餐厅: 龍悅 (新翠商場)
资讯:

2019-10-06 1007 浏览
今日嚟到新翠商場頂樓嘅龍悅飲茶 , 下午茶時段嚟到唔使等位燒腩仔望落去個樣唔錯 , 可惜一食落去 , 個皮係脆 , 不過啲肉臭臭地 🤢🤢🤢 食咗幾舊就冇食啦 鮮蝦腸粉蝦幾大隻 , 而且好食 , 不過個粉皮厚到不得了, 又唔滑 燒賣 , 蝦餃 味道不過不失 , 蝦餃幾大粒 wor粟米墨魚餅 味道係唔錯㗎 , 不過真係油到不得了 ... 食完成個口油淋淋 😵😵炸豆腐算係成餐飯比較好食嘅食物 , 外皮脆 , 入面嫩滑 , 份量合理 !食物都唔係呢一間食店嘅重點 , 重點係佢哋嘅服務態度真係好差 🤮🤮 店員無禮貌 , 做嘢求求其其 , 上點心大大力放落枱 , 仲要放喺你隻手隔離 😕 出聲話佢 , 佢先至講唔好意思 , 笑笑口行開 🙄🙄食物質素屬中下 , 加上咁嘅服務態度 , 絕對唔會回頭 !!! 👎👎
今日嚟到新翠商場頂樓嘅龍悅飲茶 , 下午茶時段嚟到唔使等位
燒腩仔
鮮蝦腸粉
蝦幾大隻 , 而且好食 , 不過個粉皮厚到不得了, 又唔滑
燒賣 , 蝦餃
味道不過不失 , 蝦餃幾大粒 wor
粟米墨魚餅
炸豆腐

出聲話佢 , 佢先至講唔好意思 , 笑笑口行開 🙄🙄
下午茶
2019-07-29 726 浏览
呢間係新翠商場上的酒家龍悅,佢既下午茶時間飲茶真係好抵。嗌左好多點心埋單都係200幾蚊咋!鮮蝦蟹籽燒賣,隻蝦超級大隻,而且個燒賣唔會好粉好難吃,超好味,鮮味十足!豉汁蒸鳳爪係必點!佢個汁超濃郁又入味,而且仲有腐竹同宇頭係入面,超香超好味!然後就係個鮮竹卷,入面既材料多到呢!有西芹,竹筍,紅蘿蔔等等,個汁相當入味,口感很軟屬,超級滿意!個叉燒包入面勁多叉燒,唔會話得一兩舊叉燒,D叉燒多到成個包都食得哂!煎蘿蔔糕又係好香,配上甜醬+麻醬簡直係一流!佢煎得好香好脆,但又唔會結焦,值得一試!

呢間係新翠商場上的酒家龍悅,
佢既下午茶時間飲茶真係好抵。
嗌左好多點心埋單都係200幾蚊咋!

鮮蝦蟹籽燒賣,
隻蝦超級大隻,而且個燒賣唔會好粉好難吃,
超好味,鮮味十足!

豉汁蒸鳳爪係必點!
佢個汁超濃郁又入味,
而且仲有腐竹同宇頭係入面,
超香超好味!

然後就係個鮮竹卷,
入面既材料多到呢!
有西芹,竹筍,紅蘿蔔等等,
個汁相當入味,
口感很軟屬,超級滿意!

個叉燒包入面勁多叉燒,
唔會話得一兩舊叉燒,
D叉燒多到成個包都食得哂!

煎蘿蔔糕又係好香,
配上甜醬+麻醬簡直係一流!
佢煎得好香好脆,但又唔會結焦,
值得一試!
2019-07-22
2019-06-22 577 浏览
可能柴灣區沒什麼茶樓選擇,不明白媽咪約人飲茶要去這間劣酒樓。未寫過劣評,今次真係要寫吓。人手不夠,員工面又黑,侍應推用過嘅碗碟車仔去清潔時,仿佛茶客嘅椅子都擋住她去路,沒有叫人讓開,只會撞向你的椅子,你知驚就自己避開啦,一點禮貌也沒有。要食水仙茶無水仙,要龍井就給你綠茶當係啦,有茶你飲算係咁食物質素就。。。。。,爸爸對食無高要求都覺得碟斑腩炒河好唔掂。點心就無樣好食。蘿蔔絲餅个皮厚到呢…. 總結純粹要充飢的話,咁就可以嘅,都好多茶客。想食好少少嘅點心,咪嘥錢啦!
要食水仙茶無水仙,要龍井就給你綠茶當係啦,有茶你飲算係咁

2019-05-26 652 浏览
星期日諗住飲下午茶,入座時間都係2:45pm.咁係門口拎飛,當時都好似得罪佢咁😂攞完張飛,佢就叫我地自己行入去。行到入去見到無人執枱,而客人亦都唔多,咁就叫侍應麻煩幫手執執(其實都係第一次見啲酒樓未執好枱就叫人入座)。點知換來只有三個侍應大大聲對住我同家人喺度討論:「乜咁晏都仲有人飲茶㗎咩?」呢下真係呆左...其實唔想客人入坐可以講,唔使咁單單打打掛😑呢間野真係可一不可再!勁失望,呢間野真係永世都唔會再去!
星期日諗住飲下午茶,入座時間都係2:45pm.
2019-05-01 505 浏览
3大2細去完青年廣場,經過呢間酒樓,1/5唔洗等位咪入去飲茶。點知中伏!約11:20坐低,叫埋嘢食,叫咗8樣點心,唔係碟碟都要蒸,好似芋角,唔洗蒸。等咗20分鐘,問侍應,佢話睇下,再等咗一陣又再問部長,佢話要蒸20分鐘,最後11:55先上第1碟芋角,微暖,12:05先陸續上其他嘢食。啲嘢上得好慢🐢🐌好慢。😴就算12:10再加單叫海浙熏蹄等到1:15埋單都無來。收銀員仲要好無禮貌話無可能😤,係燒味部拎出來,死唔信,以為我哋呃佢,話要去了解下。🙄😅😅了解完咪証實無來到。總結一句:趕時間就唔好幫襯呢間酒樓。🤦‍♀️
總結一句:趕時間就唔好幫襯呢間酒樓。🤦‍♀️
2018-12-22 1147 浏览
18/12 下午1點令同呀婆去飲茶去到叫左兩位 入到去先好多吉位就問個西裝呀叔可唔可以唔搭枱呀叔話要去番門口問個紫衫女職員,我左腳咬柴包紮緊 我話你方唔方便用對講機叫咪出去 我左腳咬柴唔想再行番門口西裝呀叔話:你隻腳有事就咪黎飲茶啦!O 哂咀...之後我去番門口問位紫衫女職員可唔可以唔搭枱,一係我轉3位比多位茶錢女職員話: 唔係你想加就加,3位最低消費 $320你得唔得我話:下 ..你酒樓邊到有寫 咁兩位最低消費幾多女職員重覆: 3位 埋單最低消費$320 你有無問題咁咪唔飲囉..有次去飲..d野食要等40分鐘已經麻麻地呢間..今次仲要攪d咁既野 真心無下次
18/12 下午1點令同呀婆去飲茶
去到叫左兩位 入到去先好多吉位
就問個西裝呀叔可唔可以唔搭枱
呀叔話要去番門口問個紫衫女職員,
西裝呀叔話:你隻腳有事就咪黎飲茶啦!
O 哂咀...
之後我去番門口問位紫衫女職員
可唔可以唔搭枱,一係我轉3位比多位茶錢
女職員話: 唔係你想加就加,3位最低消費 $320
你得唔得
我話:下 ..你酒樓邊到有寫 咁兩位最低消費幾多
女職員重覆: 3位 埋單最低消費$320 你有無問題
咁咪唔飲囉..

呢間酒樓專做柴灣長者生意,本身都唔expect有咩高質素。點知叫碟春卷黎到係凍既。係雪櫃攞出黎嗰種凍。食左一啖發現係凍就叫侍應換,點知個姐姐話我已經食左一啖,唔肯俾我換。仲好惡咁不停重覆我已經食左一啖。唔食一啖點知佢凍定熱?其餘員工態度都非常差,大部分都係新移民,舉手落單全部扮睇唔到。食物方面選擇都好少,價錢都唔平。唯一好處係有卡位,坐得都算舒服,可以同住附近既長輩飲茶。但基於食物質素同員工態度,我唔會再黎食。
呢間酒樓專做柴灣長者生意,本身都唔expect有咩高質素。
食物方面選擇都好少,價錢都唔平。
唯一好處係有卡位,坐得都算舒服,可以同住附近既長輩飲茶。
但基於食物質素同員工態度,我唔會再黎食。
2018-12-12
2018-11-01 967 浏览
香港人近年無辣不歡,甚至追求辣的層次感;吃中菜也不再等於傳統或古舊,一些新派及有創意的中菜亦很合年輕人口味。 之前看了Ben Sir 條 “辛潮” 片,介紹「噴香八味鮮辣蟹」,甚吸引。熟悉我的朋友都知道我是無辣不歡,剛巧好友作家「文氏深」十月份生日,就同朋友們來嘗試辛辣中菜。 坐低,看 menu,發現除了辣蟹,還有其他香辣菜,那就一次過來三道。 「噴香八味鮮辣蟹」$168 / 四人份 原隻越南肉蟹,用羊角椒、乾紅辣椒、花椒、乾辣椒碎等,做出數種複合辛味層次,熱辣辣用煲仔上。辛辣經烹調後滲進蟹肉,先嚐到蟹鮮和刺激,之後是香辣餘韻,惹味。而且葱段、料頭索哂汁,相當好下飯。 我都扮吓 Ben Sir 喺條片的表情,過過癮: 「酸辣香橙骨」$88 / 四人份 外表看來與一般「酸甜香橙骨」差不多,味道是怎麼樣? 甫放入口,先嚐到甜的香橙味,繼而湧出一股辛辣感。與一般的「酸甜香橙骨」不同,小心被它的外表騙到!辣度不算輕,嗜辣者該會很滿足。 「鮮辣紅湯炆鍋 (無水火鍋)」$98 / 四至六份 似盤菜又有點似麻辣鍋,相當大份,

「噴香八味鮮辣蟹」$168 / 四人份

我都扮吓 Ben Sir 喺條片的表情,過過癮:

「酸辣香橙骨」$88 / 四人份

外表看來與一般「酸甜香橙骨」差不多,味道是怎麼樣?

「鮮辣紅湯炆鍋 (無水火鍋)」$98 / 四至六份

似盤菜又有點似麻辣鍋,相當大份,真的夠六人吃!

此無水火鍋頗原汁原味,入口微辣,可突出食材的鮮甜,與傳統火鍋的油膩感截然不同,配上獨特的醬料,感覺健康,可無負擔地大吃:

原來此「無水火鍋」是近年甚受歡迎的吃法,顛覆傳統以水熬製湯底的固有火鍋印象。它用四川的辣去吊出食材如海蝦的鮮甜,再配鮮雞、蔬菜、菇菌等食材。

近年嗜辣粉絲愈來愈多,也追求新鮮感;相信這幾味「辛潮中菜」,可為各粉絲的胃帶來興奮及驚喜。

2018-10-22
  • 噴香八味鮮辣蟹
  • 酸辣香橙骨
  • 鮮辣紅湯炆鍋 (無水火鍋)
2018-05-13 1806 浏览
為免同人迫, 今晚提早同家中老人家預祝母親節。亦為咗方便出入, 就揀咗喺柴灣港鐵站新翠商場裏面既龍悦。呢到環境ok, 坐落唔迫。因為老人家食量唔多, 所以今晚點咗四個餸, 有黑椒炆猪手, 一字骨, 薑葱斑頭煲, 家鄉蓮藕餅, 再加兩碗白飯。呢間酒樓上菜速度算快, 落單唔需要等好耐, 餸菜就逐一送上。每款食物份量一般, 我地四個人食剛好。如果再多人食就唔多夠。味道方面, 以每款$98黎講算幾好。薑葱斑頭煲香口, 算超值; 家鄉蓮藕餅有臘腸粒, 鹹鹹地好送飯。埋單$510, 以晚餐黎講, ok。
2018-05-12
2018-02-04 1332 浏览
其實每年嘅團年飯屋企人都會選擇喺老人家屋企附近 嘅酒樓食一圍咁,普通酒樓食普通嘢我呢方面都理解到所以要求都唔會太高~ 不過今次真係好過份成個12人餐3500蚊唔貴嘅~食咗一碟嘅四式燒味拼盤乳豬都算整得好食,但係上到呢碟大蝦伊麵真係眼都突埋連一個唔入廚房唔識煮餸又唔買餸嘅人都忍唔住問咗一句:點解啲蝦係黑黑咁嘅?睇相都知我諗我唔洗點講!團年飯攪啲咁嘅嘢真係想暈!又淡口又冇味!嬲到我跳起所以大家下次考慮食團年嘅時候真係要考慮下食物質素!
大蝦伊麵

選擇這間酒樓晚飯只因方便各人前往, 不求高水準食物及服務, 只求一頓平實的安樂茶飯。結局就...... 只有吃得滿肚氣! 訂了8pm的1.5 席9道菜之晚飯,  十多人的晚飯總需要一些時間才到齊起菜吧! 我們大概8:20pm 大部分人到了便叫職員起菜, 上了第一道乳豬後, 接下來的15-20分鐘內陸續再上了4-5道菜, 枱面已逼滿了, 但上菜的速度未有按實際枱面情況慢下來, 差不多每數分鐘便下一道菜或多道菜一同來, 已再放不下更多的菜式。我們只好叫職員放慢上菜速度, 職員說廚房要趕收工, 我們這邊廂叫樓面上菜慢一點, 等枱上有位置才再來, 但那邊廂已見尾段的炒飯出來了, 當時只是約8:45pm, 還要是星期六, 場內仍有很多食客。食肆因為廚房要趕收工而急忙上菜, 要顧客以上菜同樣的光速吃掉菜式, 期間職員跟廚房以對講機溝通, 亳無保留地以不屑及態度傲慢的口吻話 "XXX號枱叫上菜慢D喎...", 亦無絲亳感到不好意思, 而較高級的樓面職員只懂敷衍了事或左閃右避, 不提供任何協助, 原本打算來個開心聚會, 搞到氣氛超不爽! 如果此酒樓不打算服務顧客, 只打算以方便自己的方式, 塞滿顧客腸

如果此酒樓不打算服務顧客, 只打算以方便自己的方式, 塞滿顧客腸肚, 不理顧客感受, 我奉勸酒樓東主真的好好想清楚是否應該繼續經營, 免得為禍人間!

如果各位有異於常人的消化系統, 接受到極度差劣的服務態度, 不妨去試試這種另類餐飲體驗, 以光速完成9道菜的中式讌席, 說不定可挑戰健力士紀錄。但......真的沒此必要, 因為更好的選擇多的是!

我樂見香港仍然是美食之都, 各食肆能好好經營下去, 大家能享多姿多采的美食, 是我們之福! 但為禍人間的......則免!!!

P.S. 若這裏的評分制度可不給"星", 如此趕客式的服務, 本人真的一粒星也不想給!
2017-12-23
2017-09-29 965 浏览
 本人在1:10pm. 到收銀處買外賣, 本人只有$1000元, 收銀說不收$1000元, 本人話轉頭拆散再買, 他便說我玩野, 是甚麼惡人, 太恐怖了!  這是收銀的態度嗎?
2017-09-29
外卖自取
2017-08-23 938 浏览
今日撞正打風既日子就同老婆黎試下打風唔算太多人我地決定叫三個小菜試下豉椒炒蜆黑椒牛仔骨煲BB乳鴿三樣野都不過不失上菜速度都唔算快但驚訝既事居然係個煲上先😅份量都算中規中矩 價錢都可觀值得一試
今日撞正打風既日子
但驚訝既事居然係個煲上先😅
份量都算中規中矩 價錢都可觀
值得一試
2017-06-20 829 浏览
時間:星期六 1:45-2:00pm人數:2幾乎滿座,如非等下午茶,唔使等位。<< 食物 >>粥:幾綿,都足料。雞紥:幾大份。蜂巢芋角:外面炸得幾鬆。底有油(預咗) 但唔算多。原籠馬拉糕:有啲失望。比起其他酒樓好細件。升唔高咁,唔夠鬆。茶:$10 一位。<< 環境 >>冷氣開到超大。好彩同waiter講佢肯熄細啲。不過都係带番件厚啲嘅外套穩陣啲。
時間:星期六 1:45-2:00pm
人數:2
幾乎滿座,如非等下午茶,唔使等位。

<< 食物 >>

粥:幾綿,都足料。
雞紥:幾大份。
蜂巢芋角:外面炸得幾鬆。底有油(預咗) 但唔算多。
茶:$10 一位。

<< 環境 >>

冷氣開到超大。好彩同waiter講佢肯熄細啲。
不過都係带番件厚啲嘅外套穩陣啲。
午餐
2017-05-02 715 浏览
蒜蓉炒菜心,雖然係普普通通嘅一道炒菜,但係廚師炒得夠哂火候,濃濃嘅蒜香味加上充足嘅鑊氣,配上鮮嫩嘅炒菜心,食到阿婆不斷大讚。蒜蓉粉絲蒸扇貝,88蚊有成八隻,認真抵食,新鮮嘅扇貝上面加上粉絲,蒜蓉同埋香蔥,最後淋上豉熟油,又哪有不好吃的理由呢?清蒸海斑,海班新唔新鮮,啲肉會唔會梅一食就食得出, 所以其實係無得呃嘅,好明顯呢條魚得。餐廳特登搵啲火喺下面興住條魚,就算食到最後一啖,啲魚都仲係暖暖地嘅,真係夠哂貼心。豉汁帶子蒸豆腐,帶子豆潤咁細,豆腐鞋過豆干,呢碟餸搭嗰兩條菜心老過阿婆,衰收尾。另外侍應叔叔同嬸嬸狀甚忙碌,嗌嘢食慘過借錢。

另外侍應叔叔同嬸嬸狀甚忙碌,嗌嘢食慘過借錢。