2024-03-19
鮨央泰 @sushi.hisayoshi.hk ,作為東京米芝蓮一星餐廳 -- 銀座いわ 創辦人岩央泰先生主理嘅廚師發辦「姊妹店」,親選日本各地的優質海鮮食材並主打江戶前風格廚師發辦。而今次我地就品嚐咗以日本🇯🇵 北海道赤牛 製作嘅 綺饗 Exquisite Feast Omakase ($1780),今晚由日本東京師傅 -- 郭野先生主理,令我地可以食到北海道赤牛嘅精髓,令人回味!.➽ 前菜「水雲醋物」搭配新鮮而口感清脆之水果蕃茄,帶有微妙酸甜味道🍅 // 「慢煮北海道口岸蠔」以慢煮方式烹調,保持蠔肉鮮嫩飽滿 // 「春菊搭配吞拿魚絲」增添豐富口感😋。➽ 煮物係「北海道八爪魚」伴以蘿蔔慢煮4小時,令八爪魚肉質軟嫩,搭配新鮮芥末、柚子胡椒,以芥末微辛味道引發味蕾刺激🐙➽ 刺身有「蜜柑鯛」,據說養魚過程中,飼料加入咗蜜柑皮,所以食用時會散發出淡淡蜜柑味,同時帶出鯛魚肉質之鮮美;另一款係 「吞拿魚赤身」配紫蘇花醬油,口感鮮嫩且帶有淡淡花香🍣➽「北海道A5 短角赤牛」嘅肉眼部分🥩,製作成和牛他他,搭配明河、九條蔥及蘿蔔苗,可帶出牛肉豐富口感同濃郁風味➽「山芋素麵」以山藥製作嘅素麵🍜,口感綿密
➽「山芋素麵」以山藥製作嘅素麵🍜,口感綿密且帶有山藥香氣,增添咗菜式嘅多樣性
➽「北海道 A5 赤牛和牛」Shabu Shabu 🍲用西冷部分,以利尻昆布煮成湯底,令和牛同蔬菜充滿更鮮甜滋味,以 60度穩定溫度烹煮,保持咗肉質鮮嫩程度,搭配酸汁一同享用效果更佳
➽「螢光魷魚茶碗蒸」搭配日本年糕,餡料與年糕融為一體,增添咗濃郁口味同鮮美😋
➽吉列和牛 (配北海道馬糞海膽),由師傅即磨生芝麻,將新鮮磨碎芝麻加入吉列汁中,令吉列和牛有芝麻香及大大提升口感豐富度,重點係一啲油膩感都無!
➽「北海道A5 赤牛 肉眼」 將赤牛肉眼部分煎至恰到好處,搭配日本漬物紫芝漬及高菜,再加上山形縣米飯,帶來豐富口感同埋滿足飽足感🥩
➽「魚湯」帶有濃郁嘅魚肉湯底嘅味道,清爽又濃郁
➽「雪之娘 士多啤梨大福」🍓作為完美嘅結尾,口感細膩嘅士多啤梨大福,令味蕾感受到甜蜜滋味