2018-03-11
食得辣既人會一直食辣,食唔到辣既人會學人食辣。無辣不歡既我一星期真係可以食三四次辣野。今日終一試朋友力推既麻辣派對。5人同行,放工相聚。場地環保好舒服,暗暗地好氣氛,好適合放鬆傾計。是日叫左5個餸菜,配左白飯,食到津津有味。首先,我地叫左個辣子雞,友人唔係好食得辣,我地叫左小辣。雞唔會炒到好乾,但麻辣就滲晒係雞件到,好香口。然後我地點個避風塘麵包蟹熱辣辣,見到佢已經流晒口水。肉質鮮美,外殻十分野味,連手指都想損迷。另外我地叫左辣炒土豆絲好開胃,辣得黎仲有土豆既甜甜地,好脆口,夾完再夾,愈食愈好味。然後叫左生椒煮田雞同水煮黃花魚。兩個都好和味,特別鐘愛田雞,田雞本身肉質好嫩,而且細細件入晒味,配白飯真係一流。水煮黃花魚我覺得咁多樣呢款晒辣。滿滿既辣油覆蓋住d魚,辣得好起勁個時,已經唔識「論」魚骨。友人食到汗都標晒,辣到上腦咁話 哈哈呢間野既辣係有誠意,好野味,會同朋友再黎,下次會叫返中辣,過下癮。
是日叫左5個餸菜,配左白飯,食到津津有味。
然後我地點個避風塘麵包蟹
避風塘麵包蟹