2019-05-07 65 浏览
今日接男朋友收工,係銅鑼灣食野第一個感覺就係貴夾細份,又怕唔飽唔好食。係好多野食嘅登龍街,見到間冰室見個唔洗等位就入去食啦。Menu入面好多野食,簡單常餐到扒餐,焗意粉什至All day breakfast都有,賣相都幾吸引。首先叫左個小食薯蓉焗青口 $45雖然賣相一般,但味道都不過不失,$45有咁多隻,其實都幾抵食。叫左野食後,上左湯,今日嘅湯係周打蜆湯。飲落都唔會太重口味,而且湯入面配料都好多,份量都好多。男朋友叫左星級雜扒鐵板配龍蝦汁跟意粉 $110上菜個陣好香,估唔到好大份,星級雜扒包括牛扒、雞扒、三文魚同埋英式腸。牛肉幾好味,雖然比較薄身,但係好有牛味。雞扒好食好嫩又大塊,三文魚都唔錯,但係鐵板餐裏面有煙三文魚,呢個配搭幾新鮮感。英式腸味道都唔錯但係整體黎講,扒同煙三文魚感覺上比較出色啲。女朋友叫左羊格拼香草腸鐵板配燒汁跟意粉 $110鐵板好大份,上菜已經感受到個陣羊臊味,流曬口水。食落羊扒臊味真係好重,鍾意食羊臊味重嘅會好鍾意食,唔食羊嘅話應該會覺得太。香草腸好好食好勁香草味,腸好似司華力腸嘅大小,好大條。眼看以為外皮好厚咬落而好大力好難咬開,事實上好容易咬開,而且皮比想像

首先叫左個小食
薯蓉焗青口 $45

叫左野食後,上左湯,今日嘅湯係周打蜆湯。

飲落都唔會太重口味,而且湯入面配料都好多,份量都好多。

男朋友叫左
星級雜扒鐵板配龍蝦汁跟意粉 $110

女朋友叫左
羊格拼香草腸鐵板配燒汁跟意粉 $110

鐵板好大份,上菜已經感受到個陣羊臊味,流曬口水。
香草腸好好食好勁香草味,腸好似司華力腸嘅大小,好大條。眼看以為外皮好厚咬落而好大力好難咬開,事實上好容易咬開,而且皮比想像中薄身好多,肉質仲好嫩,呢條香草腸好有驚喜,加分。
整體黎講,係銅鑼灣黃金地段搵到間比較平民價嘅餐廳,耐不耐食下鐵板扒餐,去銅鑼灣食野又多一個選擇。
  • 星級雜扒鐵板配龍蝦汁跟意粉
2019-05-06 52 浏览
Located at the foodie street of Causeway Bay – Tang Lung Street, this new Cha Chaan Teng does good sandwiches and toast.Its truffled scrambled eggs on toast had soft and creamy eggs and amazing aroma from the truffle oil, serving on top of a crunchy white toast. Every bite came with the truffle sensation in your mouth and the creamy and crispy texture of scrambled eggs and toast.We also ordered its pork chop sandwich. The serving was generous – a thick cutlet of pork chop on a big crispy roll wh

We also ordered its pork chop sandwich. The serving was generous – a thick cutlet of pork chop on a big crispy roll which was halved. The pork chop was crisp from the outside and juicy inside. Very satisfying sandwich.

Unlike most of the Cha Chaan Teng in HK, this new spot offers good quality machine-brewed coffee. Its iced latte was a
good addition to our toast/sandwich.

This is a good place for a quick and satisfying meal in the area.
2019-05-05 53 浏览
新開幕,早餐玩買一送一,抵到乜咁!(雖然佢只做一個星期)哈哈~所以11:30 黎個極遲早餐~$42有兩個早餐,真係幾多年未試過!哈~一坐低,地方唔算好大,但都OK既!叫完上枱,覺得佢呢到最有誠意既係雪菜肉絲,竟然係「新鮮」既,而唔係攞貨既,真心因為咁而有少少感動,因為好少茶記會咁做啊!個炒蛋雖然好普通,但竟然有得揀「淨蛋白」呢一下真係好加分!最後,茶記最重要最重要既「奶茶」,竟然係好飲既,呢單野,真係要推薦比朋友!哈哈~呢餐呢排應該會成為食堂~
新開幕,早餐玩買一送一,抵到乜咁!
(雖然佢只做一個星期)
哈哈~所以11:30 黎個極遲早餐~
$42有兩個早餐,真係幾多年未試過!哈~
一坐低,地方唔算好大,但都OK既!
叫完上枱,覺得佢呢到最有誠意既係雪菜肉絲,
竟然係「新鮮」既,而唔係攞貨既,
最後,茶記最重要最重要既「奶茶」,

2019-05-02
$42 (早餐)
2019-05-04 68 浏览
We used to hang around in Causeway Bay. Now it’s getting more busy with more visitors and we seldom come here. Today we came meeting a friend back from Canada and she suggested some Cantonese food so we just came to this newly opened Cha chan tang.It’s just behind Timesquare, so it is pretty convenient for shoppers.We had sets so soup and salad are offered.I also ordered a cold drink, iced coffee, and it was quite good, surprise!!She had the truffle spaghetti. It was a bit dry but with quite gen

She had the truffle spaghetti. It was a bit dry but with quite generous amount of truffle! Cream wasn’t heavy, though we preferred it rich.

Chicken steak and egg omelette. This is truly Cantonese and she was quite satisfied with it as it reminded her of her good old days before fleeing to Canada.

Attached with some menu photos for your references if you would like to come as well!

2019-05-03 140 浏览
星期六與同事一起吃了一餐不愉快的早餐,見到位於登龍街開了一間新的茶餐廳,龍門冰室並與同事一起試試,誰知來到的時候雪菜肉絲米竟然會是鮮綠色的雪菜,而且味道甚為奇怪,有點芥末的味道!另外沙嗲牛肉麵的沙嗲牛淡而無味,公仔麵發漲!另一款是什麼蕃茄濃湯通粉,只是一碗茄汁溝了水的通粉,而且那些茄汁有一點怪怪的氣味!3.6牛乳炒蛋也是乾的!一心以為不會出錯的是五香肉丁通粉吧,誰不知那個通粉也是林的!這間龍門冰室我們叫了10個外賣結果10個都難食到全部掉進垃圾桶裏!

2019-04-27
外卖送餐
$45 (早餐)
2019-05-03 104 浏览
入到餐廳一睇餐牌花多眼亂好癲😹勁多款食物有西式意粉,all day breakfast, 有扒据,有韓式飯,港式飯,日式玉子燒...好多都想食但得一個胃🤣睇menu睇左好耐然後店員介紹話人頭食滿$70加$10就可以有雞翼薯條放題😳(食完之後上網就見到facebook有介紹🤣)雞翼有四隻味:蜜糖、椒鹽、土匪、瑞士‼️然後薯條就係黑松露薯條勁抵啊😱我仲聽到隔離枱d雞翼可以逐隻嗌🧐即係兩隻蜜糖兩隻土匪咁樣~唔洗格硬食又唔會浪費🤓而且店員好friendly好welcome客人慢慢加😙緊係加啦🤗左起:蜜糖x2 椒鹽x2 土匪x2蜜糖好juicy😚椒鹽好香口😍土匪唔會太咸😙瑞士雞翼就大隻d跟埋汁上好夠味👍🏻我自己主食就叫左傳統英式早餐🍽配餐湯,沙律同野飲餐湯係羅宋湯唔洗加胡椒粉都好夠辣味,正👍🏻沙律係店員推介又真係岩我口味喎😻係雜果蛋沙律😽😽😽有椰果添呀!all day breakfast有炒滑蛋、德國紐倫堡腸x2、煙三文魚兩大塊且幾厚、煙肉兩大條、大蘑菇好juicy、薯餅一塊、茄汁豆一兜、同埋多士兩塊(好多好香牛油👍🏻👍🏻👍🏻)朋友叫左紐西蘭羊架拼香草腸好多汁選擇啊!最後揀左較少見既龍蝦汁😛炸炸聲
入到餐廳一睇餐牌花多眼亂好癲😹
好多都想食但得一個胃🤣

(食完之後上網就見到facebook有介紹🤣)

雞翼有四隻味:蜜糖、椒鹽、土匪、瑞士‼️
然後薯條就係黑松露薯條
勁抵啊😱

我仲聽到隔離枱d雞翼可以逐隻嗌🧐
即係兩隻蜜糖兩隻土匪咁樣~
唔洗格硬食又唔會浪費🤓

瑞士雞翼就大隻d跟埋汁上好夠味👍🏻

我自己主食就叫左傳統英式早餐🍽
配餐湯,沙律同野飲
餐湯係羅宋湯
唔洗加胡椒粉都好夠辣味,正👍🏻

沙律係店員推介
又真係岩我口味喎😻
係雜果蛋沙律😽😽😽有椰果添呀!

朋友叫左紐西蘭羊架拼香草腸
好多汁選擇啊!

最後揀左較少見既龍蝦汁😛

炸炸聲既鐵版😍😍😍
個底有好多蔬菜
條香草腸仲好大條😳

最後叫多份黑松露薯條作結~

因為驚一開波就食食唔落其他😆(策略😛😛)

2019-05-02 1371 浏览
今晚和朋友做完運動都差不多十點鐘,銅鑼灣很多餐廳都已經關門,在登龍街見到有間新開的龍門冰室裡面坐滿客人,看一看是零晨一點才關門,見到餐牌非常多選擇,就決定吃個晚飯。餐風裝修以懷舊+時尚設計風格,地下用上兒時一般家庭用的格仔地磚,天花用上時尚吊燈,有數張卡座,餐廳算坐得舒適。服務方面,我覺得侍應都充滿笑容,不會像其它餐廳般顯出不耐煩的樣子。餐牌有多款不同類型的食物,如扒餐、常餐、焗飯,鐵板餐和適合有選擇困難症的精選晚餐,我們就點了晚餐 龍門三扒(豬扒、雞扒、牛扒)$85、焗龍蝦汁青口海鮮意粉$85、黑松露芝士焗雜菌西蘭花$55、凍檸檬茶、奶茶紅豆冰。龍門三扒 - 用上我最喜愛的珍珠米,有多款汁可選擇(芝士汁、燒汁、黑椒汁、龍蝦汁、咖哩汁等等),燒汁非常惹味,三款扒都份量十足,不錯!焗龍蝦汁青口海鮮意粉 - 龍蝦汁非常香濃,青口夠大隻,意粉是幼意粉,感覺比粗身的更為高檔。黑松露芝士焗雜菌西蘭花 - 芝士味濃郁,西蘭花不會太淋。奶茶紅豆冰 - 非常特別,叫了少甜,但都略甜,忘記了紅豆也有甜味,配搭非常新穎,值得一試!

黑松露芝士焗雜菌西蘭花 - 芝士味濃郁,西蘭花不會太淋。
2019-05-02 85 浏览
銅鑼灣燈籠街由於與時代廣場只有一街之隔,現在已經發展成為美食一條街。今晚我選擇了新開業的龍門冰室,在我點完三扒飯,即係豬牛羊三併飯,我再加10元可以追加雞翅和黑松露薯條🍟放題,我當然不甘示弱,除了薯條🍟以外,還再嘗了蜜糖、椒鹽、瑞士和土匪四種口味的雞翅🥰 。我本身係一個非常之喜歡食雞翼嘅人除咗貓貓米線店嘅土匪雞之外,我終於食到一間嘅雞翼能夠滿足到我嘅口味,原因係呢度嘅雞翼有四種味道,包括蜜糖椒鹽瑞士同埋土匪,放題食到非常之飽,正!
  • 薯條雞翼放題
上星期見登龍街開咗一間新嘅冰室,諗住食個早餐先返工,叫左個早餐外賣,雪菜肉絲米,一打開發現係青綠色的雪菜,聞落是一陣wasabi味,食落去係超喊加wasabi味,完全係超難超難超難食x999999999🥵成碗米粉無食過就直接掉入垃圾桶👎🏻👎🏻👎🏻份早餐要44元,我只係食左2條腸同一杯奶茶。聽聞香港仔都有分店,一樣都係難食,唔明點解仲開分店黎害人。第一次食早餐食到咁嬲,不可一不可再!😔😔
成碗米粉無食過就直接掉入垃圾桶👎🏻👎🏻👎🏻
份早餐要44元,我只係食左2條腸同一杯奶茶。

2019-04-28
15 分钟 (外卖自取)
$40 (早餐)
2019-05-01 206 浏览
上網見到龍門冰室做$10雞翼放題優惠, 今日專登過嚟試, 點知未食飽已經嬲到一肚氣!優惠要求要食$70套餐, 先可以加$10食雞翼放題, 因為我真係為咗雞翼而嚟, 所以我叫咗個一啲都唔飽嘅玉子燒飯餐, 諗住食雞翼飽。點知一上第一碟雞翼, 淨係得蜜糖同土匪, 問侍應先同我地講已經冇晒瑞士同椒鹽, 但落單個時又唔同我地講喎!算, 唔緊要, 就算我對蜜糖敏感, 淨食土匪都好過冇!之後我加單要一份雞翼, 侍應問即係要幾多隻, 我話10隻, 但佢嚟得4隻, 我以為佢係怕我食唔晒, 所以都唔緊要, 食完再嗌。當我食完個玉子燒, 仲有半個白飯, 就再叫一份雞翼⋯⋯冇晒!冇晒呀!!佢同我講7箱雞翼已經賣晒!你有幾多箱關我咩事, 人次同份量依啲野唔係你地計架咩!我淨知我只係食咗8隻雞翼!!!望住淨低個半個白飯, 個半個諗住送雞翼嘅白飯, 再感受住我個空虛嘅胃, 我真係想喊, 好想喊⋯⋯😭我唔知我呆咗幾耐, 淨知最後我用埋玉子燒碟低個少少瑞士汁去撈埋個白飯, 食咗幾啖就翻屋企食宵夜⋯⋯講真, 依啲優惠做唔掂就唔好做啦, 我寧願你叫我$10買8隻雞翼, 我會覺得好抵食好支持, 因為個$70我會買個大大份嘅扒

講真, 依啲優惠做唔掂就唔好做啦, 我寧願你叫我$10買8隻雞翼, 我會覺得好抵食好支持, 因為個$70我會買個大大份嘅扒餐, 而唔係食唔飽嘅玉子燒飯餐, 搞到要餓住咁走⋯⋯

仲有呀!玉子燒唔係玉子燒!係奄列嚟嘅喂!
2019-04-30
2019-04-30 1058 浏览
同媽媽在銅鑼灣行街,行完見這間冰室滿滿客人,就黎食個下午茶餐。下午茶時段好抵食,多款選擇有午餐、流心奄列餐、全日餐及下午茶餐,晚餐更有鐵板餐、日式玉子蛋餐、韓式泡菜餐等等。下午茶餐有多士西多士、意粉、焗薯蓉、雞翼雞肶、撈丁、烏冬、三文治等等,價錢抵食更有2種合併添我們點了公司三文治餐、滷水雞脾配Q版焗肉醬意粉配飲品。公司三文治好多層,有芝士、番茄、火腿、午餐肉、炒蛋、三層烤多士麵包,一邊凍感(芝士、番茄)一邊熱感(炒滑蛋、午餐肉、火腿),兩種合拼的感覺,要大大張開口喔另外我們也點了滷水雞脾配Q版焗肉醬意粉,滷水雞脾好入味,好滑溜的雞肉,大大隻又香嫩的;Q版焗肉醬意粉熱辣辣香噴噴,肉醬濃郁番茄醬汁好香好野味,番茄開胃好正,好味道!飲品好多選擇,我們選擇了熱西洋菜蜜(微甜又潤喉)熱杏仁霜(好香好滑唔會好甜)環境好大,多枱又乾淨;懷舊感重,光猛服務都唔錯!

公司三文治餐

滷水雞脾配Q版焗肉醬意粉
Q版焗肉醬義大利粉
滷水雞脾

飲品

環境好大,多枱又乾淨;懷舊感重,光猛服務都唔錯!
2019-04-30
公司三文治餐
滷水雞脾配Q版焗肉醬意粉
Q版焗肉醬義大利粉
滷水雞脾
飲品
  • Q版焗番茄意粉配滷水雞脾
2019-04-29 198 浏览
公司附近新開的冰室,同班同事們一齊叫外賣吃早餐。價格偏高都算,一心想試下好唔好食點知中伏,叫左十個餐俾錯餐,又俾漏加錢的蕃茄湯。點知我叫左個雪菜肉絲五香肉丁米粉,難食到不得了,我第一次雪菜是青菜色而不是墨綠色。而且味道勁鹹。我另一個同事叫沙嗲牛肉面,沒有沙嗲味道是怪怪的。十個同事都是只吃了幾口,就吃不下去了。同事加錢的蕃茄濃湯是茄汁加水,勁敷衍。我選的奶油豬沒有煉奶只得牛油剛新開就咁難食,永不再光顧了。
公司附近新開的冰室,同班同事們一齊叫外賣吃早餐。
價格偏高都算,一心想試下好唔好食
點知中伏,叫左十個餐俾錯餐,又俾漏加錢的蕃茄湯。
同事加錢的蕃茄濃湯是茄汁加水,勁敷衍。
我選的奶油豬沒有煉奶只得牛油
剛新開就咁難食,永不再光顧了。
2019-04-29 321 浏览
見到FB介紹呢間銅鑼灣新開嘅龍門冰室有$10薯條放題即刻放工就去食XDMANU都幾厚, 我地為咗叫薯條放題所以特登叫鐵板餐原來雞翼任食都係$10!!  不過我地驚食唔晒都係唔咁叫住 不出所料呢個決定係正確嘅, 因為個餐真係超級大份去到茶餐廳我最鍾意就係叫紅豆冰, 呢度做得幾好飲, 紅豆起沙又唔會過甜係熱辣辣嘅波浪肥薯條呀!!仲有黑松露醬, 正吉列豬扒鐵鍋珍珠飯 會唔會太大份吉列豬炸到外脆內嫩香草腸係脆皮㗎, 都幾好食黑椒汁辣辣地, 泡菜配珍珠飯非常惹味仲有勁多西蘭花同番茄, 算係營養均衡啦友人嘅星級鐵板雜扒飯都好豐富呀

MANU都幾厚, 我地為咗叫薯條放題所以特登叫鐵板餐
原來雞翼任食都係$10!!  不過我地驚食唔晒都係唔咁叫住

不出所料呢個決定係正確嘅, 因為個餐真係超級大份

係熱辣辣嘅波浪肥薯條呀!!
仲有黑松露醬, 正

吉列豬扒鐵鍋珍珠飯
會唔會太大份

吉列豬炸到外脆內嫩
香草腸係脆皮㗎, 都幾好食
黑椒汁辣辣地, 泡菜配珍珠飯非常惹味
仲有勁多西蘭花同番茄, 算係營養均衡啦

友人嘅星級鐵板雜扒飯都好豐富呀

2019-04-28 243 浏览
依間茶記係唔同地方都有分店,今次黎到銅鑼灣~ 打響頭炮有$10任食雞翼同薯條優惠😍 再黎有早餐買一送一,咁筍嘅嘢點可以錯過啊🥰-星級雜扒($110) 係超級豐富🤩 雞扒好大塊,腌得好入味而且幾嫩滑!下面仲有塊西冷扒,雖然都有腌過,但唔會話完全冇肉味🤓 英式腸有驚喜,脆皮之餘仲幾有肉汁!另外仲有砌成花嘅煙三文魚同炸帶子😇 醬汁選擇都好多,有成6款,今次揀左龍蝦汁試試🦞 質地有啲傑身,龍蝦味唔太明顯,有陣茶記忌廉湯嘅味😂 一般啦鐵板XO醬海鮮炒烏冬($85) 依個係精選晚餐所以有埋餐湯送!烏冬炒得好香,充滿xo醬嘅味,而且上枱時熱辣辣,出哂煙咁🔥-依家只要惠顧精選晚餐或鐵板餐就可以加$10 任食雞翼同薯條❤️ (優惠不能單獨使用) 雞翼有三款口味,蜜糖,椒鹽同土匪。而薯條仲附送黑松露醬比你點,雖然沙律醬嘅份量比較多,黑松露嘅味唔濃,但好在個日啲薯條即炸,又熱又脆口😙

2019-04-25
2019-04-27 199 浏览
港式茶餐廳文化係銅鑼灣唔算多選擇,而登龍街啱啱開咗一間新嘅,所以就決定入去食。餐廳內位置多,午市時間唔洗等位,可以直接入座,對打工仔黎講好方便。餐廳食物選擇非常之多,有常餐茶餐,早餐全日供應,下午茶餐抵食,仲有午餐晚餐餐牌,招牌係3.6牛乳炒蛋港式茶餐廳食物代表作除左茶餐就梗係咖喱撈丁,今次叫左廚師推介餐入面嘅咖喱羊架撈丁,再加左滷水雞腿做小食!羊架有兩件,煎得好香,油香惹味,有少少筋,有點咬口,同港式咖喱好配合,仲撈曬個丁添!只不過個丁就有少少乾,如果多d汁就好!滷水非常入味,唔止塊皮,連肉都夠晒味!肉又唔老,份量以小食黎講算好大份!最後就梗係飲返杯奶茶喇!不過店員叫我試下佢地嘅即磨咖啡,咁就一於試下啦。要左熱flat white。感覺奶唔太夠,所以叫店員再加奶。空口飲咗一啖,奶香十足,唔通加嘅奶都係3.6牛乳?!呢度整體食物味道都唔錯,係非常港式嘅做法,就好似咖啡杯上所講,是香港情懷呢。

咖喱羊架撈丁

滷水雞腿