2021-06-21 294 浏览
想懷念係日本食Omakase黎「鮨釧」就最岩啦~坐埋係坐吧枱,欣賞師父嘅製作過程真係有一種回到「日本」嘅感覺🙈.【紫海膽松蟹肉】原隻紫海膽,真係不得了😍顆粒感清晰,金黃色既膽肉甘甜濃厚中間係淡淡鹹香嘅松蟹肉絲絲嘅口感,頂層係爆汁三文魚籽做點䮕.【象拔蚌鰆魚】象拔蚌口感鮮嫩又帶點爽脆甘甜而鰆魚好肉新鮮肉身肥美,脂肪豐厚🥰.【煙燻鰹魚+鹽水海膽+三文魚籽】一盤有齊鰹魚,鹽水海膽同三文魚籽無比鮮美,滿足味蕾加上煙燻效果,吸引哂全場嘅注意力真係大飽眼福.【鮑魚海鮮湯】以鮑魚,海鮮等熬制而成嘅海鮮湯鮮甜味十足,入口濃郁順滑~.【鯛魚白子茶碗蒸】鯛魚以鮮甜聞名用鯛魚同白子製成嘅茶碗蒸濃郁嫩滑嘅蒸蛋吸收鯛魚既甜美頂層仲有鯛魚肉呢😍.【深海池魚薄切+黑醋昆布汁】池魚肉質爽口,油分令人齒頰留香沾上黑醋昆布汁,有提鮮開胃之用😎
想懷念係日本食Omakase
黎「鮨釧」就最岩啦~
坐埋係坐吧枱,欣賞師父嘅製作過程
真係有一種回到「日本」嘅感覺🙈
【紫海膽松蟹肉】
原隻紫海膽,真係不得了😍
顆粒感清晰,金黃色既膽肉甘甜濃厚
中間係淡淡鹹香嘅松蟹肉
絲絲嘅口感,頂層係爆汁三文魚籽做點䮕

【象拔蚌鰆魚】
象拔蚌口感鮮嫩又帶點爽脆甘甜
而鰆魚好肉新鮮
肉身肥美,脂肪豐厚🥰

【煙燻鰹魚+鹽水海膽+三文魚籽】
一盤有齊鰹魚,鹽水海膽同三文魚籽
無比鮮美,滿足味蕾
加上煙燻效果,吸引哂全場嘅注意力
真係大飽眼福

【鮑魚海鮮湯】
以鮑魚,海鮮等熬制而成嘅海鮮湯
鮮甜味十足,入口濃郁順滑~

【鯛魚白子茶碗蒸】
鯛魚以鮮甜聞名
用鯛魚同白子製成嘅茶碗蒸
濃郁嫩滑嘅蒸蛋吸收鯛魚既甜美
頂層仲有鯛魚肉呢😍

【深海池魚薄切+黑醋昆布汁】
池魚肉質爽口,油分令人齒頰留香
沾上黑醋昆布汁,有提鮮開胃之用😎
2021-06-18
2021-06-21 256 浏览
每年都會「返鄉下」,但因疫情關係,回鄉之日遙遙無期,唯有化悲憤為食量,去食個OMAKASE懷緬「家鄉」嘅味道,令我一解思鄉之情!.Dinner ($1388).赤牡丹蝦師傅將蝦頭吧蝦膏拎出嚟,再放喺蝦肉身上,配合爽口彈牙嘅蝦肉,令味道更濃郁,鮮味喺口入面爆發,令人回味。赤崎真蠔蠔身肥大肉厚,入口Creamy,蠔味濃郁,上面加咗酸汁啫喱,可以提升真蠔嘅甜美。石鯛配黑蒜豉油肉質鮮嫩,魚味香濃,口感爽脆彈性。長崎味之蜜柑+紫薯胡麻卷+櫻餅柑味濃郁,無核多汁,清甜無渣;紫薯胡麻卷口感鬆軟,紫薯味道突出,甜度剛好;櫻餅口感軟綿Q彈。
Dinner ($1388)
赤牡丹蝦

赤崎真蠔

石鯛配黑蒜豉油
肉質鮮嫩,魚味香濃,口感爽脆彈性。

長崎味之蜜柑+紫薯胡麻卷+櫻餅
2021-06-20 219 浏览
今日約左朋友來到沙田石門呢間日本餐廳食Omakase,被安排坐吧枱位置,可以一邊食一邊欣賞師傅製作過程。蜜柑鯛:魚肉晶瑩剔透,沒有魚腥味而且仲帶有淡淡橘香,入口鮮甜美味。大拖羅兩食(燒+生):每次食日本菜都必點拖羅,今次就食大拖羅,大拖羅油分多筋位亦軟多,落食有咬口。深海池魚薄切+黑醋昆布汁:肉質鮮嫩肥美,入口魚油甘香細膩,質感爽脆。煙燻鰹魚+鹽水海膽+三文魚子:呢個係視覺同味覺既享受,鰹魚配上海膽和三文魚一齊食,增加左鮮味。

2021-06-19 196 浏览
家裡人生日帶到來享受omakse一早說過想食這一家之前又有朋友跟他大推好啦慶祝時候不節省是基本平常節省要用在值得的人身上這個$1388 Dinner 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️首先-螢光魷魚+沢蟹+油揚菠菜精緻擺設💕添沢蟹不要看細小身型,看哦!蟹黃多呢☺️蟹的鮮味無窮再黎-櫻花木煙鯖魚櫻花木味濃郁,有煙壎味但不會過搶增添多點滋味然後是-馬糞海膽海膽控離不開海膽手掌心😂鮮味🥰🥰 之後是-喜之次一夜干日本人稱為夢幻的魚,日本三大魚之一無論怎樣燒都好吃🤭又有大量維生素A🙌🏻肉質還細嫩
家裡人生日帶到來享受omakse
一早說過想食這一家之前又有朋友跟他大推
好啦慶祝時候不節省是基本
平常節省要用在值得的人身上

這個$1388 Dinner 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
首先-螢光魷魚+沢蟹+油揚菠菜

再黎-櫻花木煙鯖魚

櫻花木味濃郁,有煙壎味但不會過搶
增添多點滋味

然後是-馬糞海膽
海膽控離不開海膽手掌心😂鮮味🥰🥰

之後是-喜之次一夜干
日本人稱為夢幻的魚,日本三大魚之一
無論怎樣燒都好吃🤭又有大量維生素A🙌🏻
肉質還細嫩
2021-06-19 167 浏览
位於石門新開既omakase, HK$1580 一set 既dinner☺ 太多野, 重點推介下幾樣~~蕃茄凍湯🍅: 岩晒熱辣辣天氣飲,又唔會太酸,岩埋我唔係太好蕃茄既朋友😌煙燻鰹魚🐟: 煙燻比我既感覺會令到魚肉"鞋颯颯",但佢又冇wor🙊 配埋個鹽水海膽加三文魚子🤤🤤正呀另外, 佢個牡丹蝦蓉配魚子醬味道配搭岩岩好😌一淡一咸😋👍仲有佢個set 會配埋時令既生果, 我就緊係離唔開佢個熊本homerun蜜瓜啦😌又甜又爽😍🤩

另外, 佢個牡丹蝦蓉配魚子醬味道配搭岩岩好😌一淡一咸😋👍

2021-06-19 212 浏览
滿心期待食廚食發辦諗住食晚飯之前先去呢間餐廳試一試午餐叫咗當日最貴嘅廚師發板套餐 + 1杯可樂成餐飯杯可樂係最大問題,首先係用杯上,杯可樂係無氣既 同飲糖水一樣大約有12件壽司,廚師都會提議每一件壽司就咁食因為佢已經調味 但係有一半真係一啲鮮味都無 😔 當日嘅壽司飯都偏硬而且唔酸當中海膽軍艦非常唔新鮮 有苦澀味最後甜品除咗蜜瓜OK之外,其餘嗰兩份真係可以用難食黎形容本來諗住食完午餐直接喺舖頭入邊book埋下一個月嘅晚餐,我諗我而家要搵另外一間了
滿心期待食廚食發辦

諗住食晚飯之前先去呢間餐廳試一試午餐

叫咗當日最貴嘅廚師發板套餐 + 1杯可樂

大約有12件壽司廚師都會提議每一件壽司就咁食因為佢已經調味 但係有一半真係一啲鮮味都無 😔 當日嘅壽司飯都偏硬而且唔酸

當中海膽軍艦非常唔新鮮 有苦澀味

最後甜品除咗蜜瓜OK之外,其餘嗰兩份真係可以用難食黎形容

2021-06-17 258 浏览
沙田呢間新開omakase之前係fb有見過,今次同朋友黎試下有幾高質😆😆我地點左個盛惠$1580既omakase dinner,當中有幾樣我特別中意食👍第一樣係棱子魚壽司,上枱時表皮用火炙過,為既係等啲魚油脂溶化,將陣魚油香味帶出黎,棱子魚既肉質比較厚嫩同鮮甜,有別於平時食開既三文魚同吞拿魚等刺身既味道😋第二樣係豆腐蟹肉麵豉,佢既賣相好精緻,我從來都未試過呢種配搭,豆腐清甜同蟹肉海鮮味混合一齊又幾好食😋第三樣係赤崎真蠔,睇相都見到有幾大隻唔洗我講啦,一啖食到食隻蠔包,口感飽滿,生蠔肥美,令人食完想再食呀!😋赤鮑魚肝醬加海膽杯一定係我最愛,海膽入口質感細滑連海苔一齊食簡直係幸福既感覺,加埋魚肝醬正啊!😋

2021-06-17 159 浏览
生日梗係要食好嘢啦🤤我最鍾意但係食日本菜啦💓💓喺朋友嘅介紹下試咗呢間~真心正 好好味呀😍 石鯛薄切配黑醋昆布汁脂肪部位唔算多,薄切得岩岩好🙌🏻🙌🏻再配上黑醋昆布汁👅👅味道層次很豐富💓💓深海池魚池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香🥰食落去味道好鮮甜✨ 試過真係返唔到轉頭🤪 紫海膽+松葉蟹肉海膽好新鮮,食落去好香甜!!而且質感細膩、入口即溶🤤加埋松葉蟹肉真係啖啖肉👅真係想繼續encore 😳😳銀雪魚銀雪魚含油量較高🙌🏻 入口重魚油香🤍魚肉結實、真係爽口又鮮~
生日梗係要食好嘢啦🤤
我最鍾意但係食日本菜啦💓💓
喺朋友嘅介紹下試咗呢間~
真心正 好好味呀😍

石鯛薄切配黑醋昆布汁
脂肪部位唔算多,薄切得岩岩好🙌🏻🙌🏻
再配上黑醋昆布汁👅👅
味道層次很豐富💓💓

深海池魚
池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香🥰
食落去味道好鮮甜✨ 試過真係返唔到轉頭🤪

紫海膽+松葉蟹肉
海膽好新鮮,食落去好香甜!!
而且質感細膩、入口即溶🤤
加埋松葉蟹肉真係啖啖肉👅
真係想繼續encore 😳😳

銀雪魚
銀雪魚含油量較高🙌🏻 入口重魚油香🤍
魚肉結實、真係爽口又鮮~
2021-06-16 112 浏览
其實大家都係受疫情影響所以冇辦法去到外國日日睇住啲旅遊雜誌解下悶頂住當先其實真係好想去日本㗎 冇辦法啦只可以食住日本嘢頂住檔 今次呢就揀咗呢間喺沙田石門叫~鮨釧~嘅日本菜廚師發板 Omakase !! Omakase !! Omakase !! 叫左$1580 SET DINNER當中包括深海池魚高檔魚類赤崎真蠔份量十足赤牡丹蝦口感軟滑羽太入口即溶深海池魚薄切配黑醋昆布汁賣相吸引重點:最主要係你可以坐喺廚師面前欣賞佢製作嘅過程細心既動作, 精準既手法 專業既做工色香味絕對齊  每樣嘢都做到好仔細絕對係新嘅享受絕頂!小結:店舖面積唔算大只可以容納小量人數貴精不貴多去食之前最好打個電話去查詢一下會好D服務員嘅服務非常之體貼同親切 令我感覺非常開心 真的好有FEEL 但又CP值夠對得住.留意:原來主廚曾向日本師傅學藝嚴選日本直送食材沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G07號舖電話號碼 54844661
其實大家都係受疫情影響所以冇辦法去到外國

深海池魚薄切配黑醋昆布汁

賣相吸引

重點:
最主要係你可以坐喺廚師面前欣賞佢製作嘅過程
細心既動作, 精準既手法 專業既做工
色香味絕對齊  每樣嘢都做到好仔細絕對係新嘅享受

原來主廚曾向日本師傅學藝

嚴選日本直送食材

沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G07號舖
電話號碼 54844661
题外话/补充资料: 高級日本餐廳,主打廚師發辦,餐廳只有10個座位,用料上乘,價錢親民,客人能觀看廚師製作餐點。
2021-05-18
  • 深海池魚薄切配黑醋昆布汁
  • 羽太
  • 赤牡丹蝦
  • 赤崎真蠔
  • 深海池魚
2021-06-16 96 浏览
朋友帶我哋食石門隱世omakase,去唔到日本唯有食多啲日本嘢啦✌🏻✌🏻✨赤鮑魚肝醬海膽杯海膽入口甘甜,就算吞咗落肚成個口腔都有海膽味😍😍😍大大塊海膽啖啖肉夠晒開心✨八爪魚八爪魚都幾鮮甜,入口爽甜✨法國鵝肝配法包多士法國鵝肝充滿油香,而且切得夠晒厚,表皮煎得夠香脆!而且上菜嘅時候仲熱辣辣出煙,正呀☺️☺️✨宮崎Amera車厘茄配炸白蝦、土佐醋螢光魷魚🦑平時比較少食,覺得幾有新鮮感🤩✨鯛魚白子茶碗蒸呢個真係超好食,茶碗蒸超多餸🤣🤣😋🌟🌟朋友話夜晚$1580呢個價,其他地方好難食到啲咁高質素嘅omakase,專登去石門都係值得㗎😝
✨赤鮑魚肝醬海膽杯
✨八爪魚
八爪魚都幾鮮甜,入口爽甜
✨法國鵝肝配法包多士
✨宮崎Amera車厘茄配炸白蝦、土佐醋螢光魷魚🦑
平時比較少食,覺得幾有新鮮感🤩
✨鯛魚白子茶碗蒸
呢個真係超好食,茶碗蒸超多餸🤣🤣😋
2021-06-16 87 浏览
好多時食Omakase都係出CWB/TST比較多,估唔到最近沙田石門都有咁高質既Omakase,聽朋友介紹石門呢間係幾出名,所以專程走入黎試試🤤聽朋友Lunch set最平既omakase都先至$298😍不過今次我專程黎試$1380既Omakase😆去唔到日本旅行,唯有食高質日本野頂住先XD餐廳門口比較隱蔽,好日式果種,入面大概有8個位左右,所以空間都幾清靜舒服☺️擺盤亦都不錯😆蜜柑鯛🐟: 一上碟,就見到薄切蜜鯛魚刺身望落都幾剔透😍食落無咩魚腥味,但食淡淡既水果香味,因為鯛魚有食到蜜柑,亦都唔太需要再調味,食落入口即溶🤤響螺:好似一件藝術品咁,上面係響螺,下面係蘋果木煙燻吞拿魚😍好吸引,響螺食落好爽口間八:估唔到呢個有間八魚😱間八係幾珍貴下,食落口感韌中又有少少脆感,幾特別,肥而不膩,幾鮮下。黑松露海膽茶碗蒸:真材實料,海膽與黑松露醬都好足,雞蛋又蒸得好滑,正!

2021-06-16 155 浏览
梳子魚第一次食呢隻魚,肉質都幾Soft,令人誤以為似係⋯⋯銀雪魚。但後者會甜啲,因為西京燒。而呢個就會係輕輕的鹹味多啲。豆腐蟹肉面豉食完整個人會覺得健康左,好中意食豆腐(唔好諗錯隔籬)。而蟹肉都係豐富咗個口感,面豉都唔會太多變左喧賓奪主,算係恰到好處啦。土佐醋螢光魷魚我真係試過遮住佢,螢光唔係螢光嘅。有土佐醋助一助就有返啲味道,第一次食全隻嘅迷你魷魚,口感都唔太Un~但都係需要少少牙力嘅。沢蟹哈哈,上次坐係Bar枱食壽司見到過,今次終於知道原來係叫做「沢蟹」。不過可能自己唔太好蟹,感覺無咁特別~ 亦都可能係因為與拖羅相比比下去。紫海膽生拆松葉蟹腳海膽嘅鮮甜⋯我覺得係超越左馬糞海膽嘅味道,加埋蟹腳嘅肉有翻小小口感,感覺無咁滑汕汕囉。大拖羅雖然貴,但係偶爾嘅奢侈來獎勵自己。難怪日本人鐘意吞拿魚多過三文魚,可能就係因為拖羅 XD 好似食緊深海而嚟嘅和牛一樣﹗有油脂有口感。

豆腐蟹肉面豉

土佐醋螢光魷魚

沢蟹

2021-05-18
2021-06-16 103 浏览
男朋友住喺沙田過開去搵佢,就近近地系石門搵好西食啦😆返工咁辛苦一定要好好獎勵自己整個omakase嘆下-見報導介紹鮨釧,話主廚曾向日本師傅松島先生學藝,店內會因應時節嚴選日本直送食材,所以決定就哩間啦😍我地揀左價值$1388既omakase好開心仲可以坐係bar枱睇到師傅製造食物既過程😚-春魚 活帆立貝 活八爪魚全部都好新鮮鮮甜-梳子魚-拖羅二食大家睇唔睇到拖羅啲魚油呀厚身,魚油香濃,真係入口即溶呀🤤-海鮮濃湯食完啲凍嘢最後黎碗濃郁嘅海鮮湯🍲飲完真係成個身都暖笠笠呀🥰
男朋友住喺沙田
過開去搵佢,就近近地系石門搵好西食啦😆
返工咁辛苦一定要好好獎勵自己整個omakase嘆下

我地揀左價值$1388既omakase
好開心仲可以坐係bar枱睇到師傅製造食物既過程😚
春魚 活帆立貝 活八爪魚

全部都好新鮮鮮甜

拖羅二食

大家睇唔睇到拖羅啲魚油呀

厚身,魚油香濃,真係入口即溶呀🤤
海鮮濃湯

食完啲凍嘢最後黎碗濃郁嘅海鮮湯🍲
飲完真係成個身都暖笠笠呀🥰
2021-06-15 70 浏览
自從上次吃了廚師發板之後就對omakase 念念不忘所以今天晚上就決定去吃多一次上次在石門買了洗頭水之後發現地下有一間高級的日本料理餐廳裏面就有omakase於是便約了閨密前去吃晚餐這次我們點了$1388套餐首先是蜜柑鯛魚肉的紋路非常美師傅切到一片完全沒有瑕疵吃進口入口即溶可見新鮮程度非常高第二上來的是鮫鰈魚背這是一度火炙壽司🍣魚肉微微被火燒過有焦香感外面焦香魚肉有咬口第三是赤崎真蠔上面有紫蘇葉花師傅說把紫蘇葉花加進蠔再一口吃掉味道會非常特別沒想到紫蘇葉花真的和紫蘇葉一樣有一陣特別的清香和我上次吃的壽司一樣Omakase 都喜歡用紫蘇葉花因為壽司點綴之餘亦能增加味感好肉新鮮美味肥美而絕沒有腥味之後是拖羅兩食一片是生食的刺身另一片想為火炙燒過一種魚有兩種口感真是滿足兩個願望入口即化新鮮的魚香仍在口裡有點再多吃一片重點來了期待已久的海膽杯一上台就矚目全場海膽滿滿的一杯而且顏色鮮橙黃色顯然是新鮮的二話不說先吃一口海膽海膽在口裏刺激味蕾濃郁的海膽味加上淡淡的海水鹹味成為今天我最喜愛的一道菜因為海膽量極之多所以滿足了喜歡吃海膽的我總結:雖然石門不是熱鬧的地點,但能吃上高質的一餐日本料理彩,就算花

自從上次吃了廚師發板之後

濃郁的海膽味加上淡淡的海水鹹味
成為今天我最喜愛的一道菜
因為海膽量極之多
所以滿足了喜歡吃海膽的我

總結:雖然石門不是熱鬧的地點,但能吃上高質的一餐日本料理彩,就算花時間入去也是值得的。

📍 鮨釧 (沙田)
沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G07號舖
2021-06-08 269 浏览
兩個人食揀左Aya同埋Sachi (12貫& 10貫壽司+ roll + soup + dessert)我個人食量係比較眼闊肚窄見意可以揀Aoi 就算好似我咁雞仔肚 應該都食得晒位置係沙田石門 見到好多會喺附近返工嘅人都會過嚟食lunch食材都算新鮮 而且呢個價錢嚟講真心抵食!我住喺附近 所以一定會再過去食
2021-05-27