2023-09-22 28 浏览
呢間之前係尖沙咀食過佢地嘅特上三色丼已經覺得好高質好抵食!今次黎荃灣encore🤣特上三色丼有海膽,拖羅蓉同三文魚籽!海膽好鮮甜唔腥,三文魚籽唔會太咸,拖羅蓉就好肥美撈飯一流!正!秋刀魚刺身係季節魚勁肥美勁好食🥹魚味又勁重,好愛🥹食完仲可以拎骨去炸,好香好酥脆又唔會好油!好高質必食!油甘魚刺身同三文魚刺身都好新鮮好肥美~長野縣高糖度蕃茄沙律啲蕃茄好鮮甜好開胃!沙律菜都好新鮮~清洒煮蜆清洒味唔會太重,啲蜆好飽滿好新鮮唔會腥!呢間真心高質又抵食!食完好滿足😝

長野縣高糖度蕃茄沙律啲蕃茄好鮮甜好開胃!沙律菜都好新鮮~

清洒煮蜆
清洒味唔會太重,啲蜆好飽滿好新鮮唔會腥!

呢間真心高質又抵食!食完好滿足😝
2023-09-12 307 浏览
又去荃灣覓食,想食日本野,記得行過大壩街有間小店,裝修都幾有居酒屋feel,今次就去睇下正唔正先~✨上十貫目 - 有10款唔同嘅壽司,擺盤都幾有心思☺同朋友share左每人5件,魚生都好新鮮,而我自己最鍾意燒左口魚裙邊同帆立貝😚✨西班牙蠔 - 望落已經好肥美,質感滑嫩,而且好juicy好鮮甜🦪✨活赤貝刺身 - 擺碟好靚,口感好爽滑,鮮得嚟唔會腥👍✨秋刀魚刺身 - 呢個係時令刺身,勁特別啊,原條切好左咁上枱,而且切得好靚!食落幾爽口,仲食到魚肉嘅彈性😋✨日本赤雞翼 - 原隻大大隻雞翼燒得幾入味,火喉啱啱好😻✨免治雞肉棒 - 又係居酒屋必叫的,撈埋個生雞蛋食,食到蛋香同燒雞肉棒香味融合左,亦食到少許雞軟骨粒,口感唔錯~✨燒鮮冬菇 - 個冬菇好多汁,食完肉肉同海鮮食返d菇感覺好似健康dd😂✨甲羅燒 - 好吸睛呀,勁耐冇食甲羅燒,將d蟹膏撈埋個蛋,再塗上烘過嘅麵包上一齊食,真係幾夾🤤✨壽喜燒牛肉烏冬 - 牛肉夠薄切好易入口,稻庭烏冬煙韌嫩滑,而且份量幾足😁P.S.上網搵完原來大埔同尖沙咀都有分店,下次近近地去下尖沙咀先😝

西班牙蠔

✨活赤貝刺身 - 擺碟好靚,口感好爽滑,鮮得嚟唔會腥👍

秋刀魚刺身

✨日本赤雞翼 - 原隻大大隻雞翼燒得幾入味,火喉啱啱好😻

壽喜燒牛肉烏冬

西班牙蠔
秋刀魚刺身
壽喜燒牛肉烏冬
2023-09-12 55 浏览
「鮨一」位於荃灣西食街裡面,地理位置好方便,地鐵站行過去好近。入到餐廳,店員安排我地坐bar枱,可以睇住師傅製作美食。餐廳食品種類多元化,其中有刺身、壽司、爐端燒同一品料理等,店員都推介左招牌菜式比我地,態度好友善❤️鮨一千層海膽飯 (小) $198必食推介!呢個份量十足嘅千層海膽飯送上枱時已經相當驚喜!海膽堆成一座小山,海膽好肥美,口感細膩綿軟,味道鮮甜,底下仲鋪左一吞拿魚蓉,口感綿綿,啖啖飯都食到海膽同吞拿魚蓉!季節白身魚薄造 $98今日嘅時令白身魚刺身係剝皮魚😊剝皮魚肉質比較煙韌彈牙,片成薄片後魚肉呈奶白色;由於味道較為淡雅,清甜中帶魚香,蘸一蘸柚子鼓油,多了一重清新的柚子香味,口感清爽但又帶豐腴潤澤口感。真鯛刺身 $68刺身厚身,真鯛味道清淡優雅,肉質鮮甜富有彈性,愈嚼愈釋放出油脂甘甜。上十貫目 $218有10款用料新鮮嘅壽司😊例如海膽、帶子、三文魚同油甘魚都新鮮肥美,魚類壽司充滿魚油香,其餘都鮮甜美味。甲羅燒 $98裝滿蟹膏的蟹蓋上面放左一隻生蛋黃,混和蟹肉、蟹膏同蛋黃再塗上多士到,食落同時有蟹鮮味同脆口既口感,食落滑溜,蟹味濃郁,滋味非常!清酒煮蜆 $62蜆肉用上白蜆,味道清

餐廳食品種類多元化,其中有刺身壽司、爐端燒同一品料理等,店員都推介左招牌菜式比我地,態度好友善❤️

鮨一千層海膽飯 (小) $198
鮨一千層海膽飯 (小)

季節白身魚薄造 $98
季節白身魚薄造。剝皮魚

真鯛刺身 $68
真鯛刺身

上十貫目 $218

甲羅燒 $98

清酒煮蜆 $62
蜆肉用上白蜆,味道清甜無沙,蜆肉脹卜卜,而清湯亦滲出微微清酒味道,清酒加上蜆的鮮味,味道香濃美味。
清酒煮蜆

2023-09-05
鮨一千層海膽飯 (小)
季節白身魚薄造。剝皮魚
真鯛刺身
清酒煮蜆
  • 鮨一千層海膽飯(小)
  • 季節白身魚薄造
之前其實同朋友都曾經到訪呢間居酒屋,不過係午市定食,今日同朋友過嚟食佢哋晚市,去到8點嘅時候全場爆滿💁🏻‍♀️ 呢到由前菜已經令我好surprised,因為估唔到咁大隻嘅西班牙蠔($44/1)會咁平,直情有半個手掌咁大🤑 食落去口感偏爽,而且都幾新鮮,真心係必嗌🥰 活赤貝刺身($52) 都幾爽口🤤 鮨一千層海膽飯($198/小) 一上枱個時望到成座山咁嘅海膽已經勁開心🥹 海膽色澤鮮黃,食落唔會好腥,仲可以撈埋下面嘅拖羅蓉同飯嚟食,講真呢個價錢有咁多海膽都幾抵食😆上錦繡刺身拼盤 ($268) 8款刺身都好新鮮,而且好厚切,所以食落去夠晒滿足😌最驚喜嘅係牡丹蝦、帶子同埋油甘魚,味道鮮甜,海膽當然同樣高質🤪除咗刺身,呢到仲有唔少串燒選擇,可以睇當日嘅店家菜單,今次食嘅燒冬菇($18) 都唔會好乾,加埋上面大量嘅木魚碎好正🤤 雞皮($28)燒到外面微微焦脆,口感彈牙,雞軟骨($18)好有咬口🤍 呢到仲有好多居酒屋嘅熟食,明太子雞翼入面已經去骨,再填滿大量明太子,食落好有鹹香💗 燒芝士年糕 ($32)一切開就見到留心嘅芝士超邪惡😈最後仲食咗一份好軟糯嘅綠茶蕨餅 ($28),為呢一餐畫上完美嘅句號🫶

燒芝士年糕 ($32)一切開就見到留心嘅芝士超邪惡😈
最後仲食咗一份好軟糯嘅綠茶蕨餅 ($28),為呢一餐畫上完美嘅句號🫶🏻

總括嚟講,呢一間性價比真心幾高,如果想用一個較平嘅價錢食到咁多款海鮮可以一戰呢間🫡 店面裝修走溫馨居酒屋小店嘅路線,當日同朋友坐吧枱位置,店面位置唔多,如果想到訪都建議可以預先訂枱~
  • 鮨一千層海膽飯
  • 千層海膽飯
2023-09-02 36 浏览
今日約咗亞女放工嚟食日本嘢,呢間餐廳平時經過都會見到一於試吓佢好唔好食先,餐廳裝修好日系小店嘅風格,員工態度都好好,會主動fill水先上嘅係西班牙生蠔,蠔肉飽滿鮮甜,處理得好乾淨一啲沙都冇之後刺身就叫咗象拔蚌,蚌肉咬落chokchok聲,非常爽脆,份量都幾大呀另外沙律都非常之足料,食材用嘅都好新鮮,魚生用嘅唔係邊角位壽司來講特別推薦海膽,海膽鋪咗幾層厚,非常鮮味最後嘅牛小排串都好好食,油脂分布相當均勻
先上嘅係西班牙生蠔,蠔肉飽滿鮮甜,處理得好乾淨一啲沙都冇

另外沙律都非常之足料,食材用嘅都好新鮮,魚生用嘅唔係邊角位

壽司來講特別推薦海膽,海膽鋪咗幾層厚,非常鮮味

最後嘅牛小排串都好好食,油脂分布相當均勻
2023-09-01 22 浏览
荃灣西地鐵站附近日式餐厅。食材新鲜。造型美观。價錢大衆化。海膽飯有很多海膽。金黃色很養眼。啖啖海膽肉。各種刺身。生𧐢。象拔蚌刺身非常之好味新鮮。仲有多款壽司選擇。
2023-07-27
鮨一海膽千層飯 被吸引來吃果然不負所望(´▽`)🤤還升級了日本海膽 味道特別香濃(跟火灸魚生丼上的加拿大海膽有很大的分別喔(=゚ω゚)ノ本來不是特別喜歡魚刺身但要介紹這個白身魚薄切 很surprise🤩魚身非常爽口 薄切的口感剛好不會太肥膩 念念不忘🤍牛舌一定要即食喔 我不小心遲了吃攤凍左🥹近排都冇特別食到令人回味的牛舌了帶子海膽反卷 火炙魚生卉普普通通吧辣酒煮蜆有啲鹹 但還算新鮮最後⋯餐廳冷氣超凍🥶以上。
鮨一海膽千層飯 被吸引來吃
果然不負所望(´▽`)
🤤

辣酒煮蜆有啲鹹 但還算新鮮

最後⋯餐廳冷氣超凍🥶
以上。
2023-08-30 31 浏览
第一次黎食,覺得一般般啦。叫左個吉列烏冬湯冇咩味,好似水咁。咩都系淡個扒又冇醬汁,好似生啃白紙咁。價性比都唔高。見到冇咩人食。可能佢既賣點系刺身果d掛。我麻麻地。
第一次黎食,覺得一般般啦。
叫左個吉列烏冬
湯冇咩味,好似水咁。
咩都系淡
個扒又冇醬汁,好似生啃白紙咁。

價性比都唔高。
見到冇咩人食。
可能佢既賣點系刺身果d掛。
我麻麻地。
烏冬
2023-08-30 17 浏览
🚩鮨一日本料理近排日本菜可以話係全城熱話,唔知大家仲會唔會繼續食日本嘢呢 🤭🤭荃灣呢間鮨一喺條街屹立咗好耐,晚市時間都幾多人食㗎😝〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈西班牙蠔 $88蠔肉非常飽滿,處理得好乾淨唔會有殼碎蠔嘅風味偏淡口係入門級別🌈原隻九州白象拔蚌 $258蚌肉鮮甜爽脆,都幾大隻下Share食岩岩好🤤🌈鮨一沙律 $125招牌沙律一定要試試佢!蕃茄異常地甜,好似係糖水田度種咁,難得我會覺得蕃茄好好食🤭另外刺生份量都好足,唔會比埋啲頭頭尾尾多筋位你🌈 十上貫目 $218海膽👍🏻👍🏻不過略嫌軍艦紫菜淋咗啲所有刺身都切得厚,所以幾有口感不過依個價錢會食到蟹柳蟹籽就會有少少唔開心😖🌈鹽燒牛小排串 $58超好吃嘅牛肉串串,一啲都唔韌淨係用簡單嘅調味料完完全全食到牛肉同油脂嘅香味🌈燒鮮冬菇 $18
🚩鮨一日本料理
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈西班牙蠔 $88
蠔肉非常飽滿,處理得好乾淨唔會有殼碎
蠔嘅風味偏淡口係入門級別

🌈原隻九州白象拔蚌 $258
蚌肉鮮甜爽脆,都幾大隻下
Share食岩岩好🤤

🌈鮨一沙律 $125
招牌沙律一定要試試佢!
蕃茄異常地甜,好似係糖水田度種咁,難得我會覺得蕃茄好好食🤭
另外刺生份量都好足,唔會比埋啲頭頭尾尾多筋位你

🌈 十上貫目 $218
海膽👍🏻👍🏻不過略嫌軍艦紫菜淋咗啲

所有刺身都切得厚,所以幾有口感
不過依個價錢會食到蟹柳蟹籽就會有少少唔開心😖

🌈鹽燒牛小排串 $58
超好吃嘅牛肉串串,一啲都唔韌
淨係用簡單嘅調味料完完全全食到牛肉同油脂嘅香味

🌈燒鮮冬菇 $18
餐廳📍 鮨一日本料理 (大壩街)地址:荃灣大壩街79號地舖 菜式:日式菜、居酒屋適合:家人、情侶、閨蜜傾偈價錢:$$$整體評分: 8.65/10回頭指數: 7.5/10❣️鮨一千層海膽飯 $198必食推介,睇相已經感受到差不多滿瀉海膽山既份量有幾震撼同興奮,加埋下面既吞拿魚蓉,配上紫菜同 Wasabi包住食,啖啖鮮甜海膽入口Creamy,層次口感分明,大滿足 ☺️❣️原條池魚刺身 $188 池魚刺身姿造賣相無得輸,魚生厚度均等,絕對睇得出師傅刀功功價,微甜的味道鮮度剛好,口感清爽順滑,肉質緊實肥嫩,配埋餐廳秘製酸汁,真心無得輸❣️牛油果軟殼蟹飯卷 $78 炸得通透既軟殼蟹,加上清新嘅牛油果中和返炸軟殼蟹嘅油膩感,反卷剛剛好一口一件❣️清酒煮蜆$62粒粒蜆肉大大隻脹卜卜,蜆湯清甜,加入少許七味粉調味,湯底還有好入味同無渣白蘿蔔❣️燒芝士年糕 $32 好鍾意食日式年糕嘅我必叫之選,煙煙韌靭嘅日式芝士年糕,少少咸香,不錯不錯
餐廳📍 鮨一日本料理 (大壩街)
地址:荃灣大壩街79號地舖
菜式:日式菜、居酒屋
適合:家人、情侶、閨蜜傾偈
價錢:$$$

❣️燒芝士年糕 $32
用餐时段
  • 鮨一千層海膽飯
2023-08-25 15 浏览
-• 鮨一 @ 荃灣 •-❣️ 鮨一千層海膽飯海膽份量大滿足😌下面仲有我最愛嘅吞拿魚蓉絕對係鮮味之選🥰-❣️ 牛油果軟殼蟹飯卷牛油果生咗少少🥑不過都可以接受軟殼蟹好脆🦀整體都算唔錯-❣️ 清酒煮蜆蜆肉大大粒好新鮮❤️酒味適中,唔會太濃烈飲完成個胃都暖哂😌-❣️ 燒芝士年糕煙煙韌韌嘅小食係令人最期待芝士年糕有少少鹹香🧀年糕夠晒煙韌🥰-❣️ 綠茶蕨餅不過不失嘅餐後甜點如果綠茶粉嘅份量少番啲就更加好-❣️ 原條池魚刺身肉質正常,唔會有好重嘅腥味🐟-❣️巨峰梳打 | 白桃梳打
• 鮨一 @ 荃灣 •

牛油果生咗少少🥑不過都可以接受
軟殼蟹好脆🦀整體都算唔錯

❣️ 清酒煮蜆
蜆肉大大粒好新鮮❤️
酒味適中,唔會太濃烈
飲完成個胃都暖哂😌

❣️ 綠茶蕨餅
不過不失嘅餐後甜點
如果綠茶粉嘅份量少番啲就更加好
❣️ 原條池魚刺身
肉質正常,唔會有好重嘅腥味🐟

❣️巨峰梳打 | 白桃梳打
2023-08-23 19 浏览
琴晚同朋友屋企都冇飯食,收工就求其搵啲野食,點知求其入一間餐廳都咁高質,好驚喜!店員仲要好nice,好加分呀😇😇味增煮牛舌($68) – 最鍾意啲牛舌切都咁厚,加埋個味增湯辣辣地咁,飲落肚好暖胃😍牛油果軟殼蟹反卷($78) – 軟殼蟹同牛油果都好大舊,覺得好抵食👍🏻甲羅燒($98) – 呢個係我近年最鍾意食嘅日式料理,好鍾意食咁濃味嘅蟹膏,雖然佢有麵包跟埋,但我都係選擇就咁食佢原汁原味🦀時令魚生刺身 ($328) – 呢個價錢係六款各二切,生蠔我平時就唔係好好,但呢個好鮮味我都幾鍾意🦪其他魚生雖然唔知係咩魚,但好新鮮好好食鮨一千層海膽飯($198) – 呢個價錢係細嘅,諗住淺嘗,有啲後悔haha,下次會嗌返大size😆花什錦魚生飯定食($88) – 最後因為唔夠飽嗌多個魚生飯,好多類型嘅角切魚生,好豐富🐟

2023-08-23 14 浏览
前晚同男朋友咁啱一齊喺荃灣收工即興約左去食晚飯🤭以前喺荃灣返工 大壩街簡直係飯堂街而家開左好多新餐廳lu今次就試左呢間📍鮨一一行入去都幾有日本居酒屋嘅感覺同埋店員都好nice 感覺好好😇✅味增煮牛舌💰$68啲牛舌切到咁厚啖啖肉好正🤪蘿蔔索哂啲湯好juicy個湯辣辣地攞黎做頭盤幾開胃✅牛油果軟殼蟹反卷💰$78呢個有4件俾男朋友聲稱佢唔小心食多左舊嬲到我呢🤬✅甲羅燒💰$98呢個係配左迷你多士可以攞黎點哂啲蟹膏唔會嘥野🦀✅時令魚生刺身(六款各二切)💰$328生蠔同其他幾款魚生都好新鮮🦪但唔識佢地係咩魚🐟都幾開心可以試下啲新野✅花什錦魚生飯定食💰$88呢個價錢大大碗🍱超級抵食✅鮨一千層海膽飯(小)💰$198真係千層佢黎到嗰下我哇左出聲😆好多條海膽完全唔洗爭食完海膽下面就有吞拿魚蓉飯🍚
前晚同男朋友咁啱一齊喺荃灣收工

佢黎到嗰下我哇左出聲😆
好多條海膽完全唔洗爭
食完海膽下面就有吞拿魚蓉飯🍚

2023-08-23 14 浏览
睇住鮨一分店越來越多,以前喺尖沙咀食過一次已經俾佢個牛肉飯深深吸引🤩,好食嘅嘢的確值得被推介。.🔺鮨一千層海膽飯 $198必食,個海膽係超級多份量,而且下面係吞拿魚蓉,海膽一啲都唔腥,入口creamy,配上紫菜同Wasabi,層次口感分明,而且竟然$200有找!.🔺牛油果軟殼蟹飯卷 $78不過不失的牛油果作品,因為實在太中意食軟殼蟹,少少脆口,如果牛油果再熟啲會更正🤤🥑。.🔺清酒煮蜆 $62粒粒蜆肉都脹卜卜,蜆湯清甜,加入少少七味粉吊味,飲完個湯暖笠笠~入面仲有白蘿蔔。.🔺燒芝士年糕 $32煙煙韌靭嘅日式芝士年糕,少少咸香。.🔺綠茶蕨餅 $28飯後甜品必須之一

🔺鮨一千層海膽飯 $198
🔺牛油果軟殼蟹飯卷 $78
🔺清酒煮蜆 $62
入面仲有白蘿蔔。
🔺燒芝士年糕 $32
煙煙韌靭嘅日式芝士年糕,少少咸香。
🔺綠茶蕨餅 $28
飯後甜品必須之一
2023-08-20 26 浏览
鮨一日本料理 (大壩街) (荃灣).適逢紀念日,搵間比較少食嘅日本野試下時令刺身有大量嘅魚同大大隻蠔,有醋作調味鱆紅魚,𩶘魚以及池魚等,但我最愛食嘅係蝦!勁肥美!.壽司叫左兩件鵝肝壽司同一客帶子海膽反卷,第一次食鵝肝壽司,被佢嘅入口即溶驚艷到,我倆平日好少食熟嘅壽命,愛吃鵝肝之人必叫帶子切粒再將海膽變汁.主食叫左錦繡魚生飯,係定食有跟麵豉湯以及沙律🥗魚生飯有八爪魚🐙油甘,三文魚,蟹子,帶子.刺身有大大隻蠔,牡丹蝦同各種魚刺身.鮨一日本料理 (大壩街) (荃灣)荃灣大壩街79號地舖
鮨一日本料理 (大壩街) (荃灣)
適逢紀念日,搵間比較少食嘅日本野試下
時令刺身有大量嘅魚同大大隻蠔,有醋作調味
鱆紅魚,𩶘魚以及池魚等,但我最愛食嘅係蝦!勁肥美!

帶子切粒再將海膽變汁

刺身有大大隻蠔,牡丹蝦同各種魚刺身
鮨一日本料理 (大壩街) (荃灣)
荃灣大壩街79號地舖