2018-12-29
今晚凍凍地,走咗去九龍酒店中菜,試下佢地D小菜。其實早個星期六,已經試咗D點心。(ok啦,不過太肚餓,無影到相,無出 post)今晚一行八人,都叫咗幾多嘢。但喺今日又掛住食,又喺唔記得影好多相。但喺真係想出嗰 post, 讚下佢嗰厨。今日叫咗北京填鴨,經理切填鴨都排得幾靚 (呢個有影相), 嗰填鴨幾香。我鍾意經理切到片片都有皮同肉。不過D薄餅皮就差少少。二度叫咗豉汁涼瓜炒鴨架。驚喜出現啦,呢個真係炒得出色,唔會太多汁,唔會太油,鴨肉滑,涼瓜爽甜,唔會太腍。一食就知大師傳功架。我地仲叫咗班腩煲,砵酒蠔,啫啫芥蘭煲。好嘢。全部都唔會太油,夠獲氣。最驚喜食咗嗰琵琶豆腐,做法好傳統,食返我細嗰食嘅時候味道,老師傳手法。好耐未食過呢個味道。單尾叫咗嗰海鲜粒煎米粉,米粉煎得夠均渾,好乾身甜品食咗嗰流沙奶黃煎堆仔。奶黃夠香,煎堆夠熱夠脆。成晚個個讚口不絕。其實老師傅通常有獲氣但油膩,但係呢位師傅控制火喉了得,絕對唔油膩,好嘢
單尾叫咗嗰海鲜粒煎米粉,米粉煎得夠均渾,好乾身
甜品食咗嗰流沙奶黃煎堆仔。奶黃夠香,煎堆夠熱夠脆。
北京填鴨
流沙奶黄煎堆仔