2024-04-25 128 浏览
荃灣, 一個我常常會去的地方! 有一家日式小店, 幾乎每次到荃灣也會經過, 今天終於相約媽媽一起去試試!簡簡單單來個季節二人套餐, 甚麼也能試試! 蟹籽沙律 ~ 蟹籽份量超級多, 青瓜絲爽脆, 喜愛沙律醬不會太多!漬物兩品 ~ 我愛漬牛膀, 媽媽愛蕎頭!味淋魚干 ~ 很精彩! 第一次食到這麼水潤的魚干, 超讚! 時令生蠔 ~ 西非蠔, 海水味不會很濃, 蠔身白雪雪的, 質感 Creamy 幼滑, 很鮮甜!刺身盛合四品 ~ 帶子、白身魚、三文魚、鯛魚, 鮮甜爽口! 日本海膽魚籽杯 ~ 馬糞海贍很幼滑, 味道甘甜濃郁, 配上咸香三文魚子及甜蝦刺身, 滋味層次豐富!和風糖漬蕃茄 ~ 很清甜, 新鮮爽脆, 醬汁酸酸甜甜, 很開胃! 唐揚炸雞配明太子醬 ~ 新鮮炸的, 外脆內軟, 肉汁滿滿的! 配上咸咸的明太子醬, 濃口之作!櫻花蝦蔥吞拿魚腩卷 ~ 吞拿魚不會太油, 幼滑順喉, 初試搭配櫻花蝦, 層次感滿滿, 想不到有驚喜!糖心蛋蜆肉味噌湯烏冬 ~ 蜆肉超厚肉, 味道超鮮甜, 烏冬QQ的, 飽了!甜品 ~ 綠茶麻糬配香甜紅豆, 完美!

漬物兩品 ~ 我愛漬牛膀, 媽媽愛蕎頭!
味淋魚干 ~ 很精彩! 第一次食到這麼水潤的魚干, 超讚!
刺身盛合四品 ~ 帶子、白身魚、三文魚、鯛魚, 鮮甜爽口!
甜品 ~ 綠茶麻糬配香甜紅豆, 完美!
用餐时段
鮨一日本料理 G One Sushi Japanese Restaurant📍荃灣大壩街79號地舖同好take care我嘅一位朋友食飯,揀咗荃灣一間好受歡迎嘅日本餐廳食晚餐。邊食新鮮嘅食材,邊傾偈談心,真係人生一大樂事! 💰$78蟹肉牛油果凱撒沙律 🥗粟米、蕃茄仔、沙律菜全部都好fresh,每樣咬落都充滿水分,非常清新鮮甜。蟹肉、蟹籽、牛油果三者完美配合,令沙律食落多咗海鮮嘅鮮味,入口可以食到牛油果嘅軟滑同蟹籽嘅爽脆,口感上變得更有層次,配上特別嘅dressing,異常醒胃,整體比一般caesar salad更豐富。 💰$198日本黑鮪魚中拖羅刺身 🍣識我嘅都知我真係幾抗拒食吞拿魚刺身,真係得好少嘅次數係俾我食到好味兼我接受到嘅吞拿魚刺身。朋友話鮨一嘅刺身出名新鮮,所以呢晚叫咗廚師推介嘅日本黑鮪魚中拖羅刺身,希望可以令我對吞拿魚刺身有所改觀。 💰$98針魚刺身 🐟第一次食針魚,見到晒全條魚嘅樣貌。顧名思義,呢款魚嘅下顎有一枝針,針嘅尖端有少少紅色,魚身偏幼長,帶閃嘅銀色極為搶眼。佢嘅魚肉白得嚟有少少透光,喺燈光下細心睇,仲會見到佢呈銀色嘅筋,真係好靚。雖然佢嘅肉味偏淡,但勝在肉質鮮甜
📍荃灣大壩街79號地舖

💰$78
蟹肉牛油果凱撒沙律 🥗

💰$198
日本黑鮪魚中拖羅刺身 🍣

💰$98
針魚刺身 🐟
第一次食針魚,見到晒全條魚嘅樣貌。顧名思義,呢款魚嘅下顎有一枝針,針嘅尖端有少少紅色,魚身偏幼長,帶閃嘅銀色極為搶眼。佢嘅魚肉白得嚟有少少透光,喺燈光下細心睇,仲會見到佢呈銀色嘅筋,真係好靚。雖然佢嘅肉味偏淡,但勝在肉質鮮甜彈牙,係少有我喜歡嘅魚類刺身

💰$45
鹽燒牛舌串 🐄
朋友叫咗串鹽燒牛舌,佢話牛舌燒得外脆內嫩,而且富有鹽香,簡單調味已能帶出牛舌自身嘅鮮味同牛香。

💰$68
鹽燒活白鱔串 🍢
我就揀咗串鹽燒活白鱔,白鱔有充分油脂,外皮亦燒得香脆軟糯,魚肉鮮美豐厚,但白鱔始終帶幼刺,食用時要加倍小心。

💰$62
清酒煮蜆 🐚
呢個價錢食到呢個份量同水準嘅清酒煮蜆,認真值回票價!每隻蜆都非常飽滿,食落口中不帶一點腥味或一粒細沙,可見廚師嘅用心。我留意到佢嘅清酒加入咗七味粉,所以啲蜆食落會略帶微辛,放埋一齊煮嘅大根煮得好入味淋身,每件都吸盡清酒湯汁嘅精華,讚!

💰$128
鱈魚白子 🧠
我會用呢個emoji,因為我真係覺得白子女似腦!其實佢係鱈魚精巢嚟,含豐富蛋白質,富營養價值!但由於我比較怕呢種半軟半滑嘅口感,而且知道佢嘅真身令我有點卻步,所以最後我都無鼓起勇氣,試下佢係咩味,真失敗⋯⋯

💰$98
甲羅燒 🦀
最後一道上嘅菜式係甲羅燒,相信淨係個樣都已經吸引到唔少人想一試佢嘅滋味。蟹蓋內放滿蟹膏醬,配上新鮮日本蛋黃,灑上蔥花,輕輕攪拌後,將蟹膏醬放上烤過嘅薄麵包上面食,滿口都係蟹膏嘅香醇,絕對係齒頰留香!
  • 甲羅燒
2023-11-29 574 浏览
創立於尖沙咀的日本料理餐廳「鮨一」於網上好評如潮,今次相約朋友到訪荃灣店朝聖店內環境不大,裝潢走木系和風,甚有日本居酒屋的氣氛==========🔹蟹肉牛油果凱撒沙律 $78色彩繽紛,賣相精美沙律菜、粟米及小番茄新鮮;蟹肉及牛油果上鋪滿爽脆蟹籽,蟹肉鮮嫩美味,牛油果軟滑Creamy美味指數:8/10==========🔹針魚刺身 $98閃亮銀光,雪白通透的外表非常吸引魚身軟嫩有彈性,味道淡雅清甜美味指數:8/10==========🔹日本黑鮪中拖羅刺身 $198 (原價$298)厚切拖羅色澤鮮明,味道濃郁肥美而毫無腥味,口感輕軟嫩滑美味指數:8/10==========🔹鱈魚白子 $128大鄉里的我第一次品嚐,白子為魚的精巢,蛋白質豐富口感綿密柔滑,有乳狀的感覺,入口即融,味道豐厚濃烈但容易接受美味指數:8/10==========🔹甲羅燒 $98滿滿的甘甜蟹膏配上蛋香濃郁的蛋黃,將其放到輕脆的薄多士上,非常滋味美味指數:8.5/10==========🔹清酒煮蜆 $62蜆的份量豐富,配上幾件清甜蘿蔔蜆肉鮮甜汁多,清酒加入七味粉,帶點醒胃的辣,味道調較恰到好處美味指數:9/10====
店內環境不大,裝潢走木系和風,甚有日本居酒屋的氣氛
🔹蟹肉牛油果凱撒沙律 $78
色彩繽紛,賣相精美
🔹針魚刺身 $98
閃亮銀光,雪白通透的外表非常吸引
魚身軟嫩有彈性,味道淡雅清甜
==========
🔹日本黑鮪中拖羅刺身 $198 (原價$298)
厚切拖羅色澤鮮明,味道濃郁肥美而毫無腥味,口感輕軟嫩滑
🔹鱈魚白子 $128
大鄉里的我第一次品嚐,白子為魚的精巢,蛋白質豐富
🔹甲羅燒 $98
美味指數:8.5/10
🔹清酒煮蜆 $62
蜆的份量豐富,配上幾件清甜蘿蔔
美味指數:9/10
🔹鹽燒活白鱔串 $68
外皮香脆,魚肉油脂豐腴
🔹鹽燒牛舌串 $45
充滿鹽香的牛舌口感輕脆嫩滑,牛香不俗
美味指數:8.5/10
2023-11-29
  • 甲羅燒
  • 鹽燒牛舌串
2024-05-08 0 浏览
終究還是黎試下貴價又食唔飽既海膽飯,海膽新鮮,口感濃鬱順滑,加埋托羅蓉增加左一個層次,但係米飯跟唔上,拖左後腿,用配送既紫菜一起食會好d;時令魚生刺身,帆立貝、牡丹蝦、時令魚,肉質好新鮮,彈牙,肥美,好貴好貴好貴!!
2024-05-07 0 浏览
🍽️長野縣高糖度蕃茄沙律呢個沙律裏面有粟米、蕃茄、蟹籽同沙律菜,食落去感覺好清新且鮮甜!而且每食一啖都好有口感,配埋特調嘅醬汁,食完覺得好開胃😆🍽️特上十貫目呢個特上十貫目有十款唔同種類嘅壽司,如海膽、蟹籽、帶子、三文魚、甜蝦同拖羅等⋯食壽司點可以唔將Wasabi加豉油一齊食呀,正呀😜🍽️深海池魚王刺身我哋叫咗半份刺身,總共有八片。見到碟刺身就知師傅刀工有幾出色,刺身上碟後仍然可以透出碟嘅花紋,池魚嘅魚肉晶瑩通透,食落仲好鮮甜!佢仲會有啲帶有酸味嘅醬汁,我建議大家可以先唔沾醬汁,之後再沾醬汁食,咁就有2種唔同嘅口感同味道😎🍽️鹽燒油甘魚鮫呢個油甘魚鮫都幾大舊,而且食落啖啖肉,因為用咗鹽燒嘅煮法,令到啲皮脆卜卜,肉質都幾滑,食落都唔錯😝🍽️赤血引亦血印食落好新鮮,不過唔知係咪心理因素影響,覺得味道有啲似吞拿魚,但血味更濃郁,所以餐廳特別放咗檸檬係赤血印旁邊,可以俾唔同嘅客人調整返自己中意嘅口味,都係一個幾有趣嘅新嘗試😌🍽️鹽燒黑豚腩串黑豚腩係「燒」嘅過程當中,「燒」呢個煮法會令到腩肉表面嘅油脂會稍微溶化,將豐富油脂鎖實,而黑豚腩肉質鮮嫩,肥而又唔會好油膩,食落非常多汁添🤪🍽️燒豆腐串當豆腐經過燒嘅過程
🍽️長野縣高糖度蕃茄沙律

🍽️特上十貫目

🍽️深海池魚王刺身

🍽️鹽燒油甘魚鮫

🍽️赤血引

🍽️鹽燒黑豚腩串

🍽️燒豆腐串
當豆腐經過燒嘅過程中,燒完嘅豆腐食落表面係脆而內裏係滑溜,加埋師傅用咗特調嘅醬汁搽落豆腐一齊燒,所以食個陣唔會覺得豆腐好淡😛
🫶🏻今日同朋友荃灣廣場行完街,過馬路去大壩街見到好多野食,馬路對面就有間日本野,仲要係我之前食過其中一間日本野既分店,即刻入出去chill下,可以選坐大枱/bar枱。仲叫左個300ml既清酒🍶配搭刺身嘆下~蜜柑鯛薄切&赤血引 (4切)刺身超清鮮!薄切都好考刀功特上十貫目🍱(其中特色既有:加拿大海膽、鰈魚邊、大拖羅及深海池魚王)賣相精緻,每款有一件,可以依到十款不同口味既壽司好幸福~ 壽司一定要用新鮮魚生,而魚生一直放係廚師既壽司製作桌上的凍櫃,見住佢慢慢拎D魚生出來切,即刻胃口大增。加拿大海膽鋪左幾層,賣相豐滿食落入口即化,而侍應表示大拖羅一定要最後先食,因為好香濃🤤🥢清酒煮蜆採用大蜆,乾淨無沙,大隻D口感更佳; 連埋清酒一起食,會食到好鮮甜既味道👅。抵食串燒:豆腐串、小甜薯、豬腩肉串

蜜柑鯛薄切&赤血引 (4切)
刺身超清鮮!薄切都好考刀功

特上十貫目🍱
(其中特色既有:加拿大海膽、鰈魚邊、大拖羅及深海池魚王)
賣相精緻,每款有一件,可以依到十款不同口味既壽司好幸福~ 壽司一定要用新鮮魚生,而魚生一直放係廚師壽司製作桌上的凍櫃,見住佢慢慢拎D魚生出來切,即刻胃口大增。加拿大海膽鋪左幾層,賣相豐滿食落入口即化,而侍應表示大拖羅一定要最後先食,因為好香濃🤤

🥢清酒煮蜆

抵食串燒:
豆腐串、小甜薯、豬腩肉串
  • 赤血引
前幾日行荃灣廣場嘅時候試咗對面間日式居酒屋「鮨一」,餐廳行木系和風裝修,環境闊落,但可能因為係兩三點呢啲非繁忙時間去,所以餐廳都比較少人🙈而餐廳都有吧枱位設計,可以直接睇到師傅製作美食🤤👍🏻🅵🅾🅾🅳西非蠔肉質豐滿而彈牙,並且有一定的嚼勁😋完全食到蠔肉的鮮嫩滋味!蜜柑鯛魚鯛魚肉質鮮嫩細緻,入口即溶,並且帶有淡淡的甘甜味道,而面頭嘅蜜柑碎就帶有清爽的口感和微酸的風味,口感輕盈❤️❤️日本海膽拖羅飯(細)呢道菜式嘅外觀豪華精緻,拖羅飯上面鋪滿了鮮美的海膽同金箔,睇落就已經覺得好正😍 而重頭戲海膽有獨特的滑膩口感,入口即化,散發出濃郁的海洋風味🥰🥰鹽燒牛舌串牛舌表面的一層薄薄的鹽燒外皮增添了一種香脆的口感,烤得均勻且表面微微焦脆,食落口感煙靭燒黑豚腩串 黑豚腩肥而不膩,肉質鮮嫩,燒過嘅腩肉表面的油脂部分會稍微融化,充滿了豐富的油脂,所以吃起來非常多汁😆燒雞翼串餐廳用咗自家製日本雞汁去醃製雞翼🐔,雞翼表皮十分酥脆,肉質嫩滑多汁,增添了食物的質感🤤

🅵🅾🅾🅳

西非蠔
肉質豐滿而彈牙,並且有一定的嚼勁😋完全食到蠔肉的鮮嫩滋味!

蜜柑鯛魚

日本海膽拖羅飯(細)

燒黑豚腩串

燒雞翼串
👵🏻長輩生日飯局,4個大人去咗荃灣大霸街鮨一。閒日訂咗位1830,時間尚早,入到去我哋係第二檯客,到我哋8點幾埋單走時就坐滿晒人。因為主角麻麻哋食生嘢🍣,所以主要係叫熟食,少少生嘢。雖然一路食就一路多人,但係上菜速度都算幾快。期間有人入嚟問有冇千層海膽飯,睇嚟應該係名物,可惜幾位長輩唔食我都冇機會食🥲。幾位長輩食量唔太多,所以我哋唔算嗌得好多嘢食,同埋都冇叫啲貴嘢同刺身,最緊埋單唔洗$800。以下揀幾樣我覺得好好食講多少少,其他唔係唔好食,只係正常發揮就唔詳細講啦。蟹肉牛油果沙律🦀🥑🥗睇相見唔到,但其實好多蟹肉喺蟹籽下面😍,又起初見唔到有牛油果,問咗原來係打碎撈埋落啲蟹肉度,我呢啲唔鍾意牛油果嘅人食晒都唔知👍🏼。鹽燒黑豚肉串🐖一串有四件,有肥肉但燒得夠乾身,唔會食到成口油,重點係食落口又唔會覺得好乾好鞋,調味好正,我冇食舊肥膏但忍唔住吮咗啲味😝。鹽燒三文魚鮫 & 鹽燒油甘魚鮫🐟上檯時,店員同我哋講師傅切得細件咗,所以會收返我哋平啲😅,都幾誠實。錦繡刺身丼定食🍱跟沙律、前菜同麵鼓湯,刺身有三文魚腩、帶子、劍魚、鯛魚、八爪魚、蟹子、仲有熟蝦同蟹柳,個人唔鍾意個蟹柳,好膠,唔加仲好。火炙三文
👵🏻長輩生日飯局,
4個大人去咗荃灣大霸街鮨一。
閒日訂咗位1830,時間尚早,
入到去我哋係第二檯客,
到我哋8點幾埋單走時就坐滿晒人。

因為主角麻麻哋食生嘢🍣,
所以主要係叫熟食,少少生嘢。
雖然一路食就一路多人,
但係上菜速度都算幾快。
期間有人入嚟問有冇千層海膽飯,
睇嚟應該係名物,
可惜幾位長輩唔食我都冇機會食🥲。

幾位長輩食量唔太多,
所以我哋唔算嗌得好多嘢食,
同埋都冇叫啲貴嘢同刺身
最緊埋單唔洗$800。

以下揀幾樣我覺得好好食講多少少,
其他唔係唔好食,只係正常發揮就唔詳細講啦。

蟹肉牛油果沙律🦀🥑🥗

鹽燒黑豚肉串🐖

鹽燒三文魚鮫 & 鹽燒油甘魚鮫🐟

錦繡刺身丼定食🍱

火炙三文魚腩壽司,入口即化。
火炙帶子壽司,大隻,鮮甜。

壽喜燒牛肉烏冬🍲
份量都幾多,牛肉唔多肥,湯底唔會太鹹,烏冬好滑。
蟹肉牛油果沙律
八爪魚燒餅
錦繡刺身丼
鰻魚手卷+芥辣八爪魚手卷
2024-04-12 32 浏览
鮨一 (日本料理)位於荃灣大霸街鄰近荃灣廣場近(牛角 次男坊)出口一出門過條行人路就到前一排由於日本政府排放污水令唔少食日本菜既餐廳大受影響昨晚收工黎到鮨一既荃灣分店人頭湧湧,睇黎沒有受到影響餐廳有4人檯或Bar檯我當然坐Bar檯因為可以睇到師傅製作美食同埋睇到採用的刺身好多食客都order左握壽司我叫左特上十貫目$318粉嫰肥美拖羅分量滿滿海膽軍艦,紫菜仲係脆卜卜深海池魚王採用魚腩位置師傅說好罕有的部位每條魚只有兩片圓碌碌魚子軍艦大大片帶子,見唔到飯甘甜的甜蝦飯粒比較淋醋味岩岩好,唔太酸,幾岩我口味前菜芥辣八爪魚好彈牙爽口芥辣味勁香微辣唔刺鼻三文魚鮨大大塊啖啖肉皮脆放鬆完,有體力返工<返埋星期五>
鮨一 (日本料理)
位於荃灣大霸街

鄰近荃灣廣場
近(牛角 次男坊)出口
一出門過條行人路就到

前一排由於日本政府排放污水令唔少食日本菜既餐廳大受影響

昨晚收工黎到鮨一既荃灣分店

人頭湧湧,睇黎沒有受到影響

餐廳有4人檯或Bar檯

我當然坐Bar檯
因為可以睇到師傅製作美食同埋睇到採用的刺身

好多食客都order左握壽司

我叫左特上十貫目$318
粉嫰肥美拖羅
分量滿滿海膽軍艦,紫菜仲係脆卜卜
深海池魚王採用魚腩位置
師傅說好罕有的部位
每條魚只有兩片
圓碌碌魚子軍艦
大大片帶子,見唔到飯
甘甜的甜蝦
飯粒比較淋
醋味岩岩好,唔太酸,幾岩我口味

前菜

三文魚鮨
大大塊
啖啖肉
皮脆

放鬆完,有體力返工<返埋星期五>

2024-04-11
2024-04-10 25 浏览
試了荃灣廣場隔離高質日本菜,小店位置不多,我7點去有位,之後很快爆滿,想去嘅可能預約好啲😗餐廳做緊季節限定優惠$398/位,唔想諗食咩就岩晒,套餐已經有齊生蠔刺身海膽等高級食材。單點餐牌選擇好多,更有晚市定食,黑板上仲寫了時令同推介食品😍我地單點了$328的日本時令魚生刺身(6款),竟然都有生蠔、拖羅、三文魚腩❤ 件件都厚切新鮮😍 鮨一沙律,魚生好多,多到後尾食唔晒,番茄超甜好好食,下次一定會再點🍅 鹽燒油甘魚鮫,燒得好香好脆,配埋檸檬汁同柚子醋中和油膩感。清酒煮蜆食得出蜆嘅鮮味,服務員仲特登比埋碗仔我地飲湯,望落都唔覺,原來味道咁濃郁。牛油果軟殼蟹反卷,軟殼蟹炸得好脆,一放入口已經覺得好香。🦀兩個人埋單810,人均消費$400可以食晒生蠔拖羅幾抵食,下次可以試下季節限定套餐,有埋海膽三文魚子好似仲抵食🤩

2024-04-08
  • 日本時令魚生刺身
  • 鮨一沙律
  • 鹽燒油甘魚鮫
2024-04-08 36 浏览
上星期係荃灣收工時突然間好想好想去食日本野,諗起成日行過荃灣廣場既對面有間居酒屋小店~就捉左友人去試下呢間🤭-🐟特上錦繡刺身(8款各2切)/ $398每一片刺身新鮮厚切!有海膽tim~-🍣上十貫目 / $218十件壽司包括有海膽,蟹籽,油甘魚,北寄貝,帶子,蟹棒,鯛魚,三文魚等等~-🍢鹽燒活白鱔串 / $68外皮燒得香脆! 白鱔肉超厚切很彈牙又keep到好Juicy~-🐮鹽燒牛舌串 / $45不錯~但如果可以再燒得外表乾身少少會更加好味~-🍠燒日本迷你甘薯 / $28甘薯仔超級甜呀~見到menu上面有千層海膽飯都好吸引🥹可惜友人當日想食一件件壽司🥺,下次再去想試呢個海膽飯🧡

-🐟特上錦繡刺身(8款各2切)/ $398
每一片刺身新鮮厚切!有海膽tim~
特上錦繡刺身

-🍣上十貫目 / $218

-🍢鹽燒活白鱔串 / $68
鹽燒活白鱔串

-🐮鹽燒牛舌串 / $45
不錯~但如果可以再燒得外表乾身少少會更加好味~

-🍠燒日本迷你甘薯 / $28
甘薯仔超級甜呀~
燒日本迷你甘薯

2024-03-26
特上錦繡刺身
鹽燒活白鱔串
燒日本迷你甘薯
2024-03-30 22 浏览
荃灣抵食居酒居,叫左餐廳季節 二人套餐限定套餐原價 $988,現在特價每位$388!!!真係好抵食!蟹籽沙律青瓜絲沙律作為基礎,沙律醬份量剛剛好不會太多,還有勁多蟹籽,吃落淡淡蟹籽味道!漬物兩品牛蒡漬配蘿蔔,真係很有日本風味。味淋魚干魚干格價單叫比較貴,想不到也是給兩份魚干,邊學清酒,邊吃魚干,真的超抵食!時令生蠔生蠔好新鮮又大隻,吃下去有淡淡的海水鮮味!刺身盛合四品四品有劍魚、帆立貝、三文魚和油甘魚,刺身很新鮮!日本海膽魚籽杯和風糖度番茄日本海膽很鮮甜,魚籽給了超多,吃下每一啖飯都有海膽和魚籽,而且份量也不會太多,剛剛好!蕃茄很鮮甜,蕃茄愛好者一定要吃!唐揚炸雞配明太子醬雞肉外脆內滑,再配上明太子醬不會太油膩。櫻花蝦葱吞拿魚腩卷擺盤很漂亮,用薄薄的紫菜卷包了滿滿的吞拿魚腩,再配上醋飯,淡淡口感豐富同滿足感上升。糖心蛋蜆肉味噌湯烏冬味噌湯烏冬再配上蜆肉,湯底非常之鮮甜而且不會太濃郁,烏冬也是用了稻庭烏冬的,非常之煙靭口感豐富!甜品是日甜品是抹茶麻糬配紅豆,口感非常豐富而且味道不會太甜!不愛吃甜品的男士也接受甜度!另外還點了李白兩人對酌(300ml)和鹽燒牛舌串!李白兩人對酌(300ml

蟹籽沙律

漬物兩品

牛蒡漬配蘿蔔,真係很有日本風味。

味淋魚干

時令生蠔

生蠔好新鮮又大隻,吃下去有淡淡的海水鮮味!

刺身盛合四品

四品有劍魚、帆立貝、三文魚和油甘魚,刺身很新鮮!

日本海膽魚籽杯和風糖度番茄

唐揚炸雞配明太子醬

雞肉外脆內滑,再配上明太子醬不會太油膩。

櫻花蝦葱吞拿魚腩卷

糖心蛋蜆肉味噌湯烏冬

甜品

另外還點了李白兩人對酌(300ml)和鹽燒牛舌串!

李白兩人對酌(300ml)
清酒酒味比較淡味,很適合女士們飲用,淡而不甜!

鹽燒牛舌串
牛舌又淋又重牛味!

總括來說,二人套餐真的超級抵食,而且會吃到很飽,對男士也很滿足的!
好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗同朋友食生日飯,搵咗呢間響荃灣,網上評價唔錯嘅日式料理小店試吓!🍴鮟鱇魚肝($128)我從來都冇食過有 "海中鵝肝" 美稱嘅鮟鱇魚肝,就叫嚟試吓!魚肝係厚切,放入口時質感真係好似鵝肝,口感綿密細滑,入口即化,油脂柔嫩香醇,好肥美,加埋酸酸哋嘅醬汁,好味!🍴西班牙蠔($49)大大隻嘅蠔,肉質非常肥厚,質地係好軟滑 creamy,海水味比較淡,配埋燒汁同蔥花一齊食,正!$49一隻好抵食!🍴蜜柑鯛薄切($98)一碟有8片,師傅刀功唔錯,上碟後係可以透出碟嘅花紋,魚肉晶瑩剔透。上網睇吓,原來蜜柑鯛嘅飼料入面,係加入咗蜜柑皮,唔怪得咬落去會有淡淡嘅 citrus 味,我仲以為叫蜜柑鯛係佢本身已帶有呢種味😅~加咗帶酸味嘅醬汁食鮮味更出,我個人建議先試唔加醬汁,之後再加,就兩種味道都試到!🍴上十貫目($218)最吸引我眼球嘅梗係海膽軍艦,海膽份量冇留手,鮮甜好味!密柑鯛壽司可以試到另一種口感,魚肉原來係好清爽帶少少咬口,同薄切時嘅口感好唔一樣!油甘魚有淡淡甘甜,魚油味好香。劍魚腩口感柔軟,脂肪相對多,好鮮甜。帶子、三文魚、北寄貝、甜蝦都好新鮮㗎~🍴燒
好味指數😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗

🍴鮟鱇魚肝($128)
鮟鱇魚肝
🍴西班牙蠔($49)
西班牙蠔
🍴蜜柑鯛薄切($98)
蜜柑鯛薄切
🍴上十貫目($218)
上十貫目
🍴燒鱈魚干($35)
去居酒屋成日會叫雞泡魚干食,鱈魚干就真係未食過~原來係一片片頗大片嘅,咬落去係勁脆(差D 想錄音俾大家聽😂),會有微量魚油滲出,魚油味好香,就咁食已經好好味,加埋蛋黃醬食就會再惹味D!
燒鱈魚干
🍴鹽燒牛舌串($45)
牛舌厚切,好爽口,唔會燒到好乾,好味~

🍴鹽燒黑豚腩串($36)
黑豚肉彈牙爽口,油脂夾層不得了,勁香~

另外再叫咗🍴雞腎串($28)🍴燒玉子($28)🍴雞軟骨串($18)
正常發揮。
燒玉子
整體上食物質素唔錯,魚生夠新鮮,我自己覺得唔可以錯過鮟鱇魚肝同埋西班牙蠔,係值得一試嘅小店。
鮟鱇魚肝
西班牙蠔
蜜柑鯛薄切
燒鱈魚干
2024-03-22 23 浏览
上年已經bookmark左呢間「鮨一日本料理」好耐,見到朋友食嘅野相當高質難得今日可以唔洗湊女,即刻叫埋爸爸lunch time係荃灣會合先店面裝修走溫馨居酒屋小店嘅路線,裝潢木系和風,感覺似到左日本嘅氣氛見到有套餐就叫左個《季節限定 二人套餐》每位$388✅蟹🦀️籽沙律材料十足💯蟹籽份量好多,夾埋青瓜同蟹柳絲,食落嘅口感正👍🏻✅漬物兩品漬物兩品酸蕎頭同牛蒡,呢個前菜好開胃味道又清新✅味淋魚干甜甜地嘅魚干燒得好淋,夾埋沙律醬食係絕配時令生蠔🦪(西班牙蠔)呢隻生蠔真係非常之肥美又大隻鮮甜✅刺身盛合四品店鋪因應返時令提供返刺身品種每款都是厚切,魚香新鮮度極高,魚油好豐富,帶子好鮮甜✅日本海膽魚籽杯嚟到重頭戲😍海膽杯係我地最期待既一道菜式。鋪滿海膽同三文魚籽既壽司杯海膽入口溶化後個種甜美,加埋脆卜卜既魚籽配上珍珠米,呢款係我地全日之冠💯✅和風糖度番茄食到中段時候食呢個番茄,酸酸地既醬汁有助開胃消滯✅唐揚炸雞配明太子醬炸雞好juicy唔會好乾身,香脆度岩岩好✅櫻花蝦蔥吞拿魚腩卷份量好多,並不是普通壽司size櫻花蝦同蔥吞拿魚係好夾嘅組合✅糖心蛋蜆肉味噌湯鳥冬鮮甜嘅蜆肉夾埋糖心蛋加烏冬,實在大滿足

見到有套餐就叫左個
《季節限定 二人套餐》
每位$388

✅蟹🦀️籽沙律
材料十足💯蟹籽份量好多,夾埋青瓜同蟹柳絲,食落嘅口感正👍🏻

✅漬物兩品
漬物兩品酸蕎頭同牛蒡,呢個前菜好開胃味道又清新

✅味淋魚干
甜甜地嘅魚干燒得好淋,夾埋沙律醬食係絕配
時令生蠔🦪(西班牙蠔)
呢隻生蠔真係非常之肥美又大隻鮮甜

刺身盛合四品
店鋪因應返時令提供返刺身品種
每款都是厚切,魚香新鮮度極高,魚油好豐富,帶子好鮮甜

✅日本海膽魚籽杯

✅和風糖度番茄
食到中段時候食呢個番茄,酸酸地既醬汁有助開胃消滯

✅唐揚炸雞配明太子醬
炸雞好juicy唔會好乾身,香脆度岩岩好

✅櫻花蝦蔥吞拿魚腩卷
份量好多,並不是普通壽司size
櫻花蝦同蔥吞拿魚係好夾嘅組合

✅糖心蛋蜆肉味噌湯鳥冬
鮮甜嘅蜆肉夾埋糖心蛋加烏冬,實在大滿足

✅最後仲食咗一份好軟糯嘅綠茶蕨餅為呢一餐畫上完美嘅句號

總括嚟講,呢一間性價比真心幾高,一個較經濟嘅價錢可以食到咁多款海鮮

當日坐吧枱位置,店面位置唔算話好多,可以提早打電話訂座
  • 香蔥拖羅反卷
  • 日本海膽魚籽杯
2024-03-17 27 浏览
好掛住日本🇯🇵呀😚 出街食飯都要簡返日式餐廳😚近近地就去左荃灣廣場對面街既「鮨一」餐廳環境都比較似居酒屋咁🏮除左4人枱 仲有吧枱選擇😌我哋就叫左幾樣比較小見既野食(可能我哋見識少🤣🐟安康魚肝 - 豐富油脂含量 口感非常之順滑🐠密柑鱘 - 係清新既味道🍊 肉質鮮美口感嫩滑 入口即溶🧀燒芝士年糕 - 外脆內軟😚 口感煙靭🍣特上十貫目 - 個人幾鐘意叫呢啲set~ 樣樣都有😚🍣香蔥拖羅反卷 - 好鮮甜配搭埋香蔥既香味🤤🍢美國牛肉串 & 免治雞肉串 - 完全意想不到既好味🤩想walk in去食晚市既要早少少去排隊啦!! 🤭 鮨一日本料理 (大壩街) 📍地址: 荃灣大壩街79號地舖#日本料理 #日式餐飯 #密柑鱘 #荃灣美食 #荃灣 #食在荃灣#荃灣餐廳 #TsuenWan #魚肝
好掛住日本🇯🇵呀😚
出街食飯都要簡返日式餐廳😚
近近地就去左荃灣廣場對面街既「鮨一」

餐廳環境都比較似居酒屋咁🏮

🍣特上十貫目 - 個人幾鐘意叫呢啲set~ 樣樣都有😚
🍣香蔥拖羅反卷 - 好鮮甜配搭埋香蔥既香味🤤
🍢美國牛肉串 & 免治雞肉串 - 完全意想不到既好味🤩

想walk in去食晚市既要早少少去排隊啦!! 🤭

鮨一日本料理 (大壩街)
📍地址: 荃灣大壩街79號地舖

#荃灣餐廳 #TsuenWan #魚肝