一向都喜歡飲鯛魚湯, 得知九龍城新開一間鯛魚湯專門店, 就馬上約朋友一齊去試試!店內面積不大, 但防疫阻隔都做得很足, 大約下午茶時段, 人流不算多, 主打鯛魚湯, 提供不同款式主菜配料選擇, 可自選飯/烏冬,Menu上都展示每款食物賣相圖片, 很清晰,當中最吸引我地當然係原隻龍蝦同埋蟹啦!兩款都有小火興住上檯, 賣相很足料, 超級推介呢款【鯛魚濃湯鮮蟹湯烏冬】HK$138併埋一齊真係有一隻蟹咁足! 蟹身有不少淡黃甘甜蟹膏, 實質鮮甜蟹肉, 不是水汪汪死蟹質素。配上鯛魚濃湯, 雙重鮮味, 好味得我將整個湯底都徹底飲清! 配上滑滑彈牙烏冬、爽口木耳、索左湯底精華既腐皮、海帶, 非常滿足!【原隻波士頓龍蝦湯烏冬】HK$138開邊龍蝦, 沒有預期我想要的橙色龍蝦膏, 肉質彈牙, 但不算很有鮮甜味果種, 反而湯底略有鮮甜跟餐可加錢多orde飲品, +$10 荔枝蜂蜜甜度剛剛好, 荔枝味突出, 清甜滋潤

主打鯛魚湯, 提供不同款式主菜配料選擇, 可自選飯/烏冬,
Menu上都展示每款食物賣相圖片, 很清晰,

當中最吸引我地當然係原隻龍蝦同埋蟹啦!
兩款都有小火興住上檯, 賣相很足料,

超級推介呢款【鯛魚濃湯鮮蟹湯烏冬】HK$138

鯛魚濃湯鮮蟹湯烏冬

【原隻波士頓龍蝦湯烏冬】HK$138
開邊龍蝦, 沒有預期我想要的橙色龍蝦膏,
肉質彈牙, 但不算很有鮮甜味果種, 反而湯底略有鮮甜
原隻波士頓龍蝦湯烏冬

跟餐可加錢多orde飲品,
+$10 荔枝蜂蜜
甜度剛剛好, 荔枝味突出, 清甜滋潤
2020-10-17
鯛魚濃湯鮮蟹湯烏冬
2020-10-16 112 浏览
同朋友一齊去九龍城食呢間鯛魚魚湯專門店。我哋叫咗一個原隻波士頓龍蝦湯飯同埋一個鮑魚花膠魚湯手打烏冬。原隻波士頓龍蝦湯飯 $138見到佢話原隻,仲以為係細細隻嗰啲。個湯飯一上到黎,發現原來都幾大隻龍蝦,都幾驚訝。更正嘅係個湯飯會坐喺火上面,去keep住佢嘅溫度。雖然過火好快就熄咗,但店員好貼心咁過嚟幫我哋再點火, 仲提我地可以將啲龍蝦夾咗出嚟先,服務態度值得一讚。比較可惜嘅係佢落咗飯素,令到個湯嘅飯素味道比較重,反而海鮮味會淡左。一如我一貫嘅宗旨,見到湯入面有菜、昆布、木耳絲呢啲高纖維嘅食物,好開心,為呢碗湯飯加咗分。鮑魚花膠魚湯手打烏冬 $116第一時間就試左個湯先。好有魚味,都幾似媽媽煲嘅魚湯嘅味道,有家的感覺。花膠有六塊,鮑魚有兩隻,size唔細,似係啲唔錯嘅罐頭鮑魚咁。呢個價錢有咁足料都幾抵。烏冬係比較薄身嗰啲,口感都算彈牙,不過我諗佢都唔係主打sell呢個烏冬嘅。因為佢主打係個鯛魚魚湯,所以我地飲曬個魚湯。

原隻波士頓龍蝦湯飯 $138

鮑魚花膠魚湯手打烏冬 $116

因為佢主打係個鯛魚魚湯,所以我地飲曬個魚湯。
2020-10-15
2020-10-15 82 浏览
估唔到公司附近又開左間正野湯飯店~~ 岩曬D中意飲魚湯/食海鮮既人!!! 座位好舒服, 侍應都幾NICE, 最重要係D海鮮小食全部都好好味啊!原隻波士頓龍蝦烏冬 ($138)真係冇睇錯, 係原隻龍蝦上, 餐廳仲好貼心將佢一開二, 方便我同朋友SHARE 食~~ 為左KEEP住個魚湯夠熱, 會連埋小火爐一齊上桌, 真係夠曬熱辣辣~ 主角波士頓龍蝦食落啖啖肉仲有D膏, 配料有黃茅白同海帶, 連埋魚湯食真係啖啖精華, 依加仲有優惠, 幾抵食吉列廣島蠔 ($58/3隻)超級大隻既蠔, 食完一隻已經飽飽地 LOL 炸到金黃香脆但唔重油味, 個蠔食落亦唔腥, 點埋蛋黃醬食好MATCH鱈魚豆腐 ($40)食落好似平時打邊爐落果隻正方體豆腐LOL 但呢隻會食到D魚味, 幾特別~汁燒烏賊燒 ($42/5隻)個汁 超. 惹. 味. 估唔到烏賊燒除左平時炭燒都可以食到唔同既味, 而且一D都唔乾, 好JUICY, 推薦!!

原隻波士頓龍蝦烏冬 ($138)

吉列廣島蠔 ($58/3隻)

鱈魚豆腐 ($40)

汁燒烏賊燒 ($42/5隻)
1K
幾年前灣仔有一間出色嘅魚湯米線,結業之後無類似魚湯店出現過,直至發現呢間鯛魚魚湯專門店......第一間分店响鰂魚涌唔就腳,第二間分店終於開去九龍區,知道當然約咗朋友一齊去試,有超多款式選擇,識食一定食海鮮啦!🍴原隻波士頓龍蝦湯飯 $138⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️朋友好鍾意食蟹,但礙於拆蟹比較麻煩,所以叫咗龍蝦,龍蝦size都唔細隻,一打開真係嘩咗一聲,估唔到爆膏成咁,將橙色膏連湯飯一齊食真係有種幸福感覺,肉質爽口彈牙,而飯又吸盡鯛魚湯精華,一定一定要試,簡直物超所值呀!🍴海膽湯飯 $138⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️而我超鍾意食海膽,所以一定試海膽湯飯,限量供應架,作為第一枱客當然有得食啦,海膽大片又厚身,味道濃郁,有成5-6片,非常非常抵食,而湯飯魚味香濃帶點甜,好味到停唔到口,不過湯飯實在太大碗,非一般女仕能夠完成。🍴薯絲卷卷蝦 $40⭐️⭐️⭐️⭐️出面食開嘅蝦卷唔係薯絲卷,而呢個入口鬆脆有層次感,蝦又夠大隻,講唔出嘅好味,仲要有埋沙律菜做伴菜,有誠意,好味 !二人共消費:$316

🍴原隻波士頓龍蝦湯飯 $138⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴海膽湯飯 $138⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴薯絲卷卷蝦 $40⭐️⭐️⭐️⭐️

二人共消費:$316
2020-09-19
開心的一天!今日拍拖仔去cafe食好好味既窩夫🧇下午茶,食完係九龍城周圍行,又買左一人一個清真牛肉餅(味道好普通$20個),一路行一路傾計玩,夜晚黑就入左呢間野食鯛魚湯飯。我簡左個原隻波士頓龍蝦🦞魚湯烏冬,男友簡左蕃薯蜆虎蝦魚湯飯。原本想加$80海膽,店員話無海膽因為疫情關係好難攞到空運貨。唔緊要兩碗野都正,上枱時有個火爐仔熱住,涼涼地食啲熱辣辣既野都幾滿足!原本都怕龍蝦實物無餐牌咁大隻,見$138碗就照叫黎試,出到黎好靚又多肉又好食,啲肉好彈牙,個龍蝦蚶都好有肉,魚湯好鮮味,配料都好好食,烏冬係靚烏冬而且入味。蕃薯蜆虎蝦湯飯都好食,實物係靚過佢餐牌張圖,啲蜆好大隻好新鮮,有七隻,兩隻虎蝦好大隻,鮮甜彈牙既,個湯飯加左少少飯素幾好味。另外每碗都加左$18要多四片鯛魚片,佢地有12款配料可以追加,詳看本帖餐牌。
開心的一天!

2020-10-09 68 浏览
兔子收工去九龍城食飯就最方便,本身都係打算例牌去食泰國嘢,點知經過南角道又俾我見到有間新開嘅魚湯烏冬,呢幾日涼涼地,食熱湯烏冬就岩晒!新開張,室內環境當然好新淨,位置都幾多,坐得都好舒適。食物方面,都幾多選擇,大多數餐都可以跟烏冬或湯飯,加$10已經有餐飲,價錢實惠!最終係眾多食物中,兔子同朋友擇左時令嘅鯛魚濃湯鮮蟹湯飯,同埋番薯蜆肉虎蝦羽衣烏冬,再加靚靚日本支裝飲品。一上枱就聞到超香魚湯味!而且兩碗麵食都大大碗,份量十足,仲排得好精美。蜆肉大大隻圍滿大碗,虎蝦手掌心咁大!魚湯加上蜆肉嘅鮮甜,魚湯底再升多個層次,yummy!!連火鍋上嘅湯飯,每啖都暖笠笠,蟹肉新鮮大大隻,唔怕無肉食丫!整體來講是CP值不錯的小店!

新開張,室內環境當然好新淨,位置都幾多,坐得都好舒適。

火鍋上嘅湯飯,每啖都暖笠笠,蟹肉新鮮大大隻,唔怕無肉食丫!

整體來講是CP值不錯的小店!
2020-10-08
2020-10-06 51 浏览
🐟九龍城鯛魚魚湯專門店🐟九龍城出咗名係美食天堂見到呢個轉角位開咗間新嘅鯛魚魚湯專門店當然要來試吓啦波士頓龍蝦配手打烏冬$138🦞一上枱真係嘩咗一聲原隻波士頓龍蝦放咗上面再配埋一個火爐保暖🔥🔥龍蝦已經斬咗件方便食不過略嫌龍蝦唔夠新鮮 啲肉好韌鯛魚湯都幾有鮮味手打烏冬好滑 配呢個魚湯好夾鯛魚濃湯鮮蟹配手打烏冬$138🦀蟹烏冬都係原隻蟹斬咗件上相比之下蟹就新鮮得多蟹肉帶有鮮甜味而且隻蟹亦都有膏🤤所以煮出嚟嘅鯛魚湯都比較好飲呢度嘅份量適中食完唔會話特別太飽🤰價格亦都唔算太貴 值得一試🤤
🐟九龍城鯛魚魚湯專門店🐟

所以煮出嚟嘅鯛魚湯都比較好飲

呢度嘅份量適中
食完唔會話特別太飽🤰
價格亦都唔算太貴 值得一試🤤
來到九龍城本想吃頓泰國菜,不過想吃的那家餐廳太多人等候,要等很久才有位,太餓的我們唯有轉場,沒想到錯有錯著,碰上這家日式手打烏冬魚湯店,性價比高。汁燒雞扒魚湯烏冬 本身是普通沒有配料的手打湯烏冬麵,但額外添加鯛魚片及花膠,成了自選配料配搭系列,令整碗湯底更豐富。雞扒以燒汁香煎過,保留肉汁之餘,雞肉也很入味和風口味。鯛魚片有驚喜,十分高質。鯛魚刺身常常吃,但沒想到煮熟後的魚肉那麼厚實,無骨。花膠煙韌,大條圓筒子。廣島生蠔魚湯烏冬湯底是鮮味魚湯,卻不帶腥味,忍不住喝完一口又一口。配料額外追加了鮑魚及花膠。食材都是高質的海鮮魚類。烏冬是扁扁平平的,跟平日的條狀不同,沒那麼彈牙,但這款挺掛湯。廣島蠔肉飽滿,一咬肉汁溢出。鮑魚爽口,花膠有嚼勁。另還有一些黃菜絲、京蔥、木耳絲、海帶及油揚豆腐絲。
汁燒雞扒魚湯烏冬
雞扒以燒汁香煎過,保留肉汁之餘,雞肉也很入味和風口味。
廣島生蠔魚湯烏冬
鮑魚爽口,花膠有嚼勁。
另還有一些黃菜絲、京蔥、木耳絲、海帶及油揚豆腐絲。
2020-10-04 54 浏览
今日去探望友人~就係附近搵嘢食醫肚!見到一間🇯🇵日式風格裝修的「鯛魚魚湯專門店」🐟鯛魚魚湯我一直都好喜歡。用鯛魚煲出來的湯底非常鮮味,所以一定要嘗嘗呢!友人叫咗「鮑魚花膠鯛魚湯烏冬」是他們家的「必食之選」~而我就叫了「鯛魚濃湯鮮蟹湯烏冬」友人的鮑魚花膠烏冬率先上桌。魚湯湯頭呈奶白色,好吸引呢!🤩濃濃香氣飄進鼻內,讓人食指大動!先渴一口魚湯,非常鮮味,真材實材。烏冬也是手打烏冬,口感彈牙有嚼勁,入口順滑。鮑魚仔彈牙,花膠份量多,也大塊。我點的鮮蟹湯烏冬更夠份量!原隻蟹擺在烏冬上,用小鍋連火爐上桌。這款魚湯鮮味更勝一籌!蟹鮮味無比,而蟹肉白嫩結實,可謂啖啖肉!
今日去探望友人~就係附近搵嘢食醫肚!
見到一間🇯🇵日式風格裝修的「鯛魚魚湯專門店」🐟

鯛魚魚湯我一直都好喜歡。
用鯛魚煲出來的湯底非常鮮味,
所以一定要嘗嘗呢!

友人叫咗「鮑魚花膠鯛魚湯烏冬」
是他們家的「必食之選」~
而我就叫了「鯛魚濃湯鮮蟹湯烏冬」

友人的鮑魚花膠烏冬率先上桌。
魚湯湯頭呈奶白色,好吸引呢!🤩
濃濃香氣飄進鼻內,讓人食指大動!
先渴一口魚湯,非常鮮味,真材實材。
烏冬也是手打烏冬,口感彈牙有嚼勁,入口順滑。
鮑魚仔彈牙,花膠份量多,也大塊。

我點的鮮蟹湯烏冬更夠份量!
原隻蟹擺在烏冬上,用小鍋連火爐上桌。
這款魚湯鮮味更勝一籌!
蟹鮮味無比,而蟹肉白嫩結實,可謂啖啖肉!
2020-10-01 96 浏览
就快到中秋節,趁住呢日唔駛湊仔,便和 c6 食好西。咁啱有朋友介紹,九龍城開了一家魚湯專門店,講到咁專業當然要跟 c6 試下吧~因為好大雨,所以我們好快速走入餐廳,座位唔算多,被多塊隔板隔住,一定唔會多過 4 個人,食得好放心。我們閱讀餐牌,覺得好多款菜式都好吸引,經已食指大動。仲要價格只係百幾蚊,外賣自取仲有 9 折,相當抵食。海膽湯飯一煲用明火滾著的湯飯,上面有幾大片海膽,職員話可以把海膽浸落湯度食。最初 c6 唔慣,於是他浸了一部份,另一部份即食,是另一種感覺。湯飯的魚湯味夠濃,十分惹味。鯛魚濃湯鮮蟹湯飯成隻蟹鋪在飯面,十分搶眼。幸好有 c6 幫我開殻,食到啖啖厚肉,仲有一點蟹膏,十分爽鮮。食埋湯飯成身暖笠笠。我們邊吃邊喝,食得飽飽的,呢個價錢真係性價比高。
就快到中秋節,趁住呢日唔駛湊仔,便和 c6 食好西。

我們閱讀餐牌,覺得好多款菜式都好吸引,經已食指大動。
仲要價格只係百幾蚊,外賣自取仲有 9 折,相當抵食。

海膽湯飯
湯飯的魚湯味夠濃,十分惹味。

鯛魚濃湯鮮蟹湯飯
成隻蟹鋪在飯面,十分搶眼。
食埋湯飯成身暖笠笠。

我們邊吃邊喝,食得飽飽的,呢個價錢真係性價比高。
2020-09-30
2020-09-23 123 浏览
今次同朋友去到九龍城,試吓呢間新開嘅鯛魚魚湯專門店,我哋就叫咗龍蝦海鮮鯛魚湯泡飯同埋蕃茄蜆烏冬。龍蝦海鮮泡飯你都已經覺得好震撼,原隻龍蝦擺咗喺我塊面度,睇見都流晒口水。至於蕃茄蜆烏冬,個湯好有蜆味,食得出佢哋嘅海鮮係新鮮嘅,因為湯底好鮮甜
2020-08-20
2020-09-13 188 浏览
經期過了身體才來不舒服胃口很差但因為有半個多小時的時間無所事事最好的方法就是找食物不過真的沒食慾呢想吃熱熱濕濕的但又不想走去我的最愛車仔面最後選了這家鯛魚湯面餐單上好多選擇但顯然在下的心思沒辦法集中在這裡光點小吃又感覺不好意思最後點了個泡菜豬豬魚湯烏冬然後再點了一份在下真的想吃的鱈魚魚腐鱈魚先到熱辣辣的口感很好味道也很好在下好喜歡不幸的是吃完鱈魚已覺飽飽湯麵還需要時間去製作結果烏冬到了時在下已進入了吃飽不想再吃的狀態慘可憐的烏冬而也可能因為飽感的影響烏冬沒有特別吸引的地方泡菜的辣也對在下起不了作用豬豬的油卻讓在下開始膩可憐的烏冬而且最後不愛浪費的我沒把豬肉吃完魚湯也沒喝光好浪費呢然後拖著沉重的腳步離開
經期過了身體才來不舒服

魚湯也沒喝光
好浪費呢
然後拖著沉重的腳步離開
2020-09-13
平時嚟九龍城都系食泰國🇹🇭嘢今日見到鯛魚湯🐟專門店比佢個龍蝦🦞同蟹🦀湯飯吸引左 就試下妳奶白色ge 鯛魚湯🐟睇返介紹 每三斤鯛魚🐟先做到八碗濃湯 妳話d精華多到🤩 我叫左鯛魚🐟濃湯鮮蟹🦀湯飯 嚟到嗰時仲有個火heat住 保持個湯熱 呢下好有誠意呀💡成隻蟹🦀首先梗系要試左個湯先 🥄🧊好鮮味好濃稠 隻蟹🦀浸左入湯飯到完全系超鮮味 老公就叫左一個套餐🥣有埋蟹道籽蟹柳麻醬沙律🥗鰻魚飯同鮮蝦🦐蕃薯蜆濃湯🍲烏冬嚟到份量好大🤩🤩呢到鯛魚湯配蕃薯蜆又系另一種味道 比較清新同好鮮本身對鰻魚飯冇乜特別大期望始終呢度主打係鯛魚湯🐟點知連個飯都好有誠意 🌟🌟🌟🌟🌟有埋飯素 鰻魚分量十足 成個餐一個沙律一個飯一個湯烏冬 我地真系食到10成飽😂😂😂唔記得左我地仲叫左二支梳打🍹🍹一支信洲蘋果🍎一支系富士山🗻柚子 跟餐都系加$20 我之前蠢蠢地試過50蚊都叫過😅😅
平時嚟九龍城都系食泰國🇹🇭嘢

鰻魚飯同鮮蝦🦐蕃薯蜆濃湯🍲烏冬

成個餐一個沙律一個飯一個湯烏冬 我地真系食到10成飽😂😂😂
我之前蠢蠢地試過50蚊都叫過😅😅

2020-08-23 223 浏览
經過呢間日本小店,見有龍蝦湯烏冬,同朋友一人一鍋仲要有火熱住,係原隻龍蝦鮮甜。烏冬係日本烏冬,有昆布同豆腐皮。另外其他定食都吾錯,但被龍蝦吸引了。簡單一碗烏冬就配龍蝦真係好,大滿足,但另外追加鮑魚就普通只是 罐頭鮑魚,仲要係常溫,咬到中間是冬的…。
鮮甜。烏冬係日本烏冬
2020-08-23
午餐
2020-08-18 228 浏览
路過九龍城境地買麵包。咦!您個招牌咁同菜單咁面善的?原來您在九龍城開枝散葉,咁就非常好,找鯛魚湯不用過大海了! 推介吉列日本蠔鯛魚湯烏冬~不過我其實最歡喜系佢個鯛魚湯底烏冬,是真鮮甜!咦,可以叫下午茶套餐。咁就試多個吉列蝴蝶蝦烏冬。兩者都有餐飲送,可以選凍紅茶/凍綠茶/凍玄米茶。非常豐富,而且打包穩固。炸廣島蠔烏冬湯底與下午茶炸蝴蝶蝦湯底是不同,咁當然正丼炸蠔湯底更好味,魚湯味更濃。而正丼炸蠔烏冬的配料有湯腐皮,好味下次試以下升級套餐,貪心試無罪
路過九龍城境地買麵包。咦!您個招牌咁同菜單咁面

非常豐富,而且打包穩固。

下次試以下升級套餐,貪心試無罪

2020-08-11
10 分钟 (外卖自取)
  • 炸廣島蠔鯛魚湯烏冬