2023-08-10 341 浏览
我都好少寫食評,今次真係忍唔住,37蚊食了碗又鹹,雲吞又林啤啤的,比我去中環權記24蚊有天淵之別,員工服務又差一個大排檔一啲都唔值,不會再來🙈還敢在餐牌上認自己是大母指
2023-08-10
2023-02-26 949 浏览
2月25日星期六下午時段,帶一位從美國回港的老香港朋友,他想食雲吞麵,我們就走進了這一間,最初老闆招呼我們是非常的好禮貌,我哋點了兩碗雲吞麵,兩杯熱奶茶,雲吞麵到咗食了兩,只是覺得一般,我們便沒有食,跟住嚟咗兩杯熱奶茶,一杯深色,一杯淺色,跟住我就問這位老員工,為什麼兩杯不同色,他的冇禮貌回應就是「一杯少奶囉」,我話我是叫正常的,跟住他就取了一杯多奶的拿走,轉頭我們買單他就來一杯深色的奶茶,我同朋友飲了三啖,就放低了。真心雲吞麵只是一般,奶茶不知所謂,以後都不會再幫襯。老員工仲問我們雲吞麵有什麼不妥,我哋不作回答,就走了。
2023-02-05 745 浏览
行開尖沙咀唔知食咩,又唔係話非常肚餓,就去熟食中心睇吓有咩食,估唔到而家多返好多人食喇😯😯咁岩見呢間有位,就試吓啦😁.叫左個片頭墨丸麵、咖央多、咖央西多、熱奶茶😉.老細特登行埋黎話呢到辣椒油最正,梗係試試佢啦🌶️入口好香辣椒味,好夠辣勁,仲有少少攻鼻感覺🔥中意既可以直接買一樽返屋企🐙另外墨丸比起平時街食到既黎講屬於比較好味果隻,食到墨魚味同墨魚膠既感覺.因為好奇想知咖央多同咖央西多有咩分別😂就叫晒兩樣🧈咖央多就係咖央醬多士(無牛油),咖央西多原來就係西多士上面加咖央醬同牛油🥞咖央西多既咖央味唔係好食得出,俾西多味蓋過左,所以其實食返西多就得(價錢一樣添)🍮.至於奶茶☕️茶味偏淡,奶既比例比較高,人人口味唔同,我覺得都ok😄.
叫左個片頭墨丸麵、咖央多、咖央西多、熱奶茶😉
2022-10-22 1969 浏览
海防道天橋底的臨時熟食中心及臨時街市,已經不記得「臨時」了多少年,相信除非政府收地,否則會一直「臨時」下去。但這個熟食中心位置奇差,深信政府不會收地;皆因旁邊是垃圾站,而且位於天橋底,根本沒有其他合適用途。熟食中心在海傍道方向有兩個入口,正式入口經有貨車出入,阻擋了視線;另一個入口則要穿過街市走到盡頭。熟食中心有40多年歷史,2018年底關閉重建,2020年底重開。內裡有多過檔口,全部是簡單茶檔及粥粉麵檔。今日第一次光顧,隨意揀了「鴻記茶檔」。常餐轉出前一丁轉汽水($49) 有一份火腿煎蛋,但並沒有分開另上,只直接鋪在餐肉公仔麵上面;慳水慳力,洗少隻碟!出前一丁只要沒有淥過火,總不會太差。最差是火腿煎蛋;火腿唔好味,太陽蛋變反蛋。雲吞牛腩雙拼河粉加凍奶茶($55)唔好食。河粉黏在一起;牛腩又乾又韌又味淡;雲吞雖然很多蝦肉,但沒有蝦味。手切新鮮牛肉乾炒牛河($57)味道總算較為正常。食得出最低限度是冰鮮牛肉,有牛味,亦沒有用過量梳打粉醃制至霉軟。河粉炒得只是一般,欠鑊氣、缺豉油香味,入口未夠油潤爽滑。勝在夠平夠抵食,但就不能要求好味道。今日來到,天氣開始轉涼,室內環境可以接受;很難想像炎
火腿煎蛋拼餐肉公仔麵
手切新鮮牛肉乾炒牛河
勝在夠平夠抵食,但就不能要求好味道。今日來到,天氣開始轉涼,室內環境可以接受;很難想像炎炎夏日34度高溫情況下是否可以忍受?
2022-10-08
2022-10-21 767 浏览
10月21日返左成個月尖沙咀,加埋差唔多糧尾,所以繼續都係食熟食市場,呢就去咗食鴻記嘅牛腩麵,尖沙咀35蚊食嗰個牛腩麵性價比都好,而牛腩份量都足夠,味道都係中上!
2022-10-21
2022-08-16 801 浏览
➖ 雲吞牛腩米湯底好夠味幾好飲,米粉放佢一陣先食等佢嗦下啲湯先。牛腩有四舊都好淋有一舊較爽脆味道亦足夠不過就細舊左啲。雲吞餡個調味唔錯但就唔係好肥美,如果可以多返啲啲餡會好食好多。仲有成碗麵既重點就係個辣椒油,對於我黎講其實幾辣所以我都係小小咁每啖落啲,佢果種辣係唔辛苦既辣食落口好香,可以話昇華左成碗麵🪧 以為海防道呢個熟食中心裝修完有冷氣原來都係無,好在落雨無咁熱
➖ 雲吞牛腩米

下午茶
2022-08-12 506 浏览
老闆有禮貌,就算裝修後食物都保持到水準,值得推介的本土小店,只係熟食市場地方有啲熱,但係附近返工可以買外賣,或者行經尖沙咀都可以試下佢哋嘅食品😉⋯⋯😋😋😋
2022-03-08 974 浏览
今朝一早起身忽然想起想食雲吞麵,於是坐車落尖沙咀海防道街市鴻記,熟食市場裝修過,環境不錯,與往不同(超過十年無來)。到步後即點了雲吞麵,奶茶做早餐,雲吞正,蝦肉彈牙,皮薄餡靚,麵爽,湯底甜,自制辣椒醬好正奶茶茶滑、醒神,好耐已無食過這樣的醒神早餐!
,好耐已無食過這樣的醒神早餐!
2022-03-08
$45 (早餐)
2022-02-22 732 浏览
🇭🇰 #鴻記茶檔ღ 乾炒牛河 $50呢度嘅乾炒牛河真係超出名!幾次去每次都見到好長龍,有其他店嘅店員話佢哋搵人賣廣告所以變到好出名😹但我自己試過後就覺得真係一個好普通嘅乾炒牛河,仲要唔太算有鑊氣,仲有少少油膩🤏🏻╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟲.𝟱/𝟭𝟬ღ 蝦米辣椒油 $80/樽 🌟🌟🌟呢度嘅辣椒油真係好出色!好香又足料,鍾意食辣嘅朋友一定要試吓啊~╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴.𝟮/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬
🇭🇰 #鴻記茶檔

ღ 乾炒牛河 $50

ღ 蝦米辣椒油 $80/樽 🌟🌟🌟
2022-01-19 695 浏览
只是一個筋腩飯,等了一個鐘沒有上來! 服務態度特別差!!!最後上來的還沒有牛筋!!量特別少,特別難吃!!! 大家千萬別去!!!千萬別去!!一件餐廳沒有提前煲飯?這麼簡單的飯一直不上來!垃圾!
大家千萬別去!!!
千萬別去!!
一件餐廳沒有提前煲飯?這麼簡單的飯一直不上來!
垃圾!
2021-12-15 1012 浏览
新工喺尖沙咀,中午去海防道熟食市場食晏。環境乾淨,好多人,又熱鬧😮。最鍾意食鴻記既雲吞麵,雲吞大大粒仲好足料,啖啖蝦肉又鮮味😋,有4大粒,如果好似平時啲潮州麵鋪咁有5粒會比較夠喉囉😕!湯底顏色合格,唔混濁,好鮮香,飲到大地魚同蝦子既咸香味,正吖!加埋腩汁再香濃啲添😙!我食潮州麵一定會要求多蔥多腩汁,食過一次之後再去,個姐姐已經記得我 —> 阿妹你要多青多色吖嘛😂 !姐姐,咁多客點解會記得我嘅?乜我好麻煩咩🥲呢度既辣椒油係自家製,仲食到有蝦米香,好味幾特別,但要$80樽🥲⋯⋯好爭扎!聽到老闆同個熟客講炒辣椒油真係好辛苦,間鋪從佢媽媽開始做就已經自家整辣油,所以佢都會依然咁做,係辛苦,但客人鍾意食都有返啲安慰。我係個辣怪,食過第一次後就勁想買,但我怕佢會有好多渣,一半油一半渣我都唔係好想,最好8成油2成渣就perfect喇,純粹個人喜好🤣,等我問吓老闆可唔可以special一樽俾我先,可以既話我一定即刻乖乖俾$買😈

2021-12-14
  • 辣椒油
2021-09-12 687 浏览
原本諗住食第二間出名D,但係大排長龍,所以揀左呢間少人D,又唔駛等位既待應推介我食咖吔西多士好啦!就信佢一次,原本諗住食普通西多士咁佢都係新鮮製造既,麵包都係熱熱的,同埋好鬆軟,唔似大家樂或大快活果D好硬,又凍既不過我失望係佢既咖吔醬,因為係佢地推介,我以為係自家製既醬料點知都係出面街食到果D醬味,好甜,人工味所以大家如果叫西多士, 都係叫番原味好D啦
待應推介我食咖吔西多士
好啦!就信佢一次,原本諗住食普通西多士
點知都係出面街食到果D醬味,好甜,人工味
所以大家如果叫西多士, 都係叫番原味好D啦
咖吔西多士
2021-06-30 841 浏览
🥢自製蝦米辣椒油🥢推介指數 ❤️❤️❤️❤️❤️(人情味+自製蝦米辣椒醬爆心)愈來愈少有風味嘅熟食街市,有無人數過淨返幾多個呢?去海防道熟食中心,即刻後生哂呀喂~俾好多人親切地叫做「阿妹」,團團轉有點花多眼亂!做咗小功課想食逾40年歷史嘅鴻記茶檔招牌秘製蝦米辣油,裝修前主要做粥麵,裝修後轉型港式粉麵店,主打牛腩牛筋雲吞麵~🥢牛筋丸牛腩米✨新鮮熱辣嚟到,牛筋丸爽口彈牙亦juicy,牛腩無渣唔肥且腍。米粉係幼身童年回憶米粉,加分!✨𢳂起辣椒醬睇到粒粒蝦米🦐,食落鮮味蝦味濃厚,而個辣係漸進辣,香辣惹味!🍋凍檸檬茶✨即沖少冰走甜,茶底色澤較淺、味道較淡,有4片檸檬~原本想飲樽裝可樂,老闆話已經拎唔到貨,無得提供啦⋯⋯😮‍💨第一次嚟食鴻記,兩位哥哥好熱情,耐心介紹menu。食嘅其間堂食外賣不絕,仍然細心提醒要食辣椒醬,感覺親切🥰場內無冷氣,哥哥特別轉個風扇對住,細心!總結:-食物❤️❤️❤️❤️🤍環境❤️❤️❤️❣️🤍(大排檔風味無冷氣,地面乾爽乾淨)服務❤️❤️❤️❤️❤️.··🏠 鴻記茶檔 (尖沙咀)📍尖沙咀海防道390號熟食中心CF1號舖
🥢自製蝦米辣椒油🥢

自製蝦米辣椒油

🥢牛筋丸牛腩米
凍檸檬茶

🍋凍檸檬茶

總結:-
食物❤️❤️❤️❤️🤍
環境❤️❤️❤️❣️🤍(大排檔風味無冷氣,地面乾爽乾淨)
服務❤️❤️❤️❤️❤️

🏠 鴻記茶檔 (尖沙咀)
📍尖沙咀海防道390號熟食中心CF1號舖
  • 牛筋丸
  • 牛腩
  • 自製蝦米辣椒油
2021-06-23 607 浏览
尖沙咀海防道熟食市場翻新左一段時間, 感覺新淨左好多, 仲好光猛添, 係時候去食下喇😋嗰度有幾間店舖, 每間都有佢地既招牌菜, 今次先試鴻記茶檔 - 叫左牛筋牛腩河🍜 同 雲吞河🍜🍜牛筋牛腩河🍜牛筋牛腩份量都多, 而且好入味, 牛筋超黏, 牛腩超腍, 河粉都好滑, 超正!🍜雲吞河🍜雲吞大大粒, 唔記得好似有 4-5粒, 蝦肉勁彈, 正!另一吸引既係 🌶️辣椒油, 辣味十足, 仲好香, 如果唔係太食得辣既人, 試少少好喇, 真係好辣架!

🍜牛筋牛腩河🍜

🍜雲吞河🍜
雲吞大大粒, 唔記得好似有 4-5粒, 蝦肉勁彈, 正!

2021-03-13
2021-06-12 410 浏览
肚餓黎食Tea,老婆叫左咖吔多士,我就叫左常餐~咖吔多好脆口,超好味~而常餐既五香肉丁麵,第一次見咁大舊肉丁😍😍😍絲襪奶茶真係超香超滑~真係值得一試再試🤤🤤🤤
肚餓黎食Tea,老婆叫左咖吔多士,我就叫左常餐~
咖吔多好脆口,超好味~
而常餐既五香肉丁麵,第一次見咁大舊肉丁😍😍😍
絲襪奶茶真係超香超滑~

真係值得一試再試🤤🤤🤤
常餐-五香肉丁麵