2019-05-09 2055 浏览
替嫲嫲辦完事後,突然想起好友多次向我推介的「麵屋.隠」,所以我便不説二話便到此吃拉麵。雖然這是一間拉麵小店,但是日式的裝潢和可愛的擺設都令我忘記了這裏空間不大的缺點,另外這裏的座位也相當舒適,我都十分喜歡!這裏的選擇不多大概都只有幾款拉麵、幾款飯類和少量小食,不過這對於我來說完全不是問題,因為我想吃的黑蒜油拉麵(即黑隠拉麵),他們也有。黑隠拉麵這拉麵配有兩塊叉燒、蒜、蔥、筍和木耳,至於蒜、蔥、筍和木耳都可以自由選擇要或不要,另外亦可加錢增量。由於這拉麵並沒有玉子,所以我亦自行加了$10加一隻玉子。黑隠拉麵的賣相相當吸睛,特別是那橙色的玉子,玉子不單止極為溏心,它更是蛋香味濃,愛吃雞蛋的我實在是對它愛不釋手! 而湯底方面亦做到恰到好處,蒜香味濃之餘又帶點鹹香味,惹味非常,美味的湯底配上有咬口的拉麵、爽口的木耳與筍、肉質鬆化又富有濃郁肉香味的叉燒和香氣十足的蔥一起吃實在是出色不已,現在我終於知道為何會有一直都深愛着這間拉麵店的拉麵!

黑隠拉麵

2019-05-07
午餐
2019-05-05 170 浏览
第一次放工同同事去食午餐 我地想搵間環境舒適啲嘅地方坐低 一齊傾下計同食野🗣 喺舊b仔涼粉隔離就有間唔錯嘅選擇 我地去到嗰陣大概三點 過咗食晏嘅時間 所以店內只有一至兩枱嘅客人 唔算擠迫 👫👬每人一張點餐紙 第一頁可以填寫拉麵🍜嘅口味同選擇自己想要嘅配料 e.g 唔鍾意荀嘅朋友可以剔走荀 我地四個不約而同揀咗限定拉麵 $88有埋溏心蛋🥚 無論湯底同麵嘅硬度 我都揀咗正常 所以濃底唔會太濃又或者太淡 啱曬我口味🤓 第二頁有飯、小食同飲品揀 我地加$40揀咗豬軟骨 一碗大概有五六塊 好抵食😋

限定麵

限定麵
2019-04-25 280 浏览
<赤隱>辣肉球十分有水準,辣度足又帶一點點麻,吃得十分過癮,湯跟麵都合格以上,溏心蛋需另外加,但流心程度滿分,唯一缺點是小店就如店名一樣十分隱蔽,身為地膽的我也花了點時間找😂😂
赤隱
2019-03-26
赤隱
2019-04-17 208 浏览
難得黎到元朗,想搵個地方靜靜地食下野同朋友吹下水,傾下湊仔經。位置向舊B仔向前行10間舖左右就到。門面裝潢有點日本拉麵店的感覺。舖面細細,店內灰黑牆身設計配上柔和的燈光感覺很舒服。這家拉麵店既湯底,麵質感都可以因應自己喜好選擇湯 : 淡/正常/濃味 , 麵 : 軟/正常/硬 完全照顧到愛重口味以及愛清淡既人士。我選了白隱(豚骨濃湯)$68,湯底好好味好濃郁。附有兩塊大大的叉燒,蔥花亦很多,很快把麵及湯吃光了。小食選擇也很多有餃子,八爪魚丸,雞翼,豬軟骨同雞肉串。我地點了日式煎餃子$30和八爪魚丸$30。有五件餃子餡料用了椰菜及豬肉滿滿的,八爪魚丸都有五粒佈滿木魚絲,但丸子既餡並不多。想不到一間並不起眼的小店,有這麽好吃的拉麵及小食。價格亦好親民價。誠意推介同樣愛吃拉麵的你。#麺屋隱

這家拉麵店既湯底,麵質感都可以因應自己喜好選擇
小食選擇也很多有餃子,八爪魚丸,雞翼,豬軟骨同雞肉串。
我地點了日式煎餃子$30和八爪魚丸$30。
有五件餃子餡料用了椰菜及豬肉滿滿的,
八爪魚丸都有五粒佈滿木魚絲,但丸子既餡並不多。

#麺屋隱
  • 燒八爪魚丸
2019-04-13 152 浏览
店舖小小,但佈置得好有日本拉麵店味道,雖然地方不大,但坐得好舒服。位置唔難搵,老闆娘幾有禮貌叫左豚骨湯底,好欣賞湯底夠濃郁,但不會太鹹。選擇了所有蔬菜增量,食得好滿足。

位置唔難搵,老闆娘幾有禮貌

叫左豚骨湯底,好欣賞湯底夠濃郁,但不會太鹹。

選擇了所有蔬菜增量,食得好滿足。

2019-03-26 249 浏览
最近喺元朗食到一間質素唔錯嘅拉麵小店😆呢間拉麵店就喺舊b仔隔離,其實都唔算特別難搵。全店有四款拉麵選擇,今次叫咗索價最高嘅限定隠🍜其實我食拉麵絕對係喜歡重口味嘅,所以猶豫湯底濃度揀正常定濃好,最後都決定試吓正常😂湯底濃度揀咗正常,但食落湯底都已經幾濃郁!湯底味道幾啱我口味🤤屬於中上水準。麵條硬度揀咗硬。因為我本身都鐘意食硬身啲嘅拉麵,同埋我預自己手機食先要影一陣相先開始食🤣.限定隠拉麵本身就包一隻溏心蛋。溏心蛋同叉燒都好食!叉燒有兩大塊,每塊都有手掌咁大,厚度適中。重點係叉燒望落肥瘦平均,食落口肉質非常鬆化,有少少入口即融嘅感覺!呢兩塊叉燒好好食呀😆.最平嘅豚骨拉麵$68就有交易,冇加一,真係算抵食。不過$68豚骨拉麵本身就冇包溏心蛋,記得要額外加錢要隻呢😋
最近喺元朗食到一間質素唔錯嘅拉麵小店😆
呢間拉麵店就喺舊b仔隔離,其實都唔算特別難搵。

全店有四款拉麵選擇,今次叫咗索價最高嘅限定隠🍜

限定隠拉麵本身就包一隻溏心蛋。

溏心蛋同叉燒都好食!

叉燒有兩大塊,每塊都有手掌咁大,厚度適中。

呢兩塊叉燒好好食呀😆
最平嘅豚骨拉麵$68就有交易,冇加一,真係算抵食。
不過$68豚骨拉麵本身就冇包溏心蛋,記得要額外加錢要隻呢😋
2019-03-15 175 浏览
係元朗想食拉麵就試咗呢一間。嗌咗一個好似係季節限定嘅鰹魚豚骨湯底,個湯底比想像中油,好似冇乜味,唔會想飲,食耐咗會覺得膩。另外嗌咗雞軟骨餃子,對比起拉麵餃子好食好多。
係元朗想食拉麵就試咗呢一間。

另外嗌咗雞軟骨餃子,對比起拉麵餃子好食好多。

2019-03-14 155 浏览
餐廰門面不大,只有三張四人枱和一張長bar枱。枱上有落單紙同筆,每人有獨立一張落單紙,會係張單寫埋湯濃淡度、麵軟硬度,配料要求等。兩個人就叫左限定隠$88同埋白隠$68各一碗,而兩碗都揀麵身正常同湯正常。白隠:係用豚骨濃湯湯底,湯頭好厚好濃郁,湯底入面有好多木耳同荀,麵條比較幼身。拉麵配上兩塊叉燒半肥瘦叉燒,入口肉質鬆化,層次分明,而且油脂豐富。限定隠:湯底係鰹魚豚骨,湯底入面同樣有好多木耳同荀,濃湯夠香夠濃,仲有一隻左味付玉子,切開左一半,見到好夠流心。不過自己就不太好鰹魚味,所以感覺豚骨濃湯比較好。湯底唔會好油膩既感覺,不過限定隠既叉燒略嫌有少少硬。

白隠

限定隠

2019-02-27
白隠
2019-03-13 137 浏览
又黎食拉麵啦☺️點左「白隱」即係豚骨濃湯😌可揀麵嘅硬度😉湯嘅濃度拉麵揀左硬身😀好有嚼口湯一定揀最濃😂掛湯程度甚高店員小心地端上拉麵🤲🏻細心提醒一下小心熱豚骨湯超濃嘅豚骨味道😜黏黏的每次黎到除左食拉麵🍜燒豬軟骨係另一必點👆🏻豬肉同軟骨一比一😳肉質軟腍鬆化軟骨炆得好有膠質😋連軟骨都非常入味飯又粒粒分明🍚配埋個燒汁仲正一口豬軟骨🐽一口飯🤤好味道拉麵食唔飽嘅🤭不妨叫個迷你燒豬軟骨飯試試啦🤑$25
又黎食拉麵啦☺️

一口豬軟骨🐽一口飯🤤好味道
拉麵食唔飽嘅🤭
不妨叫個迷你燒豬軟骨飯試試啦🤑$25
2019-03-05 164 浏览
今日為咗探一個生左BB嘅媽媽終於去咗久違嘅元朗區域見一個人落左輕鐵悶悶地就去搵嘢食喺河邊搵到有一間隱世嘅拉麵店一個人入到去都好warm咁馬上招呼我雖然鋪面唔大但都用心裝修過我一個人坐吧枱本身鍾意食辣嘅我想嗌赤隱但見到限定隱會有味付玉子送所以就要左限定隱樓下湯同面都各有唔同選擇我兩樣都叫咗正常冇特別濃嘅湯冇特別硬嘅面難得食一次拉麵仲想嗌多一個小食見到有我至愛紫心香芋丸馬上毫不猶豫咁嗌左真係要讚一讚嗰度員工嘅體貼本身拉麵店比我嘅大多數都係冰水佢見到我拎一盒藥出嚟馬上就問我要唔要一杯暖水比我食藥真係10分加分係等待嘅期間會見到廚房準備嘅嘢食我見到啲香芋丸係即時新鮮落去炸拉麵上菜湯底超級濃有好重份量嘅豬骨湯好Rich而蛋都做得10分出色配料佢做得好細心切得特別細個面底仲要係我最鍾意嘅幼麵非常好
今日為咗探一個生左BB嘅媽媽

配料佢做得好細心切得特別細

個面底仲要係我最鍾意嘅幼麵

非常好
2019-03-05 133 浏览
上次已經想嚟試,就咗男朋友食車仔麵😤今次到佢陪我食拉麵😆.#鰹魚豚骨湯拉麵 ($88)😋好味指數:(7/10)叉燒x2 蔥 蒜 荀 木耳今期嘅限定係呢款,一於試下啦☝🏻麵質我揀咗正常,而湯就選擇咗濃😛雖然平時鍾意食硬身少少嘅拉麵,不過覺得揀正常的話呢個硬咗小小🤔亦唔算好掛湯🤔湯底飲落去幾濃厚🤤幾香魚同豚骨味😛但食完都有小小頸渴🤣叉燒肥瘦均勻,溏心蛋亦都做得唔錯😙.#燒豬軟骨飯 ($55)😋好味指數:(7/10)個碗真係勁大😂望落個飯好細,開頭覺得一定唔夠飽,點知未食哂飽飽地😎豬軟骨嘅份量都幾多,而且食落去都好淋😍不過唯獨是係啲汁少咗啲🤔
上次已經想嚟試,就咗男朋友食車仔麵😤今次到佢陪我食拉麵😆
#鰹魚豚骨湯拉麵 ($88)
😋好味指數:(7/10)
叉燒x2 蔥 蒜 荀 木耳
今期嘅限定係呢款,一於試下啦☝🏻
麵質我揀咗正常,而湯就選擇咗濃😛
湯底飲落去幾濃厚🤤幾香魚同豚骨味😛但食完都有小小頸渴🤣
叉燒肥瘦均勻,溏心蛋亦都做得唔錯😙
#燒豬軟骨飯 ($55)
😋好味指數:(7/10)
2019-03-03 126 浏览
窮遊香港-隱世拉麵小店👍🏻.先講講廢話....話說就黎去日本旅行又可以試食下東京既日本拉麵(✌🏻我要食哂全日本既拉麵)話說係香港食過十幾廿間拉麵但過左一排 又好難記起每間既分別其實香港好多拉麵唔錯既....所以就開個ig順便記錄下啦.今日講既呢間 質素ok但又平過油尖旺$80-100起跳但呢間就比較遠係元朗 最平$68姐仲要外賣加$10有3粒小丸子 cp值好高.呢間拉麵有得跟自己喜好去選擇軟硬濃度等等 加分⭐️白隠。豚骨濃湯拉麵$68咩都選擇左正常👍🏻2片叉燒薄切 肥瘦適中 好食 🤔但真係幾薄👍🏻湯底好濃豬骨味 🔥最後會有小小骨髓味👍🏻湯底唔油 (我個人唔鐘意太油 加分)👍🏻麵份量夠 軟硬適中.⭐️章魚小丸子$30 5粒入都主要係粉漿 同2-3粒小章魚👍🏻外皮夠脆 表面有醬油但$30 5粒 cp值唔高但外賣$10加3粒 就超抵啦.#麺屋隠 (元朗)地址:元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下5號舖.⭐️評分:味道:4/5環境:3.5/5 小店 日式風格 位唔多服務:5/5 一坐低 有禮 仲要即刻比杯冰水你 加勁多分衛生:4/5抵食:4/5
窮遊香港-隱世拉麵小店
👍🏻
先講講廢話....
話說就黎去日本旅行
又可以試食下東京既日本拉麵
(✌🏻我要食哂全日本既拉麵)
話說係香港食過十幾廿間拉麵
但過左一排 又好難記起每間既分別
其實香港好多拉麵唔錯既....
所以就開個ig順便記錄下啦
⭐️白隠。豚骨濃湯拉麵$68
咩都選擇左正常
👍🏻2片叉燒薄切 肥瘦適中 好食 🤔但真係幾薄
👍🏻湯底好濃豬骨味 🔥最後會有小小骨髓味
👍🏻湯底唔油 (我個人唔鐘意太油 加分)
👍🏻麵份量夠 軟硬適中
⭐️章魚小丸子$30 5粒
入都主要係粉漿 同2-3粒小章魚
👍🏻外皮夠脆 表面有醬油
但$30 5粒 cp值唔高
但外賣$10加3粒 就超抵啦
#麺屋隠 (元朗)
地址:元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下5號舖
⭐️評分:
味道:4/5
環境:3.5/5 小店 日式風格 位唔多
服務:5/5 一坐低 有禮 仲要即刻比杯冰水你 加勁多分
衛生:4/5
抵食:4/5
2019-02-20 236 浏览
呢日黎元朗搵朋友💓佢帶左我黎呢間隱世拉麵店🍜選擇唔算好多但好食嘅野貴精不貴多,right?😆.我喉嚨有啲唔舒服所以就唔食辣喇揀左「限定隱」🍜幾鐘意佢個湯底☺️濃厚嘅木魚味👍🏻.平時去食拉麵通常都有得揀麵嘅軟硬度🥢但我第一次見可以揀埋湯嘅濃厚度😳我覺得老闆好細心💓一款麵可以滿足到重口味嘅我同埋「淡口」朋友嘅口味😆👍🏻.飲品方面🥂有一般嘅汽水、有Asahi🍺🥤仲可以揀3.6牛乳🤤啱曬我呢啲唔飲汽水嘅「小朋友」 🥤.整體黎講,覺得呢間拉麵小店都唔錯☺️☺️從老闆設計餐單、選購飲品種類方面🙏🏻,都睇到佢希望將餐廳營造成一個任何年紀都適合的用餐地方💓下次再去會想試埋赤隱🌶🌶
呢日黎元朗搵朋友💓
佢帶左我黎呢間隱世拉麵店🍜
選擇唔算好多
但好食嘅野貴精不貴多,right?😆
我喉嚨有啲唔舒服

但我第一次見可以揀埋湯嘅濃厚度😳
我覺得老闆好細心💓
一款麵可以滿足到重口味嘅我同埋「淡口」朋友嘅口味😆👍🏻

飲品方面🥂
有一般嘅汽水、有Asahi🍺🥤
仲可以揀3.6牛乳🤤

啱曬我呢啲唔飲汽水嘅「小朋友」 🥤

整體黎講,
覺得呢間拉麵小店都唔錯☺️☺️
從老闆設計餐單、選購飲品種類方面🙏🏻,
都睇到佢希望將餐廳營造成一個任何年紀都適合的用餐地方💓
下次再去會想試埋赤隱🌶🌶
2019-02-17 176 浏览
好有日本feel gee 拉麵店,但鋪細,位置不多。 餐牌得兩頁,冇咩選擇。 限定係鏗魚湯底,但上次黎食左覺得唔太特別,所以今日都係叫番最普通果款。叫左白隱拉麵,豬軟骨飯同埋小丸子。 拉麵個湯底都濃味,食完唔覺太多味精,冇超級頸渴,好香蒜味。 叉燒冇入口即融但都有80 分,偏肥。 個飯真心難食🤦🏼‍♀️果然不應叫拉麵以外的東西。章魚小丸子外脆內就冇乜料,勝在熱辣辣,多柴魚,不過30蚊價錢不值,而家好油,食曬個碟全部都係油。

個飯真心難食🤦🏼‍♀️果然不應叫拉麵以外的東西。

2019-02-16 93 浏览
雖然呢間拉麵店店名講到自己好隱世咁~~其實佢就喺舊B仔附近對正大坑渠所以一d都唔難搵😇 限定鰹魚豚骨湯拉麵 $88首先試左個限定拉麵~係鰹魚豚骨湯拉麵揀左濃湯硬麵湯底果然幾濃郁!!兩件叉燒都好大片肥瘦適中脂肪竟然有少少入口即溶感覺 充滿油香!!!!最正係溏心蛋非常入味😍唯一挑剔之處係麵條冇想像中咁掛到湯~雞軟骨餃子 $30係平日較少食到既款式~雞軟骨充滿爽脆口感煎得幾香口仲有陣陣蔥香配上餃子汁都唔錯!!!😋
雖然呢間拉麵店店名講到自己好隱世咁~~
其實佢就喺舊B仔附近對正大坑渠
所以一d都唔難搵😇

限定鰹魚豚骨湯拉麵 $88
首先試左個限定拉麵~
係鰹魚豚骨湯拉麵
揀左濃湯硬麵
湯底果然幾濃郁!!
兩件叉燒都好大片肥瘦適中
脂肪竟然有少少入口即溶感覺 充滿油香!!!!
最正係溏心蛋非常入味😍
唯一挑剔之處係麵條冇想像中咁掛到湯~

雞軟骨餃子 $30
係平日較少食到既款式~
雞軟骨充滿爽脆口感
煎得幾香口