2021-04-14 138 浏览
呢間啱啱開時勁hit, 怕等位所以一直冇去過,見近排唔駛點排就去試下,原來佢有兩邊,帶狗就坐另一邊類似房咁既地方,只係計呢邊其實都已經好大。 食物選擇都幾多,一頁點心,一頁就小食飯麵嗰d. d點心都有d新穎野,整體都幾好食。 雖然唔算平,但呢個質數黎講都值既。-櫻花蝦海鮮炒飯: 份量唔算好多,但都幾足料,海鮮係帶子同蝦,仲有d蟹籽,飯炒得幾乾身,粒粒分明,好食-飛機流沙包:呢個打咭必叫,巧靚靚,熱辣辣,流沙唔算太甜-麻辣鵪鶉蛋燒賣:我鍾意呢個,本身都鍾意食鵪鶉蛋燒賣,麻辣令個味豐富左,燒賣好大粒,仲有腐皮墊底,吸收晒d精華,正呀。 但有少少蝦碌,個外賣盒個蓋太有彈力,我夾最後一粒既時候成個盒反左,跌左塊腐皮😭😭😭,大家去食時真係要留。-蝦兵蟹將腸:入面應該係春卷,脆卜卜,腸粉面頭舖滿芫茜,愛茜之人好欣賞,我自己就🙅🏻🙅🏻🙅🏻另外提一提個茶要浸耐少少先倒出黎,如果唔係完全冇味,同埋我估茶葉喺個壺既上面,而茶係喺個底倒出黎,所以可能要搖下佢先倒會好d, 我地食到尾聲d茶先有味😅。 整體都好滿意,會再去。😊😊😊衛生:有要求探熱,目測d野都幾乾淨環境:d位好闊落,好多卡位,坐得好舒服,就算帶大

-飛機流沙包:呢個打咭必叫,巧靚靚,熱辣辣,流沙唔算太甜

衛生:有要求探熱,目測d野都幾乾淨

環境:d位好闊落,好多卡位,坐得好舒服,就算帶大狗俾佢坐喺地,都夠晒位 (嗰日見到隻standard poodle, 勁得意😍😍😍)

服務:d哥哥反應好快,一入去就安排座位,轉頭就拎杯碟同點心黎,同埋佢地都鍾意狗,有過黎同我隻狗講野。 上點心都好好,打開摺好個盒先放上黎,仲會提我地流沙包小心熱。 隔離枱有個小朋友拎左杯珍珠奶茶入黎,佢都好有禮貌叫個小朋友唔可以喺呢度飲。

泊車:因為紗廠排長龍,今次都係泊左華懋荃灣廣場,weekend $22/hr, 平d又唔駛排,同狗狗行過去仲可以去埋廁所先入紗廠

2021-04-11
下午茶
2021-04-05 100 浏览
食物質素不錯 上菜速度快椒鹽豆腐 蝦兵蟹將腸粉 蟹膏春卷 幾好食服務正常 但態度要改發生咗問題 店員 經理 一而再唔認錯誤對產品知識貧乏清湯雲吞麵 死撐係雲吞擔擔麵上錯菜就俾啲辣椒油話唔記得落辣 🤔
食物質素不錯 上菜速度快
椒鹽豆腐 蝦兵蟹將腸粉 蟹膏春卷 幾好食
服務正常 但態度要改
發生咗問題 店員 經理 一而再唔認錯誤
對產品知識貧乏
清湯雲吞麵 死撐係雲吞擔擔麵
上錯菜就俾啲辣椒油話唔記得落辣 🤔
2021-03-20 1588 浏览
中午想飲茶,荃灣酒樓已經飲到厭,試下南豐紗廠。响佢門口停留左一陣,先有人走出來招呼。中午冇乜人,但係佢安排嘅座位,全部都迫埋係同一邊嘅卡位,明明大把吉位,非要貼到咁實。疫情之下有啲危險。首先講下唔好嘅地方啦。佢嘅茶水係12蚊一位,每個人都可以嗌唔同款,但係茶壺堆到一檯都係。嗌左個【清香烏龍】茶,不是清香,而係非常之淡而無味(見圖)。揭開茶壺一睇,其實係用茶包。以茶樓黎講,佢啲茶其實唔合格。另外嗌既【紅棗紅袍】,紅棗同紅袍味本身都唔係咁夾,怪怪地。仲有一點唔貼心嘅係,我地嗌左燒乳鴿,但係佢居然唔比手套,亦都冇濕紙巾,非常之唔貼心。燒乳鴿嘅質素亦同出面冇得比,皮唔脆肉唔嫩,乾!不推介!【炸BB鴿】$48 不推介講好處啦,點心款式多,而且好多出邊係冇ge。無論係影相打卡,或者嘗新,都係唔錯嘅選擇。【飛機流心包】$34飛行棋樣嘅流心奶黃包,撕開的確會流心,奶黃餡算係幾香,亦冇其他食評講嘅“唔夠熱”嘅問題。呢度既腸粉都幾值得推介,好似畫面哩個【蝦兵蟹將】$40,入面有一層油炸鬼,再包住蝦肉,口感又滑又趣又彈牙,相當好食!另一樣覺得值得推介嘅係哩個【紅菜素餃】$32,入邊有紅菜頭、粟米,同埋一啲
中午想飲茶,
荃灣酒樓已經飲到厭,試下南豐紗廠。
响佢門口停留左一陣,先有人走出來招呼。

首先講下唔好嘅地方啦。

【炸BB鴿】$48 不推介

【飛機流心包】$34

蝦兵蟹將腸

另一樣覺得值得推介嘅係哩個【紅菜素餃】$32,入邊有紅菜頭、粟米,同埋一啲類似翠玉瓜嘅嘢,口感好似粉果,但係幾清爽,而且感覺健康,喺好味嘅!

哩個就好多人推介啦,【話梅脆淮山】$38,酸爽開胃,都幾特別,出邊唔係咁多地方有得食。咬落非常爽口。

【千頁皮蛋豆腐】$46
影得好大盤,其實好細,份量唔多,皮蛋好少,豆腐厚薄一致,適合老人家食。味道正常。

另外買左個俗稱【菲林芝麻卷】$24,啲傳統懷舊香港小食佢就做得麻麻地啦,冇乜芝麻味。而且作為甜品,佢居然係當日第一味上台嘅餸,其他點心都未到,甜品上先,又係唔貼心之舉。

【芝士蝦球王伊麵】$118
同平時酒樓食到嘅龍蝦伊面幾乎一樣味,只係將龍蝦變成左蝦球。芝士味濃,都係幾好味嘅菜式,而且份量都算多。

總評
點茶公館俾我嘅印象,唔喺傳統嘅茶樓,算係新派點心。點心係幾特別幾好食,但係服務唔夠貼心,茶水唔掂。作為飲茶嘅地方,茶水唔掂係非常之扣分。

而且收費算係中上價位,當日人均食左150蚊以上,裝修冇乜格調,考慮埋哩度係荃灣的話,顯得有啲唔太值。
2021-03-15
2021-03-13 132 浏览
紗廠入面都有間新派點心,同普通茶樓比,佢都幾多特色同得意嘅點心周圍個環境都幾舒服,裝修都幾特別,飲杯茶食個包呢啲句子都整左做霓虹燈最特別係呢個飛行棋流沙包,真係勾起左童年回憶,入面係奶皇餡,有做到流心效果,正正常常,都算好食,而且佢個外表好靚,啲花係印上去,都值得叫麻辣春蛋燒賣:個燒賣都有驚喜,而家已經好少地方有鶉春蛋燒賣食,呢個燒賣仲有支試管仔插左係上面,入面係裝左辣油,俾你自己唧入去,有得食又有得玩炸芝士:入面芝士都幾香濃,外面炸得脆,而且食幾件都唔漏,芝士迷必叫不過呢到有樣失望就係啲杯唔係好乾淨,換左兩個都有毛,覺得唔係幾衛生,希望佢會改善下

2021-03-09 1519 浏览
一直都係點心嘅fans😹飲茶食點心係每個禮拜嘅指定動作🤫呢星期都唔例外,趁放假嚟南豐紗廠行下,順便試下bookmark咗一段時間嘅點茶公館🥢👇🏻經紗廠嗰條大樓梯一上就會見到餐廳啦~個人黎講比較鍾意傳統嘅茶樓,裝修夠晒本土風味,而且價錢大眾化~不過見呢度啲點心整到咁精緻,試下都無妨嘅😆👍🏻門口放咗仿製嘅舊式茶樓點心車👆🏻👆🏻牆上就有呢度啲點心嘅圖案🥢👇🏻門面招牌同餐廳入面都係用霓虹燈整嘅~吸引得黎都幾有特色~👇🏻仲係用口語添啊!👆🏻每款點心由三十幾蚊到四十幾蚊不等,👇🏻至於小菜、飯、粉麵就六十幾到八十幾蚊不等~☕茶錢就12蚊!至於抵唔抵呢,都係嗰句,睇你覺得值唔值姐😹如果帶女友/老婆黎食,氹佢地,呢個一定值🥰🤫👆🏻招牌一:飛機流沙包 ($34)✈個包嘅size係正常傳統茶樓嘅五分三左右😹唔算大架,不過好適合打卡,始終飛行棋可以話係大眾嘅童年回憶😆童年即刻返晒嚟🤫雖然細,但入面啲奶黃算係幾流心,亦唔太甜~👆🏻招牌二:黑天鵝芋角 ($30)🦢造型好高分,真係好似天鵝!店員拎到黎,仲會倒啲水喺中間底部(乾冰),噴啲煙出嚟😹天鵝配埋啲煙好夢幻💫天鵝頭嗰個部分就好硬嘅,少少甜~鵝身部分就幾好食,芋

門口放咗仿製嘅舊式茶樓點心車👆🏻

黑天鵝芋角

👆🏻招牌二:黑天鵝芋角 ($30)🦢造型好高分,真係好似天鵝!店員拎到黎,仲會倒啲水喺中間底部(乾冰),噴啲煙出嚟😹天鵝配埋啲煙好夢幻💫天鵝頭嗰個部分就好硬嘅,少少甜~鵝身部分就幾好食,芋頭蓉配少少肉碎,幾有口感~
游來游去金魚餃

👆🏻招牌三:游來游去金魚餃 ($34)🐟又係好得意嘅一籠👍🏻不過食落就同傳統茶樓差唔多,係賣相特別!
黑白蝦米腸粉

👆🏻招牌四:黑白蝦米腸粉 ($30)🦐幾得意嘅,黑白色就好似雲石咁~不過同出面茶樓一樣,都係蝦米腸,呢個仲要唔係煎嘅😹所以食落無咁香,不過腸粉唔會一pat pat👍🏻而黑色嗰啲係墨魚汁整嘅,不過無墨魚味~
蟹膏春卷

👆🏻蟹膏春卷 ($36)🦀個人覺得呢個最好食😹佢每舊都有幾多蟹膏喺面,無諗過蟹膏同春卷咁夾嘅~仲有少少蟹柳,唔錯~
三色燒賣

👆🏻三色燒賣 ($36)🦐正常水準嘅燒賣~
2021-02-24
蟹膏春卷
當天到達,首先要量體溫及"安心",我就無"安心"所以就登記資料進場!叫左普洱同烏龍茶,之後就上點心 (但服務態度真一般,因不會主動加水落茶壺,要自己叫住店員加水)!一D都唔似金魚,hea 左D蝦食完一輪一般食物後,就上一D打卡食物!味道普通,純為打卡飽肚之選,味道ok!必食之選餐後感,純因食物外表精美去食就可以一去,同食完可行紗廠影相打卡都唔錯

叫左普洱同烏龍茶,之後就上點心 (但服務態度真一般
,因不會主動加水落茶壺,要自己叫住店員加水)!
蝦蛟

黃金炸龍鬚

金魚餃

一D都唔似金魚,hea 左D

春卷

星加坡炒蘿蔔榚
黑松露燒賣
食完一輪一般食物後,就上一D打卡食物!

千頁皮蛋豆腐
水月鏡花 熱食

味道普通,純為打卡

酸菜牛肉泡飯
飽肚之選,味道ok!

沙薑蔥雞卷
菲林芝麻卷
必食之選

2021-02-20
沙薑蔥雞卷
菲林芝麻卷
2021-02-04 180 浏览
又再一次黎琴南豐紗廠。之前經過呢間好有特色嘅點心店,已經好想試一試。今日過咗lunch時間,人少少一於入去享受一個寧靜嘅下午😙😙飛機流沙包外貌真係好可愛,但同時都好好味㗎!超強流沙,但竟然食晒三個都唔會覺得太油膩味道調配得好好👍🏻👍🏻👍🏻安格牛茄蛋腸粉唔係太習慣呢種味道,但係幾有趣。糖心蛋有煙燻效果非常正!蛋黃味道超濃郁!黃金香芒卷食埋呢份甜品真係飽到盡頭喇!好豐富嘅口感加味道,同時feel到真係好肥美😂

飛機流沙包
外貌真係好可愛,但同時都好好味㗎!
超強流沙,但竟然食晒三個都唔會覺得太油膩

味道調配得好好👍🏻👍🏻👍🏻
安格牛茄蛋腸粉
唔係太習慣呢種味道,但係幾有趣。

糖心蛋
有煙燻效果非常正!蛋黃味道超濃郁!

黃金香芒卷
食埋呢份甜品真係飽到盡頭喇!
好豐富嘅口感加味道,同時feel到真係好肥美😂
2021-01-30 2068 浏览
南豐紗廠除咗有Cafe之外,原來呢度都有中式點心餐廳,裝修設計都好特別間裏面有霓虹燈設計仲有牆壁全部都係點心圖案,環境寬躺幾舒適,可以同朋友坐喺度慢慢傾偈食吓點心😁呢度每位茶界$12,可以揀選唔同品種嘅等茶葉,我揀咗陳皮普洱,甘香嘅普洱,每啖慢慢滲出陳皮味道,幾特別喎✨👍🏻✨話梅脆淮山鮮淮山清新爽口的獨特口感,用話梅醃製帶出一種甜味而不酸,仲加咗陳皮絲增加層次感,越食越開胃😍估唔到幾好食喎😬✨黃金四季豆流沙鹹蛋黃其實都係我賣飛佛🤩四季豆外層用粉漿炸過仲有加咗鹹蛋黃😋鹹鹹地外層鬆脆,裏面四季豆新鮮 爽脆👍🏻👍🏻口感Perfect😍✨飛機流沙包金黃誘人奶香濃郁,流沙包綿軟細膩,咸甜適中甜咸交錯,輕咬一口就奶黃爆漿超滿足😋仲有設計到飛行棋外型,好得意✨⭐️✨酸菜牛肉泡飯先嚟個牛肉飯,另外有一壺清湯倒入泡飯裏,加有脆米浮喺面,好友視覺感🤣首先呢個泡飯嘅牛肉非常鮮嫩,再配合脆米浮喺面上一啖白飯一啖脆米口感好特別,酸菜帶一種酸酸地,層次感好豐富

✨話梅脆淮山

✨黃金四季豆

✨飛機流沙包

✨酸菜牛肉泡飯
2021-01-26
下午茶
酸菜牛肉泡飯
經活化後的南豐紗廠重開後,終於可以避過假期的人流到此一遊。這裡擁有相同好的環境因素,面積超寬敞。打咭位亦不少,一條長樓梯都夠影半個鐘。還有另一原因我喜歡它,因為有特色的餐廳也不少。下午試過 Koko Coffee Roasters 後,男友提意晚上吃中菜。而中菜的選擇不多,「點茶公舘」是不錯的選擇。因為我們趕著六點前吃晚飯,所以急急點了菜,不久所有點心已奉上,看見色彩繽紛的點心,真是令人食慾大增。打咭必點「飛機流沙包」 $34包面蓋上飛行棋的圖案,玩味濃。將包分成兩邊,奶黃餡除除地流出來,蛋黃香味突出,還有淡淡的牛奶味,很不錯啊。「游來游去金魚鮫」$34猶如一隻漲卜卜金魚,蝦肉又大又爽口,而且蝦味十足,而且加咗少少芫荽令到味道更豐富,爽口新鮮。「砂薑蔥雞卷」$45以蒜粒、醬油、砂薑粉和麻油調制出味道很突出的醬油味道,又香又濃;鷄肉本身肉味不濃,所以完全靠醬汁帶出來,鷄卷下墊著爽口青瓜,這冷盤也值得一試。「醬皇炒腸粉」$58請留意以醬皇炒並非XO 醬,所以味道冇咁香,配料有芽菜、洋蔥絲和韭菜花等。下油明顯較多,食到油淋淋。 。男友是茄子控,點了「魚香炸茄子條」$78亦是唯一的炸點心,我試
經活化後的南豐紗廠重開後,終於可以避過假期的人流到此一遊。

這裡擁有相同好的環境因素,面積超寬敞。

打咭位亦不少,一條長樓梯都夠影半個鐘。

還有另一原因我喜歡它,因為有特色的餐廳也不少。

而中菜的選擇不多,「點茶公舘」是不錯的選擇。

增。

打咭必點「飛機流沙包」 $34

包面蓋上飛行棋的圖案,玩味濃。

「游來游去金魚鮫」$34

「砂薑蔥雞卷」$45

出來,鷄卷下墊著爽口青瓜,這冷盤也值得一試。

「醬皇炒腸粉」$58

下油明顯較多,食到油淋淋。 。

男友是茄子控,點了「魚香炸茄子條」$78

亦是唯一的炸點心,我試一口就算,佢就勁鍾意吃香口野,吃下去反而冇魚香茄子煲咁膩,因為茄子條炸得好乾

爽,外脆內軟。

食完香口野,糖水少不了 「水月鏡花」$48

大廚刀功真的不得了,以豆腐切出一朵大菊花來,一絲一絲,美得不行;味道清甜,加上幼滑雪燕絲,令口感更佳,冰冰涼涼,非常好吃。

茶介 $12位
紅棗大紅袍
2021-01-22
  • 水月鏡花
2021-01-22 210 浏览
呢度係坐得舒服嘅 職員服務態度都好好但係野食真係唔太對得住價錢唔好食嘅話 造型幾精緻特別都冇用第一次黎嘅時候試左覺得好食嘅有流心奶黃包 紅油抄手芋角 唔計個天鵝頭唔好食嘅有黑白腸粉 蟹膏春卷 今次再黎諗住試新野叫左鳳爪 蝦腸 四川皮蛋 蝦餃 同翻點芋角黑天鵝芋角今次多左個乾冰 但我寧願佢比返多一個我因為上次黎有三隻今次多左噴煙gimmick但芋角就得返兩隻 變相加左價 餅乾天鵝頭依舊唔好食 好硬好粉芋角就幾好 但佢係比較硬身 唔係傳統酒樓鬆化酥脆個種蝦腸個腸粉皮夠滑 煙韌蝦係好爽嘅 但係完全冇味 卑水嚴重皮蛋賣相都好靚 係兩隻金魚造型嘅黃金皮蛋但係味道令人失望 唔係四川味 辣椒醬有啲酸 似話梅味 唔麻唔辣成餐茶一路食一路擰頭 絕對冇令人想再黎回味嘅感覺實在令人失望
呢度係坐得舒服嘅 職員服務態度都好好

成餐茶一路食一路擰頭
絕對冇令人想再黎回味嘅感覺
實在令人失望
2021-01-17 158 浏览
今日我哋去咗南豐紗廠諗住打下卡影相,行行吓覺得有啲肚餓,於是就喺度搵咗間餐廳,呢間餐廳牆上掛滿潮語,係一間新派茶館坐低之後,店員為我哋介紹茶類,有陳皮普洱、紅棗紅袍、蕎麥茶、清香烏龍、福鼎白茶我哋揀咗清香烏龍,味道好清新,而且唔會太濃食物方面我哋叫咗呢度好出名嘅飛機流沙包$34 ,呢個流沙包擺盤好精美,係以飛行棋作為碟上嘅圖案,而每個流沙包上面亦都有飛行棋嘅印章游來游去金魚餃$34,呢個賣相十分可愛,將水晶皮搓成金魚嘅形狀,加上兩隻眼睛,水晶皮唔厚,有口感四川皮蛋$48,呢一個係一款涼菜,係由鹹蛋同埋皮蛋砌成金魚之後我哋仲叫咗一個魚香炸茄子條$78同埋酸菜牛肉泡飯$89炸茄子條好惹味,做到外脆內軟,上面仲有啲辣椒同埋蔥花,食落特別開胃酸菜牛肉泡飯店員會喺我哋面前將卜卜米放落去牛肉上面,加入酸菜湯底,然後將佢哋撈勻,就大功告成,好特別總括嚟講呢間餐廳嘅點心除咗賣相靚之外,仲色香味俱全,其實仲有好多款特色小食同埋點心,但兩個人實在食唔到太多,所以下一次會再嚟試!

我哋揀咗清香烏龍,味道好清新,而且唔會太濃

四川皮蛋$48,呢一個係一款涼菜,係由鹹蛋同埋皮蛋砌成金魚

之後我哋仲叫咗一個魚香炸茄子條$78同埋酸菜牛肉泡飯$89

2021-01-15 986 浏览
南豐紗廠除了CAFÉ外,中式點心也不錯裝修以港式茶餐廳為主題,又配合紗廠懷舊的牆身加上很多不同字體的霓虹燈,頗有打卡的感覺每位茗茶收$12,選了清香烏龍烏龍需泡一段時間味道才出入口茶湯細緻圓滑,花香充滿口腔,尾韻專甜飛機流沙包(三件) - $24模仿童年回憶飛行棋的造型十分趣緻入面奶黃特別的多,加入健康的南瓜蓉,效果非常流心,狂湧而出黑天鵝芋角(兩件) - $30外型宛如高雅黑天鵝鵝身外皮炸得酥鬆如絨毛,足見師傅功力外皮輕盈酥薄,裡頭的芋頭綿滑,搭著肉的鹹潤底部加入乾冰噴出白煙更顯高貴話梅脆淮山 - $38鮮淮山清新爽口的獨特口感加入話梅與蜂蜜的紅菜頭汁醃製雪得冰涼且味道酸甜特別開胃星加坡炒蘿蔔糕 - $78蘿蔔糕切成細小的正方形,六面也煎得焦脆惹味,充滿濃沃鮮甜的XO醬香味還有些洋蔥絲、韭菜和炒蛋拌底野菌燒豆腐 - $78嫩滑豆腐配以鮮香菇菌同炆菌菇鮮脆,豆腐鬆滑,勾芡清純,十分可口
南豐紗廠除了CAFÉ外,中式點心也不錯
裝修以港式茶餐廳為主題,又配合紗廠懷舊的牆身
加上很多不同字體的霓虹燈,頗有打卡的感覺
每位茗茶收$12,選了清香烏龍
烏龍需泡一段時間味道才出
入口茶湯細緻圓滑,花香充滿口腔,尾韻專甜

飛機流沙包(三件) - $24
模仿童年回憶飛行棋的造型十分趣緻
入面奶黃特別的多,加入健康的南瓜蓉,效果非常流心,狂湧而出

黑天鵝芋角(兩件) - $30
外型宛如高雅黑天鵝
鵝身外皮炸得酥鬆如絨毛,足見師傅功力
外皮輕盈酥薄,裡頭的芋頭綿滑,搭著肉的鹹潤
底部加入乾冰噴出白煙更顯高貴

話梅脆淮山 - $38
鮮淮山清新爽口的獨特口感
加入話梅與蜂蜜的紅菜頭汁醃製
雪得冰涼且味道酸甜特別開胃
星加坡炒蘿蔔糕
星加坡炒蘿蔔糕

星加坡炒蘿蔔糕 - $78
還有些洋蔥絲、韭菜和炒蛋拌底
野菌燒豆腐
野菌燒豆腐

野菌燒豆腐 - $78
嫩滑豆腐配以鮮香菇菌同炆
菌菇鮮脆,豆腐鬆滑,勾芡清純,十分可口
2021-01-14
2021-01-15 148 浏览
放自己一日假期,約咗好友去南豐紗廠行下,漫無目的地行到一樓,發現開咗一間「點茶公館」,見到餐廳牆上面貼上飛行棋的圖案,而看到餐牌上是很多中式點心,好有玩味,就同好友進內食午餐。我哋點咗:金魚餃、飛機流沙包、話梅脆淮山、BB鴿、魚香炸茄子條、酸菜牛肉泡飯金魚餃:外型幾可愛,有蝦肉、馬蹄、芫荽,味道不錯,爽口。飛機流沙包:超喜歡,除咗流沙包外型趣緻,流沙餡都好好味,極多流心,奶黃味道好濃,大大推介。話梅脆淮山:好友好鍾意食淮山,佢話呢碟淮山配咗香甜嘅話梅汁,好特別。BB鴿:超正,熱辣辣,好香口,食到唔停口。魚香炸茄子條:帶點麻辣味,炸得非常香口,肉碎沾上茄子,又係食到想再叫多一碟,推介。酸菜牛肉泡飯:呢個泡飯還配上脆米,侍應奉上泡飯時,幫我哋倒入熱湯,再倒入脆米,卜卜聲,酸菜同牛肉好夾,泡飯好暖胃,推介。

金魚餃:外型幾可愛,有蝦肉、馬蹄、芫荽,味道不錯,爽口。

BB鴿:超正,熱辣辣,好香口,食到唔停口。

2021-01-14 123 浏览
好大個跳飛機啊,勾起我唔少童年回憶,嚟呢度懷緬下就啱晒啦,12:00嚟到,好彩工廠區啲人仲未放飯有,得揀番個靚位坐師傅巧奪天工,手工精細,估唔到流心蛋都可以整到咁靚,本身其實有煙會係中間噴出嚟,但捉唔到個時機,錯過咗最靚嘅一刻中間有層啫喱係桂花味㗎流心蛋果然名不虛傳,啲蛋汁滴到周圍都係飲茶又點少得蝦餃呢真係做到皮薄餡靚,睇到蝦肉架呢度嘅飛機包咁出名又點可以唔叫呀,紅黃綠三隻色有齊晒,影相打卡就啱晒大家睇吓啲奶黃餡一湧而上,流到周圍都係,真係好誇張估唔到魚香茄子係可以有另一種食法,外層炸到香脆,中間係茄子你仲有我知我嘅炒蘿蔔糕,師傅仲加咗啲蝦仁,辣辣地,非常暖胃
中間有層啫喱係桂花味㗎
流心蛋果然名不虛傳,啲蛋汁滴到周圍都係
飲茶又點少得蝦餃呢
真係做到皮薄餡靚,睇到蝦肉架
大家睇吓啲奶黃餡一湧而上,流到周圍都係,真係好誇張
估唔到魚香茄子係可以有另一種食法,外層炸到香脆,中間係茄子
你仲有我知我嘅炒蘿蔔糕,師傅仲加咗啲蝦仁,辣辣地,非常暖胃
2021-01-13
2021-01-13 96 浏览
好凍好凍好凍好想食熱野😆今日去左南豐紗廠呢間新派中菜點飲茶😆餐廳設計新潮👻又有足夠空間感🥳餐牌好多選擇!我地2個人叫左幾款點心同小菜!食野前好想先推介呢到既蕎麥茶😆好香濃茶味好岀!一路食飯都好解膩😈前菜叫左話梅脆淮山(又話食熱野🤣)不過見呢碟菜幾特別!淮山染左粉紅色!🥰碟菜酸酸甜甜好開胃🤗然後叫左醬油炒腸粉!呢個好濃味好香口好吸引😆而且上碟係熱辣辣食到停唔到口🥳魚香炸茄子條😆炸野好吸引😍佢配合左啲魚香肉碎☺️少少辣!茄子好入味🤪然後有飛機流沙包 我諗呢個係呢間餐廳既重點!見到個牆都印住啲畫😍3粒細粒流沙包真係流心!好邪惡😆然後仲有碟蘿蔔糕😘呢個有泉蛋配埋!佢係自己有匙羹整岀黎食😈好味呀!
好凍好凍好凍好想食熱野😆
今日去左南豐紗廠呢間新派中菜點飲茶😆
餐廳設計新潮👻又有足夠空間感🥳

餐牌好多選擇!我地2個人叫左幾款點心同小菜!

食野前好想先推介呢到既蕎麥茶😆好香濃茶味好岀!
一路食飯都好解膩😈

前菜叫左話梅脆淮山(又話食熱野🤣)
不過見呢碟菜幾特別!淮山染左粉紅色!🥰
碟菜酸酸甜甜好開胃🤗