2023-11-06 32 浏览
灣仔區黎講唔貴, 星期5放工食飯又想食日本野呢間拉麵店可以滿足到呢兩點之餘, 仲要好好味!!雖然麵店細細要排4-5張2人台先有位, 但都只係排左15分鐘.店裡面圍住廚房既bar台設計, 再加幾張貼牆既2人台非常有日式小店溫暖既感覺, 雖然係日式但上菜節奏係港式既速度qr code下單不久10分鐘內已經陸續上齊!牛筋black拉麵 (有洋蔥/ 軟麵)牛湯本身好rich, 按個人喜好加熱湯稀釋半肥瘦既嫩叉燒 & 完美溏心蛋沾上牛湯後味道層次豐富\櫻海老沾麵 (大/ 涼底)麵底有得揀冷/熱麵相信係冷麵底關係, 麵條較實d, 岩晒我口味鍾意食淋身d既最好揀熱麵沾麵既麵條較湯麵既粗, 可以掛更加多湯沾麵最重要就係湯底, 海老味既鹹鮮味好濃厚如果湯再熱d會更正枝豆低熱量又有益一碗份量都幾多, 足夠2人份雞皮餃子以雞皮取代傳統麵粉皮, 外皮金黃酥脆,內餡軟嫩多汁餡料亦都好飽滿, 隻隻都脹卜卜原來餐廳出咗新優惠, 只要follow黑龍拉麵social media,即可有2隻免費餃子可惜我食飽飽先見到!! 去食既朋友記得唔錯過呢個優惠呀!
灣仔區黎講唔貴, 星期5放工食飯又想食日本野
呢間拉麵店可以滿足到呢兩點之餘, 仲要好好味!!
店裡面圍住廚房既bar台設計, 再加幾張貼牆既2人台
qr code下單不久10分鐘內已經陸續上齊!

牛筋black拉麵 (有洋蔥/ 軟麵)
牛湯本身好rich, 按個人喜好加熱湯稀釋
半肥瘦既嫩叉燒 & 完美溏心蛋沾上牛湯後味道層次豐富\
櫻海老沾麵 (大/ 涼底)
麵底有得揀冷/熱麵
相信係冷麵底關係, 麵條較實d, 岩晒我口味
鍾意食淋身d既最好揀熱麵
沾麵既麵條較湯麵既粗, 可以掛更加多湯
沾麵最重要就係湯底, 海老味既鹹鮮味好濃厚
如果湯再熱d會更正
枝豆
低熱量又有益
一碗份量都幾多, 足夠2人份
雞皮餃子
以雞皮取代傳統麵粉皮, 外皮金黃酥脆,內餡軟嫩多汁
餡料亦都好飽滿, 隻隻都脹卜卜
可惜我食飽飽先見到!! 去食既朋友記得唔錯過呢個優惠呀!
2023-10-27
2023-11-06 646 浏览
過左Lunch hour黎食唔洗等位睇過呢度推薦食黑龍拉麵就求其揀左有留意到foodie係用濃郁去形容湯底但極其量只可以話杰味道除左咸之外完全無其他味杰到好似一粒濃湯寶兌100ml水咁雖然吧檯有一壺清湯自己調教濃度但 係咪真係有必要咁樣出一碗麵叉燒都好乾面果塊都叫好小小放底果塊乾到同雞柳都唔差幾遠起身俾錢我見其他人都無食哂額外加$12叫左筍第一次食拉麵嘅筍係用黑椒做調味同湯底一樣除左黑椒係無其他味放左落碗麵連碗湯都變左黑椒味奇奇怪怪咁講唔上絕對難食但1-10好食得3.5-4分左右嘅級別合格都未到$88麵+$12筍=$100唔係貴但用$100食呢餐我寧願加多少少真係大把比佢更好選擇水係人未坐低就攞定係檯面室溫水無冰亦無檸檬用qr code落單除左碗麵係有人由吧檯拎落黎之外都講唔上有乜服務想加分都加唔到
過左Lunch hour黎食唔洗等位

想加分都加唔到

2023-11-06
午餐
2023-11-05 11 浏览
小巷中的隱藏寶石由日本人開設的拉麵店夠哂正宗日本風味🇯🇵凡惠顧一碗拉麵 再follow店家ig 即送章魚燒2粒🐙🐙🍜黑龍豚骨拉麵 $88湯頭充滿豚骨的濃厚味道拉麵揀咗硬身口感 幼麵條比較掛湯記得要揀少少辣度 同豬骨湯非常夾叉燒肥瘦適中 溏心玉子好食配埋另加的辣木耳 口感更加豐富多層次🍜白雞鹽拉麵 $88除左豬骨湯其實雞湯底我都好鍾意以清澈的雞湯為基底雞肉片嫩滑 與濃郁的豬骨湯係兩個風格食拉麵點可以唔配埋飯明太子飯 $30和牛筋飯 $30米飯用日本米 明太子飯非常鹹香而牛筋飯的牛筋軟嫩入味非常推介當然小食都唔會錯過生啤和餃子 $90 的組合係絕配估唔到呢到都有章魚燒$30一客4粒 外皮酥脆內軟意想不到好食
小巷中的隱藏寶石

估唔到呢到都有章魚燒$30
一客4粒 外皮酥脆內軟
意想不到好食
2023-11-04 61 浏览
因為好耐之前睇咗大島與龍威,一直想去試佢個雞白湯拉麵同牛筋拉麵,但灣仔太多選擇,結果今日咁啱喺灣仔附近收工,夜啲睇「白日之下」,就去咗食。本身自己唔鍾意食豬肉,而且偏好雞白湯拉麵,但係同時又想試牛筋,所以同朋友一人叫咗一碗。白雞鹽拉麵:$88,配料有一隻溏心蛋,兩塊size不大的雞叉燒。這叉燒其實味道不錯,但是一人一片,份量太少,吃了好像沒有吃一樣,配曲麵,麵質正常,朋友說湯底有點像出前一丁雞茸麵的味道。牛筋black拉麵:$108,因為我選了走叉燒,就只得兩小件牛筋和溏心蛋,木耳絲,配幼麵,牛筋炆得軟糯,湯底雖稠不算濃味,飲落有點漿口,感覺一般。值得一讚的是糖心蛋做得出色。食物整體沒有太大驚喜。店子座位頗為狹窄,不過拉麵店本是如此,店員服務迅速有禮,我覺得食物是用心的,只是不對我和朋友的口味而矣。

Happy Birthday to my dearest husband! 生日梗係要帶老公食好西啦!朋友極力推介,日本人開嘅「黑龍」拉麵。我哋今次叫咗兩個拉麵,一個飯,兩個小食。11月生日嘅壽星就叫咗 #11月限定 《和牛牛骨拉麵》,嗰幾塊和牛真係不得了,超級好味!老公仲加錢加咗一份 #洋蔥 ,真係成碗洋蔥,加埋落去食好正!另外就梗係要叫最傳統嘅拉麵 #黑龍豚骨拉麵 啦!個湯超級濃味,真係好似去咗日本食拉麵咁,我就加錢要咗一隻玉子,玉子絕對係拉麵不可或缺嘅。雖然黑龍係出名食拉麵,但見到人分享飯都好食,我哋就梗係叫個最特別嘅 #牛筋飯 (細),加埋蔥花,真係好食到唔識形容。小食都唔少得,叫咗餃子,日式煎餃真係必食,熱辣辣好好味。章魚燒同大阪食嘅一樣咁好味!另外,11月限定,Follow social media,即可獲得章魚燒2粒。老公話今日嘅生日 lunch 超滿足,好彩老公做足功課搵定有咩好食。而且12點未開門就已經有人排隊,我哋都係剛剛好入到去。

我哋今次叫咗兩個拉麵,一個飯,兩個小食。

小食都唔少得,叫咗餃子,日式煎餃真係必食,熱辣辣好好味。

章魚燒同大阪食嘅一樣咁好味!

而且12點未開門就已經有人排隊,我哋都係剛剛好入到去。
2023-11-02
庆祝纪念
生日
2023-11-03 48 浏览
灣仔出名都多野食,但汕頭街就有間由日本人親自料理的正宗日式拉麵店「黑龍」,門口裝潢以深黑木色小屋設計,甚有氣派!店內貫徹日式嘅裝潢,真的猶如置身於日本拉麵店中。他們有豚骨、白雞、牛筋、叉燒等拉麵/沾麵,再有枝豆、餃子等小食…現在更有10月限定優惠,Follow 社交平台送餃子,真係點都支持一下先!看到師傅製作一碗又一碗的拉麵已經流哂口水!牛筋black 拉麵+紫菜來到時當然第一時間嚐他那濃郁的拉麵湯底,口感鮮味,鹹中帶甜;再有牛筋的軟稔,豚肉的香嫩,黑木耳的爽口,溏心蛋的半熟濃稠,最後拉麵的麵質軟硬程度亦恰到好處,非常美味。難怪每次經過都見到排隊排到人山人海!加配了輕盈紫紙,輕沾上湯,吸收了湯汁後味道更鮮味,口感一流!餃子食拉麵當然要再配上餃子小食,外皮煎至金黃色,香脆可口,餃子內還有多款餡料,口感豐富,令人滿足。

店內貫徹日式嘅裝潢,真的猶如置身於日本拉麵店中。

看到師傅製作一碗又一碗的拉麵已經流哂口水!

牛筋black 拉麵+紫菜

2023-11-03 40 浏览
剛品嚐了在灣仔非常受歡迎的黑龍拉麵,這家店即使在平日也總是排起長龍。幸好等候時間不長。黑龍拉麵的店員和廚師都是日本人,裝潢跟日本的拉麵店一置,讓我彷彿置身於日本的氛圍之中。我們點了他們的招牌白雞鹽拉麵,湯頭清甜,麵條彈牙,雞肉嫩滑。日本廚師還建議我們加🤏🏻🤏🏻紫菜,這樣會更加美味。他中途還問我們taste good? 這種細致的服務讓我們感到很窩心。另外,我們還點了牛筋black拉麵,重口味人士選擇,這款拉麵味道濃郁,湯頭則帶有厚creamy口感。牛筋入口即化, 麵條選擇了軟身,但還是留有一定的咬口,而那顆半熟流心玉子的質感更是令人難以忘懷。我們點了一份炸雞作為小食,炸粉薄脆,雞肉入味。Good~另外還有生啤+餃子套餐,啤酒口感麥香濃郁, 順滑解渴。餃子皮薄肉嫩,也是可口。值得一提的是,他們在11月有一個優惠活動,只要追蹤黑龍拉麵店的社交平台帳號,就可以獲得一份小食章魚燒作為禮物。別忘了追蹤他們的社交平台啊!

我們點了一份炸雞作為小食,炸粉薄脆,雞肉入味。Good~

2023-10-30 745 浏览
#灣仔地膽 今次去嚟自沖繩嘅過江龍人氣拉麵 – 黑龍拉麵🍜 由日本人開嘅拉麵店,日本氛圍感十足!餐牌主打正宗日本風味嘅拉麵、沾麵、日式小食等!而家做緊優惠,只要follow黑龍拉麵IG,即可有2隻免費餃子添!🍗🍜白雞鹽味拉麵 經典的白雞鹽味拉麵,以鹽調味為主,湯頭清爽濃郁,飲落去有好温和感覺;白雞肉用上雞髀,特別軟嫩;配搭細而彈牙的麵條,與湯頭完美搭配;配料溏心蛋、青蔥、筍等;我另外加左紫菜,浸一浸湯食更滋味!🍖🍜黑龍豚骨拉麵 黑龍豚骨湯香濃而唔油膩,湯底濃稠,呈現濃厚嘅豬骨風味和柔軟的口感;豚肉肥瘦適中完全唔乾,肉質軟滑;麵質幼滑掛湯,加左洋蔥同青蔥令口感更加豐富有層次! 🥟小食點咗自家製肉汁滿滿餃子;鹽香嘅枝豆同埋香口惹味嘅燒魷魚一夜干!非常適合做下酒小食! 🥤飲品點了可樂汽水,食完碗熱拉麵有種透心涼嘅感覺!📍 黑龍 (灣仔)灣仔汕頭街29號地舖

🍗🍜白雞鹽味拉麵

配料溏心蛋、青蔥、筍等;我另外加左紫菜,浸一浸湯食更滋味!
🍖🍜黑龍豚骨拉麵

瘦適中完全唔乾,肉質軟滑;

麵質幼滑掛湯,加左洋蔥同青蔥令口感更加豐富有層次!

🥟小食點咗自家製肉汁滿滿餃子;

鹽香嘅枝豆

同埋香口惹味嘅燒魷魚一夜干!非常適合做下酒小食!
🥤飲品點了可樂汽水,食完碗熱拉麵有種透心涼嘅感覺!

📍 黑龍 (灣仔)
灣仔汕頭街29號地舖
  • 燒魷魚一夜干
  • 白雞鹽味拉麵
  • 餃子
2023-10-29 59 浏览
灣仔係一個有隱世美食嘅地區今日比我係灣仔汕頭街發掘到一間名為 黑龍 嘅日本拉麵店,店舖內外裝修充滿着日本地道風味,店舖嘅老闆係日本人亦兼任廚師!依到嘅麵食拉麵份糧有大或小比你揀,唔怕食唔哂或者唔夠食!呢度除咗一般日式傳統拉麵之外,亦會將牛筋成為主菜配入拉麵,一啲違和感都無,牛筋仲要入口即溶拉麵🍜都講湯底,依間嘅湯頭非常濃厚,配上沾麵真係一流,仲要勁勁勁掛汁!店舖有湯底比大家免費添加,如果怕太濃嘅話,加返啲湯底中和返一樣咁正!👏🏻👏🏻除咗拉麵之外,仲有唔同款式嘅日式小食,餃子都有2款,仲有章魚小丸子!如果掛住日本嘅味道,大家不妨可以去食返旅餐!
灣仔係一個有隱世美食嘅地區

依到嘅麵食拉麵份糧有大或小比你揀,唔怕食唔哂或者唔夠食!

如果掛住日本嘅味道,大家不妨可以去食返旅餐!
  • 牛筋Black拉麵
  • 辣三枚肉沾麵
  • 雞皮餃子
  • 章魚小丸子
呢間嚟自沖繩嘅過江龍係網民大推嘅香港必食拉麵之一‼️由日本人開設 主打各款濃郁湯底拉麵同沾麵 正宗日本風味✨.📌黑龍豚骨拉麵 $88湯底果然同網民所講一樣 真係超濃厚 接近芡汁咁 揀左無辣 味道偏鹹 但都食到肉嘅甘香‼️拉麵揀咗硬 但可能係幼麵 食落都偏軟身 唔夠爽口 不過勁掛湯 有少少沾麵嘅感覺🍜配料有蔥, 洋蔥, 筍, 紫菜同兩片叉燒 叉燒肥瘦適中 肉質軟淋 但唔算好嫩滑 脂肪位入口即融 豬皮同筋位幾爽🐷碎紫菜好索湯 荀好爽脆 帶點黑椒辛辣🤤另加配咗辣木耳(+$12)好爽口, 玉子(+$12)半溏心 蛋黃香滑微微漿口, 叉燒(+$15).📌櫻海老沾麵(小) $98麵底有得揀凍/熱 我就揀咗冷 凍冰冰嘅麵浸落熱辣辣嘅湯到 冰火交融🧊🔥拉麵爽滑彈牙 加上好粗身 更有咬口🍜配料有荀, 辣木耳, 玉子同叉燒 呢款嘅叉燒冇浸湯 相對冇咁軟淋 但就爽口有肉感啲🐷櫻海老湯超足料 勁多櫻花蝦 加埋香蔥同洋蔥粒 鮮甜又香口 最正係個味好濃郁 但唔會過鹹🦐濃稠度剛好 沾到麵又唔會好杰💯另加配左紫菜(+$12), 筍(+$12), 辣木耳(+$12) 碎紫菜加入個湯到超好食🖤.📌黑龍叉燒飯(小) $88主角

📌黑龍豚骨拉麵 $88
黑龍豚骨拉麵

📌櫻海老沾麵(小) $98

📌黑龍叉燒飯(小) $88
主角叉燒有切片有角切 肥瘦適中 唔算好嫩滑 但都軟淋 唔柴口 好入味 啖啖醬油香甜🐷日本珍珠米飯 大粒飽滿帶點煙韌 冇比汁整淋左🍚配料有蔥, 辣木耳, 筍, 玉子 撈勻晒個飯一齊食 滿滿口感🥰
黑龍叉燒飯(小)

📌Zero $15/1
Zero

❣️餐廳新優惠 follow佢地社交平台 即送兩隻餃子❣️
係日式椰菜豬肉餃子 內餡幾嫩滑有肉汁 皮都煎得夠香脆🥟

黑龍豚骨拉麵
配料
黑龍叉燒飯(小)
Zero
2023-10-27 38 浏览
今日超幸運唔使排隊叫咗黑龍豚骨拉麵朋友叫咗牛筋black拉麵呢度啲面底辣度全部都可以揀我揀咗正常麵唔辣湯底湯超濃超厚好creamy我食拉麵最鍾意飲湯🤭但係如果成碗飲晒有點膩因為本身唔係食得鹹所以佢哋俾咗雞湯我加落去😆即刻唔同晒好好味呀不過如果你鍾意濃郁嘅湯底依度就啱晒你啦呢度啲肉超大塊紫菜浸咗湯好好味唔同一般放咗落湯底就林晒嗰種所以我再另外加多啲紫菜🤭🥟叫咗個雞皮餃子超好味呀好想食多個正常餃子但已經飽飽嚕希望下次唔使排隊又食多次😆🏷️而家仲做緊優惠只要follow黑龍拉麵社交平台即送2隻免費餃子呀🥟
今日超幸運唔使排隊

🏷️而家仲做緊優惠
只要follow黑龍拉麵社交平台即送2隻免費餃子呀🥟
2023-10-27
2023-10-26 40 浏览
香港必食拉麵推介‼️cp值高⬆️想試呢間好耐!呢間既拉麵價格唔算貴!👌🏻Lunch time 幾多人!要等位,都快入得👌🏻牛筋Black拉麵 $98好少見拉麵有牛筋食,高質呀!🤤推薦👍🏻黑龍豚骨拉麵 $88豚肉、湯底、拉麵口感都正!🤤大大碗,夠飽肚👍🏻煎餃子 $40幾好食!宜家follow ig仲可以有2隻免費餃子!章魚燒 $30好食呀!有4粒~枝豆 $40配酒小食👍🏻想飲啤酒!下次再去食先!
香港必食拉麵推介‼️cp值高⬆️

想試呢間好耐!呢間既拉麵價格唔算貴!👌🏻
Lunch time 幾多人!要等位,都快入得👌🏻
牛筋Black拉麵 $98

好少見拉麵有牛筋食,高質呀!🤤推薦👍🏻
黑龍豚骨拉麵 $88
豚肉、湯底、拉麵口感都正!🤤
大大碗,夠飽肚👍🏻

煎餃子 $40

幾好食!宜家follow ig仲可以有2隻免費餃子!
章魚燒 $30

好食呀!有4粒~
枝豆 $40

配酒小食👍🏻
想飲啤酒!
下次再去食先!

2023-10-26 39 浏览
灣仔修頓球場對面,有間正宗日式拉麵門口成人有人排隊,今次終於可以食到店舖全日式佈置由正宗日本人做主廚以不同款式拉麵同沾麵為主牛筋Black拉麵 $98黑龍豚骨拉麵 $100兩碗麵嘅湯底有黏口口感都非常濃郁牛筋同豚肉叉燒厚身,入味腍!麵身可選軟硬度,我選了普通,份量都算多一定要食個流心蛋,蛋汁甘香,蛋黃適中,一咬流出嚟😋餃子$40一客五件,煎得金黃香脆,餃子皮薄多餡肉,肉質甘香炸雞$30啖啖肉,肉質嫩滑
灣仔修頓球場對面,有間正宗日式拉麵
門口成人有人排隊,今次終於可以食到

店舖全日式佈置
由正宗日本人做主廚
以不同款式拉麵同沾麵為主

牛筋Black拉麵 $98
黑龍豚骨拉麵 $100
兩碗麵嘅湯底有黏口口感都非常濃郁
牛筋同豚肉叉燒厚身,入味腍!
麵身可選軟硬度,我選了普通,份量都算多
一定要食個流心蛋,蛋汁甘香,蛋黃適中,一咬流出嚟😋

餃子$40
一客五件,煎得金黃香脆,餃子皮薄多餡肉,肉質甘香

炸雞$30
啖啖肉,肉質嫩滑
午餐
2023-10-24 24 浏览
一直都想試由日本人開設嘅黑龍拉麵,佢地有多款拉麵同沾麵可以揀,今次就試左牛筋black 拉麵,我自己都幾鐘意,因為湯頭好濃郁同杰身,非常掛汁,而且牛味好出同埋牛筋超淋,直頭好似入口即溶咁,好少叫拉麵係牛筋做配料,幾特別😀 on top加左叉燒都唔錯。黑龍豚骨拉麵味道都幾正宗,唔會話太漏但都好濃,辣木耳是驚喜位,值得加多份🤭 辣辣地都幾入味。同埋依家只要follow 佢地IG就即送兩隻餃子,記得follow☺️

• 牛筋Black拉麵
2023-10-21 49 浏览
食過附近餐廳都留意到呢間拉麵!大大個黑龍燈籠招牌🏮吧台設計,入到黎好有日本feel,仲係日本人開嘅拉麵店!▪️黑龍豚骨拉麵🐉$88湯底濃稠甘甜,麵質幼滑掛湯,配上洋蔥、紫菜,豚肉軟嫩▪️沖繩鹽味豚骨拉麵🍜$88同樣係豚骨拉麵,呢個豚骨味更濃,加入左酸菜、芝麻等等,味道豐富,亦都唔膩,仲有半隻溏心蛋▪️餃子🥟$40餃子咬落去都感覺到肉汁!隻隻飽滿😆▪️枝豆🫛$40表面灑上鹽,食落鮮甜▪️麻油炒味筍$20味道略帶辣味,口感清爽,解膩▪️章魚燒🐙$30唔會太厚粉,size 迷你

▪️黑龍豚骨拉麵🐉$88
湯底濃稠甘甜,麵質幼滑掛湯,配上洋蔥、紫菜,豚肉軟嫩

▪️沖繩鹽味豚骨拉麵🍜$88

▪️餃子🥟$40
餃子咬落去都感覺到肉汁!隻隻飽滿😆

▪️枝豆🫛$40
表面灑上鹽,食落鮮甜

▪️麻油炒味筍$20
味道略帶辣味,口感清爽,解膩

▪️章魚燒🐙$30
唔會太厚粉,size 迷你