2018-06-03 179 浏览
週末到尖沙咀逛街,其中一件很重要的事便是:午餐吃什麼!搜尋後發現這間新開的餐廳,正在做丼飯半價的優惠,何不一戰? 餐廳在三樓,一出電梯就見到它的招牌。剛坐下,還沒點餐,店員已經送上了漬物,沙律和麵豉湯。沙律是日式的柚子醋,頗清新,但有一點令我十分疑惑:為何二人只提供一份沙律? 沙律分量不大,是普通餐廳的一人分量,要二人分享小小的一碟沙律,實在奇怪。 麵豉湯材料豐富,蜆肉算大粒,而且也有3,4粒,唯味噌味道不算十分討喜。 左口魚邊拼吞拿魚丼 $178吞拿魚有五大片,左口魚邊也有一大堆,分量真的很令人滿意! 至於質素,則屬於中等,同行友人覺得吞拿魚有些腥,我覺得還好,但不特別鮮甜。 左口魚邊輕輕燒過,油脂香不錯,但不能做到入口即溶,剛入口會輕微化開,但尾後則有"渣"。 自選刺身丼 (吞拿魚赤身,帆立貝,香蔥吞拿魚蓉) $190分量同樣地很充足,帆立貝頗鮮甜,是這餐中最美味的! 吞拿魚蓉口感順滑,比赤身味道更佳,整體比另一個丼飯好吃。 不確定店家是否用日本米,但刺身飯的口感不軟糯,沒有飯香,而且有點乾,扣分不少。午餐的甜點,估計應是朱古力糯米糍。外層十分乾,很硬,入面是朱古力慕絲,不吃也罷
週末到尖沙咀逛街,其中一件很重要的事便是:午餐吃什麼!

搜尋後發現這間新開的餐廳,正在做丼飯半價的優惠,何不一戰?

餐廳在三樓,一出電梯就見到它的招牌。

沙律

剛坐下,還沒點餐,店員已經送上了漬物,沙律和麵豉湯。

麵豉湯

左口魚邊拼吞拿魚丼 $178

左口魚邊配吞拿魚

吞拿魚有五大片,左口魚邊也有一大堆,分量真的很令人滿意!

自選刺身丼 (吞拿魚赤身,帆立貝,香蔥吞拿魚蓉) $190

自選刺身丼

甜品

午餐的甜點,估計應是朱古力糯米糍。

甜品

外層十分乾,很硬,入面是朱古力慕絲,不吃也罷。

總括而言,若以半價後的價錢來說,是可以接受的,畢竟刺身分量多,而且質素也可以,但以原價的話,就有更多好選擇。

沙律
自選刺身丼
2018-05-30 192 浏览
今日難得有假,睇fb知呢到做半價,就約左個舊同事一齊食。起openrice book jor枱唔洗等即入。我地兩個都係叫左個角切魚生鮑魚丼:張相冇filter就係呢個色,睇得出啲魚生夠大粒新鮮,個飯都夠軟身好味。隻鮑魚就醃過咁,冇乜特別。順帶一提,個跟餐面史湯有菇有白蘿蔔有蜆,都足料,個味就冇平時個啲禁咸,重口味的人可能會覺淡。下次如果有機會可能會試下個海膽丼,不過聽到隔離枱叫都話冇哂,要試可能要早少少泥。
今日難得有假,睇fb知呢到做半價,就約左個舊同事一齊食。

角切魚生鮑魚丼

2018-05-30
角切魚生鮑魚丼
2018-05-30 165 浏览
近日天氣炎熱,好多魚生丼飯又成為熱潮,好多丼飯臨立,但真的偏貴,有些去到三、四百元一碗好質數,如果二個人成八百幾先可埋單。佢裝修又別出心材,見到樓下宣傳單張新開,半價、六折,一於同男友試試。我們趕得切六時半離座,所以有六折。有平有貴,我最尾order 左口魚邊拼三文魚丼飯($178),佢set 附送,湯、前葉左口魚邊是熟,好有油脂味道,三文魚好新鮮,飯底做得不錯。我見到出面有推介熟食,老公叫了個蒲燒鰻魚重($148)set,都有以上湯品及前菜。都有二大條又夠厚,份量很足,鰻魚好味道,令人回味無窮。我們二個人分享非常滿足。最後仲有個小型糯米糍做甜品。折後二人共消費$228,又幾抵食。

我們趕得切六時半離座,所以有六折。

左口魚邊是熟,好有油脂味道,三文魚好新鮮,飯底做得不錯。

最後仲有個小型糯米糍做甜品
折後二人共消費$228,又幾抵食。
2018-05-30 124 浏览
今晚想食得清清地,所去上網搵左呢間新開張嘅日本菜食晚飯。呢間餐廳好易搵,係佐敦地鐡站岀口行過去比較近,大約行2分鐘左右就到餐廳環境都算大,坐得舒服我地今晚打算只係叫丼飯就夠啦,因為想簡單清清咁食,加上新開張期間有6折,好抵吖我地叫左野食大約5分鐘侍應就拎左沙律,湯,前菜上來,好快手。沙律酸酸地好開胃,湯就正常,好夠熱,唔錯。前菜好爽口,咸咸地左口魚好香油脂味,食落去好似入口即溶咁樣,好正!而三文魚大大塊,新鮮原來碗飯入面仲有酸薑架,都幾酸酸辣辣我地估唔到呢盒鰻魚飯咁大盒,鰻魚擺滿成個盒!飯仲係好熱,加埋燒汁好好味,好快就食晒成盒飯啦大大塊呢餐加一後先200幾蚊,真係好抵食吖!
今晚想食得清清地,所去上網搵左呢間新開張嘅日本菜食晚飯。

餐廳環境都算大,坐得舒服

我地今晚打算只係叫丼飯就夠啦,因為想簡單清清咁食
,加上新開張期間有6折,好抵吖

。前菜好爽口,咸咸地

原來碗飯入面仲有酸薑架,都幾酸酸辣辣

大大塊

呢餐加一後先200幾蚊,真係好抵食吖!
2018-05-24
At the intro 40-50% off price, its very good but I cannot see myself paying anywhere full price for it.The 4 kinds tuna with rice was delicious.  The sea urchin with rice was little bland.Portion size were very small, you really don't get much.Service was so so, needs improving.   Decor as one wold expect for the area\building.
题外话/补充资料: Intro 40-50% off
2018-05-29
  • 4 kinds tuna
2018-05-29 127 浏览
星期日晚行街去開尖沙咀,想搵個地方食飯。 行過見到水牌,有間食日本丼嘅 就諗住上去睇下。 上到去見到餐牌ok喎唔算太貴。最緊要係佢而家新開張, 六點之後有六折!!😍😍佢主打係食丼,但係都會有壽司揀。見到餐牌已經想食😍😍你睇下 全部都係海膽丫!!唔食生野 佢有鰻魚飯叫一坐低, 未叫野食已經上定個前菜同湯俾你~~個面豉湯 真係有蜆肉架~~仲有菇最後我地叫左個左口魚邊拚三文魚丼飯 $178左口魚真係好滑 仲要係左口魚邊 好好味 ♥三文魚又夠肥美。魚生大大塊 絕對無欺場。啖啖肉 配埋 壽司飯 👍👍👍另一個叫左蒲燒鰻魚重 $148佢鰻魚份量真係好多!成哂 D 飯都仲有鰻魚淨!鰻魚燒得好入味, 味道又剛剛好。好滿足♥最後, 仲有甜品雪米糍 tim 而家新開張做優惠 有6折!埋單都係~$200 咁上下。抵😍

佢主打係食丼,但係都會有壽司揀。

見到餐牌已經想食😍😍
你睇下 全部都係海膽丫!!

唔食生野 佢有鰻魚飯叫

一坐低, 未叫野食已經上定個前菜同湯俾你~~

個面豉湯 真係有蜆肉架~~仲有菇

最後我地叫左個
左口魚邊拚三文魚丼飯 $178

左口魚真係好滑 仲要係左口魚邊 好好味 ♥
三文魚又夠肥美。魚生大大塊 絕對無欺場。
啖啖肉 配埋 壽司飯 👍👍👍

另一個叫左蒲燒鰻魚重 $148

佢鰻魚份量真係好多!
成哂 D 飯都仲有鰻魚淨!
鰻魚燒得好入味, 味道又剛剛好。
好滿足♥

最後, 仲有甜品雪米糍 tim

而家新開張做優惠 有6折!
埋單都係~$200 咁上下。
抵😍
2018-05-28 92 浏览
鮨丼嘅魚生丼選擇多,用料新鮮,餐牌上大大話話有十幾款魚生丼揀,有鮑魚,蟹腳,海膽,等等。想更有自主權甚至可以好似食車仔麵咁,自選自己鐘意嘅魚生刺身,價錢當然逐款計啦。不過我近日腸胃炎初癒,唔係好敢食魚生。所以叫咗個熟食,就蒲燒鰻魚重($148)。鰻魚肉厚肥美,燒得恰到好處,入口細軟。鰻魚醬汁適量,剛好沾到魚肉及底下的珍珠白米,不致過多而令整個飯有死甜的感覺。另外值得一讚嘅係餐廳嘅店員都好勤奮,而且好細心地留意顧客嘅需要。佢哋經常來回主動斟茶,無論落order 定叫埋單,只要舉手兩秒就已經有人回應,從來未試過俾加一俾得條氣咁順!

2018-05-28
2018-05-28 116 浏览
好耐無食日本野,黎食個丼先!同朋友黎到尖沙咀,食過太多地面舖頭,今次就試下樓上舖。左口魚邊拼三文魚丼飯 ($178)唔好睇佢細細碗,食完都幾飽架。左口魚邊係炙燒好,加上檸檬汁,好清新,睇落以為係有好多骨,其實係啖啖肉,好嫩滑。三文魚係厚切嘅,唔需要點醬汁,只係夾少少wasabi,已經好足夠喇。米飯暖暖地,亦都粒粒分明,不錯。餐廳仲有其他丼飯嘅選擇,當中仲有d係有鮑魚添!下次可以試下比較豐盛嘅丼飯。食飽仲有糯米糍送添!

左口魚邊拼三文魚丼飯 ($178)

左口魚邊拼三文魚丼飯

唔好睇佢細細碗,食完都幾飽架。

食飽仲有糯米糍送添!

2018-05-28
2018-05-28 166 浏览
最近喺ig有見到foodie推薦呢間餐廳,食物吸引之餘又幾抵食,就決定試下。去到先知原來有半價,非常抵食!!!餐廳環境幽靜, 坐得亦都幾舒服, 非常適合朋友嚟傾計食飯。今次我就試下呢個左口魚邊拼三文魚丼飯,味道真係非常唔錯。麵豉湯鰹魚味重,亦唔會太鹹,都幾好飲。丼飯上嘅三文魚相當之厚身肥美,食落味道鮮甜,食得出魚生用料新鮮。左口魚邊外層燒至半生熟,食落既有燒物嘅香口,亦有魚生嘅滑嫩,咬落啖啖魚油出晒黎,肥美之餘帶點鮮味。最後仲有泡芙做甜品,係非常令人滿意嘅一餐。

去到先知原來有半價,非常抵食!!!

餐廳環境幽靜, 坐得亦都幾舒服, 非常適合朋友嚟傾計食飯。

今次我就試下呢個左口魚邊拼三文魚丼飯,味道真係非常唔錯。

麵豉湯鰹魚味重,亦唔會太鹹,都幾好飲。

最後仲有泡芙做甜品,係非常令人滿意嘅一餐。

2018-05-28 125 浏览
今天和男友到這間新開張不久的日式餐廳吃飯,新張期間,吃飯有6折優惠呢。8時左右到餐廳,已經全部滿座了,要等了一會才有位,十分受歡迎。我們點了一個左口魚邊拼三文魚丼飯,和一個明太子醬炙燒親子丼飯,跟餐還有小缽前菜,味噌湯和甜品。味噌湯裡有很多大粒的蜆肉,味道更鮮甜。左口魚邊拼三文魚丼飯由於我很喜歡左口魚邊,所以order了這個丼飯,左口魚邊用火輕輕炙過,令其魚油散發出香氣,灑少少檸檬汁更能令魚肉的鮮甜更突出。三文魚肥厚,肉質軟滑。明太子醬炙燒親子丼飯令我們喜出望外的丼飯,三文魚肥厚,炙燒後更香滑,魚油香味十足。明太子醬咸中帶辣,令三文魚味道更有層次感。三文魚子大大粒,又滑又咸香,最適合拌飯吃。甜品是雪糕泡芙,中間是雲尼拿雪糕,表皮香軟,中間甜美冰涼。
味噌湯裡有很多大粒的蜆肉,味道更鮮甜。
明太子醬炙燒親子丼飯
甜品是雪糕泡芙,中間是雲尼拿雪糕,表皮香軟,中間甜美冰涼。
2018-05-21
2018-05-28 100 浏览
今次來到彌敦道大街,位於3樓的鮨丼。座位寛闊,在餐廳中央仲可以看到師傅整魚生丼。鮨丼 主打丼飯 どんぶりもの ,餐牌圖文並茂,全部都好吸睛。另外,仲有自選刺身丼飯,揀啱自己口味的海鮮丼。左口魚邊拼三文魚丼 えんがわ‧サーモン丼三文魚柔軟的質感,豐富的油脂的味道。 卷著紫蘇葉食,味道更好。左口魚邊正是左口魚最肥美的部份。魚油滲透到飯中,層次豐富,濃郁甘香。面頭幾塊左口魚邊表面經輕輕炙燒過,有微微的焦香,半溶魚脂,入口極速溶化。丼飯上有一小堆新鮮山葵,可以按自己接受程度添加。丼飯中還有幾片生薑,喺食刺生前先食片生薑醒一醒味蕾。喺食兩種不同刺身時,都可以先食片生薑,開闊味覺。整體感覺與飯都可以搭配很恰當。還有粟米沙律&蜆肉味噌湯。甜品是椰絲雪米糍。

左口魚邊拼三文魚丼 えんがわ‧サーモン丼

左口魚邊拼三文魚丼 $178
左口魚邊拼三文魚丼 $178

左口魚邊正是左口魚最肥美的部份

丼飯上有一小堆新鮮山葵,可以按自己接受程度添加。

還有粟米沙律&蜆肉味噌湯。
甜品是椰絲雪米糍。
甜品  椰絲雪米糍

2018-05-27 76 浏览
早前喺網上留意到一間名叫鮨丼的日本餐廳,五月份做緊6pm前離座享有半價優惠!於是星期日訓醒就過左去尖沙咀食個日式丼飯Lunch丼飯價錢由一百幾至三百幾不等,豐儉由人丼飯會跟漬物、沙律同味噌湯,質素正常明太子醬炙燒親子丼三文魚籽有光澤,咸香炙燒三文魚面泛油光,肥美新鮮,富魚脂香加左明太子醬一齊燒既味道都幾驚喜,但略爲細塊左少少。米飯本身較軟,帶醋香鰻魚丼有兩大塊燒得熱辣辣的鰻魚,少細骨,厚切肥美滑滑的,好滿足啊!!鰻魚丼的米飯比刺身丼的飯好吃,較有嚼勁,沾上了燒汁特別好吃最後有甜品: 芒果糯米糍,軟糯煙韌,有椰絲香,減甜會更好
丼飯價錢由一百幾至三百幾不等,豐儉由人

丼飯會跟漬物、沙律同味噌湯,質素正常

明太子醬炙燒親子丼
三文魚籽有光澤,咸香
炙燒三文魚面泛油光,肥美新鮮,富魚脂香

鰻魚丼

最後有甜品: 芒果糯米糍,軟糯煙韌,有椰絲香,減甜會更好
2018-05-27 85 浏览
今日同朋友嚟到尖沙咀呢間海鮮丼飯專門店 - 鮨丼。自從喺日本食過爽口彈牙, 又油香四溢嘅左口魚裙邊, 一試愛上。左口魚裙邊成為咗我食魚生必點嘅一味, 今次當然都唔例外啦。呢度幾款海鮮丼都有左口魚邊, 我同朋友齊齊揀咗左口魚邊拼三文魚丼飯。海鮮丼附有麵豉湯、沙律、漬物。左口魚裙邊, 係整條魚最肥美的部位, 呢度嘅左口魚肉質雖然非爽口彈牙, 但口感柔軟細膩, 油脂甘香豐盈, 入口即溶, 經火灼後魚油溶化, 完全滲透至每顆飯粒, 魚油撈飯, 夠曬矜貴。厚切三文魚, 脂肪紋理自然, 肉身順滑豐腴。值得一提, 平時食海鮮丼一般都附上檸檬, 而呢度則用上青檸, 比一般檸檬嘅酸味, 青檸味道更清新怡人, 喚醒味蕾。甜品椰絲糯米糍, 外層煙煙靭靭, 可惜入面係慕絲, 而唔係我期待嘅雪糕。
今日同朋友嚟到尖沙咀呢間海鮮丼飯專門店 - 鮨丼。

左口魚邊拼三文魚丼飯

海鮮丼附有麵豉湯、沙律、漬物。

厚切三文魚, 脂肪紋理自然, 肉身順滑豐腴。

左口魚邊拼三文魚丼飯
「鮨丼」是一間新開的丼飯專門店,由好友 L 介紹。「鮨丼」吸引小編造訪的主要原因,是餐廳現正推出新張優惠,午市丼飯半價,實在吸引。 作為丼飯專門店,餐廳提供的美食當然以丼飯為主,午市定食定價由百餘元至三百餘元不等。 「田園沙律」及「味噌湯」是附送的項目,不論賣相與味道皆普普通通,未予驚喜。 小編以「左口魚邊拼三文魚丼飯」作主食,左口魚以慣常手法火炙,雖然油膩少許,但確實非常香口滑溜。三文魚刺身片以厚切處理,量足味鮮,吃畢滿足感十足。至於丼飯本身,一如預期比較濕軟,並輕泛醋香。在炎炎夏日尤其醒胃。好友的「明太子醬炙燒親子丼飯」。甜品是「芒果大福」,口感略帶煙韌,甜感輕盈,以贈送的甜品而言都算有所交代。 「鮨丼」的丼飯刺身選材新鮮,水準不俗。以正價而言,定價稍為進取。現有新張半價優惠,則物超所值!

田園沙律
味噌湯
左口魚邊拼三文魚丼飯
好友的「明太子醬炙燒親子丼飯」。
明太子醬炙燒親子丼飯
芒果大福

[24/5/2018; Thu]
题外话/补充资料: 新張半價優惠
2018-05-24
2018-05-23 858 浏览
今天和Jessie 聚舊,大家都太愛吃日夲菜,知道最近尖沙咀最近新開了一間日式餐廳鮨丼,而且在新開張期間折扣高達半價,這實在是一個超開心的好消息,因為我們平日都很喜歡和欣賞丼,而今次我和Jessie 不約而同地選了明太子醬炙燒三文魚丼!没到七時半己經人山人海了,因為大家也知道有折扣吧! 首先已上了沙律和麵豉湯,真的胃口大開!大概十五鍾,明太子醬炙燒三文魚丼己上來,雖然有打折,炙燒三文魚滿滿地盛上,心裹已喝采,明太子醬很香,炙燒三文魚厚切己魚香味十足,真的很捧,而且很鮮味! 我們兩個大隻妹已把整碗飯吃光光了!我們很滿意這裏的海鮮丼,大家都嚷着下次要試海膽丼了!

我們很滿意這裏的海鮮丼,大家都嚷着下次要試海膽丼了!
2018-05-23