2021-09-17 48 浏览
✨意想不到咁好食嘅小菜餐廳✨喺旺角行街路過,以為係普通小菜餐廳,點知係咁出色👍🏻👍🏻⭐️一口豆腐外脆內軟,一口一舊,啱啱好。外面一d都唔厚粉,薄薄地,筷子用力少少,d豆腐都差d爆晒出黎。豆腐好滑,好好食🤤🤤⭐️蒜蓉蒸勝瓜個名平平無奇,但個汁唔知點解好鬼正,唔係普通豉油,一d都唔鹹,個勝瓜又無d怪味,好爽脆😚😚⭐️保仔左宗唐雞煲呢個反而有d失望,因為我無諗過係辣😂,我唔係好食得辣。但其實係幾惹味😁⭐️楊枝甘露滿到瀉🤤好大方,粒粒芒果肉,大熱天時食,好涼快😍😍
✨意想不到咁好食嘅小菜餐廳✨
喺旺角行街路過,以為係普通小菜餐廳,點知係咁出色👍🏻👍🏻

⭐️一口豆腐
外脆內軟,一口一舊,啱啱好。

⭐️蒜蓉蒸勝瓜

⭐️保仔左宗唐雞煲

⭐️楊枝甘露
滿到瀉🤤好大方,粒粒芒果肉,大熱天時食,好涼快😍😍
2021-09-15 49 浏览
餐廳名字幾得意 標榜點心同大排檔 但入面並唔係茶樓或者大排檔格局 而係一間悉心裝修設計過嘅新式茶餐廳 大間得黎又夠光猛💡 重點係平 靚 正吖👍🏻˜”*°•冰川話梅聖女果($38)🧊🍅•°*”˜個名好靚 見到牆上面嘅圖片幾吸引 加上係呢度招牌菜之一 仲要咁平 冇理由唔試 聖女果即係番茄仔 咬落去好多果汁必出黎 夠凍夠酸夠juicy 作為前菜真係最適合不過~˜”*°•豆豉鯪魚油麥菜($67)▪️🐟🥬•°*”˜一般大排檔會叫嘅小菜 充滿港式風味 油麥菜夠翠綠爽脆 豆豉鯪魚份量都多 但係又唔會太多豆豉太鹹 味道啱啱好˜”*°•鑊氣小炒王($76)🍤🦑•°*”˜的確夠鑊氣 都係呢度招牌菜之一 亦暫時係我遇過最抵食嘅小炒王 特別之處係呢度加左大量會跳舞嘅木魚碎同埋炸芋絲 木魚增添鮮味 炸芋絲連埋韭菜一齊食夠香脆 當然唔少得腰果 魷魚 蝦乾 同鮮蝦 仲有我一直誤以為佢係肥膏嘅貝柱(長期置於六點鐘方位嗰粒)🙈 夠曬惹味~˜”*°•楊枝金露🥭🥛($25)•°*”˜估唔得茶餐廳出品嘅楊枝金露都有咁上下水準 非常足料 好多芒果肉同西柚粒粒 甘甘甜甜 透心涼望完menu先明白名字由來 原來係因為呢間餐廳晏晝飲

˜”*°•冰川話梅聖女果($38)🧊🍅•°*”˜

˜”*°•豆豉鯪魚油麥菜($67)▪️🐟🥬•°*”˜

˜”*°•鑊氣小炒王($76)🍤🦑•°*”˜

˜”*°•楊枝金露🥭🥛($25)•°*”˜

望完menu先明白名字由來 原來係因為呢間餐廳晏晝飲茶食點心 夜晚就食港式小炒 連職員姐姐嘅服務態度都mix左大排檔😂 有機會會再黎試下佢地嘅點心😋
2021-09-15 61 浏览
之前同媽咪喺呢度飲茶啲點心都唔錯,坐得又舒服今日喺旺角唔知食咩又諗起呢度啲小菜,又來試吓晚飯飛天通菜煲一上枱嗰個氣勢已經不得了,炸炸聲,夠穫氣之餘仲好夠味冰鎮咕嚕肉呢個真係好出色,我見好多人叫,我又試下真正嘅外脆內軟,冰鎮做到脆皮效果好正酸酸甜甜勁開胃,餸飯一流韭菜鴨血鴨血嫩滑入味,已經好耐冇食呢個餸呢度有小菜真係好出色全部都好夠鑊氣仲有見到好多人食酸菜魚,炸魷魚鬚,下次要試楊枝甘露好足料,又唔會太甜其實仲好想食佢個黑金流沙包,但真係好飽要留返下次
之前同媽咪喺呢度飲茶啲點心都唔錯,坐得又舒服
今日喺旺角唔知食咩又諗起呢度啲小菜,又來試吓晚飯

飛天通菜煲
一上枱嗰個氣勢已經不得了,炸炸聲,夠穫氣之餘仲好夠味

冰鎮咕嚕肉
呢個真係好出色,我見好多人叫,我又試下
真正嘅外脆內軟,冰鎮做到脆皮效果好正
酸酸甜甜勁開胃,餸飯一流

韭菜鴨血
鴨血嫩滑入味,已經好耐冇食呢個餸

呢度有小菜真係好出色全部都好夠鑊氣
仲有見到好多人食酸菜魚,炸魷魚鬚,下次要試
楊枝甘露

好足料,又唔會太甜
其實仲好想食佢個黑金流沙包,但真係好飽要留返下次
  • 冰鎮咕嚕肉
  • 飛天通菜煲
  • 韭菜鴨血
2021-09-12 82 浏览
呢間餐廳可以食點心又可以食到鑊氣小炒。收工後黎到,餐廳內已差不多坐滿人,我地等左一陣後就入座。食物種類好多,由於我地想食小菜,所以叫左以下幾款小菜。冰鎮咕嚕肉:咕嚕肉一入口,即刻有幾個感興趣,外脆內嫩;外冷內熱。酸酸甜甜,係一道夏天岩食既開胃菜。韮菜鴨血:鴨血好新鮮,口感似啫喱,加埋韮菜一起食,唔錯。飛天通菜煲:通菜好脆,唔會太鹹,送飯岩岩好。金菇牛肉煲:好多牛肉,肉質又滑又嫩,底仲有好多粉絲,吸引晒醬汁,送飯一流。楊枝甘露:最後叫左個甜品為晚餐畫上句號。

韮菜鴨血:鴨血好新鮮,口感似啫喱,加埋韮菜一起食,唔錯。

飛天通菜煲:通菜好脆,唔會太鹹,送飯岩岩好。

楊枝甘露:最後叫左個甜品為晚餐畫上句號。
2021-09-12 66 浏览
同朋友每次經過旺角都想試下點心到MIX·大排檔 既新派飲茶.樓底好高,卡位坐得好舒服.點心來得快,仲要熱辣辣,好新鮮.晶瑩鮮蝦餃,皮薄,晶瑩通透,大大隻蝦,鮮美爽口彈牙,水準一流.原隻蝦燒賣,豬肉味濃,肉質結實,大蝦爽彈,加上蟹籽更加鮮味,好好食.欖仁馬拉糕,口感好牽蓬鬆,柔軟,蛋味,牛油味都好足,正.欖仁榴槤酥,外皮金黃色,酥皮非常鬆化,榴槤味好濃郁,下次要再encore.炭燒山楂鴨絲包,賣相好型格,竹炭外層似菠蘿包既皮,好酥脆,煙燻鴨絲加上山楂,好惹味.卡通流心芋蓉包,賣相好可愛,吸睛,包皮軟綿,好有芋蓉香,半流心狀態,好味.最後來返個甜品,榴槤雪媚娘,原來係榴槤糯米滋, 糯米皮軟綿綿,好煙韌,包住超creamy既忌廉同新鮮榴槤蓉, 榴槤控一定超鍾意.

樓底好高,卡位坐得好舒服.
點心來得快,仲要熱辣辣,好新鮮.

欖仁馬拉糕,口感好牽蓬鬆,柔軟,蛋味,牛油味都好足,正.

炭燒山楂鴨絲包,賣相好型格,
竹炭外層似菠蘿包既皮,好酥脆,煙燻鴨絲加上山楂,好惹味.

卡通流心芋蓉包,賣相好可愛,吸睛,
包皮軟綿,好有芋蓉香,半流心狀態,好味.

2021-09-08
2021-09-09 61 浏览
去開旺角順便食個晚飯,店舖人流算多,內裡又寛同多位,比起我上次來食,明顯多左人,不過因為好食先想到再encore我哋點了三個餸加白飯,再點了楊枝甘露做糖水口水雞係最先上枱的,份量多醬汁又足夠,底下的青瓜亦很新鮮。另外就係飛天通菜真的很大份啊但很岩我因為我喜歡食菜,非常有鑊氣同惹味。最後來個冰鎮咕嚕肉亦都係我大愛之選,肉身不鞋口,好味😋食物品質不錯,員工行動快捷,上菜速度又夠快味道又不會差。很神奇啊竟然可以做到這個水準,不錯的選擇。

我哋點了三個餸加白飯,再點了楊枝甘露做糖水

口水雞係最先上枱的,份量多醬汁又足夠,底下的青瓜亦很新鮮。

最後來個冰鎮咕嚕肉亦都係我大愛之選,肉身不鞋口,好味😋

2021-09-05 64 浏览
今日去咗金雞大廈嗰度附近篤波,篤完波就同老死一齊去呢一間點心到醫肚, 其實呢間嘢個價錢同水準我覺得都ok,咁大家睇下我同friend叫咗啲乜啦:黑金流沙包及卡通芋蓉包: 芋蓉包唔算話太甜但有D细個。 但係個包都幾可愛, 朋友就食咗 黑金流沙包,咁佢話都唔錯有流沙嘅效果 。 咁我覺得黑金流沙會吸引啲。韭菜鴨血: 好有麻辣味,同埋鴨血都幾實淨唔 一夾就散, 同埋順便食下呢個鴨血補補血。 不過我覺得鴨血會畀豬紅好食。冰鎮咕嚕肉: 呢個咕嚕肉甜味同酸度都十分之適中, 佢炸到豬肉個肉身亦都鬆脆可口, 菠蘿亦都香甜。 食落有別於現時食緊嘅咕嚕肉。 因為係冰鎮嘅關係令到個皮更加脆。 呢個自己推介的。飛天通菜煲: 呢個菜煲我覺得炒得都幾濃味,而且個菜亦都幾新鮮。 點都好要食啲 纖維嘢保持健康。最後其實我覺得呢一間餐廳啲食物都可以,同埋價錢亦ok,最緊要就係我覺得坐位都寬敞,行過旺角嘅朋友可以試下。

• 冰鎮咕嚕肉
2021-09-02 75 浏览
今日放假由屯門去旺角飲茶去到的一家大排檔嘅茶樓都幾特別好少茶樓會有咖啡奶茶飲一個地方都幾特別當年輕人同一班長輩一齊飲茶去到嘅感覺呢其實都好舒服....入邊啲職員都好nice平時去茶樓嘅地方地下都比較滑反而黎度呢到地下都好乾淨今日黎就嚟左呢度就叫左蒸蝦餃..蒸鳳爪...香煎腐皮卷...夠香流沙黃金包...川芎白芷魚頭湯...夠味仲叫左兩個甜品楊枝甘露榴槤甜品最重要價錢唔係貴...仲要即叫即蒸唔喺等好耐地方又夠方便...值得一讚個甜品Good ....Good一定反頭吃
今日放假由屯門去旺角飲茶

今日黎就嚟左呢度就叫左
蒸蝦餃..
蒸鳳爪...
香煎腐皮卷...夠香
流沙黃金包...
川芎白芷魚頭湯...夠味
仲叫左兩個甜品
楊枝甘露
榴槤甜品
最重要價錢唔係貴...
仲要即叫即蒸唔喺等好耐
地方又夠方便...
值得一讚個甜品Good ....Good
一定反頭吃

行街經過依間店,一早已經比佢個名吸引,又好幾次排哂隊,似有料到喎!首先黎既係馬拉盞炒通菜,份量足夠,可惜醬料完全未炒穩,一堆醬係幾條菜上面,冇可能就咁食,又太鹹,加完水先食到😥再黎係冰鎮咕嚕肉,一開始咕嚕肉岩岩炒起太熱,同一般既無分別。咁就攤佢5-10分鐘再試啦,點知,好好味!!😋😋 冰鎮後既表皮脆,肉質更結實,不了鳥🐥 必叫!最後一碟墨汁海鮮麵,認真,好奇怪既配搭,最慘係完全唔襯。加左木魚蟹籽更顯突兀。忘了仲叫左流沙包,超級推薦!同出面既唔同,好流沙,味濃!😋😋一邊食,隔離枱既人就一直比說話我地聽。原因係,佢地等30分鐘先黎第一碟菜,我地10分鐘就有啦😂😂依間冰鎮咕嚕肉絕對值得一試,同埋竟然唔收加一😳😳 兩個人3餸加一個流沙包先$200頭埋單。下次會黎試點心的,等我喔😉

馬拉盞炒通菜

深海墨汁海鮮麵

下次會黎試點心的,等我喔😉
2021-08-22
2021-08-30 42 浏览
見咁多人排隊,招牌雖然寫係點心,但原來主要晚餐都係食小菜。招牌冰鎮咕嚕肉幾好食,好脆,不過個容器可以改良下,太大冰鎮效果爭少少。馬拉盞通菜味道都OK,但係就比較油膩。
見咁多人排隊,招牌雖然寫係點心,但原來主要晚餐都係食小菜。

2021-08-27 1153 浏览
原來金雞廣場樓下開左一間大型嘅點心舖,入邊嘅風格有啲似茶餐廳,但係就有得食點心、小菜,因為食晚餐所以試下食咗小菜,性價比好高,下次一定再來川式口水雞(例) $58雞肉嫩油夠凍,個口水雞醬好惹味,唔會好辣,上面嘅腰果好好食,下面有好多青瓜,配合埋個醬汁一齊食好正,好似涼拌青瓜一樣,好似變咗兩款菜式好抵食🤣秋葵野菌豆腐(自家制) $68呢個果然有驚喜,豆腐分咗綠色同白色兩層,綠色唔知係咪混合左秋葵落去製成呢,我但係食落去兩隻顏色都係好滑,上面仲有野菌同埋秋葵,醬汁味道好好,呢個仲要係素食者都啱食嘅餸菜,推薦👍🏻啫啫芥蘭煲$68一上枱嘅打開煲蓋時候就聽到炸炸聲,啲香味迎面撲來超級香,用XO醬炒過嘅肉碎好惹味,用來撈飯食超級無敵正,芥蘭亦都好新鮮,一啲苦澀味都冇,成煲清晒,必食😋楊枝甘露$25估唔到呢度都有甜品可以食到,就唔使出去外邊搵甜品舖啦,咁就來個楊枝甘露啦,呢度嘅芒果竟然用水仙芒,食到淡淡的花香味,有別於出邊用嘅呂宋芒

川式口水雞(例) $58

• 秋葵野菌豆腐
  • 川式口水雞
  • 啫啫芥蘭煲
2021-08-25 59 浏览
上次試完翻尋味❤️餐廳環境衛生, 光線充足, 兩個人點左四個小菜,韭菜鴨血、 黃金桂花蝦球、冰鎮咕嚕肉、 飛天通菜煲,兩碗白飯和兩個包點🥢🥢🥢韭菜鴨血~ 韭菜味道鮮香, 鴨血嫩滑好味, 份量好多呀!黃金桂花蝦球~ 蝦球炸得香脆,炸粉夠薄,加上少少桂花調味清香得來又夠惹味。冰鎮咕嚕肉~ 上次食完覺得超水準既一道菜。咕嚕肉酸酸甜甜好開胃的,再加上冰鎮既做法, 外脆內軟,真係超級推介!飛天通菜煲~ 通菜煲最緊要夠鑊氣,加少少辣椒帶點微辣更加惹味,出街食飯都係要叫碟菜,感覺健康d🤪最後點左兩款點心甜品,黑金流沙包同卡通芋蓉包。流沙包香滑綿軟,不過攤凍左無咁流沙。芋蓉包既芋蓉餡好有芋頭味,我最中二食芋泥❤️
上次試完翻尋味❤️

韭菜鴨血~ 韭菜味道鮮香, 鴨血嫩滑好味, 份量好多呀!

2021-08-20 70 浏览
大排檔係香港獨有文化😎就連牛津字典裡面都可以搵到「Dai Pai Dong」咪話唔威水!旺角金雞呢間「點心到」19:00後開始座無虛席😳好彩早嚟一步唔係就要排隊等位啦🤫我哋今次叫咗...黑之戀一口豆腐:一碟炭咁上好特別🤠外脆內軟豆味濃而滑!做法好似椒鹽豆腐,正呀👍🏽蒜蓉蒸勝瓜:勝瓜加上蒜蓉蒸仲好食過炒!贊油加埋豉油真係無得頂呀👍🏽👍🏽保仔左宗堂雞煲:做法近似啫啫雞煲,味道好有驚喜!甜、酸、辣加上配菜,又夠鑊氣,勁好餸飯...我仲添咗飯🍚🤤最後叫個點心「黑金流沙包」同甜品「楊枝甘露」做結尾😋好滿足!
  • 黑之戀豆腐
  • 啫啫芥蘭煲
  • 蒜蓉蒸勝瓜
  • 保仔左宗堂雞煲
2021-08-18 77 浏览
收工同朋友喺旺角行街順便食個飯,經過呢間餐廳見到個門面幾大又闊落又乾淨,睇個menu價錢又幾平,於是就試吓啦。保仔左宗堂雞煲 $88呢個一上枱已經出晒煙熱辣辣,食落有少少辣,辣度對我黎講啱啱好,個雞肉仲要好嫩滑,似係新鮮雞!呢個必試啊真係!👍🏻👍🏻黑之戀一口豆腐 $68黑色嘅一口豆腐第一次試,其實食落都係同正常嘅一樣,外脆內嫩。蒜蓉蒸勝瓜 $62好香既蒜蓉味,其實蒜蓉用黎蒸任何野都係好味嘅,呢個都唔例外,有成20舊勝瓜!真係好抵食!黑金流沙包 $10卡通芋蓉包 $10即係呢餐飯先食咗2百零蚊真係好平,我哋兩個仲要食到勁飽!

保仔左宗堂雞煲 $88

黑之戀一口豆腐 $68

蒜蓉蒸勝瓜 $62

黑金流沙包 $10

卡通芋蓉包 $10

即係呢餐飯先食咗2百零蚊真係好平,我哋兩個仲要食到勁飽!
2021-08-17 104 浏览
同女皇大人行行下街,佢突然話想飲茶食點心所以我地見呢度環境幾好,又有點心食就坐左入去呢度有啲點心可以揀全份/半份,即使人少少都可以食到幾款點心呢度既茶芥只係HKd$3,仲要免加一!!餐牌上仲有燉湯,呢盅“杏汁燉豬肺”HKd$38都好足料,味道都幾香濃差唔多每次食點心都必食蝦餃燒賣兩款質素都唔錯,特別欣賞呢度既蝦餃外皮唔厚,但又能保持煙韌既口感呢款“金莎脆皮銀蘿腸”HKd$25+10%同一般既蒸腸粉有所不同係軟滑既腸粉中包入脆皮同蘿蔔條,層次味道都好豐富之後仲要左一籠“黑金流沙包”HKd$24做甜品~雖然唔算太流心,但味道蠻不俗呢
同女皇大人行行下街,佢突然話想飲茶食點心

所以我地見呢度環境幾好,又有點心食就坐左入去

呢度有啲點心可以揀全份/半份,即使人少少都可以食到幾款點心

呢度既茶芥只係HKd$3,仲要免加一!!

差唔多每次食點心都必食蝦餃燒賣

係軟滑既腸粉中包入脆皮同蘿蔔條,層次味道都好豐富

之後仲要左一籠“黑金流沙包”HKd$24做甜品

雖然唔算太流心,但味道蠻不俗呢