2025-07-14
講真,平時食開嘅日式丼飯都係求其果腹,但今次喺朋友推薦下試咗呢間藏身喺何文田嘅小店 Sendonya 鮮丼家,真係有啲驚喜。地方唔算大,但一坐低就有種好像入咗日本小食堂嘅感覺,木枱、鐵椅、牆身有啲舊舊地嘅味道,加埋店員親切有禮,感覺好窩心。🍣 先講刺身:我哋叫咗兩款——三文魚刺身($72)同油甘魚刺身($80),每碟有六大塊,厚切得黎啖啖肉完全唔鞋,三文魚油脂分布均勻,入口即溶;油甘魚就真係清甜中帶一絲爽彈,好耐冇食過咁鮮味嘅刺身,視覺同味覺都被治癒。🍚 丼飯方面,我點咗花盛吞拿魚親子丼($98),賣相已經超吸引,中間嗰球是吞拿魚蓉打成粉紅色的雲,配上滿滿嘅三文魚籽,每一啖都係咸香爆漿嘅驚喜。飯底仲鋪咗紫菜、黃蘿蔔粒、青瓜絲,好有層次。另一碗係朋友點嘅三色丼($70),有甜蝦、三文魚同蟹籽,每款都新鮮得黎唔腥,仲食到蝦身帶少少甜,幾驚喜。🥗 **前菜枝豆($28)**就算簡單,但鹽調得啱啱好,熱辣辣上枱,口感清爽唔粉,等主菜期間食住真係好開胃。🧾埋單兩個人食咗 $384,以佢哋食材新鮮程度、擺盤心思同份量嚟講,性價比非常高。連埋兩杯生啤,食得開心又唔覺肉赤。👩🏻🍳 服務方面,店員笑容
👩🏻🍳 服務方面,店員笑容親切,介紹菜式時會細心解釋唔同刺身嘅特點,唔催客,反而會不時留意需唔需要加茶水,感覺好似喺日本鄉下店仔咁有人情味。
🌿 整體氣氛亦值得一讚,枱距離唔算迫,光線柔和,有啲老木地板嘅溫度感,好適合下晝靜靜地約朋友傾偈,或者自己一個食飯靜心。
---
📌總結一句:呢間Sendonya絕對係何文田小隱藏珍寶,無論你係鍾意食生魚片,定係想搵個暖胃又暖心嘅日式丼飯下午,都好值得一試。下次想食日本野,不如唔好再去連鎖店,轉個彎嚟呢度感受下真正日本家常風味💕