2020-10-28 124 浏览
🍴香脆雞翼+炸魚無薯條+魚粒莎莎 HK$38雞翼香脆多汁,點d秘製辣醬好惹味。炸魚無薯條即係炸魚條,無薯條咁脆,有d似炸魚片頭嘅皮,煙韌彈牙香口。魚粒有d似米通,好鬆化。🍴港式多士三併配黑松露醬 HK$38將懷舊菜蝦多士變一變,唔用原隻蝦,用上蝦滑、墨魚滑、鯪魚滑,香脆多士配搭三種口味,面頭再灑上芝麻,再點少少黑松露醬,香上加香。🍴扮墨西哥魚皮 HK$33粟米片變成炸魚皮,呢個配搭確係新奇。魚皮新鮮即炸,放左一陣都依然脆卜卜,配埋芝士醬、莎莎醬、牛油果醬,爭杯啤酒就完美。🍴炸魚狗腸 HK$28有d似獅子狗,幾煙韌。🍴泰式蝦頭油炸蝦球魚麵撈 HK$63魚麵幾彈牙,用蝦頭油同櫻花蝦撈過,唔算好香濃,不過落埋加左大地魚嘅秘製辣醬,再加幾滴青檸汁,鮮香倍增。蝶豆花檸蜜茶(跟餐) HK$5、洛神花山渣雪梨茶(跟餐) HK$5檸蜜清淡順喉,雪梨茶少少甜,唔會好酸,幾清新。📍魚事者北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖

🍴香脆雞翼+炸魚無薯條+魚粒莎莎 HK$38

🍴港式多士三併配黑松露醬 HK$38

🍴扮墨西哥魚皮 HK$33

🍴炸魚狗腸 HK$28
有d似獅子狗,幾煙韌。

🍴泰式蝦頭油炸蝦球魚麵撈 HK$63

檸蜜清淡順喉,雪梨茶少少甜,唔會好酸,幾清新。

📍魚事者
北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖
2020-10-24 2010 浏览
魚事者砲台山內街開咗一間主要用魚肉做主食嘅小店,店鋪外型用左湖水藍色,風格清新。歺牌上除了魚麵撈粗, 仲有冬陰功丶車仔麵口味提供。另外都有啲小食,例如如蒜雞翼丶魚糕等等。佢係用q r code落單後自行出去櫃檯付款, 方便快捷。我哋兩個人分別叫咗冬陰功魚皮餃麵丶芝士汁吉列豬扒麵。芝士汁吉列豬扒麵豬扒炸得乾脆,麵條充滿芝士汁,正。叫套餐可以加五蚊飲雪梨茶,夠清熱。另外再加八蚊要咗兩隻煎餃子。第一次食用魚肉製成嘅魚麵,口感都幾得意!非常之彈牙,成粒魚蛋咁, 但就由魚蛋變成麵條, 相當特別!推薦佢哋嘅養生系列茶,清新解渴。蒜爆牛油雞翼魚湯翡翠苗魚湯加翡翠苗, 食得多炸嘢, 清油膩必食。冇薯仔嘅炸魚薯條冇用薯仔嘅炸魚薯條醬汁有三款我哋揀咗雙子醬雙子醬嘅魚籽醬有少少腥 薯條幾得意,十足真一樣。炸魚狗腸初時睇佢賣相,以為係韓國嘅炸魚狗腸, 食物之下,發現原來係魚糕,但配埋啲炸粒和醬汁又幾好味。魚事者北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖
魚事者

歺牌上除了魚麵撈粗, 仲有冬陰功丶車仔麵口味提供。

另外都有啲小食,例如如蒜雞翼丶魚糕等等。
佢係用q r code落單後自行出去櫃檯付款, 方便快捷。

我哋兩個人分別叫咗冬陰功魚皮餃麵丶芝士汁吉列豬扒麵。

芝士汁吉列豬扒麵
豬扒炸得乾脆,麵條充滿芝士汁,正。

叫套餐可以加五蚊飲雪梨茶,夠清熱。
另外再加八蚊要咗兩隻煎餃子。

推薦佢哋嘅養生系列茶,清新解渴。

魚湯翡翠苗

魚湯加翡翠苗, 食得多炸嘢, 清油膩必食。
冇薯仔嘅炸魚薯條

冇用薯仔嘅炸魚薯條
醬汁有三款
我哋揀咗雙子醬
雙子醬嘅魚籽醬有少少腥
薯條幾得意,十足真一樣。

魚事者
北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖
  • 炸魚狗腸
  • 蒜爆牛油雞翼
聽個名就已經知道餐廳係以魚做主題啦!係一間港式魚品專門店,主打自家魚麵同各款創意輕食。一鰻二食魚麵撈 ($98)魚麵爽彈,鰻魚二食,一款係燒鰻魚柔軟嫩滑;另一款係炸鰻魚,外脆內軟,好香口。桂花雪梨綠茶 (+$5)好香桂花味又有雪梨果味,甜度適中。黑白鴛鴦春卷配爽彈魚麵 ($43)春卷脆卜卜又香口,魚麵彈牙有咬口,白湯味道香濃鮮甜。扮墨西哥魚皮 ($33)魚皮香脆,芝士醬芝味濃郁,配合埋牛油果醬同肉醬,味道層次豐富。魚湯翡翠苗 ($13)翡翠苗翠綠幼嫩,口感爽脆,漁湯清甜味道香濃。炸魚無薯條配蟹黃醬 ($28)原來係將炸魚做到薯條咁,香脆可口,點埋蟹黃醬就更加惹味,令人回味無窮!洛神花山楂雪梨茶 ($18)顏色好靚,味道酸酸甜甜,好開胃!

一鰻二食魚麵撈 ($98)

桂花雪梨綠茶 (+$5)
好香桂花味又有雪梨果味,甜度適中。

黑白鴛鴦春卷配爽彈魚麵 ($43)
春卷脆卜卜又香口,魚麵彈牙有咬口,白湯味道香濃鮮甜。

扮墨西哥魚皮 ($33)

魚湯翡翠苗 ($13)
翡翠苗翠綠幼嫩,口感爽脆,漁湯清甜味道香濃。

炸魚無薯條配蟹黃醬 ($28)

洛神花山楂雪梨茶 ($18)
顏色好靚,味道酸酸甜甜,好開胃!
  • 扮墨西哥魚皮
  • 黑白鴛鴦春卷
2020-10-22 104 浏览
今日嚟到北角一間好有特色嘅餐廳-魚事者,餐廳設計新穎色彩配搭和諧,單係坐喺度已經感覺喇。今日同朋友叫咗兩款主食,同一大堆小食。羅定豆腐、魚皮餃、牛丸魚麵跟白雪雪魚湯$63(黑白鴛鴦春卷+$10)羅定豆腐柔軟吸湯,魚麵口感爽彈,就好似平時食嘅魚蛋變咗麵條形狀咁,奶白色嘅魚湯鮮甜味美。春卷脆度驚人,入口充滿腐皮豆香。川式麻辣鴨絲魚麵撈$53魚麵混入川式醬料,麻香豐盈,連同配菜同鴨肉絲一齊食,很有風味。小食同樣以難不開魚魚魚,炸魚冇薯條$28 魚條口感同平時食開嘅薯條好有分別, 不防一試。炸魚狗腸$15色彩繽紛,仲有新開張優惠,抵食。扮墨西哥魚皮$33,炸魚皮以墨西哥粟米片形式上菜,食落出奇地冇違和感,簡直創意無限。

今日同朋友叫咗兩款主食,同一大堆小食。

川式麻辣鴨絲魚麵撈$53

2020-10-22 67 浏览
最近炮台山開左這一間小店,顧名思義,就係食魚為主,入面的食物全部都有魚,例如麵條都係魚來的,相當有創意。因為全部食物都係由魚組成,所以全部食落都食得出魚肉的彈性,例如炸魚狗腸因為用魚造成,所以咬落比平時的雞肉腸爽口彈牙。而炸魚冇薯條就基本上用炸薯條嘅方法炸魚,所以識落除咗有薯條嘅口感之外,仲要唔會太乾身同咸,食落比平時健康啲。魚麵的質素當然好,但值得一提的係個意大利魚飯,除咗芝士同黑松露味好出之外,因為所謂的飯都係用魚肉組成,每一啖識落都會分得出芝士味、黑松露味、同埋魚本身嘅味道,個人覺得幾得意。

2020-10-18 88 浏览
-魚事者🍽-係炮台山新開左間專食魚麵既餐廳🐟魚麵比起一般麵更彈牙亦健康冇咁多澱粉質🤣-黑白鴛鴦春卷湯魚麵 $43鴛鴦春卷小編至愛之前成日去南記為左呢條春卷🤣春卷炸到卜卜脆雖然俾魚湯浸住但都唔會林哂而且咬落有魚湯味勁鮮甜😋魚麵亦有驚喜好彈牙👍跟餐仲可以加配小食炸雞翼同芝士魚糕唔錯!-蝦頭油炸蝦球魚麵撈 $63除左湯麵其實佢撈麵都好出色魚麵索哂d蝦汁好惹味😋蝦球亦非常香脆又有蝦味🦐😍-魚湯翡翠苗 $13飲食均勻當然叫個菜食下翡翠苗加入魚湯味道更新😋-扮墨西哥魚皮 $33推介必試!魚皮焗到好脆加上牛油果蓉/蕃茄醬/肉碎口感好豐富一啲都唔乾😋😋-炸魚冇薯條 $28 呢個好特別食得薯條多都厭呀成口薯🤣呢個用魚肉扮薯仔咬落好煙韌亦有魚味😍加上有三個醬任揀松露/蟹皇/雙子🤨雙子就係明太子見佢咁特別就揀呢個!係超好食😍停唔到口🤣-飲品就係餐廳每日新鮮煲既梳肝花茶🥤菊檸稀茶同洛神花山渣雪梨茶都好清熱梳肝潤肺唔錯😉-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號
魚事者🍽

📍地址: 北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號
2020-10-16
  • 扮墨西哥魚皮
2020-10-15 94 浏览
新店裝修幾靚個feel好年輕有活力啲霓虹燈線都靚食物名都有創意不過食物上到黎味道一般魚麵唔錯不過湯有啲淡餸都普通唔係好值個價炸魚無薯條jeh係炸魚麵個味有啲奇怪莎莎都係炸米同蕃茄有啲寡炸雞翼都係普通炸雞翼總結都係sell gimmick
新店裝修幾靚

有啲寡
炸雞翼都係普通炸雞

總結都係sell gimmick
2020-10-14 1694 浏览
其實我都幾鍾意食魚,只係唔識lur骨,魚生固然好食,但作為一個偽潮州人,小妹最愛就係魚蛋類既物體! 還記得我家兩老係我回來既時候叮囑左我3樣野,但但我只有一樣聽話XD 佢地分別係唔準學電單車,買多尐衫同唔好食咁多魚蛋粉~ 好明顯我只係無學電單車!某日,男人send左篇article黎,講呢一間餐廳 ,佢重點推介"炸魚無薯條",咁得意? 但再得意都要做下功課,search左成晚,應該食得XD炸魚無薯條 配 蟹皇醬 $28呢個明顯地係炸魚條,食落好開心,點埋個醬就仲開心! 看似簡單,但又無咩人會咁整! 呢個我食十碟都得!Fisotto 魚麵粒粒扮意大利飯 $101呢個值得一試,真係好得意,口感有驚喜,不過試過,過癮過,下次會叫其他XP佢口感唔似食飯,似食緊好多細粒魚蛋咁,仲要有少少cream底,成件事都有新意!黑白鴛鴦春卷 (跟餐) +$10嗱... 呢個呢... 真心某連鎖餐廳好食好多,什至是旦一間有既粉麵舖都比得上,魚肉唔算好多,炸出黎亦唔飽滿黑色應該係芋頭,可能我個人唔芋頭,但口感ok的白色就係平時食開個隻,但好似食炸腐皮咁,無咩料到芝士魚餅 (跟餐) +$10呢個就魚餅囉... 我

炸魚無薯條 配 蟹皇醬 $28

Fisotto 魚麵粒粒扮意大利飯 $101

黑白鴛鴦春卷 (跟餐) +$10
黑色應該係芋頭,可能我個人唔芋頭,但口感ok的
白色就係平時食開個隻,但好似食炸腐皮咁,無咩料到

芝士魚餅 (跟餐) +$10
呢個就魚餅囉... 我同男人都唔多覺佢有芝士,應該話,食得出有但好少... 會expect多尐,濃尐

泰式 - 蝦頭油炸蝦球魚麵撈 $63
問心,呢個真係好食! 比起Fisotto正好多! 佢仲有其他架,所以會搵日再試其他XD
佢個汁好正,加埋個青檸汁,very開心! 而個"蝦球"都好好食~

魚湯翡翠苗 $13
呢個正常啦 但食咁多炸野,濃味野,呢個係呢餐既"清泉",但個魚湯好好飲,我清底XD

凍檸茶 跟餐+$3 另加$16

我地見隔離枱個魚皮好似好得,可惜因為我唔食,男人一個食唔到...
你以為佢碟頭好細,但可能因為都有粉都係魚麵做出黎,其實係飽飽的!
所以呢餐好開心,好似食左成餐魚蛋咁XD

另外佢地場地,枱凳,餐碟同碗玩顏色,所以成件事又再開心尐!
2020-10-08
2020-10-14 1165 浏览
最近同家人黎左e 間主打魚主題嘅小店,店面同店內裝修都有d 海洋風格。餐廳座位都幾闊落。睇下餐牌🥰真係有大部分嘅野都係用魚黎做,但係無魚骨嫁😝仲有魚柳扮薯條嘅菜式😆連熱狗腸都係魚做😍我地叫左以下幾款:好多卜卜蜆木魚湯魚麵個碗真係超多蜆,仲有粒粒都有肉🤩湯底飲到係鮮甜嘅魚湯🥰熱辣辣😋仲有魚麵好彈牙,質感好似魚蛋咁🤤Don’t 陰功蝦丸魚皮餃魚麵冬陰公湯底唔係好辣果種,都幾易入口,蝦丸都好彈牙🥰有鮮蝦味😍湯底同魚麵都幾夾🥳同埋出面食得配米線多,好似食魚麵更健康🥰忌廉蘑菇煙三文魚魚麵撈餐廳仲有d 西式煮法🤩通常出面食都係忌廉意大利麵,今次換左魚麵,但成件事又幾夾🥳條條魚麵都沾到忌廉汁,唔會好杰,但建議熱辣辣撈左食左先🥰煙三文魚都好新鮮,仲好大塊😋配埋洋蔥🧅蕃茄粒仲好fresh 添😆3樣加餸(日式餃子🥟,炸蝦卷🦐,炸雞翼🐔)餐廳分開上左比我地🥰好似小食拼盤咁😋日式餃子,煎得香脆,好多汁😆炸蝦卷同炸雞翼都好香😆桂花雪梨綠茶🍵飲落啖啖桂花味☺️仲有少少蜜糖雪梨味,好滋潤😍

我地叫左以下幾款:
好多卜卜蜆木魚湯魚麵

Don’t 陰功蝦丸魚皮餃魚麵

同埋出面食得配米線多,好似食魚麵更健康🥰

忌廉蘑菇煙三文魚魚麵撈

3樣加餸(日式餃子🥟,炸蝦卷🦐,炸雞翼🐔)
炸蝦卷同炸雞翼都好香😆

• 好多卜卜蜆木魚湯魚麵
  • Don’t 陰功蝦丸魚皮餃魚麵
  • 忌廉蘑菇煙三文魚魚麵撈
2020-10-14 71 浏览
Looking for some healthy option for dinner? Fisholic is a new restaurant operating in the heart of north point! Famous for their fish noodles 🍝 with high protein. Not only it’s healthier and also super innovative with their snacks options! We ordered two main noodles dishes and also a few of their signature snacks. first was the salmon fish noodles with creamy sauce. Salmon was fresh and sauce wasn’t too filling so it added hint of freshness and we actually finished the whole plate. second main
second main was in the hidden menu - clams with soup fish noodles, light and healthy.
snack was delicious too and well presented.
fish fries were surprisingly good too!!! Loving the truffle sauce.
Chicken wings were juicy and fried fish sticks again were tasty.

🌟Rating: 7.4/10
📍Location: North Point
💵 Price: 125 HKD (per head)
  • 炸魚狗腸
  • 蒜爆牛油雞翼
2020-10-13 69 浏览
來來來!bookmark定! 我落街買野,見到一間新開咗舖頭!湖水綠色嘅門面非常sharp醒!原來係專食魚料理嘅餐廳~入邊嘢食都係用魚扮嘅~好過癮!有魚麵,有湯麵同埋撈麵!我揀左❤️泰式蝦頭油炸蝦球魚麵撈❤️味道非常之香濃!魚麵都好彈牙,唔會好削~而❤️炸魚冇薯條❤️個外型真係似足薯條!可以揀松露醬、蟹黃醬同埋雙子醬 ~❤️炸魚狗腸❤️都好似熱狗腸,真係食囉先知原來係魚肉腸❤️扮墨西哥魚皮❤️都好有創意!用魚皮扮西哥粟米片!魚皮好脆,食到唔停口!平時我都唔係幾鍾意食魚,但係呢間真係整得好食!啱曬唔鍾意食魚,但係又想攝取到魚魚營養嘅人!偷偷地話你聽啦~之後我都在嗌咗外賣返屋企食!屋企人都話正呀!
來來來!bookmark定!
我落街買野,見到一間新開咗舖頭!
湖水綠色嘅門面非常sharp醒!
原來係專食魚料理嘅餐廳~
入邊嘢食都係用魚扮嘅~好過癮!
有魚麵,有湯麵同埋撈麵!
我揀左❤️泰式蝦頭油炸蝦球魚麵撈❤️
味道非常之香濃!魚麵都好彈牙,唔會好削~
而❤️炸魚冇薯條❤️個外型真係似足薯條!
可以揀松露醬、蟹黃醬同埋雙子醬 ~
❤️炸魚狗腸❤️都好似熱狗腸,真係食囉先知原來係魚肉腸
❤️扮墨西哥魚皮❤️都好有創意!
用魚皮扮西哥粟米片!魚皮好脆,食到唔停口!
平時我都唔係幾鍾意食魚,但係呢間真係整得好食!
啱曬唔鍾意食魚,但係又想攝取到魚魚營養嘅人!
偷偷地話你聽啦~之後我都在嗌咗外賣返屋企食!
屋企人都話正呀!
2020-10-11 1265 浏览
剛完成手術要戒口,高蛋白質的魚肉有助傷口愈合,特意到家附近專門吃魚的餐廳午膳廳裝潢走粉色系簡約風,粉藍色牆身配霓虹燈裝飾,適合文青們來一個小休餐牌的菜式取名充滿玩味,先來一杯梳肝花茶,桂花雪梨綠茶!那份舒爽讓人暫時忘記生活上的繁瑣有得揀先至係老闆!羅定魚腐+魚皮鮫*牛丸=由湯底、麵食到配料都可按個人口味和心情搭配,想吃,便吃黑白鴛鴦春卷用上自家製春卷,淺色是墨魚春卷,而深色的魚春卷就特別鮮味。可以選配用魚湯做底的白雪雪魚湯、紅卜卜麻辣湯、黃錦錦咖喱湯或清清地木魚湯,想要清純定惹味都無問題加餸都好喎!每碗麵食都可以優惠價加配炸鷄翼、炸蝦卷、日式煎餃子等小食小食多滋味!魚湯翡翠苗嫩口無腥味炸魚狗腸外層炸得香口,配上蜜糖芥末醬有助減膩沒有魚品的菜式!蒜爆牛油雞翼香脆惹味,最適合無雞翼不歡的我炸魚無薯條你鐘意點就點,蘸以自家調製的松露醬、蟹黃醬或雙子醬!魚肉條入口香脆可口,魚味濃重,口感彈牙,完全不含任何薯仔成份文青又怎能沒有咖啡?凍咖啡為這午餐劃上完美句號
桂花雪梨綠茶
羅定魚腐+魚皮鮫*牛丸=
黑白鴛鴦春卷
炸鷄翼+炸蝦卷+日式煎餃子
小食多滋味!魚湯翡翠苗嫩口無腥味
魚湯翡翠苗
炸魚狗腸外層炸得香口,配上蜜糖芥末醬有助減膩
炸魚狗腸
沒有魚品的菜式!蒜爆牛油雞翼香脆惹味,最適合無雞翼不歡的我
炸魚無薯條
炸鷄翼+炸蝦卷+日式煎餃子
炸魚無薯條
凍咖啡
2020-10-11 139 浏览
本身已經想試呢間餐廳好耐,今晚如願以償。女友事前打算訂座,店員表示呢排晚上walkin都可以,但20:30 last order。於是我哋19:40到餐廳,等位大約5分鐘,有一個好舒服嘅4人位可以放袋,我哋都非常滿意。另外,未開始食都已經感受到店員嘅禮貌招待,一定要讚。呢間餐廳用手機落單,我地嗌咗炸魚狗腸、炸魚無薯條、黑白鴛鴦春卷(爽彈魚麵+魚湯)、魚米粒粒、芝士魚餅、菊檸稀茶、洛神花山楂雪梨茶。黑白鴛鴦春卷-麵底、湯底我哋都選擇咗魚麵同魚湯。魚麵口感彈牙,魚湯非常清甜。黑、白春卷各有千秋,一共6條,非常足料。賣相一般,但非常足料,口感一流。睇落係意大利飯,但係其實全部都係魚粒,口感彈牙。可是食到一半會覺得有點膩,喺呢個時候飲一啖黑白鴛鴦春卷嘅魚湯係一個唔錯嘅解決方法!炸魚無薯條,顧名思義佢係一堆炸魚,口感比一般薯條彈牙,黑松露醬嘅沙律味比較重,黑松露嘅味比較淡炸魚狗腸-成碌都係魚,無特別魚餅無驚喜, 一般野店員為我哋端上佢地自家製嘅辣醬,我地唔食辣但都接受到嘅辣度,而且有魚香味,好特別,值得一試。飲品方面,洛神花山楂雪梨茶味道偏淡,還可以;女友表示檸菊稀茶難飲由於餐廳係用QR cod
本身已經想試呢間餐廳好耐,今晚如願以償。

黑白鴛鴦

魚米粒粒

炸魚無薯條配黑松露醬

炸魚狗腸
炸魚狗腸-成碌都係魚,無特別

魚餅無驚喜, 一般野

自家辣醬

由於餐廳係用QR code落單,同時都可以用apple pay/ credit card俾錢。所以食完野就可以拍拍囉柚走人。
2020-10-09
黑白鴛鴦
魚米粒粒
炸魚無薯條配黑松露醬
自家辣醬
今日經過天后,本身系諗住搵間平平哋嘅茶餐廳食嘅啫。點知呢就好多人,都想試吓喺附近再搵吓其他餐廳。依間餐廳吸引我嘅地方,一定係用魚做主題,裝修呢就好清新,好文青,食物嘅款式呢唔算話好多,但係樣樣都夠特別。一入到餐廳,侍應就會行上前教你點樣落單,用你手機掃個QR code,簡單快捷。今日呢就叫咗個麻辣魚麵撈,雖然話麻辣,但係比起出面食辣嘅餐廳,佢嘅辣只係九牛一毛,但係呢食落去啲面呢好有口感,出面好少餐廳會用魚撈麵,加埋佢啲青瓜絲,唔會令到你覺得好飽,消化唔到咁。價錢呢亦都好相宜,四個字,簡單美味!

價錢呢亦都好相宜,四個字,簡單美味!
2020-10-10 451 浏览
香港作為美食之都,餐廳食肆多不勝數,不過以魚品料理作招徠的店舖,真係少之又少。最近睇雜誌介紹炮台山一間新開嘅港式魚品專門店「魚事者」,據說餐廳除了主打自家魚湯麵外,還有魚麵撈及多款以魚蛋演變出來的魚品輕食。店子位於宏安道威德閣地下,門面光鮮整潔,以柔和的 Tiffany Blue 為主調,令人感覺清新舒服。至於店內裝潢亦甚可觀,用上粉藍色牆身配霓虹燈裝飾,色彩鮮明又略帶工業風,來打卡一流!翻開餐牌,食物分門別類,而且菜式取名風趣幽默,如「有得揀先至係老闆」、「輕鬆 Come 撈魚麵」、「你鐘意點就點」、「梳肝花茶」系列等等,充滿玩味。我哋揀咗三款小食、一個魚麵撈、一客湯麵,另外再加咗魚湯翡翠苗同兩杯飲品。先吃三款小食,齋睇炸魚狗腸 ($28)  嘅外形真係會以為係熱狗棒,但咬開會見到其實入面係用魚滑製成的魚狗腸。魚肉炸得非常香口,面層灑上了煙肉碎和炸脆米,配上蜜糖芥末醬吃,有助減膩。另外呢款炸魚無薯條 ($28)  亦很有特色,客人可以自選一款蘸點醬汁,有松露醬、蟹皇醬和雙子醬三款可供選擇。薯條其實是炸脆至金黃色的魚肉條,食落魚味好濃,酥香富彈性。雙子醬內有明太子和蟹籽,味道濃郁醇厚,
另外呢款炸魚無薯條 ($28)  亦很有特色,客人可以自選一款蘸點醬汁,有松露醬、蟹皇醬和雙子醬三款可供選擇。薯條其實是炸脆至金黃色的魚肉條,食落魚味好濃,酥香富彈性。雙子醬內有明太子和蟹籽,味道濃郁醇厚,入口還能吃到明太子的顆粒,配魚條吃惹味非常。
至於呢款扮墨西哥魚皮 ($33)  亦很有創意,將新鮮即炸的魚皮代替 Nachos,魚皮鹹香脆口,以牛油果醬、芝士醬、蕃茄和洋蔥粒伴吃,滋味滿分。
魚湯翡翠苗 ($13),翡翠苗鮮嫩兼無草青味,魚湯味濃又唔會過鹹,食落清清地,唔錯!
輪到吃麵食,魚麵撈有川式、泰式、西式、港式及日式五款可供選擇,今次就決定試下挑戰味蕾,揀咗川式麻辣鴨絲魚麵撈 ($53)。魚麵果然口感十足,煙韌彈牙又爽身,就算加咗花椒同辣油,亦無遮蓋到魚鮮味。
鴨絲帶濃郁的鴨肉香,夾埋蔥絲、紅椒絲、青瓜絲和魚麵一起吃,香辣惹味!要特別一讚店員送上嘅大地魚香辣醬,入口帶獨特鹹鮮,用來拌麵吃,滋味滿溢。
至於湯麵就點咗牛魚氏火腿 ($48),湯底有四款可揀,包括白雪雪魚湯、紅卜卜麻辣湯、黃錦錦咖喱湯、清清地木魚湯。平時食嘅火腿都係用豬肉做,不過呢度就比較特別,分別用上牛肉及墨魚肉炮製。牛火腿軟嫩,而魚火腿食落亦充滿魚鮮味,配上彈牙的魚麵和奶白色的魚湯,清甜鮮美。
食飽飽再嘆番杯健康飲品,呢兩杯係蝶豆花檸蜜茶 ($18) 同 洛神花山楂雪梨茶 ($18),前者冰涼又帶點蜜糖甜香;而後者亦清甜滋潤,飲完真係好疏肝。
午餐