2022-09-13
˜”*°•.˜”*°• 魚眾不同。•°*”˜.•°*”˜最近發現到一間超級親民㗎嘅酸菜魚🐠上星期去啟德搵朋友嘅時候就發現到呢間🐠魚眾不同平時我哋食酸菜魚嗰啲大多數都係好大碗🫣 但今次比我搵到輕食版嘅酸菜魚💕即使就算一個人都完全冇問題😂啱晒我呢啲經常需要獨個兒品嚐未識嘅人😝價錢仲要係同我食一碗譚仔差唔多👍🏻真係非常抵食✨✿ 青花椒酸菜鯛魚🐠 (薯仔 ✚ 娃娃菜 ✚ 薯粉)💵 HK$75佢哋嘅酸菜魚係有一人餐🙌🏻🐟 魚佢有幾款選擇既✔️鯛魚片 ✔️鱸魚片 ✔️生魚片店員話鯛魚片質感比較爽身, 鱸魚片就較滑, 生魚片就較腍我地選擇左鯛魚片🤭微微既爽口, 食落去的確又嫩又滑❣️🍲 湯底都有勁多款選擇主要推介有✔️老壇酸菜湯 ✔️青花椒酸菜湯 ✔️番茄濃湯 今次我哋選擇咗青花椒酸菜湯💕到枱時散發着辣既青花椒味❤️ 未食已經覺得非常開胃🤭 而且佢哋嘅湯底一啲都唔油㗎🥬 配菜佢亦都有好多選擇而我今次就揀咗薯仔🥔同娃娃菜🥬每次食親酸菜魚我都最鍾意點呢兩個餸🤤索晒啲酸菜湯汁🫠正❣️而令我覺得值得一讚係佢嘅薯粉🤤非常滑溜, 好容易咬, 但有保留到薯粉嘅煙韌感✨整體來講呢個價錢有呢個質素真係吾錯✿ 生菜碎牛肉炒飯💵 HK
最近發現到一間超級親民㗎嘅酸菜魚🐠
上星期去啟德搵朋友嘅時候就發現到呢間🐠魚眾不同
價錢仲要係同我食一碗譚仔差唔多👍🏻真係非常抵食✨
✿ 青花椒酸菜鯛魚🐠 (薯仔 ✚ 娃娃菜 ✚ 薯粉)
💵 HK$75
佢哋嘅酸菜魚係有一人餐🙌🏻
🐟 魚佢有幾款選擇既
✔️鯛魚片 ✔️鱸魚片 ✔️生魚片
店員話鯛魚片質感比較爽身, 鱸魚片就較滑, 生魚片就較腍
我地選擇左鯛魚片🤭微微既爽口, 食落去的確又嫩又滑❣️
🍲 湯底都有勁多款選擇
每次食親酸菜魚我都最鍾意點呢兩個餸🤤索晒啲酸菜湯汁🫠正❣️
而令我覺得值得一讚係佢嘅薯粉🤤
✿ 生菜碎牛肉炒飯
💵 HK$50
呢個炒飯份量非常足❣️加咗碎牛肉同生菜炒出粒粒分明既飯, 再配搭埋麻辣醬炒, 飯香出哂黎😍
不過因為我實在太食得辣😂 如果佢炒得再辣啲就更Perfect啦
✿ 🍍菠蘿鹹梳打特飲/ 🫘紅豆冰
💵 HK$12
呢個菠蘿鹹梳打特飲好鍾意, 真係勁濃嘅菠蘿, 再加少少好似鹹柑桔嘅味道, 配合埋梳打
真係又清甜又Fresh又解渴☺️
紅豆冰奶味濃同超多紅豆😍
📍魚眾不同酸菜魚 (啟德一號) (九龍灣)
九龍灣沐寧街8號啟德一號(II)1樓A號舖