2017-11-16 446 浏览
約朋友傾嘢,刻意找間居酒屋,6:30pm有九折。環境相當不錯,服務也合格。但價錢不算便宜,海膽約200元,但份量頗少。六件壽司,飯的分量也不多,吃了完全沒飽的感覺,清酒煮蜆的酒味得好吃,蜆卻不算肥美。幸好叫了鰻魚飯,否則不夠飽。整體而言,好吃但算是貴。入座說明九十分鐘,其實九十分鐘後其實還有不少座位,依然準時要我們結賑,有點不知變通。
約朋友傾嘢,刻意找間居酒屋,6:30pm有九折。
整體而言,好吃但算是貴。
2017-11-07 351 浏览
第二次來到鮨心,這次是與家人慶祝生日,坦白說有點失望。味道尚算中上,不過沒有特別驚喜。漬物盛,不錯的佐酒小吃,份量略少。雞泡魚干,軟硬適中,有口感之餘,水份沒有流失,推介。燒玉子,一入口有柚子香,比想像中好食。新鮮甘甜,不過紫菜少左啲。個汁甜甜地幾好味,牛肉嫩滑。一般,紫菜唔脆。一般。十分足料,魚生多過飯!沙津汁好特別,酸酸甜甜,他他處理得都好好,美中不足係太遲先上枱。必食,成餐最回味就係呢個燒牛舌,煮得岩岩好。之後仲叫左兩份小卷,不過個紫菜都係好一般,打消左我黎試Omakase既念頭。總括而言,非壽司既料理水準唔錯,反而卷物壽司就唔算太出色。

漬物盛

漬物盛,不錯的佐酒小吃,份量略少。
味淋魚干

雞泡魚干,軟硬適中,有口感之餘,水份沒有流失,推介。

燒玉子

燒玉子,一入口有柚子香,比想像中好食。

北海道海膽刺身

新鮮甘甜,不過紫菜少左啲。

金菇牛肉

個汁甜甜地幾好味,牛肉嫩滑。
軟殼蟹卷

一般,紫菜唔脆。

雜錦天婦羅

一般。

魚生丼

十分足料,魚生多過飯!

吞拿魚他他

燒牛舌

必食,成餐最回味就係呢個燒牛舌,煮得岩岩好。

總括而言,非壽司既料理水準唔錯,反而卷物壽司就唔算太出色。
  • 牛舌
2017-10-24 356 浏览
頭一次試食!點了魴鮄魚刺身,帶子刺身,蟹子壽司,三文魚子壽司,火灸壽司拼盤,牛肉豆腐,燒青椒仔,炸蟹仔,牛肉湯麵……不過不失。兩支大吟釀,酒質不俗,定價略高。白飯魚干香口。炒雜箘不錯,香滑。特別請師傅做了兩客紫蘇葉小卷,一開六,(日本菜的基本功)第一客有85分,第二客外形…只得70分。金槍魚腩刺身,大概B 至 C 級位置,不算理想。酒煮大蛤,酒味不濃,肉質稍稍過火,不會推薦。女侍由最初介紹食材,到後期招呼,由對食材嘅認識到態度,只應該喺8至12元壽司店碰上。如果不是經理態度還好,介紹還算清晰,走了。最後,茶壺湯。如果不能精研如何可以做一個好的茶壺湯,(是日本菜最後一個畫龍點睛嘅句號), 倒不如直接從餐牌上取消。

兩支大吟釀,酒質不俗,定價略高。白飯魚干香口
。炒雜箘不錯,香滑。
,第二客外形…
只得70分。

如果不是經理態度還好,介紹還算清晰,走了。

2017-10-23
  • 白飯魚干,炒雜菇。
2017-10-14 414 浏览
很多年沒有在香港吃日本料理,每每都覺得不夠新鮮,嚐過一口就不想吃了。這次是第一次來這個樓上的食肆,地方不大。店員很熱情,招呼我們坐下,向我們推介一下omakase 入門版, 有前菜,壽司共12件,湯,甜品。另外,我們要了野菜天婦羅,松葉蟹腳天婦羅,安格斯牛肉壽喜燒。本着在香港吃不到好味的日本料理心態,這次雖然沒有驚喜,但也不感失望,計劃下次再去,試一下正式嘅omakase 另外,要讚一下,伴壽司的薑超好味。
另外,要讚一下,伴壽司的薑超好味。
香港太多餐廳,尤其日本料理,本著小店名義嘅日本菜多的是,但普遍味道參差,即使有quota都實在唔想take risk試小店,若非友人帶我嚟都唔會發現呢間樓上舖嘅存在。殊不知鮨心嘅鰻魚飯真係好好食,鰻魚烤至金黃色,切成小塊包住珍珠米以山丘姿態呈上;燒汁無論份量同蜜味都剛剛好。有時遇到唔好食嘅鰻魚會薄切切又勁趙口,呢到舊舊都好肥美,而且油香十足,入口融化,每一啖都好滿足!定食包括前菜,主食仲有個茶碗蒸,百零蚊好抵食!值得返嚟再食!
2017-05-14
  • 鰻魚飯
2017-08-10 507 浏览
估唔到只係得一個嬲嬲樣咁少。首先餐牌菜色選擇不多,叫客油甘魚刺身,但無入貨。跟餐牌叫兩杯生啤,無生啤。金目鯛刺身,太乾身。三文魚籽手卷,紫菜脆,但魚籽太咸。金槍魚刺身,尚可。什錦天婦羅,叫果時話有三隻蝦,上菜時一句唔好意思講錯左變成得兩隻蝦。一路食,一路收碟,阻住你夾餸,但係張枱大把位。侍應看似勤力,但又唔斟茶。前菜反而係最後一碟上枱,仲遲過天婦羅。整體而言,慶幸沒有試廚師發版,節省了不少金錢。感受到香港生意難做亦感受到很大的進步空間。
2017-08-10
2017-07-27 668 浏览
今日同朋友一齊入嚟嗰個呢一間日本餐廳食omakase冇諗到原來旺角都有一間咁靚嘅日本餐廳唔似得普通嘅日本放題好嘈所以無論兩個人黎定係一大班朋友都覺得可以傾得好舒服雖然第一次食omakase,但冇諗到原來真係同一般日本餐廳係咁唔同起碼佢每一道菜佢都會有人好俾心機咁去介紹,同埋每一道餸嘅做法,同埋特別之處第一道前菜,就已經覺得同出面食開嘅前菜好唔同,再加上佢會比意見右邊便開始食先啦,又會講清楚每一道餸其實係啲乜嘢,食完之後你會覺得成個前菜都有同一個tone,都係比較甜嘅,睇得出師傅其實係成個前菜嘅配搭都有用心咁樣去諗去做當然唔少得有刺身啦, 當然刺身都係好新鮮,可能我本人食嘅口味都好重,最鍾意都係佢個相係上年有啲辣辣地嘅配料,食落去點少少豉油就已經夠壽司都好正常,同埋最緊要都係刺身夠新鮮成件事就已經好好食,而咁多壽司自己特別欣賞就係生菜壽司,原來入邊係自己調製嘅醬料嘅三文魚壽司,配合埋啲生菜唔會覺得好溜,我諗呢款都係佢哋比較創新嘅壽司而呢一個燒魚呢就叫做金雕魚,本身我對燒魚冇乜興趣(除咗魚生),但原來佢好特別,你見到好似一塊塊金色嘅鱗片,都係可以食得,因為佢哋係特登燒到好脆好香口,就算平時
今日同朋友一齊入嚟嗰個呢一間日本餐廳食omakase
冇諗到原來旺角都有一間咁靚嘅日本餐廳
唔似得普通嘅日本放題好嘈
所以無論兩個人黎定係一大班朋友都覺得可以傾得好舒服

而呢一個燒魚呢就叫做金雕魚,本身我對燒魚冇乜興趣(除咗魚生),但原來佢好特別,你見到好似一塊塊金色嘅鱗片,都係可以食得,因為佢哋係特登燒到好脆好香口,就算平時唔係好鍾意食魚嘅我都會因為佢呢一種咁香口嘅做法而食晒成條

呢一個簡直係我全場嘅最愛,炸海膽卷!佢真係淡淡都係海膽,再加上佢嘅紫菜都係炸過黎,加上如果係一啲好驚食海膽會有腥味,其實呢一個大家真係可以試吓,可能佢有少少炸過嘅過程,完全唔會有腥味,反而仲會有少少紫菜嘅油份入咗去

而呢一個魚湯,呢除咗有魚之外呢仲會有好多配料囉,再加上用一個火鍋嘅形式去暖住,佢完全唔會有腥味

當然真係唔可以少得最後嘅甜品,有秋之餅,360奶涷,士多啤梨
雖然最喜愛嘅係個奶涷,但不得不提呢個士多啤梨,無知的我初頭諗住點解俾個好似咁熟嘅士多啤梨,點知原來佢有個名堂,叫淡雪!係日本品種就算熟咗都會係一種白白地嘅顏色,當然佢唔算係好甜,其實聞落去好香同埋個士多啤梨味都幾出,其實配合埋啲甜品,當所有甜品都咁涷時候,有個士多啤梨配合一下,你會覺得成個味蕾都清新左

總括來講成間野都係用心之作,不況男女朋友慶祝生日嘅時候都可以你食呢一間,起碼所有嘅菜式佢哋都係諗過
2017-06-26 564 浏览
午膳時間食個快飯。午市套餐,有沙律,湯,前菜,蒸蛋,前菜全部都好食..係會食哂既!!!!!!!!之前來食過午市, 牛肉烏冬,都唔錯,牛肉份量多同有牛肉味,今次想試魚類。主菜叫左:::::賣相唔錯, 吞拿魚腩下面墊左D菇,配埋小許芝麻,味道比較豐富魚都好多....但....好可惜大概其中有2啖到,食落有D腥....即刻扣左分.......係旺角來講呢間日本菜唔錯, MTR 出口, 10步就到!下次可能會再來,會唔再叫呢款。
午膳時間食個快飯。

主菜叫左:::::

即刻扣左分.......

係旺角來講呢間日本菜唔錯, MTR 出口, 10步就到!
下次可能會再來,會唔再叫呢款。
2017-06-20
2017-06-20 512 浏览
想試廚師發板日本料理香港選擇都算多,今次第一次黎到喺旺角依間,位置地鐵站附近,方便就腳,但感覺上旺角地區唔知質素如何2人行選擇咗每人6百左右嘅晚膳,佢哋分別係冇熟食。頭盤好多小食,依隻蟹仔係最正嘅,可以成隻食,咬落去脆脆,味道特別~~壽司中我只係影咗幾款,海膽呢隻都唔錯,但未去到最鮮甜。Toro入口即溶,鮮味幾好,魚香味唔夠⋯其他壽司都唔錯,唔知係咪嚟到廚師發板嘅餐廳要求高啲,感覺質量同外面餐廳差唔多,驚喜唔算大,夠清淡新鮮甜品佢堅持要我食埋嗰塊葉,食完甜品我先啱啱覺得夠飽(佢仲有個湯我冇影到,因為真係冇乜特別)總括嚟講餐廳裝修唔錯,服務一流,食品唔算差,可惜價錢比較高,變相咁嘅價錢係香港真係食到好多其他質素好嘅

2人行選擇咗每人6百左右嘅晚膳,佢哋分別係冇熟食。

壽司中我只係影咗幾款,海膽呢隻都唔錯,但未去到最鮮甜。

Toro入口即溶,鮮味幾好,魚香味唔夠⋯

2017-06-10 483 浏览
一間用心嘅餐廳 辛勞一整天 終於可以享受豐富嘅晚餐行入餐廳 門口放了時令食材 雖然唔知咩魚 一睇就知魚身色澤鮮豔 有光澤 非常新鮮大大隻螺、 蠔食日本菜 當然唔少得刺身 擺盤精緻 件件新鮮 完全冇腥味 完全可以食得出每件刺身獨有嘅鮮味 太太太好味了雜錦刺身飯 魚生分量多 另外有 蟹子 甜蛋 青瓜 口感豐富 煎比目魚 油脂豐富 魚肉非常嫩滑 魚皮香脆 可惜分量太少雞翼去骨 啖啖肉 外皮香脆 配上檸檬汁可減去油膩感清酒煮蜆 蜆肉肥美鮮甜 完全冇沙 整體感覺 清淡鮮甜 有淡淡嘅酒香
一間用心嘅餐廳 辛勞一整天 終於可以享受豐富嘅晚餐

大大隻螺、 蠔

雜錦刺身飯 魚生分量多 另外有 蟹子 甜蛋 青瓜 口感豐富

煎比目魚 油脂豐富 魚肉非常嫩滑 魚皮香脆
可惜分量太少

雞翼去骨 啖啖肉 外皮香脆 配上檸檬汁可減去油膩感

2017-05-23 422 浏览
旺角難得有Omakase食嘅高級日本餐廳所以價錢嚟講都比較旺角但今晚主要Order嘅係朋友,所以今次呢編食評我就主要講味道,價錢方面我就唔評論咁多喇!但主要呢度Omakase有3個價錢揀,有$500、$800、$1000,喺中環/銅鑼灣,跟本食唔到$1000樓下嘅Omakase,所以呢度都算扺!我地6個人,叫左2個$500嘅Omakase,再散叩其他share食,咁叫法喺港島區都幾肉酸,但呢度反而建議我地咁叫話可以試多啲地區唔同真係唔同啲食材都算新鮮嘅,除左前菜唔係好啱食之外,其他食材都好好味呢杯Whsiky味嘅Sake前菜有5道壽司有3款,飯都幾過調味,可以唔點豉油直接食,size係一啖放到落口嘅size呢個海鮮茶壺湯味道較淡,一壺湯入面有一塊魚+一隻蝦,都新鮮嘅!呢個海膽超新鮮、超好味,想一食再食呢個螺肉,上枱時有火焰一齊上,螺肉新鮮唔“銀”,仲有東菇一齊上湯煮,配菜好鮮味,食完飲啲湯,但反而湯好淡味,飲左半啖就無飲喇!煩拖羅,堅好味,有汁配都唔需要點已經好夠味,新鮮係唔同啲刺身雞泡魚干,呢道菜日本菜中一定無得輸,喺邊食都好好味日式炸雞,個人覺得比韓國炸雞好味,呢個配沙律菜同沙律醬
旺角難得有Omakase食嘅高級日本餐廳
所以價錢嚟講都比較旺角

地區唔同真係唔同啲
食材都算新鮮嘅,除左前菜唔係好啱食之外,其他食材都好好味

Sake

呢杯Whsiky味嘅Sake

前菜有5道

馬糞海膽

呢個海膽超新鮮、超好味,想一食再食

煩拖羅,堅好味,有汁配都唔需要點已經好夠味,新鮮係唔同啲

刺身

雞泡魚干,呢道菜日本菜中一定無得輸,喺邊食都好好味

日式炸雞,個人覺得比韓國炸雞好味,呢個配沙律菜同沙律醬,雖然係炸,但一啲都唔油

因為一個post最多12張相,放唔到甜品
甜品係櫻花紅頭麻薯配柚子雪芭熱香餅,味道啱啱好,唔會太甜
2017-05-22
庆祝纪念
生日
Sake
馬糞海膽
2017-05-14 391 浏览
之前喺旺角去開一間日本料理店關閉之後已經很少喺旺角食日本料理, 因為大部分都係 放題 ....... 得個平字, 食物水準就一般😒😒,今日因為要去朗豪坊附近一間按摩店揼骨, 喺等候期間無意中發現呢一間日本料理店, 見佢都幾多人幫襯, 所以決定同太太揼完骨之後上去試試.上到去發覺座位都係得三十多個, 只得兩張枱有人, 可能因為太早(晚上六點半), 所以就好易攞到位, 坐低一陣間就有位男店長過嚟介紹佢哋嘅食物, 介紹得非常詳細👍👍👍, 我相信喺其他嘅日本料理店都唔會有咁嘅服務水平(每一枱客人都會介紹一次), 我同太太點咗兩個"廚師發板料理" ..... 前菜係五款小食, 雖然店長有介紹每款小食嘅名稱, 但我都忘記咗喇😞😞😞, 不過味道就冇忘記(非常好味😛😛, 賣相都好好. 跟住就係五款刺身, 分別係 - 榮羅/拖羅/牡丹蝦/池魚/鯛魚, 味道非常新鮮, 之後喺兩款熱物 - 一般係鹽燒榮螺, 成隻榮螺咁樣上, 跟住將螺肉切碎 再加日本鮮草菇煮出嚟, 非常好味. 第二款係炭燒吞拿魚胶, 雖然係比較油啲, 但味道都好好, 而且喺旺角其他日本料理店都好少有呢款食物. 再嚟就係5款壽司, 同其他日本
上到去發覺座位都係得三十多個, 只得兩張枱有人, 可能因為太早(晚上六點半), 所以就好易攞到位, 坐低一陣間就有位男店長過嚟介紹佢哋嘅食物, 介紹得非常詳細👍👍👍, 我相信喺其他嘅日本料理店都唔會有咁嘅服務水平(每一枱客人都會介紹一次), 我同太太點咗兩個"廚師發板料理" ..... 前菜係五款小食, 雖然店長有介紹每款小食嘅名稱, 但我都忘記咗喇😞😞😞, 不過味道就冇忘記(非常好味😛😛, 賣相都好好. 跟住就係五款刺身, 分別係 - 榮羅/拖羅/牡丹蝦/池魚/鯛魚, 味道非常新鮮, 之後喺兩款熱物 - 一般係鹽燒榮螺, 成隻榮螺咁樣上, 跟住將螺肉切碎 再加日本鮮草菇煮出嚟, 非常好味. 第二款係炭燒吞拿魚胶, 雖然係比較油啲, 但味道都好好, 而且喺旺角其他日本料理店都好少有呢款食物. 再嚟就係5款壽司, 同其他日本放題唔同嘅係佢哋啲飯唔會太多 (同在日本幫襯嘅壽司店一樣) 一啖可以食得曬, 上面鋸刺生非常鮮甜, 最記得係拖羅同埋北海道海膽 , 同我喺日本食嗰啲味道一樣. 跟住就上一個叫做海鮮茶壺湯, 湯就非常清, 但味道非常甜美 ...... 佢係用一隻蝦同埋鯛魚嚟淆湯. 最後就係甜品三款 : 櫻花雪糕配紅豆/柚子肉楊枝甘露/沖繩蜜瓜 😃😃😃.
最初見餐牌好似唔係太多食物, 感覺唔係太 值得, 但食到最後發覺都好多款式. 價錢雖然貴啲, 但值得去試一試啲正宗嘅日本料理, 同其他旺角區嘅日本放題得過平時冇得比 !!!!
先付(前莱小食)
鹽燒榮螺
燒吞拿魚鮫
壽司
海鮮茶壺湯
櫻花雪糕配紅豆/沖繩蜜瓜/柚子肉楊枝甘露
2017-05-13
先付(前莱小食)
鹽燒榮螺
燒吞拿魚鮫
壽司
海鮮茶壺湯
櫻花雪糕配紅豆/沖繩蜜瓜/柚子肉楊枝甘露
  • 廚師發辧
在現今大多數人被食物的越來越厚重的調味寵愛的風氣之下,有多少廚師會反其道而行之?曾於好友在這走簡約低調沉穩的裝潢風格的日式餐廳,有過一次美好的淡雅風味體驗;這趟好友再次約局,為的是以一個更合理價錢去享用午餐時段的--Omakase,廚師發辦!約了好友12點在大廈問口等待,兩人準時到達;處於旺角鬧市中的大廈自是交通方便;而卻,到達餐廳內的世界,恬逸感總是圍繞在身邊!其實已不必大大用心去感受,只因身處其中人的煩燥感很自然地消退感!好友開宗名義是衝著Omakase而來,在這議題上我也未曾有很多體驗,就跟隨而去;此刻坐在吧檯前,落了單之後就可看著師傅們的大展身手;食具器皿是經精心選過的,從其在壽司吧內的擺位,以及對其他食材的處理,看得出師傅們工作地方也頗為井然,自是給予客人一種信心的保證吧!三段漸進式的架構,由第一段前菜說起;以一船型長碟紛陣五款截然不同的食材元素,顏色上構圖上並不艷麗,反而是予人一種清幽之感;嚐味得其真,就按師傅說的次序由右至左來啟航:鹽托汁煮蜆,質感濃稠但味道淡泊的海鮮醬汁覆其面,且焗得表面焦脆;內裡的蜆肉全然是原汁原味,整粒蜆肉吃起來,除了帶點淡然的煙燻氣息之外,就是蜆肉

此刻坐在吧檯前,落了單之後就可看著師傅們的大展身手;
三段漸進式的架構,由第一段前菜說起;
前菜

嚐味得其真,就按師傅說的次序由右至左來啟航:
鹽托汁煮蜆
鹽托汁煮蜆,質感濃稠但味道淡泊的海鮮醬汁覆其面,且焗得表面焦脆;內裡的蜆肉全然是原汁原味,整粒蜆肉吃起來,除了帶點淡然的煙燻氣息之外,就是蜆肉的本味!第一口就是自然的海鮮獨奏樂曲,不在於喧嘩,而要讓人悠然的進入其意境中!
當然,我猜由鹽粒堆疊出的鹽托也有實際之用,應是供不太慣於淡泊味的人為這前菜提鮮加味;
甜核桃
第二口,炸得酥脆的核桃仁,輕輕的甜味點綴,換來的是很平衡的口感;

胸豆鮮蝦
第三口嚐的,用甜湯汁浸著的胸豆與大蝦,原本以為甜味與重味海鮮多少有點衝突;但眼前這鮮蝦的鮮味鹽味甜味融合得頗有趣,加上質感爽彈,層次確是夠豐富了!
另外值得一提的,胸豆配著鮮蝦來吃,也是添加了味道與口感的層次!
螢光魷魚
接下來的螢光魷魚,完完整整的賣相帶點搞笑;有一定的醃製時間,鹹鮮味加上魷魚本味厚重,在這"船上"算是最重口味的表現了!
蒓菜
之後的蒓菜湯(啫喱狀),特有的口感,接近青草野菜般氣息的味道,以一抹輕柔的鹹味貫穿著,個人最為欣賞!

主角部份,此個Omakase中最顯著的特色,還原了海鮮食材本味中淡雅元素,用以較少的烹調/製作方法,不是一下搶佔味蕾,而是通過細細品嚐,領略師傅所要表達的訊息!
右囗魚壽司
右口魚壽司,雪白爽脆的魚肉,味鮮而清淡,餘韻帶著少許甘甜;飯糰粘中帶爽,與右口魚有著相同的調子!
菜包煙三文魚
菜包煙三文魚,用鮮嫩的生菜包著煙燻三文魚;
菜包煙三文魚
生菜的鮮嫩多汁與煙燻味及三文魚的本味重疊了之後,入口竟是那麼淡然,但回味卻是三文魚肉的油份在味蕾中遊蕩!
帶子壽司
帶子壽司,撒了不少的胡椒粒在面層;
帶子壽司
帶子肉質很厚,加上鮮甜脆口,與胡椒粒的祛腥提鮮,咬下去爽中帶粘,又是味美佳品!
甜蝦壽司
甜蝦肉質也是很彈牙,輕蘸醬油已是上上之味;
金目鯛壽司
金目鯛壽司的優勝之處,用了磨碎的柚子皮,揮發性香味令金目鯛顯得更鮮更爽,在口腔內的回味盡是魚肉的鮮甜!
熗燒吞拿壽司
熗燒吞拿壽司,用火槍燒至表面油份溢出而帶焦香,半生熟的質感與煙燻味,加上日本細蔥的提味,譜成了吞拿魚的和諧之妙韻!
拖羅壽司
拖羅壽司,肉質與本味在在顯示了食材的質素之高:入口是綿中帶爽,油份充足,中長的餘韻,回味清鮮帶甜而不膩口,感受到的都是海洋的精華!
海膽
份量也不少的海膽,綿滑鮮甜之感,一下就感動了味蕾!
拖羅壽司卷
壓軸而來的拖羅壽司卷,份量之多,內容之豐富,是作為主角部份的完美收結!明太子,日本細蔥,白芝蔴,被密密地包裹在紫菜飯糰當中,嚐起來有著觀看煙花盛放的燦爛之感!
鮮蝦湯
隨主菜後上來的湯品也夠特別,是用青檸作為特別的調味;
鮮蝦湯
以茶壺盛載的鮮蝦湯,調味也偏向清鮮帶甜,而擠點青檸汁下去,那種酸味即時又提高了層次感!
甜品
第三部份的甜品,賣相很精美;來自日本的士多啤梨,香味突出而清甜,很不捨地讓其在口中溶化!
士多啤梨

紅豆櫻花餅
櫻花餅的紅豆蓉,磨得幼細,煮得綿滑,吃起來頗為香濃,整體複雜有層次,實在值得大讚!
蒟蒻果子
至於蒟蒻果子也是令人吃得稱心滿意,三款鮮果的清甜,點綴了蒟蒻啫喱,配合得很美妙!
最後大力一讚的,我見用貝殼做的勺子十分美觀,便借問師傅其來處;原來是餐廳老闆想6客人在吃甜品時之用,便四處大力搜羅之下,終於在日本才購得!

總結此餐,在多少帶點禪意的氛圍中,每一道食味都要細意品嚐,坐在吧檯看著師傅的一點一握,總是那麼乾淨俐落,動作又帶著優雅,視覺味覺聽境嗅覺感覺也同時開動,又是有那麼深層次的體驗!

飯後水杯指數(食店食物調味濃淡度,5杯為最濃),本人給予2杯,以此類精緻日式食物來說值得極高程度的推薦!
2017-04-23
  • 帶子
  • 金目鯛
  • 吞拿
  • 拖羅
朋友說想嚐嚐廚師發辦, 本想提議一去元朗, 但朋友只想於旺角尖沙咀等市區用餐, 第一時間想起了這家鬧市中的鮨心.既然吃Omakase, 當然是坐吧枱欣賞廚師的手藝, 亦方便食物做好第一時間上桌, 有時間時詢問廚師又方便. 之前來這裡時吃過三色丼, 海膽, 拖羅及三文魚子, 味道及品質均是一等一的, 這次再來便提高一下等級試試他們的廚師發辦. 第一道的先付可謂美侖美奐, 五款精緻的小食漂亮地排在長型的盤子上. 最左面的是蓴菜凍, 入口的感覺清甜而柔滑可口, 有點像冷凍的蓴菜湯, 裡頭有少許啫喱狀, 可見充滿膠質.螢光墨魚味道略鹹中帶鮮, 滿咀都是鮮味, 口感略脆身. 煮蜆的上方放了一塊小小的花椒葉, 入口增添了少許香味, 麵鼓醬調味恰到好處. 蝦肉蠶豆配白玉丸子的配搭很有趣, 蝦肉鮮甜彈牙但是口感涼涼的, 蠶豆及白至丸子又有另外不同的口感. 高野豆腐則充滿了湯汁, 核桃又略有脆身的口感. 吃至這裡, 五款先付帶出了很多不同味道及口感變化的樂趣, 利害. 日本一般叫粒貝, 但香港的叫法會是海螺. 與一般的貝類相比, 它的彈牙程度高上許多, 這裡上的比以往叫的要新鮮, 鮮味亦濃郁許多. 驟眼

先付
先付
(左)蓴菜 , (右)螢光墨魚
螢光墨魚味道略鹹中帶鮮, 滿咀都是鮮味, 口感略脆身.
麵鼓醬煮蜆
(左)蝦肉蠶豆配白玉丸子, (右)高野豆腐配合桃
高野豆腐則充滿了湯汁, 核桃又略有脆身的口感.
粒貝
北海道赤牡丹蝦
驟眼一看, 以為是放了一些炸蒜蓉碎在蝦上, 但仔細一看. 北海道赤牡丹蝦竟是小小, 炸得乾脆的蝦.
本已清甜嫩滑的赤牡丹蝦頓時味道上升一個層次, 不得不讚一下廚師的匠心獨到.
紫蘇紫菜包拖羅
拖羅是常吃的了, 每個月總會吃上一,兩次. 這次吃法不是以壽司的型式送上, 而是豪爽的用紫菜包著一大塊拖羅!
廚師說因拖羅油份太多, 所以紫菜裡頭還有一塊紫蘇, 同吃時果然多了一份清香而減少了油膩感. 脂肪比例極高的拖羅入口的魚油甜味, 轉瞬已包容整個口腔, 希望日後還有機會這樣吃一次拖羅吧!
煎澳洲和牛配炸藕片
澳洲和牛只是輕輕的煎了幾面, 大約只有3成熟左右, 正適合這個等級的和牛. 吃入口完全無筋, 嫩滑的程度好比拖羅. 一塊肉既嚐到生熟2種口感. 非常出色.
燒吞拿魚頭
日式燒魚頭, 吃得最多的是三文魚頭. 但這個吞拿魚頭要好吃上許多. 魚油的豐富程度已多上許多, 另外是魚肉不像三文魚般粗糙, 吞拿魚頭肉滑上許多. 一個人吃掉這個魚頭說真的頗感油膩. 但吃下旁邊的一顆小紅莓, 油膩全消, 可以繼續吃下去.
壽司前, 師父先送上的是酸甜辣恰當的子姜, 比平常吃的要爽脆許多, 更爽口開胃而消味.
真名鰹
真名鰹是第一次吃的魚種, 後來查了一下才知道這種是關西地區很受歡迎的高級魚. 與鰹魚不同, 並非紅肉魚, 味道甘甜鮮美, 肉質滑嫩.
金目錭
連皮送上的金目錭, 表皮經稍微火灼以更好地處理皮下的油份及增加魚皮的口感.
海膽
鮮甜無比的海膽壽司, 入口即融.
海鮮茶壼湯
吃至末段, 送上的是較清淡的湯品, 應是昆布高湯混著少許菇類及魚肉, 味道顯得淡雅.
喝過湯後, 送上的甜品讓我有點吃一驚, 沒想到是如何精緻又款式眾多. 本來是不愛吃甜品, 亦只期望甜品只是簡單一杯雪糕, 亦讓這甜品打開了食欲.
福岡士多啤梨
超甜的福岡士多啤梨, 吃一件甜入心.
另一款的甜品也有士多啤梨, 但主角是底下類似蒟蒻的甜品, 吃入口有淡淡的清甜, 透心涼的感覺.
櫻餅
賣相略為樸素但我最期待的一款甜品, 故意留在最後才吃.
材料雖並不複雜, 只是櫻花葉包著糯米團及紅豆饀, 但用料及制法均屬上乘, 應是我吃過最好吃的和菓子.
這個 心Omakase的價格並不便宜, 但展現了不少美好的素材, 可以說是值回票價.
2017-04-08
福岡士多啤梨
櫻餅
  • 心Omakase
2017-05-02 382 浏览
第一次黎到旺角食omakase原來旺角都可以食到質素唔錯既廚師發辦架!呢到既位置非常方便,出左旺角站a出口之後,行兩步就到,真係行兩步上到黎,地方原來都幾大架坐既位置幾闊,幾舒服我同朋友兩個人黎到,每人點左份廚師發辦我既係"nigiri 握" $600$600 nigiri 握有前菜,壽司8貫,卷物1本,湯,甜品。前菜一份有4款多春魚,栗子蝦,汁煮螺,瑩光魷魚,溫泉蛋三文魚子開開胃之後到壽司出場啦壽司8件海膽紫菜包住好肥美既海膽,影完相一定要快d食,因為紫菜會林架櫻花蝦牡丹蝦壽司晶凝通透既牡丹蝦,再加上小小既櫻花蝦拖羅點小得我最喜歡既拖羅壽司,肥美既拖羅,油脂分布平均一啖放落口,好幸福既感覺呢件特別d,係用生菜包住既壽司三文魚生菜包好好味!三文魚同生菜原來可以好夾即使唔點鼓油都已經帶出左三文魚原本既鮮味生菜爽脆,口感非常好重有鯖魚,深海池魚,金目鯛,黑松露帶子壽司干飄卷食完壽司到甜品有抹茶大福呀😍抹茶係我的最愛大福煙煙韌韌,有抹茶粉係上面
第一次黎到旺角食omakase
原來旺角都可以食到質素唔錯既廚師發辦架!

上到黎,地方原來都幾大架
坐既位置幾闊,幾舒服

我同朋友兩個人黎到,每人點左份廚師發辦
我既係"nigiri 握" $600

$600 nigiri 握
有前菜,壽司8貫,卷物1本,湯,甜品

前菜一份有4款

多春魚,栗子蝦,汁煮螺,瑩光魷魚,
溫泉蛋三文魚子

開開胃之後到壽司出場啦

壽司8件

海膽
紫菜包住好肥美既海膽,影完相一定要快d食,因為紫菜會林架

櫻花蝦牡丹蝦壽司
晶凝通透既牡丹蝦,再加上小小既櫻花蝦

拖羅
點小得我最喜歡既拖羅壽司,肥美既拖羅,油脂分布平均
一啖放落口,好幸福既感覺

呢件特別d,係用生菜包住既壽司
三文魚生菜包

好好味!
三文魚同生菜原來可以好夾
即使唔點鼓油都已經帶出左三文魚原本既鮮味
生菜爽脆,口感非常好

重有鯖魚,深海池魚,
金目鯛,
黑松露帶子壽司

干飄卷

食完壽司甜品
有抹茶大福呀😍
抹茶係我的最愛
大福煙煙韌韌,有抹茶粉係上面