2007-10-17 428 浏览
我以前住了台北好幾年,所以有蠻多概念關於鼎泰豐的水准。黃埔花園的環境不錯,跟台北的忠孝東路更加熱鬧。那,這裡應該會有比較多生意吧。錯!還沒到餐廳正門就已經開始感覺到冷冷清清的。因為我平常不是那麼喜歡吃鼎泰豐的台菜,我只叫了一籠小籠包。好失望ㄛ!我最愛的鼎泰豐小籠包怎麼可以變成這個厚厚的噁心...湯包呢?!真可惜。可是,這裡的價格跟台北的差不多,不像日本的(比原價貴兩三倍ㄚ) 超貴!我將來大概不會在去鼎泰豐的海外分店啦。

我將來大概不會在去鼎泰豐的海外分店啦。
2007-09-24 239 浏览
平時黎到黃埔呢頭都係食個幾間, 上個月有一次放工後又黎到呢區, 到左蔡瀾美食坊, 兜左個圈, 咦…有鼎泰豐喎…上次去台灣時因為鼎泰豐有太多人入唔到去, 今次就係香港試下!門口有一大個玻璃廚房, 有好幾個師傅係度做緊小籠包. 入面既格局同裝修都有d大陸feel, 一張張的木圓枱, 無咩佈置, 地方大, 枱亦都疏疏落落.隨便地叫左個二人餐, 有雞絲粉皮, 酸辣湯, 炒飯, 炒菜, 小籠包, 另外仲有甜品.味道一般, 原以為小籠包應該相當不錯, 一共有五只, 熱騰騰, 不過肉汁不夠, 少了一點鮮味, 而且個皮唔夠簿, 咬落去亦有點實. 有成班師傅係個玻璃廚房度整包既水準原來只係咁, 失望!可能當天肚餓的關係, 個人覺的個炒飯幾好食, 因為鹹鹹地又飽肚. 朋友就話個清炒菠菜最好食喎.跟住叫甜品, 可選紅豆鬆糕or 紅豆小籠包. 見紅豆小籠包咁新奇, 就order要一個啦. 等左好一會, 原來要等佢蒸的, 嘩…一籠又係五個, 小籠包的皮, 裡面係一大團的紅豆蓉…!!! 好特別…亦好唔得, 只的個甜, 而且紅豆蓉同厚厚的小乇包皮並不相襯…幾乎可以難食黎形容.下次到黃埔都係食番d正常d既野咧.

下次到黃埔都係食番d正常d既野咧.
2007-08-07 136 浏览
星期六和男友在黃埔看完變形金鋼,好看得很!時間已為晚上七時多,於是便在眾多餐廳中選了鼎泰豐。猶記得在台北、上海都因種種原因而過門不入,今天有機會嚐到(雖然在hk),感覺很特別。胃中的爆米花仍未消化,於是只點了三小味。小籠包(10隻)︰皮薄餡靚又多湯,很好食呀!因此,10隻小籠包不一會就食完了!蒜泥白肉:我十分偏愛的一味小食,這裡的加上特別的醬也好食,只是不是整碟都是白肉,有很大堆的粉皮,可幸粉皮夠凍夠煙韌。油豆腐粉絲:真的夠油,炒絲細碎又腍,不討好。環境不錯,寬敞明亮,還二人坐四人位,很舒適!

胃中的爆米花仍未消化,於是只點了三小味。

油豆腐粉絲:真的夠油,炒絲細碎又腍,不討好。

環境不錯,寬敞明亮,還二人坐四人位,很舒適!
2007-07-29 75 浏览
專程來試試他的小籠包,媽咪喜歡,我覺得ok, 三位男士覺得好,可是選擇太少...沒驚喜.小籠包: 皮薄, 湯汁熱辣辣而且不太油膩, 肉是鬆鬆的,夾雜著肥肉都算蠻鮮甜。每人一碟薑絲醋是最讚的地方。台式小菜:已筍絲,豆乾絲, 粉絲, 和芽菜,加點醬油和麻油而成的冷吃頭盤。味道幾好!xx海折:忘記名字, 海折脆脆的,蠻新鮮。味道咸咸帶點麻油香,間單但確不錯。雞絲粉皮:麻醬多而且蠻香, 不錯。花素蒸餃:個人覺得非常好吃!皮好薄,餡料應該用了韭菜和西洋菜,不油不膩,好香好好吃呀!!擔擔麵:麵不太夠軟,跟creamy的麻醬不太配。花生幾多, 可是麻醬不太香濃, 整體覺得不夠味...湯也不是太夠...很一般。菜肉湯餃:皮算薄,也幾滑。菜多肉少,感覺好light~ 陽春麵:麵煙煙韌韌, 很有口感。湯夠清,夠甜,不太覺有味精。酸辣湯:奇怪的是醬油味極濃.....料多,可是個人而言,不夠酸不夠辣。本想試試豆沙小籠包或竽泥小籠包的, 但最後都給名字嚇怕...總覺得combination怪怪....甜膩死人不償命....haha整體一般啦, 選擇太少了....沒有特別深刻印像, 只有抵食啦. ($290/5人

雞絲粉皮:麻醬多而且蠻香, 不錯。

菜肉湯餃:皮算薄,也幾滑。菜多肉少,感覺好light~

整體一般啦, 選擇太少了....沒有特別深刻印像, 只有抵食啦. ($290/5人)
我亦都係食過台北既分店再係香港試下啦!點知真係唔黎好過黎,未講食物!淨係講侍應既服務態度已經係天淵之別!唔洗講,香港個d梗係個個都好似死老豆咁!又無禮貌!講返野食,叫左個牛肉麵,D牛肉同牛根都根本咬不開,湯底不似台灣那般好味,只像某牌字杯麵!小籠包裡面的肉散開了,窩貼不似是煎而是炸,每隻都非常多油!我亦不想再叫其他餸菜啦!只叫侍應生埋單收錢,但他並沒有回應,我再問他是否出外俾錢,他亦沒有回答,只將我桌上的茶壺加水,我唔知道佢是否聽不明我講咩呢?我亦只好自己將帳單拎到收銀處比錢!但係我永遠永遠都唔會再黎!
2007-07-06 15 浏览
同台灣的正宗相比,呢度的簡直用難食唻形容!過隔離王家沙好過@@
2007-04-23 16 浏览
香港人習慣都係貪新忘舊。興嗰陣就鍾唔鍾意都會走去試,慌死蝕底,到唔興嗰陣就…鼎泰豐,想當年開店何其巴閉,去食唔夠人都唔俾入。到咗近年,莫講話唔使等位,入到去十分闊落,坐得好舒服。對於怕同啲趁熱鬧嘅人逼嘅我,真係絕佳。尋日同朋友仔點幾鐘嚟食,星期日午飯時間一樣唔使等位,入面得四份三滿。兩個人舒舒服服食個brunch,叫咗五粒蟹粉小籠包、一碗排骨湯麵、一碟蒜泥白肉。小籠包依然好味,層皮唔太厚,入面又夠湯。蒜泥白肉啲粉皮好爽,個醬好濃味。個麵啲湯就略淡。食完想食甜嘢,於是叫咗五粒豆沙小籠包,不過食落都係覺得茶樓啲豆沙水晶包好食啲,因為小籠包打摺個位比較硬。啲枱擺得算開,環境舒適,服務態度好好。放假嚟呢度食,好過去同人逼餐懵排個幾兩個鐘食件壽司。

2007-04-21 25 浏览
又一個出隊的晚上. 能夠為姊妹V做上點點的, 其實係我們的福氣.之後拉大隊去黃埔, 一行十二人來到這裡. 夜晚九點, 當然不用等位. 就叫了個十人餐, 再加其他食物.台灣冷菜: 6分, 試了小小, 無乜特別.酸辣湯: 6分, 大大碗, 都勉強夠分給十二人. 夠酸, 但麻麻辣, 感覺一般.小籠包: 9分, 依然精彩的小籠包, 皮薄但唔會穿, 摺痕好靚. 味道不會太濃, 湯汁亦好熱. 單計這個, 仍算係高水準的.花素蒸餃: 7分, 其實跟小籠包差不多, 只係變了菜係入面, 亦沒有湯汁, 皮就比較厚, 口感較差.蝦肉蒸餃: 5分, 比花素蒸餃更差, 蝦肉不太新鮮.蔥蛋炒飯: 8分, 這裡的炒蛋一向不俗, 是晚的炒飯都幾有水準. 加上蔥係好香, 賣相味道都幾好.清炒時蔬: 7分, 炒了兩碟菜, 不太油, 不錯.擔擔麵: 4分, 最差的一樣. 當然食擔擔麵應該落樓下, 但LS媽媽想食, 就叫了兩碗, 只有花生醬味, 湯底唔辣又唔入味, 麵質又一般.炸排骨: 6分, 典型台式炸排骨, 好多油, 炸得太勁.豆沙小籠包: 9分, 另一樣必叫的. 小小甜的豆沙係小籠包入面, 剛好一口一個, 跟鹹的小籠包

台灣冷菜: 6分, 試了小小, 無乜特別.

蝦肉蒸餃: 5分, 比花素蒸餃更差, 蝦肉不太新鮮.

清炒時蔬: 7分, 炒了兩碟菜, 不太油, 不錯.

炸排骨: 6分, 典型台式炸排骨, 好多油, 炸得太勁.

豆沙小籠包: 9分, 另一樣必叫的. 小小甜的豆沙係小籠包入面, 剛好一口一個, 跟鹹的小籠包係兩極, 但又各有特色.

芋泥小籠包: 8分, 變了芋泥, 反而味道不太出, 都係喜歡豆沙.

豆沙大包: 7分, 再要了大包, 但包的皮太厚, 口感一般, 還好豆沙味一樣出色.

十人餐全包只係$680, 係幾抵. 小籠包仍然令人愛到不能. 為了這小籠包都可以再來.
(非会员)
0係呢度睇到D食評,好壞參半!已經不抱太大期望!上年0係台北食過,真係有一種"好好食呀!!!!"既感覺決定一試香港分店,睇吓0係咪眾人所講咁差!0個晚星期5,同男朋友0黎到8點到.門口就見到好似台北0個邊咁既open kitchen,人地十幾廿個男人係度整小籠包.香港這邊只得2,3個年青男子,再加2,3個妙齡少女!氣勢已經輸左!要等位~但都只係等5,6張枱.等左唔洗15分鐘就有位.成間野既格局同台北店有d似/都係用咁既色既家俬,器皿+員工既制服!一坐就有人俾茶同menu.服務都幾好!之前台北食過小籠包同原盅雞麵.心唸香港d新鮮雞咁貴.應該唔會用新鮮雞!所以叫左個担担麵試.再叫左小籠包.(原來可以叫5隻一客,唔洗一次過10隻叫..可以試吓好唔好食先再叫!讚!!)担担麵好香花生碎!d麵都好彈牙..唔會淋"bad bad"!!不過可能同平時食開既唔同...冇肉味..普通啦!個小籠包真係都有18摺!個皮都唔叫好厚,但個頂個摺位就厚左d啦!一咬落去...真係冇台北0個d咁好食..湯!!係有...但係冇雞湯味!!食完再加order!叫左5隻"九"菜肉蒸餃,5隻蝦肉蒸餃同一個炸排骨湯麵.九"菜肉蒸餃
0係呢度睇到D食評,好壞參半!
已經不抱太大期望!
上年0係台北食過,真係有一種"好好食呀!!!!"既感覺
決定一試香港分店,睇吓0係咪眾人所講咁差!
0個晚星期5,同男朋友0黎到8點到.
門口就見到好似台北0個邊咁既open kitchen,
人地十幾廿個男人係度整小籠包.
香港這邊只得2,3個年青男子,再加2,3個妙齡少女!
氣勢已經輸左!
要等位~但都只係等5,6張枱.
等左唔洗15分鐘就有位.
成間野既格局同台北店有d似/
都係用咁既色既家俬,器皿+員工既制服!
一坐就有人俾茶同menu.
服務都幾好!
之前台北食過小籠包同原盅雞麵.
心唸香港d新鮮雞咁貴.
應該唔會用新鮮雞!
所以叫左個担担麵試.
不過可能同平時食開既唔同...冇肉味..普通啦!
一咬落去...真係冇台北0個d咁好食..
湯!!係有...但係冇雞湯味!!
食完再加order!
叫左5隻"九"菜肉蒸餃,5隻蝦肉蒸餃同一個炸排骨湯麵.
九"菜肉蒸餃真係好多九菜.攪到成口菜味!!
蝦肉蒸餃每隻都有蝦.算交左功課啦.蝦肉蒸餃嗎!!!哈哈~
味道都係普通啦....
炸排骨好鬆化.不過略嫌唔夠脆口!味道不咸不淡.要加多d黑椒先吊得起個味!
麵!!都係好彈牙唔淋!!
成餐最好反而係個麵!!!!!同個湯底...應該唔係味精湯或者只落左好少!!!好清幾好味!!
兩個人百零蚊都算唔錯!
要同台灣比既...當然係天壤之別啦!
不過試吓都冇防0既!!
2007-02-12 7 浏览
20070210與honey一家人晚膳,偌大一個蔡瀾美食坊,上下幾層都水泄不通,後來挑了個相比較而言最易等位的地方:)透過門口一側的大玻璃,師傅們正雙手飛動現場演示麵點製作,在研究一回菜牌,等的時間也頗易過。不過門口阿姐的計算失誤,說至少要20分鐘,我們走開兜了個小圈,10分鐘之後回來就剛好過了號碼,還好馬上補回。這裏似乎沒什麼裝修可言,一眼望穿的廳堂,不甚舒服的黃木桌椅,簡單的牆壁、天花與地面,讓我覺得有些大陸餐館的“feel”:P一早研究過,所以馬上落單,都是精緻小點,上得也快。兩個涼菜,一個是銀行信用卡送的“臺灣冷菜”,一個是肉鬆皮蛋豆腐。前者沒什麼特別,清清涼涼蠻開胃;後者值得稱讚,鹹度拿捏的絲毫不差,豆腐切得精精緻致,淋了少許麻油更添香味。兩個小籠包,一個是十八褶鮮肉,慕名而吃;一個是豆沙餡,作為甜品。兩者的皮都夠薄,不過略擺一陣就會變得有些幹硬,美中不足。鮮肉餡的不錯,豆沙的就有些過甜,又不夠松化,雖然極小,卻有辛苦吃完的感覺。一碟四件蟹粉鍋貼,有些太油,最滯銷的菜式。一碗紅燒牛肉湯,湯鮮肉滑,牛筋入口即融,幾棵小棠菜吸滿湯汁,也美味無比,是全晚最受好評的一道菜。一碗菜肉雲
20070210

一早研究過,所以馬上落單,都是精緻小點,上得也快。

一碟四件蟹粉鍋貼,有些太油,最滯銷的菜式。

一碗菜肉雲吞陽春麵,最後加的飽肚之選,比較一般。

加茶加一,最後埋單五個人只要232元,真是很抵。最難得的是大都美味的來算得上清清淡淡,吃完以後通體舒泰。
2007-01-12 22 浏览
由台北吃到香港,由等一小時才能入座,吃到單刀直入還有大量座位供應.還有身邊已換上另一批人.闊別多年再來,門庭若市的景像已成歷史陳蹟.食物水準一直跟台北比下去,當然,如果青出於藍的話,仲會有人去台北店麼?這個簡單道理,不難理解.兩個人來一籠小籠包,水準尚有,但已沒有昔日在台北那種驚為天人的感覺.反而我最愛的雞湯麵,清澈鮮甜.依然不錯.友人的牛肉清湯麵,感覺亦一樣.幸好,她沒有像王家沙般,擴張過度,導致水準插水式下跌.到今日,仍然只此一家.只是已沒有初出道的那種光芒.

只是已沒有初出道的那種光芒.
2006-10-15 8 浏览
晚飯去左呢度試下,價錢都算acceptable,都唔係好貴嗟~ 食物水準普通,味精level一般啦,食完有少少口渴~蒜泥白肉($20) - ok,無乜特別~小籠包($48) - 10隻小籠包,湯汁豐富,其實同其他食肆比又唔覺有乜特別,不過都算好食o既~蟹粉煎鍋貼($34) - 4隻鍋貼,蟹粉唔多,叫做有陣蟹粉味,都算好食~酸辣湯拉麵($28) - D湯杰左少少,而且唔夠酸又唔夠辣,唔掂~排骨拉麵($32) - D麵好普通,排骨都算炸得香~紅燒牛肉拉麵($38) - 個湯香濃,D牛肉同牛筋都算入味,唔韌~
蒜泥白肉($20) - ok,無乜特別~
排骨拉麵($32) - D麵好普通,排骨都算炸得香~
2006-10-14 14 浏览
初初開既時候好出名, 都冇去, 去開黃埔未去下囉, 又唔係多人等出面叫位果位姐姐, 叫一個籌一次就即時叫下一個, 我地3 秒時間行去都趕唔切佢比左位人地啦問佢點佢仲要答"你地冇架啦, 過左就冇" 真係好搞錯, 同佢理論, 仲要當我地冇到好在另一位主任出來, 話下一張木台比返我地叫左以下既食物:蟹粉小籠包- 最好食依樣小籠包- 唔熱, 唔好食牛肉麵- 好細, 唔飽, 好甜既湯排骨炒飯- 冇味, 蛋白同蛋黃分開, 冇鑊氣, 飯好乾好硬叫埋單, 成半個鍾先有單過來...唔會再去!

好在另一位主任出來, 話下一張木台比返我地

叫左以下既食物:
蟹粉小籠包- 最好食依樣
小籠包- 唔熱, 唔好食
牛肉麵- 好細, 唔飽, 好甜既湯
排骨炒飯- 冇味, 蛋白同蛋黃分開, 冇鑊氣, 飯好乾好硬

叫埋單, 成半個鍾先有單過來...

唔會再去!
2006-09-27 18 浏览
I think that this restaurant is extremely expensive and the service is no good at all. I would rather go to some other nearby small Chinese restaurants. It's so different from the one at Taipei.
2006-08-05 21 浏览
在7月29日,我和家人一起去紅磡的鼎泰豐吃午飯,這間店的東西是很好吃的。但是,服務實在差勁。首先,我們有四個人,要求一張較舒適的枱,那個帶位的,必須要我們四個人坐四方枱,但店內還有一量圓枱。那個帶位,像一個機械人,不斷重復要坐那張枱。後來,我們要指定那一張枱,另一位服務員才答應。我們在吃過所有東西後,點了兩個甜品,要求可否換碟。那個侍應,只有好像我們欠了他什麼的,放在枱上,咀咒著客人便離開。服務簡直以離譜來形容。