2020-12-13 76 浏览
未黎之前睇佢地食物相,一直都好想試...睇落好吸引點知今日黎到order左兩樣食物睇落好似都唔差....點知食落我覺得零,好失望佢連野飲都唔得!!淡而冇味名過於實...可一不可再
未黎之前睇佢地食物相,一直都好想試...睇落好吸引
點知今日黎到order左兩樣食物
睇落好似都唔差....點知食落我覺得零,好失望
佢連野飲都唔得!!淡而冇味
名過於實...可一不可再
今次帶朋友再到Vego Coffee二訪,之前未能試嚐到Bagel,今次終於嚐到以及招牌純素無花果蛋糕🍰但當天店舖依然滿座,未有機會坐吧檯位置打卡😢🔸Avocado Tuna Bagel Bagel軟硬適中,最喜愛吃牛油果,配搭和風汁、番茄、羽衣甘藍,青瓜、吞拿魚,層次豐富但不會過於油膩,而且完全不察覺食的全是素食,十分有口感!另外還貼心地將包切半,方便與友人分享😃🔸純素無花果蛋糕第一次試素的忌廉不太習慣,但個人覺得純素做的蛋糕好適合怕膩或討厭吃忌廉人士,吃起來較輕盈,最重要不怕肥胖,配搭咖啡恰到好處👍🏻店舖還提供預訂整個蛋糕服務,而且純素蛋糕原來不用放雪櫃保存,真方便!

🔸Avocado Tuna Bagel

🔸純素無花果蛋糕
\\𝕂𝔸ℝ𝕃𝔸 𝕋𝕀𝕄𝔼𝕊🧚🏻‍♀️// #尖沙咀 #佐敦 #素食餐廳系列🥦 4.5 / 5🤍店舖細 坐得少迫陜 等位等咗25mins唔係太耐 但打卡同美食可以彌補嘅缺點 係日系文青風格🌾💟純素柚子蟹肉及牛油果🥑Bagel🥯 $68超級豐富 啲料多到一個口都咬唔哂 絕對配得上呢個價錢 超加分位 感覺好fresh🤤💟純素泰式新豬肉及金不換葉墨西哥卷🌯🇲🇽$58朋友嘅 朋友覺得入邊有花椒八角嗰啲 唔係咁鍾意 其他嘅餡料還好💟Iced Expresso Tonic $48我飲開latte 開頭飲個幾啖覺得少少酸🥺 不過之後習慣咗覺得幾fresh少少汽水嘅feel😆———————————————————————不定期發放飲飲食食吃喝玩樂分享💬同埋要記住留意𝕂𝔸ℝ𝕃𝔸🧚🏻‍♀️我既個人Ins @ookakioo 更新呀❤️

💟純素柚子蟹肉及牛油果🥑Bagel🥯 $68
💟純素泰式新豬肉及金不換葉墨西哥卷🌯🇲🇽$58
💟Iced Expresso Tonic $48
———————————————————————
2020-11-14 91 浏览
weekend 同朋友嚟到呢間餐廳,座位都幾有限,大概兩張二人枱同一張四人枱。我地要同另外一位客人share枱,冇咩位放食物同少少迫。餐廳主打素食,咖啡同食物會用荳奶或者素肉,週末黎eat green都唔錯。同朋友各自點咗bagel set 同share咗個cheese cake。bagel set可以隨意點任何一款餐飲,我揀咗mocha,飲品有荳奶味蓋過原有味道,可能揀齋啡比較好。☕️ bagel就太多餡料,食嘅時候超唔方便。我地分別叫咗牛油果蟹肉同泰式打拋豬bagel。個包質地冇想像中咁煙韌,食得出沙律醬有陣豆味。🌿

2020-11-13 104 浏览
近年在香港主打素食的Cafe愈開愈多,JOMO、MANA、素年等等天天大排長龍。而本身位於灣仔的手工訂製素食專門店亦在六月改營在尖沙咀開了一家名為「齋啡」的咖啡店。雖叫齋啡,但齋啡賣的不只有黑咖啡,但就只有齋(素食)。由佐敦站D出口出,轉左,一直往柯士甸道走約10分鐘。九月雖已入秋,但香港濕熱的天氣依然不饒人,E走到咖啡店時已汗流狹背。幸好,齋啡的冷氣有夠大的,半開放室的設計讓坐在門外等候的客人依然能享受冷氣的涼風吹送。可恨的是,在高地價的香港,齋啡只能容納客人四枱,而且在平日亦有用餐40分鐘的限制,若想享受食物之餘又瘋狂打卡的話就要快手了:點餐-打卡-吃-閃!點餐!改營為Cafe後,餐點以輕食和特式飲品為主。打卡!齋啡店面面向車流人流都不多的柯士甸道,即使等候時亦不會感到局促難受。店內的裝橫走簡約文青風,簡單的白牆掛上乾花作裝飾,燈光明亮,每個角落都是打卡位。吃!是日純素蛋糕(朱古力蛋糕) $48是日的純素蛋糕是兩層的朱古力蛋糕,雖然沒有用上牛油,但蛋糕依然濕潤可口。面層和夾心的朱古力慕斯十分香濃,稍嫌偏甜,或者伴上齋啡會比較夾,一甘一甜,互相調和。Hot Chocolate Lat

點餐!
改營為Cafe後,餐點以輕食和特式飲品為主。

打卡!

吃!
是日純素蛋糕(朱古力蛋糕)
是日純素蛋糕(朱古力蛋糕) $48
Hot Chocolate Latte
Hot Chocolate Latte $44
純素者都知道咖啡用植物奶拉花特別困難,齋啡就用上了酸鹼度和脂肪比例都和牛奶比較相近的Oatly燕麥奶製作。上圖可見朱古力奶的拉花依然清晰分明,證明咖啡師本身和用料的質素都屬高水準。
柚子蟹肉及牛油果墨西哥卷
柚子蟹肉及牛油果墨西哥卷 $68
用墨西哥薄餅 (Tortilla) 包著清新的羅文生菜、羽衣甘藍、青瓜、蕃茄、牛油果和紅蘿蔔絲,再配上真的有海鮮鮮味的素蟹肉和日式柚子汁。味道份外清新,而且份量偏大,十分足料飽肚!
牛油果比高包
牛油果吞拿魚比高包 $52
在E眼中好吃的比高包(Bagel)是應該要有煙煙靭靭的口感的,而且要有麵粉的香氣,感覺這裡的比高包可以做得更好。而配料方面,這裡的吞拿魚是用蒟蒻做的,口感滑滑很像刺身,卻沒有吞拿魚的味道。這道菜可以Skip。

閃!
40分鐘到了,店員有禮地提醒我們已經夠鐘。整體來說,對入門至資深的素食者來說齋啡都值得一試。雖然是對主打輕食,但齋啡的餐牌設計包含了素肉(如新豬肉 Omnipork)和全食物(如鷹嘴豆泥 Hummus ),照顧到不同素食者的需要。而這裡的無蛋奶純素蛋糕更是亮點,色、香、味皆俱全。這裡的餐點價格相宜,環境舒適,性價比甚高。

Vego Cafe:
IG/ FB : vegocoffee

2020-09-11
是日純素蛋糕(朱古力蛋糕)
Hot Chocolate Latte
柚子蟹肉及牛油果墨西哥卷
🔅 #hkfoodmapcafetour.Follow @hk.foodmap for more food🍽.香港嘅純素cafe並唔算多~其中我自己就好中意呢度嘅純素蛋糕!呢度嘅裝修走日系小清新家庭風👍🏻坐喺餐廳入面好chill好舒服🦦抹茶紅豆麻糬純素蛋糕 $𝟻𝟸一入口抹茶味超級濃郁 而且帶有微甘~𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖打得好滑 加埋紅豆 口感超豐富!麻糬夠曬Q彈同煙韌☺️整體黎講亦完全唔會話好甜好漏💯朱古力純素蛋糕(跟餐加$𝟺𝟻)朱古力味夠濃之餘 食落有小小朱古力嘅苦味~口感微濕 唔會太甜一食就停唔倒🤣未來豬柳芝士𝚋𝚊𝚐𝚎𝚕 𝚜𝚊𝚗𝚍𝚠𝚒𝚌𝚑 $𝟻𝟾豬柳食落同普通豬柳分別不大!相信食純素同普通客人都會滿足於呢個味道~貝果三文治我自己覺得小乾同硬左小小🦦不過份量都幾大個🤣牛油果鷹咀豆醬墨西哥卷 $𝟻𝟸墨西哥卷軟硬度適中 食落去唔會話覺得好乾好硬👍🏻入面嘅餡都幾足料 菜比較多所以食落去好𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑~減低食蛋糕嘅罪惡感👻𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟺入口濃滑 不會浮粉 略有回甘🍵𝙲𝚘𝚕𝚍 𝚋𝚛𝚎𝚠 $𝟺𝟾啡味濃郁夠曬香 但唔會覺得太苦澀!𝙾𝚟𝚎𝚛𝚊𝚕𝚕我會覺得甜品同飲品比主菜略勝~
🔅 #hkfoodmapcafetour
香港嘅純素cafe並唔算多~
其中我自己就好中意呢度嘅純素蛋糕!
呢度嘅裝修走日系小清新家庭風👍🏻
坐喺餐廳入面好chill好舒服🦦

抹茶紅豆麻糬純素蛋糕 $𝟻𝟸
一入口抹茶味超級濃郁 而且帶有微甘~
𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖打得好滑 加埋紅豆 口感超豐富!
麻糬夠曬Q彈同煙韌☺️
整體黎講亦完全唔會話好甜好漏💯
抹茶紅豆麻糬純素蛋糕

朱古力純素蛋糕(跟餐加$𝟺𝟻)
朱古力味夠濃之餘 食落有小小朱古力嘅苦味~
口感微濕 唔會太甜
一食就停唔倒🤣

未來豬柳芝士𝚋𝚊𝚐𝚎𝚕 𝚜𝚊𝚗𝚍𝚠𝚒𝚌𝚑 $𝟻𝟾
豬柳食落同普通豬柳分別不大!
相信食純素同普通客人都會滿足於呢個味道~
貝果三文治我自己覺得小乾同硬左小小🦦
不過份量都幾大個🤣

牛油果鷹咀豆醬墨西哥卷 $𝟻𝟸
墨西哥卷軟硬度適中 食落去唔會話覺得好乾好硬👍🏻
入面嘅餡都幾足料 菜比較多所以食落去好𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑~
減低食蛋糕嘅罪惡感👻
牛油果鷹咀豆醬墨西哥卷

𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟺
入口濃滑 不會浮粉 略有回甘🍵

𝙲𝚘𝚕𝚍 𝚋𝚛𝚎𝚠 $𝟺𝟾
啡味濃郁夠曬香 但唔會覺得太苦澀!
Cold  brew

𝙾𝚟𝚎𝚛𝚊𝚕𝚕我會覺得甜品同飲品比主菜略勝~
抹茶紅豆麻糬純素蛋糕
Cold  brew
已經唔記得我係第幾次去齋啡食了,不過之前一直無食過比高包,今次試下爆晒餡的期間限定Beyond雞肉包,走之前當然都要食埋件純素蛋糕啦。這天來到的時間大概是十二時許,店內只有一位客人,可以任揀坐邊個位。換左新手機終於有Wide鏡,可以影返張店內環境相。來這邊可以吃比高包/墨西哥卷餅套餐,餡料有用Impossible、Beyond 或 Omnipork 等新式素肉,亦有用蔬菜牛油果大啡菇之類。因為看到有期間限定,我又好似未食過 Beyond Chicken 所以試下。套餐有包飲品一杯,仲可以加HK$45換純素蛋糕。薑黃植物雞肉及蘋果配比高包 / 熱Latte HK$98我無諗過果包會咁大個,完全唔知點咬,哈哈哈哈。入面有生菜、番茄、生洋蔥圈、蘋果和薑黃沙律醬Beyond雞,味道好夾好好食喎!順帶一提,杯咖啡飲到底有少少可可味,仲以為自己叫左Mocha。純素蛋糕有三款口味揀,我覺得 Cake Stand 上面果個最吸引所以揀左。 純素栗子蛋糕 HK$45 (套餐加購)栗子蛋糕吃起來口感沒想像中鬆軟,純素忌廉不會太甜膩,同時亦好似唔太夠栗子味。不過賣相係一流,同埋無動物受到傷害。我都真係幾鍾意

換左新手機終於有Wide鏡,可以影返張店內環境相。

薑黃植物雞肉及蘋果配比高包 / 熱Latte HK$98

純素栗子蛋糕 HK$45 (套餐加購)

我都真係幾鍾意坐響窗邊飲咖啡食野,平日過來 Chill 下都幾正架。
2020-11-02 77 浏览
佐敦一家小小的素食咖啡店,位置不多,幸好今日等位人數唔多。蛋糕及奶類都係素食的。蛋糕大大件,味道很不錯!個人覺得唔太甜,食落感覺亦唔膩,推介。熱咖啡的咖啡杯好冰凍,影響了咖啡味道。
。熱咖啡的咖啡杯好冰凍,影響了咖啡味道。

2020-10-21 109 浏览
🌿舖面面積小小的,但木質簡潔的裝潢使店舖加添了陣陣親切感和舒適感,沒有局促的感覺🏠貼近街外的牆身特意整成中空的設計,並把吧檯位設置於那邊,於是坐在那兒的食客便能直接感受到外面的風雨陽光和空氣🌤是該店絕佳的打卡位!店內坐位不多,全是木製小桌椅,短裙美女要小心走光哦~所有餐點都是素食,主要是西式小點及咖啡,連甜品也是純素材料製成柚子蟹肉牛油果墨西哥卷。 8/10蟹肉偏少,牛油果及其他蔬菜份量足夠,每一口咬落去都有豐富口感最欣賞的地方是墨西哥卷的皮軟韌度適中,不會太脆或太軟芝士大啡菇貝果🥯。7.5/10味道不過不失,啡菇juicy有口感,唯芝士份量太少。貝果包鬆軟好吃😋牛油果純素奶昔。6/10因為純素的關係,奶昔用豆奶製成,第一次試豆奶奶昔不太習慣,有興趣的朋友可以一試,都是清新的口感。略嫌豆奶味掩蓋了牛油果🥑的味道無花果忌廉蛋糕🍰 8/10這純素蛋糕與平常蛋糕分別不大,只是吃得更無負擔,也不會太甜美美的乾花裝飾很加分!

柚子蟹肉牛油果墨西哥卷。 8/10
最欣賞的地方是墨西哥卷的皮軟韌度適中,不會太脆或太軟

芝士大啡菇貝果🥯。7.5/10
牛油果純素奶昔。6/10

無花果忌廉蛋糕🍰 8/10
這純素蛋糕與平常蛋糕分別不大,只是吃得更無負擔,也不會太甜
美美的乾花裝飾很加分!

牛油果蟹肉柚子墨西哥卷
芝士大啡菇bagel
Daily  vegan  cake
牛油果smoothie
2020-10-18 137 浏览
第一次試CBD咖啡飲落口甜甜的唔知係咪CBD油既香味呢🤤仲係我最鍾意既齋啡味之一唔酸雖然話係大麻🌿但飲完唔會迷迷的其實個人覺得冇乜感覺係享受個齋啡同咁文青既鋪頭感覺叫左份純素豬柳漢堡扒🐷食落好清新包唔會太軟有咬口
第一次試CBD咖啡

食落好清新
包唔會太軟有咬口

• CBD齋啡
2020-10-17 80 浏览
喺香港食純素難,帶毛孩去餐廳更難,要搵一間寵物友善嘅純素餐廳就難上加難!好彩九龍區有Vego Coffee, 不過小店只得三張枱,建議大家避開食晏時間去。.🌯 Avocado Tuna Burrito $52墨西哥卷餡料豐富,素吞拿魚用蒟蒻做,口感有趣,另外仲有雜菜同牛油果。略嫌卷得太過鬆散,食吓食吓跌到成個托盆都係。.🥯 Imposssible Sausage Bagel $58第一次食Impossible 植物豬柳,惹味又夠juicy!比高包大大隻,好似食緊豬柳漢堡咁,好滿足!.☕️ Dirty $40燕麥奶口感細滑,奶味唔算好濃,同咖啡味道好夾。.☕️ Charcoal Latte $40竹炭咖啡拉花好靚,因為無咖啡所以奶味偏重.🍫 Vegan Brownie $30純素布朗尼好濃朱古力味,唔會太乾

🌯 Avocado Tuna Burrito $52

☕️ Dirty $40
燕麥奶口感細滑,奶味唔算好濃,同咖啡味道好夾。
☕️ Charcoal Latte $40
竹炭咖啡拉花好靚,因為無咖啡所以奶味偏重
🍫 Vegan Brownie $30
純素布朗尼好濃朱古力味,唔會太乾
1️⃣ ⭐️Crab Meat, Yuzu & Avocado⭐️ $68 (7/10)揀咗配Bagel Sandwich,配合蟹肉同牛油果啱晒🥰 蟹肉同牛油果切碎,撈埋醬汁,提高到成個包嘅味道😋 仲有少少柚子味,酸酸地好開胃❤️麵包幾香,但稍微加熱到舊咗少少😳 如果多多少少蟹肉同牛油果就更加抵啦😆2️⃣ Impossible Sausage & Cheese $62 (6/10)有留意Polaf嘅一定知,Polaf最愛Impossible嘅素肉🥳 第一次試impossible sausage,食落幾似豬柳腸☺️ 揀咗burrito嘅方式,配合埋少少芝士,細細份幾啱食🤩 但可惜唔係太夠汁,食落啲料有啲乾🥺 3️⃣ 是日純素蛋糕 $52 (4/10)Polaf個日去係無花果蛋糕,見佢好靚仲好期待...點知期望越大失望越大💔可能因為冇用牛奶同蛋(?),所以蛋糕非常之乾🥺質感亦都好實😨 Cream都幾滑嘅,但食落有啲漏😞 成個個蛋糕無乜味,無花果味只係靠上面嘅無花果😭 下次都係試返正常嘅Banana Cake算😕4️⃣ Latte $44 (7/10)比想像中表現出色💕雖然採用Oat Milk,但依然有奶香,飲落好

3️⃣ 是日純素蛋糕 $52 (4/10)

4️⃣ Latte $44 (7/10)
比想像中表現出色💕雖然採用Oat Milk,但依然有奶香,飲落好滑👍🏻 咖啡底偏fruity,唔會比燕麥奶蓋過 😍

5️⃣ 素啡Cold Brew (含CBD) $80 (7/10)
終於有機會飲到素啡工場嘅咖啡🤤cold brew味道好濃,我哋揀咗有CBD infused嘅🤓CBD呢個term,polaf都係第一次見🤭唔講唔知原來CBD 係大麻嘅提煉品,唔會上癮,都不唔令人亢奮,可以減低咖啡帶來嘅緊張感🤯加咗CBD嘅咖啡就好似加咗少少油咁,味道唔會有明顯改變,但係咖啡質感就有少少唔同🧐
2020-09-29 134 浏览
齋啡💛#支持良心餐廳💰牛油果鷹嘴豆醬墨西哥卷$52💰Mixed Berries Smoothie (oatmilk) $48Hummus唔夠香 係間中酸酸地先sense到佢應該存在🌚份量少 最多係菜而唔係avocado/hummus都唔緊要食落仲有一半係空氣wrap🤯 皮偏乾同薄最深刻係個wrap一邊食一邊滴水 啲生菜嘅水😂 杯嘢飲偏甜飲落突然間仲有兩粒脆脆 似係朱古力脆脆咬總括黎講係唔值得喺佐敦站再行差唔多10分鐘過去食嘅😂
齋啡

杯嘢飲偏甜
飲落突然間仲有兩粒脆脆 似係朱古力脆脆咬
總括黎講係唔值得喺佐敦站再行差唔多10分鐘過去食嘅😂
2020-09-27 2276 浏览
在雨中嘆番一杯香濃咖啡,挑選一間素食咖啡店,就是這樣人生細緻品味✨😝.❥ ❥ ❥Avocado 🥑 Tuna Bagel 挑選之後我就揀咗呢款素食貝果🥯果然夠晒素食就咁睇杯果裏面包含咗好多材料牛油果.吞拿魚.和風汁.生菜🥬.蕃茄.青瓜.甘藍雨衣我最鍾意食甘藍雨衣爽口,帶一點甜甜嘅味道,再加埋蕃茄🍅青瓜🥒生菜🥬成個層次感非常豐富,另外仲有吞拿魚同埋有和風味道醬料簡直係新鮮,食落去亦都唔會太膩😍.❥ ❥ ❥Beetroot latte 店員推介我試吓新推出✨紅菜頭latte👀慢慢品嚐一下紅菜頭味道配燕麥奶加latte,味道有點似紅莓🍓估唔到紅菜頭原來咁夾😛.❥ ❥ ❥Dirty 呢間咖啡店主打飲品系列Dirty,夢幻系列一層層嘅顏色,加咗燕麥奶感覺好fresh又健康唔會覺得好肥膩,而奶加埋咖啡甘香濃郁,估唔到咁好飲😍.❥ ❥ ❥純素無花果蛋糕 🎂手作每日蛋糕系列,今日素食蛋糕加咗無花果三層忌廉,忌廉係人手打特別香滑,而蛋糕🍰厚實感覺似Scone Cake,帶一點要乾身😳中間仲要加咗無花果肉食落去口感好 fresh✨😋面層用都係加咗好多好多無花果襯星星花😍一件真係食唔晒要同朋友一齊share

牛油果.吞拿魚.和風汁.生菜🥬.蕃茄.青瓜.甘藍雨衣

店員推介我試吓新推出✨紅菜頭latte👀

純素無花果蛋糕 🎂
手作每日蛋糕系列,今日素食蛋糕加咗無花果三層忌廉,忌廉係人手打特別香滑,而蛋糕🍰厚實感覺似Scone Cake,帶一點要乾身😳中間仲要加咗無花果肉食落去口感好 fresh✨😋面層用都係加咗好多好多無花果襯星星花😍一件真係食唔晒要同朋友一齊share😝🙈
純素無花果蛋糕
2020-09-18
純素無花果蛋糕
行過咁多次,終於去試呢間IG超紅嘅純素cafe。之前都有食過唔同嘅新型素食餐廳,唔少都有驚喜。呢間都唔例外,佢地嘅蛋糕、甜品、主食等等,都有幾多選擇。去得cafe,野飲上面有靚靚拉花,心情當然係十分好啦!果日我杯咖啡上面嘅係一隻天鵝咁樣嘅拉花,朋友果杯green tea latte係可愛嘅三眼仔拉花!果下有少少葡萄😂😂😂一邊傾偈一邊飲,餓了就叫多左件wrap同蛋糕。雖然地方唔大,但係兩位港女都十分滿意
行過咁多次,終於去試呢間IG超紅嘅純素cafe。