Openrice發現依間睇靚景既邊爐餐廳,食既係台灣手工涮涮鍋午餐。無林過唔單止景靚、好食仲要抵食Lunch set, HKD 55仲要包野飲加上係真材實料台灣材料,好特色我點左個涮涮鍋係蕃薯湯底:濃郁蕃茄味,仲有蕃茄件配料梗係要揀台灣食材啦台灣雞件:用左鼓油、燒酒烹調,甜甜地,又香酒味,而且落左個鍋度再上返黎都仲咁入味,雞肉仍然嫩滑台灣黑椒腸:好香黑椒味,少少辣又甜甜地油麥菜,好新鮮老公揀左三杯雞湯底:好辣,岩晒老公鐘意食辣,而且依家開始凍,食辣可以暖下手佢仲揀左:日本章魚餅:真係有章魚係裡面架日式芝士丸芝士控不能錯過既流心芝士唐生菜,健康之選飲品方面揀左我成日都話要飲既珍珠奶茶佢依度係好靚既「盆栽珍珠奶茶」造型得意,面上舖面Oreo,仲有香滑既cream。下面係香濃既奶茶,同甜甜既珍珠老公叫左巨峰提子雪碧沙冰,味道好似細個時食既紫色 「唧唧冰」咁好食,咁抵食,又咁靚既景,午餐都係依個價錢,真係超級抵、抵、抵、、、、、抵。

無林過唔單止景靚、好食仲要抵食

Lunch set, HKD 55仲要包野飲

加上係真材實料台灣材料,好特色

我點左個涮涮鍋係蕃薯湯底:
濃郁蕃茄味,仲有蕃茄件

配料梗係要揀台灣食材啦

台灣雞件:

台灣黑椒腸:
好香黑椒味,少少辣又甜甜地

油麥菜,好新鮮

老公揀左三杯雞湯底:
好辣,岩晒老公鐘意食辣,而且依家開始凍,食辣可以暖下手

佢仲揀左:
日本章魚餅:
真係有章魚係裡面架

日式芝士丸
芝士控不能錯過既流心芝士

唐生菜,健康之選

飲品方面揀左我成日都話要飲既珍珠奶茶

佢依度係好靚既「盆栽珍珠奶茶」
造型得意,面上舖面Oreo,仲有香滑既cream。
下面係香濃既奶茶,同甜甜既珍珠

2017-11-19
庆祝纪念
纪念日
  • 台灣雞件
  • 日式章魚餅
  • 盆栽珍珠奶茶
  • 巨峰提子沙冰配雪碧
2017-11-19 72 浏览
一個十分有層次的的招牌,令人有一種頗高尚的感覺👍🏻因為時間有限而且我遲到,所以朋友已經發板,叫咗美味嘅食物等我來了!一來到看見這個雪花肥牛真是心曠神怡,令我食慾大增吃的時候這個牛肉的味道十分分濃郁,不會有一些「榨」的感覺至於他的丸類也做得十分有心思,有不同的形狀和設計😁整體來說他的手打丸味道很好,特是那個魚滑釀冬菇,令到冬菇和魚的味道也互相輝映,值得一讚!特別要讚賞一下這個餃子!竟然有黑松露的味道!真是10分特別你個火鍋主角出場啦!那個牛肉煲的湯了絕對不少!而且牛腩的味道也10分香和與調味料相夾,是一個不錯的湯底環境方面,整個室內都有一些紫色的光作為主調,令到整個環境有更加時尚的感覺,而且出面有一個小露台可以看見香港的夜景,絕對是打邊爐意外的大驚喜!我來到才知道原來可以有紅酒和白酒學,與一般的火鍋店不同!而且白酒的味道一流, 10分適合打邊爐!不會太甜,而且送上冰桶,令到白酒不會因室溫而變暖
一個十分有層次的的招牌,令人有一種頗高尚的感覺👍🏻

吃的時候這個牛肉的味道十分分濃郁,不會有一些「榨」的感覺

特別要讚賞一下這個餃子!竟然有黑松露的味道!真是10分特別
2017-11-15
依排天氣凍左啲自然就想食啲暖粒粒的野!咁岩個同事講起依間位處銅鑼灣鬧市的火鍋店,開左幾個月都未食過,一於一齊去試下。店名101令人一聽就想起台灣。去到見到門口已經有唔少人等緊位,見到佢咁受歡迎真係好期待丫!入到去店員馬上遞上餐紙,可以自由tick想食咩。真係好多選擇咼~$55包一個湯底,三款餸,仲包飲品添。有啲選擇困難症的我都諗左好耐。同事叫蕃茄湯,我就揀左豬骨清湯~上菜好有效率,先來蕃茄湯底x 金菇 x 沙茶牛片 x 芝士丸 配讚歧烏冬。個烏冬好彈牙!因為我最怕食啲好似粉團的烏冬,依個岩晒我口味丫!餐廳有提供每人一套碗筷,可以share食!咁多個餸, 我特別推介佢個牛片!好滑!另一個是豬骨清湯 x 娃娃菜 x 魚腐 x 秘製台灣雞件 x 渝川拉麵。啲雞件份量比想像中多呢!! 其實啲料真係幾足,而且鍋入面仲搭多左啲粟米同蕃茄😱 (上桌時仲同侍應講我冇點粟米,原來係送既哈哈)可能因為係台式餐廳,估唔到打邊爐店餐牌可以選珍珠奶茶~杯野叫盤栽珍珠奶茶,大大杯之餘上面仲有一大堆OREO 碎,食住火鍋飲好正丫!大滿足呀,食完已經同同事講定下次再黎~
依排天氣凍左啲自然就想食啲暖粒粒的野!

$55包一個湯底,三款餸,仲包飲品添。
有啲選擇困難症的我都諗左好耐。

同事叫蕃茄湯,我就揀左豬骨清湯~

餐廳有提供每人一套碗筷,可以share食!

咁多個餸, 我特別推介佢個牛片!好滑!

啲雞件份量比想像中多呢!!

可能因為係台式餐廳,估唔到打邊爐店餐牌可以選珍珠奶茶~

大滿足呀,食完已經同同事講定下次再黎~

2017-11-17 137 浏览
翻學前,同朋友黎銅鑼灣行街!梗系要食埋野先翻學嫁啦!我地即刻search下有咩野食先!見啲人話呢間餐廳環境好正,食物都好有水準,同埋好平,就決定黎試下啦!黎到呢度,果然冇失望啊!高層位置,入面望出去嘅環境好靚!雖然我地唔係坐窗邊位置,但都覺得環境好開揚好舒服!我地見都逐漸多客人啦,就快啲揀好野食!我地兩個都揀左午市定食套餐!我揀左前菜:秘製麻辣木耳、主菜:台灣紅燒牛肉配麻醬麻辣涼拌麵、飲品:盤栽珍珠奶茶朋友揀左前菜:麻醬麻辣手撕雞、主菜:台灣香辣三杯雞配珍珠飯、飲品:愛文芒果沙冰倒插雪碧秘製麻辣木耳嘅秘製汁酸酸地,好開胃!呢碟前菜雖然系麻辣,但唔太辣,因為咁樣就唔會搶左你個味覺,之後食其他野時就食唔出辣味嚕!好細心啊!另外,木耳好爽口!紅燒牛肉配麻醬麻辣涼拌麵嘅麻醬味好出,而且系甜甜地,幾特別!有埋青瓜絲系面,超級清新嘅配搭!紅燒牛肉嘅汁都幾辣嫁,但又唔會太鹹同太油!另外,仲可以用黎撈好彈牙嘅涼拌麵,好好味!牛肉整得好捻!而且我真系勁中意啖啖肉嘅感覺!冇咩肥肉真係好正啊!盤栽珍珠奶茶嘅盤栽系oreo碎黎!唔會好大粒,飲時都會飲到oreo碎,好香,有多重口感!珍珠奶茶唔會好甜,撈埋裡面嘅
前菜:秘製麻辣木耳
主菜:台灣紅燒牛肉配麻醬麻辣涼拌麵

飲品:盤栽珍珠奶茶
盤栽珍珠奶茶嘅盤栽系oreo碎黎!唔會好大粒,飲時都會飲到oreo碎,好香,有多重口感!珍珠奶茶唔會好甜,撈埋裡面嘅忌廉好滑好香奶味!珍珠好有咬口,冰亦唔會太多!
前菜:麻醬麻辣手撕雞
麻醬麻辣手撕雞嘅麻醬依然都系好突出,好香芝麻味道!而手撕雞有點似雞柳條,配埋青瓜食好清新嘅感覺!作為前菜,超開胃啊!
主菜:台灣香辣三杯雞配珍珠飯

香辣三杯雞配珍珠飯嘅辣度都系好高!嗜辣嘅朋友,可以試試!而三杯雞嘅肉質好滑嫩,索左啲汁,好入味!飯亦整得岩岩好!好香,果然系珍珠米!粒粒分明啊!
飲品:愛文芒果沙冰倒插雪碧

愛文芒果沙冰倒插雪碧!超好飲!超好飲!超好飲!芒果味未放到面前已經聞到好香好重味!開頭仲驚mix埋會唔會攪肚痛,好奇怪!但原來我咁覺得仲奇怪,因為好match啊!沙冰唔會好凍,慢慢溶開,好快就可以飲到,但就算溶左亦唔會冇曬味!調味剛好!perfect啊!

總括黎講,系一間平靚正嘅餐廳!見好多人都揀食hotpot麵,下次會再黎食,勢要試埋佢啲火鍋麵啊!
2017-11-16
前菜:麻醬麻辣手撕雞
主菜:台灣香辣三杯雞配珍珠飯
飲品:愛文芒果沙冰倒插雪碧
2017-11-16 76 浏览
約了好久不見的朋友在銅鑼灣吃晚飯想找一間能夠坐得舒適食物環境好的餐廳於是在網上看到了這間台式火鍋店 決定一試入到餐廳已經覺得感覺非常華麗😂因為樓底很高 加上是雲石紋的枱 感覺很舒適手工涮涮鍋套餐是$388一位除了本身套餐內的鍋底 有一款肉類和一款火鍋拼盤可以選擇 還有其他火鍋配料可以無限添加另外飲品是無限添加的 不論是有酒精還是無酒精的 對喜歡酒精的人非常吸引一坐下便有這兩款前菜送上分別是麻辣手撕雞和麻辣雲耳非常喜歡這款麻辣手撕雞 除了麻醬味外 還有香口的麻辣味由於朋友不能吃辣 所以我們選擇了酸菜白肉鍋 能夠看到鍋底非常足料 豬肉的份量也不少湯底酸酸的 有點鮮甜 非常開胃😋101特選手工火鍋拼盤這個拼盤包含了幾款不同的手工丸其中最特別的就是那款蝦膠和墨魚膠拼在鮮冬菇上 除了口感非常特別 味道也很鮮味另外黑松露蟹肉餃也不錯 黑松露味一點也不吝嗇 加上蟹肉味道很夾手切牛頸脊 牛肉味非常濃郁肉質嫩滑 可惜只有一碟 真的非常美味手工即炸響鈴卷和炸魚皮真的是即炸的 上枱時還非常熱和香脆沾滿湯底後 口感一流飲品也非常有特色 我點了這杯盆栽珍珠奶茶上面黑色的是Oreo 曲奇碎碎 口感味道特別另外朋友
約了好久不見的朋友在銅鑼灣吃晚飯

上面黑色的是Oreo 曲奇碎碎 口感味道特別

另外朋友點了這杯日本生啤 愛酒的她非常高興

最後是應會送上甜點 是類似木糠奶茶布甸
奶茶味道濃郁

最後我們臨走的時候才發現原來外面有個小露台 能夠看到維港夜晚的景色
可惜我們太遲發現了 否則應該在外面坐了很久😂

這間餐廳除了手工食物十分有特色外
座位也坐得非常舒適
套餐的價錢包括了無限添飲的酒精
加上這個夜景 和朋友聊天進餐真是不錯的選擇
2017-11-15 73 浏览
係開飯啦揾間好餐廳,你地都應該好似我咁,除咗有無喊仲要睇好幾篇食評。今次生日飯都唔例外,想揾間望海景嘅,通常西餐地鋪近海,一係自助餐先有,發現呢間打邊爐,仲要無喊樣,百幾2百個like,睇咗幾篇都處中上,2話不說,即刻上網訂環境舒適,座位實在闊落(卡位),坐5-6位大位都綽綽有餘,可能早訌關係,安排咗最近露台同望到維港,途中出去影相之際巧遇幻彩表演,視覺已經嬴咗前菜木耳夠入味、火鍋套餐夠多湯味清甜入味無口渴(冬瓜卜卜蜆湯)另加海鮮拼盤,海鮮新鮮彈牙,多款,另叫追加配料都不錯,若果小鳥胃基本上唔使追加個套餐夠食有餘,個台灣麵爽口彈牙飲品種類多,手工啤帶甜味,沖繩啤帶淡,兩者都易入口,仲有紅、白同手調酒;果茶都不俗,奶茶若加重返味道為更好,可能有冰引致偏淡至無味狀態服務態度不得不讚,由踏出𨋢門開始至走返入𨋢門都有一定水準,而且有驚喜(生日歌聽),每位員工主管都親善有禮夠細心同埋呢間餐廳另一好處係唔會過份大喧大鬧(最嘈應該係我地,真係唔好意思)
2017-11-15 88 浏览
101手工火鍋座落於銅鑼灣商厦29楼全層, 裝修時尚, 最靚係無敵夜境, 認真寫意。火鍋套餐無時限, 今次選擇了酸菜白肉鍋做湯底, 有紫色洋蔥,豆卜,鹹肉, 蕃茄及酸菜等等....材料豐富, 味美。西班牙黑毛豬肉片 放在湯一兩分鐘就食得,味道鮮甜嫩滑,肉味濃, 二人份量啱啱好。101手工拼盤, 有多款特式丸子, 芝士蝦丸、墨丸 丶豚肉丸, 粒粒都包住流心芝士,非常彈牙, 不過小心辣親個嘴! 墨魚汁鳥結糖 用黑墨汁墨魚膠造成小長方形狀鳥結糖, 非常有咬口, 而墨魚味又鮮。 太極冬菇係把黑墨魚膠及雪白蝦膠釀入冬菇, 造成太極圖案,非常有新意!台式滷水拼盤, 有鹵水豬耳、腎片、大腸、牛肚、雞翼及鹵水蛋等等 其實拼盤已經煮熟, 只要拖落熱湯就食得! 味道G味, 喜愛食鹵水食品 必食之選!如果仲覺得肚子餓, 可以追加menu 再點配料繼續食及繼續order免費啤酒飲品, 無限量供應, 一邊食一邊欣賞夜景, 五光十色, 真係酒不醉人 人自醉。

如果仲覺得肚子餓

2017-11-14 113 浏览
係登龍街一直都好多食肆只係一路都無過過去今次係朋友帶我過黎點解會過左黎架呢?佢地因爲任飲任食仲要冇時間限制雖然佢比起出面的比較貴但係原來佢任飲係有埋酒飲 !!當然唔係弱雞啤酒紅白酒 就連cocktail 都有如果平時打完個邊爐再去happy tour 其實個價錢都一樣加上啲野食仲唔差添枱面嘅配料我哋一到嘅時候就已經放咗喺度全部琴晒蓋 好乾淨配料都幾齊全蒜蓉仲特別放夠兩個見到佢有冬陰公湯底都幾特別其實真係幾吸引佢個冬陰公亦都唔錯真係有冬陰公味架好多時出去打邊爐呢啲咁樣嘅湯底都係冇乜味呢一個鍋我都唔使點豉油咁滯淨係個鍋都已經好多配料唔少得嘅秀珍菇有成半個洋蔥仲有埋蜆啲蜆雖然唔係好大隻但係隻隻都冇沙 (簡單但係唔太多還能做到)同埋超級超級鮮甜唔會話普通打邊爐就Hea俾你到到我愛 ! 超大的手工炸響鈴同手工炸魚皮! 全部手工做 , 如果唔係點叫手工涮涮鍋你睇下 , 佢幾大舊 ! 舊舊脹卜卜大隻到仲長過我塊面 真係唔係呃視覺效果! 堅大隻手工炸 , 當然仲係脆卜卜就連個魚皮都好正! 比起平時出面的魚皮厚物好多! 食落自然"SOR SOR"聲手切安格斯肥牛片多角度都一樣咁靚仔雪花分怖得幾靚食落口一
係登龍街一直都好多食肆
只係一路都無過過去
今次係朋友帶我過黎
點解會過左黎架呢?
佢地因爲任飲任食
仲要冇時間限制
雖然佢比起出面的比較貴
但係原來佢任飲係有埋酒飲 !!
當然唔係弱雞啤酒
唔少得嘅秀珍菇
有成半個洋蔥
仲有埋蜆
啲蜆雖然唔係好大隻
但係隻隻都冇沙 (簡單但係唔太多還能做到)
同埋超級超級鮮甜
唔會話普通打邊爐就Hea俾你
到到我愛 ! 超大的手工炸響鈴同手工炸魚皮
全部手工做 , 如果唔係點叫手工涮涮鍋

你睇下 , 佢幾大舊 ! 舊舊脹卜卜
大隻到仲長過我塊面
真係唔係呃視覺效果! 堅大隻

手工炸 , 當然仲係脆卜卜
就連個魚皮都好正!
比起平時出面的魚皮厚物好多!
食落自然"SOR SOR"聲

手切安格斯肥牛片

多角度都一樣咁靚仔
雪花分怖得幾靚
食落口一樣不負所望
超冧 ! 又香牛味!
可惜得一碟 , 如果唔係就另外去點

呢個雖然睇落普通
但好有我係台灣食滷水的FEEL
特別係佢隻蛋同雞翼
好入味! 同埋好滑吖雞翼!
絕對唔係反滾再滾的貨式
基本上都已經熟左
只係落鍋滾多一陣就得

仲有豬腸 豬耳同牛肚
另外仲有芋圓同我最愛的紫薯水晶包
我好中意食水晶包 , 不過都有人話甜甜地好奇怪
我就唔會理你 , 我食之嘛
個皮煙煙韌韌 ~ 入面的紫薯滑得黎又唔甜
正! 絕對要ENCORE !
呢杯係芒果水果茶
酸酸甜甜好開胃
(酒當然係留到最後先飲)

呢張追加紙店員會係你差唔多食食先比你
必點8吋長蟹棒

到到我真係食完的時候
我地先再叫酒同埋前菜
手撕雞好好食! 係凍架!
送酒一流!!!
2017-10-29
  • 手工炸魚皮
  • 手工響鈴
  • 手切安格斯肥牛片
  • 紫薯水晶包
  • 8吋長蟹棒
2017-11-14 81 浏览
秋風起 涼涼地打邊爐就岩哂啦 今晚約左一個好姊妹食飯我好大食🤦🏻‍♀️但佢比我大食 🙈我地次次約食飯都係揀d 任飲任食多😂而我地每次約食飯都係會著d 鬆身衫褲😂-今晚黎銅鑼灣行街食飯Book 左依間涮涮鍋見網上食評相片唔錯,身邊有朋友食過都讚👍🏼-餐廳地段方便,一出lift 就覺得間餐廳幾grand 職員好有禮貌打招呼 真心覺得服務好誠懇 一個warm welcome -安排左座位之後就奉上menu 及前菜張menu 好似聖旨咁大張 幾可愛兩款前菜都唔錯手工麻辣麻醬手撕雞秘製麻辣木耳兩款都好食木耳好爽口;手撕雞加青瓜絲配麻醬少辣惹味-湯底我地揀左台灣沙茶雞涮涮鍋都幾香wor 鍋入面仲好多配料,有菇菜、雞都幾滑同埋好入味淥好既食物唔駛點醬都夠味-我地揀左手切安格斯牛頸脊肥肉片份量足,賣相得。薄切牛肉,牛味重,新鮮唔un 。-至於特選手工火鍋拼盤最鍾意黑松露蟹肉餃同太極冬菇黑松露實在太香了太極冬菇個樣好得意花枝好爽甜-手工即炸響鈴卷及即炸魚皮依兩款係最愛既打邊爐孖寶好大條又脆又香既魚皮響鈴卷比手掌✋還要長響鈴炸得鬆脆 浸入山茶湯底很入味-食完一round 都8成飽我地追加左最愛既蟹柳 同埋一
秋風起 涼涼地
打邊爐就岩哂啦
今晚約左一個好姊妹食飯
我好大食🤦🏻‍♀️但佢比我大食 🙈
我地次次約食飯都係揀d 任飲任食多😂
而我地每次約食飯都係會著d 鬆身衫褲😂
今晚黎銅鑼灣行街食飯
Book 左依間涮涮鍋
見網上食評相片唔錯,身邊有朋友食過都讚👍🏼
餐廳地段方便,一出lift 就覺得間餐廳幾grand
職員好有禮貌打招呼

兩款都好食
木耳好爽口;手撕雞加青瓜絲配麻醬少辣惹味
湯底我地揀左台灣沙茶雞涮涮鍋

都幾香wor
鍋入面仲好多配料,有菇菜、雞都幾滑同埋好入味
淥好既食物唔駛點醬都夠味
我地揀左手切安格斯牛頸脊肥肉片

份量足,賣相得。薄切牛肉,牛味重,新鮮唔un 。
至於特選手工火鍋拼盤

熱水蜜桃🍑水果茶
好香既水蜜桃呀 少甜
成埋甜品就十成飽
奶茶布丁

唔會過甜,又有奶茶香
仲有個陽台可以出去飲野,睇下夜景

飲飽食醉好滿足😆

2017-11-14 91 浏览
我跟朋友在6pm到了餐廳,是餐廳中第一位客人,也被安排了坐到餐廳最入而又看到美麗夜景的位置。餐廳位於29樓,那美麗的景緻真是讓人目不暇給。到步後先點了飲料,他們提供的並非普通的hea飲料,而是水果茶及珍珠奶茶等等。本來我想點一個盆栽珍珠奶茶,但問了員工的意見後,盆栽珍珠奶茶較為濟,對吃放題的我們不利,所以還是乖乖地點了一個熱柑桔蜜,滋潤一下好了!坐下時已有9種醬料任君選擇,前菜也有2個,個人認為麻辣木耳非常惹味,有點麻麻的感覺~ 我是吃不停口啦哈哈,雖然可以任加,但我當然沒那麼做,畢竟放題的食材我也擔心吃不完。。。湯底方面,我們選了沙茶雞湯,雖然有很多辣湯底選擇,但我無法吃辣。。只好選個普通的。。湯底本身入面都有很多配料 ,例如紫洋蔥、蕃茄、娃娃菜、豆卜及雞等等,感覺足料!湯底味道不會很濃,剛剛好!主菜我們選了西班牙黑毛豬片,完全不肥!而且感覺比肥牛還要好吃~配上醬油就是一絕。手工火鍋併盤墨魚汁烏結糖 — 非常彈牙三重芝士鮮製墨魚丸 及三重芝士鮮製蝦丸 —也是很爽口,但怎麼我吃不到芝士味哈哈?是朋友全吃掉嗎哈哈炸響鈴:放進湯後吃非常入味,吸收湯底精華台灣夜市火鍋併盤:主要是滷水食材及芋

手工火鍋併盤

墨魚汁烏結糖 — 非常彈牙

炸響鈴:放進湯後吃非常入味,吸收湯底精華

台灣夜市火鍋併盤:主要是滷水食材及芋圓。
我本來就很喜歡吃芋圓,看到這兒有真是喜出望外!
朋友說芋圓很濟,但我不理了!全都吃光了哈哈!芋圓散發著淡淡的紫薯同地瓜味,還有紫薯水晶包!大愛!!!

最後更送上甜品:奶茶布丁,味道都不錯。
總括而言這兒的火鍋都跟外面酒樓的不同,很有質素,食材也很新鮮,風景也很漂亮。跟朋友一起邊談心,邊吃飯,邊欣賞風景,真是一流享受。

理單每人4百蚊左右,而且值得一讚是員工都很細心,很有禮貌,不時會主動加湯,提醒我們可以任點什麼東西或加點什麼👍🏼
2017-11-12 136 浏览
今日放工同幾個同事一起吃晚飯,商量過後我哋就去咗 一間任飲任食101手工涮涮鍋 。佢嘅手工麻辣麻醬手撕雞(微辣)講得手工,當然有番咁上下 ,醬料配搭好出眾,雞肉夠嫩滑又鮮甜,加上自家調製嘅醬汁進食,簡直係絕配。秘製麻辣木耳,醬汁夠惹味,木耳夠爽脆,仲有佢個鹵水小食,有豬耳,夠爽口,雞蛋入曬味,又不失蛋 香,大腸夠淋甜,牛肚煙韌有咬口,雞翼皮滑又肉質鮮嫩,重點皆因佢個自家鹵水醬汁,大師製作,將所有食材本身獨特嘅味道全部散發出來。我哋叫咗一個鮮嫩台灣香辣三杯卜卜蜆涮涮鍋,呢個鍋底有多種不同嘅味道,辣味可以自選,香辣得嚟又不失鮮味,夠濃甜,高質素嘅湯底,當你配合肥牛,肉丸等等進食,每一款都令你稱心 。還有每兩位客人會送一碟手切安格斯Prime Grade牛頸脊肥牛片。台灣九份嘅甜品,紫薯芋圓甜潤又可口。地瓜芋圓同樣出色。仲有佢個紫薯水晶包 ,包皮亮晶晶的,內心同樣甜甜蜜蜜。正宗嘅台灣珍珠奶茶源源供應,更有cocktails隨意任飲。 我哋幾個同事都食得好盡興,結帳後大家都心情靚靚。

2017-11-12 2191 浏览
麻醬手撕雞嫩滑麻辣木耳頗爽口火鍋醬料有九款,分別用獨立玻璃小瓶盛載。正式吃火鍋前需花些時間同心思,挑好和調較口味。海鮮鍋底有蜆、洋蔥、小白菜、豆卜、紅棗等等。響鈴、炸魚皮只需放落湯中燙一燙,入口够風味特選手工火鍋拼盤有墨魚汁鳥結糖、太極冬茹、安格斯牛丸、芝士蝦丸、黑松露螌子海鮮軍艦、黑松露蟹肉餃 、黑松露芝士豚肉餃、芝士墨魚丸。全部手工精挑食材新鮮,面對華燈,慢慢享用,倍感舒適。台式夜市火鍋拼盤則有台灣風味,其中有鹵水豬耳 、鹵水腎片 、鹵水大腸 、鹵水牛肚 、鹵水蛋 、鹵水雞翼、九份紫薯芋圓 、九份地瓜芋圓和紫薯水晶包。安格斯肥牛片肥瘦均勻, 肉質鬆軟,牛肉味濃郁。西班牙黑毛豬肉片有油份而不膩餐廳地點適中, 夜景迷人, 每位四百蚊位任飲任食,實乃抵食之選。
麻醬手撕雞嫩滑

麻辣木耳頗爽口

海鮮鍋底有蜆、洋蔥、小白菜、豆卜、紅棗等等。

響鈴、炸魚皮

只需放落湯中燙一燙,入口够風味

全部手工精挑食材新鮮,面對華燈,慢慢享用,倍感舒適。

安格斯肥牛片肥瘦均勻, 肉質鬆軟,牛肉味濃郁。

西班牙黑毛豬肉片有油份而不膩

2017-11-11 134 浏览
平時打邊爐就打得多啦 但都係日式同港式為主🇯🇵🇭🇰 今次就試試新野💁🏻 黎個任食台式火鍋🇹🇼(平日$398/星期五六紅日$428)湯底方面 foodpigss🐷🐷就揀左冬瓜卜卜蜆海鮮湯有超多蜆😍 平時食呢啲貝類海鮮都好驚會有沙 但佢就一啲都冇! 到咁上下滾先發現原來佢叫卜卜蜆真係唔係浪得虛名🤔 真係卜卜聲嫁! 不得不提本身以為個鍋底咁淺 一篤少少就底 但後來發現原來有一大塊冬瓜喺底😍😍 好足料!而🐷🐷呢對牛魔王就緊係滿意牛頸脊肥牛喇 事關佢肉質好嫩滑拼盤方面都好豐盛 當中最驚喜係有呢啲台灣九份紫薯&地瓜芋圓😍 事關🐷🐷真係好鐘意食芋圓嫁 但真係冇試過咸食芋圓 竟然擺落火鍋道做配料 起初都驚會怪怪的🤔 點知芋圓本身甜甜地 分別有啲紫薯同地瓜味 再帶有啲湯底味 咸咸地又甜甜地 食落好得意😚 而口感煙煙韌韌都幾似年糕🤡 所以真係忍唔住再追加🙋🏻 btw圖中有粒紫薯水晶包亂入🤣 其實就係水晶湯圓咁🙃 令🐷🐷諗起有咸湯圓呢回事👍🏻 食得多甜品配搭 偶爾轉下咸食都真係唔錯!👅 仲有佢嘅手工響鈴同魚皮都好大份到最尾仲有木糠朱古力布甸做甜品 好滑又唔會過甜👍🏻唔會覺得濟其實食埋呢啲基本配料 未追加已經

湯底方面 foodpigss🐷🐷就揀左冬瓜卜卜蜆海鮮湯

而🐷🐷呢對牛魔王就緊係滿意牛頸脊肥牛喇 事關佢肉質好嫩滑

仲有佢嘅手工響鈴同魚皮都好大份

其實食埋呢啲基本配料 未追加已經9成飽 不過每次任食 🐷🐷都會豁出去
所以忍唔住加左啲雞件同沙茶滑牛👉🏻👉🏻👉🏻雞件真係幾嫩滑多汁 不錯喔 而滑牛就冇咩沙茶味 不過肉質都可以

最後不得不提餐廳設有露台 行出去吹吹風再飲返杯mojito黎欣賞靚海景真係一流 店員仲好踴躍話幫我地影相 係10%服務費包埋🤣🤣 真風趣

P.s 醬料要每位加$15 當中麻醬有少少辣 點肉食一流 十分開胃

而任叫飲料都有好多選擇 好吸引 有別於一般火鍋店得啲罐裝盒裝飲料 值得加許

$454.3 (晚餐)
2017-11-11 81 浏览
之前黎親金朝陽中心都係食西餐,原來而家有得打邊爐,一坐低睇緊食咩佢地就好好甘提我地可以落左飲品箱,因為係免費任叫。一般餐廳任飲只有啤酒汽水,但佢呢度竟然cocktail同其他酒精飲品都係😻好可惜我甘岩病病地唔飲得,我好乖甘叫左杯熱飲水果茶,朋友叫左杯white wine,偷飲左啖,好正,無酸味超易入口,如果係正常情況下叫我飲一枝都無問題😋前菜有手撕雞同木耳,奄得入味,有提前做好配菜,因為如果時間唔夠會無呢個入味既效果☺️湯底揀左個清淡既冬瓜海鮮,食落無甘重口味得黎可以食到其他配料種鮮味😋😋湯底呢個鍋都好足料,蜆都有好多,令湯飲落都好清甜😸😸海鮮拼盤,因為同朋友今日都唔太想食蠔,問左店員佢好好人甘幫我地走蠔,比多兩粒貝類我地😊好貼心 鮑魚同蝦都好新鮮肉類我地要左牛頸脊,超好味,有牛味,而且係真牛肉,因應肉同脂肪既分布係雪花狀,唔似假肥牛係一層層甘😘😘大愛呢個肥牛第5我地一樣叫左一個,但我地都係唔食內臟既人,所以走哂所有內臟🙈好多朋友打邊爐必叫既炸魚皮同響玲,炸魚皮比一般既硬身,就算放左落去一陣唔記得夾都仲ok😝😝呢一盤最特別既一定係個墨魚汁鳥結糖,本身聽個名我心諗甘奇怪!又咸又甜?黎到碌完

呢一盤最特別既一定係個墨魚汁鳥結糖,本身聽個名我心諗甘奇怪!又咸又甜?黎到碌完先知原來口感係有少少似魚蛋,彈牙!😸

仲有呢個超長既蟹柳棒,食到好滿足☺️☺️

呢度既cocktails 都好正,我最鐘意佢杯sangria white,有荔枝味無入味,清新又易入口😚😚

最後,呢度個景都超級靚!完全符合我食貨+酒鬼個性既一間餐廳😍
2017-11-10 138 浏览
近日天氣微微番風,有D秋意涼涼的,晏晝便想食D滾燙熱食,聽朋友說銅鑼灣新興的食肆集中地登龍街有間高層的101手工涮涮鍋,環境靚,食物唔錯,仲非常抵食。便走左去試下。乘𨋢到29樓已見醒目的招牌,ㄧ進食肆門就被紫色格調的bar枱所吸引。 店佔用全層,地方寬敞,有一邊全是落地玻璃,好光猛,裝修簡潔整齊,同一般的港式打邊爐店有很大差異。順通道可見店一方盡頭有可外出的露台,那裡設置玻璃圍欄高bar 枱,境觀不錯遠望可見維港境,晚上華燈初上時,景觀一定更美,,聽說客人可拿飲品外出站站聊天, 這不失為談心好地點。 看着看着忘記在靚景前留影,聽說客人可拿飲品外出站站聊天。回店內安坐後,友人選了台式套餐飯,前菜及主菜都是三選一 ,連一杯無酒精飲品都是$60\$75元加ㄧ。從麻醬麻辣手撕雞,麻醬麻辣木耳及鹵水豬耳併鷄腎中選了最後一款,又選了台式紅燒牛肉配珍珠米飯。豬耳鷄腎質爽爽的,鹵得很入味,紅燒牛肉都有4大舊,稔軟又不乾。我選的涮涮麵餐連無酒料飲品都是$55加ㄧ。細看飲品不是港式茶餐的奶茶,檸茶,而是正宗台式特飲,在台式餐廳怎也要$20多或30多元ㄧ杯啦。故想麵餐量可能不太多或餸又無甚選擇的。事實剛相反

事實剛相反,選擇多,單湯底都有五款,仲是頗具特色的台式三杯鷄,台式沙茶,台式麻辣,豬骨清湯,但我就不嗜辣的朋友選左新鮮田園蕃茄湯底。 餸都有30款可選,搞到我選擇困難症又犯,結果選了冰豆腐,油麥菜同厚切鴨胸配台特式拉麵,但仍猶豫要否加$98點那超抵的四人份手工切安格斯prime grade牛肩脊肥牛來在湯底涮來食,但怕份量太多形成浪費,故看麵上來的情況再定。

麵上枱時,見煲仔直徑足足有10吋那麼大,滿滿的,便徹底打消追加牛肉的念頭。 蕃茄湯鮮甜,麵質有嚼頭,放在一人ㄧ鍋的gas爐,更顯乾淨衛生,結果食完撑着肚皮走。

飲品二人都點了盆裁系列的炭燒咖啡珍珠同朱古力珍珠,但見鄰坐的插砂冰咁養眼就有少許後悔,惟有留待下次來時再試。 我那杯朱古力珍珠調得甜度剛好,朱古力味道頗出,外觀又好,大愛。

2017-11-01