2022-09-03 38 浏览
今日早收工又唔想返屋企咁早,就約左朋友仔去食野,黎到旺角搵食,比我地發現左呢間店,就試下啦。首先我地點左個小食,雙拼燒賣配豉油加魚辣醬,味道都好新鮮,唔會有雪味,口感煙煙韌韌,非常開胃。叫多個小食炸魚無薯條配黑松露醬,口感非常好,係魚肉黎,雖然賣相似薯條,第一次食到,非常特別。我個人十分喜愛。點咪黑松露醬食十分好味。主食方面就選左綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈全份,份量十足,而且重好好味,吉列豬扒好香口而不油膩,世界級享受。另一個係又香又臭蒜油雞球魚麵撈,呢個炸雞都好香口,唔會太油膩,脆脆甘香,真係唔錯既選擇。飲品方面就選左夏菊羅漢果茶,非常消暑清涼,立刻清熱,甜甜地非常止渴。另一杯係招牌奶茶王,呢個非常有香港風味,好地道。味道好香濃。

魚事者以特色魚麵同魚肉小食為主打,繼炮台山分店後係登打士街插旗,試左幾款都好好味而且性價比高,麵控真心推薦🫶🏻🐟🔸 過癮咖喱汁吉列豬扒魚麵撈所有魚麵都可以選半份或全份,全份魚麵同配菜份量都超級多,好抵食!一整塊吉列豬扒炸得金黃香脆,唔怕炸到太乾身。魚麵口感彈牙,魚肉令麵條好有飽腹感,配上咖喱汁又惹味又開胃🤤🔸又香又臭蒜油雞球魚麵撈重口味人士必點,濃烈蒜香加埋魚麵鹹香味出哂黎,加埋青瓜絲味道平衡🥰 配菜亦好高質,大大舊炸雞球肉質嫩滑但仍保持肉汁🔸炸魚無薯條魚肉真係千變萬化,睇落似普通薯條原來係一條條炸魚肉🐟每客配搭一款調味粉,我地揀既蒜辣粉配上熱騰騰魚條,超級香口,必食!!😍🔸「我要晒」小食拼盤,拼盤入面有齊三種唔同魚肉小食:原條炸魚狗腸、原味x芫荽雙拼燒賣、咖喱魚兵團,每一款都有唔同口感,配上辣汁同咖喱汁好惹味店員除咗會係紙袋上面畫公仔之外,仲會幫每一枝樽裝飲品包好紙巾,減少倒汗水整濕食物,抵讚!

🔸 過癮咖喱汁吉列豬扒魚麵撈

🔸又香又臭蒜油雞球魚麵撈

🔸炸魚無薯條

🔸「我要晒」小食拼盤

2022-09-03 30 浏览
晚餐想買外賣返屋企食, 見原來旺角開咗魚事者 , 係一間外賣店,咁以後就唔使只係去北角嗰間分店先有得食!佢地嘅特點係食物都係用魚材料50%魚製造, 所以比較少澱粉質嘅🥰過癮咖哩汁吉列豬扒魚麵撈 $58咖哩汁濃郁嘢未, 吉列豬扒係即炸嘅, 所以拎到返屋企都仲脆卜卜,真係豬扒可以舔沙律醬食🤩 魚麵較彈牙, 有驚喜!綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈 $58芝士汁唔會太濃味, 所以可以食得出魚麵本身嘅甜味,麵上亦有蕃茄粒 , 唔會單調! 咖哩魚兵團 $18可愛嘅魚造型非常吸引, 有點似魚蛋!港式多士三拼配黑松露醬,蝦,魚,墨魚 $33三件都好足料多士脆口, 尤其蝦肉好厚身彈牙👍🏻 配黑松露醬好夾, 黑松露好香濃,用嚟舔炸魚條都得!炸魚無薯條$33蒜辣粉,青檸粉,燒烤粉或者蕃茄粉炸魚條就係魚片切了條,份量都幾多,選了番茄粉,酸酸地既調味!唔會太油膩 , 比薯條更加好食🥰
過癮咖哩汁吉列豬扒魚麵撈 $58

綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈 $58

咖哩魚兵團 $18
可愛嘅魚造型非常吸引, 有點似魚蛋!

港式多士三拼配黑松露醬,蝦,魚,墨魚 $33

炸魚無薯條$33
蒜辣粉,青檸粉,燒烤粉或者蕃茄粉

2022-09-03 38 浏览
十多年前吃過茶餐廳的一碗魚麵就念念不忘,很喜歡這個用上魚肉製作的魚麵,可是之後一直就沒有供應,可以吃到魚麵的地方更不常見自從知道港島有一間主打以魚肉做食材的餐廳已老早收藏在口袋內一直未有機會光顧,卻在此時發現旺角有分店啊~ 這樣好的機會怎可能不試試看?綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈 $38/半份 $58/全份又香又臭蒜油雞球魚麵撈 $38/半份 $58/全份主食方面有4款,都是以魚麵拌上不同口味的醬汁,還可以按客人需要揀選份量,非常貼心,這次選了全份的綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈跟半份的又香又臭蒜油雞球魚麵撈來試先說前者,吉列豬扒大件又厚身,外表酥脆乾身裡頭還保留到肉汁,味道也是調得很可以,有需要可再沾一點蛋黃醬豐富其味道;魚麵用上芝士汁拌勻,芝士味不算太濃郁而蓋過吉列豬扒的味道,反之是互相平衡,感覺不錯的!至於半份的又香又臭蒜油雞球魚麵撈其實份量不少,三大件雞球拼上蒜香鹹香味重的魚麵,這個其實更加惹味而且沒有如名稱般「又香又臭」~ 反而蒜味來得恰到好處,只有香沒有臭!店家以雞腿肉來製作炸雞球,外脆而一咬嫩滑多汁!好吃~ 而魚麵的口感爽彈又煙韌,配不同醬汁也是同樣好吃滋味!港式多士三併 配黑松露
綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈 $38/半份 $58/全份
又香又臭蒜油雞球魚麵撈 $38/半份 $58/全份

港式多士三併 配黑松露醬 $33
這個港式三併其實是用上鮮蝦滑、魚滑跟墨魚滑再釀入麵包後炸,炸得金香可口,餡料彈牙,再配黑松露醬,好吃!

炸魚無薯條 $33( +$5 黑松露醬或蜜糖芥末醬)

這個絕對要大推的!
外表完全跟薯條無誤,口感有點像魚片頭的爽口,外脆內軟,真的超好吃!味道真的很好,完全有驚喜的一款!一定要在炸好第一時間吃啦,多放會變軟口感會變差啊~ 原味已經很好吃,店家還會免費配送蒜辣粉、燒烤粉或蕃茄粉,喜歡黑松露醬跟蜜糖芥末醬的朋友還可以選擇加配啊~ 味道頓時變得豐富起來
炸魚狗腸 $28
外表有點像司華力腸的炸魚狗腸,是可以讓客人選配蜜糖芥末醬或和風紫菜兩款,這次我選前者,醬料多得整條也看不見,而且還灑上點點煙肉粒及魚肉粒粒,非常惹味,口感更加豐富
店家這個分店是外帶為主調,設有少量位置讓人站著吃;餐牌上的款式當然比港島總店來得簡單,但應吃的都會有供應,對九龍跟新界的朋友已經很好!
所有菜式都是即製,保證讓客人吃到最新鮮的味道,而且店長非常友善,除推薦客人揀選最適合的食品外,也有每個紙袋加入手繪插畫,非常有心思,加上搶眼的Tiffany Blue主色的外牆,行過路過的也會駐足啊~ 自己就會覺得魚麵的口感跟那時吃到的一樣,而且這店變化更多更有趣,未試過吃魚麵的你有興趣的可以來到旺角分店購買啊!
2022-08-19
5 分钟 (外卖自取)
$97.5
2022-09-02 16 浏览
魚事者 Fisholic旺角登打士街55號鴻達樓地下6號舖魚事者一睇就估到你是食魚架地方, 連英文店名都是魚痴, 食物風格是小食為主個牆身是海藍色$40推薦「我要晒」小食拼盤, 有炸魚狗腸,雙併燒賣同咖喱魚兵團, 貪佢可以一次過試到3樣野。炸魚狗腸QQ口感,魚兵團個樣整成魚狀夠得意, 咖喱紫菜醬汁好好味。$ 20 陳皮燒賣, 佢是真正架魚肉燒賣, 無平時食到架D撈了很多麵粉,沒重麵粉質感, 佢多了幾分彈形添, 陣陣陳皮香, 淋埋甜豉油, 無得頂。$33炸魚無薯條, 薯條形但真身其實是炸魚條,炸起熱辣辣脆卜卜,魚肉彈牙,一食難忘, 外型過癮。$38又香又臭蒜油雞球魚麵撈, 半份可以試多些口味,呢排又興返撈麵,, 魚麵撈蒜粒好濃味。 炸雞球皮脆雞腿肉嫩滑,配上沙律醬YUMMY$38辣你唔死麻辣鴨絲魚麵撈, 魚麵綿得來帶點陣性$20 招牌奶茶王
魚事者 Fisholic
旺角登打士街55號鴻達樓地下6號舖

個牆身是海藍色

$38辣你唔死麻辣鴨絲魚麵撈, 魚麵綿得來帶點陣性

$20 招牌奶茶王
2022-09-01 10 浏览
📍魚事者旺角登打士街55號鴻達樓地下6號舖 🦔⸒⸒綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈 $58有半份/全份選擇 呢個係全份~ 吉列豬扒食落去嗰邊脆脆地 肉質都唔鞋🐒第一次食魚麵 口感小編幾鍾意😆 好彈牙 質地有少少似公仔麵🤣食落去芝士味都好濃 仲有其他配料增添口感又香又臭蒜油雞球魚麵撈 $58全份蒜油雞球一共有六舊😋 雞球口感好滑 仲有肉汁🥰呢一款相比起芝士魚麵就冇咁滯 仲有肉碎撈埋一齊食😍「我要晒」小食拼盤 $40啱晒選擇困難症嘅人🤣 有齊炸魚狗𧶽+雙併燒賣+咖哩魚兵團炸魚狗腸食落去好彈牙 咖喱魚兵團咖喱味香燒賣一共有四粒 芫荽味同原味各二 食完唔夠喉 所以叫多兩份燒賣🤣無豬肉芫荽燒賣 $20芫荽魚肉燒賣食落去有淡淡嘅芫荽味😋 都好彈牙雙拼燒賣 $20原味同芫荽味各4粒 原味魚肉燒賣配上面嘅辣粉食都幾惹味👍🏻🔖 @fisholichk
📍魚事者
旺角登打士街55號鴻達樓地下6號舖 🦔⸒⸒

綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈 $58
有半份/全份選擇 呢個係全份~
吉列豬扒食落去嗰邊脆脆地 肉質都唔鞋🐒

雙拼燒賣 $20
原味同芫荽味各4粒 原味魚肉燒賣配上面嘅辣粉食都幾惹味👍🏻

🔖 @fisholichk
外卖自取
每次經過旺角呢間以藍色裝潢嘅小食店都好吸睛,原來Menu所有小食都係以魚肉製成。順勢可以吸收多啲蛋白質店舖旁邊仲有位置可以立食✨鴨絲魚麵撈魚麵比一般大量澱粉質嘅麵類更香口,加入鴨絲好有口感,辣辣地超惹味✨綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵芝士汁融入魚麵之中,吉列豬扒夠香脆,炸到金黃都Keep到唔會太乾✨無豬肉芫茜燒賣真正魚肉燒賣,因為本身太鍾意芫茜,所以8粒要哂呢隻味,正呀✨炸魚狗腸擁有司華力腸嘅大小,食落口係魚肉嚟架,口感好爽彈,加咗大量醬汁面層有脆米同煙肉粒,口感非常豐富✨「蒜」你識撈香滑腸粉腸粉食得多,呢款係用大量蒜蓉+甜豉油等調味,調較出嚟嘅味道同腸粉好夾腸粉口感煙煙靭靭,打開蓋已經聞到濃郁嘅香蒜味。外賣袋上都畫上小魚嘅圖案,細心有誠意
每次經過旺角呢間以藍色裝潢嘅小食店都好吸睛,
原來Menu所有小食都係以魚肉製成。

順勢可以吸收多啲蛋白質
店舖旁邊仲有位置可以立食

✨鴨絲魚麵撈

魚麵比一般大量澱粉質嘅麵類更香口,
加入鴨絲好有口感,
辣辣地超惹味

✨綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵

芝士汁融入魚麵之中,
吉列豬扒夠香脆,炸到金黃都Keep到唔會太乾

✨無豬肉芫茜燒賣

真正魚肉燒賣,
因為本身太鍾意芫茜,所以8粒要哂呢隻味,正呀

✨炸魚狗腸

擁有司華力腸嘅大小,
食落口係魚肉嚟架,
口感好爽彈,加咗大量醬汁

面層有脆米同煙肉粒,口感非常豐富

✨「蒜」你識撈香滑腸粉

腸粉食得多,呢款係用大量蒜蓉+甜豉油等調味,
調較出嚟嘅味道同腸粉好夾

腸粉口感煙煙靭靭,打開蓋已經聞到濃郁嘅香蒜味。

外賣袋上都畫上小魚嘅圖案,細心有誠意
2022-09-01
下午茶
  • 鴨絲魚撈麵
  • 無豬肉芫茜燒賣
  • 炸魚狗腸
2022-08-31 54 浏览
燒賣控的我在街頭小食勝地遊走時,發現了一間魚肉小食專門店,突然有種一見如故的感覺,立即上前點選試試,誰不知點著點著便點了一個晚餐來,一個魚肉宴晚餐,是豐富是美味的!原來魚也有很多種食法。少有小食店以Tiffany Blue 為主色調,門面較一般小食店企理整潔,鋪名呈現出食字兼象形,頗有創意及意念。一共有11款跟魚相關的小食及8款飲品,更有套餐供選擇,是可以吃得飽的小食店。而小食店少有地在提供立食桌子及紙巾,方便用膳。首先該調味與臭未一點掛勾都沒有,反而蒜油清香食完口蒜味好快散,與彈牙帶少鹹魚麵非常合襯,當中青瓜絲減輕了不少油膩感,3件雞球大小如乒乓球,即炸熱燙香脆、脆殼包裹著嫩滑多汁雞肉,炸雞淋上蜜糖感覺減少熱氣不少~醬汁的忌廉及芝士味道淡然,整體感覺輕盈不算油膩,為較乾身炸豬扒增加不少濕度,炸豬扒同樣即叫即炸熱燙香脆,肉質硬左啲無咩豬肉味,番茄粒帶動了清新開胃感。無豬肉燒賣:純魚肉燒賣較想像中來的普通,魚味沒有因此特別香濃、質感實在中帶軟身,自己還是比較喜愛軟熟質地的燒賣。.無豬肉芫荽燒賣:可能因為純魚肉燒賣較為普通,添加芫荽反而帶動味蕾,清新而提鮮。原來這是原條炸魚肉條,咬下熱辣辣

無豬肉燒賣+ 無豬肉芫荽燒賣
無豬肉燒賣

無豬肉燒賣:
無豬肉芫荽燒賣:
炸魚狗腸

原來這是原條炸魚肉條,咬下熱辣辣冒煙,魚肉十分彈牙夾雜墨魚粒爽口,淋滿酸酸甜甜芥末醬開胃又惹味。
港式多士三併配黑松露醬

三併分別為蝦滑、芝麻及鯪魚滑搽在麵包表面,多士炸至超級脆,如薯片般無誤!蝦滑增加彈牙感,芝麻提升不少脆口度,但鯪魚滑作用不大,多士炸香蓋過鯪魚味,而且彈牙度不及蝦滑 ,沾上黑松露醬更惹味。
夏菊羅漢果茶

吃過炸物後喝點涼茶身心舒暢,羅漢果茶不算甜,而且清涼,配上炸物一流。點太多無法一次過吃光,唯有打包回家做宵夜,發現每日紙依都有心思地畫上圖畫,那正條魚仔好可愛喔~
2022-08-20
無豬肉燒賣+ 無豬肉芫荽燒賣
無豬肉燒賣
港式多士三併配黑松露醬
2022-08-31 11 浏览
行街路過旺角,見到呢間Tiffany Blue裝潢既小店,瞬間被佢吸引晒注意力🤩。小店主打魚麵同埋各款有關魚既小食,特色十足,雖然冇得堂食,不過咁特別既鋪頭就點都要試下!! 😏 ✨綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈(半份$38,全份$58)魚麵味道幾特別,入口有魚既鮮味,加埋芝士汁,味道唔錯。豬扒炸得好香脆🐷,搭配埋沙律醬,更添層次。😋 ✨過癮咖喱汁吉列豬扒魚麵撈(半份$38,全份$58)味道同第二款差唔多,不過係搭配咖喱汁,我覺得魚麵配咖喱汁更加惹味!!😆 ✨「我要晒」小食拼盤($40)拼盤有一條炸魚狗腸,雙拼燒賣以及咖喱魚兵團,個咖喱汁非常惹味,令得3款小食既味道更加突出。😙 ✨炸魚無薯條($33)睇落係炸魚肉,實質其實係炸薯條,搭配埋最常見既茄汁,幾好食。😝 ✨招牌奶茶王($20)奶茶香滑易入口,凍凍地非常解渴! 🧊

✨綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈(半份$38,全份$58)

✨過癮咖喱汁吉列豬扒魚麵撈(半份$38,全份$58)

✨「我要晒」小食拼盤($40)

✨炸魚無薯條($33)

✨招牌奶茶王($20)
奶茶香滑易入口,凍凍地非常解渴! 🧊

2022-08-30 32 浏览
旺角近油麻地的登打士街小食和飲品店林立,今次被這店舖的顏色和店舖名稱所吸引,店舖用上搶眼的藍綠色,加上店舖名稱「魚事者」,還有很有趣的食物名稱~令人想一試他們的出品。「魚事者」顧名思義店舖是賣跟魚🐟有關的小食呢!店舖的醬汁好有心思,味道特別少有🤤♡過癮咖哩汁吉列豬扒魚麵(半份)$38 🥢必點🥢魚麵帶點魚香味道,有紫菜拌麵。咖喱汁味道不錯,吉列豬扒出色👍炸得金黃香脆,配上沙律醬更正呢!♡又香又臭蒜油雞球魚麵撈(半份)$38 🥢必點🥢蒜香醬非常惹味😋拌麵一流!雞球肉質軟稔,配上青瓜絲拌麵,帶點小清新~♡港式多士三拼配黑松露醬 (蝦🦐魚🐟墨魚🦑)$33 🥢必點🥢有驚喜👍外皮炸得好香脆,加上表面有芝麻同香草,吃下很香口。餡料肉質口感很特別呢~黑松露醬香濃,配起來吃好味道😋♡炸魚無薯條$33 免費配蒜辣粉/燒烤粉/蕃茄粉外形跟薯條無差別,吃下煙煙韌韌的,帶點魚香味。♡「我要哂」小食拼盤$40(炸魚狗腸、雙拼燒賣、咖哩魚兵團)醬汁好惹味,帶點微辣,炸魚狗腸吃下去感覺像大版本的有餡料獅子狗。燒賣跟醬汁好相襯呢~而咖喱魚兵團的魚🐟造型好可愛😍吃下是超濃郁魚香味道~♡洛神花山楂雪梨茶$18用料滋潤~酸甜
旺角近油麻地的登打士街小食和飲品店林立,
今次被這店舖的顏色和店舖名稱所吸引,
店舖用上搶眼的藍綠色,
加上店舖名稱「魚事者」,
還有很有趣的食物名稱~
令人想一試他們的出品。

「魚事者」顧名思義
店舖是賣跟魚🐟有關的小食呢!
店舖的醬汁好有心思,
味道特別少有🤤

♡過癮咖哩汁吉列豬扒魚麵(半份)$38 🥢必點🥢
魚麵帶點魚香味道,
有紫菜拌麵。
咖喱汁味道不錯,
吉列豬扒出色👍
炸得金黃香脆,
配上沙律醬更正呢!

♡又香又臭蒜油雞球魚麵撈(半份)$38 🥢必點🥢
蒜香醬非常惹味😋
拌麵一流!
雞球肉質軟稔,
配上青瓜絲拌麵,
帶點小清新~

♡港式多士三拼配黑松露醬
(蝦🦐魚🐟墨魚🦑)$33 🥢必點🥢
有驚喜👍外皮炸得好香脆,
加上表面有芝麻同香草,
吃下很香口。
餡料肉質口感很特別呢~
黑松露醬香濃,

吃下煙煙韌韌的,
帶點魚香味。

「我要哂」小食拼盤

♡「我要哂」小食拼盤$40
(炸魚狗腸、雙拼燒賣、咖哩魚兵團)
醬汁好惹味,帶點微辣,
炸魚狗腸吃下去
感覺像大版本的有餡料獅子狗。
燒賣跟醬汁好相襯呢~
而咖喱魚兵團的魚🐟造型好可愛😍
吃下是超濃郁魚香味道~

♡洛神花山楂雪梨茶$18
用料滋潤~
酸甜的味道,
配煎炸小食可以降低油膩感。

♡招牌奶茶王$20
不愧為招牌👍
香濃奶茶味道,
口感幼滑~

▪︎北角炮台山另有分店
「我要哂」小食拼盤
  • 過癮咖哩汁吉列豬扒魚麵
2022-08-30 2 浏览
《魚肉小休站🐠》———————————————-#魚事者🐟 -嚟旺角登打士街一定係要掃街,經過見到呢間新開嘅小店,之前已經有食過佢位於炮台山嘅分店,知道佢十分高質😍 唔好睇佢旺角店好似鋪頭細細,食物質素一樣咁高水準~店員亦好熱情,外賣嘅牛皮紙袋仲會有人手繪畫嘅得意圖畫❤️-🐟魚撈麵魚全部都係魚🧜‍♀️ 佢嘅魚麵魚肉味香濃,食落有啲似魚滑嘅口感,十分彈牙,而且減少咗澱粉,夠哂輕盈健康😝 佢有好多不同款式,一份就$58,半份就$38💰 辣你唔死麻辣鴨絲魚麵略帶微辣,而且配料有鴨肉絲、青瓜絲、紅椒絲同大蔥絲,將佢哋全部撈埋一齊咁食,口感豐富😙綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈就炸得好脆口,金黃酥脆,唔會好油膩~-🍟 炸魚無薯條無薯仔嘅薯條以魚肉製成,口感特別煙韌☺️ 即叫即整,新鮮炸起真係熱辣辣🔥-🍢 我要晒小食拼盤個拼盤一如其名勁豐富,有炸魚狗腸、雙拼燒賣同咖喱魚兵團,燒賣有4粒,分別係無豬肉芫荽燒賣同無豬肉燒賣😚 魚味好重,蘸埋咖喱汁好惹味,街頭小食嚟講好正🥰-⭐ 參考價錢︰綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈:$58辣唔死你麻辣鴨絲魚麵撈:$58炸魚無薯條:$33我要晒小食拼盤:$40🍌 抵deal 指數:8/1
《魚肉小休站🐠》
🍌 抵deal 指數:8/10
💰 人均消費︰$100
2022-08-28
外卖自取
魚事者由炮台山開到黎旺角喇~終於唔洗得到過海先有得食彈牙的魚麵, 嗚嗚好感動~~~旺角好景對面的魚事者專做外賣, 所以湯魚麵就暫時未有了~但撈魚麵同樣好食~仲有各款魚肉燒賣小食, 加埋支少爺啤, 宵夜無得彈啊~-綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈魚麵比較幼身,口感腍中帶彈牙,吉列豬扒炸得金黃, 一脆一彈的口感無得挑剔吧~-加上芝士汁滿滿的,味道更濃更增-又香又臭蒜油雞球魚麵撈-雞球個子不大但金黃香脆,彈牙可口,加上蒜油來撈魚麵,令味道又比單食多樣化。-我要晒小食拼盤有齊無豬肉燒賣、咖喱魚兵團同炸魚狗腸單是賣相已經夠得意~炸魚狗腸爽口彈牙, 無豬肉燒賣夠煙un, 咖喱魚兵團好可愛啊~不過最重要係佢地嘅秘製醬汁真係超惹味, 帶少少辣但又唔會過火,唔會辣到咀仔紅晒, 好味。-蒜你識撈香滑腸粉 仲有新研發的魚肉腸粉, 係米醬上再加左魚事者的魚醬去整成,咬落無魚麵咀彈牙, 但已經比平時的腸粉更有趙頭加埋秘製醬汁, 呢份腸粉係抵食夾大份~-洛神花山楂雪梨茶最後仲叫左洛神花山楂雪梨茶, 酸香醒胃啊~
魚事者由炮台山開到黎旺角喇~

終於唔洗得到過海先有得食彈牙的魚麵, 嗚嗚好感動~~~
旺角好景對面的魚事者專做外賣, 所以湯魚麵就暫時未有了~
但撈魚麵同樣好食~
仲有各款魚肉燒賣小食, 加埋支少爺啤,
宵夜無得彈啊~
綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈

魚麵比較幼身,口感腍中帶彈牙,

吉列豬扒炸得金黃, 一脆一彈的口感無得挑剔吧~-

加上芝士汁滿滿的,味道更濃更增

又香又臭蒜油雞球魚麵撈

雞球個子不大但金黃香脆,彈牙可口,

加上蒜油來撈魚麵,令味道又比單食多樣化。
我要晒小食拼盤

有齊無豬肉燒賣、咖喱魚兵團同炸魚狗腸
單是賣相已經夠得意~

炸魚狗腸爽口彈牙, 無豬肉燒賣夠煙un,
 咖喱魚兵團好可愛啊~

唔會辣到咀仔紅晒, 好味。
蒜你識撈香滑腸粉

仲有新研發的魚肉腸粉, 係米醬上再加左魚事者的魚醬去整成,

咬落無魚麵咀彈牙, 但已經比平時的腸粉更有趙頭
加埋秘製醬汁, 呢份腸粉係抵食夾大份~
洛神花山楂雪梨茶

最後仲叫左洛神花山楂雪梨茶, 酸香醒胃啊~
最近公司附近新開左呢間魚事者,同同事決定左今日Lunch一於嗌黎試下😋-過癮咖喱汁吉列豬扒魚麵撈(全份)吉列豬扒炸得好爽脆,豬扒大大塊肉都幾厚身,入口肉質鬆軟,外脆內嫩🤤🤤咖喱汁魚麵味道濃郁,有少少辣度,食落又真係幾過癮喎!😆-辣你唔死麻辣鴨絲魚麵撈(全份)一打開聞落已經有好香嘅麻辣味🤤鴨絲肉質唔會鞋口,配搭埋辣味魚麵,麵質彈牙有咬口,呢個辣度對於我黎講啱啱好👍🏻-蒜你識撈靚女店員介紹我地試下⭐️口感滑溜嘅齋腸粉,撈埋炸蒜同冬菜油所調制嘅醬汁意外地夾,比起外面普通嘅混醬腸粉真係冇得輸!😋-「我要晒」小食拼盤裏面有:炸魚狗腸、雙拼燒賣、咖喱魚兵團雙拼燒賣係有芫荽/無豬肉燒賣兩款,入口煙韌唔會蒸得太淋💕炸魚狗腸同咖喱魚兵團咬落好有口感,肉質彈牙結實,配搭咖喱醬汁更加惹味-夏菊羅漢果茶大大枝!有淡淡清香菊花味,羅漢果清熱潤肺,味道甘甜👍🏻
過癮咖喱汁吉列豬扒魚麵撈(全份)

辣你唔死麻辣鴨絲魚麵撈(全份)

蒜你識撈

「我要晒」小食拼盤

裏面有:炸魚狗腸、雙拼燒賣、咖喱魚兵團
夏菊羅漢果茶

大大枝!有淡淡清香菊花味,羅漢果清熱潤肺,味道甘甜👍🏻
2022-08-28 15 浏览
早排睇左個YouTuber 介紹魚面已經好想試 但因為係北角嘅關係 我好少去🫤但我最近發現!旺角開左間外賣店!佢就係魚事者啦呢間魚事者係有位俾你企係到即食嘅即叫即做 需時大概10分鐘呢個係無豬肉芫荽燒賣,超香芫荽味!而魚肉燒賣感覺冇咁油膩又香又臭蒜油雞球魚面撈其實係炸雞黎 好大舊雞肉好嫩又juicy 魚面好彈牙炸魚無薯條🍟外表感覺係真係好似炸薯條嘅🍟新鮮炸起真係熱辣辣的,食落去好彈牙因為佢係冇薯條澱粉質嘅關係所以好似健呢少少哈哈而另一個主菜我哋就叫咗你辣死麻辣鴨絲魚麵撈個名好有趣鴨絲份量好夠,撈埋床辣醬嘅魚面同青瓜絲,口感好豐富飲品方面因為我哋叫套餐啦所以都各自包一杯飲品嘅咁我哋就叫咗一個奶茶同埋一個夏菊羅漢果水自家製嘅所以飲落去呢就感覺冇咁甜亦都相對地好似健康一啲
呢間魚事者係有位俾你企係到即食嘅
即叫即做 需時大概10分鐘

呢個係無豬肉芫荽燒賣,超香芫荽味!而魚肉燒賣感覺冇咁油膩

又香又臭蒜油雞球魚面撈
其實係炸雞黎 好大舊
雞肉好嫩又juicy
魚面好彈牙

炸魚無薯條🍟
而另一個主菜我哋就叫咗你辣死麻辣鴨絲魚麵撈
個名好有趣
鴨絲份量好夠,撈埋床辣醬嘅魚面同青瓜絲,
口感好豐富

自家製嘅所以飲落去呢就感覺冇咁甜亦都相對地好似健康一啲

2022-08-27 10 浏览
今日行過旺角呢間小店,叫左個吉列豬扒魚麵,要Full Portion,再加左一支奶茶同埋羅漢果茶,加埋$96 ,可以食得好飽。飲品佢係用膠樽裝好,另外食物就會用紙盒包裝好,用紙袋裝起,特別欣賞店員好用心咁樣包好每一樣東西,特別係飲品,店員另外亦用抹手紙妥善地包好,以防倒汗水影響食物嘅質素。特別鍾意食佢嘅吉列豬扒,新鮮炸起,新鮮切起,點一點沙律醬,就零瀉好食,又香口。魚麵嘅質感就好似係魚蛋變成左面嘅形狀,非常彈口,而且魚味亦都好香,配埋蕃茄同埋紫菜一齊食,成個味道就更加立體。兩支飲品整體嘅感覺來講嘅話,佢係保留左原本嘅味道,並沒有加入很多糖水,所以飲完之後個人亦都會好Fresh。

2022-08-26