2024-08-12 667 浏览
前菜-水雲醋物-雙色豆腐粟米和枝豆味,特別的味道-香魚甘露煮原條河魚高壓煮成,保留魚的原味,配山椒葉帶香草味Sashimi-石垣貝師傅「拍」出鮮味,刺身充滿生命力。撒上柚子皮,帶出清新的香氣-深海池魚肉質肥嫩,入口魚油甘香,捲住芽葱、紫蘇花瓣一齊食,別具一番風味-鰹魚刺身兩款截然不同嘅styles~一款係配搭日本洋葱、海藻鹽、青檸汁,刺身經過炙燒,比較爽身帶微辣。另一款,醬油漬蔥蓉味,味道會濃啲,港式style,有創意-北海道八爪魚師傅一手拉起巨型的八爪魚鬚,我同朋友即刻 😱因為未見過咁大隻,原來呢隻係章魚類最大型的八爪魚🐙八爪魚肉質很柔軟,味道鮮甜~配以柚子胡椒,簡單卻美味-英䱽魚西京燒味道甘甜的醬汁鎖在魚肉內,無骨,可以大啖大啖咁食壽司-北寄貝-鹿兒島車海老車海老比起一般的蝦size 大啲,肉質彈牙-赤身拖羅-拖羅採用層層疊的方式令拖羅更厚身,口感佳,肥美、因為水如果油香四溢-春子鯛比較少食,屬罕見的品種,是鯛魚的幼魚。師傅係醬汁上做了點功夫,帶出層次感,先有開胃酸甜,後有甜味,目的是想我地忘記拖羅齒頰留香的味道,清一清味蕾,迎接下一道菜-北海道馬糞海膽沒有令我失望,色澤亮麗,鮮甜

前菜

-水雲醋物

-雙色豆腐
粟米和枝豆味,特別的味道

-香魚甘露煮
原條河魚高壓煮成,保留魚的原味,配山椒葉帶香草味

Sashimi

-石垣貝

-深海池魚

-鰹魚刺身

-北海道八爪魚
八爪魚肉質很柔軟,味道鮮甜~配以柚子胡椒,簡單卻美味

-英䱽魚西京燒
味道甘甜的醬汁鎖在魚肉內,無骨,可以大啖大啖咁食

壽司

-北寄貝

-鹿兒島車海老
車海老比起一般的蝦size 大啲,肉質彈牙

-赤身拖羅

-拖羅

-春子鯛

-北海道馬糞海膽
沒有令我失望,色澤亮麗,鮮甜、入口即溶

-海鰻
柔軟又好味,口感鮮美

-玉子燒
外型像古早味蛋糕🍰玉子入面包括了白身魚、海蝦、鰹魚高湯和蛋,蛋香多了層海鮮味,比其他玉子更軟熟、濕潤。

-湯
鰹魚高湯煮成,不會好鹹~

甜品
時令水果-水蜜桃配梅酒啫喱,精緻的日式甜品🍮作結~

2024-06-23 1436 浏览
Omakasa,沒人不愛,就是喜歡按照季節的時令食材,由廚師發板,吃到一種神秘,驚喜,新鮮的食材當走進鮨 央泰,裝潢光猛簡潔,所有坐位都是吧桌坐Menu 皇 $1780,由前菜,刺身,燒物到手握壽司,一應俱全前菜三款金絲瓜,可以一絲絲的南瓜,加入鏗魚汁及少許薑絲,清爽汁煮螺貝,軟淋,有口感香魚甘露煮,入味肉嫩刺身平政魚,肉質肥嫩,油脂平均,配上入口即溶的昆布啫喱一起食 ,口腔仍有餘香鏗魚兩食,厚厚的刺身配上薑蔥油及火炙製作,配上生洋蔥及wasabi,兩者比較,我較喜歡後者入口清新的感覺,赤身魚,味道更濃隨後,店員送上2款小吃淮山及牛蒡,子薑,不要看輕小吃,同樣好吃時令八貫手握壽司要開始了沙錐魚壽司,味道鮮美清新,該店的壽司是用上醋飯,促進消化深海池魚,肥厚的池魚,質地纖細柔軟鹿兒島車海老壽司,原隻海老即場去殻,顏色鮮艷,蝦身筆直,入口味道濃郁,甘甜爽口北海道軟煮八爪魚,原條八爪魚腳先霸氣地展示在我們面前,再看著師傅在眼前製作北海道軟煮八爪魚配上wasabi同柚子胡椒,先吃原味,再沾wasabi,最後可沾柚子胡椒3種口味,八爪魚口感軟淋,海水味好出,最喜歡點柚子胡椒,多種口感層次醬燒海鰻

當走進鮨 央泰,裝潢光猛簡潔,所有坐位都是吧桌坐

前菜三款
金絲瓜,可以一絲絲的南瓜,加入鏗魚汁及少許薑絲,清爽
汁煮螺貝,軟淋,有口感
香魚甘露煮,入味肉嫩

刺身

時令八貫手握壽司要開始了

沙錐魚壽司,味道鮮美清新,該店的壽司是用上醋飯,促進消化

深海池魚,肥厚的池魚,質地纖細柔軟

醬燒海鰻壽司,海鰻入口軟棉,加上一點醬油,味道更突出

火炙北寄貝壽司 ,入口清新,口感極佳

池魚壽司,配搭了薑和香蔥,池魚味濃好香,令人齒頰留香,和深海池魚是兩種不同的魚

火炙赤鯥壽司,口味獨特,魚皮燒過,令魚香油份更加香更特出

令人興奮的海膽環節要來了

北海道馬糞海膽,顏色呈鮮橙色顏色,入口好香濃
北海道白海膽,顏色呈淡黃色,入口清甜,水分重
好像來一個海膽大比拼

沖繩拖羅壽司,師傅特別介紹來自沖繩的拖羅壽司,不用說,魚脂滿滿,入口像塗了潤唇膏一樣,非常滿足

目光魚一夜干,就是一夜風乾再燒烤,目光魚魚油非常重,皮薄以脆卜卜來形容,除後配上蘿蔔蓉,增加對比口感

江戶前玉子燒,外貌完全像蛋糕一樣,以蝦肉,鏗魚高湯等材料製成,入口完全不像玉子燒,很Fusion

帝王蜆,赤味噌湯,熱騰騰鮮甜味噌湯,口味沒有過鹹

最後以
白酒煮枇杷配檸檬啫喱作為結尾,非常清爽,枇杷味道清甜,健康新鮮
用餐时段
這間餐廳是由屢獲殊榮的壽司師傅 Hisayoshi Iwa 經營,日本銀座本店更是米芝蓮星級食府 🤩 來之前一直非常期待!🔸前菜|粟米豆腐及枝豆豆腐、水雲菜、香魚🔸刺身|真鯛配木魚湯啫喱石垣貝、炙燒鰹魚醬油漬配薑蔥蓉🔸燒物|真名鏗西京燒🔸壽司|白魷魚、希靈魚、車海老、赤鯥、清森赤身、大拖羅、北海道馬糞海膽、醬燒穴子🔸江户前玉子燒🔸北海道軟煮水八爪魚配芥末、胡椒味噌湯🔸甜品|日本桃配梅酒啫喱用餐體驗超級好 😍 每一樣食品都很好吃 😋 加上餐廳裝修非常精緻,帶有濃厚的日本文化氣息,令人不禁更加投入去享用傳統的日式美食!

🔸前菜|粟米豆腐及枝豆豆腐、水雲菜、香魚
🔸刺身|真鯛配木魚湯啫喱石垣貝、炙燒鰹魚醬油漬配薑蔥蓉
🔸燒物|真名鏗西京燒
🔸江户前玉子燒
🔸北海道軟煮水八爪魚配芥末、胡椒味噌湯
🔸甜品|日本桃配梅酒啫喱

工作到星期五給自己的一個工作奬勵,選擇一間能夠與同事忙𥚃偷閒的餐廳絕對是重中之重!這次選了在尖沙咀的「鮨央泰 Sushi Hisayoshi」,這家米芝蓮星級的Omakase真的讓我們的視覺與味覺提升至巔峰💯Lunch Omakase-清雅 $680✨ 清雅的主題*✨ 一進店內,便感受到那份優雅的氛圍。店員的用心解說更增添了這份用餐的儀式感,讓我們對每道菜都充滿期待。前菜的「水雲」搭配白飯魚和土佐醋,酸甜的清新味道瞬間讓人感覺開胃🤤彷彿進入了沖繩的海洋🌊🐠🐟✨ 茶碗蒸的奢華享受🦀✨ 接下來的茶碗蒸,裡面滿滿松葉蟹肉,奢華享受😋 🦀🦀✨ 手握壽司的極致體驗🍣 ✨ 主菜「手握壽司-十貫」更是這次用餐的高潮!堪稱匠心獨運。深海池魚、目一鋼、秋刀魚、北寄貝、池魚、白蝦、中拖羅、喜之次、海膽、海鰻,每道菜都是新鮮肉質的極致享受☺️。💮 **特別提到的是來自「日本大澳」的京都伊根的「中拖羅」** 🍣💮 這款吞拿魚經過幾天熟成,酸味穩定後,魚內的纖維分解成天然糖分和谷氨酸鹽,魚的甜味因此提升,筋脈也變得柔軟,完美的口感令我感動🥹!✨ 白蝦的璀璨表現✨ 「白蝦」壽司🦐更是讓我們喜出望外!那種豐

Lunch Omakase-清雅 $680
✨ 清雅的主題*✨

✨ 茶碗蒸的奢華享受🦀✨
接下來的茶碗蒸,裡面滿滿松葉蟹肉,奢華享受😋 🦀🦀

✨ 手握壽司的極致體驗🍣 ✨
主菜「手握壽司-十貫」更是這次用餐的高潮!堪稱匠心獨運。

✨ 白蝦的璀璨表現✨
「白蝦」壽司🦐更是讓我們喜出望外!那種豐富又複雜的鮮甜感,彷彿在同時品嚐幾款鮮蝦的味道,真是太特別啦!

✨秋味之王 秋刀魚🐟 ✨
魚味濃郁鮮香,而且肉質嫩彈,油脂豐潤🈵

✨ 傳統風味的海鰻✨
配上華麗的碟盤,海鰻華麗登場!作為收尾。
肉質鮮嫩豐富,展現日本料理的傳統美味。

甜品的小彩蛋✨
最後,甜品看似簡單的小蛋糕,卻是用白身魚、蝦和雞蛋製作而成,完全沒有澱粉質,健康又好味,讚嘆廚師的心思!

這次的用餐經歷讓我深刻體會到「鮨央泰」對食材的用心,以及對於傳統日本飲食文化的尊重。無論是食材的新鮮、處理的細膩,還是服務的專業,都讓這次午餐成為一場極致的味覺盛宴。✨
2024-09-07
庆祝纪念
生日
  • Lunch Omakase-清雅
  • 伊根的「中拖羅」
  • 「白蝦」壽司
@shusi.hisayoshi.hk 由日本北海道藉師傅主理,餐廳服務一流,每道菜式都會為你詳細介紹,最體貼的是師傅會等你食完面前嘅每一道菜式,再動手製作下一道,務求讓你食到最新鮮的壽司。而對我嚟講最有記憶點菜式,一定喺日本青森大間的野生吞拿魚壽司,入口即溶,口感軟滑,油脂分佈剛剛好,配埋極上十四代清酒,簡直無可挑剔😋另一道最愛壽司,一定是兩款海膽壽司,第一款味道清新,色澤較淺,口感豐盈順滑。第二款味道香濃,口感比較紮實立體,入口就能感受香濃海膽的甜在口腔爆炸。結尾,以江戶前的甜蛋作結,第一眼望落好似雪芳蛋糕,入口就發現是口感很像蛋糕的甜蛋。

2024-09-03
用餐优惠
試食活動
  • 北海道八爪魚
  • 玉子燒
  • 青森吞拿魚壽司
  • 海膽壽司
2024-09-07 0 浏览
鮨 央泰尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖早排去咗一間喺海港城附近、銀座本店屬米芝蓮星級嘅餐廳。主理嘅壽司師傅Hisayoshi Iwa屢獲殊榮。從餐廳裝橫至傳統手握壽司技術,每項都體現到日本嘅藝術。喺日本嘅氛圍下食餐正宗江戶前風格嘅Omakase😋。前菜有粟米豆腐、枝豆豆腐、水雲菜、香魚;刺身兩款有真鯛配木魚湯啫喱 石垣貝同炙燒鰹魚醬油漬 醬油漬鰹魚配薑蔥;燒物有真名鏗西京燒。握り寿司八貫有白魷魚、希靈魚、車海老、赤鯥、清森赤身、大拖羅、北海道馬糞海膽同醬燒穴子,全部都好鮮甜,師傅利用唔同配料調配出能夠畫龍點睛嘅調味,湊合出多種味道層次。最後食埋玉子焼き、椀物、甜品,大滿足😋
鮨 央泰
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖

最後食埋玉子焼き、椀物、甜品,大滿足😋

2024-09-05 191 浏览
未有機會去日本旅行,好彩愈來愈多日本名店黎香港開分店,今日喺香港食餐好嘅Omakase 😁套餐好豐富,成十幾味菜式,雖然每份細細份,但食完都夠飽馬糞海膽唔會腥,而且夠甜青森赤身有咬口,好新鮮白魷魚好爽口車海老好大隻,肉質彈牙大拖羅油脂豐富,入口即溶味噌湯調味岩岩好,有魚嘅鮮味江户前玉子燒外型好似蛋糕咁,口感鬆軟好好食日本桃配梅酒啫喱幾有特色,桃同酒果然係好配搭整體來講呢度服務同菜式一流,值得特別日子黎慶祝😋

套餐好豐富,成十幾味菜式,雖然每份細細份,但食完都夠飽

馬糞海膽唔會腥,而且夠甜

青森赤身有咬口,好新鮮

白魷魚好爽口

車海老好大隻,肉質彈牙
大拖羅油脂豐富,入口即溶

味噌湯調味岩岩好,有魚嘅鮮味

江户前玉子燒外型好似蛋糕咁,口感鬆軟好好食

日本桃配梅酒啫喱幾有特色,桃同酒果然係好配搭

整體來講呢度服務同菜式一流,值得特別日子黎慶祝😋
2024-09-04 145 浏览
#星星之食評好開心,今次同老妹去食Omakase!真係第一次同佢食!係咪估唔到呢?咁鍾意食壽司嘅我哋,終於嚟到尖沙咀食依個性價比高嘅Omakase!Lunch set $680 !!!值得一試嘅呢!🍣水雲醋物系沖繩嘅海草啊!配上粒粒白飯魚酸酸甜甜好開胃㗎!第一次吃這個海草,感覺很有趣!🍣味噌松葉蟹肉茶碗蒸啊!茶碗蒸很嫩滑,有蟹肉的鮮味!🍣手握壽司10貫青森縣嘅佐口魚深海池魚啊-很鮮嫩很好吃北海道嘅北寄貝-師傅做咗脊燒嘅帶出咗個香味,有脊燒的香口感小肌-類似秋刀魚、沙鮻魚嘅銀皮魚九州嘅手釣池魚,用咗一個大蔥吊味鹿兒島的車海老-熟了也一樣有鮮嫩感北海道嘅紫海膽,個口醬爆住海膽唔錯!海曼壽司—佢嘅碟好靚啊,跟住上面放咗啲生椒粉啊,同埋自家制嘅鰻魚汁啊,令到個味道更加提升🍣佢呢個咁似蛋糕,其實係一個玉子燒,佢系並沒有加麵粉去做嘅,用咗呢個雞蛋白身魚煲湯,仲有少少蝦味,玉子燒外型好有趣咯,同埋佢呢度又系有啲濕潤嘅感覺,吃的感覺有點像蛋糕!🍣赤麵豉湯🍣芝麻奶凍/咖啡奶凍,咖啡味超級襯,我食落感覺就好似tiramisu噉@sushi.hisayoshi.hk💌Sushi Hisayoshi 鮨 央泰
#星星之食評

好開心,今次同老妹去食Omakase!
真係第一次同佢食!
係咪估唔到呢?
咁鍾意食壽司嘅我哋,
終於嚟到尖沙咀食依個性價比高嘅Omakase!
Lunch set $680 !!!
值得一試嘅呢!

🍣水雲醋物系沖繩嘅海草啊!
配上粒粒白飯魚酸酸甜甜好開胃㗎!
第一次吃這個海草,
感覺很有趣!

🍣味噌松葉蟹肉茶碗蒸啊!
茶碗蒸很嫩滑,有蟹肉的鮮味!

🍣手握壽司10貫
青森縣嘅佐口魚
深海池魚啊-很鮮嫩很好吃
北海道嘅北寄貝-師傅做咗脊燒嘅帶出咗個香味,有脊燒的香口感
小肌-類似秋刀魚、沙鮻魚嘅銀皮魚
九州嘅手釣池魚,用咗一個大蔥吊味
鹿兒島的車海老-熟了也一樣有鮮嫩感
北海道嘅紫海膽,個口醬爆住海膽唔錯!

🍣赤麵豉湯

@sushi.hisayoshi.hk
💌Sushi Hisayoshi 鮨 央泰
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖

用餐优惠
試食活動
2024-09-03 121 浏览
之前去東京食唔到佢哋位於銀座嘅米芝蓮星級分店一直令我耿耿於懷😔,所以返到香港就決定去試吓佢哋尖沙咀分店,補返數~🍣呢餐Omakase材料新鮮高質,絕對係值呢個價錢😋,每道菜上菜時都會有店員在旁講解~其中最令我難忘嘅幾款菜式係肉質鮮甜嘅車海老🦐、肥美嘅大拖羅🐟、鮮甜而且入口即溶嘅北海道馬糞海膽、無骨嘅西京燒🐟,同埋賣相好似古早味蛋糕嘅江户前玉子燒🤤店內裝修高級簡約,就連餐具都充滿日本氣息🇯🇵~雖然壽司枱只有十幾個座位,但每個座位都可以清楚睇到師傅切處理魚生、搓壽司等等嘅過程,見到佢哋刀功乾淨俐落,邊食邊睇表演,真係令人賞心悅目👍

2024-09-03 106 浏览
鮨 央泰銀座本店為米芝蓮星級食府, 主打正宗江戶前風格Omakase, 為大家帶嚟極致體驗。由傳統手握壽司,用餐體驗及精緻室內裝橫,每項細節都體現日本餐飲藝術的最高格調,為香港食客帶來東京頂尖廚師發辦體驗 😀😀😀😄😄😆🥰🥰⭐先付三點 ⭐-粟米豆腐及枝豆豆腐 -水雲菜 -香魚 ⭐甘露煮⭐ 香魚以高壓方法熬煮,所以 連骨都可以食 ⭐刺身二點⭐ -真鯛配木魚湯啫喱 石垣貝 -炙燒鰹魚醬油漬 醬油漬鰹魚配薑蔥蓉 ⭐燒物⭐真名鏗西京燒 ⭐握り寿司-八貫⭐1. 白魷魚 2. 希靈魚 3. 車海老4. 赤鯥5. 清森赤身6. 大拖羅7. 北海道馬糞海膽8. 醬燒穴子 ⭐玉子焼き⭐江户前玉子燒 ⭐椀 物⭐北海道軟煮水八爪魚配芥末及柚子胡椒 ⭐味噌湯⭐⭐甜品⭐ 日本桃配梅酒啫喱 #hkfood #香港美食 #尖沙咀美食 #廚師發辦 #omakasehk

⭐先付三點 ⭐
-粟米豆腐及枝豆豆腐
-水雲菜
-香魚

⭐甘露煮⭐
香魚以高壓方法熬煮,所以 連骨都可以食

刺身二點⭐

⭐椀 物⭐

⭐味噌湯⭐

日本桃配梅酒啫喱

2024-09-03 108 浏览
今天去了尖沙咀海港城一間過冮龍日本銀座米芝蓮星級Omakase叫鮨央泰Sushi Hisayoshi,決定試一試呢間東京頂尖的廚師發辦體驗🤗前菜三點-粟米豆腐及枝豆豆腐-水雲菜-香魚前菜十分開胃,而香魚以高壓方法熬煮而成, 所以連骨都可以食埋添刺身二點-真鯛配木魚湯啫喱石垣貝真鯛的肉質鮮嫩,入口滑順,石垣貝的肉質脆口,而湯啫喱的香氣無比🤤-炙燒鰹魚醬油漬醬油漬鰹魚配薑蔥蓉醬油的濃郁味道與鰹魚的鮮味相得益彰,配合的生薑和蔥蓉增添了清新感😚燒物-真名鏗西京燒西京燒通常使用甜味的味噌醬來醃製,這使魚肉的味道變得更加豐富,甜中帶鹹,與魚肉的鮮味形成完美搭配😚手握壽司-八貫🍣1. 白魷魚白魷魚肉質清爽,口感滑嫩2. 希靈魚希靈魚肉質鮮美,富含油脂3. 車海老車海老肉質鮮嫩,帶有甜味,口感彈牙4. 赤鰱赤鰱肉質肥美,油脂含量高,鮮香濃郁5. 清森赤身鮮美且清香,口感滑順6. 大拖羅大拖羅油脂豐富,口感極其滑嫩7. 北海道馬糞海膽馬糞海膽的口感滑順,入口即化,風味獨特8. 醬燒穴子鮮香甜美,肉質鮮嫩玉子燒🧈江户前玉子燒的口感軟綿蓬鬆,製作時通常會加入高湯,達到類似海綿蛋糕的效果椀物-味噌湯🥣味噌給予

前菜三點

燒物
-真名鏗西京燒

手握壽司-八貫🍣
1. 白魷魚
白魷魚肉質清爽,口感滑嫩

2. 希靈魚
希靈魚肉質鮮美,富含油脂

3. 車海老
車海老肉質鮮嫩,帶有甜味,口感彈牙

4. 赤鰱
赤鰱肉質肥美,油脂含量高,鮮香濃郁

5. 清森赤身
鮮美且清香,口感滑順

6. 大拖羅
大拖羅油脂豐富,口感極其滑嫩

7. 北海道馬糞海膽
馬糞海膽的口感滑順,入口即化,風味獨特

8. 醬燒穴子
鮮香甜美,肉質鮮嫩

玉子燒🧈

椀物
-味噌湯🥣
味噌給予湯品濃郁的醇厚感,加上昆布高湯的鮮香,十分開胃

北海道軟煮水八爪魚🦑配芥末及柚子胡椒
八爪魚的肉質非常柔嫩,咀嚼起來帶有彈性,使用了芥末和柚子胡椒,為八爪魚增添了清新和刺激的風味,提升了整道菜的層次感

日本桃配梅酒啫喱🍮
梅酒具有獨特的酸甜味,與日本桃的甘甜形成了美妙的對比,讓整道甜品更具層次感😚

北海道蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬
蝦夷鮑魚的海鮮鮮甜與鮑魚肝醬的獨特風味交融,讓整體味道豐富而有層次

鮟鱇魚肝膏滑而醇厚,口感細膩,而5年醃製使得西瓜奈良漬的風味更加濃郁,口感獨特,帶有豐富的鹹味與微妙的果香

北海道毛蟹的鮮甜與土佐酢啫喱的清新酸味形成完美的搭配

🎇鮨 央泰
🎈尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖

2024-09-03 105 浏览
今日就同朋友去咗係海港城既鮨 央泰食正宗的江戶前風格 Omakase😌 餐廳裝修精緻前菜🔸粟米豆腐及枝豆豆腐雙色豆腐配搭新穎,非常嫩滑🔸香魚甘露煮以高壓方法熬煮, 可以連骨食🔸水雲菜清新爽口2款刺身🔸真鯛配木魚湯啫喱 , 石垣貝啫喱酸酸甜甜, 有助提鮮🔸炙燒鰹魚醬油漬 & 醬油漬鰹魚配薑蔥蓉輕輕火炙後更香口, 醬油漬好入味真名鏗西京燒醬汁甘甜, 鎖住喺魚肉上, 啖啖肉, 仲有八款手握壽司🔸白魷魚🔸希靈魚🔸車海老比一般海老大,肉質彈牙爽口🔸赤鯥🔸清森赤身超級肥美, 魚油味香濃🔸大拖羅🔸北海道馬糞海膽超級鮮甜, 質感creamy, 入口即化🔸醬燒穴子江户前玉子燒玉子用咗白身魚、海蝦、鰹魚高湯等材料超級鬆軟, 海鮮味濃郁北海道軟煮水八爪魚配芥末及柚子胡椒八爪魚肉質好柔軟, 配埋柚子胡椒, 更加提鮮味噌湯用咗鰹魚高湯煮成, 好入味最後甜品就有日本桃配梅酒啫喱日本桃鮮甜多汁, 配搭梅酒啫喱

前菜
🔸粟米豆腐及枝豆豆腐
雙色豆腐配搭新穎,非常嫩滑
🔸香魚甘露煮
以高壓方法熬煮, 可以連骨食
🔸水雲菜
清新爽口

2款刺身
🔸真鯛配木魚湯啫喱 , 石垣貝
啫喱酸酸甜甜, 有助提鮮

🔸炙燒鰹魚醬油漬 & 醬油漬鰹魚配薑蔥蓉
輕輕火炙後更香口, 醬油漬好入味

真名鏗西京燒
醬汁甘甜, 鎖住喺魚肉上, 啖啖肉,

仲有八款手握壽司
🔸白魷魚
🔸希靈魚
🔸車海老
比一般海老大,肉質彈牙爽口
🔸赤鯥
🔸清森赤身
超級肥美, 魚油味香濃

🔸大拖羅
🔸北海道馬糞海膽
超級鮮甜, 質感creamy, 入口即化

🔸醬燒穴子

江户前玉子燒
玉子用咗白身魚、海蝦、鰹魚高湯等材料
超級鬆軟, 海鮮味濃郁

北海道軟煮水八爪魚配芥末及柚子胡椒
八爪魚肉質好柔軟, 配埋柚子胡椒, 更加提鮮

味噌湯
用咗鰹魚高湯煮成, 好入味

最後甜品就有日本桃配梅酒啫喱
日本桃鮮甜多汁, 配搭梅酒啫喱
2024-09-02 85 浏览
三訪Hisayoshi!好喜歡佢嘅正宗江戶前風格Omakase 地點又方便,行完海港城必去!室內嘅燈光同埋木裝修令人好舒服師傅刀工一流,仲好識搞氣氛Overall a very pleasant experience 由先付開始已經感受到師傅嘅誠意粟米支豆豆腐用咗甘露去煮香魚更用上高壓方法熬煮 連骨都可以食!刺身我就好喜歡真鯛配木魚湯啫喱 x石垣貝本身平平無奇嘅刺身加咗木魚湯啫喱即刻昇華咗壽司有北海道馬糞海膽 清森赤身等等經典名貴食材保證值回票價更加估唔到最驚喜係個穴子品味香濃,醬燒令層次更加豐富今次更加追加咗北海道毛蟹配上土佐酢啫喱酸酸地更加突顯咗毛蟹嘅鮮味呢度嘅廚師發辦性價比高一季來一次,實在唔過分!三訪Hisayoshi!
三訪Hisayoshi!
好喜歡佢嘅正宗江戶前風格Omakase
地點又方便,行完海港城必去!
室內嘅燈光同埋木裝修令人好舒服
師傅刀工一流,仲好識搞氣氛

由先付開始已經感受到師傅嘅誠意

壽司有北海道馬糞海膽 清森赤身
等等經典名貴食材
保證值回票價
更加估唔到最驚喜係個穴子
品味香濃,醬燒令層次更加豐富

今次更加追加咗北海道毛蟹
配上土佐酢啫喱
酸酸地
更加突顯咗毛蟹嘅鮮味

呢度嘅廚師發辦性價比高
一季來一次,實在唔過分!三訪Hisayoshi!
最近去咗一間超正嘅壽司餐廳—鮨 央泰真係一個美食驚喜之旅 快啲去試下‼️呢間餐廳提供正宗江戶前風格Omakase餐廳位於海港城中心 一踏入餐廳就感受到濃厚的日本餐飲文化氛圍😆裝潢精緻 無論係燈光、佈局都好有格調令人不禁放鬆心情 準備好享受一頓美食盛宴⁡先付三點
首先上枱嘅分別係粟米豆腐、枝豆豆腐、水雲菜同甘露煮香魚每一款都色彩繽紛 賣相靚到令人心動💕香魚經高壓熬煮 連骨都可以食肉質鮮嫩 味道清甜配上滑溜的豆腐 真係幾好味😇⁡刺身二點
接住就嚟到刺身 令人驚艷💕真鯛配木魚湯啫喱和石垣貝色澤鮮艷 口感鮮甜 十分新鮮炙燒鰹魚醬油漬 配上薑蔥蓉香氣四溢 每一口都充滿層次感😎⁡燒物
鏗西京燒外焦內嫩 味道香醇搭配特製醬汁 回味無窮😏⁡握り寿司 - 八貫
八貫握壽司超級豐富😱白魷魚、希靈魚、車海老、赤鯥、清森赤身、大拖羅、北海道馬糞海膽、醬燒穴子每一貫都帶有不同口感/風味特別係北海道馬糞海膽 鮮甜又口感滑溜✅⁡椀物
北海道軟煮水八爪魚配芥末及柚子胡椒軟嫩的八爪魚配上清新味道 令我口齒留香味噌湯更是溫暖人心 感覺好舒服😃⁡甜品
甜品就係日本桃配梅酒啫喱 清新又不膩感受到夏天氣息 完美結束這頓美食之旅🩷
最近去咗一間超正嘅壽司餐廳—鮨 央泰
真係一個美食驚喜之旅 快啲去試下‼️
呢間餐廳提供正宗江戶前風格Omakase
餐廳位於海港城中心 一踏入餐廳
就感受到濃厚的日本餐飲文化氛圍😆
裝潢精緻 無論係燈光、佈局都好有格調
令人不禁放鬆心情 準備好享受一頓美食盛宴

先付三點
首先上枱嘅分別係粟米豆腐、枝豆豆腐、水雲菜同甘露煮香魚
每一款都色彩繽紛 賣相靚到令人心動💕

甜品甜品就係日本桃配梅酒啫喱 清新又不膩
感受到夏天氣息 完美結束這頓美食之旅🩷

追加菜品
如果想再試多啲 仲可以選擇追加菜品
例如北海道蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬、鮟鱇魚肝、西瓜奈良漬等
每一樣都令人垂涎欲滴😋😋

無論係食材新鮮度、菜式創意
定係用餐體驗 都值得你親自去試下‼️👍🏻

2024-08-25
等候时间
5 分钟 (堂食)
2024-09-01 72 浏览
呢間位於尖沙咀的過江龍廚師發辦日式餐廳,裝潢好有日式風味,係充滿日本餐飲文化的氣氛下享受美食😋。前菜三點:有粟米豆腐及枝豆豆腐、水雲菜及香魚,當中香魚以高壓熬煮而成,不但好入味仲好鮮甜,連骨食都可以。二點:🔹真鯛配木魚湯啫喱石垣貝🔹炙燒鰹魚醬油漬 醬油漬鰹魚配薑蔥蓉🍢燒物:真名鏗西京燒終於到我最期待的時令八貫手握壽司🍣啦,白魷魚🦑、希靈魚、車海老、赤鯥、清森赤身都好鮮甜。而我最愛大拖羅,口感鮮嫩又滿滿的油脂。另外,北海道馬糞海膽真係超正🤩,海膽味濃郁,一啲腥味都冇,勁鮮甜😍。仲有醬燒穴子第一次食,一試愛上😍。北海道軟煮水八爪魚配芥末及柚子師傅捧出整碟巨型八爪魚🐙,真係幾壯觀。八爪魚肉質很鮮軟,海水味濃,配埋芥末及柚子汁,真係fresh得黎又開胃。北海道蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬呢個真係好有驚喜,鮑魚好彈牙,配埋濃郁的鮑魚肝醬,真係好正🤩。

前菜三點:

二點: