2021-10-27 270 浏览
尋晚食咗個簡單下午茶,順便買多兩套下午茶回家返屋企比家人。埋單時發現佢收左外賣加1服服費🤷🏼‍♀️問個員工,佢就無言以對,好似就係回應「係電腦出既,係要收既」 唔helpful (或唔識搞)佢最後就有手動調整價錢比我,都算ok(好彩佢冇再同我辯論咋)但大家日後要小心check單 ,堂食叫外賣易中伏 Overall,佢食物係ok 冇話好差 亦唔係好服務一般 不過價錢好經濟 環境係可以既 願意比加一服務(雖然店內員工就麻麻 ,以前有香港人員工 而家嗰啲 我就黎要講國語先可以落到張單囉)

唔helpful (或唔識搞)
但大家日後要小心check單 ,堂食叫外賣易中伏
Overall,佢食物係ok
冇話好差 亦唔係好
服務一般 不過價錢好經濟

假日食物質素極不理想,餐牌提供的的食物與正常的質素完全不同,收費不平。而服務員完全沒有心安排座位,清潔也有問題,總覺得浪費咗一個星期天的午餐,不建議假日進來光顧這店
不建議假日進來光顧這店
2021-06-21 530 浏览
朋友讚不絕口的一頓午餐。南乳燒雞香皮香脆肉嫩滑,唯南乳汁 可以在濃一點。 咖哩牛腩味非常香濃,很好下飯。 上湯蘿蔔入味沒有渣。例湯也是足料味濃。100多元,可以有下次呢。
2021-05-24 470 浏览
今日好想食越南野,於是黎咗5越越南餐廳叫咗份香茅雞翼湯河。午餐要$52及包一杯飲品。湯河份量唔算多,夠一個女仔食,男仔就未必夠飽,而雞翼就好驚喜有四隻,而且炸得脆口。
外卖自取
2021-05-09 378 浏览
叫左一個海南雞飯餐。上枱一睇又白又乾,成碟都係雞胸,加一隻雞翼尖大細ge雞翼。雞胸孩就一定,仲要一D味都無,唯一好D部位雞翼,明顯ge毛有三條,細ge數唔到,食左一半搞唔掂唔想食!伴碟西蘭花好淡色,唔新鮮,成碟野都唔知擺左喺度經耐。個飯係黃,但得個咸味。成個餐包多個湯同熱飲,收我七十幾蚊!食完好唔開心!另外叫左下午茶牛腩河,牛腩正常但無肉味,河粉碎濕濕一夾就散!。整體好差!男經理態度又差!唔好去,千祈唔好去!

整體好差!男經理態度又差!唔好去,千祈唔好去!
2021-05-09
2021-04-04 447 浏览
呢間餐廳職員係一致性既態度惡劣,入去首先要被人用呼喝既語氣填寫安心出行,然後就黑口黑面指你做低。如果要落order,一定要有耐性等待職員唔想再扮聽唔到先可以。食物到之前最好同張檯保持距離,要預留位置俾佢地大力擺低,否則件衫就會遭殃。最後埋單一定要自己視察正確位置,無謂要忙碌既職員對你白眼🙄️
2021-04-04
午餐
生牛肉湯金邊粉味道普普通通正正常常,冇太多味精,夠熱,冇之前啲評論唔夠熱咁嘅情況,可能係我叫餐嘅時間仲係比較早,唔係繁忙時間。如果有青檸檬同辣椒就更加好。熱檸茶都係普普通通正正常常咁啦環境都幾闊落,幾乾淨,幾舒服,樓底又高,香港地都好少有,坐咗一陣到咗午飯時間都唔使排隊,唔係太多人。價錢五十零蚊一個午市套餐,係呢個地區價錢中間啦,平嘅越南餐嘅話附近有啲仲更加平但係要排隊同埋坐得迫夾啲冇咁舒服,唔想排隊只係想填飽個肚郵箱坐得舒舒服服嘅話都OK嘅。
生牛肉河粉
生牛肉河粉
2021-03-23 238 浏览
咁耐無黎荃灣, 都唔知附近有咩好食, 見到呢度有間越南餐廳, 就去試下。香辣炒金邊粉 - 炒得好有鑊氣, 香辣味十足, 但賣相普通, 而且味道略為過咸。籠仔蒸粉包- 粉包熱辣辣, 餡料都幾豐富, 味道都差。椰水卥肉蛋飯 - 卥肉好入味又軟淋, 甜甜地, 唔會太咸, 撈飯食唔錯。 跟餐仲送左個老火湯, 都幾足料。跟餐附送熱即磨咖啡 / 熱檸檬茶, 正常味道, 不過不失。雖然食物質素普通, 但店員服務態度有禮細心。FiveSpice 5越荃灣青山公路荃灣段388號中染大廈(8咪半)1樓115號舖港鐵荃灣站 A3 出口, 步行約7分鐘

香辣炒金邊粉

籠仔蒸粉包
- 粉包熱辣辣, 餡料都幾豐富, 味道都差。

椰水卥肉蛋飯
- 卥肉好入味又軟淋, 甜甜地, 唔會太咸, 撈飯食唔錯。

跟餐仲送左個老火湯, 都幾足料。

跟餐附送熱即磨咖啡 / 熱檸檬茶, 正常味道, 不過不失。

雖然食物質素普通, 但店員服務態度有禮細心。

FiveSpice 5越
荃灣青山公路荃灣段388號中染大廈(8咪半)1樓115號舖
港鐵荃灣站 A3 出口, 步行約7分鐘
2021-02-28 284 浏览
晚上約七點入坐,不用等,叫咗蟹肉炒粉絲,蟹肉無味炒粉絲就怪味!蒜香牛油雞翼!就油淋淋但係就一D牛油味都無,蝦餅正正常常咁,都可以嘅!叫咗一杯檸7,食咗3佰幾!又一次中伏不會再去了!
2021-02-28
2021-02-22 218 浏览
牛年大吉,約會家人於荃灣見面,先逛逛大大間IKEA ,買了平宜碗 碟 😀 下午4點幾,腳仔軟軟疲累,不如搵個地方坐低,順便休息一下5越越南餐廳😊地方寬敞,坐得舒適,優閒下午茶套餐,有河粉、沙律、飯、、奉送咖啡或茶,價錢略為貴了啲 😀偶然試吓,都ok 香茅雞中翼湯河粉 $484隻雞翼,炸得香脆可口,肉質鮮嫩清甜蘿蔔、芽菜、香葉、洋蔥,滑滑河粉,份量算多扎肉炒粉絲 $55粉絲看似灰色,材料包括芽葉、扎肉、蒜片炒得香,不油膩飲品:熱🍋水,微酸開胃,醒神

5越越南餐廳😊地方寬敞,坐得舒適,
優閒下午茶套餐,有河粉、沙律、飯、、
奉送咖啡或茶,價錢略為貴了啲 😀
偶然試吓,都ok

香茅雞中翼湯河粉 $48
4隻雞翼,炸得香脆可口,肉質鮮嫩
清甜蘿蔔、芽菜、香葉、洋蔥,滑滑河粉,份量算多

扎肉炒粉絲 $55
粉絲看似灰色,材料包括芽葉、扎肉、蒜片
炒得香,不油膩

飲品:熱🍋水,微酸開胃,醒神
2021-02-13
2021-02-13 179 浏览
今天來吃,諗住越南菜應該唔會差,點知叫咗杯越南咖啡,仲衰過普通咖啡,仲要成$39。問個仕應,竟然講話一向係咁。真係影衰越南菜。所謂海南雞飯,飯硬不特只,雞好像放了很久,完全冇鮮味及顏色。不過唔緊要,一次過冇下次。
2021-02-13
午餐
2020-12-12 299 浏览
番工放meal break 最緊要係要快同好味位於荃灣中染大廈既一間越南菜餐廳好大,同唔多人所以野食都好快送到「豬扒撈檬」$48個豬扒好野味,好好味👍🏻味道剛剛好~再配埋個撈檬酸酸地咁好開胃食完仲好想再食,哈哈
番工放meal break
最緊要係要快同好味

位於荃灣中染大廈既一間越南菜
餐廳好大,同唔多人
所以野食都好快送到

「豬扒撈檬」$48
個豬扒好野味,好好味👍🏻
味道剛剛好~

再配埋個撈檬
酸酸地咁好開胃
食完仲好想再食,哈哈

豬扒撈檬
2020-12-10
豬扒撈檬
2020-10-25 314 浏览
又到下午茶時間啦!第一次嚟呢間餐廳,裡面人流唔多,可以一個人坐四人卡位,正👍👍。點咗個香茅豬扒湯金邊粉$48,豬扒好大塊,香茅味十足,肉質鬆軟又不失嚼口!金邊粉與河粉相比較幼身,口感亦比河粉煙韌,大家可以試吓!至於湯底就食唔到有咩特別,只感覺味精好重,因為餐後好口渴,要飲水。午餐加$8可以轉特飲椰汁三色冰,裡面有紅荳、綠荳蓉、綠色燕菜粗條混在一起,荳及粉條都好軟滑,加上椰漿香甜,確實是解渴良伴。期望餐廳能增加人手,提升客人服務體驗滿意度。

期望餐廳能增加人手,提升客人服務體驗滿意度。
2020-10-13 227 浏览
去開愉景新城見附近見到呢間越南餐廳!佢有個「與你同行」套餐$60!見裝修都幾高格調!價錢又合理咪入去試吓食物質素一般!環境原先覺得都OK!但坐落就覺得唔係表面咁企理!希望舖頭可以正視尼個問題!如果唔係裝修有幾高檔都無補於事
2020-10-05
2020-10-11 180 浏览
星期六去邊都要等位是常識吧本身想食金鳯餐廳,但要等30張枱,我就再行下搵下~我見呢間越南菜好似新開又唔洗等位,有張menu 係全日餐,每款都係7-80,所以就試下首先叫咗一個春卷濱海($75),有6條炸春卷再加6塊煎米粉餅咁,幾得意第一次食,味道好似食緊葱油夾住淨米粉咁...春卷就普通雪藏炸物,好普通😕😕😕🙁之後叫咗個咖哩三寶拼蒜茸包($78),價錢反映質素,三寶就係牛腩牛肚牛筋各一件咁多。個咖哩汁似港式茶餐廳味道,但蒜茸包就好食嘅~夠重口味夠濃蒜味🤣總結就係唔會再食😂呢個價錢可以出去食其他嘢,寧願普通搵間茶記食飯都冇咁嬲
星期六去邊都要等位是常識吧
本身想食金鳯餐廳,但要等30張枱,我就再行下搵下~

2020-10-10