2019-05-29
登龍街新開左一間冰室,上網睇過先知係其他地區都有佢嘅身影。未够八點來到,餐廳已經坐到9成滿。個人覺得呢間冰室同其它最大唔同嘅係,佢實在有太多選擇。一般冰室有嘅包括炒飯、 意粉、 茶餐、扒餐等,連玉子燒、意大利飯、韓式美味等等呢間都有,完全配合唔同人士口味選擇。鴛鴦汁焗雙扒飯思前想後,最後決定咗叫一個鴛鴦焗飯。鴛鴦包括左鮮茄汁同埋芝士汁,豬扒同埋雞扒。鴛鴦汁焗得有點微焦,反而更帶點風味。兩塊扒不但夠厚肉而且好大塊,另外唔會被焗得過乾,所以两塊扒食落肉質好滑,抵讚。榨菜肉絲出前一丁配3.6牛乳炒蛋厚多士加錢轉左出前一丁,榨菜肉絲嘅份量絕對比前面其它冰室為多,配上黑蒜出前一丁冇得抗拒。牛乳炒蛋嘅外型同平時食開嘅炒蛋有少少唔同,食落唔算很嫩滑,不過係充滿蛋香!而厚切方包食落好鬆軟,好有麵包嘅香味,加左牛油,特別好食。土匪雞翼土匪雞翼外層有少少微焦,雞肉好嫩,帶點少少甜味,當然離不開孜然粉嘅味道,很不錯嘅小食。北海道3.6牛乳另外係可以加錢轉北海道3.6牛乳,即刻覺得呢一餐健康左。銅鑼灣又多咗一間冰室可以經常來幫襯!
鴛鴦汁焗雙扒飯
榨菜肉絲出前一丁配3.6牛乳炒蛋厚多士
土匪雞翼
北海道3.6牛乳
另外係可以加錢轉北海道3.6牛乳,即刻覺得呢一餐健康左。
銅鑼灣又多咗一間冰室可以經常來幫襯!