2020-08-03
呢段時間都出唔到去食晚飯上兩三星期嚟咗呢間黑門水產食日本菜,呢間已經係有三個朋友推薦話想食,早前七月份終於有機會同朋友一齊嚟品嚐。我哋入到去兩個人好快就安排咗張好寬鬆嘅枱俾我哋坐,服務員好快就過嚟問我哋想食啲乜嘢,今次都係朋友推介話睇過啲食評有邊啲係精選我哋就嗌左。巨峰梳打同玫瑰梅酒都幾正,比起我幻想之中好飲,襯埋刺身感覺好Match。呢個晚餐最鍾意就係食佢個平目魚薄切刺身,重點係要配埋個酸汁簡直係絕配,食落口入口即溶個種感覺特別清新。另外成日去日本都會食一個有蟹蓋燒咁樣嘅東西,原來呢個就係叫做蟹味噌甲羅燒,食落去同去日本食嘅一樣滋味,而家去唔到旅行但係喺香港都可以食到,所以更覺矜貴。我個人認為除左呢兩樣有幾樣野都好食,黑門帆立貝伴魚籽醬,大漁貝燒同埋赤鬼海老天反卷都係值得推介嘅。晚上既堂食開番之後,下次會再約朋友黎食晚餐✔️😍
晚上既堂食開番之後,下次會再約朋友黎食晚餐✔️😍