2017-11-04 87 浏览
又食101($61),之前巳食好幾次,因為又好味又舒服又抵。但今次d餸少咗,依家又餓了。今次選沙茶三杯雞辣湯,不錯,但搞到d 餸好咸。今次選了花枝丸,雞件及魚皮餃,花枝丸不俗,可惜得2粒。朱古力珍珠依然好飲有咬口。其實寧願佢加價,都唔好減餸,cut食物來慳成本係最笨,棧d人唔來。

但今次d餸少咗,依家又餓了。
今次選沙茶三杯雞辣湯,不錯
,但搞到d 餸好咸。
今次選了花枝丸,雞件及魚皮餃,花枝丸不俗
,可惜得2粒。
朱古力珍珠依然好飲有咬口

2017-11-04
  • 午市涮涮鍋
2017-11-03 1512 浏览
朋友知我好酒之人,所以推介我去於銅鑼灣的101,除了半任食火鍋與飽覽美景之外,最俱特色就是任飲所有酒精飲品,甚至乎紅白酒都是無限追加啊‼️搭𨋢快速上29樓,店內大部分座位都看到風景,靚景配美酒,一絕享受餐牌上有多款美食在等我們呀前菜有兩款 : 麻醬手撕雞及麻辣木耳說回火鍋,十款台式鍋之中,我們四人選了麻辣雞鍋,內有配料 : 紫洋蔥、秀珍菇、蕃茄、娃娃菜、鴨紅、豆卜等等。雞件已完全上色,唯獨湯底重花椒味,偏甜欠辣,原來一開始時我們漏了選辣度!幸好店員可以幫我們加辣。時令海鮮併盤有馬刀貝、美國桶蠔、大蜆、海蝦、鮑魚,共五款,款款爽口鮮甜。若要追加要每位另加$58,所以再鮮甜也好,我還是會選其他任食的另一吸睛的是手切Prime肥牛及西班牙黑毛豬片手切肥牛較厚,口感豐富,Prime級數比angus還要高,肉味更濃更甜黑毛豬片不帶太多脂肪,肉質爽甜,每人食到三至四塊,份量很足!101出名的還有手工火鍋併盤,所有份量都按人頭計算,每人一件一粒。打頭陣的一定要先食超大卷的即炸響鈴及炸魚皮,盡吸湯底精華我就最欣賞三重芝士鮮製蝦丸,非常彈牙,中間的芝士還要是流心呢 ; 太極冬菇亦是心頭好,香濃菇味又有黑白

餐牌上有多款美食在等我們呀

前菜有兩款 : 麻醬手撕雞及麻辣木耳

另一吸睛的是手切Prime肥牛及西班牙黑毛豬片

打頭陣的一定要先食超大卷的即炸響鈴及炸魚皮,盡吸湯底精華

我就最欣賞三重芝士鮮製蝦丸,非常彈牙,中間的芝士還要是流心呢 ; 太極冬菇亦是心頭好,香濃菇味又有黑白雙滑,口感一流 ; 餃類就一定是黑松露芝士豚肉餃,薄皮之內包有大量豚肉,黑松露香味濃郁,豚肉餡好香甜好juicy💕

⚠️除了手工併盤還可選台灣夜市火鍋併盤,主要是滷水食材,且有手工芋圓。

除此以外,我們追加了打邊爐不可或缺的午餐肉及烏冬
午餐肉好腍好香好味到要再添一份

烏冬煙靭彈牙更是要再添兩個!

最後,我們只顧飲酒,竟然忘了食甜品,呀!下次吧
2017-10-09
2017-11-02 280 浏览
難得的一個星期日很有興致同佢想大吃一餐,慶祝翻我病左一個星期終於食到嘢哩度menu 大大張,每位$500都唔洗,上面全部有得揀5同嘅preset 食物都已經好多,仲要有中英對照,真係照顧周到台灣紅燒牛肉鍋  (中辣)係好惹味,本身乜料都無落就已經有好多餸喺入面,未開始打邊爐就知一定會食到好飽哈哈Pre set 嘅鍋其中一款,101特選手工火鍋拼盤,啲丸好足料咖,有牛丸,另外2款係蝦丸同墨丸都係芝心咖!黑色嗰條係叫"墨魚汁鳥結糖",係用墨魚打的,不過個人覺得硬左啲另外2款餃,一款黑松露芝士豚肉餃,一款黑松露蟹肉餃好味咖,有黑松露味之餘,個餡真係好特別個釀冬菇同黑松露海鮮運艦就無乜特別,味道普普通通。Pre-set有跟牛肉,豬肉或者豬頸肉,打邊爐,梗係要揀牛肉!手切安格斯Prime  Grade 牛頸脊,聽個名就知唔惹少!薄切得黎又好鮮牛肉味仲要咁大碟,真係好抵!不過哩個就無得任添嘅海鮮拼盤,不錯咖,有鮑魚,不過就唔係好大隻,蜆,青口,生蠔就大大隻有一隻,新鮮咖!仲有一隻蝦,不錯不錯手工即炸響鈴及魚皮,睇相都無實物咁誇,響鈴真係好大舊我好中意因為佢放落湯,完全吸晒啲湯,好惹味!魚皮因為都係

台灣紅燒牛肉鍋  (中辣)

另外2款餃,一款黑松露芝士豚肉餃,一款黑松露蟹肉餃
好味咖,有黑松露味之餘,個餡真係好特別
個釀冬菇同黑松露海鮮運艦就無乜特別,味道普普通通。
手切安格斯Prime  Grade  牛頸脊

仲要咁大碟,真係好抵!不過哩個就無得任添嘅

手工即炸響鈴及魚皮

手工即炸響鈴及魚皮,睇相都無實物咁誇,響鈴真係好大舊
我好中意因為佢放落湯,完全吸晒啲湯,好惹味!
魚皮因為都係即炸嘅關係,都係好脆好香口!

來了來了,係任點餐單
見佢咁多種類仲有唔同特別嘅台式食物,雖然$400幾一位,但無限時俾你食,其實真係好扺食!

最上面果碟係台式沙茶牛肉片,味道好濃,擺完落去煮都係好香,又唔會太過鹹
黃色細細碟嗰個係地瓜芋圓,好煙韌亦好重地瓜味,必點
魚片薄切,新鮮又滑,一定要點

忌廉加巨峰提子梳打

對了,哩度嘅飲品任點得黎都係非一般嘅
我點左有枝忌廉插住嘅係溝埋巨峰提子沙冰,唔會太甜又有提子味

珍珠奶茶

哩杯就係佢哩度獨有嘅台式"盤栽"珍珠奶茶,因為佢面頭嘅cream同朱古力碎睇落似個盤栽咁
好有茶香,珍珠都甜甜的又煙韌,加上朱古力同cream,整體好有水準!

台式香腸當然要嗌,而且當然係充滿台灣嘅味道
哩度啲丸絕對唔係行貨,綠綠地嗰款係翠綠龍珠,比一般嘅龍蝦丸彈牙!
白色嗰個係蟹粉包,入面流心,好香!仲有貢丸墨丸都係必點!

跟餐甜品  -  布甸
哩個係跟set嘅甜品,食到真係好飽仲有甜品真係好抵食
一個係士多啤梨布甸,一個係奶茶布甸,2個都整到好滑漏,食完真係滿足咁樣飽晒啦
2017-10-22
台灣紅燒牛肉鍋  (中辣)
手切安格斯Prime  Grade  牛頸脊
手工即炸響鈴及魚皮
2017-11-02 77 浏览
身為火鍋愛好者,記念日都係要去打邊爐架啦!今次就黎到銅鑼灣一間都幾高級既大廈,食呢間101手工涮涮鍋!標題霓虹招牌已經覺得好高級。一黎到已經眼前一亮,因為裝修得好靚呀,枱面係雲石做。雲石控見到已經忍唔住不停影。呢個係調味料黎,選擇都算多。擺放整齊。餐單都設計到好靚呀。燙金再加黑框,簡約得黎又有style。排版都非常清晰。而且都好抵食,$398位無限時,由夜晚6點食到消夜都得呀。前菜同飲品仲可以無限追加,講緊既係台式飲品。即刻嗌杯珍珠奶茶先,盆栽造形好可愛呀,好飲又好睇。前菜真係好唔錯,特別係個手撕雞,好香少少辣,食到停唔到口呀我好中意食冬瓜,所以嗌左個冬瓜卜卜蜆海鮮鍋,好足料呀。個鍋就黎爆。d蜆好入味。 打邊爐點少得肥牛呢?d肥牛份量都品少,而且非常新鮮,係靚牛黎。101手工火鍋拼盤,呢到係2人份量黎,用料非常dum本呀,有黑松露蟹子海鮮軍艦,安格斯牛丸等。聽個名都覺得好食。當然唔夠食仲可以無限追加火鍋配料。食飽仲有甜品呀,木槺珍珠奶茶布丁,珍珠奶茶就飲得多,布丁就真係第一次,又幾好食幾特別wo。食到少少飽,仲可以出去睇下靚景,拎住杯酒傾下計,消化左又可以再入去食,真係好抵。
身為火鍋愛好者,記念日都係要去打邊爐架啦!

即刻嗌杯珍珠奶茶先,盆栽造形好可愛呀,好飲又好睇。

前菜真係好唔錯,特別係個手撕雞,好香少少辣,食到停唔到口呀

2017-11-01 1327 浏览
嗰一日明明約咗朋友七點打邊爐, 去到銅鑼灣佢先打畀我佢竟然要ot!!? 咁唯有一個人行下街享受下孤獨嘅滋味,順便搵下餐廳, 本來打算帶佢去食x海閣(啲人話佢哋啲嘢啲椰子雞好好食, 當日竟然爆曬場,唯有過去隔離開平道嗰度搵間酒吧chill out一陣,打發下時間之餘搵埋附近有咩食,最近香港入夜越來越凍, 日夜溫差太,個心成日囉囉攣想應天氣去打邊爐,見到有間高層嘅火鍋店喺後幾條街, 佢就係101grill bar hot pop,啲評語仲話可以邊食火鍋邊睇靚景, 帶女仔去食飯有個浪漫環境係好啲嘅,就諗都唔諗book咗十點枱。 我揀呢間101有兩個最吸引嘅理由, 第一大部分食物都係任食,喺樓下餓咗幾個鐘嘅我上到去唔使睇價錢咁食簡直係一件樂事,第二裝修靚 亦都比較現代化, 相比起帶女仔去傳統嘅火鍋店好似更加體面適合。我哋入到去金朝陽中心樓下大堂佢已經好興奮咁問我一陣食啲咩,上到去佢都露出一個好似食完元氣嘅大滿足笑容,果然冇估錯一上到去最近hit爆嘅雲石枱 文青style嘅深綠色梳化,佢坐低唔夠幾分鐘就係咁影相同打卡(問題係個侍應好用心咁解釋餐牌佢都冇聽 好唔尊重,「不如我哋叫咗嘢食先啦」 一落
一落完單佢就拉我出露台幫佢揸機, 人靚景靚100分,聲音畫面冇問題。 我哋影完相返到入去佢已經放咗兩碟前菜同沙茶醬鍋,侍應嘅效率認真唔差。
《前菜》
麻醬麻辣手撕雞同麻辣木耳
。先來兩個前菜刺激味蕾
。麻醬麻辣手撕雞同爽脆惹味嘅麻辣木耳夠灑充場 涼浸浸 胃納即時增加
。食灑仲可以添食 搞到我上鍋前不停食手撕雞
。 如果你哥哥仲未到 侍應見你前菜碟冇曬食物仲會幫你refill
《自助醬料》
醬油
。最基本炸蒜蓉辣椒葱是常識吧 應有盡有 而且眼見大部分枱都係獨立嘅,冇咗同其他食客爭混醬架使用嘅情況發生
《台灣沙茶湯底》
。 雖然佢顏色冇平時嘅沙茶醬咁深 湯底濃厚 唔會死鹹 熱辣辣煮起嘢食上嚟味道一流
個人嚟講第一次食台式火鍋, 食物就同平時食嘅邊爐冇乜分別,除咗台灣夜市拼盤多咗啲台灣傳統小食,同埋食物擺設更精細,大部分情節都係去香港火鍋店差唔多, 雖然佢係任食,但係入座後就會開始計限時兩個鐘,所以都要爭取時間。
《西班牙伊比利亞黑毛豬肉片》
。黑毛豬肥瘦平均就全世界都知架lah
。鮮紅血色嘅豬切片厚薄適中 紋理清晰
。 雖然夾嘅時候d肉成日都痴埋一齊 神奇地d豬無論煮幾耐都唔會太老太粗糙 依然爽嫩
。同埋幾乎食唔出豬騷味
《101特製手火鍋拼盤》
101特製手火鍋拼盤
。 一個我最難忘最鍾意嘅火鍋拼盤 食物分別有:墨魚汁烏結糖 太極冬菇 安格斯霜降牛丸 三重芝士鮮製蝦丸 黑松露蟹子海鮮軍艦 黑松露蟹肉餃 黑松露芝士豚肉餃 三重芝士鮮製墨魚丸
。 黑松露蟹子海鮮軍艦 童安格斯霜降牛丸特別出色 未食之前 都唔知黑松露同蟹子可以如此相襯 牛丸牛肉味特別濃 話佢齒頰留香絕對唔誇張
。 蟹肉餃啖啖蟹肉 滿足鐘意食蟹嘅朋友
。 兩款三重芝士食物 有流心效果嘅芝士醬味道唔太濃 唔會掩蓋食材自身味道
。喱個拼盤所有食物都冇得輸 唔單只食材珍貴而吸引人 互相配搭嘅製作手法突顯到唔同食物嘅個性 呢樣亦都係我最欣賞 雖然喺度食飯 ,價錢真係好貴食到邊窮,但有心人搵無心人錢係社會嘅道理, 呢度唔少食物都係心機作品,亦都好難係香港搵到其他火鍋餐廳有如此精打細算嘅拼盤,物有所值,呢啲錢佢哋值得搵。

《台灣夜市拼盤》
。全部都係傳統台灣小食 分別有:鹵水豬耳 鹵水腎片 鹵水 大腸 鹵水牛肚 鹵水蛋 鹽水雞翼 紫薯同地瓜芋圓 同埋紫薯水晶包
。第一次火鍋時有鹵水食物 雖然以上食物都好似已經係熟食 但係餐牌提醒我哋要煮熟先可以食用 煮過嘅滷水食物比起原本嘅狀態更柔軟更易入口 效果有驚喜 比較推薦嘅係牛肚 大腸
。地瓜圓同紫薯水晶包勁有嚼勁 水晶包嘅紫薯味亦都突出

。豬耳太騷 唔太鐘意
《手工即炸響鈴拼手工即炸魚皮》
手工即炸響鈴拼手工即炸魚皮
。招牌巨大響鈴都係廚師自製嘅心機作品 size絕對有一般響鈴嘅幾倍
。雖然得三件 但食吓食吓先發覺分量都真係幾多吓
。鮮味爽口 好想食完再食
。魚皮都唔執輸 同響鈴一樣都係大件過人 點少少拌醬食非常有風味
《飲品》
。 我入咗嘅時候見到每枱都會有杯酒喺度 原來啤酒同紅白酒都任飲㗎 鍾意飲酒嘅人有福了
紅白酒
。 飲品餐牌上飲品種類非常多, 搞到我同朋友都有啲選擇困難,每一樣都好有興趣去試下佢
。 盆栽珍珠奶茶味道偏淡而且好多冰
盆栽珍珠奶茶
,但係外表精美夠曬噱頭,用來影相一流
。 盆栽珍珠朱古力就好好多喇, 朱古力濃郁,而且飲嘅每一啖都有珍珠, 好滿足
盆栽珍珠朱古力
。 倒插愛文芒果沙冰,成支汽水倒插落去非常壯觀,但係味道唔係特別好飲, 好似飲緊芒果味汽水
任食火鍋每人HKD398+醬油費用HKD15,會收加一服務費
,101grill bar hot pop係位於金朝陽中心二期唔係時代廣場對著嘅金朝陽中心一期呀, 原本我仲懶醒咁以為一搵就搵到,唔好好似我咁傻更更行咗去一期又唔係做facial, 二期先至係餐廳架, 所以一定要喺登龍街入!
倒插愛文芒果沙冰
麻醬麻辣手撕雞同麻辣木耳
醬油
101特製手火鍋拼盤
手工即炸響鈴拼手工即炸魚皮
紅白酒
盆栽珍珠朱古力
2017-11-01 85 浏览
呢間涮涮鍋餐廳早已聽聞過,非常出名, 所以決定book位入去一試。間餐廳嘅飲品非常特別,以上係其中兩杯。佢可以畀我哋揀用忌廉,可樂或者雪碧嚟溝其他飲料, 例如 ,蘋果汁同芒果沙冰, 仲有好多酒精類飲品提供選擇所以今次打邊爐真係好開心!間餐廳嘅肥牛,鹵水食物同肉丸都非常好味, 個牛撈埋湯底(即係三杯雞小辣湯底)令到牛味出曬黎,而且三杯雞的味道非常入味😍😍我哋仲追加咗魚鯇片桐沙茶牛肉,兩樣都令我哋食到好飽好滿足!個響鈴同炸魚皮都好大分量 ,我哋仲差啲食唔曬㖭!最令我欣賞嘅就係窗邊嘅海景,坐喺度可以慢慢歎 住打邊爐之餘,仲可以睇到維港嘅美景,真係一流!呢間餐廳服務好,環境好,食物嘅質素都好好,一定會考慮下次再嚟幫襯😍😍😋

我哋仲追加咗魚鯇片桐沙茶牛肉,兩樣都令我哋食到好飽好滿足!

個響鈴同炸魚皮都好大分量 ,我哋仲差啲食唔曬㖭!

2K
最近網上大熱嘅火鍋店,今日放咗工之後就同屋企人去試,真係好正啊! 😍😍😍無限時任飲任食($398/位)🍲 👉🏻另加醬油每位($15) 👉🏻超多野食選擇😍 📌無限追加所屬計劃的所有飲品🍹🥂🍸 👉🏻飲品種類夠曬多,我一個人都帶嗌咗兩杯,大大杯,又夠晒多款之餘味道又好! (❄️倒插沙冰系列、🍉水果冰茶系列、🍼盆栽奶茶系列、☕️熱飲、🍾樽裝汽水、🥂Mocktail等等) 至於環境方面,乾淨企理衛生,樓底夠高,燈光充足,非常高貴! 👉🏻雲石桌子、墨綠色梳化💚 👉🏻金邊屏風、高雅脫俗💜 🌿前菜 🐥手工麻辣麻醬手撕雞 秘製麻辣木耳🌶👂🏻 主菜🍃 2-6人可選1款鍋😍 🍲台灣香辣三杯卜卜蜆涮涮鍋🐚🌶🌶🌶 湯底選了人氣的卜卜蜆涮涮鍋,味道超正,配以超多的蜆,加入了朱學、豆粕、洋蔥、丸類等,選了大辣,夠曬惹味! 🍱時令海鮮拼盤(需每位另加$58) 🐟🦑🐙🦐🐚 5款海鮮包括: 👉🏻珍寶美國桶蠔 👉🏻原隻鮑魚 👉🏻游水大海蝦 👉🏻馬刀貝 👉🏻卜卜大蜆 海鮮有五款,每款都鮮甜美味,新鮮大隻,每位加$58真是超值,大家可

😍😍😍無限時任飲任食($398/位)🍲

👉🏻另加醬油每位($15)

👉🏻超多野食選擇😍

📌無限追加所屬計劃的所有飲品🍹🥂🍸

至於環境方面,乾淨企理衛生,樓底夠高,燈光充足,非常高貴!

👉🏻雲石桌子、墨綠色梳化💚

👉🏻金邊屏風、高雅脫俗💜

🌿前菜

🐥手工麻辣麻醬手撕雞

秘製麻辣木耳🌶👂🏻

主菜🍃

2-6人可選1款鍋😍

🍲台灣香辣三杯卜卜蜆涮涮鍋🐚🌶🌶🌶

🍱時令海鮮拼盤(需每位另加$58)

🐟🦑🐙🦐🐚

5款海鮮包括:

👉🏻珍寶美國桶蠔

👉🏻原隻鮑魚

👉🏻游水大海蝦

👉🏻馬刀貝

👉🏻卜卜大蜆

海鮮有五款,每款都鮮甜美味,新鮮大隻,每位加$58真是超值,大家可以試試!

🍴肉類(每2位選一碟)

🐄手切安格斯Prime Grade 牛頸脊肥牛片

👉🏻色澤紅潤,線條清晰,是火鍋的首選

🔥101特選手工火鍋拼盤(位上)

🐙墨魚汁鳥結糖

👉🏻油麥菜🌿

👉🏻皇帝菜🍃

🍮甜品(位上)

🍓木糠野莓布甸

布甸好滑,蓋上一層香脆的木糠,很好吃呢!

以唔限時,食物咁高質,環境咁優美,三百幾蚊這個價錢來說在銅鑼灣吃到實在非常超值,最重要是服務一流,一定會再同朋友來!

2017-10-23
2017-10-29 1181 浏览
銅鑼灣金朝陽中心2期美食臨立,不少特色餐廳都在這座大廈裏面。最近天氣轉冷,自己的火鍋癮就上嚟,總想打番個「暖粒粒」的邊爐。這間101手工涮涮鍋是朋友介紹的,說是台式火鍋。味道有別於港式火鍋,更加濃郁美味,而且火鍋配料質素非常好。今天是星期四的晚上,無限時任食火鍋$398一位,另外加一,醬油費$15,即是每個人400多元。這樣看好像有點貴,但是一看到啤酒任飲,就覺得所有都抵番。如果你個肚皮夠厲害的話,完全可以由六點食到12點。侍應的態度非常親切,一坐下便給你解釋餐牌。餐牌有幾個步驟,跟住它一步一步order就可以了。首先是指定前菜,之後就選擇主菜,即是火鍋湯底。再來就是選擇你想要的火鍋配菜。肉類我們選擇了手切安格斯prime grade牛頸脊肥牛片,而配菜就先選擇了101特選手工火鍋拼盤,這個拼盤主要是黑松露餃和自製的手打丸。飲品餐牌令你眼花撩亂,以為只得可樂,雪碧這麼簡單?那你就錯了。所有特色飲品都無限追加,我朋友就先叫了台式手工啤酒,而我就點了巨蜂提子可樂沙冰。飲品很快就上枱,巨蜂提子可樂沙冰上面有個倒插可樂,巨蜂提子加上有氣可樂,飲落非常清爽,沙冰更能給人涼快感覺。前菜是麻辣麻醬手

巨蜂提子沙冰

前菜是麻辣麻醬手撕雞涼拌麻辣木耳
兩個都是開胃前菜。手撕雞和青瓜與麻辣醬拌勻,爽脆惹味。
麻辣手撕雞,麻辣木耳

麻辣木耳很爽口,酸酸甜甜,加上辣味濃郁,直攻喉嚨,很開胃。這兩碟前菜都可以無限追加,我也不忘追加了一次。

醬油配料選擇非常多,香蔥,芫荽,炸蒜,蒜蓉,豆瓣醬,麻醬等等,非常齊全。
台灣香辣三杯雞涮涮鍋

我們選了的火鍋主菜湯底是台灣香辣三杯雞涮涮鍋小辣。一上枱已經聞到很濃郁的醬料味道。鍋裏已經包含多款配菜,有白菜,蘿蔔,豆卜,紫洋蔥,雞件,豬紅等等。

雞件非常嫩滑,而且很入味。雞件不肥,雞皮都很薄,雞肉吸收湯汁,加上少少辣,不用蘸豉油,味道已經足夠。

湯底有一大個紫洋蔥,我認為這個紫洋蔥就是精華所在。紫洋蔥比普通白洋蔥更甜,所以待它吸收湯汁後,非常入味和諗身,好像吃薯蓉的感覺。

配料陸續上枱,首先是響鈴炸魚皮。響鈴超級大份,是平時size的四倍有多。把它放入湯底浸一浸,十幾秒後已經可以食。因為湯底夠濃郁的關係,十幾秒已經很入味。

炸魚皮同樣香脆。上面有些少椒鹽的味道,食落惹味無比。

安格斯牛頸脊肥牛片

因為是牛頸脊的關係,所以牛肉較有嚼勁,有肥有瘦,牛油味重,牛味非常濃郁。

特選火鍋拼盤有八款食物,分別是墨魚汁鳥結糖太極冬菇安格斯霜降牛丸三重芝士鮮製蝦丸黑松露蟹子海鮮軍艦黑松露蟹肉餃黑松露芝士豚肉餃三重芝士鮮製墨魚丸。全部丸類都是自家手工製的,我很期待。

黑松露蟹子海鮮軍艦

它是把手製黑松露蟹子墨魚滑釀入豆卜中,做成軍艦。豆卜吸收湯底的精華,每咬一口醬汁都會從豆卜中滲出來。

太極冬菇

原來是把墨魚丸釀入冬菇中,有一半魚滑用了墨魚汁上色,讓它造成太極圖樣,造型可愛之餘,味道都不錯。墨丸非常彈牙,加上冬菇的香味,完美配合。

黑松露芝士豚肉餃

這是把黑松露芝士和豚肉手打成膠,讓它變成餃子的餡料。餃子皮很香滑,夠薄。把它咬開一半還看見些少芝士,餡料非常之多,令餃子看上去非常飽滿。

墨魚汁鳥結糖
101特選手工火鍋拼盤

這個一上枱還不知道是什麼來的。
原來它非常可口。這是用墨魚汁把墨魚滑上了色,裏面加入一粒粒的墨魚粒,讓它變得非常有口感。食落口非常爽脆,墨魚粒吸收湯汁,進口有爆汁的感覺。

香芋木糠布丁

每人都有最後都有一個甜品。今次是香芋木糠布丁,香芋味道都幾重,啖啖芋頭香。布丁非常香滑,有奶香味。我最欣賞的是它不會太甜,太膩。

這間餐廳除了有美食之外,意想不到的是有靚景!行入餐廳內部,這裏有一個露台,望出去的夜景令人讚嘆!在這裏喝一兩杯啤酒,和朋友相聚聊天,的確寫意。
2017-10-26
巨蜂提子沙冰
麻辣手撕雞,麻辣木耳
台灣香辣三杯雞涮涮鍋
香芋木糠布丁
朋友話公司附近有間靚景+手工精緻既火鍋~ 叫我地一齊去試下~ 梗係逢陪啦! 環境: 一出Lift, 見到個門口同入面既裝修,  一d都唔似平時去開既火鍋店~ 好grand, 好trendy, 睇落幾乾淨, 唔會似火鍋店專有既油笠笠感~~  感覺似酒店多過火鍋店, 再行入d店內, 原來地方好大, 好寬敞, 有好多長長高高的卡位坐得舒服, 又夠私穩, 同其他枱的顧客保持距離, 唔會好嘈吵~ 可以邊打邊爐邊細聲傾下計。P.S. 最值得留意既係個夜景餐廳有個小露台,可以同朋友出去飲住野,嘆夜影好迷人呢...食物:坐低即上兩個前菜同醬料... 嘩...9公格咁多...啱晒我的醬怪friend, 佢真係咩都試勻, 發現原來9格中, 有1格相同架...哈哈,我話計埋自己個碟豉油,咪係9款囉! 咩菜都未點,已經俾我食晒兩個前菜喇... 麻辣麻醬手撕雞,超好食! 雞絲嫩滑爽口,本來麻醬已經係我最愛,點知呢個加咗d麻辣汁,少少辣好惹味,完全停唔到手! 麻辣木耳都好好食,有點酸又帶點辣,好開胃。 我地叫咗酸菜卜卜蜆湯底,真材實料,蜆肉超多,食到最後都仲撈到...不過早啲食晒啲蜆好啲,唔係就太韌 個酸菜湯底仲

環境:

P.S. 最值得留意既係個夜景

餐廳有個小露台,可以同朋友出去飲住野,嘆夜影
好迷人呢...

食物:

坐低即上兩個前菜同醬料... 嘩...9公格咁多...

麻辣木耳都好好食,有點酸又帶點辣,好開胃。

不過早啲食晒啲蜆好啲,唔係就太韌
個酸菜湯底仲有幾濃既胡椒味,有啲似胡椒豬肚湯咁
微微既酸,加上胡椒既通鼻效果,幾醒胃,一路食都唔會覺得好膩。配埋豆腐卜、菇吸晒個湯汁,好飽足

西班牙黑毛豬肉
,睇落顏色肥瘦均勻,肉薄又快熟,食落好濃肉味,口感爽潤。如果可以任食呢款,我應該會揀x10

西班牙黑毛豬肉片

整體食物都係好食既,特別深刻既係個手工響鈴,超級大件,感覺無平時食既咁硬,碌一下已經8、9成淋,可以食得,果然係即炸手工料。

特選手工火鍋拼盤擺設好精緻,好高級咁...
食落真係有驚喜
丸都是鮮製,好爽口彈牙,味道夠鮮。黑松露餃子香濃皮滑,肉汁仍然鎖實響餃內,而松露香味停留,久久未散。
墨魚汁鳥結糖,應該係墨丸既化身,同丸一樣爽口彈牙,墨魚粒粒好多,真材實料。

飲品呢,火鍋店黎講,真係幾有heart! 有沙冰、盆栽奶茶同花茶,款式都幾多。

熱辣辣打邊爐配凍冰冰飲品就啱晒喇,特別係大大杯沙冰,慢慢溶冰,keep住都係凍飲。
朋友杯柑桔檸檬雪碧沙冰幾好,酸酸地,飲兩啖解下滯。

我杯盆栽朱古力珍珠賣相幾靚
,有oreo餅碎又有珍珠,多重口感,不過作為朱古力super fans既我覺得朱古力可以再濃味啲...朋友就話剛好...各有喜好...
特選手工火鍋拼盤

服務:
侍應哥哥姐姐都面帶笑容,上落菜都大方得體,服務周到,仲特意為客人介紹露台美景,同幫手拉門等我地出露台欣賞,還有一位哥哥幾風趣幽默,在點菜傳菜時與客人互動,令飯局倍添歡樂。

特選手工火鍋拼盤
2017-10-29 159 浏览
是日公司的高層都好多都休假無咩野做, 所以午飯我地幾個女仔就上網 search 見到銅鑼灣有一人一鍋午市邊爐食,好似幾得意咁,所以就一齊去試下。呢間一人一鍋叫101手工涮涮鍋 ,入面主打一人一鍋邊爐仔,而午飯 menu 的招牌湯底就係呢5個湯底, 口味各有不同. 我覺自己會好想試台灣沙茶湯同埋台灣麻辣湯,不過因為隔離檯都有 order 沙茶湯我覺得好似好正,所以決定叫番個。每個窩都可以有配飯或米線或者麵類,另外也可以自選三個配料, 由於最近食得太多肉類既關係, 我揀左粟米件, 白蘿蔔同埋蜂巢豆腐比較清淡的配料。首先,個湯底好冶味,係無味精有好重沙茶味,重點係個湯底好入味,完全唔油,尤其係個蜂巢豆腐,吸哂所有湯汁,好正!另外, 粟米同埋白蘿蔔份量都好多,最後都勉強才能全部食曬, 餐廳果然好有誠意。班同事話我呢個邊爐好健康,食多幾次都唔怕! XD另外, 飲品我就叫了巨峰提子可樂沙冰, 杯餐飲真系好大杯, 賣相很好看, 一邊飲一邊看住倒插的可樂慢慢咁從玻璃樽內流入杯內, 好得意!總括黎講,我就覺得一人一個鍋比較衞生,如果任何人唔舒服嘅人去食,都唔怕會傳染比人,所以我大力推薦大家去試下!

2017-10-29 198 浏览
最近成班女同事都想去打邊爐, 但又唔想揀湯底出現意見分歧, 於是就第一時間會諗起台式火鍋既一人一鍋。今日午飯我地就經過CWB既101手工涮涮鍋, 見到門口條龍大約等三張台便可以有檯, 羊群心理下我地4個女仔就跟住排隊務必要入去一試!店內裝修頗有時代感, 雖然很多人都是 order 火鍋 lunch set, 但店內完全沒有焗促/油煙感。打開menu, 呢度午市一共有5款不同湯底同埋食材組合選擇, 價錢都係劃一 HK$55 (有加一), 而且更可自選配搭飯/米線/麵類。我就揀左呢個鍋試試: 香辣三杯雞湯唔好睇佢好似好細煲, 入面的食材一D都無偷工減料, 我 order 左唐生菜、廚師腸和午餐肉。 然後麵底本小姐就選了米線.火鍋係用Gas爐將湯底煲滾, 客人可以隨意調較大細, 所以唔會怕滾出黎。由於湯底實在太好味了, 然後湯味又入了配料裡, 所以成餐火鍋我都食得好開心. 另外, 米線又十分彈牙, 份量比我想像中多, 一般女仔食完之後一定要做番D運動呀 XD整個鍋食完一定都夠哂飽肚。如果唔夠, 額外當然可以另加火鍋配料....另外, 呢度食飯既另一重點就細設有多款台式飲品, 我就揀左呢杯盆栽

我就揀左呢個鍋試試: 香辣三杯雞湯

另外, 呢度食飯既另一重點就細設有多款台式飲品, 我就揀左呢杯盆栽特濃朱古力珍珠。朱古力味幾出, 唔會太甜, 大大杯, 邊食邊飲其實都好足夠。 另外珍珠好滑溜, 咬感唔錯呀. =)
2017-10-29 109 浏览
朋友介紹來這裏,環境不錯,飲品多樣。湯底是卜卜蜆,我估有半斤。套餐的手打丸非常好食,有鮮味又爽,墨魚鳥結糖很特別,入面有些切碎了的軟骨。如果丸入面不包芝士會更為討喜。台式拼盒對比下非常失色,而且咸芋丸有些怪怪的。安格斯牛好嫩,但牛味差點。魚片響鈴好大舊,但真的好脆,浸完湯都脆。任點部分有白膳片,脆肉鯇片和脆肉鯇腩,好正。蟹柳有8寸長,食完好飽。台式腸都試唔到。飲品很有特色,有倒插汽水的果汁冰沙,有盆栽飲品,建議快些飲完盆栽飲品,初時飲好正㗎,d 扮泥的Oreo 餅又脆。一融左冰會變得超難飲,d Oreo 會變一坨坨,好噁。服務很好,店員熱情有禮,但又不會過度服務,真的很有去了台灣的感覺。

2017-10-28 81 浏览
呢到食野簡直係食環境食野食飲酒既好地方 佢有勁多選擇簡 而我一開始先簡湯低緊係要有台灣風味既 紅燒牛肉涮涮鍋 牛腩炆到勁林勁香有前菜手撕雞同木耳 肚餓可以食返幾碟 佢個隻一流西班牙豬肉片勁香勁大碟 佢個手工拼盤好靚 我覺得佢既墨汁鳥結糖最好食 勁彈牙 黑松露豬肉同黑松露蟹肉餃都好香自家製係唔同d送既即炸響鈴同炸魚皮 我個個覺得太多 食唔晒 不過係熱既 岩岩炸起 點都要幫襯幾舊到野飲真係不得了 多野飲簡到我食咁叫好多杯黎試盆栽奶茶 呢杯真係好正 又有餅碎又勁香又有珍珠食水蜜桃水果茶 呢杯熱既 諗住冇咁漏雪碧配提子沙冰 好有特色 又唔洗另加錢雞尾酒溝得好好飲 另一杯我都唔記得係咩黎
呢到食野簡直係食環境食野食飲酒既好地方

盆栽奶茶 呢杯真係好正 又有餅碎又勁香又有珍珠食

水蜜桃水果茶 呢杯熱既 諗住冇咁漏

雪碧配提子沙冰 好有特色 又唔洗另加錢

雞尾酒溝得好好飲 另一杯我都唔記得係咩黎

正宗的台式涮涮鍋當日同仔仔同老公慶祝生日晚飯有卡位坐又有靚景睇服務員又好招呼最特別飲品有好多款,連酒精飲品都係任飲火鍋配料同出面食開任食既餐廳差唔多火鍋底就比出面唔同,我地就叫咗白胡椒豬肉煲老公話好正宗台灣味一定會再去呀
2017-10-27 100 浏览
上次同姐姐來過101 手工涮涮鍋吃午餐,有感美味又抵食,今次帶爸媽來一嘗它的火鍋放題入夜後餐廳沒有白天那麼光猛透亮、反而紫藍色的燈光咉在雪白雲石牆上帶點神袐迷人感覺。$398一位的手工涮涮鍋套餐包前菜、主菜、肉類和101特選手工火鍋拼盤或台灣夜市拼盤、手製魚皮、飲品。飲品任飲、選擇多元化。還是第一次一邊火鍋一邊喝mocktail。Sex on the beach前菜是麻辣手撕雞和麻辣木耳。不得不讚前菜確是開胃美味、尤其喜歡這個秘製麻辣木耳,可任食、我吃了三小碟!冬瓜卜卜蜆海鮮鍋看上去很豐富,有一大塊冬瓜,仲有好多蜆同豆卜洋䓤等配料。手切安格斯牛頸脊肉質比較有咬口。西班牙黑毛豬肉片肉質軟嫩、涮一會就可吃。101特選手工火鍋拼盤丸類分別是安格斯霜降牛丸、芝士鮮製蝦丸跟墨魚丸。喜歡半溶的芝士在丸裡、很美味!太極冬菇黑松露蟹肉餃、黑松露海鮮軍艦雖然黑松露味唔夠出、但勝在餃子飽滿大隻、餡料新鮮。新鮮即炸響鈴脆卜卜吃完火鍋拼盤還可以無限追加精選火鍋配料。我們點了這八寸長鱈場蟹棒、真的很大條呢!壓軸的甜品朱古力木槺布甸、唔太甜不錯。

Sex on the beach

冬瓜卜卜蜆海鮮鍋
看上去很豐富,有一大塊冬瓜,仲有好多蜆同豆卜洋䓤等配料。

手切安格斯牛頸脊
肉質比較有咬口。

西班牙黑毛豬肉片
肉質軟嫩、涮一會就可吃。

101特選手工火鍋拼盤

丸類分別是安格斯霜降牛丸、芝士鮮製蝦丸跟墨魚丸。
喜歡半溶的芝士在丸裡、很美味!

太極冬菇

黑松露蟹肉餃、黑松露海鮮軍艦
雖然黑松露味唔夠出、但勝在餃子飽滿大隻、餡料新鮮。

新鮮即炸響鈴脆卜卜

吃完火鍋拼盤還可以無限追加精選火鍋配料。

我們點了這八寸長鱈場蟹棒、真的很大條呢!

壓軸的甜品朱古力木槺布甸、唔太甜不錯。