2019-09-10 312 浏览
这天中午出了旺角, 午饭时间 附近真的有太多选择。 朋友介绍喺弥敦道726号食厦有间餐厅食鱼面, 本身都好喜欢吃鱼汤,米线之类。餐厅主打自家淆制嘅鱼汤, 更选用自家制幼身鱼面和较租的鱼乌冬。特选午餐有数款选择,午市更免收加一。 $72 海龙皇卷即系鱼春卷, 外皮炸得脆身,而里面是烟韧弹牙嘅鱼肉, 有鱼肉嘅香同脆脆嘅口感, 两款味道有少少唔同, 份量共有四条, 足料!鱼汤惊为天人, 浓厚嘅鱼鲜甜味, 并唔腥, 亦唔觉有好重嘅胡椒味去掩饰~ 无味精(果然回家都唔觉得口渴) 愈饮愈上瘾。自家制鱼面也是灵魂所在, 比较幼身,小小烟韧,有鱼蛋嘅味道, 唔会一咬就散, 唔腥, 味道冇得顶! 绝对不是打边炉自己唧嘅鱼面。每款套餐或面食, 都奉上 三款前菜, 麻酱海藻, 一口小甜薯和腌酸萝卜, 以及一小匙羹鱼酱, 用嚟自加调味, 唔辣的, 还有种海鲜嘅香味!我们还选了《安格斯牛肉鱼汤鱼乌冬》。安格斯牛肉薄而嫩滑, 伴以洋葱圈,有少许越南嘅风味。 鱼乌冬畀鱼面较为软腍, 但依然弹力够,有鱼味。《鱼之恋》, 顾名思义, 鱼蛋,鱼春卷, 鱼腐,鱼皮饺都齐全, 配以香浓嘅鱼汤 冇得顶!这杯跟餐的《班兰咖啡》+

特选午餐有数款选择,午市更免收加一。

鸳鸯海龙皇卷拼白肉鱼蛋鱼汤料理

[鸳鸯海龙皇卷拼白肉鱼蛋鱼汤料理] $72

自家制鱼面也是灵魂所在, 比较幼身,小小烟韧,有鱼蛋嘅味道

安格斯牛肉鱼汤鱼乌冬

我们还选了《安格斯牛肉鱼汤鱼乌冬》。
有鱼味。

鱼之恋

班兰咖啡

这杯跟餐的《班兰咖啡》+$22, 饮唔出有斑斓嘅味道, 只系见到有块班兰叶。 或者咖啡味比较浓盖过, 冻咖啡味道香浓, 奶泡够滑。

士多啤梨奶酪

《士多啤梨奶酪》+$5 (跟餐)
是日餐饮精选, 味道偏甜, 冇士多啤梨𠮶种酸酸地嘅味 ,仲有好重嘅士多啤梨糖水味。

朱古力(冻)
这杯冻饮反而唔太甜, 朱古力味啱啱好。
明太子鸡翼

仲叫咗《明太子鸡翼》$42
鸡翼虽然细只, 肉够嫩滑 ,里面嘅明太子辣辣地好惹味,仲塞到满晒, 鸡翼外皮又炸得香脆, 超美味!

餐厅食物卖相精美,健康又美味, 主打嘅鱼汤做得非常出色, 不枉此行!

鸳鸯海龙皇卷拼白肉鱼蛋鱼汤料理
安格斯牛肉鱼汤鱼乌冬