2019-03-03 371 浏览
自從上次年初三一個人嘗鮮,未食完就已經打算下次同屋企人再黎,今日終於有機會了。日上三竿先訓醒,慢慢嘆杯咖啡後,接埋兩老出發飲茶。話明飲茶就梗係主打試點心,一口氣叫左四款點心,有芋頭蒸排骨,鮮蝦腐皮卷,燒賣,同兩個灌湯餃,全部非常有質素。食完點心就再叫飽肚嘅菜色,最後選擇試下個鴛鴦米海鮮泡飯,非常有驚喜!個湯非常鮮味,有好多海鮮粒,另外額外奉上一小碟脆米,加落泡飯增添一重口感!兩老非常滿意,一致認同可以再黎!

兩老非常滿意,一致認同可以再黎!
2019-03-03
  • 鴛鴦米海鮮泡飯
  • 鮮蝦腐皮卷
星期日午餐,是日被安排坐function room 位置。落地玻璃窗,樓底高,空間感極meau點心不算多!食物方面,招牌义燒比個近鏡大家睇下!肉質又冧又軟!上枱時熱熱地,味道不錯!灌湯餃料足!魚肉尖椒很-般!綠豆酥很脆囗!總括: 食物都有水準嘅!所以有水準及在酒店價錢不會經濟!改善之處:1)點心可以2件起,比客人試多幾款!2) 洗手間是黑色,太喑了!Thanks for reading.
星期日午餐,是日被安排坐function room 位置。

落地玻璃窗,樓底高,空間感極

meau點心不算多!

食物方面,招牌义燒

比個近鏡大家睇下!
肉質又冧又軟!上枱時熱熱地,味道不錯!

灌湯餃料足!

魚肉尖椒很-般!

綠豆酥很脆囗!
總括: 食物都有水準嘅!
所以有水準及在酒店價錢不會經濟!
改善之處:
1)點心可以2件起,比客人試多幾款!
2) 洗手間是黑色,太喑了!
Thanks for reading.
2019-02-24 840 浏览
新春前後飯局特別多,剛剛上星期同舊同學團拜飲茶;今天又到同我的美女同事們食「新春開年飯」有同事提議這間位於油麻地新開的「希爾頓花園酒店」2F 的中菜「鷹巢」~~~因為其家人食完評語不錯聽個名多麼有氣勢,所以刻意中午飯食少一點,留肚品嘗~~~++++++++++++++++++++++++++++++來到「希爾頓花園酒店」,乘升降機按2字樓,一出𨋢就到達「鷹巢」鷹巢環境尚算寬敞,燈光明亮(影相都不用打燈)在Facebook 讚 Hilton Garden Hotel 專頁,可享晚餐九折及送糖水由於上「鷹巢EAGLE'S GARDEN]的網頁可看到菜單(鷹巢網頁:http://gardeninn.hilton.com.cn/zh-hk/hotel/hongkong/gardeninn-hongkong-hkgmsgi/dining2810.html)我們早要預訂了部分菜餚第一味先來個signature 「金牌叉燒皇」例牌有8大件~~~真係大大件雖然咁大件,而且肥肉比例很少,但想不到一點都不「鞋」,肉質鮮嫩彈牙;味道調得非常好,咁厚肉但醃料都可浸入肉中心,每一淡都食到叉燒的味道,必食推介!!

聽個名多麼有氣勢,所以刻意中午飯食少一點,留肚品嘗~~~

鷹巢環境尚算寬敞,燈光明亮(影相都不用打燈

由於上「鷹巢EAGLE'S GARDEN]的網頁可看到菜單

金牌叉燒皇
例牌有8大件~~~真係大大件

「蜜汁燒脆鱔」
蜜汁燒脆鱔

HK$198的價錢來說,就有點失望。雖然調味不錯,鱔肉鬆軟但沒有咬口,鱔皮燒得很"硬",機乎咬不開,看來還有進步空間

主角「富貴金豬」來了

富貴豬(釀牛肝菌糯米飯)
職員都好識做,都給大家的"相機食先"

再幫我們"刨丁解豬"~~~~
賣相非常"吸睛"

連豬頭同豬腳仔都幫我們解埋,非常細心!!

味道方面:釀在豬肚內的"牛肝菌糯米飯"非常好味
,糯米飯有臘腸、臘肉、蝦米、瑤柱⋯⋯味道調得很好,但牛肝菌的份量少得機乎找不到,如果牛肝菌的份量多一些就更好了!!
乳豬烤是得很香很脆
,可惜豬的脂肪同肉的比例接近9:1, 美女們吃完脆卜卜的外皮後,只淨下一大塊脂肪,令人吃不消
,那一成的肉集中在豬的四條腿~~~HK$868的富貴豬,豬的來貨竟然如此,這方面扣很多分

「花膠菜膽龍皇杏汁白肺湯」
花膠菜膽龍皇杏汁白肺湯(6位用)

這個湯是我的至愛
 ,今次還有養顏花膠~~~

花膠的分量不吝嗇,每六人份量(分到12碗),每人都有一至兩塊、大大塊,用的是一般"扎膠",但本人卻覺得花膠跟杏汁豬肺湯好像有點格格不入,有點"畫蛇添足"的感覺。

杏汁湯的味道都不錯,湯料都煲得很"林",夠火候~~~只是之前在「旺角海鮮菜館」飲過我人生中最好飲的「杏汁豬肺湯」,相比之下,這兒的就比較湯味不夠濃、而且有點油膩😅

由於另一位美女不飲豬肺湯,所以我們為她點了
「原個椰皇花膠雞湯」
原個椰皇花膠雞湯

看來這個湯比「杏汁白肺湯」出色,塊花膠超級大,朋友都覺得不錯

由於之前點的都是肉類菜式,我們另外點了兩個蔬菜中和一下
「啫啫蝦醬唐生菜」
啫啫蝦醬生菜煲

以HK$128來說,這個菜太普通了,唐生菜雖然都新鮮、味道都OK,但啫啫菜式來說,獲氣不夠,不過不失吧!!

「魚湯鮮蟲草花浸時蔬」
魚湯蟲草花浸時菜

HK$138的魚湯浸菜,白菜仔雖然新鮮、洗得乾淨,味道跟我自家煮的差不多;但魚湯不濃,喝不出魚味,只屬OK!!

因為金豬分量很大,所以我們7位美女,只點了6個菜式都已經很飽了!!

我們Like 了 Hilton Garden Hotel 的Facebook 專頁,所以有「甜品」送
每人一碗「紅豆沙」
紅豆沙

我倒覺得「紅豆沙」不錯,不太甜,很香"陳皮"味,而且煲得很"溶",完全"起沙"
,但朋友覺得如果多點"紅豆"的質感就更好

Like 了Facebook 專頁還有9折優惠,Total HK$2280,
人多除開7份,每人HK$326

總結:
「鷹巢」位處油麻地酒店內,地點方便,座位寛敞,環境都幾舒服
食物味道都OK,但以這個價錢來說,質素應該要更高,性價比不高
職員有禮、Helpful, 雖然不算好醒目,但都有盡力務服我們,不錯
2019-02-22
金牌叉燒皇
原個椰皇花膠雞湯
紅豆沙
2019-02-10 1132 浏览
新年期間約了好朋友食飯,但街外好食的冇乜選擇,最好的就是去酒店食,一定有開同有質素,所以最後又去番鷹巢,一來地點就腳,二來坐得舒服,價錢又不是太貴.去到發覺點心都有少少更改,多左d新年點心,都有d新意.點左幾個點心,同埋兩個小菜1個炒飯,不得不提個黑松露素餃,黑松露味好濃,入口滿滿的黑松露味,個戶戶平安外酥內軟,又不太油膩.叉燒保持一貫水準,白玉藏珍清清甜甜啱曬新年吃怕左重口味既我食,揚州炒飯粒粒分明香氣撲鼻,兩個人份量剛剛好.
戶戶平安
揚州炒飯
白玉藏珍
2019-02-10
戶戶平安
揚州炒飯
白玉藏珍
2019-02-09 747 浏览
新年就梗係要同屋企人,團團圓圓,開開心心周圍食下嘢同屋企人去咗旺角嘅鷹巢飲茶。 星期六午市時間人唔算多, 我哋有book到枱所以唔使等位。 em.. 一兩點嘅時間 walk in都應該有位除咗點心紙之外,另外有一個新春餐牌,有啲小菜,粉麵,同埋甜品等等,新年期間有好多好意頭嘅菜式。非常推薦佢哋嘅 叉 燒 包 ! 真係估佢唔到! 包仔細細,但係做到皮薄餡靚!咬開一半,你會見到入面非常juicy 叉燒唔會太乾或者硬可惜我哋都叫咗好多其他點心, 好似蘿蔔糕~春捲~蝦餃~燒賣~食到飽飽。如果唔係真係要嗌多一籠先得呀 叉燒包44蚊,性價比都算ok ga lar.佢哋嘅環境都幾舒適,枱與枱之間嘅空位十足,唔會話太嘈吵, 真係幾適合家庭聚會用openrice訂枱仲有九折添!!
新年就梗係要同屋企人,團團圓圓,開開心心周圍食下嘢

非常推薦佢哋嘅 叉 燒 包 ! 真係估佢唔到!
包仔細細,但係做到皮薄餡靚!
咬開一半,你會見到入面非常juicy
叉燒唔會太乾或者硬
叉燒包44蚊,性價比都算ok ga lar.

用openrice訂枱仲有九折添!!

2019-02-09
2019-02-09 713 浏览
之前食過鷹巢晚飯一家人都覺得唔錯,所以搵新年飲茶可以去邊個時知道鷹巢如常營業就決定去試試佢個點心。點心紙選擇比想像中雖然少,但上openrice睇返見到佢新年應該無特別加價,當然佢本身定價都較高😂最後總共叫左9款點心~☆芝士蝦春卷個皮幾脆,不過芝士味唔算太出☆水晶鮮蝦餃個人取向唔鍾意食荀,而呢個蝦餃係無既!👏🏻好開心🤣層皮夠薄👌🏻☆香菇蒸燒賣不過不失,無咩特別☆布拉鮮蝦腸粉有我唔鍾意食嘅9黃(唔鍾意到唔識寫🤣)😅不過味道都ok既☆XO醬炒蘿蔔糕好味!唔會話林啤啤!我平時唔食蘿蔔糕但呢個我食到!XO醬好香👍🏻☆農場迷你雞蛋撻未黎之前屋企人仲話我咁貴都嗌🙈但食完就知無嗌錯!蛋味奶味都好香,酥皮都好味!好耐無食過好味既蛋撻仔!(至少我認為)😍😍☆香酥芋茸日本元貝呢個我無食不過屋企人話好味👍🏻☆杏香荔蓉綠豆酥呢個我都無食😂同上一個好似樣,屋企人都話唔錯☆古法馬拉糕林左少少,不過都幾香既總括黎講都算唔錯,咁當然係酒店、價錢上當然都定得比一般茶樓高。相對之下晚餐好似抵d🙈不過佢環境好,慢慢嘆茶係舒服既😌

最後總共叫左9款點心~

☆芝士蝦春卷
個皮幾脆,不過芝士味唔算太出

☆水晶鮮蝦餃

☆農場迷你雞蛋撻

☆香酥芋茸日本元貝
呢個我無食不過屋企人話好味👍🏻

☆杏香荔蓉綠豆酥
呢個我都無食😂同上一個好似樣,屋企人都話唔錯

☆古法馬拉糕
林左少少,不過都幾香既

2019-02-09 334 浏览
新年期間, 旺角好多食市還未開市, 想起之前食開, 旺角Hilton Garden Inn鷹巢都幾好食, 可以再幫襯下, 2點左右, 叫了牛栢葉, 年糕, 鮑汁鮮卷, 黑松露素菜餃, 菜心, 羅蔔牛腩, 味道及質素可以保持到幾高水平. 有機會可以再食.
牛栢葉, 年糕, 鮮竹卷
醉鷄
  • 叉燒
  • 黑露素菜餃
2019-02-09 315 浏览
新年年初五一家人飲個靚茶特登喺openrice search搵到依間位於酒店入面既鷹巢去到酒店大堂搭𨋢上二樓就到~大約一點半去到,六個人叫左九款點心,同埋一個荷葉飯。由於係新年嘅關係,當然唔少得一啲特別點心最好食係個發財蠔豉酥&香酥芋蓉日本元貝兩個點心都非常精緻size細左少少...似西式cocktail finger food...咁都有好處嘅,細細粒唔會太膩不過如果大隻返少少,就可以歎真d蠔豉味另外仲叫左灌湯餃,蝦餃,燒賣,叉燒腸等等, 味道都ok,唔會話過鹹至於佢嘅茶...就真係差咗少...比一般酒樓貴,但又唔算話超貴以茶介每位20蚊黎講,佢既龍井...無乜味氣味同味道都欠奉都幾扣分不過如果想搵個環境舒適嘅地方,同屋企人飲餐茶嘅話,呢個地點都ok嘅~一次半次啦~
新年年初五一家人飲個靚茶
特登喺openrice search
搵到依間位於酒店入面既鷹巢
去到酒店大堂搭𨋢上二樓就到~

大約一點半去到,
六個人叫左九款點心,同埋一個荷葉飯。
由於係新年嘅關係,
當然唔少得一啲特別點心

最好食係個發財蠔豉酥
&香酥芋蓉日本元貝

兩個點心都非常精緻
size細左少少...
似西式cocktail finger food...
咁都有好處嘅,
細細粒唔會太膩
不過如果大隻返少少,
就可以歎真d蠔豉味

至於佢嘅茶...
就真係差咗少...
比一般酒樓貴,但又唔算話超貴
以茶介每位20蚊黎講,
佢既龍井...無乜味
氣味同味道都欠奉

都幾扣分

一次半次啦~

2019-02-07 308 浏览
正所謂好工不如好老闆,我老闆真係唔話得,今日年三十晚,同我地幾個食團年午飯。老闆知道我上次試鷹巢很不錯,我哋位置又不遠,老闆決定同我哋去鷹巢食團年飯。到步後老闆二話不說,將點心紙貼填得滿滿的,老闆話辛苦大家,一定要食多啲。我就掛住食都唔記得影相,每樣點心都十分精緻,我最鍾意就係杏汁花膠菜膽白肺湯,我係一個湯怪,這個湯真的回味無窮。仲有鮑魚汁花膠撈麵,鮑汁香濃,完全食得出師傅努力嘅細膩,兩樣都將我的口腔粘得滿滿。老闆食完後,仲馬上叫我訂埋開年飯添,有期待

老闆食完後,仲馬上叫我訂埋開年飯添
,有期待

杏汁花膠菜膽白肺湯
2019-02-04
庆祝纪念
团年饭
杏汁花膠菜膽白肺湯
2019-02-07 289 浏览
農曆新年避開香港人多車多去韓國旅行,年初二半夜先返到香港,食左成個禮拜韓國野,大年初三就應下節食返餐中餐。家住奧運,間唔中返屋企途中見到對面旺角新開左間酒店,上面有間中菜廳,一直想試,今日終於有機會試一試。一行入餐廳,已經有員工準備好帶我入座,並立刻遞上餐牌。經餐廳員工介紹後,選擇了臘味炒時蔬及蒜片鹿兒島和牛粒,味道非常唔錯,已經好耐無食過有水準嘅中菜,色香味俱全,下次可以帶埋屋企人過黎食,而且有免費泊車,非常適合一家大細有老有嫩揸車出街食飯。

2019-02-07
2019-02-05 264 浏览
年廿八執屋執到好攰,第二朝出去食啲好野。星期日梗係去歎個茶,鷹巢當然係首選啦。同平時一樣,坐得舒適,臨近假日都沒有加價或硬銷年糕,點幾樣必食點心先。山竹牛肉 - 雖然不是腐竹底,不過換上菜底比腐竹更多汁好食。鳳爪 - 醬汁惹味,而且大大隻,軟腍之中還是有口感。咸水角 - 新鮮炸起,明顯食得出唔係保溫或微波爐加熱,鬆脆而不油膩。黑松露蟹肉餃 - 必食,黑松露味道適中,沒有蓋過蟹肉香味及鮮甜味,一口一件,餃皮彈牙。留心睇下幅相,等齊晒啲點心先食,全部都仲熱辣辣出緊煙架👍

鳳爪 - 醬汁惹味,而且大大隻,軟腍之中還是有口感。

留心睇下幅相,等齊晒啲點心先食,全部都仲熱辣辣出緊煙架👍

2019-02-03 485 浏览
三點三下午茶,平時食得西餐多,今日想轉下中式點心,居然喺旺角有酒店有下午茶套餐是希爾頓花園酒店鷹巢餐廳,週末價錢合理 118蚊加一, 可以先來個例湯或兩個小食選擇,例湯熱辣辣有水準,個人認為湯最緊要熱,再來點心拼盤有蝦餃燒賣叉燒包各一,這餐廳點心評價水準一向不錯, 跟住有多款抄粉麵飯選擇,最後選了雲吞麵,湯和雲吞整體也不錯好味,最後來一個甜品,一個完美的下午茶。平日可以平20蚊只需98蚊加一 兩點半巳開始有下午茶,個人認為超抵食。
2019-01-26
2019-01-31 356 浏览
有大陸親友黎香港,諗都唔諗就帶左佢地去我既最愛-鷹巢飲茶。難得今次可以多d人一齊食所以就叫左d平時唔會叫既餸試下。花雕醉香雞一試難忘。。一上菜就聞到好香既酒味,雞肉超級嫩滑……最值得一讚既係d雞去埋骨,岩哂我呢d懶人蝦子鮮蝦腐皮卷個皮好脆……好好味因為想試多野所以叫左蝦餃同黑松露餃各兩粒,d蝦好爽口黑松露素菜餃………… 好重黑松露同香菇嘅味道竹笙豆苗……豆苗好嫩口我一個人差不多食哂全碟不過我都係鍾意食黑松露餃多d...早知唔叫蝦餃
所以就叫左d平時唔會叫既餸試下。
蝦子鮮蝦腐皮卷個皮好脆……好好味

因為想試多野所以叫左蝦餃同黑松露餃各兩粒,d蝦好爽口

黑松露素菜餃………… 好重黑松露同香菇嘅味道

竹笙豆苗……豆苗好嫩口我一個人差不多食哂全碟
不過我都係鍾意食黑松露餃多d...早知唔叫蝦餃
蝦子鮮蝦腐皮卷
2019-01-27
蝦子鮮蝦腐皮卷
  • 蝦子鲜蝦腐皮卷
2019-01-22 589 浏览
星期六去邊都多人...想靜靜地坐低傾下計,又唔比人趕走,真係有啲難😅好在都比我地搵到😆本身都冇打算飲茶,但大家又肚餓又想傾下計嘅情況之下,都係決定坐低,飲啖茶,慢慢傾😏😏我地兩條友仔真係好肚餓🤣首先叫左燒賣,排骨,仲叫左個XO醬炒蝦米腸...都未夠!!最後仲叫多左個鮮蝦腐皮卷同埋一人一個灌湯餃🤣😋燒賣,排骨呢啲,正正常常啦,都好食嘅😆唔多講了😂先講下個XO醬炒腸粉先,鑊氣十足,上左碟都仲熱辣辣👍🏻腸粉表面有少少煎過嘅效果,如果煎耐多少少,食落外脆內軟,就perfect了😋鮮蝦腐皮卷呢個真的有驚喜!!炸到熱辣辣不在講,重點係外皮佢係炸到好鬆脆👍🏻咬落去唔係乾爭爭的,有少少湯汁(好輕微的),令到成件事有層次左😋呢個腐皮卷下次一定會再食😍仲有個灌湯餃😋我平時好少食灌湯餃的...因為出面好多酒樓嘅灌湯餃都有芫荽🙈但呢個灌湯餃,不單止冇芫荽,而且係好足料,好食👍🏻👍🏻呢個下次都會再食😍

燒賣,排骨呢啲,正正常常啦,都好食嘅😆唔多講了😂

2019-01-20 606 浏览
今天去旺角行下,諗起好耐冇去旺角希爾頓花園酒店鷹巢,價錢不貴, 坐得特別舒服, 於是又去, 中午時間,我叫了以下食物:香菇燒賣 - 不油膩而且香菇味好濃,不像外邊酒樓果D淡而冇味.帶子灌湯餃 - 餃子薄皮和那一口燙嘴的湯,軟滑又鮮味. 口感豐富味道濃郁.XO醬煎蝦米腸粉 - 微微煎過腸粉有韌性,誘惑力十足,配上XO醬獨特濃味道,十分吸引,好好味.農場迷你雞蛋撻 - 撻皮夠脆,牛油味很香,細細舊一啖放落口,而蛋漿重蛋味又香濃,入口幼滑,整體唔油膩,很好食.可以再來, 值得推介!!
今天去旺角行下,諗起好耐冇去旺角希爾頓花園酒店鷹巢,
價錢不貴, 坐得特別舒服, 於是又去, 中午時間,
我叫了以下食物:
香菇燒賣 - 不油膩而且香菇味好濃,
不像外邊酒樓果D淡而冇味.
帶子灌湯餃 - 餃子薄皮和那一口燙嘴的湯,
軟滑又鮮味. 口感豐富味道濃郁.
好好味.
可以再來, 值得推介!!
2019-01-20