不像坊間的芝士蛋糕般厚實,味道亦不會過甜,
怕肥嘅我同朋友share係一個唔錯嘅選擇☺️
疏乎厘芝士蛋糕

Matcha smoothie~
賣相不錯,抹茶味道亦十分濃郁,最頂層的是雪糕,溶於smoothie當中令口感更為creamy☺️抹茶的回甘與雪糕的甜味融為一體,味道比想像中夾🙈
Matcha  smoothie

Pure colada~
味道有啲似甜版+無酒精的pina colada,菠蘿汁的香氣與椰汁融為一體,酸酸甜甜的感覺十分開胃,而且加入奶泡令整體感覺更為creamy,少許的玉桂粉亦增添不少香氣~
Pure  colada
2021-04-20
香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉
5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條
疏乎厘芝士蛋糕
Matcha  smoothie
Pure  colada
  • 香脆龍脷柳拼牛肝菌汁長通粉
<<Thursday Couple 為食記😋👣>> 又黎到去cafe chill 下嘅時間,呢個5% cafe 見係open rice 都幾多好評,環境又幾好,同男朋友當然要chill chill 🥳🥳上到黎,就已經見到環境裝飾有諗過,度過,好多佈置,同地方不錯,之後waitress 再帶左我哋去入面嘅位置!先知,原來入面,好!鬼!大!又有好多嘢睇同玩!幾啱一大班人黎食大嘢玩下!🥳🥳🥰歡樂嘅氣氛!😂😂不過我同男朋友兩個人,就都係講翻嘢食啦!😂😂佢個Meun都設計得好靚,分左唔同種類,等大家易啲揀!☺️飯,意粉,薯菜,長通粉,Burgers , special drinks 一般cafe 有嘅,佢都齊!😎🥳本身見佢個Burger 好似好岀名,但我哋都唔想食太乾嘅嘢,所以我哋就叫左個黑松露醬野菌忌廉汁意大利粉,呢個嘅黑松露味好夠,個汁同個意夾得啱啱好!啲野菌都好夠味!😎🥳之後呢個係香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉,佢呢個不得不詵佢個魚柳炸得香脆,味道夠,唔會有雪藏味,加埋mayos 簡直一絕!個略嫌牛肝菌汁唔係好夠味道,但配埋個魚其實ok ! ☺️之後就叫左個泡茶,係
<<Thursday Couple 為食記😋👣>>

個略嫌牛肝菌汁唔係好夠味道,但配埋個魚其實ok ! ☺️

之後就叫左個泡茶,係菊花茶杞子,好養生!佢用左個木盤住,好有心思,仲有個蠟燭坐底,㷫住
壼茶,仲有個玻璃杯仔,打卡feel 岀曬黎!🥰🥳

菊花

之後候叫左杯凍嘢,係芒果百香果特飲,都好清爽!🥳

整體黎講嘢食幾好,環境夠大!不過比起撐枱腳,一大班人黎應該會好正!🥳🔥
2021-04-22 40 浏览
話說今日去咗旺角附近早到咗 想搵個地方等吓打發時間溫下書做吓自己野咁 於是就抬起個頭周圍望睇吓有咩樓上Cafe可以一個人打發下時間登打士街嘅十字路口就見到呢間好顯眼嘅Cafe所以就去打發下時間入到黎地方高幾大 而且座位好闊落 仲有Wi-Fi添 有時如果早咗少少到 等人或者等其他嘢用嚟打發時間就一流啦 5%黑椒手打牛肉芝士漢堡🍔配薯條🍟$118Size唔算太大但係就飽肚嘅 牛肉都幾Juicy 加埋佢嘅薯條🍟炸得啱啱好外脆內軟 用嚟送YouTube或者溫書就一流啦😈黃金炸物拼盤$78🍗🍟由於嗰日個口都幾痕想食多啲炸嘢 所以再叫多咗個拼盤 諗起都熱氣 入邊分別有炸魚餅麥樂雞同埋薯條🍟 雖然每樣都炸得好香口不過下次就可能會選擇試吓佢嘅甜品蛋糕 🍰 感覺上冇咁熱氣午餐同下午茶都係配$40以下嘅飲品嘅我就叫咗杯薄荷梳打 飲落去好冰凍好爽 貪佢冇咁甜同埋俾個喉嚨舒服下🍸總括來講而家樓上Cafe喺在香港中心旺角 地方幾好而且唔會好似其他旺角餐廳咁趕頭趕命食完之後要走可以慢慢坐 舒舒服服打發時間 幾適合同朋友或者自己嚟呢度傾偈或者做吓自己野

5%黑椒手打牛肉芝士漢堡🍔配薯條🍟$118

黃金炸物拼盤$78🍗🍟

2021-04-22 26 浏览
武肺搞到全香港人冇得夜晚出街食飯幾個月,依家終於可以幾個朋友同台食下飯,吹下水. 同朋友相約左夜晚去呢間樓上CAFE呢度環境好闊落, 有卡位有SOFA,最o岩三五知己吹水chill下另外仲有好多board games可以借黎玩下,輕輕鬆鬆玩返晚店員亦好有禮拜,殷勤之餘亦比足夠私人空間我地吹水同玩下BOARDGAMES野食方面 款式唔算特別多 都係大路o既BURGER同意粉叫左黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條同埋雙重芝士焗鮮茄肉醬意粉漢堡扒真材實料,好有牛肉香,煎到少少燶,面包共亦算鬆軟意粉生熟真係o岩o岩好,成個意粉鋪滿肉醬芝士,超邪惡野飲叫左杯CHOCOLATE SMOOTHIE同凍檸茶睇相就知大大杯,可以一路玩一路飲到尾,正
武肺搞到全香港人冇得夜晚出街食飯幾個月,

依家終於可以幾個朋友同台食下飯,吹下水.

同朋友相約左夜晚去呢間樓上CAFE

野食方面 款式唔算特別多 都係大路o既BURGER同意粉
叫左黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條同埋雙重芝士焗鮮茄肉醬意粉
漢堡扒真材實料,好有牛肉香,煎到少少燶,面包共亦算鬆軟

意粉生熟真係o岩o岩好,成個意粉鋪滿肉醬芝士,超邪惡

野飲叫左杯CHOCOLATE SMOOTHIE同凍檸茶
睇相就知大大杯,可以一路玩一路飲到尾,正

2021-04-21 35 浏览
今日收工之後同同事呢行經油麻地,於是我哋就搵咗一間樓上Cafe食飯同埋傾吓計。呢間Cafe位於油麻地地鐵站出口,非常方便,位於樓上2樓。一入到門口就見到裝修非常之有氣氛,適合一大班朋友、同事、同學嚟呢度聚餐,而且呢度仲提供卡牌遊戲比大家消遣。餐廳嘅食物種類呢非常之豐富,有意粉、漢堡、等等各種嘅選擇。飲品嘅款式亦都係非常多,我同同事呢分別叫咗餐廳嘅特色飲品:homemade apple cinder ($52)好香濃嘅肉桂味,加上蘋果汁、橙汁丁香,真係非常養生。薄荷凍奶茶($45)薄荷味好爽黑椒雞扒拼司華力腸意粉($118)雞扒好大塊,而且炸得好脆滑,好好味!~5%黑椒手打牛肉芝士漢堡拼薯條($148)芝士超濃!牛肉都好鮮嫩!!!!甜品係抹茶紅豆白朱古力窩夫($78)
餐廳嘅食物種類呢非常之豐富,有意粉、漢堡、等等各種嘅選擇。
飲品嘅款式亦都係非常多,我同同事呢分別叫咗餐廳嘅特色飲品:
homemade apple cinder ($52)
好香濃嘅肉桂味,加上蘋果汁、橙汁丁香,真係非常養生。
薄荷凍奶茶($45)
薄荷味好爽
黑椒雞扒拼司華力腸意粉($118)
雞扒好大塊,而且炸得好脆滑,好好味!~

5%黑椒手打牛肉芝士漢堡拼薯條($148)
芝士超濃!牛肉都好鮮嫩!!!!

甜品係抹茶紅豆白朱古力窩夫($78)
2021-04-21 19 浏览
今日同朋友喺旺角行完街,咁就一齊食dinner。上網見到呢間餐廳好有80、90年代嘅風格,好似都幾有feel咁,所以就同朋友決定喺呢度食晚飯。我哋每人叫咗一個set dinner,包一個主食同埋嘢飲,再叫個甜品share。朋友叫咗個黑椒雞扒拼司華力腸配意粉。佢個雞扒煎得幾香,個皮好脆,入邊啲肉都好嫩滑,而且大大塊,送意粉好正~我叫咗個黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條,佢啲薯條都幾脆,入邊嘅薯仔都多,而佢個手打牛肉真係好淋,同埋充滿牛味,加埋溶溶地既芝士一齊食好邪惡,加上佢個麵包茶左啲牛油,個配搭真係好香!我叫咗杯無酒精既Apple Cider,佢係用蘋果汁、橙汁、肉桂、豆蔻、鮮橙、丁香調製,飲落去好fruity之如仲有豆蔻同埋肉桂獨有既香味!最後我哋兩個叫咗個抹茶紅豆waffle。佢個窩夫係用綠茶味,配上甜甜既紅豆同忌廉好滿足!

2021-04-21 37 浏览
星期四晚上去的時候有點晚,我們還擔心會沒有位置,因為這裡滿近地鐵站的,不過幸好這裡夠大,還有些位置。座位的空間大,沙發座位幾舒服。🍔🍟5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條黑松露醬幾多,手打牛肉的部分很大,而且肉汁很多。包有烘過塗上牛油,脆脆的!薯條和炸物拼盤的一樣,也是很多!好抵食!🤩🍤🍝日式天婦羅蝦卡邦尼煙肉意粉天婦羅蝦只有一隻,不過醬汁夠creamy,有少少姑和煙肉。成盤意粉雖然多,但唔會好乾。份量真心多,可以和朋友share吃!🤟🏻🤟🏻另外,服務員好貼心😻,提我們按服務鈴找她,也提我們Dinner set比較抵,因為和單點價錢一樣,不過會包一杯$40或以下的飲品。🥂🥤🧋🍟🍗🫔黃金炸物拼盤:麥樂雞、泰式魚餅、薯條薯條份量多,不過只有茄汁,沒有泰式辣醬點魚餅🙀

🍔🍟5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條
🍤🍝日式天婦羅蝦卡邦尼煙肉意粉
份量真心多,可以和朋友share吃!🤟🏻🤟🏻
🍟🍗🫔黃金炸物拼盤:麥樂雞、泰式魚餅、薯條
薯條份量多,不過只有茄汁,沒有泰式辣醬點魚餅🙀
2021-04-19 19 浏览
旺角真係經常去嘅地方,主要多嘢食又多嘢行而且價錢親民。第一次去呢間Cafe之前喺網上見到環境幾靚同可以影吓相。今次點左牛肉burger配薯條🍟同一款小食拼盤炸物再加多個tiramisu蛋糕🍰兩個人食就夠飽。平時一般我唔太鍾意食薯條,但今次佢哋嘅薯條又真係幾有薯味同炸得夠香脆,我鍾意!另外burger嘅牛肉都容易咬同有牛味。甜品都唔錯,但我略嫌佢淋咗少少但如果個質感再硬多少少就更好,今餐整體來講都幾滿意~^_^