餐厅: 龍門客棧 (麗豪酒店)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2019-11-14 1687 浏览
今日係沙田,市中心麗豪酒店2樓龍門客棧,食中午飯叫咗1個套餐裏邊有4個小點,另外有三個煮菜,小點叫咗。小籠包茄子數我炸蝦餃。另外有排骨粗炒,有一個燉湯。嗯,住哩度嘅園客人有折頭,嗯,兩個引起都算價錢適中環境唔錯。晏晝時間冇咩客人尤其平日,今日因為有人島路沙田科學園,所以科學園嘅員工今日返唔到工。成個餐大約誒500幾蚊再值班就400零蚊左右。環境都唔錯錯過地方都係屋企不過係冷氣有啲凍。原先有大閘蟹餐不過今日冇。
2019-11-10 1402 浏览
今日一家大細去開沙田,突然想食啲特別野(唔想幫襯連鎖店),又要方便泊車(消費滿$300就免兩個鐘)所以就揀咗呢間餐廳。我即日晏晝訂枱晚餐都有位。果日7:00去到,餐廳都大把位(可能因為係平日星期四),我諗唔使訂枱都有位唔駛等。我哋六個大人一個小朋友,叫咗個6位用嘅套餐(因為所有套餐都做緊八折)。四小碟(其實都幾大碟,有海蜇、熏魚、齋燒鵝同埋糖醋骨)海蜇(味道比較淡,但係咬落好爽口,配埋切到好幼嘅青瓜絲一齊食感覺好清新。(初時仲以為係雞絲粉皮)熏魚(個汁調得好好味、甜甜地咁好好食。)齋燒鵝(好大碟,個皮好薄炸得又脆,入面嘅菇好爽口。)糖醋骨(唔夠熱,個汁好味,啲肉炆得好淋。)大蝦碌(真係超大隻,D汁辣辣地好惹味,蝦肉都食得出好新鮮爽口。)砂鍋雲吞雞(雲吞好薄好滑,個湯應該落咗好多胡椒,因為食得出嗰陣辣味。雞肉就已經煲到冇乜味,冇乜特別。)香蔥炒羊仔柳(啲羊肉好好味,肉質嫩滑,好大陣So味,配埋香蔥一齊食好惹味。)松子桂花魚(條魚都幾大條,炸到好脆又冇骨,個汁又係酸酸甜甜好開胃)紅燒元蹄( 超大隻豬手,煮到好淋好入味)蒜香雞(好香蒜蓉味,雞皮炸到好薄好脆,但係雞肉唔會乾)奶油津白(分量超多

四小碟(其實都幾大碟,有海蜇、熏魚、齋燒鵝同埋糖醋骨)

熏魚(個汁調得好好味、甜甜地咁好好食。)
齋燒鵝(好大碟,個皮好薄炸得又脆,入面嘅菇好爽口。)

糖醋骨(唔夠熱,個汁好味,啲肉炆得好
淋。)

紅燒元蹄( 超大隻豬手,煮到好淋好入味)

蒜香雞(好香蒜蓉味,雞皮炸到好薄好脆,但係雞肉唔會乾)

奶油津白(分量超多,個汁好味,啲菜好淋,牙痛都食到)

富貴炒飯(加咗好大條金華火腿絲入去炒,食落去啲飯有鹹蛋黃味,但係個飯質地有少少濕,唔夠乾身)

侍應好細心,留意到我要餵人奶,所以問吓我個餐本身送嘅凍杏仁豆腐駛唔駛轉做熱嘅紫薯蓉。上菜速度好快、換碟、加水都做得好足👍🏻

2019-11-07
  • 松子桂花魚
  • 紅燒元蹄
  • 香蔥炒羊仔柳
2019-09-25 827 浏览
上個禮拜,去食啊龍門客棧,就裏邊叫咗好多小菜,噉係一間,食辣嘅食北京菜嘅地方。誒我哋中午12點零鐘去食嘢,人都幾多排緊隊環境中色唔錯嘅,另外就誒排隊大約用咗十分鐘啦,噉我哋叫咗一個套餐。套餐有誒上海粗炒啦賽螃蟹啦,另外叫一個酸辣湯啦,有小籠包,雙識魚頭啦噉都幾好食嘅,住酒店住客哩有七五折同埋用信用卡都有折頭嘅,噉個環境都係中式,誒有少少誒小橋流水嘅環境呢噉都唔錯嘅服務員嘅態度都相當唔錯,另外亦都上菜嘅時間好快,菜嘅質量得都相當好。
  • 陳醋餚肉
  • 小籠包
  • 晶瑩蝦餃皇
2019-09-16 1090 浏览
之前開完會,諗住跟同事去一個可以傾到計嘅地方,但係附近多數都係茶餐廳,然後就有同事推介不如去麗豪酒店嘅中菜廳,初頭我都有啲猶豫,擔心個價錢太貴,但係我哋食完之後,每人都係$100。推介:小籠包。必試。但小心肉汁橫飛傷及旁人。

推介:小籠包。必試。但小心肉汁橫飛傷及旁人。
2019-09-15 1006 浏览
難得好吃的上海菜龍門客棧喺麗豪酒店一樓,我哋都係機緣巧合之下因為去酒店食自助餐,經過呢間野覺得個門口好別字所以就幾個月之前決定過嚟試吓,果然有驚喜,陳醋肉超好食,你可以將佢對比出邊嗰啲什麼王x沙及翡翠xxxx籠包,不過萬事比較大碟所以早前是早前佢嘅中午行政套餐,超抵食$128一位/ 不過當然有加一同埋茶介,但佢可以揀四款唔同嘅點心亦都有前菜又有唔同嘅湯俾你選擇仲有個主食,最後仲有甜品,即使我同一個大胃王朋友去食,佢都覺得好飽。前日中午去食一個試咗一個新嘅點心「灌湯牛肉包」,好好味,反而蝦餃燒賣就對於我來講一般般,因為都係嗰種味道,難得沙田有一間與此雅緻有上海菜食的地方,很感動,不過我懷疑其實佢係上海+渝菜,因為佢啲水煮牛肉都整得幾好食。
難得好吃的上海菜

行政午餐
2019-09-13
午餐
行政午餐
2019-06-22 1007 浏览
以套餐形式點菜,套餐又有點心,有湯及麵,份量足夠,而且環境寧靜。比較推薦的為水煮魚麵,魚肉不腥,而且麻辣未很香,味道很好。另外,酸辣湯非常足料,不算太辣,一般人都可接受。
2019-05-18 1192 浏览
小金媽媽的好姊妹們為她和另一位五月之星慶祝生日,大家也是住在沙田或在沙田上班的沙田友,當中有富豪集團的會員,所以就選了麗豪的龍門客棧食晚飯。一行8大1小,點了一份半席餐,另加了1份賽螃蟹(其實不是點的,是待應送錯,大家吃了幾啖,需要付款的一道菜),這份6人餐共有4款小食、7道主菜、炒飯和甜品,共13款食物,份量非常足小食4款海蜇頭 - 伴青瓜,海蜇切片,非常爽脆,配麻油,是很適合夏季的小食燻魚 - 沒有骨,不乾硬,且有魚肉的鮮味小排骨 -煮得淋軟,濃而不膩餚肉- 皮爽,微微醋香,充滿江南味道主菜7道紅燒原隻元蹄 - 煮得淋軟,紅燒汁濃而不鹹,墊底的白菜仔更是吸收了肉的精華京蔥爆羊仔柳- 京蔥很嫩,羊肉淋滑,炒得有鑊氣砂鍋雲吞雞 - 上枱時只暖暖的,所以雞湯有些油,雞肉沒有味道,整道菜都很淡,只鮮肉雲吞較好吃乾燒大明蝦 - 辣汁很惹味,如果不喉辣的,會覺得很辣,蝦肉也Q彈松子大桂魚-魚肉炸得鬆化不過火,甜酸汁有雜果,很醒胃金華火腿扒津白 - 上枱時又是微熱,火腿很鹹,津白雖然淋,但有些鹹有些無味,非常奇怪蒜香雞 -似是翻炸的,邊位和翼位已炸得乾硬,雞肉很淡,肉質也有些鞋炒飯和甜品上海富貴
小食4款
燻魚 - 沒有骨,不乾硬,且有魚肉的鮮味
小排骨 -煮得淋軟,濃而不膩
餚肉- 皮爽,微微醋香,充滿江南味道
主菜7道
京蔥爆羊仔柳- 京蔥很嫩,羊肉淋滑,炒得有鑊氣
松子大桂魚-魚肉炸得鬆化不過火,甜酸汁有雜果,很醒胃
炒飯和甜品
上海富貴炒飯 -飯粒炒得乾爽,但有些硬
杏仁豆腐 - 豆腐粒爽滑帶微微杏仁香,只有數粒罐頭雜果,整體很淡
賽螃蟹 - 熱辣辣,蛋白也滑
值得一提,龍門客棧切生日蛋糕不另收費,且會把蛋糕轉碟和點上蠟燭,非常細心
龍門客棧環境不錯 但食物質素有些不穩,部份食物如松子魚是水準之作,但有些如蒜香雞,真的不理想。

雲吞雞

海蜇頭
餚肉
燻魚
松子大桂魚
滬菜在香港雖不算是主流菜式,但其實亦有不少支持者,像筆者就特別偏愛其前菜及包點,每每都吃到停不了口。前陣子筆者就到訪了沙田一間酒店內的上海菜館,大家一聽到酒店內的餐廳,應該會不其然想到昂貴的定價,而筆者就是據聞這餐廳是擁有酒店的級數,但只是中檔定價,所以特地來到一試真偽。菜館位於酒店一樓,裝潢古色古香,店內以紅白色為主調,配上傳統中國木製傢俬,入口處的石雕流水裝飾加上紅燈籠般的燈飾,魚池屋簷一木一瓦全都滲著濃濃的中國風,加上環境闊落,空間感強,優雅中見氣派,在內用餐感覺舒適自在。細閱餐牌,這裏的菜式品種齊全,由涼菜湯羹、海鮮肉類到鮑參翅肚、點心菜蔬都一應俱全,當中不乏傳統經典的上海菜餚,而原來這裏的行政總廚康師傅其實也來頭不少,曾主理多間馳名滬菜,包括老正興、金滬庭和新加坡翡翠上海飯店,經驗豐富,讓人滿有期待。先點來了前菜花雕醉雞,一端上來賣相吸引,金黃色的雞件光澤滿滿,濃濃的酒香讓人未啖其肉,先聞其香。薄薄的雞皮油脂不多,肉身清香嫩滑,皮爽肉嫩;酒味偏向香濃,但出奇地沒有苦澀味,酒香在味蕾間縈繞不散,算是做到了醉雞的精髓,溫馨提示一下,如不太好酒香的話可能會感覺有點偏濃,但就個人口味

花雕醉雞

先點來了前菜花雕醉雞,一端上來賣相吸引,金黃色的雞件光澤滿滿,濃濃的酒香讓人未啖其肉,先聞其香。薄薄的雞皮油脂不多,肉身清香嫩滑,皮爽肉嫩;酒味偏向香濃,但出奇地沒有苦澀味,酒香在味蕾間縈繞不散,算是做到了醉雞的精髓,溫馨提示一下,如不太好酒香的話可能會感覺有點偏濃,但就個人口味而言,感覺色香味都做得十分到位。

宋嫂桂魚羹

宋嫂桂魚羹,湯色清澈,濃稠度剛好,雪白的魚茸配上豆腐香菜,用料十足,晶瑩透徹,入口卻不如想像般清淡,鮮甜滑溜,帶著淡淡魚香,口感豐盈,簡單清新中見醇厚。

南翔小籠包

南翔小籠包,小籠包算是筆者最鍾愛的上海點心之一,現時一般流行的台式湯包,大多只著重皮薄湯多,而這裏的反而較像傳統的上海做法,皮薄而肉餡實在,接口達廿多摺之多,外皮富彈性而不易穿,肉汁鮮香豐盈,放涼一點點整個送進口中,肉汁在口腔內爆發的滿足感,實非筆墨所能形容,加上賣相精緻,不愧為酒店級的出品。

重慶烤魚

跟著來一個反高潮,店員介紹最近餐廳推出了一款新菜式重慶烤魚,以新鮮桂魚入饌,平日起碼要兩日前預訂才可享用,今次碰巧即席有貨,遊說筆者可趁機試一下。在滬菜能吃到川菜烤魚,實在有點驚喜,加上筆者這個好辣之徒無辣不歡,又怎會錯過這時機,遂點來一試。烤魚以圓盤上枱並以小火爐即場加熱,鮮紅色的湯汁加上海量的配料,賣相對版。有別於一般的烤魚,師傅將原條桂魚先走油炸脆,再放回湯汁滾燙入味,魚肉入口嫩滑帶脆,辣度雖不算強但麻香十足,配上翠嫩娃娃菜、清爽青瓜片、爽口芽菜和軟糯粉條,盡吸麻辣精華,濃香惹味,雖不算是一道十分正宗的重慶烤魚,但從味道、魚肉到配料都頗不俗,別有一番風味。

香蕉高力豆沙

最後來一客香蕉高力豆沙作為甜品,高力豆沙是經典的上海甜點,以打起的蛋白包著餡料炸脆而成。這店的出品一球球脹卜卜、大小均稱的賣相十分吸引,很明顯是即叫即做新鮮炸起,跟一般食店端來時已不規則塌下的情況完全是兩回事。高力豆沙内放有少量的香蕉和紅豆蓉,外面棄糖霜而灑上黃糖,入口軟綿即化,先嘗到蔗糖香,繼而是淡淡的香蕉甜香,紅豆味反而不太突出,而最重要的是沒有太多的油味,不會感到油膩,誇張的說這可算是筆者在香港吃過最好的高力豆沙頭三位,果然不愧為鎮店甜品

整晚的出品味道不俗,頗有驚喜,概因筆者來到前曾看過網上好壞參半的評語,但經今次親身嘗過後,發覺從環境、招呼到食物質素其實都算到位,某些菜式更是出色做得不俗,當然這純粹是個人觀感而已,始終每個人的要求和用餐經驗也不一樣,加上來到酒店用餐可能會有著一定的預期,實不能一概而論,在此也不便多説。但從宏觀來看,有著這樣的環境招呼,質素味道也算不錯,定價只屬中檔價錢,其實也算合理,大家三五知己出來用餐聚會要是想坐得舒服一點的話,不妨可到來一試。
2019-03-19
花雕醉雞
宋嫂桂魚羹
南翔小籠包
2019-02-07 1191 浏览
烤麸-完全唔索味,個汁好淡,利苑好食過佢好多雞絲粉皮- 雞絲粉皮,一般普通水準蒜泥白肉-冇肉味,個汁又唔夠蒜,唔知想點咁燻魚- 就係而家普遍新派滬菜嗰種,唔係以前用醬油做出嚟,而家嗰啲全部都係炸完,用過甜汁淋上去就算,我好想搵返以前燻魚嗰隻味道醉雞-普通正常你到黃金蝦- 普通元蹄- 可以一吃小籠包 -普通蔥油餅- 唔夠蔥,個餅又唔酥,上面又有啲好似孜然粉嘅味, 怪鹹肉菜飯- 有點油擔擔麵- 個面有陣酸味,汁又唔夠麻唔夠香蘿蔔絲鰂魚湯- 幾甜幾好飲食完覺得唔似食咗上海菜咁,冇濃油赤醬嘅味,樣樣都唔夠味
烤麸-完全唔索味,個汁好淡,利苑好食過佢好多
雞絲粉皮- 雞絲粉皮,一般普通水準
蒜泥白肉-冇肉味,個汁又唔夠蒜,唔知想點咁
醉雞-普通正常你到
黃金蝦- 普通
元蹄- 可以一吃
小籠包 -普通
鹹肉菜飯- 有點油
擔擔麵- 個面有陣酸味,汁又唔夠麻唔夠香
蘿蔔絲鰂魚湯- 幾甜幾好飲
食完覺得唔似食咗上海菜咁,冇濃油赤醬嘅味,樣樣都唔夠味
2018-12-31 1493 浏览
除夕日周圍搵嘢食都好多人,又要排隊,麗豪酒店呢間上海菜館,好彩仲有得book位,一行五人一張圓枱,店內環境舒適,地方闊落,佈置優雅,非常有中國特色。我們叫咗兩籠小籠包,一客生煎包,一客鍋貼,上海鹹肉炒飯,上海擔擔麵,炸銀絲卷,也點了個港式點心~蒸排骨。小籠包皮薄餡靚熱辣辣,不錯呢。生煎包個底煎得非常香脆可口,餡料也很豐富。鍋貼也煎得不錯,內裏豬肉餡料很新鮮呢。鹹肉炒飯很大碟,廚師炒得有一手功夫,一點也不油膩。擔擔麵每人可以分到一大碗,花生醬料很豐富,但味道鹹了一點。炸銀絲卷大大條配煉奶,還有港式蒸排骨,都林唔韌,用南瓜放底索曬啲排骨汁,好味。

小籠包皮薄餡靚熱辣辣,不錯呢

生煎包個底煎得非常香脆可口,餡料也很豐富

鍋貼也煎得不錯,內裏豬肉餡料很新鮮呢。

鹹肉炒飯很大碟,廚師炒得有一手功夫,一點也不油膩。

擔擔麵每人可以分到一大碗,花生醬料很豐富,但味道鹹了一點。

2018-12-31
午餐
2018-10-01 1690 浏览
27-9-2018 (Thur)晏晝,一行56人請公司女高層TL食生日飯,秘書揀呢o度,我o地準時去到,等齊人就上菜,有:2.-3.陳醋餚肉同雞絲粉皮陳醋餚肉切成長立方體,肥瘦均勻, 口感佳,陳醋味道好濃,可能想中和肥肉o既肥膩感o卦.味道: 2.8分雞絲粉皮o既麻醬落o左好多,所以好濃味,但粉皮唔係好爽口.味道: 2.8分1. 南翔小籠包熱騰騰又多汁,不過鹹o左啲啲.味道: 3分4. 北京片皮鴨熱騰騰o既餅皮好薄,唔會食到粉o既感覺,唔錯.片皮鴨OK正常.味道: 4分5. 翡翠珍菌彩椒蝦球蝦球大大個又爽口,不過彩椒唔係彩椒,而係翠玉瓜.味道: 4分6. 原條甜酸崧子大桂魚炸到好大件,粉漿脆,不過魚肉係好細件o既, 但甜酸汁太酸了.味道: 2.8分8. 鴨崧脆窩巴窩巴真係脆,鴨崧炒得唔錯,食到有好少o既辣,o岩o岩好. 味道: 5分7. 金華火腿扒津白金華火腿應該係鹹,但太鹹,夾兩件津白一齊食或留低要o黎送飯就o岩.味道: 2.5分9. 崧子鹹肉炒絲苗絲苗白飯好白,亦好似冇炒過,崧子鹹肉唔多,所以呢個唔鹹,亦因為咁,送金華火腿同甜酸汁就o岩.味道: 3分10.桂花酒釀丸子有好多煙韌粉圓

2.-3.陳醋餚肉同雞絲粉皮
味道: 2.8分

雞絲粉皮o既麻醬落o左好多,所以好濃味,但粉皮唔係好爽口.

1. 南翔小籠包
熱騰騰又多汁,不過鹹o左啲啲.
味道: 3分

4. 北京片皮鴨
味道: 4分

5. 翡翠珍菌彩椒蝦球
蝦球大大個又爽口,不過彩椒唔係彩椒,而係翠玉瓜.
味道: 4分

6. 原條甜酸崧子大桂魚

8. 鴨崧脆窩巴
窩巴真係脆,鴨崧炒得唔錯,食到有好少o既辣,o岩o岩好.

味道: 5分

7. 金華火腿扒津白
味道: 2.5分

9. 崧子鹹肉炒絲苗
味道: 3分

10.桂花酒釀丸子
有好多煙韌粉圓,
桂花酒釀丸子
桂花糖水甜o左少少,不過係可以接受.
味道: 4.7分

好奇怪,食物調味有啲清淡有啲重手.

環境:
每次俾o既房都係一樣o個間,而每次坐o既位都好似一樣,亦始終一啲位凍,一啲位熱.

呢餐價錢連加一同服務費俾o左$17,700.00.

上次食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E5%86%87%E8%AB%97%E9%81%8E%E5%92%81%E5%B7%AE-e2731587
2018-09-27
$310.53 (午餐)
  • 鴨崧脆窩巴
  • 桂花酒釀丸子
2018-09-25 1230 浏览
家父生日,訂了龍門客棧食lunch。餐廳人不多,但酒店很多人,所以連泊車也泊不到。餐廳環境不錯,可惜或許是裝修上或擺位上的影響,聲音散不去,明明人少少卻嘈吵不堪,想靜靜歎茶也不行。是次點了兩位以上用的套餐,套餐很豐富,但一次過上菜上得太快,令湯麵很快無湯,點心也很快會軟和不脆口,實在浪費食物本應有的最佳味道。所以很難客觀評論好食還是不好食。只能說凍了, 索水了的食物也不難食的,應該原本廚師弄得不錯吧!
家父生日,訂了龍門客棧食lunch。
餐廳人不多,但酒店很多人,所以連泊車也泊不到。
2018-09-23
2018-08-30 1331 浏览
早一年第一次呢度食嘢,仲比位呀姐氹到做富豪酒店會員,可惜啲卷好多限制唔好用,所以唔再買lu, 不過呢間 龍門客棧啲食品同服務有水準嘅。一定比同在酒店內嘅西餐同酒吧好。 今日見仲有少啲限制嘅200蚊現金卷,又就夠期,所以今日嚟呢度午餐用咗佢,其它卷燒毁算了!今日套餐食品如下1) 小籠包: 掂2) 煎煱貼: 一流3) 津白 : 無得頂4) 蝦餃: 皮薄餡靚5) 上海炒年糕: 本身唔鍾意6) 蘿蔔絲酥餅: 首次食到好嘅7) 燉湯: 個湯好清好味,似煲翅嘅湯底8) 桂花糕: 太飽……無食到9) 脆皮素鴨: 差啲唔記得呢樣,幾好食另叫: 麻婆豆腐煮魚: 真係好好食,豆腐滑,魚味重 : 香蕉高力豆沙: 普通。唔難食店員服務係幾好,環境都舒服! 係啲櫈舊咗啲,梅梅地仲有啲污糟, 換吧

今日套餐食品如下
6) 蘿蔔絲酥餅: 首次食到好嘅
7) 燉湯: 個湯好清好味,似煲翅嘅湯底
8) 桂花糕: 太飽……無食到
9) 脆皮素鴨: 差啲唔記得呢樣,幾好食

另叫: 麻婆豆腐煮魚: 真係好好食,豆腐滑,魚味重
: 香蕉高力豆沙: 普通。唔難食

2018-08-30
2018-08-20 1009 浏览
這裡的裝潢很有特色,坐著也舒服,服務也好。友人先點了他最愛的醉雞,賣相一流,雞皮爽彈,油脂不會太多,雞肉爽口嫩滑,雞味清香。酒味香濃,但今天未夠入味,且酒味單一太重,變相有點苦甘,未夠層次。肴肉不知道是那裡出問題,有很重的藥材甘味,很不喜歡。酸辣湯就很不錯,味道有別於平常坊間的,特別的香氣,濃稠度也很好。蘿白絲酥餅外皮非常鬆香酥脆,蘿白絲味道非常好,如果餡料份量再多點就更完美。生煎包有芝麻在底部同煎,多份香氣,但未夠鬆脆,包身鬆軟有勁,餡料也好。
這裡的裝潢很有特色,坐著也舒服,服務也好。

2018-07-03 1258 浏览
冇睇錯啊 就係擺左係枱面俾客人食當晚六點入座 點左四個菜 包括小籠包 鍋貼 蘿蔔絲豆腐大魚頭湯 同炒飯 催左千萬咁多次之後(50分鐘) 終於上左個小籠包仲要係微暖既 再三催四請先再上菜 我點既係魚頭湯 佢就上左個魚頭鍋 咁我就立刻同果個幫我落單既侍應反映啦 點知佢居然就話番我轉頭 話我點解唔講清楚要點啲咩 我好肯定自己點既菜係岩 咁佢最後都肯換俾我 點知上到枱 魚頭湯個魚頭根本未熟 一個生既魚頭竟然擺上枱俾客食!!!!! 我已經唔想再同佢地糾纏 錢我俾足 事件發生後我曾經發電郵同管理層反映 佢地都只係敷衍回覆 所以我懇請大家考慮清楚去唔去光顧呢間餐廳 完

冇睇錯啊 就係擺左係枱面俾客人食