2017-03-29 4456 浏览
(灰灰的天…空空的街…千串細雨點…用斜紋交織出一張冷面…微涼的風中…街中一把遭棄置的破傘…像說怎麼過這一天…)多謝薯片令我發過一場美夢!看著電視直播著777,夢醒了,但生活仍要繼續!生於這福地,內心依然存有一絲希望,在未來這五年,會盡力用更大的力量去面對問題。天氣陰陰沉沉,令胃口也不太好,今天又來到北角堡壘街吃小食,這大排檔的格局,只有接枱和膠椅,坐在街邊的一角。慶幸這裏可以吃到米之蓮美食,價錢還十分超值,喜歡一次過品嚐多款小食,每次來到這裏,也令我很滿足。今次也不例外,我們點了擔擔麵$15,魚蛋五粒$6,燒賣五粒$6,腸仔一條$3,生根一串$6,一碗菜肉雲吞六隻$13。店員首先在碗內加入豉油、醋、麻醬 (走辣椒油),再放入煮好的麵條,然後加入清湯,最後舖上蔥花,熱辣辣香噴噴的擔擔麵上枱。離遠已經嗅到擔擔麵麻醬的香味,吃下去麵條軟硬適中,再配合醋的調味,非常吸引。我特別喜歡於初一十五,來這裏吃擔擔麵,加一串生根,合共$21已經非常飽肚,物超所值。不久,我的菜肉雲吞亦上枱,店員自家製的雲吞,沒有將價就貨,完全表現了什麼是皮薄咸靚,內裡有大大件菜肉,再配合調味適宜的上湯,果真有米之蓮五星級

不久,我的菜肉雲吞亦上枱,店員自家製的雲吞,沒有將價就貨,完全表現了什麼是皮薄咸靚,內裡有大大件菜肉,再配合調味適宜的上湯,果真有米之蓮五星級的品質,推介。
一邊享受着微風,一邊享受着美食,一邊傾訴着心事,不經不覺,大家相約於這個老地方已經10年多了,人生又有幾個10年?感慨!
2017-03-13 610 浏览
突然口痕經過想食最鍾意係佢個醬汁我將雜複雜有層次講到好似紅酒咁但係你自己試下就明白乜嘢意思用心製作嘅醬汁係而家好少可以試到嘅嘢你唔好話其實一串魚蛋都好多學問今次想試下第二樣嘢要咗一串墨魚等咗好耐好耐終於到我跟住阿姐就淥一淥 大概十秒左右之後佢就俾我我心入面諗夠唔夠㗎因為人哋嗰幾串之前都係咁樣淥咁我就決定相信佢我唔係需要佢熱到辣口但最少都要咬開唔凍點知咬開入面真係凍嘅真係極度失望我心入面最基本嘅要求都達唔到下次都係食魚蛋好過至少知道一定冇伏
突然口痕經過想食

點知咬開入面真係凍嘅真係極度失望

我心入面最基本嘅要求都達唔到

下次都係食魚蛋好過至少知道一定冇伏
2017-03-10 379 浏览
One of the better food experiences I had while in HK. All from a humble, back alley food stall that I would have walked by a dozen times before ever trying. Well deserving of its mention in the Michelin guide. Had the sweet and sour soup, potstickers, and fish balls. All came in under $10 CAD and blew me away with the perfectly executed textures and balanced flavors. Finally understand what all the western "Chinese" restaurants that I'm used to have tried to emulate.
外卖自取
2017-03-04 653 浏览
第二次黎呢度食了!因為呢間好近我朋友屋企,每次去佢屋都會幫襯麥記上一次黎既時候係五六點,生煎包都冇哂,今日早左三點就去食個tea !! 三點鐘就開始賣葱油餅,賣哂就冇架喇,所以好準時去,仲有人排隊。。外面有幾張枱仔啲人可以堂食既店面不大,不過選擇有很多都係平靚正小食外賣了葱油餅,暖暖地啦,葱唔算多,有點油,仲以為限量既會好好味。不過$5 係好平既終於有生煎包食!不過係ok 姐,皮有點厚,挺痴牙。肉汁不錯。不過呢,鍋貼好味好多!好正丫煎得好脆,皮比生煎包薄,餡料都好足好好味丫食左第二次依然好正。所以原來係唔使食其他,就係狂食鍋貼就夠了lol 另外朋友俾左粒魚蛋我試,都幾好味下次叫埋先

外面有幾張枱仔啲人可以堂食既
店面不大,不過選擇有很多
都係平靚正小食
不過呢,鍋貼好味好多!好正丫
煎得好脆,皮比生煎包薄,餡料都好足好好味丫

另外朋友俾左粒魚蛋我試,都幾好味
下次叫埋先
2017-03-04
5 分钟 (外卖自取)
  • 鍋貼
2017-01-28 917 浏览
今次係第二次黎食,對上一次已經係兔年既時候。當時已是北角區的名店,如今還冠上米芝蓮美食的光環。是日點了一客小籠包(5隻)、一客菜肉蒸餃(5隻)及一碗擔擔麵,共$55,以現今香港的物價來說是便宜了!由於小籠包及蒸餃即叫即蒸的關係,我們先享用擔擔麵。擔擔麵賣相良好幼麵很Q!有香香的麻醬味,可以再濃味一點!但以$15且份量不少的情況下,我又如何能諸多要求呢?小籠包及蒸餃大約15分鐘後就來了,先説小籠包,還記得以前用蒸籠作器皿,現在改用銀色器皿,視覺上失色了。小小的小籠包沒有什麼湯汁,對比下回憶的味道比較好吃。蒸餃也是小小的一隻,味道亦算普通,幸好皮不厚,反而醬料的豉油有心思,內𥚃放上了薑絲!另外在現場用膳很有大排檔風味
擔擔麵賣相良好
2017-01-26
2017-01-16 728 浏览
放工經過 醒起呢間米芝蓮推介既小食店呢間鋪都幾隱蔽 仲要上斜門面一眼睇哂 專賣上海小食最出名應該係小籠包 窩貼 生煎包 擔擔面有幾張枱擺喺馬路俾你堂食叫左生煎包($10/4個)好失望呀凍既 仲好油咬落個皮好厚 餡又少 不過睇番啲食評 好似窩貼先係必食之選...
放工經過 醒起呢間米芝蓮推介既小食店
呢間鋪都幾隱蔽 仲要上斜
門面一眼睇哂 專賣上海小食
最出名應該係小籠包 窩貼 生煎包 擔擔面
有幾張枱擺喺馬路俾你堂食
叫左生煎包($10/4個)
好失望呀
凍既 仲好油
咬落個皮好厚 餡又少
不過睇番啲食評 好似窩貼先係必食之選...
2016-11-17 1216 浏览
餃子類,示論煎/蒸, 都是十零廿蚊,已經有4-6隻, 煎餃正正常常, 有菜有肉, 應該是來貨的~蒸肉餃皮厚左D, 多番D 肉會好D魷魚一般~魚蛋比出面的大1/3 WOR! 少少辣, OK~最想試的生煎包一早賣哂了...
餃子類,示論煎/蒸, 都是十零廿蚊,已經有4-6隻,
煎餃正正常常, 有菜有肉, 應該是來貨的~

蒸肉餃皮厚左D, 多番D 肉會好D

魷魚一般~

魚蛋比出面的大1/3 WOR! 少少辣, OK~

最想試的生煎包一早賣哂了...
2016-10-13 2195 浏览
舖面唔算難搵,但稱不上旺區,可惜比街頭"管理處"遮左一遮雖只係小小小食店,但坐街的枱面都乾淨,亦唔見害蟲等出沒到食物,個人好鐘意佢個自製咖喱汁,好香好味,雖辣度不及本人要求(合格了大概沒多少人吃得下) ,而佢個紅油抄手雖不及上海餐管出手,但勝在價錢平,一碗上好滿足,個麻度都夠,可以再麻多少少,但有少少偏甜,老闆話加左糖,都OK,又係哥句,滿足唔到我既辣度個擔擔面好香,真係好香,但味有少少唔夠,但一試加少少紅油.... 正!值得推介!

舖面唔算難搵,但稱不上旺區,可惜比街頭"管理處"遮左一遮
雖只係小小小食店,但坐街的枱面都乾淨,亦唔見害蟲等出沒
值得推介!
2016-09-08 2476 浏览
今日上到去堡壘街覓食,忽然忽我見到小人龍於是去睇下~原來有上海野食~坐街邊,見天氣涼左就無所謂可以一試~ 雲吞擔擔麵 $28又唔錯,擔擔麵麵條幼身唔會膩,湯底麻醬夠,帶微辣。仲有6隻菜肉雲吞,皮唔厚,唔錯。幾抵食。
雲吞擔擔麵 $28
幾抵食。
2016-09-08
午餐
2016-08-30 1864 浏览
我再次光顧小店,點了十六元的擔擔麵,麵的份量也不少,很抵食。即叫即做的擔擔麵熱騰騰,麵條較幼身。我不知道老闆用了甚麼做湯底,只知裹面有濃濃的花生醬,而且湯底索水很快。一開始吃的時侯味道較淡,但花生醬的味道會越吃越濃,吃到最後還感覺有點膩,吃完後會覺得滯。擔擔麵沒有配料,所以本打算多叫一串墨魚丸,但墨魚丸剛好沒有了,我便點了五元一串的山根,味道與其他小店沒有大分別,但厚實有嚼勁。擔擔麵內有蔥,不吃蔥的食家記得叫走蔥。

擔擔麵內有蔥,不吃蔥的食家記得叫走蔥。
2016-08-30
2016-08-28 1317 浏览
小店麻雀雖小,五臟俱全,售買的食物種類很多,如擔擔麵、生煎包、蔥油餅、燒賣等。 我光顧過該店三次,三次也沒有令我失望,第一次我吃了雲吞酸辣湯和燒賣。雲吞酸辣湯價值23元,即叫即整,裹面約有六粒雲吞,皮薄,餡料亦十分足,酸辣湯亦達到水準,味道不算太濃,容易入口,屬平靚正之選。燒賣與該店的辣醬十分夾,辣醬不算太辣,適合不嗜辣但又想用醬料調劑一下的人,我吃一次便上癮了,第二次光顧也有再吃。 第二次我去買了三點後才供應的蔥油餅,店鋪外面的點餐紙寫着售完即上,但我不知道老闆準備了多少塊,我星期六下午四時去買都仍然有,蔥油餅五元一塊,大小與價錢成正比,雖然也有水準,但味道不算特別,我在其他小店也吃到類似的味道。 小店約有九張摺枱,座位也算多,但我沒有在繁忙時間光顅過,所以不知道要不要等位,熱天最好買外賣,不然會熱得食之冇味。 若再光顧,我會吃擔擔麵,希望同樣有水準。
若再光顧,我會吃擔擔麵,希望同樣有水準。
2016-07-20
  • 雲吞、
  • 燒賣加辣醬
2016-05-22 3409 浏览
街頭小吃,從來都難登大雅之堂。去年多得米芝蓮給小吃的肯定,於是很多人不一定在Joel Robuchon 才拿到那個自high的肯定,係街食碗碗仔翅都可以話係遇上米芝蓮,這個行動給那些愛名牌,事事講錢講環境的人說一定要貴才吃得很好才有的豪氣的當頭棒喝,畢竟,食物不是食環境和價錢來決定好與不好,最重要的是食物本身。可能很多出身上流社會,酒店出入樣樣食好東西的人不會明白,你說我不認識8 1/2的菜式多麼細致,或者是Joel Robuchon的那個魚子醬前菜是有幾好食幾有層次幾靚,sorry,我都覺得你不認識低下層的風味。特別係麥記小食,這個位於堡壘街完全不起眼的小吃店,你找到的美味的快樂絕不少於那天我吃澳門的天巢法國餐廳。相信之前應該唔太多人留意這裡的小食,以上海小吃和風味小吃為主角,平靚正,你食到飽到傻的價錢應該都不夠你在那些地方吃一個前菜,仲要係,你可以請埋人地食。於是這個下午襯著要來北角開會,特別等到四點幾才吃午飯,希望可以吃多一點這裡的美食。這裡的風味是很少餐廳有的,沒有位置,坐的只是街邊,環境不是太乾淨,不過價錢好平,久不久有條人龍在等買這裡的美食,剩係呢個setting 再加米芝

街頭小吃,從來都難登大雅之堂。

這裡的風味是很少餐廳有的,沒有位置,坐的只是街邊,環境不是太乾淨,不過價錢好平,久不久有條人龍在等買這裡的美食,剩係呢個setting 再加米芝蓮美譽,你都知質應不會太差。

不過,如果你想約女仔感受美食,就要想想,因為,不是人人可以接受這裡的風味,說真有幾多人追女仔會來這裡吃東西,特別是香港女孩如果聽到吃米芝蓮而你帶左佢黎,大約,你應該會被佢用高跟腳追打你落斜坡,然後暴走堡壘街,然後你說這是香港風味的時候,佢會話:風味,你識條鐵咩?
的確,鐵呢家野,你同我理解可能唔同,但我識係麥記每一樣東西都咁好食,至少以庶渣價錢,打出燒鵝味道,呢條鐵都唔係人人識,所以就寫下有乜好食。

根據懶有條不紊地例出,有十條鐵要介紹俾大家。
第一條鐵- 酸辣湯

這裡的酸辣湯非常大碗都只是十多元,內容充實,豆腐,木耳,筍,豬紅,每啖都是非常好有份量的,味道也是非常辣,你想像不到為什麼咁平可以咁好食,不夠膽說最正宗的上海風味,但好過很多的上海飯店。
第二條鐵- 擔擔麵

不知你喜不喜歡吃,我是fans,平常擔擔麵濃濃的花生醬,這裡的湯底就如淡妝的妹妹,是另一種可愛,最重要擔擔麵是條條都生動活潑,在那擔擔麵湯中不停跳躍,那種香,那種美是你無法理解,又是驚喜一個這樣小店可以有這麼精彩的食物。
第三條鐵- 生煎包

從來不喜歡吃生煎包的我覺得呢度的生煎包也算幾好,適中的大小而包皮不厚,餚料是不太肥的。
第四條鐵 -燒賣

大家都知道,我是燒賣的死忠粉絲,無論好食唔好食我都是鐘意,完全盲目,如果說香港最好吃的是差館里的林記,我信這裡應該可以比較一下,那些燒賣是內容豐富,有彈性,韌力,不像外間以麵粉為主都做到不倫不類,在你口中裡幻化成空氣而沒有痕跡,這些燒賣才是正道。
第五條鐵 -魚蛋

魚蛋不大不小的中等身形,是平常見的魚蛋朋友,老實說,沒有特別的期待,但這裡的魚蛋都是實在的,不是外間的咬下去無神無氣,也有自己的風彩,配合其獨家辣醬,是不能抗拒的風味。
第六條鐵 - 香腸

其實呢個不用特地來吃,只不過如果你像我冇食飯要吃多點選擇可以選腸仔,3元一條你在那裡找,時光像回到九十年代,如果我的年紀體重同樣回到3元一條香腸的時候,大約就是化蝶,如何回到當時,猶如回到瘦底的那時,大約我只能掌握吃多條腸活在當下罷了。
第七條鐵 - 麵根和辣醬

辣醬是這裡的靈魂,不是那些淡淡的辣椒油,而係一堆堆的辣椒醬,配合剛剛的介香腸魚蛋燒賣,但最重要的拍檔還是麵根,全部將辣醬吸收得快狠準,如果你說銅鑼灣個檔好食,呢間絕對平靚正。
第八條鐵- 魷魚

最喜歡這種魚蛋檔的魷魚,每啖都吃到強烈的鮮味,那些魷魚吃不到雪藏的味道,加上剛剛讚過的辣醬,不能說的好。
第九條鐵- 餃子

最喜歡的應該是餃子,最出名的應該也是餃子,佢係陳浩南個女朋友細細粒,非常容易食,煎得層皮薄薄又靚,佢應該叫一口餃子,朋友一叫就叫每人一份,我還害怕吃不完,點知原來名物就是名物,我們咬得了油都冇剩一點。
第十條鐵- 風味

如果你看到呢到,你應該都係識食啲街頭小吃嘅人,起碼不是自認高級唔掃街的有錢達人,這個平又靚的街頭風味,仲有米芝蓮的高帽,幾十元已經可以買到舌頭上滿足又可以自high,條數唔駛用計算機都知抵。

如果你睇唔到,恭喜你,你係高級到不行的人,我與你有不同的階級觀念,我咁cheap寫嘅野你可能唔鐘意睇,下次我寫Joel Robuchon 你先睇啦,風味,你唔會識食,呢條鐵,還是不用識了罷。
麥記美食

北角堡壘街21-23號美嘉洋樓地下

2016-05-12
2016-05-22 1832 浏览
今晚去尋回舊時公司成日叫下午茶既呢間麥記,那份味道。舊公司係新蒲崗,新蒲崗彩怡店有好多街坊幫襯。早前放工去位於北角堡壘街呢間,亦一樣多街坊食客,仲有幾張街邊大排檔坐位,甚有風味!自家製特色魚蛋醬,好惹味!!有些似沙爹,沙菜醬,但味道有點不一樣,輕微辣,很幼滑! 用來配鍋貼,魚蛋都十分出色。講明自家製,真係比其他一般咖哩/沙爹醬特別!點了 生煎鍋貼($10/4隻):古制上海點心,有豬肉餡料,皮亦夠薄,大小適中,肉汁保持,個人喜歡配秘製既醬一齊食,非常惹味!魚蛋一串($6/5粒):夠彈牙,唔腍,有Q彈口感,這個配秘製醬汁絕對是perfect match!墨魚一串($7一串):好爽口,唔un, 唔黏牙。呢個我都推介。真正街頭小食風味,大排檔賣少見少。舖頭出面有幾張抬供客人堂食。仲有幾款上海點心:生煎包,小雲吞,蔥油餅,小籠包。曾經都有試過,都真係幾好食,用心製作,有heart既小店。唔怪得拎左2016米芝蓮小食推介!Re姐推介:4/5

自家製特色魚蛋醬,好惹味!!
講明自家製,真係比其他一般咖哩/沙爹醬特別!

真正街頭小食風味,大排檔賣少見少。
舖頭出面有幾張抬供客人堂食。

Re姐推介:4/5

• 鍋貼
2016-04-27 1323 浏览
鍋貼非常好味有d 焦皮薄餡靚真係連串魚蛋都好食過人魚蛋彈牙真心有魚味價錢亦非常合理醬汁味道複雜有層次除左夠辣之外仲有少少甜味沙嗲味其實食咩都好食最主要個醬好食 要坐街但好好風味小學的時候都係要坐街但唔係同一位置風味又一次過湧埋嚟其實好想食其他野但係已經賣曬
鍋貼非常好味有d 焦
要坐街但好好風味
小學的時候都係要坐街但唔係同一位置
風味又一次過湧埋嚟
其實好想食其他野但係已經賣曬
一人又開飯 ~ 路邊小籠包因為看到書介紹,好吸引…(雖然已被騙多次),抱住一試心情…一路看GPS 地圖,終於找到(小路痴)。才1900左右,都有十多二十人。排隊買完,坐在路邊枱等。10分數左右,小籠飽到。好!是好傳統的味道!!(有汁的,但建議都要趁熱食。煎餃子,低是脆卜卜的,好似細個街邊食果d (近年有些連鎖店店加水加得不好,湖了!)正!!至於 酸辣湯,有水準!
一人又開飯 ~ 路邊小籠包
因為看到書介紹,好吸引…(雖然已被騙多次
),抱住一試心情…
一路看GPS 地圖,終於找到(小路痴
)。
至於 酸辣湯,有水準!
2015-11-24