2020-09-22 109 浏览
。尖沙咀真係有好多好野食,今次黎到柯士甸道發現左一間好靚既隱世cafe小店。Vego Coffee係一間純素cafe,入面既食物同飲品都帶俾我Fresh既感覺😝。芝士蛋糕Cake身好軟綿綿,食落好濃厚既芝士味,亦吾會太甜,好好食,一啖又一啖 俾我食晒💕👍🏻。。Impossible Sausage & Cheese係一個豬柳bagel,bagel好夠硬身好有咬口,中間夾住好多蔬菜同豬柳,食落好Fresh好健康😋,豬豬柳好juicy好入味,推薦😁。。Dirty奶味好濃,再加上咖啡豆既味道,飲落好細膩,咖啡幾香下,仲有漸變效果🤩。Cucumber and Lime Soda青瓜同青檸估吾到甘夾,再加上Soda,飲落帶俾我好清新既感覺😍。。齋啡 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖。最高為(5/5)味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️⭐⭐環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐推薦星數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐。#hkfood#hkfoodie#hkfoodbloggger#hkfoodblog#hkrestaurant#foodphotography#openricehk#foodpic#foodporn#

尖沙咀真係有好多好野食,今次黎到柯士甸道
純素cafe,入面既食物同飲品都帶俾我Fresh既感覺😝

芝士蛋糕
Cake身好軟綿綿,食落好濃厚既芝士味,
亦吾會太甜,好好食,一啖又一啖 俾我食晒💕👍🏻。

Impossible Sausage & Cheese
係一個豬柳bagel,bagel好夠硬身好有咬口,
中間夾住好多蔬菜同豬柳,食落好Fresh好健康😋,
豬豬柳好juicy好入味,推薦😁。

Dirty
奶味好濃,再加上咖啡豆既味道,
飲落好細膩,咖啡幾香下,仲有漸變效果🤩

Cucumber and Lime Soda
青瓜同青檸估吾到甘夾,再加上Soda,
飲落帶俾我好清新既感覺😍。

齋啡 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖

最高為(5/5)
味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢⭐️⭐️⭐️⭐⭐
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
推薦星數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

#hkfood#hkfoodie#hkfoodbloggger#hkfoodblog#hkrestaurant#foodphotography#openricehk#foodpic#foodporn#picoftheday#instafood#topcitybiteshk#hkig#foodie#foodgasm食評#相機食先#食好西#吃貨#美食#尖沙嘴美食#cafe#齋啡#vegocoffee
2020-09-16
下午茶
  • Dirty
黃色經濟圈雖然係要支持,不過伏都係要照講😣依間Cafe新開冇耐,仍然可以有改善空間{人哋新開俾個機會丫}首先佢成個裝修格調都好吸睛:白色木系,似係營造休閒傾下偈嘅感覺。外在做得好,網上見到人哋影嘅相都好靚,但我本人今次嘅用餐體驗就⋯感覺唔太好。員工亦少咁份親切感🤨➖裏面座位好少我哋等位都等咗一陣,然後被安排坐喺牆邊高椅但矮小嘅正方木枱(好彩飲品後上如果唔係會撞瀉😂)。其實真係坐得唔舒服,冇勾/籃放袋,擺椅背勁易跌,即係焗住擺地下(有啲人潔癖未必想)然後食嘢要寒哂背咁 咁樣好咩🤨➖🥑 柚子蟹肉及牛油果x墨西哥卷 $68🥑 牛油果吞拿魚x 墨西哥卷$52店員直接遠處遞比我,但冇講邊款打邊款,黎到就一式一樣,我覺得基本service 都要同客人講一講聲既。一頭霧水下我哋唯有用口黎分辨啦,坦白講我地都唔係好分得出,淨係食到蕃茄生菜為主😐 有啲sauce 嘅應該係蟹肉🤔本來以為冇放到吞拿魚,恕我愚昧,後來都食到一兩塊應該係素吞拿魚。然後飲咗杯都幾nutty後勁少少鞋口既咖啡🙂 但食咗啲咁嘅嘢有種唔係好值⋯➖佢哋主打素食 所以嗌咗兩樣嘢食加一杯咖啡,冇試到素甜品,因為已經對間野有保留😣 P.S見到
黃色經濟圈雖然係要支持,不過伏都係要照講😣

🥑 柚子蟹肉及牛油果x墨西哥卷 $68
🥑 牛油果吞拿魚x 墨西哥卷$52

P.S見到店員攞件蛋糕出嚟時唔小心片到櫃頂😖個客唔知情照食左⋯um 依方面真係要小心點。至於純素蛋糕應唔應該放室溫放足全日呢個不予置評🤔
2020-09-19 83 浏览
«915»尖沙咀簡約風素食店 款式多變有驚喜💚﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▷牛油果吞拿魚墨西哥卷 $52好耐冇食過墨西哥卷,凈係層皮+生菜卷到咁多layer我已經覺得好好食😂入面嘅吞拿魚好真,唔講我應該食唔出係素😬 加埋完熟度剛好嘅牛油果,就算全都是菜都唔會dry!!🤗▶牛油果鷹咀豆醬貝果 $52好多唔同嘅菜堆埋一齊,牛油果之外仲夾咗羽衣甘藍、蕃茄、青瓜同生菜,口感豐富超級fresh🥬🍅🥒▷純素芝士蛋糕 $48▶香蕉麵包 $25芝士蛋糕嘅質感同味道都同普通芝士蛋糕無異,好好味,而且純素仲健康啲添😋⚠️膠盒並非店內提供,係環保Y同事洗完畀我重用的。店內環境都幾好feel,下次有機會堂食要試埋咖啡!!﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣齋啡尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖
«915»
尖沙咀簡約風素食店 款式多變有驚喜💚

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣

▷牛油果吞拿魚墨西哥卷 $52

▶牛油果鷹咀豆醬貝果 $52

▷純素芝士蛋糕 $48
▶香蕉麵包 $25

⚠️膠盒並非店內提供,係環保Y同事洗完畀我重用的。

店內環境都幾好feel,下次有機會堂食要試埋咖啡!!

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
齋啡
2020-09-19 82 浏览
|尖沙咀 木系休閒 健康素食Cafe 🍰🍹|素食同肉食嘅朋友又多咗樣選擇😉呢間小型路邊Cafe有精緻甜品,主打輕盈主食,仲有新豬肉同各類飲料選擇😝🍰 無花果蛋糕 $48 (6/10)賣相清新精緻,顏色清雅😍內有三層因為素食材料製造,質感粗身唔會好軟熟,反而似carrot cake 嘅質感層與層之間有忌廉同無花果乾鋪墊忌廉清甜細膩,𥚃層分佈均勻,外層亦唔算厚蛋糕冇無花果味,重甜味且單一,頗大份,可能會有滯感🥺🍹 迷迭香葡萄柚梳打 $48 (6/10)外表漸變橙到紅,上有柚子切片同迷迭香裝飾🤩顏色活潑繽紛,好啱夏天飲不過甜咗啲,要等冰溶咗中和番甜味😂如果加入真果汁,味道會更自然🌯 泰式新豬肉及金不換葉墨西哥卷$58 (6.5/10)配料多元,有金不換葉,蕃茄,青瓜,羽衣甘藍,生菜,新豬肉卷皮烤得幾香夠乾身金不換葉嘅香味有時會凌駕咗其他配料,有啲越南菜嘅味道新豬肉同真豬肉好似,同醬汁味道好夾,酸甜幾有滋味,只係分佈不均,食到就中段先食到配搭健康營養,味道輕盈😉😋 整體來講,cafe環境雖小,座位唔多,但佈置簡潔舒適,適合假日chill吓☺️ 食物外表同配搭有心思,味道有進步空間,性價比一般😝
|尖沙咀 木系休閒 健康素食Cafe 🍰🍹|

素食同肉食嘅朋友又多咗樣選擇😉

🍰 無花果蛋糕 $48 (6/10)
賣相清新精緻,顏色清雅😍
內有三層
層與層之間有忌廉同無花果乾鋪墊
忌廉清甜細膩,𥚃層分佈均勻,外層亦唔算厚
蛋糕冇無花果味,重甜味且單一,頗大份,可能會有滯感🥺

無花果蛋糕

🍹 迷迭香葡萄柚梳打 $48 (6/10)
外表漸變橙到紅,上有柚子切片同迷迭香裝飾🤩
顏色活潑繽紛,好啱夏天飲
不過甜咗啲,要等冰溶咗中和番甜味😂
如果加入真果汁,味道會更自然

🌯 泰式新豬肉及金不換葉墨西哥卷$58 (6.5/10)
配料多元,有金不換葉,蕃茄,青瓜,羽衣甘藍,生菜,新豬肉
卷皮烤得幾香夠乾身
金不換葉嘅香味有時會凌駕咗其他配料,有啲越南菜嘅味道
配搭健康營養,味道輕盈😉

泰式新豬肉及金不換葉墨西哥卷

😋 整體來講,cafe環境雖小,座位唔多,但佈置簡潔舒適,適合假日chill吓☺️ 食物外表同配搭有心思,味道有進步空間,性價比一般😝 另有素食食品售賣,支持素食可以到訪一試

泰式新豬肉及金不換葉墨西哥卷
2020-09-18 81 浏览
📌 齋啡~尖沙咀之前一直都好想嚟呢間大熱小清新純素咖啡店😍由佐敦地鐵站出 沿路行過去都幾曬🌞不過有種隱世咖啡室嘅感覺 經過嘅人唔太多裝修都幾簡潔 走田園小清新嘅風格🍃木系裝橫加上乾花嘅佈置令人十分放鬆呢仲有一面超級大嘅窗對住馬路同公園 影相一流📸不過食嘢就有啲食塵啦🌚因為好多車經過店面並不大 只有幾個位置多人嘅話就覺得有啲侷促😔用餐時間只有四十分鐘 冇得坐好耐~小店主打冇蛋奶嘅咖啡☕️輕食同甜品除咗嘢食之外 仲有健康食品同一整排嘅植物奶可供售賣 適合素食人士!1️⃣ 純素無花果蛋糕𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗙𝗶𝗴 𝗖𝗮𝗸𝗲 $𝟱𝟮 (𝟲/𝟭𝟬)賣相真係好靚 打卡一流😍用咗純素嘅忌廉 沒有使用雞蛋同鮮奶加上新鮮嘅無花果製作出嚟嘅蛋糕味道都幾清新 甜度適中🤩但係海棉蛋糕嘅質感始終係比普通蛋糕略遜一籌 口感較乾身味道並不差 但我始終都係鐘意較為鬆軟嘅蛋糕🤭純素蛋糕較似中式嘅糕點 口感偏鬆散🤔2️⃣ 𝗥𝗼𝘀𝗲𝗺𝗮𝗿𝘆 𝗚𝗿𝗮𝗽𝗲𝗳𝗿𝘂𝗶𝘁 𝗦𝗼𝗱𝗮 $𝟰𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)行到過嚟身水身汗梗係要飲返杯凍飲🥵賣相一百分 有漸變嘅效果💯西柚味都幾突出 甜度偏低味道較為
📌 齋啡~尖沙咀

仲有一面超級大嘅窗對住馬路同公園 影相一流📸
不過食嘢就有啲食塵啦🌚因為好多車經過
店面並不大 只有幾個位置
多人嘅話就覺得有啲侷促😔
用餐時間只有四十分鐘 冇得坐好耐~
小店主打冇蛋奶嘅咖啡☕️輕食同甜品

行到過嚟身水身汗梗係要飲返杯凍飲🥵
賣相一百分 有漸變嘅效果💯
西柚味都幾突出 甜度偏低
味道較為清淡 帶有清新嘅感覺😆

3️⃣ 泰式新豬肉及金不換葉墨西哥卷 𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗢𝗺𝗻𝗶𝗽𝗼𝗿𝗸 𝗕𝗮𝘀𝗶𝗹 𝗕𝘂𝗿𝗿𝗶𝘁𝗼 $𝟱𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
呢款係意想不到地好味😋
食落好有飽腹感 好推介呀🤤

💡整體嚟講 呢間木系文青店真係幾chill😙
而且有好多純素食物嘅選擇😋
適合追求健康同素食人士
不過就冇得坐喺度做嘢啦 算係速食cafe類型~

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 7/10
性價比💵: 7/10
打卡指數😍: 8/10
環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 7.5/10
🍴: 齋啡
📍: 尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖
🔍: 11:00-18:00(Mon-Thur); 11:00-19:00(Fri-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie尖沙咀
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
#hkhungryfoodie素食
☟︎同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe

❀ 齋啡 #尖沙咀 #💛 ❀❗️主打素食Cafe 多種純素蛋糕咖啡❗️——————————————————而家越嚟越講求飲食健康,呢間主打純素嘅Cafe係由網店起家,之前喺灣仔而家搬咗嚟尖沙咀,新店剛開業已經吸引咗超長人龍,店主是提倡健康素食文化🌱佢哋每日都有數款純素蛋糕、幾款唔同味道嘅bagel sandwich/ burritos、 純素飲品(°▽°)開業至今約三個月,人流依然唔少,平日下晝三點嚟到都要等10分鐘左右先有位。.Cafe裝修帶點家庭溫暖小清新感覺,主要為木色做裝修🌴不過留意佢哋入座時間只有40分鐘,而且長時間都有人排隊,所以就唔係太working friendly啦🙈另外佢哋而家仲有純素網店,喺屋企都可以上網瀏覽下。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Crabmeat Yuzu and Avocado Burrito🌯$68諗咗陣點解純素餐廳會有蟹肉,原來蟹肉都係素,神奇地有一絲絲嘅口感,不過就冇咗海鮮嘅鮮甜。另外仲有熟透嘅牛油果、柚子、蕃茄、青瓜、羽衣甘藍、生菜,同埋酸酸甜甜嘅獨特沙律醬,整體味道都幾開胃😙。幾欣賞佢個墨西哥卷軟硬度適中,配埋內裏各種唔同口感嘅餡料一齊食都唔錯。味道: 4
❀ 齋啡 #尖沙咀 #💛 ❀
❗️主打素食Cafe 多種純素蛋糕咖啡❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
味道: 4/5 性價比: 4/5

☞ Thai Omnipork Basil Bagel Sandwich🥪$58
用上近期流行嘅新豬肉Impossible meat,再加埋大量粟米打成粟米豬肉餅,唔講完全食唔出係素。
調味用上泰式酸辣醬,同麥x勞一包包嗰啲類似🙈。
另外配有羽衣甘藍、蕃茄、青瓜、生菜同埋金不換葉令到健康得來,味道更有泰國風氣。
佢哋連bagel都係用純素食譜,雖然口感就唔算煙銀,比較似係美式bagel乾硬,但麵粉香氣幾重,加上poppy seed,增添少少脆口👍🏻。
味道: 3.6/5 性價比: 4/5

☞ Triple Fig Vegan Cake🍰$52
蛋糕繼續貫徹純素概念,
始終係純素嘅蛋糕,所以口感比較乾硬,有少少光酥餅嘅口感🙈。
另外再夾住純素忌廉,比起一般忌廉帶點椰香,令到蛋糕嘅味道更加豐富。
佢哋用嘅無花果亦夠鮮甜,如果可以再厚切啲就更好。
味道: 3.5/5 性價比: 3.6/5

☞ Caramel Charcoal Latte☕️$48
呢度所有飲品都係用燕麥奶沖劑,
所以呢一杯嘢飲都帶有燕麥香氣。
另外加入焦糖漿同竹炭粉,味道就係甜甜地嘅糖漿味,唔算太特別,勝在漸層打卡幾靚🤣。
味道: 3.5/5 性價比: 3.8/5
Caramel Charcoal Latte

整體來講,能夠堅持純素概念嘅Cafe唔多,而且仲要有咁多唔同款式選擇,價錢亦算實惠,的確啱晒追求健康同埋素食人士☘️!

Caramel Charcoal Latte
<Vego Coffee齋啡>📍尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖最近大家都比以前更注重身體健康 多左唔少人選擇食素🌱佐敦新開左一間純素cafe 專售vegan food 食好西都可以食得好健康😼而且小店空間雖小 但用左木系裝潢 好舒適好有文青feel 窗口位仲可以打卡🥰私心推薦佢地嘅柚子蟹肉牛油果墨西哥卷🌮小編平時鍾意食bagel多啲但哩間嘅burrito比較出色👍🏻柚子汁酸酸地好開胃 而且素蟹肉幾鮮味 好清新好岩夏天食🤤雖然牛油果吞拿魚貝果味道都唔差 但就dry咗少少🙈不過小編都係第一次食素吞拿魚 味道都幾特別🤣飲品叫左matcha latte同埋chocolate latte 個人覺得用左plant based milk沖嘅latte係無用fresh milk沖咁好飲🤥不過相對就健康好多 而且有乳糖不耐症嘅人都飲得😙以素食店來講哩間算係味道唔錯 打破咗小編對傳統素食嘅印象🧏🏻‍♀️
<Vego Coffee齋啡>
📍尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖

1K
2020-09-11 71 浏览
齋啡是一間純素咖啡店,主打無蛋奶的純素咖啡、輕食和甜品。店內走簡約文青風格,溫暖的木系裝潢加上乾花點綴和一邊望向街景的窗口位,設計開揚舒適,讓人十分放鬆。店內更會出售各款素食小食和食材。望著窗外熙來攘往的車輛,難得能夠遠離塵囂好好享受這份靜謐與悠閒,別有一番風味。純素朱古力布朗尼($30)朱古力味濃郁,質感札實濕潤,甜度不高。柚子蟹肉及牛油果(可選bagel/墨西哥卷) ($68)bagel外皮酥脆,蟹肉質感幾可亂真,整體味道清新。
齋啡是一間純素咖啡店,主打無蛋奶的純素咖啡、輕食和甜品

店內更會出售各款素食小食和食材。

純素朱古力布朗尼($30)
朱古力味濃郁,質感札實濕潤,甜度不高。

柚子蟹肉及牛油果(可選bagel/墨西哥卷) ($68)
bagel外皮酥脆,蟹肉質感幾可亂真,整體味道清新。
2020-09-06 117 浏览
今次去的coffeeshop,是尖沙咀新的齋啡,小小的店來到,幸好是排 第二,所以沒等多久就有位置了!說真的所有sweets實在太美,不過想要填填肚子都叫了sandwich,sandwich的話可以選bagel//burritos,我倆當然都是算了bagel啦哈哈!左面的是大啡菇芝士,右面的是柚子蟹肉牛油果,超好吃的呀材料真我很鮮很豐富,大啡菇多汁加芝士和他他汁一點都不膩,柚子的超級清新,夏天吃真的超級舒服大滿足!最後還有最愛的咖啡,真的是十級棒超級香的,咖啡味超濃郁的超好喝!店裡還有售不同的產品,大家都可以看看喔,今次還買了素啡工場的Cold Brew,好有特色的好喝,100% Single Origin Papua New Guinea非常正點呀!這邊說真的所有東西都很不錯,就是這樣過了一個很舒適的下午!

和友人想吃素蛋糕,來到了非常日系小清新的齋啡。齋啡座落尖沙咀一隅,簡約的裝潢,寬大的玻璃窗,給人感覺靜靜的很舒服。雖然店家限定入座後只可以坐40分鐘,這樣有點可惜,但是都可以理解。因為等待入店的人不少呢。店家的主食可以選擇Bagel或Burrito,這次我和友人都選了Bagel。牛油果吞拿魚Bagel$52,第一口有在吃壽司的錯覺(?)。牛油果很柔滑,配搭蔬菜非常新鮮爽口,醬汁帶有輕輕的醋香,非常醒胃。令原本不喜歡吃麵包的我,都不會覺得乾,不會抗拒。原本不喜歡吃未煮熟的「生菜」的友人點了牛油果鷹咀豆Bagel$52,也喜歡蔬菜的新鮮爽脆口感,可以乖乖吃完整個Bagel。芝士蛋糕$48,雖然是純素但入口感覺不會太糊太膩,味道稍甜,但是餅底的味道稍濃帶點脆口,剛剛好平衡蛋糕濃厚的感覺。純素朱古力布朗尼$30,點了之後店員稍為翻熱了一下,入口感覺暖暖的,不會太甜。Matcha Latte$44,濃香的抹茶味道,如果喜歡茶濃的朋友一定很喜歡。Chocolate latte$44,朱古力和奶的比例剛剛好,我和友人都非常喜歡,如果下次再來會再點。最後附上餐牌。
和友人想吃素蛋糕,來到了非常日系小清新的齋啡。
因為等待入店的人不少呢。

牛油果鷹咀豆Bagel
牛油果鷹咀豆Bagel
純素朱古力布朗尼
Matcha Latte
Chocolate latte
由踏入2020新一年開始就知道,黎緊既路將會更加難行。過左大半年,疫情好似仲未見頂,每日既節奏真係過得好慢好慢,唔想玩手指劃火柴,就要趁有少少空間,發掘一下人生樂趣。呢間日系小清新「Vego Coffee · 齋啡」可以試盡一系列純素輕食,而且成間Coffee shop用左木系環繞四周,加上採光度一流,務求打造每個角落成為打卡位呀!👇📌B u r r i t o -▪ Thai Omnipork Basil - $58▫ 要打開純素新一頁,必需要試試佢地既「泰式新豬肉 · 金不換葉 · 墨西哥卷」,豬肉同平時食開真係唔覺有分別,加上用左泰式辣醬、蕃茄、金不換葉做調味,食落相當清新惹味,但又唔會太鹹岩岩好;而墨西哥卷咬落表面質感適中,唔會太硬,唔錯。📌B a g e l · S a n d w i c h - ▪ Crab Meat · Yuzu · Avocado - $68▫ 要延續小清新既感覺,點少得「柚子蟹肉 · 牛油果比高包」。Bagel用上純素設計,夾雜住羽衣甘藍、牛油果、柚子、蕃茄、青瓜、生菜同埋素蟹肉。連埋一齊食果種感覺酸酸甜甜,而蟹肉的確好似真既一樣,幾有口感;牛油果份
由踏入2020新一年開始就知道,黎緊既路將會更加難行。
過左大半年,疫情好似仲未見頂,每日既節奏真係過得好慢好慢,

唔想玩手指劃火柴,就要趁有少少空間,發掘一下人生樂趣。

務求打造每個角落成為打卡位呀!👇

📌B u r r i t o -
Thai Omnipork Basil - $58

豬肉同平時食開真係唔覺有分別,加上用左泰式辣醬蕃茄金不換葉做調味,

夾雜住羽衣甘藍牛油果柚子蕃茄青瓜生菜同埋素蟹肉

牛油果份量十足,加上柚子既清甜,呢個Bagel相當成功!

📌S w e e t -
Triple Fig · Vegan Cake - $52

▫ 另一款甜品純素無花果 · 三層蛋糕」,用左純素版本既忌廉,一樣做到質素保證。
加上新鮮既無花果,味道清新,口感幼滑;海棉蛋糕入口非常鬆軟。

而且佢地既daily cake都有唔同款式,呢方面相當有驚喜!

📌S o d a -
Passion Fruit Lemon Soda - $48 (C)

▫ 輪到飲品方面,餐廳最新推出既「熱情果 ·檸檬梳打」,可以話係解暑一流,
佢既熱情果做得夠fruity;加上檸檬既配搭,清新解膩,酸酸甜甜,幾好飲。

📌N o n · C o f f e e -
Caramel Charcoal Latte - $48 (C)

▫ 無咖啡又點得呢?人氣大熱既「焦糖 · 竹炭拿鐵」,口感非常Nutty
帶淡淡既堅果香,入口細滑。配搭竹炭加強整體層次,一樣做到豐富既奶香,令人回味呀。
2020-08-16
  • 泰式新豬肉 · 金不換葉 · 墨西哥卷
  • 柚子蟹肉 · 牛油果比高包
  • 純素無花果 · 三層蛋糕
  • 熱情果 · 檸檬梳打
  • 焦糖 · 竹炭拿鐵
2020-08-16 388 浏览
上星期我就去尖沙咀行街,無意中搵到呢一間位於鬧市中寧靜既Cafe✨!Cafe位於木球會附近,行兩條街就可以去返彌敦道,非常方便,而附近都係住宅🏠同公園,旺中帶靜!呢間Cafe舖面採用日式風格,裝修簡樸。呢度主打少見清新小食同純素甜品。純素牛油果🥑吞拿魚墨西哥卷🌮用左羽衣甘藍、生菜同蕃茄🍅,配埋和風醬,咬落多汁,新鮮爽口,好refreshing好醒神!意想不到素吞拿魚係用蒟蒻做,質感滑嘟嘟,幾有口感,以假亂真!嚟到Cafe,點可以唔試埋甜品🍮?朋友就叫左一個草莓🍓純素蛋糕🍰同少見既抹茶紅豆Smoothie!蛋糕總體上有少少乾,但以純素蛋糕嚟講已經整得好好!蛋糕質地都鬆軟。中間有層Cream,帶點草莓🍓既鮮味外,亦唔會話食光酥餅咁乾!飲品我就覺得味道一般,特別嘅係份量都幾大杯,都多紅豆同埋大家可以揀燕麥或者豆奶,啱晒我呢啲對牛奶🥛敏感嘅人!其實最令我意外嘅係餐廳食物有特色,又唔貴,好親民!大家不妨一試👍🏻。另外,大家亦可以預訂或者購買舖頭手工自製嘅純素小食同食材。

Daily  Vegan  Cake
Avocado  Tuna  Burrito
Matcha  Red  Bean  Latte
Daily  Vegan  Cake
Avocado  Tuna  Burrito
2020-08-14 346 浏览
#pb食在佐敦 #pb支持黃店💛 新開純素咖啡店☕佐敦最近新開左間純素coffee shop😍 位置唔近市中心 要行遠少少😝 不過係值得嘅💕 店舖行文青路線 店內有少少乾花做裝飾 環境幾好🌸 不過佢唔多位 多數都係企位🙊 .佢仲係試業中 所以食物唔多😚 不過都有主食同甜品選擇🥰 🔹未來豬柳芝士漢堡配沙律🍔賣相同普通burger係冇分別😍 未來豬柳食落肉質都好似😋 健康得黎 又完全照顧到肉食人嘅需要🤣🔹Yuzu Cheesecake 🍰一向都好中意食柚子蛋糕 感覺好fresh 💕 今次呢個食落仲有少少柚子肉 更加清新 好岩夏天食😋 而且純素食落冇罪惡感 亦都唔漏❤️🔹Brownies🍫細細嘅一件brownies😍 食落一d都唔漏 而且好重朱古力味😋 同埋佢唔會好硬❗❗🔹Matcha Latte & Chocolate Latte☕顏色好靚 飲落口感好滑🥰 Matcha latte冇加甜 有淡淡抺茶味 幾適合我💚.我見佢日日有唔同蛋糕供應 好想瘋狂試哂作😍 中意食榴槤嘅朋友一定要去佢有純素榴槤蛋糕供應🙊 以後又多個食得健康嘅選擇😋齋啡尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖(佐敦站
#pb食在佐敦 #pb支持黃店💛
新開純素咖啡店☕
佢仲係試業中 所以食物唔多😚 不過都有主食同甜品選擇🥰
🔹未來豬柳芝士漢堡配沙律🍔
🔹Yuzu Cheesecake 🍰
🔹Brownies🍫

齋啡
尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖
(佐敦站 exit D)

午餐
  • YuzuCheesecake
2020-08-12 133 浏览
二零二零年八月八日一點九黎到柯士甸道 齋啡舖仔細細 只有三枱可以容納 所以都要等幾個字先可以入座繁忙時間只可以食40 分鐘 確實係有好多客人不斷入黎買外賣"齋啡"以包點為主柚子蟹肉牛油果墨西哥卷 $68 綠色皮泰式新豬肉bagel 新豬肉扒好有厚度 仲夾住粒粒粟米配上泰式甜酸醬好fresh 兩款包點都有以下配菜:生菜 青瓜 蕃茹 係硬版bagel好有飽足感相信係疫情期間先會比即用餐具Iced MatCha Latte Oat Milk $44預設無糖 Matcha味好濃雖然遠離鬧市 但小店係值得大家多多支持
二零二零年八月八日一點九黎到柯士甸道 齋啡

相信係疫情期間先會比即用餐具

預設無糖 Matcha味好濃

雖然遠離鬧市 但小店係值得大家多多支持
2020-08-09
餐餐食咁多肉,偶然都想食吓素,比個人reflesh下!😀​近來,香港開咗唔少素食餐廳,確係改變咗我對素食嘅固有觀念。素食不等於「寡」,好似尖沙咀呢間新開嘅小店「齋啡」,菜單選擇多,食材料配搭豐富,食完,連我呢隻食肉獸都表示滿足。​簡單木系擺設,洋溢溫暖氣息。可愛嘅貓咪照,是店主嘅愛貓?店內仲有一個大櫃台,客人可入手一系列純素食材。據說,店主Milky係做西餐出身,所以做All Day Breakfast、漢堡、意粉、甜品類西式料理十分拿手。不過,因為身邊多咗朋友食素,而佢又發現覺佢哋出街食飯選擇不多,所以佢就開始研究點以素菜取代肉類,而又不失美味~幫助呢班朋友有好西食~​搞搞下,初初係網店,後來因受歡迎就開設埋實體店,成為現時大家所見嘅「齋啡」~​拿起Menu,我立即點了限量嘅柚子蟹肉及牛油果Bagel(物以罕為貴!🤩),其次就要埋是日精選無花果蛋糕!​第一次試純素Bagel,但包入面放半隻牛油果,份量好大!🤩​另外,佢哋加咗素蟹肉、柚子、蕃茄、青瓜、羽衣甘藍、芝士及生菜,用料超多,食時帶點酸甜口勁,夏天食幾清新,唔錯。​每令我意外係隻素蟹肉,食上去一絲絲,比想像中似真蟹肉,但唔會有任
餐餐食咁多肉,偶然都想食吓素,比個人reflesh下!😀​
簡單木系擺設,洋溢溫暖氣息。
可愛嘅貓咪照,是店主嘅愛貓?
店內仲有一個大櫃台,客人可入手一系列純素食材。

柚子蟹肉及牛油果Bagel(限量)
每令我意外係隻素蟹肉,食上去一絲絲,比想像中似真蟹肉,但唔會有任何海鮮腥味,成件事好得!​
不過,羽衣甘藍雖為super food,略嫌質感好硬,夾入Bagel食,好嚡口,破壞咗整體口感,呢點有點扣分。​

純素無花果藍莓蛋糕
始終純素,呢度嘅蛋糕質地較乾,我覺得麻麻地。然而,佢哋揀隻土耳其無花果幾好,入口即化,清清甜甜,再加咗幾片迷迭香係上面,幾夾,散發獨特清香,食時幾開胃。​

Dirty
初入口會先嚐到咖啡,隨之係奶香,口感幼滑細緻。呢度咖啡比較Nutty,帶濃濃堅果香,味道唔錯。​
Latte
同樣地,咖啡底係比較Nutty。佢哋用燕麥奶取代牛奶,飲上口係無出面飲開嘅Latte奶味咁濃,但尚可接受,唔會令人抗拒。​
​P.S. 齋啡嘅食物整體都唔錯同量多,加上喺尖沙咀開店,地理位置幾方便,真係OL返工食好西嘅理想選擇呢~​謝謝攝影神人幫我影相,太靚了😍
2020-07-29
柚子蟹肉及牛油果Bagel(限量)
Latte
  • 柚子蟹肉及牛油果Bagel