2023-05-25 137 浏览
每每經過都係企滿人😯,舖面面積骨緻卻擁有排隊人潮,造成了一個好大對比,不過外賣自取特別多。是日晚上6點,正在趕返屋企晚餐之制,經過發現唔多人,於是靈光一閃😇,決定買返去作飯後甜品😋😋。🌟招牌仙草冰沙🌟份量都幾多,冰沙系列基底係仙草凍及仙草冰沙,還有一小杯奶油。仙草凍幼滑清新,冰沙涼快清甜,芋圓煙靭Q彈。🗯️🗯️🗯️除左仙草系列外,還有好多類型,有不同的茶飲及飲料、手工芋圓、經典豆花等等。

🌟招牌仙草冰沙🌟
,冰沙涼快清甜
,芋圓煙靭Q彈

招牌仙草冰沙
2023-05-17
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
$48 (宵夜)
招牌仙草冰沙
2023-05-20 132 浏览
今日行開APM, 意猶未盡去左鮮芋鮮,次次行過鮮芋鮮都好想食!今日忍唔住買左外賣,因為得自己一個,而且見到要等位,所以叫左外賣返屋企食🥰外賣都係第一次叫,落完單之後就喺門口等叫籌號之後入店舖自取就可以啦,門外有部機可以睇到籌號,咁就唔怕Miss啦😝😝🎈招牌豆漿豆花($50)豆腐味濃,豆味濃烈,香滑可口,而且配料仲有芋圓,芋頭,珍珠,之前有食過佢哋既招牌芋圓產品,香糯可口,軟硬適中,珍珠煙靭好食,又唔會死甜,芋頭更不在話下,大大舊好綿好粉!芋頭味極濃!重點講下豆腐花,香滑好食!豆味濃郁,因為個底係豆漿嘅關係,成碗都好香豆味!真係豆腐控必食!另外我加購左焦糖布丁🍮🍮(+$8),呢個布甸平日已經係我嘅最愛,分開食同一齊食到咁好味,而且滑不留手,Q彈可口,完全係難以抗拒😉😉其實夏天,見到店舖推介仙草系列,都好心思思,下次行過要再試!

🎈招牌豆漿豆花($50)

2023-05-19
  • 招牌豆花
2023-05-14 130 浏览
今日同朋友睇戲前嚟買飲品解解渴,鮮芋仙就係附近夠晒方便。我就揀咗仙草凍奶綠,朋友就揀咗個檸檬冬瓜茶,價錢合理又好飲,而且我覺得比其他飲品店嘅飲品大杯。我個杯飲品,仙草量好多,同奶茶一齊飲,更加滑溜溜,而且有淡淡仙草味,好香,既有茶同奶香又有仙草味,唔太甜反而飲得更舒服。朋友個冬瓜檸檬茶酸酸甜甜,佢最鐘意冬瓜茶個種獨有嘅台灣味道,加上檸檬就更加清新。呢到有得堂食,下次夠時間可以嚟試下佢嘅甜品,夏天食冰底甜品岩晒!
今日同朋友睇戲前嚟買飲品解解渴,鮮芋仙就係附近夠晒方便。

外卖自取
2023-05-03 1107 浏览
小編最近在珠海見到【鮮芋仙】有不少客人,回港後才知道【鮮芋仙】是台灣人氣連鎖芋圓店,於全球約有多間分店,單單在香港已經有十多間。今日終於決定一試!雖然不是大排長龍,但是Keep 住有客又有外賣。環境都坐得舒服,與隔離枱有些距離。小編只是想坐一下等女兒放學,Starbucks 太多人,這裡都可作為個休息點。【鮮芋仙】以自助形式運作。客人在門口下單俾錢後才入座。食物預備好就去領取,食完客人就把器皿拿去回收處。用餐時間45分鐘,食甜品都應該夠。另外,甜品店有$25 最低消費,即是情侶們不能你一啖我一啖分享。甜品店運作簡單,好似車仔麵店店員把不同材料放入碗內就完成。【鮮芋仙】主打台式甜品、飲品。當然有近年大熱的芋圓。另外有少見的仙草,即是充滿童年回憶的涼粉。最近去左同在觀塘的人氣手工芋圓專門店名叫【芋圓控】,小編覺得份量多,可以代替正餐。今日到來【鮮芋仙】,驚訝這裡的甜品份量還要多、還要大份!!【招牌仙草沙冰 $48】這個碗份量是中碗,食材又差不多放滿整個碗,真係可以代替正餐。招牌仙草沙冰有大量仙草沙冰、芋圓及仙草凍。香港叫涼粉,台灣叫仙草,仙草名字高雅得多。涼粉及仙草其實的製作材料有少許不同
甜品店運作簡單,好似車仔麵店店員把不同材料放入碗內就完成。
招牌仙草沙冰
招牌仙草沙冰有大量仙草沙冰、芋圓及仙草凍。
招牌仙草沙冰
香港叫涼粉,台灣叫仙草,仙草名字高雅得多。涼粉及仙草其實的製作材料有少許不同。涼粉加入粘粉、粟粉、糖而製成,口感較爽口,顏色會較深。仙草加入木薯粉,所以口感比較煙韌,顏色看來較通透。這個仙草比香港的涼淺色又通透點。
仙草沙冰但味道有些似黑糖,不用加糖水伴仙草食已經夠甜。另外,小店有媡奶供應,不敢加太多怕肥。雖然只加左一半,但令這仙草香多了份奶味,味道層次豐富不少。
【鮮芋仙】是連鎖店,所以芋圓都是大量製造,不及以人手做的【芋圓控】QQ口感。
久違了的涼粉,兒時家母在街市買幾蚊涼粉做甜品,味道令人懷念。這個甜品實在太大碗,而且糖分多,如果有兩個size 揀比較貼心。
2023-04-29
2023-04-30 165 浏览
呢間嘅芋圓係小編一直最愛嘅😆😆第一次去到觀塘分店 感覺好日式嘅設計~咁岩個日晏就經過 見到冇人就入左去食返碗先😆😆嗌完會有部機仔俾你拎住 記得當聽到響就要出去拎餐 食飽要執返餐具~今次叫左芋圓6號 配料有粉條粉粿珍珠每次點都係會叫有芋圓嘅甜品😆😆超中意食 因為佢個芋圓咬落唔會好粉狀 而且軟糯適中嘅~另外佢啲珍珠食落入面硬硬地 而且唔係死甜😍😍第一次試粉條粉粿粉條好似啲米線咁粗 食落淡淡的~要配埋黑糖加冰有甜甜的🤭🤭另外粉粿原來都好特別嘅🫢🫢因為平時小編食開一款好少會轉款😝😝粉粿個質感Q彈 而且好似有果汁嘅味道 就咁食已經好正🤤🤤最低層嘅碎冰勁多 小編最後並不是唔好食而食淨啲冰 而係多冰到好岩夏天再黎食過😚😚
呢間嘅芋圓係小編一直最愛嘅😆😆
第一次去到觀塘分店 感覺好日式嘅設計~
咁岩個日晏就經過 見到冇人就入左去食返碗先😆😆

今次叫左芋圓6號 配料有粉條粉粿珍珠
每次點都係會叫有芋圓嘅甜品😆😆
第一次試粉條粉粿
粉條好似啲米線咁粗 食落淡淡的~要配埋黑糖加冰有甜甜的🤭🤭
2023-04-24 155 浏览
最近天氣熱,真係好想食下D清爽冰涼既野。最近就去左【鮮芋仙】食芋圓冰。今次就叫左芋圓5號加鷄蛋布丁。 芋圓5號有芋圓、珍珠、花豆、白玉丸子。全部分量都好多,白玉丸子豆腐味重,推薦。凍既糖水底都唔會太甜,係黑糖刨冰,(另外熱係紅豆湯,可以依口味選擇),所以最近天氣熱食都好清爽。鷄蛋布丁好經典布丁奶茶果D布丁,加落芋圓到都非常不錯。 不過等候時間會比較長,外賣堂食都係排同一條隊,所以要耐心等候,lunch hour大概等10-15分鐘。
2023-04-21 227 浏览
今日中午同朋友喺APM食完lunch, 意猶未盡,就去咗鮮芋仙買外賣甜品,返屋企慢慢食😋🌟🌟堂食位置地方非常之闊落,坐位舒適,下次都可以試堂食,同朋友傾下計都幾好。🌟🌟除咗出名嘅鮮芋圓外,仲有好多選擇,大滿貫奶茶、Q麻薯點心同埋布丁圓類拼盤等賣相都好吸引🤩。🌟🌟等外賣都好方便,睇住電腦螢幕就可以了,不用在店內等。🌟🌟芋圓4號主要材料十分豐富,除咗主角芋圓、番薯圓外,仲有芋頭、紅豆和珍珠,我另外加了仙草凍和芋薯圓。🌟🌟芋圓同番薯圓煙韌有咬口、大大舊芋頭粉糯綿甜,仙草凍十分嫩滑,易入口。🌟🌟珍珠大大粒,Q彈有嚼勁。芋薯圓外皮係地瓜皮,入面有芋泥,細細粒,比平時食既湯丸口味更清新,食多幾粒都唔覺得滯。

🌟🌟等外賣都好方便,睇住電腦螢幕就可以了,不用在店內等。

芋薯圓、仙草凍

等候时间
10 分钟 (外卖自取)
用餐时段
下午茶
芋薯圓、仙草凍
2023-04-13 166 浏览
🌼 布丁鮮奶茶,這是一杯非常濃郁的奶茶,口感非常滑順。奶茶的味道非常濃,而且甜度剛剛好,不會太甜,也不會太淡。布丁的質感非常棒,非常柔軟,也非常香甜,讓人一口接一口,無法停止。🌼 鮮芋鮮奶茶,這是一款非常特別的飲料。首先是鮮芋的味道非常濃郁,十分香甜。奶茶的味道也非常濃,非常滑順,和鮮芋的味道非常搭配。整杯飲料非常濃郁,非常有層次感,喝起來非常有滿足感。總體來說,對鮮芋仙的飲品非常滿意。他們的奶茶非常濃郁,口感非常滑順,而且甜度剛剛好。鮮芋的味道非常濃郁,非常香甜,十分美味。

2023-04-08 148 浏览
同朋友食完晚餐 想搵個地方落腳食下甜品傾下計。觀塘呢間地方唔大,都多人等,如果唔想等咁耐既話,可以提早啲攞飛。今次同朋友點左仙草4號同埋芋薯圓Q麻薯牛奶冰,朋友話芋頭好食,單獨嗌左芋頭兩件。仙草好滑,糖水底不太甜,加埋奶落去,味道岩岩好,對於不太鐘意食甜既顧客,仙草係好既選擇且芋圓好有彈性,份量都幾多,兩個人食岩岩好。其次,想分享下牛奶冰,第一次食,嚇親我,勁大份量,雪糕堆到最高,由櫃台拎到自己張枱個陣真係要特別小心,如果唔係雪糕就無左。牛奶冰當然唔少到芋圓,麻薯,珍珠,椰果,同埋雪糕(雲呢拿味)。味道方面,當然好味啦,牛奶冰係碎冰,入口即溶既,加埋雪糕,簡直正到爆炸。麻薯都相當彈性,麻薯都有 4-5條左右,份量的確好多,岩2-4人食用。芋頭大大舊,綿綿地,放入牛奶冰又或者仙草又或者一舊過,都好好味,因為本身都有芋頭味。價錢方面,比起其他甜品店,係價既,選擇不太多,主要都係分幾類,包括牛奶冰,仙草,豆花,飲品。但份量的而且確係多且足夠多人享用既。如果夏天季節又或者鐘意食冰既朋友們,都可以選擇呢間甜品店。再次提提大家,如果想食又唔想等既話,記得早啲去排隊。^^
且芋圓好有彈性,份量都幾多,兩個人食岩岩好。
仙草同牛奶冰
2023-03-22
  • 仙草
2023-03-30 267 浏览
一講起芋圓,點能夠唔提起鮮芋仙呢!😋😋其實都食過好幾次㗎喇🤪不過都冇為佢寫過一篇食評🙈🙈趁今日有啲心情就寫下啦😬😬佢係值得擁有一篇食評既😊今次喺觀塘行過見到好想食😬咁就買咗一碗返屋企慢慢嘆啦😋😋平時都係堂食,第一次叫外賣😏都係爽既😬今次叫左芋圓4號加仙草叫得芋圓系列,當然就有芋圓啦😂仲有芋頭,紅豆,珍珠,平時食開係超級多碎冰嘅😌不過因為我今次嗌外賣拎到返去都已經溶咗好多啦🙈🙈雖然係咁但係又有另一番滋味😋😋糖水底唔會太甜,估唔到加仙草係會另外有個兜入起😬😬都只係加$4大大兜🙈🙈芋頭依舊大大嚿好綿,好粉,好有芋頭味🤪🤪珍珠就中間偏實心有咬口👍🏽最好食都梗係芋圓啦😊軟糯適中,又有淡淡番薯味😋😋雖然一碗糖水要50幾蚊有點貴,但係呢個價錢絕對值得👍🏽👍🏽因為佢嘅份量好大🤪而且好味🙂總括嚟講都係值得推介嘅😋

今次叫左芋圓4號加仙草

2023-03-28 130 浏览
MEET FRESH //手工芋圓 - 芋圓6號 (粉條 粉粿 珍珠)+ 冬瓜凍食飽晚餐諗住同朋友行陣APM 點知朋友話想食下甜品 即刻諗起平時成日排長龍既Meet Fresh!可能個陣仲好早 完全唔駛排隊可以直入 但因為啱啱食飽 所以凈係叫咗一碗share (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)我地揀咗黑糖刨冰底 配料都係正正常常 比較特別既係芋園同冬瓜凍 芋圓真係食到地瓜同芋頭味 唔係凈係得粉既味 冬瓜凍好似真係飲緊冬瓜茶咁 ( ´▽` )ノ同埋份量好足夠 一碗share都飽住走 期待下次去試其他唔同既野~٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و//大家記得食完要自己收拾餐盤呀
MEET FRESH //

手工芋圓 - 芋圓6號 (粉條 粉粿 珍珠)+ 冬瓜凍

//大家記得食完要自己收拾餐盤呀
2023-03-23
2023-03-25 151 浏览
每次經過鮮芋仙必定會有好多人排隊,今日三點三黎開觀塘,決定黎排下隊食個下午茶啦~鮮芋仙遍佈香港,周圍都有好多分店,位置方便,總有一間喺左近,鮮芋仙主打台式飲品🧋同甜品🥣,而且餐牌好清晰,會列出曬每一碗入面有咩配料🤩今次我就選擇左人氣芋圓六號$48加$4仙草凍,因為店內已經有好多人、好爆場,所以今次就外賣返屋企食🤣5星為滿分👇芋圓六號 ( 粉條、粉粿、珍珠) ⭐️⭐️⭐️⭐️有黑糖刨冰係底,好冰凍好好食🤩🤩加埋粉條、粉粿同珍珠令到成碗甜品好有口感,好豐富,重有埋煙煙韌韌嘅芋圓簡直冇得輸👍份量都算多,食一碗已經夠曬飽肚!下午茶食曬一碗好滿足呀~另外,都加左一份$4仙草凍,外賣會用另一個碗裝,仙草滑捋捋,加埋落糖水度一樣咁match😆P.s 除左原本碗內有嘅配料外,重可以自己再用$4或$8加配料,好多選擇🤩
5星為滿分👇
芋圓六號 ( 粉條、粉粿、珍珠) ⭐️⭐️⭐️⭐️
  • 芋圓6號
2023-03-13 150 浏览
每次經過鮮芋仙都好多人呀,今日早咗放工終於過咗繁忙時間嚟買外賣啦~鮮芋仙主打台式甜品,好似有手工芋圓、滑嫩仙草系列等等,仲有經典豆花同唔同嘅茶飲架!店舖一直堅持採用新鮮嘅食材,原來佢哋嘅手工芋圓係由台灣鮮芋仙總部經人手蒸製、砌割、裹粉之後先再直送香港,難怪味道夠曬正宗。而且店內嘅餐牌簡潔清晰,仔細寫咗每款食物嘅配料,仲可以根據自己嘅喜好再加配料呢,淨係睇餐牌嘅時候都心大心細😆😆今次買咗最人氣嘅芋圓4號,除咗好鍾意佢哋嘅芋頭之外,仲好欣賞芋圓4號以黑糖刨冰為基底。再加上珍珠、紅豆同芋圓,口感非常豐富,珍珠咬起嚟煙韌又彈牙,仲有紅豆煮過後嘅香甜味,配合埋食落同樣煙煙韌韌嘅芋圓,份量好多之餘 ,味道同配料都好夾呀!放工再食一碗鮮芋仙的冰手工芋圓,真係超滿足呢
外卖自取
2023-03-10 150 浏览
暫時未有機會去台灣,唯有食下台式甜品緬懷一下。款式有兩大頁,好似好吸引咁。呢度以自助形式落單,鐘仔響既時候就可以去拎,唔洗企係度等。最後揀左芋薯圓Q麻糬牛奶冰+奶茶布丁 ($62+$8)望落去幾足料,每樣配料都有最少有2人份量。芋圓有台灣九份既味道,Q彈而有陣陣芋頭或地瓜香。呢幾粒橙色芋圓有餡,幾特別。紫色同白色長條形既芋圓就較有咬口。不同芋圓既形狀、口感同味道都有分別,食落無一般芋圓甜品咁單調。冬瓜凍口感好正常,唔會過硬,有淡淡冬瓜味。將牛奶冰同埋奶茶布丁混合一齊食,奶香味更出,更滿足。
暫時未有機會去台灣,唯有食下台式甜品緬懷一下。
款式有兩大頁,好似好吸引咁。

呢度以自助形式落單,鐘仔響既時候就可以去拎,唔洗企係度等。

最後揀左芋薯圓Q麻糬牛奶冰+奶茶布丁 ($62+$8)
望落去幾足料,每樣配料都有最少有2人份量。

芋圓有台灣九份既味道,Q彈而有陣陣芋頭或地瓜香。

呢幾粒橙色芋圓有餡,幾特別。
紫色同白色長條形既芋圓就較有咬口。

冬瓜凍口感好正常,唔會過硬,有淡淡冬瓜味。

將牛奶冰同埋奶茶布丁混合一齊食,奶香味更出,更滿足。
2023-03-10 136 浏览
見呢間台式甜品店係apm咁方便,所以就搵左日放工黎食過飯後甜品。甜品店安排係門口先付費後係入座既方式,可以確保有位先比錢,安排幾貼心。比完錢就有個電子鐘仔提示我去取甜品。取餐時真係比個份量嚇親,特別係個牛奶冰,怪唔知隔離枱一個牛奶冰可以兩個人分享。左:芋薯圓Q麻糬牛奶冰($62)中:奶茶布丁 ($8)右:芋圓4號 ($48)我主要食芋圓4號,係推薦款。除左芋圓同刨冰,仲有有芋頭、紅豆和珍珠。芋圓係有咬口得黎唔會太實,有彈牙感,係我鐘意既口感。芋頭口感綿密,有少少芋泥既感覺,微甜帶出左芋頭既香味。紅豆夠淋,同彈牙既珍珠有對比,提升左層次感。店內面積不大,但勝在枱夠大,人不多時可自己揀位,坐得幾舒服。

左:芋薯圓Q麻糬牛奶冰($62)
中:奶茶布丁 ($8)
右:芋圓4號 ($48)