2019-08-09 1121 浏览
#小秘書 每次上完 #AquaAerobics 路過 鶴亀,都會被餐廳嘅擺設吸引住,店主 #簡簡單單 用三度 #木製趟門 將街道與餐廳隔開,透過 #木門 上嘅 #玻璃窗,見到牆上嘅 #手繪畫,#木製傢俬 嘅擺設,感覺恍如置身 #日本。不過好可惜每次都來去匆匆,一直無機會試吓老闆嘅手勢🥢呢晚 #屋企人 出哂去食飯,#小秘書 機會嚟喇😉 放咗學直接嚟到 #鶴亀,當時餐廳人客唔算太多,#服務員 先安排我坐抵,再遞上 #餐牌。雖然第一次嚟幫襯,不過事前我都有上網睇吓食客嘅意見,知道 #鶴亀 出名嘅係 #沾麵,就要個 #豚骨沾麵 嚟試試😉 為食嘅我,又點會甘心獨沽一味呢?! 餐牌上有我至愛嘅 #吉到炸蠔,當然要埋佢啦!以我所知,傳統嘅 #沾麵 係凍嘅,食嘅時候放入熱湯再擺入口,不過 #服務員 都幾細心,知道香港人未必接受到,佢特登走嚟問我要 #凍麵、定係 #暖麵,真細心。等咗大概七八分鐘,#服務員 將 #豚骨沾麵 送到我門前,暖麵先放入滾湯,之後再放入口,溫度啱啱好👍🏻 聽 #服務員 講 #湯底 係用 #雞肉、#雞骨、#豚肉、#豚骨 淆製而成,味道唔會太咸,#豚骨 切成薄片好爽口,再撈埋啲 #蔥

以我所知,傳統嘅 #沾麵 係凍嘅,食嘅時候放入熱湯再擺入口,不過 #服務員 都幾細心,知道香港人未必接受到,佢特登走嚟問我要 #凍麵、定係 #暖麵,真細心。等咗大概七八分鐘,#服務員 將 #豚骨沾麵 送到我門前,暖麵先放入滾湯,之後再放入口,溫度啱啱好👍🏻 聽 #服務員 講 #湯底 係用 #雞肉、#雞骨、#豚肉、#豚骨 淆製而成,味道唔會太咸,#豚骨 切成薄片好爽口,再撈埋啲 #蔥花 落湯入面,特別香口😋 仲有呀,個 #吉列炸蠔 應該係 #即叫即炸 嘅,#師傅 控制得火喉啱啱好,咬落去仲好juicy㗎😄 比個like佢先👍🏻
2019-08-08