今日老婆話想帶我試食新野!所以就到了這間鳥良喇!由於間鋪超細,所以係鋪外街邊放了多張桌,街外食壽司我係第一次,由於近入夜,所以不算太熱,但如果叫我下午咁坐法。。。我睬你都傻!先來三文魚腩和甜蝦壽司,睇樣有 85 分,但一食落口。。。舊飯係暖的。。。立即減 60 分。。。到鰻魚串燒,老婆的至愛!點知佢唔係用鰻魚汁,係用豉油燒烤汁黎代替。。。除了鹹左外,鰻魚本身唔夠肥。。。蔥粒吞拿魚腩軍艦,老婆話最好味,但可惜如果跟峰壽司比,差一段距離,無論用料和價錢,這個在峰食 $26 蚊,但在鳥良食要 32 蚊,所以如果要用咁既價錢去食,我不如返峰食好過 ~ 到手卷!一個係加州手卷,一個係三文魚腩手卷,加州果個 ok ~ 但可惜無用牛油果,三文魚腩手卷。。。又係熱的飯。。。除了影響食材味道外,紫菜好快軟哂。。。無哂脆脆的口感。。。另外一提。。。佢 d 飯好似無落醋咁。。。無醋味的。。。老婆想試食炸豬扒手打烏冬,咁就試下啦,烏冬幾好食,但豬扒有點多油,肉汁唔夠,所以下次只要食個淨烏冬好了!串燒雞加大蔥!都係鹹左一點。。。但蔥幾好味,雞就乾身左小小,但都可以入口 ~燒多春魚!我覺得 bbq 時,自己燒出黎
今日老婆話想帶我試食新野!所以就到了這間鳥良喇!

所以下次只要食個淨烏冬好了!
燒多春魚!我覺得 bbq 時,自己燒出黎果 d 好味好多 ~
最後黎多個壽司幾件,填飽個肚,但有幾個問題:
1)飯係暖的,問個侍應,佢話係因為師傅話咁樣可以在食材凍和醋飯熱時,
會做出一個對比,口感會是最好
2)吞拿魚成舊無魚味蘋果咁。。。

3)通常師傅開三文魚會好小心那些骨刺,會用夾夾走哂佢,但我都明白,
有時難免會漏招,我居然食 8 舊入面,有 2 舊係有骨刺既。。。

最後,我想講下,通常壽司師傅會將醋飯冷卻,在手握或機握飯後時,放上食材
都要係快快手手,避免手溫令飯或食材過熱,影響食材味道。。。但這間鋪的師
傅所講的理論。。。我還是第一次聽。。。所以,除了我真係帶 King King 行街,
行到果邊,又想食壽司時,才會再次幫襯 ~

另外想讚一讚,就係其中一位侍應好 nice 好有禮貌!

2011-05-10
  • 淨烏冬
2011-03-20
呢間野晚飯時間成日都排晒隊, 搞到想試好耐既我都係懶得排. 今日下就有時間又見冇乜人就試下. 原本諗住叫炸豬扒烏冬, 但好耐之前見openrice啲人話佢個豬扒好油, 所以改叫佢個照燒雞扒烏冬. 另外再加三文魚壽司.以一間位於呢個位置既小店黎講, 佢真係收得有啲貴, $35雞扒烏冬, 壽司都可以就$10兩件. 或者真係"手打"啦, 因為我唔識分. 個烏冬真係幾彈牙, 又好趙. 個雞扒就有啲乾, 乾到有啲鞋, 不過燒得都唔錯, 但係個醬汁都係甜左啲. 我反而最鍾意係烏冬裡面啲粟米, 真係超超超甜... 另外係三文魚壽司, 比我想像中好, 因為三文魚都算幾厚, 口感幾好.唔好既係地方有啲窄囉, 同埋貴左啲囉...

唔好既係地方有啲窄囉, 同埋貴左啲囉...
2011-03-19
2011-03-18 5 浏览
新開張近一個月烏冬非常彈牙有嚼口,不會黏牙,沒有麵粉質感,清醬油湯清帶甜不錯我和朋友叫了兩個烏冬(燒雞排, 帆立貝)燒雞排需時等候但味道和燒烤程度不錯帆立貝有3隻連膏大概半手心大少,抵食
新開張近一個月
我和朋友叫了兩個烏冬(燒雞排, 帆立貝)
燒雞排需時等候但味道和燒烤程度不錯
帆立貝有3隻連膏大概半手心大少,抵食
2011-03-04
2011-03-13 6 浏览
睇完魚躍在花見,好想食日本野,經過就喺度食lunch三文魚壽司,$10,都幾新鮮吉列豬扒烏冬塊豬扒不錯,好脆又唔油但係個烏冬湯底係冇味架﹗得少少甜味,清到好似水加糖咁﹗

睇完魚躍在花見,好想食日本野,經過就喺度食lunch
三文魚壽司,$10,都幾新鮮
三文魚壽司
吉列豬扒烏冬塊豬扒不錯,好脆又唔油
吉列豬扒
但係個烏冬湯底係冇味架﹗得少少甜味,清到好似水加糖咁﹗
2011-03-06
三文魚壽司
吉列豬扒
2011-02-08 21 浏览
看著小店開業已個多月, 心想運作應該暢順了, 便去一試.雖然已是長假後的星期一晚, 不知怎的所有店都人頭湧湧, 小店也等了超過20分鐘。附近的店都流行把桌椅開到店外, 但無論多麼港式的日本食店, 這種感覺仍是太怪了.好彩我坐在店內, 這店實在是三尖八角太難擺位. 點了一烏冬四款壽司兩串燒, 價位是一般日式食店的價格.先來壽司, 賣相很一般, 赤貝及三文魚都很薄, 一放入口, 怎樣飯是暖的??!!!! 生意好得連把壽司飯放涼都不行嗎???這不可接受!!再來烏冬, 份量不大, 食味沒有問題, 但亦毫無出色之處, 豬扒脆, 但粉很厚.點了一平一貴的串燒, 雞皮和羊架. 雞皮燒得不錯, 起碼有串燒的感覺, 所以兩串共八塊雞皮索價15元是可以的。之後等了又等, 才等到羊架到來, 不是我吃的, 眼看也是OK的, 但真的不值32元一件餐具是另一個問題. 開業不久的店, 怎麼很多碗都崩了? 不但是賣相問題, 崩了的碗容易藏細菌, 小學都有教啦!賬單如下, 兩個人吃真的不飽. 本來幾位年輕人開的小店是令人期待的, 但卻做出元氣的價錢, 明將的水準, 令人失望, 我想這也不是他們所期望的, 所以這個喊臉就
看著小店開業已個多月, 心想運作應該暢順了, 便去一試.
生意好得連把壽司飯放涼都不行嗎???這不可接受!!
暖飯
崩碗
賬單如下, 兩個人吃真的不飽. 本來幾位年輕人開的小店是令人期待的, 但卻做出元氣的價錢, 明將的水準, 令人失望, 我想這也不是他們所期望的, 所以這個喊臉就當作激勵吧!
2011-02-07
崩碗
2011-01-19 6 浏览
其實都成個月前食, 見到有咁多人讚, 真係忍唔住想講返俾大家知當時係剛剛開張, 嗰日有少少涼, 所以侍應姐姐都叫我地坐入面,我記得係三個朋友都食烏冬, 我食魚生飯, 但個魚生飯真係唔多掂,我記得係少少三文魚, 少少唔知咩魚刺生, 其餘都係蛋同曼魚, 而且寿司飯太硬食落有少少un胃囉...仲有冬菇串燒勁咸, 朋友的烏冬都冇咩好評, 所以我唔明點解會咁多人讚, 定係我黑仔嗰日食正咁難食...唉...或者開耐少少會再去試多次既, 不過短期耐都係唔好搞我喇! ...最衰唔記得影相!!!

食落有少少un胃囉...
仲有冬菇串燒勁咸, 朋友的烏冬都冇咩好評,

最衰唔記得影相!!!

2008-12-19
1K
2011-01-17 11 浏览
地點都幾轉角, 如果唔係坐車在沙田圍路經過時看到, 根本唔知開左!呢頭冇乜烏冬店, 都算獨市.嘻, 同日本的鳥良沒直接關係的吧就食個吉列豬扒烏冬喇! 見其他d食評post d相出o黎, 樣貌不錯嘛.set lunch 跟3粒壽司, 好港式....味ok 正常喇. 都新鮮o既. 都算快上. 個湯底好清, 透明的水咁, 帶少許甜;烏冬幾彈牙, 也不錯了.不過吉列豬扒上面乾爽, 好脆; 下面就幾油油到淋左, 食落口, 一咬感覺到d 油 "標" 出o黎.希望可以改善.服務很好, 姐姐也很友善. 36蚊個set, 唔算貴啦.

呢頭冇乜烏冬店, 都算獨市.

嘻, 同日本的鳥良沒直接關係的吧

set lunch 跟3粒壽司, 好港式....
味ok 正常喇. 都新鮮o既.

都算快上.
個湯底好清, 透明的水咁, 帶少許甜;
烏冬幾彈牙, 也不錯了.

不過吉列豬扒上面乾爽, 好脆; 下面就幾油
油到淋左, 食落口, 一咬感覺到d 油 "標" 出o黎.
希望可以改善.

服務很好, 姐姐也很友善.

36蚊個set, 唔算貴啦.
(非会员)
2011-01-14 17 浏览
天寒地凍去食壽司, 餓到手軟, 打翩枱面成壺豉油, 幸得有位侍應姐姐眼明手快拿毛巾來抹, 如果唔係, honey變成豉撈人講返食物: 壽司抵食, 三文魚壽司只係賣$9/2件, 抵食; 三文魚腩壽司$12/2件, 夠肥! 海膽壽司$25/2件, 唔臭, 好鮮甜, 夠凍, good.手卷, 紫菜好脆, 軟殼蟹新鮮炸起, very good!串燒鵝干, 一定要食, 好好食, 不過有點貴....如果無用蘑菇相隔, 成串都係干鵝會更好....總括來講, 好食過迴轉, 因為始終都係手握, D飯唔散, 微暖, 飯同魚生的比例好正確! 非常好, 值得一讚!!

講返食物:

手卷, 紫菜好脆, 軟殼蟹新鮮炸起, very good!

三文魚, 三文魚腩, 甜蝦壽司+海膽手卷
  • 壽司
  • 串燒鵝干
  • 吉列炸蝦
2011-01-10 5 浏览
烏冬,真係好好味。。湯底,依然清甜。家陣仲多左辣湯,不過今晚唔試住。。今晚,食「吉列豬扒烏冬」好脆啊>3<食食下先記得影相。今次記得走青喇。。==============================琴日lunch,同我個fd 2個人都走左黎食。串燒帆立貝($35for2)開邊雞翼($29for2)雞軟骨($19for2)黑豬腩($35for2)叉燒烏冬($35)叉燒厚身。炭燒雞排烏冬($35)雞排甜甜的。炭燒,夠香口。
烏冬,真係好好味。。
湯底,依然清甜。
家陣仲多左辣湯,不過今晚唔試住。。

今晚,食「吉列豬扒烏冬」
好脆啊>3<
食食下先記得影相。
今次記得走青喇。。
吉列豬扒烏冬

琴日lunch,同我個fd 2個人都走左黎食。
串燒帆立貝($35for2)
開邊雞翼($29for2)
雞軟骨($19for2)
黑豬腩($35for2)
串燒
叉燒烏冬($35)
叉燒厚身。
叉燒烏冬
炭燒雞排烏冬($35)
雞排甜甜的。

叉燒烏冬
串燒
吉列豬扒烏冬
2011-01-07 19 浏览
今晚食咩好呢? 附近又冇咩日本野食,總於有間新鋪開張, 間鋪外面好光猛, 好吸引!!!!間鋪講明手打烏冬, 一定要試下烏冬啦!!! 2個人叫咗個炭燒雞扒烏冬$35, 三文魚壽司$9, 帶子壽司$17, 朋友叫咗腐皮烏冬$32, 燒雞件食物評語: 炭燒雞扒烏冬好有炭燒感覺, 感覺幾特別, (初時仲以為燶味)試過朋友既腐皮烏冬, 確定了唔係燶, 係真係有分別,因為炭燒味入到落D烏冬, 烏冬要讚讚, 好食,入味, 好"煙UN", D 烏冬真係好食過新城市廣場三期果間好多. 炭燒雞扒是甜的, 好食!!! 而且個湯清甜, 食咗之後都唔覺好口渴, 帶子同三文魚壽司OK, 但飯好似酸咗D. 另外要讚D 薑(跟壽司) 好味!!!環境: 因為太凍唔坐出面, 入面D枱太近, 講野唔方便, 下次唔凍會坐出面價錢: 烏冬十幾至四十蚊真係唔貴,但唔知點解你會好想叫埋其他小食...... 一碗烏冬真係好難滿足!!!服務: 7點之去,所以唔洗等位, 杯茶幾好飲!!! 走時多謝晒!!!! 遲D會再去試多D其他野!!!!
間鋪講明手打烏冬, 一定要試下烏冬啦!!!

遲D會再去試多D其他野!!!!
2011-01-06
  • 炭燒雞扒烏冬
  • 薑(跟壽司)
2011-01-02 11 浏览
食左幾晚,仲想試多D唔同既食物。。環境,就可能差小小,如果坐入面,會同隔離台好近,有d迫。不過可以接受。。坐出面就寬鬆d,舒服d。。一次過upload 3款野既相先。。烏冬唔算貴啦,最貴都只係42蚊。。個湯底好清甜,出面食烏冬,我會勁落七味粉,係呢度食左幾次都冇落過,唔想shy左個好味既湯。同埋,食完唔會勁飲水。。個烏冬質地都幾好,都彈牙。唔錯唔錯。。豬軟骨幾淋,都夠味。。我好怕食好咸既野。。 ($42)帆立貝,夠大粒。($35)牛肉,係生既,自己用湯整熟佢。。我喜歡食生生地既牛肉。。太熟的牛肉就唔好食架喇。。($35)琴晚我食吉列豬扒烏冬($35),都大塊架,我覺得呢個最抵食。。今晚我食大餃子烏冬($42),好大隻架,有3隻,炸得好味,不過記得叫佢另上,因為我見到其他人的係放0係湯入面。呢2款烏冬唔記得影相。比order紙你地睇啦。。d食物都唔算貴。。另外,乜唔係叫鳥良咩? 定係叫烏良呀??
食左幾晚,仲想試多D唔同既食物。。
坐出面就寬鬆d,舒服d。。
一次過upload 3款野既相先。。
烏冬唔算貴啦,最貴都只係42蚊。。
個烏冬質地都幾好,都彈牙。唔錯唔錯。。
豬軟骨烏冬
豬軟骨幾淋,都夠味。。我好怕食好咸既野。。 ($42)
帆立貝烏冬
帆立貝,夠大粒。($35)
牛肉烏冬
呢2款烏冬唔記得影相。

比order紙你地睇啦。。d食物都唔算貴。。

菜單

另外,乜唔係叫鳥良咩? 定係叫烏良呀??
2011-01-01
豬軟骨烏冬
帆立貝烏冬
牛肉烏冬
菜單
  • 吉列豬扒烏冬,大餃子烏冬
2010-12-30 7 浏览
琴晚同班舊同事約埋一齊去食飯,咁岩有個同事住勵城花園話樓下開左間新野食烏冬埋去試下咯。8點去到果到,入面冇晒位要坐出面,都好,我地仲意大聲傾訴。叫左好多野食,壽司,刺身,多春魚,串燒雞肝,串燒雞翼,串燒炸雞皮,鹽燒沙白,大蒜牛肉,串燒帆立貝,當然仲有主打手打烏冬。味道都唔錯,飽特別推介係:鹽燒沙白,第一次食,好鮮甜同埋個味好特別,very like !仲有d烏冬都好彈牙,各類串燒都唔錯,係有d咸。個個都食到好飽,到最尾要玩遊戲食埋d壽司。最大驚喜係埋單位唔洗一舊水,真係抵到喊。 總括黎講真係唔錯,又服務態度又好,爆晒位野食都係黎咁快,野食有水平,值得一試。ps: 最衰比隔離檯投訴話我地吵,唔係可以更盡興。
8點去到果到,入面冇晒位要坐出面,都好,我地仲意大聲傾訴。叫左好多野食,壽司刺身,多春魚,串燒雞肝,串燒雞翼,串燒炸雞皮,鹽燒沙白,大蒜牛肉,串燒帆立貝,當然仲有主打手打烏冬。味道都唔錯,飽特別推介係:鹽燒沙白,第一次食,好鮮甜同埋個味好特別,very like !

ps: 最衰比隔離檯投訴話我地吵,唔係可以更盡興。
2010-12-29
  • 鹽燒沙白
2010-12-30 7 浏览
尋日放工同事諗住係附近食過晚飯,路過發覺好多人等,咁就去左呢間野食,叫左好多野食,有刺身,烏冬,串燒,壽司,估不到好有驚喜喎。刺身:好新鮮,厚切烏冬彈牙:個湯底好清甜,用料很多,推介帆立貝,吉列豬扒串燒:真的要推介一下,用料新鮮,有個大蒜牛肉,係感覺到大蒜也很新鮮,燒雞肝同帆立貝真係一流,抵食夾大件呀,美中不中係個明太子雞翼有點點咸,可以改進,盬燒沙白超正,好鮮甜,太好味食到一半先記得影相壽司:三文魚,北寄貝比想像中大件,抵食,紫菜又夠脆服務:很好,在等位的時間,d 侍應一有空就不斷講唔好意思,好快幫我們安排好,很有誠意,由其收銀個個姐姐真係出黎安排
估不到好有驚喜喎。

刺身:好新鮮,厚切
烏冬彈牙:個湯底好清甜,用料很多,推介帆立貝,吉列豬扒
壽司:三文魚,北寄貝比想像中大件,抵食,紫菜又夠脆

2010-12-29
  • 串燒帆立貝,串燒雞肝
一行四人諗住諗下間新開的鳥冬店。order 左: 三份烏冬、一份什錦魚生飯、刺身拼盤、幾款串燒、燒三文魚頭。結果只有燒三文魚頭算係好食...... 以下逐樣彈﹗1) 烏冬: 完全唔彈牙, 入口即散, 個店名有"手打烏冬"四隻字,我覺得有少少呃人。隔離華潤賣的即食烏冬都一定好味過佢。2) 什錦魚生飯: 得三文魚碎係魚生,其它都係D蟹柳、玉子、青瓜..... 感覺超唔抵。3) 刺身拼盤: D 刺身都未融晒雪, 咬落冰凍 and 有硬塊。4) 串燒: 我覺得係最大的敗筆﹗超咸﹗好似食緊鹽塊一樣。幫襯當日, 間鋪未正式開張, 仲有紅紙貼住個名, 可能d 嘢未 run 得順。不過如果keep 住呢個質素, 我諗唔挨得耐。
一行四人諗住諗下間新開的鳥冬店。

4) 串燒: 我覺得係最大的敗筆﹗超咸﹗好似食緊鹽塊一樣。

2010-12-10
(非会员)
跟同事收工來食, 間舖頭好似仲未開張, 仲有紅紙遮住個招牌...一來到坐低, 有個長曲髮個姐姐酙茶比我地, 小聲跟我地講聲小心茶熱, 真細心...填好張落單紙, 又係個佢幫我地落單, 同我地核對一次食物, 又細聲講左一句多謝!我同同事職業病關係, 特別留意D侍應嘅服務態度我地叫左個吉列豬扖烏冬SHARE 食, 壽司+串燒...D食物放滿了枱, 我地唔係叫左好多食物, 只係張枱比較細,再來個烏冬, 真係好狼狽 食物方面: 個吉列豬扖好好食, 烏冬係彈牙, 個湯比較淡口....壽司D飯有小小硬, 唔暖, 可能我地成9:30 才到, 所以D飯放耐左.....D魚生夠凍, 唔差, 好好食...紫菜好脆, VERY GOOD牛舌+雞軟骨有D咸, 不過都好好味, 燒羊扖 VERY GOOD 服務方面, 其實都有好與差的侍應, 個長曲髮個姐姐真係好有禮貌, 態度好細心, 只有佢不斷為客人加茶, 收左食完嘅碗碟, 佢好忙, 我地未見過佢停低, 真想問佢叫咩名而撬長腳....哈哈下一次.因為, 我地食到差唔多, 個燒鮫魚仲未來, 佢幫我地追廚房, 然後同我地講: 唔好意思, 要多等2分鐘...等左1分鐘

我同同事職業病關係, 特別留意D侍應嘅服務態度

我地叫左個吉列豬扖烏冬SHARE 食, 壽司+串燒...
D食物放滿了枱, 我地唔係叫左好多食物, 只係張枱比較細,
再來個烏冬, 真係好狼狽

食物方面: 個吉列豬扖好好食
, 烏冬係彈牙, 個湯比較淡口....
D魚生夠凍, 唔差, 好好食...

紫菜好脆, VERY GOOD

等左1分鐘, 又見佢攞住碟魚送來, 好體貼, 佢具有酒店的服務態度 VERY GOOD!
後來, 食到一半, 唔見左個姐姐, 已經無人幫我地酙茶了, 我地叫左其他侍應倒荼, 足足叫了3 次, 無自動自覺.

2010-12-17
  • 吉列豬扖烏冬