2012-03-03 159 浏览
春天到了…. 食蛇既季節又快完了。今晚係麒麟閣食既團餐蛇宴。6人餐份量,我地5個人食,最後當然要打包啦,成盒架!!菊花太史燴蛇羹: (好多肉, 但蛇不多, 少湯. 一共有7碗)黃金酥炸蛇丸: 好多汁, 好香陳皮味七彩生炒鮮蛇: 食到有蛇肉架!碧綠花茹扒海鮑片: 一般古法扣東山羊腩煲: d羊好肥宫庭御用一品雞: 幾好食山坑野生鯇魚: 魚是滑, 但好多骨生炒糯米食: 老人家都話好食蛇汁浸田園菜: 好食椰汁黃金糕: 正
春天到了…. 食蛇既季節又快完了。
今晚係麒麟閣食既團餐蛇宴。
6人餐份量,我地5個人食,最後當然要打包啦,成盒架!!

黃金酥炸蛇丸: 好多汁, 好香陳皮味
七彩生炒鮮蛇: 食到有蛇肉架!
碧綠花茹扒海鮑片: 一般
古法扣東山羊腩煲: d羊好肥
宫庭御用一品雞: 幾好食
山坑野生鯇魚: 魚是滑, 但好多骨
生炒糯米食: 老人家都話好食
蛇汁浸田園菜: 好食
椰汁黃金糕: 正

题外话/补充资料: 我去到時人未齊, 照比我慢慢坐 (都呆坐30mins, 冇問題)
2012-03-02
2012-02-09 20 浏览
早前於某團購見到有蛇宴食, 見到價錢及餐單都ok (每位百幾蚊),就約埋班老友一齊去食,購買半席蛇宴。一去到招乎周到, 服務唔錯, 心想有好服務, 食物質素應該唔會差得去邊。可惜好多事都事與願違!總共10道菜, 除了甜品及魚外, 餘下菜式於10分鐘送上!快到好似已經整定及感覺用微波叮返熱送上!各菜式評語如下:1. 菊花太史燴蛇羹: 以湯多過羹, 冇乜蛇肉, 一D都唔似蛇羹2. 黃金酥炸蛇丸: 一般,唔夠熱3. 七彩生炒鮮蛇: 一般,唔夠熱4. 碧綠花茹扒海鮑片: 一般,唔夠熱5. 古法扣東山羊腩煲: 唔覺食緊羊腩6. 宫庭御用一品雞: OK, 幾好食7. 山坑野生鯇魚: 全餐最好食既菜式,魚夠滑8. 生炒糯米食: 一殷9. 蛇汁浸田園菜: 全餐第2好食既菜式,唔夠熱10. 椰汁黃金糕: 勁難食(由於團購價, 都估份量唔會多得去邊,但真係估唔到少得可憐!份量極少, 食完個餐, 成班朋友個個5成飽都唔夠!下次有團購既餐,真係唔會再買))最後, 感覺食完呢個餐, 都唔覺自己食左蛇宴!所以下次想食蛇, 都係去邊返D 蛇店食蛇仲好!

各菜式評語如下:

纪念日
  • 其他完全唔得!尤其他係蛇
  • 真係唔得!
2011-11-22 99 浏览
小時候,花師奶帶過我們到工會吃蛇宴,由於年紀太小,印象很模糊。只知道工會辦的蛇宴口碑不錯,但工會大都位於故舊的唐樓,近年老人家的腳力不好,不能再走那麼多樓梯。某日看見這酒家的團購推廣,半席蛇宴共十道菜,每位連加一服務費約130元,與工會相比不算十分抵吃,但不用走樓梯又可以滿足花師奶的願望,便訂了半圍嘗嘗。這家店位處JD MALL 佐敦薈,面積不算太大,以河鮮作為主打菜。看見門前掛著一張張宣傳海報上的河鮮,已叫我垂涎三尺。整體而言,食物質素不俗,服務生的態度也不錯,尤其是那位善於交際的經理,實在值得一讚。我們這一家「魚怪」,已準備下次再來嘗嘗這兒的河鮮。近日這家店推出花錦鱔套餐,每位也是百多元,「魚怪」一族又準備出動再大吃一頓。蛇羹味道不錯,但蛇肉不多,雞絲卻不少。酥炸鮮蛇丸七彩生炒鮮蛇片蛇肉炒得香口,加上雞肉更突顯鮮味。這是整頓飯我最欣賞的一道菜,最普通的做法,卻最能帶出魚的鮮味。野生鲩魚不但味鮮,而且肉滑,原來野生跟飼養的真的有這麼大的分別。套餐還包括時菜及甜點。這兒造的桂花糕非常好吃,好吃得未拍照已吃個精光。近年難得吃到這樣好吃的雞,不但有雞的鮮味,肉質也不會太韌。古法羊腩煲碧綠花

蛇羹
味道不錯,但蛇肉不多,雞絲卻不少。
酥炸鮮蛇丸
七彩生炒鮮蛇片

蛇肉炒得香口,加上雞肉更突顯鮮味。

近年難得吃到這樣好吃的雞,不但有雞的鮮味,肉質也不會太韌。
古法羊腩煲
碧綠花菇扒海鮑片
生炒糯米飯
(稍嫌飯身不夠乾爽,但味道不錯,亦不太肥膩。

團購
  • 一品雞、七彩生炒鮮蛇片。桂花糕
2011-07-30 21 浏览
透過團購食過這間餐廳的食物後, 發覺無論是味道及賣相都麻麻地, 份量很少呢!我們一行8人, 買了6人團餐, 原先BOOK 位時說好另外兩位需要點相等於 $80 + 10%的小菜及所有人要加收茶錢外, 並沒有說要收其他費用的,我們入座後已再點了3個小菜共$214, 已超出兩位的額外收費, 但當到尾聲, 伙計居然跟我們說還欠$19元, 要我們再加點東西, 因當時大家傾計傾得太開心, 沒有為意, 便要了罐伙計說價值$14 的可樂, 他說都OK算我們,但當埋單時, 發現單上竟收多兩位及酸菜費用, 可樂打了$17, 他們解釋以為我們買的是4人餐, 真是太冇可能啦,(其實他們是收了我們6張票的), 我們要同佢地理論很久, 他們才妥協,今次食得很不愉快。食後有以下的感覺:矜貴魚茸翅 - 所謂矜貴都是不外如是的湯羹一個蜆芥鯪魚球- 一般啦清暉園檀香骨- 這個OK, 但個煲大得過份, 與餸不合比例千島玫瑰大蝦球- 很"削"下, 賣相不佳金沙炸子雞- 好多血水蒸魚頭腩 - D魚不太新鮮燒味拼盤 - 普通魚片炒荷蘭豆 - 細碟得可憐, 得隻碟大芥末牛柳粒 - 唔好食, 食剩晒青瓜海哲 - OK桂花糕 - O

食後有以下的感覺:

矜貴魚茸翅 - 所謂矜貴都是不外如是的湯羹一個
蜆芥鯪魚球- 一般啦
清暉園檀香骨- 這個OK, 但個煲大得過份, 與餸不合比例
千島玫瑰大蝦球- 很"削"下, 賣相不佳
金沙炸子雞- 好多血水
蒸魚頭腩 - D魚不太新鮮
燒味拼盤 - 普通
魚片炒荷蘭豆 - 細碟得可憐, 得隻碟大
芥末牛柳粒 - 唔好食, 食剩晒
青瓜海哲 - OK
桂花糕 - OK

我們後加了, 梅菜蒸菜心 (份量好少), 魚茸粥,(一般)及田雞煲 (一大煲得一隻田雞碎上賣$68)

2011-07-29
2011-05-28 18 浏览
聽朋友講幾好食,係順德人開的,順德野食一向都好食, 所以試下食左窩順德魚, 雖然我飲湯多, 但真係好食, 仲有魚腐,釀鯪魚及魚湯米線,簡樸中見真功夫個場都好靚下, 好似去飲甘, 坐得都舒服

食左窩順德魚, 雖然我飲湯多, 但真係好食,

仲有魚腐,釀鯪魚及魚湯米線,簡樸中見真功夫

個場都好靚下, 好似去飲甘, 坐得都舒服

2011-05-27
  • 順德魚
2011-05-05 15 浏览
行過呢頭好多次, 都淨係見到地下果間"吐司XX" ~ 完全唔知樓上有酒樓~ 呢間係食順德菜~係阿爸阿媽帶我地黎~ 入到去~ 間酒樓唔大~ 我估最多只可以擺到廿圍左右~ 七時十五分去到 ~ 得兩三枱客~ 另貴賓房有客~ 開頭見咁少人~ 仲以為好貴好難食~點知睇下個餐牌~ D野又唔算好貴~ 多數係$66~$86~ 分量都算大碟~ 無偷工減料~ 味道唔错~ 夠鍋氣~ 尤其是佢個魚湯鯪魚球灼菜~ 好正~ 另有個好似係沙薑蒸雞(用錫紙包住)~ 都好味~ 我估因為佢客人唔多既關係~ 所以佢D野係夠鍋氣~另見到隔黎兩三枱都話要燒鵝皇~ 但伙記話要等半小時,因為係即叫即燒~ 整個過程都食得開心~ 唯一美中不足是伙記不夠(只有兩個經理,加一個知客),加水加得超慢~

呢間係食順德菜~

係阿爸阿媽帶我地黎~

入到去~ 間酒樓唔大~ 我估最多只可以擺到廿圍左右~

七時十五分去到 ~ 得兩三枱客~ 另貴賓房有客~

開頭見咁少人~ 仲以為好貴好難食~

點知睇下個餐牌~ D野又唔算好貴~ 多數係$66~$86~

分量都算大碟~ 無偷工減料~ 味道唔错~ 夠鍋氣~

尤其是佢個魚湯鯪魚球灼菜~ 好正~

另有個好似係沙薑蒸雞(用錫紙包住)~ 都好味~

我估因為佢客人唔多既關係~ 所以佢D野係夠鍋氣~

2011-05-04
母亲节
2011-02-26 4 浏览
0係樓上做完body check,就求其搵一間茶樓飲茶,唔明點解會揀左呢間,不過人地搵左位我就ok 啦。佢0係二字樓,我搭lift 出lift 口見到佢地佈置緊場地,冇做茶市咁,我以為自己去錯地方,原來,佢右手邊間左個房仔飲茶。我地兩人都有一張小枱仔。正正常常咁飲茶,後尾越黎越多人,佢要其他後尾到既人搭枱,我地就走,好彩冇被人逼搭枱。講番食野,佢既排骨幾好味,唔會特別肥,叉燒包都好味,包都軟熟,料都香且瘦。牛肉飯就ok 啦!冇乜特。仲叫左碟菜芯,都煮得青綠,多油左少少。最鍾意食蛋散,點了蛋散,結果....當然唔好食,超淋,又唔香,以後都唔會再0係度叫蛋散喇!總括而言,我覺得第二間飲茶會開心d既!

總括而言,我覺得第二間飲茶會開心d既!
2011-02-19
2011-01-02 55 浏览
Saturday and is first family lunch of 2011,we picked this place even tho we have never been here. The decoration is surprisingly good for a restaurant in this area, and is cozy. We ordered some dim sum and all of the them are quite fresh and you can tell the quality is above normal standard. Turns out is very reasonably priced as well, bill was hkd$250 for 4 people.
Shirmp dumpling
2011-01-01
Shirmp dumpling
  • Dim sum
2010-12-12 8 浏览
今日Family Day, 就黎呢間酒樓試下。11點幾到, 入面無咩人, 冷清清咁。拎起點心紙, 有d 失落, 因為無咩點心揀, 又無特別, 有張所謂既特價點心, 但嚮點心紙到都有嫁囉, 唔知有咩分別。我地6個人,最後是是但但咁揀左d 黎食。1) 馬拉糕, 係我至愛, 亦係最好食既, 啡色嫁, 食落好軟熟, 好香, 正。2) x燒飽, 個包皮死實實, 唔夠軟, 餡料都足既, 個皮好d 會更好囉。3) 香滑奶皇飽, 點解入面d 餡係淺黃色既? 入面似燉蛋多d , 攪笑。4) 牛肉腸, 呢個腸都ok 既, 好滑5) 潮州粉果, 個皮太薄, 一夾就爛, d 料流晒出黎, too bad!6) 上湯鮮竹卷, ok!7) 脆皮蛋撻仔, 呢個個樣超唔得囉, d 蛋爛晒既, 好似俾人攪過黎, 個蘇皮極厚, 唔知點解可以咁難食。8) 魚腐上湯米粉, d 湯太濃, 似係雞湯, 但又無雞湯味, 呢個太普通啦, 阿媽都識煮。9)炒貴勺, 炒得好多油, 唔得。6個人埋單$26x, 其實唔算貴, 但唔好食, 又唔多野食, 去過一次就算la~
今日Family Day, 就黎呢間酒樓試下。
11點幾到, 入面無咩人, 冷清清咁。
我地6個人,最後是是但但咁揀左d 黎食。
4) 牛肉腸, 呢個腸都ok 既, 好滑
6) 上湯鮮竹卷, ok!
9)炒貴勺, 炒得好多油, 唔得。
2010-12-12
2010-10-28 14 浏览
同朋友傾計來這裡下午茶隋便叫幾樣點心另外叫了個什菇伊麵點心不過不失叉燒飯D叉燒好少又好亁什菇伊麵淡淡的環境都好寬敞下午荼都係小貓三兩隻
同朋友傾計來這裡下午茶
什菇伊麵淡淡的
環境都好寬敞
下午荼都係小貓三兩隻
2010-10-26 23 浏览
酒樓裝修清新格調,每張枱與枱之間距離不近,少有的木地板,感覺較衛生家鄉魚滑湯米窩 /$48很多魚滑(去骨魚肉),魚肉浸湯有仍少少彈牙,還有些草菇切粒,湯色濃但味道不甚濃不過飲下又幾清甜馬拉糕單看馬拉糕外表不美,據大廚說馬拉糕蒸出來後可看橫紋直紋的,深黃色的馬拉糕,色香味偏甜五香咸肉糉有很多綠豆餡,上枱已拆了糭葉,糯米表面少少油,味道還可以麻蓉包餡料是沙糖及芝麻蓉,餡料未磨夠碎,但入口有質感又不太甜的麻蓉是次光顧兩人平均消費約$60 左右

家鄉魚滑湯米窩

家鄉魚滑湯米窩

家鄉魚滑湯米窩 /$48

馬拉糕

馬拉糕

五香咸肉糉
有很多綠豆餡,上枱已拆了糭葉,糯米表面少少油,味道還可以

是次光顧兩人平均消費約$60 左右
2010-05-20
2010-10-10 12 浏览
有一日,經過佐敦道口屈臣氏,在麵包鋪門前有人派傳單話點心好食又平跟佢上咗佐敦薈商場二樓,點心又真係幾好食尖東區算平到漏,叫咗脆皮燒腩仔同埋黃金脆豆腐,腩仔皮又脆又鬆化,D肉入口即溶,好淋豆腐外脆內滑,小食$28一碟OK!
跟佢上咗佐敦薈商場二樓,點心又真係幾好食
尖東區算平到漏,叫咗脆皮燒腩仔同埋黃金脆豆腐,
腩仔皮又脆又鬆化,D肉入口即溶,好淋
豆腐外脆內滑,小食$28一碟OK!
2010-10-09
  • 脆皮燒腩仔
  • 黃金脆豆腐
2010-04-26 22 浏览
呢間食店真係唔掂, 星期六8點入坐, 見佢入坐率得5成, 即刻心下一涼, 一坐下即刻叫了一碗齋米粉給小朋友友吃, 跟著8:15pm叫了一個$588 的4人餐+一點蒜蓉唐生菜+一個魚香茄子煲+瑤柱蛋白炒飯. 奇怪事情就發生了, 我們一行5大1細一直等到8:50pm都冇野到. 見到d 侍應行來行去, 睇下電視, 幫我地加下水, 都冇問一聲我地d 食物到未, 我地問佢點解齋米都咁耐, 小朋友都等到瞌眼訓. 個侍應才如夢初醒. 5分鐘後, 齋米到了, 其他就到9點鐘才上菜, 先係牒"蒜蓉唐生菜", 食完又等, 5分鐘又來"瑤柱蛋白炒飯", 跟住"味精燉湯", 一隻鹵水乳鴿(一開四上). 食完又出事.........一等又20分鐘過去, 又係冇人理我地, 我老竇忍唔住問個侍應, 廚房係咪好少人做野, 點知佢話, 係呀, 得3個人. 個侍應跟住尷尷尬尬問我地乜事, 我就發火話, 我地坐了個幾鐘, 仲要叫套餐, 都未食到一半菜. 佢即刻問我地有乜野未食, 問完都唔使5分鐘即刻有菜到. 跟著的20分鐘陸續上埋餘下的三味彩. 其中一牒"xx炒貴花蚌", 細牒到好似茶餐廳d 客飯咁. 一肚食完後埋單 $

侍應跟住尷尷尬尬問我地乜事, 我就發火話, 我地坐了個幾鐘, 仲要叫套餐, 都未食到一半菜. 佢即刻問我地有乜野未食, 問完都唔使5分鐘即刻有菜到. 跟著的20分鐘陸續上埋餘下的三味彩. 其中一牒"xx炒貴花蚌", 細牒到好似茶餐廳d 客飯咁. 一肚食完後埋單 $937. 眼都大埋.
成千銀就咁冇o左, 奉勸各位千其咪去幫親.
2010-04-24
生日
2010-04-09 5 浏览
今日放工後,同兩個同事揾嘢食。行過彌敦道近佐敦道呢間"麒麟軒宴會廳",初時不知道原來係間餐廳,原因這間店不知何故叫"宴會廳"而不是"酒樓"。樓上仲有其他餐廳,樓下啲招牌以為係其他餐廳嘅。入到去已經九點幾,人唔多,坐得舒服,兼服務週到。叫咗幾個好普通嘅菜,價錢不貴,故期望不是很高。但每道菜都意外地做得很好,以這個價錢,有這個地方,算是抵食夾好食。所以要推薦俾大家。幾個菜是:1. 清蒸石班仔 - 冇乜特別, OK, $138算抵食2. 豉油皇煎大蝦 - 蝦好大隻,味道一流3. 菠蘿咕嚕肉 - 一向冇興趣甜酸菜色,但這個咕嚕肉好特別,沒有肥肉,入口肉味很足,不會只食到甜酸味4. o者o者鱔魚煲 - 一攞上枱就聞到好夠味,煲裏完全冇醬汁,鱔爽口,全煲食清,冇立雜嘢o架Sorry, 冇帶相機, 圖片欠奉!

幾個菜是:
1. 清蒸石班仔 - 冇乜特別, OK, $138算抵食
2. 豉油皇煎大蝦 - 蝦好大隻,味道一流

Sorry, 冇帶相機, 圖片欠奉!
2010-04-03