2018-12-14 157 浏览
晚上突然想食碗熱騰騰嘅把拉麵,就去了一間有帶點日本小店嘅外貌拉麵店。不用等位就可以坐下。太好。店內都帶着一點點小店的感覺。拉麵種類不多。主要有三款。醬油湯底,味增湯底,辣味增湯底。我吃不到辣的,所以就點左一碗炙熱味噌拉麵。話咁快就送上一碗熱騰騰的拉麵。有我喜歡的蔥花同竹筍😍 每次食拉麵,我最期待的,就是那幾片的竹筍🤩至於麵方面,佢係粗麵。由於佢個湯底頗濃同杰身,可以掛向麵條上。所以配上粗麵是不錯的配搭。叉燒也不錯,不會太肥膩,肉質亦好林。但我覺得個湯略為油左少許。下次如果再來的話,會想試下辣味噌呢。感覺上冬冬地食會不錯。

我吃不到辣的,所以就點左一碗炙熱味噌拉麵。

下次如果再來的話,會想試下辣味噌呢。感覺上冬冬地食會不錯。

2018-12-03 185 浏览
之前經過幾次,一直都無機會試下.. 今日終可一試了!!!佢地個Menu唔算有好多款拉麵, 都只係果3款~同埋另外一啲小食..最後我地每人叫左一款拉麵同炸雞~炙熱醬油拉麵 $80食落醬油味都幾濃郁,但又會覺得太油膩,拉麵份量適中,麵條較粗,但食落口感十足,不錯!炙熱辣味噌拉麵 $85朋友叫左普通辣,湯底味道不錯! 自家製炸雞 $55炸雞都夠大件, 外皮炸得好香脆,而入面既雞肉彈牙有口感~ 配埋沙律醬,都好Yummy!
之前經過幾次,一直都無機會試下.. 今日終可一試了!!!

最後我地每人叫左一款拉麵同炸雞~
炙熱醬油拉麵 $80
炙熱辣味噌拉麵 $85
朋友叫左普通辣,湯底味道不錯!
自家製炸雞 $55
2018-11-30 121 浏览
愛上咗食拉麵 佢放晏晝嘅時候十一點喺灣仔區唔同嘅拉麵店睇下有冇啲好食嘅拉麵 今日去到呢一間就冇拉麵開頭嘅實都好想入去因為見到佢門口個涼伴同行嘅烈火已經畀佢吸引住個心一直想試下究竟用熱鑊炒嘅拉麵檔第究竟係咩一回事門口一入去就有師傅同店員同你好大聲咁打招呼而且仲會同你點頭感覺非常之有熱誠同埋 親切因為香港好多其他拉麵店點完都好似好老鳳咁同你打招呼 唔係真係出自真心。呢間鋪頭嘅地方唔嚟大概只有二十零個位不過錯落去到上司舒服器有好多其他嘅拉麵店只有吧台就坐得比較闊落同埋書城呢度有三款: 味噌,醬油同埋辛辣味 唔使講北海道嘅拉麵當然要試下佢嘅味噌拉麵。大約等咗五分鐘可以入上台, 上台嘅時候已經聞到陣陣濃香。 個湯頭充滿嘅鹹香同埋小焦香可能就係因為炒過嘅緣故 所以先可以放到現時嘅感香而且在是第二彈嘅時候就發覺到原來隨便擺一豬肉碎粒唔怪得知食落去會有一陣淡淡嘅豬肉香味呀!!!佢哋嘅配菜亦都非常之多有叉燒臘叉燒蔥同埋芽菜;不過叉燒就比較淺色咗啲冇我之前去其他拉麵食咁會有如果小國嘅效果 叉燒粒亦都非常之普通好似食咁瘦肉煲湯瘦肉一樣 不過芽菜就做得非常出色雖然先經炒作而且針筒打氣仍然保持到爽口嘅口感就得非

佢哋嘅配菜亦都非常之多有叉燒臘叉燒蔥同埋芽菜;不過叉燒就比較淺色咗啲冇我之前去其他拉麵食咁會有如果小國嘅效果 叉燒粒亦都非常之普通好似食咁瘦肉煲湯瘦肉一樣 不過芽菜就做得非常出色雖然先經炒作而且針筒打氣仍然保持到爽口嘅口感就得非常之唔錯喎 麵條日都用咗雞蛋嘅曲奇索曬珍湯嘅味道所以呢個麵條亦都非常之凡納入味

不得不提佢哋會有一個咖哩味噌分原來仲要係期間限定加咗落去之後成本拉麵又變咗好似話你到底一樣 非常之惹味 可惜已經好飽啦如果唔係呢個時候配上一碗白飯簡直係錦上添花。

不過溏心蛋就好似唔夠流心,還未夠入味可以再好D

總結衣間北海道拉麵 喺香港屬於小數嘅味噌拉麵 不過可能由於香港人比較接受 清淡嘅豬骨湯同埋 雞湯拉麵所以對北海道呢種有偏重口味小小嘅拉麵就會有少少抗拒。
不過如果你想天氣警告之後識玩一定要用都可以唔使著

下次再試下章魚燒同餃子,可能又有驚喜???
  • 炙熱味噌拉麵
2018-11-16 142 浏览
同友人黎到灣仔上堂前搵野食,係利東街隔離見到有拉麵店就入去嚐試下。店鋪裝修簡單,但入面座位只有十張左右,坐有小小迫。食物方面種類少,有三款拉麵和一款限定拉麵。我地叫左碗炙燒味噌拉麵同醬油拉麵。小食就餃子。等待時間約十分鐘,先上餃子,再等幾分鐘先有拉麵。可能人手不足不啲慢。餃子$45餃子食落香口,皮簿,味道唔錯,煎得剛好,唔太燶。味噌拉麵$80拉麵軟硬到剛好,湯底濃,但有啲油,叉燒只有一塊和兩三舊叉燒粒。而友人的醬油拉麵一樣,但湯底略為喊。

餃子$45
餃子食落香口,皮簿,味道唔錯,煎得剛好,唔太燶。

味噌拉麵$80

2018-10-14 155 浏览
The soup base was delicious and I love the texture of the noodles!The pork slices were delicious but I think could provide a little more meat next time!I LOVED IT regardless.
I LOVED IT regardless.
2018-10-14
  • Spicy Ramen
2018-09-13 216 浏览
今日同同事出去食lunch經過哩間拉麵店,望到佢出面個餐牌有款拉麵叫炙燒味噌拉麵。味噌之前都聽人講過營養價值好高,能夠預防同治療便秘、腹瀉、肩膀痠痛、高血壓、癌症等問題。咁健康,碗麵賣相都唔錯,所以決定一試。上菜速度都幾快,先上嘅喺餃子,餃子煎到少少燶邊,望落都幾吸引,不過餃子皮太淋,裡面肉質鬆散,口感味道都好一般,好失望。拉麵黎喇!湯底色澤光鮮,睇個湯底咁結應該花左好多時間餚製而成。的確啖湯好濃味,喺重口味先岩,感覺好重味精,好涸喉。唔知味噌本身喺咪咁,我就唔太鐘意。不過拉麵都幾彈牙,叉燒都夠淋。不過拉麵個湯底唔掂,其他地方再好都好難補救。哩到都有其他款式嘅拉麵,有機會再黎會轉食其他。

侍餃子

哩到都有其他款式嘅拉麵,有機會再黎會轉食其他。
炙燒味噌拉麵
2018-09-13
2018-08-22 153 浏览
每次行過呢間拉麵店都好想試下!見師傅係度keep住燒叉燒真係好attractive ❤️❤️ 今晚終於嚟食到啦!拉麵店比較細,但坐位幾舒適💪🏻💪🏻 因為未食過所以就嗌左個signature 醬油湯底($80)🐿🐿 湯底好濃厚,充滿肉汁香氣🤤叉燒更係燒得若味,肥肉唔會好多😌 仲有好多叉燒粒粒,食落又腍又香❤️❤️ 麵底算幾多下!係粗麵type~比較有咬口🦀🦀 半熟蛋好出色,蛋黃流心到爆,好順滑👍🏻👍🏻 小食方面要左個章魚燒🐙🐙🐙 細細粒,味道正常,新鮮整熱辣辣!如果加番木魚就更好啦👻👻 另外加左炸雞,好香脆!又夠大件,肉好嫩滑🤑🤑皮又唔會太多炸粉,所以冇咁油膩 枱上已有凍水供應,好貼心😈

今晚終於嚟食到啦!拉麵店比較細,但坐位幾舒適💪🏻💪🏻

湯底好濃厚,充滿肉汁香氣🤤叉燒更係燒得若味,肥肉唔會好多😌
半熟蛋好出色,蛋黃流心到爆,好順滑👍🏻👍🏻

枱上已有凍水供應,好貼心😈
2018-08-21 67 浏览
係附近做野咁耐都未曾食過呢間人氣拉麵,因中午通常要排隊,今晚難得早收工就嚟食下啦! 拉麵主打3款,夏天更有限定冷麵添😀😀 小食都有幾款,算幾多元化呀(^^) 我地就要左個辛辣味拉麵($85)👍🏻怕太辣要左小辣,另加左半熟蛋、紫菜、芽菜⭐️⭐️ 拉麵係比較曲同粗身款,食落特別彈牙,掛湯亦更多💪🏻 半熟蛋剛剛好,流心蛋真係冇得輸👅另外叉燒肥痛適中,入面仲有d叉燒粒!加埋芽菜豐富到不得了🤤🤤 湯底十分濃郁,小辣食落舒服ge👨🏻‍🍳 值得一提係麵會加上好好好多蔥,如果不喜歡濃味嘅就要嗌走啦! 小食方面加左炸雞🐿炸得香脆但唔會好油膩,雞肉依然係嫩滑多汁,唔會干左! 另外飲品就加左15蚊要抹茶🍵

我地就要左個辛辣味拉麵($85)👍🏻
半熟蛋剛剛好,流心蛋真係冇得輸👅
值得一提係麵會加上好好好多蔥,如果不喜歡濃味嘅就要嗌走啦!

另外飲品就加左15蚊要抹茶🍵
2018-08-20 70 浏览
今晚做到7點幾先收工,有少少攰但都諗住同同事食埋晚餐先返去最近好想去日本,冇得去唯有起香港醫下相思病起灣仔搵到呢間拉麵店,隱藏於眾多食肆中,未算好顯眼,但味道又唔錯喎Menu雖然唔算太多款式,但都足夠我選擇我要左個炙熱醬油拉麵,加配叉燒同半熟蛋睇落賣相好精緻開胃,係日本既感覺啊先試一試個湯頭,醬油味都幾濃郁,但又唔見覺得油膩,同出面食既唔同拉麵份量都幾多,而且麵條較出面食既粗,食落口感十足,而且有飽足感我最欣賞個半熟蛋,煮得剛剛好,帶少少流心2個人再叫左個小食,侍餃子煎得外表香脆,內裡餡料都幾多而且四十幾蚊有5隻,都幾抵食飲品我要左啤酒,麥味都幾香食拉麵配啤酒都幾爽收工食個靚飯,聽日再搏殺過!
今晚做到7點幾先收工,有少少攰
但都諗住同同事食埋晚餐先返去
最近好想去日本,冇得去唯有起香港醫下相思病

Menu雖然唔算太多款式,但都足夠我選擇
我要左個炙熱醬油拉麵,加配叉燒同半熟蛋

睇落賣相好精緻開胃,係日本既感覺啊
我最欣賞個半熟蛋,煮得剛剛好,帶少少流心

2個人再叫左個小食,侍餃子
煎得外表香脆,內裡餡料都幾多
而且四十幾蚊有5隻,都幾抵食

飲品我要左啤酒,麥味都幾香
食拉麵配啤酒都幾爽
收工食個靚飯,聽日再搏殺過!
2018-08-15 86 浏览
今晚7點幾先起灣仔收工同同事諗住食埋dinner先返屋企起春園街見到呢間拉麵店門口招牌都幾醒目於是入去試下雖然店面唔算大但裡面既裝修都好企理乾淨有幾人枱 亦都有單人座位就算一個人黎食都唔會覺得尷尬款款拉麵都好吸引下午茶餐都好抵食晚餐有炙熱味噌拉麵、辣味噌拉麵,同埋醬油拉麵可以選擇要左大推既味噌拉麵另外加叉燒同半熟蛋份量都唔少先試湯底味噌湯香濃而不膩香口得黎又唔會咸可以連湯都飲埋拉麵比出面食既粗身食落好有咬口而且每條麵都可以掛起味噌湯叉燒都有幾多塊 好嫩滑 溏心蛋半熟 食落口感好rich食完成碗真係幾飽幾滿足但同事話想食炸雞於是又share左碟炸雞炸得外表香脆內裡雞肉鮮嫩唔會鞋配沙律醬食一流裡面係淡淡既粉紅色飲飽食醉既一餐~都幾多打工仔收工黎食推薦比大家!
今晚7點幾先起灣仔收工

有幾人枱 亦都有單人座位
就算一個人黎食都唔會覺得尷尬

款款拉麵都好吸引
下午茶餐都好抵食
晚餐有炙熱味噌拉麵、辣味噌拉麵,同埋醬油拉麵可以選擇
要左大推既味噌拉麵

裡面係淡淡既粉紅色
飲飽食醉既一餐~都幾多打工仔收工黎食
推薦比大家!
2018-08-13 65 浏览
灣仔玩具街行去中環方向下一條街叫春園街,有一間日本拉麵店,雖然唔係我食過最好食,但都係今季我覺得最好味嘅一間😋呢間拉麵款式唔多,基本上得味噌及醬油兩個湯底,專心炮製,味道獨特,🍜炙熱味噌拉麵🍜炙熱辣味噌拉麵,有普通、大辣、激辣😱選擇,及🍜炙熱醬油拉麵;我揀左炙熱味噌拉麵,配料可任意加配叉燒、半熟蛋、牛油、紫菜、香蔥、筍、粟米及芽菜,價錢由$10-$15,而原本碗拉麵已有兩大塊义燒、半肥瘦义燒粒、一些香蔥、筍及芽菜,我只加一隻半熟蛋,蛋原隻上,切半後都算流心,湯底濃,麵質彈,分量多,如果大胃王怕唔夠飽,可加$10加大1.5倍個麵底,再唔夠亦只需$15就可加大2倍麵,正常已經覺得好多,不過我都好好奇,加大2倍麵底,個碗有幾大😆如果感到义燒拉麵太單調,有三款出色小食提供,自家製炸雞、侍餃子及炸章魚燒,我今次都叫左客侍餃子,味道都好食🥟飲品High Ball 唔係道道有,叫左一杯,淡淡威士忌味,啱lunch time快速輕鬆下🥃另外想講,間舖唔大,得十幾二十個位,有D似港式雲吞麵舖格局,但小小地方都可以好窩心,有凍水、杯、紙巾、來自印度Garam Masala 咖哩香料已好好,最體貼係有一次性

另外想講,間舖唔大,得十幾二十個位,有D似港式雲吞麵舖格局,但小小地方都可以好窩心,有凍水、杯、紙巾、來自印度Garam Masala 咖哩香料已好好,最體貼係有一次性髮圈供應,俾D女仕响大熱天時用餐,可以束起頭髮,食得自在,抵讚👏🏼

2018-08-11 1972 浏览
<灣仔好好味既拉麵>🍜😍呢間喺灣仔既麺匠 真武咲弥 有時經過春園街想試好耐 今日終於有時間去試啦😆 餐廳主要係食味噌拉麵 仲有兩三款小食 都好好味 😍 menu點拉麵既紙 可以自己選加麵底 🍜 同加料 飲品等 同日本一樣👍🏻🍴侍餃子 45 蚊🐷🥟餃子有五粒 飽皮比較爽 底層煎到有 d香脆 入面既豬肉 juicy 🐖切得夠碎有口感 點埋醋都唔錯😆🍴自家製炸雞 55 蚊🐤🔥炸雞大大件🐥 外面皮好香脆 入面既雞肉彈牙有口感 🐤 點埋沙律醬仲正🍴炸章魚燒 40 蚊🐙🔥6粒章魚燒 出面好香脆值得讚賞 中間保留軟熟既麵粉 而最入既章魚好彈牙 夠爽口 正🐙 🍴炙熱味噌拉麵 80 蚊🍜加叉燒 15 蚊🐖加大半個麵 10 蚊因為我加大左麵 所以個碗都大 d . 湯底一睇就知勁濃 個味噌味好出😄 麵係比較彈牙黃色既拉麵 幾有咬口 唔知係咪加大左麵既原因 所以入面 d芽菜🌿 葱花 筍同叉燒粒🐖都多左勁多 落足料 叉燒由一塊加到三塊 望到都開心😄 叉燒肥瘦適中 幾有口感同豬肉味 唔錯🐖 整體都好味 👍🏻🍴炙熱辣味噌拉麵 🍜大辣🌶 85 蚊加半熟蛋🥚 11 蚊辣湯底 雖然係大辣 但其實辣味一般
<灣仔好好味既拉麵>🍜😍

加叉燒 15 蚊🐖
加大半個麵 10 蚊

🍴炙熱辣味噌拉麵 🍜大辣🌶 85 蚊
加半熟蛋🥚 11 蚊
辣湯底 雖然係大辣 但其實辣味一般 湯底除左辣外 味噌味偏咸 麵係黃色粗身好爽口嗰類 都幾彈牙 😃主角叉燒肥瘦適中 豬肉味都夠🐷 仲有好多葱花🌿爽口既筍仲有新鮮芽菜點綴 底層仲有好好切成方形既叉燒粒 夠哂煙靭 盡吸辣味噌湯汁 仲有香甜既流心蛋🥚唔錯😃

#ramen #拉麵 #叉燒 #餃子 #炸雞
Score 平均分 <7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#麺匠真武咲弥 麺匠真武咲弥
灣仔春園街10號
~~~~~~~~~~~~

2018-08-11
2018-08-09 64 浏览
今日响灣仔食晏,見到呢間日式料理小店在門口玻璃牆內嘅廚房煮嘢食煮到火光熊熊,穫氣十足,於是入去是旦食。叫左碗醬油拉麵($80),雖然拉麵本身已經有义燒同埋粟米粒等等配料,因為實在肚子餓,所以都另外加錢要左香蔥、芽菜丶紫菜,只係每樣額外比多$10,落單冇耐又見到廚房火光熊熊,穫氣十足咁煮緊拉麵,碗麵大大碗熱騰騰放左喺我面前,第一件事先飲啖湯底,但啲湯實在非常非常熱,應該喺剛才火光熊熊整個湯底同麵,所以先至咁滾熱辣,醬油湯底黑漆漆,原本諗住喺好咸嗰隻,入口發覺一啲都唔咸,非常好味道。香葱切碎放在麵上,加埋啲熱湯一齊入口,正。芽菜仔新鮮爽口,撈埋同啲麵一齊食入口,麵條煙筋之餘中間有爽口芽菜一齊食,夠過癮。最後成碗麵連埋湯都比我KO左。
香葱切碎放在麵上,加埋啲熱湯一齊入口,正。
最後成碗麵連埋湯都比我KO左。
2018-08-08 50 浏览
一個人食午餐有什麼選擇,到了這間拉麵吃,拉麵店平常也有一些人排隊,應該會不錯吧。餐廳竟然沒有豬骨湯底的拉麵,它推行的是醬油拉麵或是味噌拉麵,我個人便選擇了醬油拉麵,然後加了粟米。下單的時候店員說原來拉麵沒有蛋的,問我需不需要加蛋,想想來,吃拉麵不吃半熟蛋糕上有點奇怪,所以也加。一個拉麵不夠一個男孩吃不飽我另外加了唐揚炸雞作小食,55年的唐揚炸雞有5塊價錢不算太貴。 作為炸雞不會炸得太乾,咬開的時候有一點雞汁流出,作為炸雞做得好出色。拉麵由於不是用豬骨湯底,比起平常吃的感覺沒有那麼油,配合粟米可以吃拉麵沒有菜的一個缺點,而且鹽不會過多令到一日的鹽度超標,除了一大片叉燒外,另有兩舊小的豬肉,總體來說非常不錯。

2018-08-07 48 浏览
拉麵一直都係我最愛嘅食物所以今次提到灣仔都要試一試呢度嘅拉麵咁每一間嘅拉麵其實質素都唔會話差好遠咁今次係第一次是呢間拉麵首先拉麵有3種湯可以揀分別就係面豉,辣面豉同埋醬油湯咁我今次都試試咗個辣面試湯佢都有三種辣度俾你揀,咁第一次食就試吓最普通首先湯底非常之濃郁適合重口味人士而且用料都好講究再加上拉麵嘅爽口度十分之高小食我會推介日式炸雞炸雞因為皮脆內軟而且入面仲保持多陣食起上嚟唔會覺得好肥膩所以我都會推介Service都做得幾好會有專人同你跟進單所以我哋有一個半鐘到成手係落單之後15分鐘內會出到嘢食淨係呢一點好多食肆都未必做到呢個承諾同埋保證所以呢個都係我另一個推介嘅原因

• 炙熱味噌拉麵