2018-10-30 553 浏览
一直都聽聞過依間名店,師傅自學整讚岐烏冬,12點開店,我只係遲15分鐘到,已經爆哂場,幸好我只是自己一個,一位尚算快可以有位入店前就已經俾定紙你揀好,本身想食海苔烏冬,但話已經無哂,咁簡單d,食最基本的烏冬+天婦羅再加溫泉蛋,套餐的樣子就係令人興奮,齊齊整整的,烏冬果然名不虛傳,特別彈牙,但可能有人覺得係硬,所以驚硬的人可以叫幼烏冬同湯烏冬,5件不同的天婦羅,炸粉雖然鋪滿,但食落粉味唔好,食到尾,仲保持住薯片咁脆隻款雞脾,可以話名物,大大隻咁切開 肉嫩多汁,肉汁雞油流哂出黎,真係未食過的話,一定要試試

2018-10-25 333 浏览
呢間賣點手作烏冬 同所有材料都係日本🇯🇵但食一定要book位🤷🏻‍♀️ 第二次去先食到第一次唔知要book話要等至少半個鐘-海苔烏冬 配鯖魚 $76每日人手搓面糰👍🏿 好新鮮既烏冬只有冷面食法🍜 如果有埋熱食就更好烏冬好彈牙但唔係好食得出海苔味🙈個汁加埋芝麻、蔥同wasabi好多層次👧🏻中意多多芝麻😋-係幾好食既🙊 但食碗烏冬都要book位好似有d誇張😅😅😅😅

呢間賣點手作烏冬 同所有材料都係日本🇯🇵
但食一定要book位🤷🏻‍♀️ 第二次去先食到
第一次唔知要book話要等至少半個鐘

海苔烏冬 配鯖魚 $76
每日人手搓面糰👍🏿 好新鮮既烏冬
只有冷面食法🍜 如果有埋熱食就更好
烏冬好彈牙但唔係好食得出海苔味🙈
個汁加埋芝麻、蔥同wasabi好多層次
👧🏻中意多多芝麻😋
係幾好食既🙊 但食碗烏冬都要book位
好似有d誇張😅😅😅😅

2018-10-23 266 浏览
成為觀塘打工仔放飯的一員後,開始發掘下觀塘有乜好食,跟同事搵食黎到呢間自家製嘅烏冬店。未到12點已經好多人係度食烏冬啦,有張點餐紙仔可以剔。大約就係唔同款嘅冷熱烏冬+配菜咁樣,大家都話第一次黎要食雞脾(四國香川特產骨付鳥)不過我見到個關冬煮都幾吸引,當然都平少少啦~竹簾烏冬+關冬煮 $75竹簾烏冬顧名思義就係竹簾上的烏冬⭐️😂係店內最basic嘅凍烏冬,手打烏冬果然同平時食嘅好唔同,口感好煙韌,keep住趙都係好有咬口咁,但又唔飲薯粉咁咬唔爛,好食呀!!關冬煮就有蘿白、蒟蒻、獅子狗、雞蛋同椰菜包,全部都好腍好入味,特別係羅白,完全冇根架。不過個份量,我只能說實在係好多,我單食一份烏冬或者一份關冬煮都夠飽。有店員仲問我係咪唔好味呀 點解食唔晒嘅?我都唔好意思了,份量對女仔黎講係超晒quota啦!個人覺得凍烏冬吸引過湯烏冬,要沾加入wasabi芝麻同蔥嘅醬油,食落辣辣地又好醒神,有種特別嘅爽!不過整體黎講價錢偏貴,可能只會偶爾食一次~

竹簾烏冬+關冬煮 $75

竹簾烏冬顧名思義就係竹簾上的烏冬⭐️😂

不過整體黎講價錢偏貴,可能只會偶爾食一次~
2018-10-18
  • 竹簾烏冬
2018-10-20 326 浏览
之前上網見到推介寫手製烏冬店,係香港來講,烏冬店相對來講比較少見,所以吸引左我來試下上網睇既時候,第一眼比海苔烏冬吸引住,一心諗住試下,點知海苔烏冬係限量發售,睇來下次要試都要早少少到😞餐廳係工業大廈內,店內都算闊敞,廚房都可透過玻璃望下入去,所以基本上製作既過程都係開放。由於比較多4人枱,兩人來食的話就有機會要搭枱坐由於海苔烏冬賣晒,就點左竹簾烏冬(幼)配骨付雞(雞脾),同埋伴蛋烏冬配天婦羅首先黎既係竹簾烏冬,第一眼係比個雞脾吸引,賣相好靚,雞肉燒得好好,好juicy, 冷烏冬食落都好煙韌,第一次食幼既烏冬,感覺有d似煙韌版同粗少少既上海面,幾特別伴蛋烏冬係熱烏冬,食落較冷烏冬淋,但有煙韌既質感,天婦羅炸粉唔算多,而且有魚,種類較一般天婦羅多整體黎講,烏冬既質素唔似一般坊間買返黎既讚岐烏冬,相對較煙韌同彈牙,值得一試👍

• 骨付雞
2018-10-14 336 浏览
香港老板突登去日本🇯🇵學手作烏冬,歸來開店,備受歡迎,誠意之作。起觀塘食,一開門就好快門庭若市,仲有人打黎訂位,仲要搭枱。.海苔烏冬(冷/幼麵)+味噌焗鯖魚($75)海苔烏冬好受大眾歡迎,好快賣曬,我同朋友第一個12點踏入店就即叫一份啦。幼烏冬有種新鮮感,同更有彈牙感,好入口,有淡淡海苔味,沾左汁就冇左啲海苔味,但色澤令人開胃,好似好健康咁。鯖魚都幾大塊,味噌𩸆得好入味,又唔會鹹,魚🐟亦唔會太乾同腥。.鰹魚半湯烏冬(熱/粗麵)+骨付雞($73)個湯係鰹魚加醬油煮成。我一直諗半湯係咩意思係咪鰹魚同醬油嘅比例,最後先發現係湯少一半😂😂😂😂。粗麵就平時食開嘅口感,方形,彈牙較硬,加埋炸天婦羅碎加落去,多左軟硬口感。骨付雞就係大雞髀,腌過嘅大雞髀,再煎,外皮脆薄,肉汁仍在,加檸檬汁,超級fresh。
海苔烏冬(冷/幼麵)+味噌焗鯖魚($75)
鰹魚半湯烏冬(熱/粗麵)+骨付雞($73)
鰹魚半湯烏冬+骨付雞
海苔烏冬+味噌焗鯖魚
鰹魚半湯烏冬+骨付雞
海苔烏冬+味噌焗鯖魚
2018-09-21 803 浏览
同同事講起觀塘好小有烏冬食,佢就帶左我黎呢到!一座低老板就問我地有無食過,我地話無佢就逐款介紹,好詳細😊老板話d烏冬全部都係新鮮製自己手打😉Menu有得散叫或者叫餐配唔同既野例如鯖魚,炸蝦天婦羅等!(留意既如果叫天婦羅要等15分鐘)🙆🏻🙆🏻最後我揀左個關東煮配冷烏冬!😏記得以前去日本居酒屋老板教落,要試關東煮好唔好食就一定要試大根先!呢到既大根都好好味!又夠淋,入晒味!冷烏冬我就揀左幼麵,比粗麵更出色,口感更好!😉😉下次黎我要試埋個鰹魚湯熱烏冬!!

最後我揀左個關東煮配冷烏冬!😏

冷烏冬我就揀左幼麵,比粗麵更出色,口感更好!😉😉

下次黎我要試埋個鰹魚湯熱烏冬!!

一到午飯時間就人頭湧湧既烏冬店,一早去拎定位坐低慢慢嘆,店主去過香川県學藝,為左整到原汁原味,更加購入日本用具同材料。店舖係同層搬過舖位,大家千祈唔好去錯,入面有幾張四人枱同一大張既長枱,而裡面就係廚房,完全係超開放式,見到哂成個製作過程。呢個招牌烏冬一陣間就會清哂貨,《海苔冷烏冬配骨付雞》($78),幼烏冬好煙韌有咬口,啲烏冬好長又痴埋一舊食得有啲輪盡,食落又唔覺有好濃既海苔味,可以點日本醬油芥末蔥花一齊食,骨付雞好香既蒜同黑椒香味,雞肉都好嫩滑,食多就覺幾油同重調味料。話都明係鰹烏冬,緊係叫個主打既《鰹魚清湯烏冬配關東煮》($65),用上大量鰹魚碎昆布同味醂熬既湯,飲落已經勁清香,關東煮材料吸盡左湯底精華,食落款款都好入味。加左$15要個流心蛋,睇下中間流心程度就知好好食。店名:鰹烏冬地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓O室餐牌:

店名:鰹烏冬
地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓O室

餐牌:

2018-09-06
  • 鰹魚清湯烏冬配關東煮
2018-09-14 778 浏览
今天打超級強風山竹前夕,晏晝同左成班同事試下呢間出名既自製手打烏冬,呢間餐廳係觀塘工廈內最高習,首先要坐貨lift 先可以食到好西,我建議食晏既時候最好打電話比餐廳訂左位先,因個度地方唔係咁大,座位唔太多,可能星期五既關係特別多人,就算訂左位都要人齊先比位我地,我地成班人都等左10分鐘左右,好彩個staff 比我地預先叫定d 烏冬,好失望海苔烏冬又售罄,所以叫左另一款烏冬,一坐底就好快就期待已久既鰹魚咖哩烏冬登場啦!熱騰騰既咖哩現埋爽口彈牙既自家製既鰹魚烏冬,超正呀!唯一係餐廳既冷氣比較弱,食完咖哩都會有少少熱,食到出晒汗
骨雞鰹魚湯咖哩烏冬
2018-09-14
骨雞鰹魚湯咖哩烏冬
  • 鰹魚咖哩烏冬
2018-09-11 514 浏览
無意間發現到這神秘的聖地, 簡約的店設計。香噴噴的清湯充滿在店內。 我已急不及待的要叫我最愛的雞扒了雞排皮脆肉嫩, 口感極佳❤️❤️❤️烏冬也點了很喜歡的粗身烏冬, 非常有日本🇯🇵旅遊的感覺! 是時候想一下日本之旅了💁🏻‍♂️
無意間發現到這神秘的聖地, 簡約的店設計。

香噴噴的清湯充滿在店內。

我已急不及待的要叫我最愛的雞扒了

雞排皮脆肉嫩, 口感極佳❤️❤️❤️

烏冬也點了很喜歡的粗身烏冬, 非常有日本🇯🇵旅遊的感覺!

是時候想一下日本之旅了💁🏻‍♂️
2018-08-28 833 浏览
午飯好去處~我又嚟喇😄 可惜天有不測之風雲,突然天色一黑,滂沱大雨,朋友濕住身食😅去到門口只有幾個人等緊,店員會俾張點餐紙我睇定食啲乜,落定order,縮減等餐嘅時間,好快就可以安排入座。平時好受歡迎嘅海苔烏冬已經售罄🙅‍♀️,唯有叫其他試試啦。今日我點咗竹簾烏冬配鯖魚。首先調咗個汁先,個烏冬係凍食嘅,烏冬煙靭彈牙,沾上調好嘅醬油汁,爽雜住香蔥芝麻香嘅醬汁,感覺好舒服,會好想係咁食🤣就算唔沾醬油,烏冬一樣咁好味。鯖魚加上檸檬汁,除咗可以減少腥味之外,仲帶出另一種層次口感,不過比較多骨,食嘅時候要小心。

平時好受歡迎嘅海苔烏冬已經售罄🙅‍♀️,唯有叫其他試試啦。

竹簾烏冬配鯖魚

竹簾烏冬配鯖魚