2017-06-26 1729 浏览
晚餐想吃簡單一點,搜尋目標時便專攻元朗小店。少有踏足馬田路一帶,這邊靠近民居,食店風格平實,不走花巧路線,都是以街坊客為對象。早早做了功課,本想試試立哥拉麵,但實在小覷了它的人氣,門前站滿了等位的人潮,比我更禁不起等的老公面色一沉,我知道這晚肯定是跟立哥無緣了。這時老公環顧四週,見對面的鹵家有位,不知是他獨具慧眼,還是懶得再找,就這樣光顧了「鹵家」。網上食評讚多於彈,照理是可以放心的說,但若憑食照判斷,實在是對這鹵家的質素存疑。小小的家庭式食店,食桌佈局非常擠迫,戶外還放有三、四張食桌。除了擠,還擔心鹵家的一人廚房是否應付得來。不過食客大都是為家常開飯而來,兩三個小菜還勉強放得下吧。瞄一瞄用作墊枱的餐紙,一句「五星級酒店大廚」份外亮眼,加上大廚以「鹵爸」自稱,菜式該有一定水準,鹵味會是店方主打吧!不過這頓飯的水準與店方的描述、食評的評價頗有出入。首先,以鹵味主打的食店,主菜卻是涼菜居多,如蒜拍青瓜、拌雞腳、大腸頭、鹵豆腐、金錢肚等。鹵味只有炸乳鴿、豉油雞、食神叉燒、鹵鵝片等數款可選,自稱強於鹵水的「鹵家」是有點牽強的說。一般的家常小菜都是以熱菜為主導,若然要以涼菜湊合,跟燒味外賣分別不

小小的家庭式食店,食桌佈局非常擠迫,戶外還放有三、四張食桌。除了擠,還擔心鹵家的一人廚房是否應付得來。不過食客大都是為家常開飯而來,兩三個小菜還勉強放得下吧。瞄一瞄用作墊枱的餐紙,一句「五星級酒店大廚」份外亮眼,加上大廚以「鹵爸」自稱,菜式該有一定水準,鹵味會是店方主打吧!不過這頓飯的水準與店方的描述食評的評價頗有出入。

首先,以鹵味主打的食店,主菜卻是涼菜居多,如蒜拍青瓜、拌雞腳、大腸頭、鹵豆腐、金錢肚等。鹵味只有炸乳鴿、豉油雞、食神叉燒、鹵鵝片等數款可選,自稱強於鹵水的「鹵家」是有點牽強的說。一般的家常小菜都是以熱菜為主導,若然要以涼菜湊合,跟燒味外賣分別不大,那又何需外出開飯?

這頓點了五道菜式,當中有三道是涼菜,而小菜可跟白飯和湯配成套餐,二百多元的晚餐是街坊價錢,會是個吸引街坊客的賣點

三款涼菜當中,最令人失望的會是醺蹄海蜇($56),連一般燒味店的水準也猶有不及,不像是店方自制而是燒味檔的來貨,吃罷還有唇乾舌燥之感,該是防腐劑或是味精作崇。
醺蹄海蜇

台式鹵牛腱($43)同樣是現成貨色,表層乾身得很,口感乾柴軟筋不多,也沒有鹵過的痕跡。
台式鹵牛腱

酒仙醉雞卷($43)頗受食客歡迎,也是三款當中表現稍好的一道。醉雞圈捲成形,這醉雞做法在網上曾風靡一時,自製不難但卻是花工夫的一道。雞皮挺滑,帶一層薄薄的湯凍,肉身不嚡口,只是用上的汾酒水準不佳苦而不香
酒仙醉雞卷

三道涼菜味道平平,但在局限選擇下涼菜卻是不得不點,只有多蘸點桂林辣椒醬來提味吧!

食神叉燒剛好售罄,但見鄰桌的叉燒十分乾身,相信水準並沒有傳聞中的那麼神吧!改選香蔥煲仔豉油雞($56),豉油雞是預先做好的,雞放在熱鍋中,用汁醬輕輕燜煮一下便呈上,屬店方少有的熱菜,終於有點家常開飯的感覺。豉油汁清香不會太咸,該用上靚豉油鹵醃,以例牌而言,雞件份量也不少,但肉味不太明顯,有骨肉分離之態,味道不差,但也不能說是上品。
香蔥煲仔豉油雞

紅燒乳鴿($58)會是表現稍好的一道熱菜,定價比豉油雞還高。選用肥厚肉豐的中鴿,遺憾是沒有醃味的效果,不過那香炸的工夫是到家的,脆身的外皮能鎖好肉汁,能做到外脆內軟肉汁盈盈的食感。
紅燒乳鴿

只點了一份飯及例湯,那碗老火湯卻是挺大的一碗,是見二人用餐的關係吧!菜乾豬骨湯確是家常老火湯的沒錯,也算是足料
菜乾豬骨湯

直覺這家廚師只懂煮食,卻不善管理。由於是一人廚房的關係,也許是為求減省準備時間,就以大量涼菜濫竽充數廚師就靠幾道拿手主菜,湊合出餐牌上相當有限的選擇。吃一頓感覺「現成餸菜」佔多的晚餐,大都不是新鮮製作的,涼菜主導卻毫無特色,真感受不到家常何在

那些給正評食友,也許是街坊食客,相信都是真心正評的。是由於價錢合理、家常風格、同區少選擇之下而給的正評,也是不排除的可能性。始終不是該處居民,而「落街食飯」質素、價值和選擇的局限上,我是深刻體會的。

不過,作為一位區外客人,實不覺這家有過人之處。是鹵家,還是「老點」?若然是街坊客人,還是留待大家自行判斷吧!但若然是區外客人,要慕名光顧還是三思才好
紅燒乳鴿
2017-06-09 267 浏览
睇完版友介紹,今晚試咗鹵家,果然水準好高,合掌瓜老火湯清甜冇味精,最出色係蒜汁豬頸肉,惹味嫩口,蒜泥香味好正,豬頸肉嫰滑絕不鞋口,鹵麻豬耳少少麻,拌以芫荽辣椒,清香爽口,味道不俗,酒仙醉雞卷亦好入味,雞肉嫩口,加杞子更美味,唯有薰蹄併海蜇比較普通,唔係難食,但就唔算突出,比了下去,因為其他菜色都太好吃了。兩個人才吃了$190,性價比很高!唯一係落單女職員應該係新人,明顯好生手,此外老闆娘好親切友善,今餐食得好開心。

蒜泥豬頸肉
燻蹄併海蜇
鹵麻豬耳
2017-06-09
蒜泥豬頸肉
燻蹄併海蜇
鹵麻豬耳
2017-06-05 186 浏览
店子開了不久 每次路經都有好些人等候有次想試又撞左下午落場 今晚終於食到啦!跟餐- 住家老火湯 免費 感覺有用心熬 飲完也不口乾酒仙醉雞卷 $43 賣相味道都很好 用去骨雞脾感覺貼心汁料恰到好處 不會蓋過雞肉香味蒜汁豬頸肉 $56 蒜汁非常惹味 豬頸肉也有嚼勁香葱煲仔豉油雞 $66 少有的用煲仔上 豉油汁很新鮮而且每道菜味道分明 不像街邊鹵水舖吃什麼都一樣鹵水大腸頭 $38 大腸很乾淨 豆腐嫩滑 汁也不太濃 感覺健康服務方面 店子雖小但很企理 店員友善主動我們坐的二人枱 食物多多 店員總會適時來收碗碟及擺位加強空間 很貼心是日叉燒賣晒了 要再黎收復失地!
店子開了不久 每次路經都有好些人等候
有次想試又撞左下午落場 今晚終於食到啦!
住家老火湯

鹵水大腸頭

鹵水大腸頭 $38

大腸很乾淨 豆腐嫩滑 汁也不太濃 感覺健康

服務方面 店子雖小但很企理 店員友善主動

是日叉燒賣晒了 要再黎收復失地!
2017-05-19
$101.5 (晚餐)
住家老火湯
蒜汁豬頸肉
香葱煲仔豉油雞
鹵水大腸頭
2017-06-04 146 浏览
知道這店開了好一陣子,也在報紙看過不少宣傳,今天見時間尚早便來一試。未到七時,已經9成滿座,我和老公算是幸運,坐了最後兩個位。此店大概是家庭式經營吧,感覺很親切,店員亦算有禮。店外有很多等外賣的客人,看到有張通告,外賣叉燒只有十份,很快便沽清了。還好堂食的話還可以點叉燒,我們就點了最出名的蜜汁叉燒,以及香蔥豉油雞套餐。堂食真的等很久才有,只見廚房不停出外賣,堂食的客人就在等待...差不多20分鐘才有東西吃,而且兩個餸出菜的時間差很遠,當真有點失望。味道方面,叉燒的確非常香,上菜時聞到的味道非常開胃吸引!果然是必食推介!吃下去肥瘦適中,只是邊位未如想像中那麼脆邊。底下的芽菜吸收了醬汁,非常惹味。等了很久的香蔥豉油雞亦非常好吃,雞的份量多,而且很入味很滑!煲底還有很多爆香了的薯仔粒,熱辣辣非常好吃。餐飲可以揀例湯或加2蚊轉凍飲,跟餐的白飯份量亦多,感覺很豐富很飽。如果可以改善外賣跟堂食的流程會更好,畢竟店主也不想讓店內店外的客人都在乾等吧。看到不少客人點了醉雞卷,有機會再試!
未到七時,已經9成滿座,我和老公算是幸運,坐了最後兩個位。
此店大概是家庭式經營吧,感覺很親切,店員亦算有禮。

吃下去肥瘦適中,只是邊位未如想像中那麼脆邊。
底下的芽菜吸收了醬汁,非常惹味。

煲底還有很多爆香了的薯仔粒,熱辣辣非常好吃。

看到不少客人點了醉雞卷,有機會再試!
2017-05-31
  • 蜜汁叉燒
  • 香蔥豉油雞
2017-05-29 95 浏览
晚上到鹵家食飯的人都挺多,十多個位子都坐滿了。我和朋友選了坐在外面,兩個人兩個套餐,我果個跟飯,朋友就跟米粉。唔飲野可以要例湯,是日例湯是老黃瓜煲豬骨,夠清甜而且少味精~~知道鹵家的蜜汁叉燒是皇牌,所以點可以唔試下~~適中的肥瘦豬肉,加上燒得光澤的外層,已經即刻加分,味道甘香,充滿玫瑰露的酒香,肉質嫩滑不肥膩,配飯真係一口又一口呀朋友就叫左滷水牛展,晶瑩剔透的片片牛展鋪得好漂亮,賣相精美,而且滷水味重唔會太重,五香味剛好,爽口入味,雖然凍食但都唔影響味道。店子細細但上菜唔會慢,價錢都算合理,有家的味道,絕對有下次~

知道鹵家的蜜汁叉燒是皇牌,所以點可以唔試下~~

2017-05-23
前兩日 偽文青同朋友仔去了元朗鹵家食晚飯😛兩個人兩個套餐加兩個小菜🙊這是一間家庭式經營小店 大廚爸爸曾於酒店做中菜的 退休後就自立門戶 烹調更多美食與街坊分享😊 *都係八卦問下做樓面既阿女先知🙊.1️⃣蒜汁豬頸肉$56蒜香汁 加上豬頸肉 又幾惹味 👍🏻2️⃣秘汁鹵家鴨$65其實我就好少食鴨 亦唔太好鴨 覺得鴨既肉質較鞋 一般般😅3️⃣酒仙醉雞卷$43凍食醉雞卷 紹興酒味略重 但雞肉嫩滑 可以一試4️⃣雞絲伴粉皮$38與平常吃的雞絲粉皮有少少唔同 除了加了麻醬外 還有秘製汁 所以食落有少少酸😂 都可以接受既 如果多麻醬會更好🤣.如果想更緊密留意三個90後吃貨最新美食推介,記得set 好以下設定😌:*因為facebook依家顯示出黎既post,就算你地like左/追蹤中都未必會顯示出黎俾你地睇到*電腦版:「讚好👍🏻」專頁→按「搶先看」手機版:「讚好👍🏻」專頁→按「追蹤中」→按「搶先看」咁就可以第一時間收到接收通知 就可以睇到我地每一個美食分享post🙌咁就唔會錯過我地嫁喇❤-三個90後吃貨不斷開心share美食💓💡Facebook:三個90後吃貨 3bad_foodies🚩Instagram: 3bad_
*都係八卦問下做樓面既阿女先知🙊

1️⃣蒜汁豬頸肉$56蒜香汁 加上豬頸肉 又幾惹味 👍🏻

電腦版:「讚好👍🏻」專頁→按「搶先看」
手機版:「讚好👍🏻」專頁→按「追蹤中」→按「搶先看」
三個90後吃貨不斷開心share美食💓
🚩Instagram: 3bad_foodies
📍OpenRice: 3bad_foodies
歡迎在不同的平台 繼續留意我們的推介🙆🏼🙇🏼‍♀️
大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅
#愛吃也愛分享 #三個90後吃貨 #3bad_foodies
#三個90後吃貨_元朗美食推介
鹵家 (元朗)
元朗教育路81號元達樓地下6號舖
  • 蒜汁豬頸肉
  • 酒仙醉雞卷
2017-05-20 162 浏览
在網上有不少鱔稿加持的鹵家, 以五星級酒店退休老師傅主理作為招徠, 主打每日限量供應的蜜汁叉燒。之前幾次在午市時間經過, 叉燒飯都貼著個售罄牌, 實在引發我想要一試龍鳳的好奇心食神叉燒飯, 個名好有威勢, 擺盤同黯然銷魂飯一樣, 叉飯加隻荷包蛋, 但通漲多年, 當年的一句「比盡你咪22蚊碗」如今相信已成絕響。幾個月內加價$10的鹵家叉燒飯, 現已售$53。汁醬味道不錯, 叉燒不柴口, 但不算肥瘦相稱, 如果能再肥一點也許會更好扎實嫩滑的無骨雞卷, 酒味香醇不嗆, 就連鋪面的杞子和墊底的青瓜絲也浸透著淡淡的酒香, 比起叉燒飯, 這醉雞卷更是我的菜。

我之前行這附近這間ㄑ歯家〉名字好特别,由於他的店要早上十ㄧ時半才開,我要放假才可來試食。原來這間是由之前在五星級酒店老師傅主理,今日(25)放假前來吃午飯,店舖不算很大,可坐十個人左右。我看了餐牌叫了雙併(叉燒歯水鴨)套餐,ㄧ是例湯或飲品。我揀了中湯。等了ㄧ會皃,個餐送上,我見到有幾塊叉燒和七、八塊底下有些大荳芽菜,白飯和湯。我試了叉燒皇燒得很香,邊帶微焦,很滑不肥不痩,咬感不似在街市燒臘店買不ㄧ樣,外面買很硬呢!叉燒有蜜汁味鮮甜爽口,歯水鴨切得很簿,有少許肥肉鴨很爽滑,白飯煮軟,湯好有家庭湯味,沒有味精。我見到旁邊客人叫叉燒飯,有五、六塊叉燒還有ㄧ隻荷包蛋好特别。還有醉雞卷、鼓油䫣等。我下次放假再來幫襯試其他東西。
2017-04-23 256 浏览
本來今日Lunch打算帶屈小姐去元朗食尼泊爾餃子,點知去到落左閘,唯有帶屈小姐去賴生想食果間鹵家啦,近近地係隔離之麻!好好彩一去到有位坐,拿拿臨入去叫叉燒飯啦,點知老闆娘話沽清,只好試下叫其他野食醫肚啦!不過真係好多人問叉燒⋯老闆娘比個貼士大家:午市11:15排,晚市19:00前到好大機會有!對住張餐牌研究一輪之後,賴生同屈小姐決定要試下:鹵水鴨飯(鹵家招牌喎,冇理由唔試下麻!),鹽香雞飯同埋酒香醉雞卷老火湯:⭐️⭐️⭐️⭐️先黎一碗跟餐老火湯,湯款日日不同,是日係薏米蜜棗煲雞腳,值得欣賞既係佢唔算太油,味道唔係淡而無味既例湯,亦唔係味精湯,而因為春天較潮濕既關係,老闆專登煲薏米去濕,非常貼心鹽香雞飯:⭐️⭐️⭐️⭐️老實講,呢個鹽香雞飯係中上既,用美中不足黎形容佢係最好,點解呢?首先:鹽香既咸味好正,只可惜只流於雞皮表面而無滲入雞肉⋯不過勝在雞肉夠晒滑、重雞味又冇雪味👍🏻而醬料呢:蔥蓉同薑蓉比例係9:1嫁,所以點落提昇左蔥香味,但點左就遮左個鹽香味同咸味Lu⋯⋯同埋油左D(利申:偽健康飲食主義者)鹵水鴨飯:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️不愧為鹵家,鹵水野係出色既,鹵得極入味而不會過咸,滲晒入鴨肉度,正!而且鴨肉唔肥嫁,
,近近地係隔離之麻!

好好彩一去到有位坐,拿拿臨入去叫叉燒飯啦,點知老闆娘話沽清
,只好試下叫其他野食醫肚啦!

老火湯
老火湯:⭐️⭐️⭐️⭐️

先黎一碗跟餐老火湯,湯款日日不同,是日係薏米蜜棗煲雞腳
鹽香雞飯
鹽香雞飯:⭐️⭐️⭐️⭐️

首先:鹽香既咸味好正,只可惜只流於雞皮表面而無滲入雞肉⋯
不過勝在雞肉夠晒滑、重雞味又冇雪味👍🏻

鹵水鴨飯
鹵水鴨飯:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

!而且鴨肉唔肥嫁,冇皮同肉中間層肥膏,可以好放心食
下次要豪D加$20蚊轉鹵水鵝試下!
酒香醉雞卷
酒香醉雞卷:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

呢樣係賴生好想整比屈小姐食既野黎!不過礙於係凍野,暫時擱置左,但難得黎到有得食,梗係試下啦!!

好彈口嫁,雞扒咁樣卷法,加上隻酒真係好香好香,好正!
最重要係啲杞子勁甜,好Match呀!好好食⋯唔知賴生整唔整到咁好食呢?(磨刀加D鐵粉落去先😂😂)

P.s 要注意係呢間真係小店,店份面得12個位左右,要食好西真係要比少少耐性架

#誓要去~食叉燒~
#翻啅able

鹽香雞飯
鹵水鴨飯
酒香醉雞卷
2017-04-17 189 浏览
覺得無其他人所講咁誇張好味,但係有家的感覺嘅小菜,因爲唔係好覺有味精。晚市嚟食,嗌咗兩個晚餐加一個醉卷雞。晚餐都好抵食。有湯、小菜同飯或麵。鹵水牛展: 好食!煮得好"淋",都幾入味,但唔係好濃。如果滷水味重啲會比較好!豉油雞: 都係唔係好濃味,豉油味唔係好入到隻雞到。但雞煮得好滑,如果再入味啲就好。醉雞卷: 無咩酒味,所以覺得唔係好醉雞感覺。但雞肉係滑嘅,但我自己覺得普通啦。基本上,味道偏淡,可能係比較健康嘅煮法。但性價比都算高,所以都值得試試。今晚因爲叉燒沽清,所以試唔到佢哋嘅皇牌。

今晚因爲叉燒沽清,所以試唔到佢哋嘅皇牌。
2017-04-16
2017-04-11 100 浏览
話說昨天放假去接女朋友收工跟住去食飯,諗起元朗鹵家,因為睇咗啲廣告想去試下是不是真的那麼好吃,接咗女朋友就開車前往元朗,去到我女朋友去搵位我就去泊車,之後坐底,點咗幾個菜。1。鹵水拼盤 都過得去,但咸咗啲,冇乜鹵水香味,如果係話 鹵水傳家就名過其實。2。醉雞卷 口感一流,淡淡酒香,雞肉爽口,必食。3。蒜香豬脛肉 肉不鞋口,咬落爽口,蒜汁味道好,必叫。4。話梅涼瓜片 我諗不喜歡食涼瓜的人一定要試,嗰種感覺不能言喻。是日去到义燒賣哂,失望。
1。鹵水拼盤
2。醉雞卷
口感一流,淡淡酒香,雞肉爽口,必食。
3。蒜香豬脛肉
肉不鞋口,咬落爽口,蒜汁味道好,必叫。
4。話梅涼瓜片
我諗不喜歡食涼瓜的人一定要試,嗰種感覺不能言喻。
是日去到义燒賣哂,失望。
  • 話梅涼瓜片
2017-04-10 139 浏览
入黎元朗既原因係因為咁岩見完客,就約左附近住既朋友食飯,佢介紹左呢間。雞卷我到埋單果刻先知個價錢平到誇張,因為整過雞卷我知道極度浪費時間既一樣工夫菜,可以做到唔洗50蚊呢個價錢我覺得好過分,而且味道唔差,係酒香略嫌濃左些小。平時我唔食苦瓜既,咁朋友鐘意食我又比老闆娘哄左幾哄就試左,一試大鑊...因為無我想像中咁苦,反而話梅香味好重,後尾甘味幾乎係一種回甘既感覺,不過我都係改變唔到我唔鐘意食苦瓜。叉燒無得揀肥瘦,所以個人黎講唔太鐘意瘦叉,但佢做到瘦叉要做既野:個汁夠味-佢呢個傾向蜜汁味重既。而鹵水拼盤我覺得比起全晚係叫做相對差小小...但100蚊鬆d有呢個份量我覺得好得人驚,水準唔輸大部分鹵水店,始終新舖我唔可以要求佢個汁做到好多年既味道出黎。

题外话/补充资料: 300蚊都唔洗食到咁多野我真係覺得好過分,好可惜我唔係住呢頭,唔係一定係我飯堂。
2017-04-01 153 浏览
從網上得知這家新食店,多次致電或到店內想買外賣也未能成功,終於有一次早15分鐘到店外等開門,已經是排第三位,終於能成功入內吃堂吃。短短的數分鐘,已坐滿了第一輪店內的16個座位,另外店外已有第二輪的食客在等了。雖然店小小的,但可選擇的食物也很多呀!個人最喜歡的是鹵水鵝併盤,除了鵝,還有牛肚、豬腸、豬耳、豆腐、大豆牙菜,另外最👍🏻的是皇牌义燒,好味到吃不停口,入口即溶。還有白飯的製作也是十分有水準,飯香四溢。只是出菜的時間不短,但美味的飯餸是值回票價的啊。

只是出菜的時間不短,但美味的飯餸是值回票價的啊。
2017-03-31
2017-03-25 135 浏览
我早幾日630pm第一次是元朗這間鹵家, 點知 等到七點個老闆娘就出嚟講賣曬叉燒。 我當時即走。到了第二日我615pm在排隊, 等到七點三 以為有位 就食到主菜叉燒, 點知侍應溜單, 我當時好氣憤, 因為最後兩碟 叉燒比錯咗, 我後面這兩枱客, 我就同老闆娘傾訴, 她無可奈何及態度囂張, 到最後他畀咗個九折我們就算數, 但最後我們試左 醉雞 豬頸肉 雞煲 都係一般菜式 ,不值得一試 這間店。 (仲有這間店 內得14個位所以等好奈)。。。
(仲有這間店 內得14個位所以等好奈)。。。
2017-03-25
2017-03-21 186 浏览
十一點開店,主力賣食神叉燒飯,但十一點半話賣哂!明知好賣,點會供應咁少呀?點做生意!好食都冇用啦!客人都冇試過食,等弓半個鐘先通知客賣哂!永不幫襯!服務好慢,都開業一段時間都可以做得非常生手。賣哂廣告都明知會多客,都可以供應不知,明知唔夠叉燒賣,係咪應該一早話俾出面企係度等位既客人講呢,要人問佢地先答!點做餐飲業呀😡😡都唔明白點可以做到晚市!叫人點有下次呢?已經開左一段時間啦!運作勁有問題,兩個服務員落單,冇人理出面排隊既客人,要出面客人我了十分鐘先拎到張等位飛!
永不幫襯!
2017-03-21