2011-06-15 237 浏览
新開張,口碑一般也ok,所以想去試下這間分店。非常失望,第一唔底食,價錢唔平。第二,點了午市套餐招牌雲吞麵,附送極細碟油菜。超市雪藏雲吞都好味過佢,沒有蝦味唔爽以及肉有點霉口感,份量很少。第三另外點了粿蒸糉,水bei bei 好"林",48元一隻非常貴。下次也不考慮再去幫襯。
2011-06-15
2011-01-10 119 浏览
年關快到,蘿蔔癮又開始發作,看完四次元動感爛劇後,試試這裡的蘿蔔糕,吃起來淡口,蘿蔔過削而粉亦偏重,是最不願意吃到的味道,無謂浪費胃納,為了止蝕埋單去吃炸薯條。
2010-11-17 27 浏览
約了妹妹到機場博覽會看清明上河圖, 早到了個多小時, 決定到 T2 溜溜, 在L3 層看見這店, 只有三數枱客, 喜歡可以比較悠閒地吃, 立即扑鎚.兩個人不可能吃太多花樣, 只抲打了干炒牛河, 鯪魚球粥兩樣.最先到的是干炒牛河, 哂士是出奇的大, 足夠二人吃了, 鑊氣不錯, 不太油, 除了牛肉比較少之外, 配料中的芽菜和韮王很多, 夠爽口. 味道也算好, 顏色偏淡, 8 分.跟著上的是鯪魚球粥, 粥底很杰, 連匙更也可以直立起來, 主角的鯪魚球十分爽滑, 好味, 但郤少了應有的陳皮味, 粥底味道稍淡, 不過郤不覺得有味精. 8 分.這傳統的澳門粥麵店是沒有失望的, 價錢也不算貴, 假如下次到 T2 的話, 會再試其他食物的.服務方面也是滿意的, 員工都有禮貌, 不時添茶水和收碗碟.
服務方面也是滿意的, 員工都有禮貌, 不時添茶水和收碗碟.
2010-11-16
  • 干炒牛河
  • 鯪魚球粥
2010-09-11 33 浏览
食左個牛腩麵+油菜個麵細細碗好油呀..不過好足牛腩入口軟淋淋得黎又真係有d咬口..個菜ok啦無咩特別..食左40零蚊..都唔錯..雖然份量細細地.但都飽肚..唔錯唔錯仲有對住落地玻璃.個景幾好XD
食左個牛腩麵+油菜
個麵細細碗好油呀..不過好足牛腩
入口軟淋淋得黎又真係有d咬口..
個菜ok啦無咩特別..
食左40零蚊..都唔錯..
雖然份量細細地.但都飽肚..
唔錯唔錯

仲有對住落地玻璃.個景幾好XD
2010-07-24 52 浏览
非常不幸運的要在機場等候6個小時。。半夜才能回到英國。機場裏的店鋪走走看看,也會覺得心煩。肚子正好餓的咕咕叫,想,一會的長途飛機,吃點清單的 好啦。轉交遇到愛,遇到心愛的粥。機場的餐店,只吃過生菜魚丸。。。。 難得有長時間的逗留,自然坐下來慢慢享受。這一面很安靜,景致也極其精緻,恰是傍晚十分,天空顏色很繽紛。蜜糖顏色的陽光十分溫柔的透過玻璃灑落在四周。 粥都顯得很溫馨很甜蜜啊。人沒有很多,所以沒有等。要了皮蛋瘦肉粥的套餐。拿號到座位等。和同伴沒有說幾句,就上菜啦。嚇,好大碗。。。。我怕浪費呀。。。 還有3條叉燒腸粉,茶。啊,還好。。。只是碗看上去很大。。。實際碗底高,碗邊厚,差不多吃到1/2再多點就飽飽了,吃完一條腸粉。嗯,覺得粥還是不錯啦。FOOD COURT嘛,吃完不會覺得因為有味精而範圍,很自然清新的口感。 不過不期待皮蛋夠多。。。 肉絲就一般了說,不過總體不差。腸粉叻。。。 忽略叉燒啦,真的很少,不過正好我不喜歡肉,所以暗自開心。總體不錯啊。機場那樣多人,難得有個清淨的地方,沐浴夕陽,慢慢的吃,慢慢的活。 得到很好的休息,身心都得到滿足和放鬆。不錯了不錯了啦。我想下次如果又要在
非常不幸運的要在機場等候6個小時。。半夜才能回到英國。
機場裏的店鋪走走看看,也會覺得心煩。
肚子正好餓的咕咕叫,想,一會的長途飛機,吃點清單的 好啦。
轉交遇到愛,遇到心愛的粥。
人沒有很多,所以沒有等。要了皮蛋瘦肉粥的套餐。
拿號到座位等。
和同伴沒有說幾句,就上菜啦。
嚇,好大碗。。。。我怕浪費呀。。。 還有3條叉燒腸粉,茶。
總體不錯啊。
得到很好的休息,身心都得到滿足和放鬆。
不錯了不錯了啦。
我想下次如果又要在飛機場逗留很久,我應該還會去,不過只要粥就好啦。不知道有沒有小份的。。。
SATISFACTION啊。100%
2010-07-10
2010-01-23 5 浏览
十二月上旬這年頭不是原味,就是走復古老線,一件吃到一頭煙的金錢雞後,似飽卻不滿足,別過後到附近找點吃的。貴為美食都會,機場美食廣場亦恰如其分地有著不少餐廳,比較起上海菜或炸薯條,自己還是對竹昇麵有著情意結,廣東人麻。源於澳門的老麵家,裝潢亦較中環那邊闊落,樓底高感覺更見開揚通爽。不同意麵家兼賣炒麵飯等枝葉繁瑣項目,款式一多,連主要項目亦受影響,來雲吞麵家,不是該叫雲吞麵或一碟蝦籽撈嗎?這邊的麵圓粗紮實,如麥文記般帶著平民個性,軟身嚼勁不如麥文般強,下的鹼水不少,胃納一起就生反應起來,篩水功夫不過爾爾,很濕,在人客三四檯情況下,未免省了自己招牌了吧,還是師傅覺得這就是外地客喜歡味道?蝦籽鹹香,分量與味道般「精緻」,要吃滿滿的蝦籽撈還是推介劉森記。吃到這裡也不敢對大地魚湯有特別期望了,喝上口湯清鮮帶點甜,算是這樣子,起碼人在機場總相尋回些老味道,而非吃潮館什麼的;招呼很不錯,幾位阿姐亦建議了不少角度影相,有趣。
十二月上旬

環境開揚企理,優雅的雲吞麵世家。
麵質本身合格有餘的,唯處理出問題,還是中環店出品較佳。
環境開揚企理,優雅的雲吞麵世家。
2009-08-17 24 浏览
食日中午去機場,搵左輪野食,最終決定入黃枝記! 抱住一個心態: 唔知水準同中環係咪一樣呢??點左2味: 蟹拚雞粥,仲有 黑椒蝦球炒烏冬先講個粥,有唔少蟹黃(好此道者會叫"正!"),成個粥底個味都偏向蟹黃主導! d粥都好食,算綿,蟹好食(除左"拑"之外,某d位d殼煮軟左...易食), 雞又嫩.... 搵唔到大缺點!再講個烏冬.... d蝦球係"玻璃蝦球", 挑左腸,d肉咬落"爽脆", 但係可能我都係like食翠華or酒樓式d大蝦球(即係橙色白色果d)多d,而且d蝦似"拿"得過左火....入口唔多ok囉! d烏冬方面,炒得唔夠火喉,一味靠黑椒spicy....唔掂啦! 最後成碟得返個spicy! 扣哂分!另外一提,服務方面就ok,成日有人斟茶架!

點左2味: 蟹拚雞粥,仲有 黑椒蝦球炒烏冬

另外一提,服務方面就ok,成日有人斟茶架!
2009-08-16
  • 蟹拚雞粥
2009-05-12 33 浏览
我在一年出差、旅遊及到機場接待客人的次數不少,故光顧了不少機場食店,唯黃枝記是我最愛。去過澳門吃過總店的面,風味啱我,後來發現機場都開了一間,緊係幫襯啦位於機場二號客運大樓,我就是喜歡它夠靜,空間較多。食物價錢沒有機場禁區裏面的天價,水準及食品特色都比同區食店穩定,故每次到機場都幾乎要食一次。雲吞面: 傳統廣東「細蓉」就是小小的一碗,不是這店的錯,麵爽,湯底韮王香,蝦肉OK. 梘水味不算厲害.相反,若沒有梘水,麵很難爽了蝦子撈麵:一粒粒紅色的蝦子,伴在混上橄欖油的麵撈著吃,很有風味,想不到這樣的簡簡單單,已能吸引我。當然,若是很肚餓,一碗是不夠的。 酸薑皮蛋:皮蛋有溏心, 酸薑紅得嚟唔會嚇死人,水準中上炒牛河: 正常水準, 不算油膩. 河粉夠滑, 牛肉「毑」過 生滾牛肉粥: 正常水準, 不過上環生記好食D

酸薑皮蛋:皮蛋有溏心, 酸薑紅得嚟唔會嚇死人,水準中上
炒牛河: 正常水準, 不算油膩. 河粉夠滑, 牛肉「毑」過

生滾牛肉粥: 正常水準, 不過上環生記好食D
2008-09-20 23 浏览
熱愛蝦子撈麵的小哥莉,這日來到機場看地心探險記4D,一輪立體感官體驗後,和澳門伙伴來到這間澳門著名粥麵店的機場店,一心要食蝦子撈麵,伙伴點了雲吞麵,剛好可以同時一試其麵湯及雲吞。蝦子撈麵一來,賣相氣勢相比劉森和好到底是有點輸掉,因為蝦子份量相對較少,不過吃此品也不一定蝦子多就好吃些,竹昇麵的質素才是最重要。稍為撈拌一下,麵條很幼,筋勁有餘,扯也扯不斷,蝦子的甘香融入靚麵,那種甘香在咀嚼過後仍然留在口中,就是我如此喜愛蝦子撈麵的原因。當然不是任何店子出品的蝦子撈麵也是妙品,但黃枝記這老字號的蝦子撈麵是又一家令人滿意。相比上來,伙伴的湯麵卻得不到我的歡心,猶幸大大隻蝦的雲吞挽回一點分數。環境方面,在二樓自成一角,稍為遠離翔天廊的食肆群,感覺更清靜,當然亦不會缺少黃枝記的招牌中國風裝修和傢俱。最可惜的是,蒼蠅竟直接降落撈麵的湯碗,還有就是這裡需要加一,令價錢相對其他好店子更貴。

招牌蝦子撈麵
雲吞麵
招牌蝦子撈麵
2008-07-30 8 浏览
上星期四晚要到機場接高人。因當時已到晚飯時間,故一個人走去二號客運大樓找東西吃。行了一遍後,便選擇黃枝記食雲吞麵和加碟芥蘭。雲吞麵的麵身好爽,而非一般之生麵,芥蘭比得上麥文記的好。價錢來說也算可以,因為這是國際機場啊!
雲吞麵
芥蘭
2008-05-22 9 浏览
沒有去過澳門店, 也沒有到過中環店, 但是晚拉闊要在機場晚飯, 就想起不如試試這裡. 係機場入面, 樓底高, 環境也幾好. 因為不算好飽, 就一人一個麵好了.鮮蝦雲吞麵 $27: 8分, 雖然賣價係$27一碗, 其實也係幾細碗的, 當然吃雲吞麵也應該係以細蓉為上算, 這裡的份量, 係界乎中間, 其實再細一點更對辦. 雲吞沉低, 賣相合格, 竹升麵條夠彈牙, 沒有鹼水味, 雲吞的蝦有鮮味. 有水準.牛腩撈麵 $36: 7分, 牛腩偏實, 但也幾易咬得開的, 但係個汁鹹了點, 撈麵吃係令到麵越吃越鹹. 不過沒有浸過湯的麵條, 吃落口的口感係更好.或許不是最高水準的麵家, 但這裡也係令人滿意的.

或許不是最高水準的麵家, 但這裡也係令人滿意的.
鮮蝦雲吞麵
牛腩撈麵
  • 鮮蝦雲吞麵
2008-03-24 10 浏览
機場二號客運大樓自開業以來一直人流稀疏,除左附近既板前壽司唔愁冇人捧場,呢間都算人流絡繹不絕,一路食都一路有新客到,當中不乏住係東涌既常客同機場職員。我地唔係機場職員,所以冇資格食特價餐,唯有散叫。以粉麵餐廳黎講食物一D都唔平,大約係出面既兩倍,希望質素搭救啦!我地叫左以下食物:1)炸雲吞(餐前小食,熱氣之選。雲吞皮炸起黎比較厚身,好在裡面都有原隻蝦肉,唔會得舊粉,配上傳統人工酸甜醬,味道尚可)2)爽滑肉丸粥(顧名思義,肉丸非常爽滑彈牙,粥底綿軟有米香,係水準之上)3)沙嗲牛肉炒麵(港式沙嗲牛肉配以青椒菠蘿,而麵餅炸得香脆,最特別係佢既麵身非常幼細,好似線一樣,足見打麵功夫一流)4)芥蘭(只不過係普通油菜,冇咩特別)見到好多食客叫魷魚生菜/豬手生菜,可惜太飽食唔落,下次可以一試!呢度既侍應大都係師奶,所以唔多醒目,好多時有客到都見唔到,只係靠個男經理一眼關七,十分吃力,呢方面應該可以改善下!
4)芥蘭(只不過係普通油菜,冇咩特別)
2007-12-31 11 浏览
i ordered a curry beef brisket rice (as i was sooooo into the one in macau) and my gf ordered a won ton noodle, both of us think that the macau one is much better. the curry is traditional hong kong style curry, cooked with lots of coconut milk (if u like coconut milk curry, this might be good, but i like those w/o coconut milk, the one in macau is the best curry i have ever tried, if u like the curry taste of 九記, u must try the curry at wong chi kee macau, the new shop is located at 議事亭前地). as for the noodle, my gf said that its not as good as the one at macau as well, u dont feel the "crunchy" at all....won ton was ok though
2007-12-30 8 浏览
“有錢最好食雲吞,無酒安能邀月飲”一坐低望住張餐紙就見到呢對都幾好笑既對聯。不過全台人包括我、terry兄、我細佬同埋佢女朋友,除左覺得好笑,就係覺得佢完全唔押韻囉!無聊野講完應該下返正題,今日我地叫左蝦子撈麵、牛腩炒麵、鹵水雞翼同埋鮮蝦雲吞菜四樣野唻試。味道係幾好既,不過唔算真係令我話一試難忘又或者真係想再試咁囉,OK啦,不過值錢就真係幾貴囉。
2007-11-12 17 浏览
視乎你是帶甚麼心情和甚麼時間入座。這店我幫襯最少2次,原因是幫襯過澳門總店覺得「掂」,當然,機場價比澳門價貴得多,但無減我幫襯的心情。雲吞麵要試,雖然份量少一點,但也值得試,秘製辣油提升不嗜辣的人的胃口。lunch time有套餐,但因茶餐廳格局,比茶餐廳貴的價格,我個伴唔係咁li-ke,不過味道總算唔錯。