2019-09-18 354 浏览
 今日約左阿DD,佢上個月生日一直都未有時間同佢食飯,今次來左旺角,呢個中心點永遠都係最方便大家既。呢間麵麵,我上OPENRICE見到好多食COMMENT都唔錯,而且好像幾特別,所以一於來食下新奇野。呢度在著名的726,呢幢好多野食既大廈的一樓就係,所以唔駛排隊等LIFT就可上到來。環境好好,D位好寬鬆坐得好C服,唔駛好似其他MK既餐廳逼逼的。一坐下服務人員奉上一小杯龍蝦湯,可能佢地係想推廣呢個湯既餐,不過我就麻麻地,所以都係對佢地既花膠湯底比較有興趣,我點左極尚灸宴料理奪餐$98,仲可以特價加$13元飲特飲。講番個魚烏冬,真係好特吃,魚麵就食得多,粗粗的烏冬就真係第一次見。質地軟軟的,好棉,見到店內介紹說明魚烏冬的殿粉質好少,所以我估對有糖尿的人而言,係一個好好的食物。湯或真係冇得彈,唔係味精而且不太咸,另外有兩條魚卷,一大只魚餃,魚蛋。配上特別自家辣油,真係好正呀~!!!明白點解有咁多LIKE了!阿DD就喜歡牛,所以呢個安格斯牛肉濃魚湯魚烏冬就O岩曬佢,好多牛肉,湯及烏冬同我的都係一樣,正。呢個魚皮NACHOS ON THE BOAT,我一見到就好想試,呵呵真係好正既廣東+MEXI

呢個魚皮NACHOS ON THE BOAT,我一見到就好想試,呵呵真係好正既廣東+MEXICAN FUSION, 做到好似平時西餐食個D,魚皮都係好脆,是焗出來的,所以好熱咁食就最脆卜卜了。

特別飲料是凍海鹽焦糖咖啡,大大杯又係好抵飲,叫餐就真係抵, 只需$13。

非常滿意今次的新嘗試,証明OPENRICE的係搵食好幫手呢~!
2019-09-17
2019-09-17 34 浏览
友人食量細,又想食清清地既野,就簡左係呢間食下午茶當飯🤣友人叫左魚皮餃烏冬,我就叫左魚蛋魚卷烏冬。我果碗配料都算多,3粒魚蛋3個魚卷,但味道就一般般,感覺似冰鮮,但佢個湯底又幾出色,一飲落去feel到魚味重,湯頭呈奶白色,感覺熬左好耐。$38來講,我覺得都抵食!
2019-09-17 27 浏览
有香烤牛西冷湯漬飯料理$170價錢係左少少,但你試過佢個湯就知有價值。因為佢用既係龍蝦湯好先甜好濃龍蝦味,而且飲完唔口乾冇味精。佢牛肉既份量都多而且西冷煎得岩岩好唔會好似擦子膠咁。脆雞扒魚烏冬$72一黎到忍唔住飲淡湯先,湯都好有魚味同清甜味,再試下魚烏冬,好彈牙一食就食得出係新鮮整既,面質係唔可以放好多日既新鮮烏冬。值得一試👍👍👍避風塘雞翼沙律$42出面好多雞翼都唔會做避風塘味因爲材料多同複雜。所以我決定叫一下試,而且佢有配沙律,價錢都ok,黎到時係新鮮炸起,佢都係有避風塘味,但我覺得沙律更吸引佢個汁應該係西柚汁好好味。一入去坐低侍應就放低龍蝦湯比我試一試,介紹下佢地既漬飯。所以我最後都叫左,服務有禮👍
有香烤牛西冷湯漬飯料理$170

脆雞扒魚烏冬$72
值得一試👍👍👍

避風塘雞翼沙律$42

2019-09-17 26 浏览
今日幾位閨蜜又相約下午茶了餐廳位於彌敦道,在一樓遠離嘈吵馬路,但又可以從窗口望到街景,選址非常好,而且餐廳開揚,感覺好舒服唔焗促入座先送上一人一杯花茶,職員話下午茶時段才有啊看看餐牌,主打魚麵,魚烏冬,當然不能錯過炸雞翼花膠濃湯魚麵先品嚐一口花膠濃湯,奶白色濃郁的湯底先加分了,然後食第一啖魚麵後,更加加分,因為彈牙度係我第一次食到,好正,睇返原來70%係魚肉做架,不可不試。魚烏冬是50%魚肉,下次來會再試。小食點了好多款啊,真係各有特色:避風塘雞翼沙律 (夠惹味,微辣)墨魚脆脆多士配海苔薯蓉 (夠香脆)Twin魚之脆卷 (超愛這2款魚卷,必食)魚皮鮫子配柚子汁 (店內大熱,而且大大隻,有莞茜的魚皮鮫,讚)飲品: 菠蘿橙肉沙冰 (看得見的橙皮橙肉,夠味)熱桂花薏米茶 (原來可添加熱水,味道淡淡的,感覺滋潤)熱朱古力 (濃濃朱古力味,可以甜一點更好)下午茶時段人比較少,食物精緻,非常適合三五知己聚餐呢
今日幾位閨蜜又相約下午茶了

入座先送上一人一杯花茶,職員話下午茶時段才有啊

看看餐牌,主打魚麵,魚烏冬,當然不能錯過

炸雞翼花膠濃湯魚麵
魚烏冬是50%魚肉,下次來會再試。

小食點了好多款啊,真係各有特色:
避風塘雞翼沙律 (夠惹味,微辣)

墨魚脆脆多士配海苔薯蓉 (夠香脆)

Twin魚之脆卷 (超愛這2款魚卷,必食)

飲品:
菠蘿橙肉沙冰 (看得見的橙皮橙肉,夠味)

熱桂花薏米茶 (原來可添加熱水,味道淡淡的,感覺滋潤)

熱朱古力 (濃濃朱古力味,可以甜一點更好)

下午茶時段人比較少,食物精緻,非常適合三五知己聚餐呢
2019-09-15
  • 魚湯
2019-09-16 27 浏览
旺角午餐吃什麼好? 就試一試這間魚麵專門店「麵麵」吧!本來想試他們那個九宮格般的魚麵套餐,但原來只在晚餐時段供應,所以撲空了!最後叫了一份西班牙煙燻黑毛豬魚麵和一份安格斯牛肉魚烏冬。麵類可選魚麵或魚烏冬,魚麵含有70%魚肉,口感比較彈牙,像吃白魚蛋;魚烏冬就有50%魚肉,比較煙韌~兩款麵都試了後,我們都比較喜歡魚麵~另外,他們用的湯底是花膠豚骨濃魚湯,無味精又隔了油,絕對是健康之選!我們還點了個招牌小食「魚皮餃子」,餃子皮是用真正魚肉整成,頗特別。 飲品方面,午餐送檸檬茶奶茶那些。我就加錢要了一杯水果茶,水果茶很大杯,兩人分都足夠,味道則中規中矩
旺角午餐吃什麼好?
就試一試這間魚麵專門店「麵麵」吧!

最後叫了一份西班牙煙燻黑毛豬魚麵和一份安格斯牛肉魚烏冬。

兩款麵都試了後,我們都比較喜歡魚麵~

飲品方面,午餐送檸檬茶奶茶那些。

2019-09-15 268 浏览
This restaurant has been on my to go list for a while as it promotes healthy noodles (made up with 70% fish) which makes it more flavorful with less carbs and fat. We came here for late lunch today, ordered two types of noodles and two kinds of snacks & loving it! first, we picked the signature fish noodles with fishy ingreditents (fishrolls, fishballs, fish slice, fish soup) wow! The soup was delicious and without mSGs. I think it’s great for a light meal or late meal. the portion was perfect f
the portion was perfect for me and they also provide a side dish of three small snacks.
nice that they also provide a chilli sauce for those who wants to add a bit of spice for their noodles!
second, we picked fried pork with curry and creamy udon! Another great dish as everything tasted good here.
the highlight of the meal surprisingly was their fries in four ways (including fried fish sticks, sweet potatoes, potatoes and one more type of fried fish) the truffle sauce was so delicious and tasty when conbined with the fries - definitely a satisfied dish.
last but no least, we also ordered a fried squid balls with melted cheese in the middle! This was hot and yummy too, the cheese spilled out when we took a bite. Overall, I will definitely come back and recommend anyone to come and have a try!
  • 漁人樂脆
  • 魚之戀
  • 流心芝士墨魚波
  • 咖喱吉列豬扒拌魚烏冬
2019-09-15 40 浏览
726一向係我旺角既飯堂,雖然係新式商廈有三部,但有時lunch time都要等幾耐。呢日見大堂排哂長龍,就決定同朋友行樓梯上去,誤打誤撞發現一樓原來有間好野。呢間餐廳主打魚湯魚麵魚烏冬,故名思義由鮮魚整成,麵條魚肉成份佔七成,低碳低升醣之餘口感更彈牙套餐都配有三款餐前小食,胡麻昆布、一口紫薯同醃蘿蔔。其中以爽滑鮮味既昆布最為開胃,撈埋胡麻醬更香口蘿蔔口感偏稔,個人偏好爽口啲。烏冬/麵有分拌食同湯煮兩種,前者加上青瓜絲、紫椰菜同胡麻醬拌成,口感較清爽。後者充分吸收左濃香既魚湯,魚鮮味更突出。果然如報章所講,麵條口感非常彈滑,食落唔似食梗麵,而係幼身版既魚肉,細嚼完全品嘗到魚肉既鮮甜,好神奇另外再點左越南豆腐過口癮,豆腐軟嫩冰涼,淋上甜酸汁提味,同樣順喉醒胃。只能話喺其他地方未食過呢種味道呢種口感既麵。喺呢度揀咩配菜根本唔重要,精萃就在於個魚麵

餐前小吃

套餐都配有三款餐前小食,胡麻昆布、一口紫薯同醃蘿蔔。
其中以爽滑鮮味既昆布最為開胃,撈埋胡麻醬更香口
蘿蔔口感偏稔,個人偏好爽口啲。
燒安格斯牛肉拌魚烏冬

西班牙煙熏黑毛豬濃魚湯魚麵
後者充分吸收左濃香既魚湯,魚鮮味更突出。

糖心蛋越南豆腐

2019-09-15
餐前小吃
燒安格斯牛肉拌魚烏冬
2019-09-15 35 浏览
今日去左旺角食飯,朋友帶路食魚烏冬。旺角有間主打魚烏冬既鋪頭,鮮製魚烏冬,加上新鮮濃郁鮮魚湯,係旺角打響名號啦!星期日中午黎到,環境光亮整潔。我叫左咖哩吉列豬排魚烏冬。午餐有套餐,配埋小食。咖啡撈魚烏冬,好惹味啊!吉列豬排夠哂香脆,魚烏冬好爽口,咖哩與忌廉拌埋,滑溜好滋味!小食叫左避風塘雞翼,大大隻好香脆,炸蒜好重口味,雞肉嫩滑唔會乾。之後叫左魚皮餃拌上黑松露忌廉醬,松露醬香味濃,魚皮餃外層好煙韌,好香口。
2019-09-15 22 浏览
今次叫左Go Green濃魚湯魚烏冬 $68入面有南瓜、蛋、紫椰菜、豆腐、紫椰菜 魚湯飲得出應該無點落味精👍🏻 本身以為個魚烏冬彈牙 但原來唔係😳 但總括黎講都係一個清淡好選擇黎既~ 佢啲漬物都幾開胃架 酸酸甜甜咁~
今次叫左Go Green濃魚湯魚烏冬 $68

午餐與好友吃三文治,到了傍晚時份,肚子餓得打鼓,朋友突然想吃熱辣辣的魚湯麵,最後就到了「麵麵」。這裏的賣點是湯底 - 魚湯,魚湯是用上除腥烤鮮魚及秘製花膠蓉,再經9小時以上熬製而成,具養顏功效。而魚烏冬是以無/極低澱粉製成,內含豐富維他命A及D、DHA及蛋白質,無骨無腥。魚之戀濃魚湯魚烏冬這裏所有濃魚湯魚烏冬的湯底,都有兩款選擇,分別是花膠豚骨濃魚湯及魚香麻辣湯,麵食亦可選魚麵、魚烏冬或稻庭烏冬。而我點的魚之戀內裏包括: 魚皮餃、魚蛋、魚片頭、魚腐、魚肉春卷及墨魚春卷,魚湯味道鮮甜,魚味濃郁,帶有點點膠原的黏稠感,而魚烏冬口感清爽,煙韌單牙,配上自家制的魚辣醬,非常好吃。安格斯牛肉濃魚湯魚烏冬同樣選了花膠豚骨龍魚湯,不過主菜用上安格斯牛肉,牛肉肥瘦適中,入口甘香軟淋,牛肉味重,與濃魚湯的味道超搭。香口脆炸魚皮我裏確外點了炸魚皮,非常酥脆香口。泡沫玫瑰奶茶及水果紅茶奶茶口感香滑,奶味重,帶淡淡玫瑰香。而水果茶味道香甜,紅茶味濃厚,帶有陣陣果香。

魚之戀濃魚湯魚烏冬

安格斯牛肉濃魚湯魚烏冬

香口脆炸魚皮
我裏確外點了炸魚皮,非常酥脆香口。

泡沫玫瑰奶茶及水果紅茶
2019-09-14
2019-09-14 25 浏览
這間出名食魚湯魚麵的麵麵,第一次是朋友帶我去食,食過返尋味,今次就帶了老婆去食午餐,原來午餐配小食有七折,都幾抵食。菠蘿橙肉沙冰:菠蘿的酸甜味道為夏天的熱氣降溫,沙冰甜度適中。水果紅茶:水果茶要了少甜,帶酸酸甜甜的茶香,消滯解膩。安格斯牛肉濃魚湯烏冬:奶白的魚湯有淡淡魚鮮甜,但未算很濃郁,不過飲出是零味精,而魚烏冬很爽口又帶點咬口,牛肉很腍不油膩。魚之脆卷濃湯魚麵:炸魚卷外皮腐竹香脆,裏面的魚肉彈牙,魚麵無魚烏冬爽口,但比較煙韌。炸魚皮:魚皮炸得香脆又鬆化。流心芝士墨魚波:墨魚波裏面夾著芝士,墨魚肉彈牙又炸至金黃香脆。

水果紅茶:水果茶要了少甜,帶酸酸甜甜的茶香,消滯解膩。

炸魚皮:魚皮炸得香脆又鬆化。

2019-09-14 26 浏览
中秋節玩得太夜,第二日差不多中午才起床,去了附近的餐廳食個健康的午餐,這間以零味精的魚湯為名,再配以魚麵等食材,非常健康。明太子雞翼雞翼炸至外皮香脆,明太子的咸香味道滲入雞肉內,雞翼嫩滑有肉汁。城寨回憶濃魚湯魚烏冬魚烏冬有魚麵的煙韌亦有烏冬的彈牙,魚湯底味道鮮甜,有魚皮餃、魚旦、魚角、牛丸及墨丸,配料豐富。野菜本菇豚肉定食豚肉定食有豆腐、椰菜及本菇,豚肉夠腍又入味,豆腐吸收的本菇及肉香,十分嫩滑。芒果椰果綠茶及玫瑰花茶綠茶不會太甜,有淡淡的芒果香;玫瑰花茶清新又健康。

城寨回憶濃魚湯魚烏冬

野菜本菇豚肉定食

芒果椰果綠茶及玫瑰花茶
綠茶不會太甜,有淡淡的芒果香;玫瑰花茶清新又健康。
2019-09-11 26 浏览
好食主打魚麵魚烏冬喺太子剪完頭髮,同一棟大廈見到呢間餐廳,主打食魚麵魚烏冬,追求健康嘅我一定要食。呢間餐廳主打手工魚麵,魚麵澱粉質量比一般麵條低,而且寫話有益,佢既魚麵同魚烏冬係無添加,主sale健康。坐底無耐店員就比咗兩小杯龍蝦湯我地試,話係新湯底。我地揀左食魚麵同魚烏冬既餐食。男朋友會較喜歡配鰻魚,鰻魚燒得幾好,表面微微炙燒過嘅感覺,醬汁調得啱啱好,配有50%魚肉成份的魚烏冬,好滑好煙韌,同時又有點爽口。選擇困難症嘅我最後揀咗麵麵圍城有柚子金菇、梅漬車厘茄、麻醬秋葵、蛋卷、明太子雞翼、醉蝦、Parma ham配密瓜、紅酒牛肋條同炸蝦天婦羅,個魚麵嘅魚肉成分有70%咁多,食落似魚蛋咁彈牙,感覺好健康~另外叫左明太子雞翼,裡面釀左明太子餡,咸咸地,又無骨,每啖都係肉。
好食主打魚麵魚烏冬

坐底無耐店員就比咗兩小杯龍蝦湯我地試,話係新湯底。

我地揀左食魚麵同魚烏冬既餐食。

選擇困難症嘅我最後揀咗麵麵圍城

2019-09-04
2019-09-10 323 浏览
這天中午出了旺角, 午飯時間 附近真的有太多選擇。 朋友介紹喺彌敦道726號食厦有間餐廳食魚麵, 本身都好喜歡吃魚湯,米線之類。餐廳主打自家淆製嘅魚湯, 更選用自家製幼身魚面和較租的魚烏冬。特選午餐有數款選擇,午市更免收加一。 $72 海龍皇卷即係魚春卷, 外皮炸得脆身,而裏面是煙韌彈牙嘅魚肉, 有魚肉嘅香同脆脆嘅口感, 兩款味道有少少唔同, 份量共有四條, 足料!魚湯驚為天人, 濃厚嘅魚鮮甜味, 並唔腥, 亦唔覺有好重嘅胡椒味去掩飾~ 無味精(果然回家都唔覺得口渴) 愈飲愈上癮。自家製魚麵也是靈魂所在, 比較幼身,小小煙韌,有魚蛋嘅味道, 唔會一咬就散, 唔腥, 味道冇得頂! 絕對不是打邊爐自己唧嘅魚麵。每款套餐或麵食, 都奉上 三款前菜, 麻醬海藻, 一口小甜薯和醃酸蘿蔔, 以及一小匙羹魚醬, 用嚟自加調味, 唔辣的, 还有種海鮮嘅香味!我们还选了《安格斯牛肉魚湯魚烏冬》。安格斯牛肉薄而嫩滑, 伴以洋蔥圈,有少許越南嘅風味。 魚烏冬畀魚麵較為軟腍, 但依然彈力夠,有魚味。《魚之戀》, 顧名思義, 魚蛋,魚春卷, 魚腐,魚皮餃都齊全, 配以香濃嘅魚湯 冇得頂!這杯跟餐的《班蘭咖啡》+

特選午餐有數款選擇,午市更免收加一。

鴛鴦海龍皇卷拼白肉魚蛋魚湯料理

[鴛鴦海龍皇卷拼白肉魚蛋魚湯料理] $72

自家製魚麵也是靈魂所在, 比較幼身,小小煙韌,有魚蛋嘅味道

安格斯牛肉魚湯魚烏冬

我们还选了《安格斯牛肉魚湯魚烏冬》。
有魚味。

魚之戀

班蘭咖啡

這杯跟餐的《班蘭咖啡》+$22, 飲唔出有斑斕嘅味道, 只係見到有塊班蘭葉。 或者咖啡味比較濃蓋過, 凍咖啡味道香濃, 奶泡夠滑。

士多啤梨奶酪

《士多啤梨奶酪》+$5 (跟餐)
是日餐飲精選, 味道偏甜, 冇士多啤梨嗰種酸酸地嘅味 ,仲有好重嘅士多啤梨糖水味。

朱古力(凍)
這杯凍飲反而唔太甜, 朱古力味啱啱好。

仲叫咗《明太子雞翼》$42
雞翼雖然細隻, 肉夠嫩滑 ,裏面嘅明太子辣辣地好惹味,仲塞到滿曬, 雞翼外皮又炸得香脆, 超美味!

餐廳食物賣相精美,健康又美味, 主打嘅魚湯做得非常出色, 不枉此行!

鴛鴦海龍皇卷拼白肉魚蛋魚湯料理
安格斯牛肉魚湯魚烏冬
魚之戀
2019-09-08 27 浏览
同閨蜜一起食lunch搵咗呢間食肆,感覺環境優美,有街景,裝修比較小清新,適合閨蜜情侶約會打卡。餐廳呢個時段唔係滿座,座位闊落,感覺很放鬆很清淨,窗外陽光灑落來,整個環境都令人很開心很明朗。我哋星期六去都有lunch set而且不用加一,抵讚佢個擺盤好靚好文青feel,烏冬配菜小食分碟呈上呢個魚烏冬真係好食到極好鮮的魚味呀,超級彈牙,食落去係魚蛋的味道,感覺像是將魚蛋做成了烏冬的樣子湯底超級好喝,平時食面唔敢飲湯,因為唔鍾意多味精,但這個是好鮮甜又濃的魚湯,好喝到一口接一口地飲。雞扒不過不失,黑松露海蝦蛋用料足,超多黑松露和蝦。重點介紹係佢個自家製辣醬!我哋兩個lunch set都有送,放在一個小小的勺子裡。辣醬唔係話特別辣,但真係不得了!好好食啊同個魚烏冬簡直係perfect match,感覺食緊辣版嘅蝦醬,海鮮味同辣味係超級正嘅組合啊!我去買單時見到收銀隔離有張poster,係出售自家製魚烏冬和辣醬,好似我咁喜歡這家食物又想encore的食家就可以買D返屋企自私嘆啦~

我哋星期六去都有lunch set而且不用加一,抵讚

佢個擺盤好靚好文青feel,烏冬配菜小食分碟呈上

呢個魚烏冬真係好食到極

雞扒不過不失,黑松露海蝦蛋用料足,超多黑松露和蝦。

重點介紹係佢個自家製辣醬!