2019-05-07
今日接男朋友收工,係銅鑼灣食野第一個感覺就係貴夾細份,又怕唔飽唔好食。係好多野食嘅登龍街,見到間冰室見個唔洗等位就入去食啦。Menu入面好多野食,簡單常餐到扒餐,焗意粉什至All day breakfast都有,賣相都幾吸引。首先叫左個小食薯蓉焗青口 $45雖然賣相一般,但味道都不過不失,$45有咁多隻,其實都幾抵食。叫左野食後,上左湯,今日嘅湯係周打蜆湯。飲落都唔會太重口味,而且湯入面配料都好多,份量都好多。男朋友叫左星級雜扒鐵板配龍蝦汁跟意粉 $110上菜個陣好香,估唔到好大份,星級雜扒包括牛扒、雞扒、三文魚同埋英式腸。牛肉幾好味,雖然比較薄身,但係好有牛味。雞扒好食好嫩又大塊,三文魚都唔錯,但係鐵板餐裏面有煙三文魚,呢個配搭幾新鮮感。英式腸味道都唔錯但係整體黎講,扒同煙三文魚感覺上比較出色啲。女朋友叫左羊格拼香草腸鐵板配燒汁跟意粉 $110鐵板好大份,上菜已經感受到個陣羊臊味,流曬口水。食落羊扒臊味真係好重,鍾意食羊臊味重嘅會好鍾意食,唔食羊嘅話應該會覺得太。香草腸好好食好勁香草味,腸好似司華力腸嘅大小,好大條。眼看以為外皮好厚咬落而好大力好難咬開,事實上好容易咬開,而且皮比想像
首先叫左個小食
薯蓉焗青口 $45
叫左野食後,上左湯,今日嘅湯係周打蜆湯。
飲落都唔會太重口味,而且湯入面配料都好多,份量都好多。
男朋友叫左
星級雜扒鐵板配龍蝦汁跟意粉 $110
女朋友叫左
羊格拼香草腸鐵板配燒汁跟意粉 $110
鐵板好大份,上菜已經感受到個陣羊臊味,流曬口水。
香草腸好好食好勁香草味,腸好似司華力腸嘅大小,好大條。眼看以為外皮好厚咬落而好大力好難咬開,事實上好容易咬開,而且皮比想像中薄身好多,肉質仲好嫩,呢條香草腸好有驚喜,加分。