2021-07-21 201 浏览
賣相可以,叫左兩個幼麵,睇得出有花時間排位但係呢個標明 白雪雪魚湯底就比想像中差,味道好淡。麵底係ok,肉既質素都ok,但蘿蔔又生又難食。另外,叫左個紫菜魚狗腸,用料同質素都唔錯。總結,由於呢間食店標明係魚做主打,但係湯底比預期相差好遠,應該無興趣再幫襯
賣相可以,叫左兩個幼麵,睇得出有花時間排位

但係呢個標明 白雪雪魚湯底就比想像中差,味道好淡。

麵底係ok,肉既質素都ok,但蘿蔔又生又難食。
另外,叫左個紫菜魚狗腸,用料同質素都唔錯。

2021-07-11 210 浏览
適逢路過搵餐廳,見 openrice 幾高分就試下,店內裝飾雖然簡單,但細節位好靚好有心思,絕對有文青感,好 chill,感覺就係舒服。點左「炸魚無薯條」,開頭都好好奇咩味道,一咬落就有驚喜,炸粉熱度脆度剛剛好,黑松露醬汁出奇地夾。仲點左「炸魚狗腸」,夾蜜糖芥末,個汁出色係條腸好食既關鍵。卡邦尼烤雞轉魚米粒粒,好似 Rissoto 既菜,第一啖一定會有驚喜,口感好特別,每一口都好rich 好入味,軟口又彈牙,唔會太濃,必食之一。魚湯翡翠苗湯,頭幾啖都唔錯,不過之後開始覺得咸左啲,同無乜魚味,而且翡翠苗咬唔爛既感覺,唔知係咪太老。最後一樣滿意既,係服務態度好、溫馨,雖然第一次去,但好warm,配合埋裝修,有家既感覺(唔係誇張)。好少在 openrice 落評語,呢間「魚事者」感動到我。

仲點左「炸魚狗腸」,夾蜜糖芥末,個汁出色係條腸好食既關鍵。

好少在 openrice 落評語,呢間「魚事者」感動到我。
  • 炸魚無薯條
2021-07-01 257 浏览
唔記得影單,唔記尐名同價錢,總之每次黎食都好似食左成餐魚蛋咁,好開心XD只記得佢其中一樣(我地去親都會叫既)- 炸魚無薯條可能我真係好鍾意食魚蛋,所以黎親食,都會好似唔知飽,但出到門口就頂住哂XD
2021-05-27
2021-06-30 238 浏览
起炮台山地鐵站行過嚟唔使5分鐘附近亦有好多其他食店 不過依間搶眼在佢藍色嘅外圍🔷入面裝修主要都係粉紅粉藍色咁 好少女 仲有neon light如果第一次去 店員會同你講吓menu有咩 介紹吓啲新款式同受歡迎嘅食物佢特別推介係佢哋獨創嘅魚米粒粒 簡單講係用魚麵切碎整到好似risotto飯咁另外仲有好多炸既小食推介之後可以scan QR code落單 送出咗訂單就只需等上菜佢dinner有特別menu 選擇較特別 不過好笑在佢依個menu同普通menu都有「好多卜卜蜆木魚湯魚麵」只係普通menu平好多🤔所以見咁樣…我決定試吓依個好多卜卜蜆木魚湯魚麵 ($58)可以揀麵底 加餸 配飲品我揀爽彈魚麵 感覺係必試上菜速度慢咗少少 不過仍可接受賣相亦好好 個碗好得意😍有柄又衛生啲仲好細心 俾咗個碟我放蜆殼味道方面 湯底係昆布木魚湯 好濃味 啲昆布好夾味 木魚湯好日式 同埋幾清啲蜆size正常 不過就超多 十幾隻 食落幾新鮮 有啲仲會咬到沙咁🤭蜆味道都ok嘅 但係未至於好食麵份量比較少啲 我唔知係唔係視覺問題🙈因為個碗細魚麵質感超好 真係勁爽勁彈牙🐠魚味亦非常濃!好明顯同烏冬係唔同嘅只係我覺得佢比較
起炮台山地鐵站行過嚟唔使5分鐘
附近亦有好多其他食店 不過依間搶眼在佢藍色嘅外圍🔷

另外仲有好多炸既小食推介

所以見咁樣…我決定試吓依個
好多卜卜蜆木魚湯魚麵 ($58)
可以揀麵底 加餸 配飲品

🐠魚味亦非常濃!好明顯同烏冬係唔同嘅
只係我覺得佢比較鹹咗啲 食完會口渴
另外佢加咗蔥 令個麵好香添
成個麵黎講係好味嘅 可能因為我真係一個魚麵愛好者🍜
但係如果我要再揀 一定要其他餸 亦可能會試吓佢啲撈魚麵!
服務幾好嘅 只係可能我哋差唔多食到佢收店 去到最後佢就冇乜利我哋
環境就好舒服嘅 幾鍾意佢嘅裝修佈置
氣氛舒適
CP值ok 勝在冇加一 今餐都唔洗$60 雖然份量相對細咗少少 但係可接受☺️
有魚麵食嘅餐廳已經唔多 要珍惜!
好多卜卜蜆木魚湯魚麵
爽彈魚麵
2021-06-28 149 浏览
首先我覺得哩度係生酮飲食者既天堂,全部都係蛋白質,應該接近0澱粉質。我地兩個人食左卡邦尼烤雞魚米粒粒,烏卒卒炸魷魚魚麵撈,兩個都好好食好好食,飽就7成飽啦,但熱量其實夠架啦,都市人減下肥啦。另外+$15叫左條山椒味魚肉熱狗,哩條真係不得了,好食到HIHI。我亦都鍾意佢+$13就有盤菜,唔果唔係全部蛋白質聽日應該痾欄屎…200字先可以俾評分真係好harsh,咁我唯有再讚下牆上面果個Unplug your mind, Recharge your soul, 深得我心。

2021-06-28
  • 炸魚狗腸
一次巧合經過,店員好nice 介紹薯條冇薯粉係用魚肉整ge,即刻吸引左我🥰🥰🥰🥰同埋店員好nice,好溫柔斯文🥰🥰🥰店鋪文青格調,小清新,好舒服😌menu 啲嘢好吸引好特別,顏色搭配都好好😀😀😀好好好好吃,魚麵彈牙,魚湯鮮甜,薯條爽脆,價錢親民,份量足夠大份😋😋😋店員比埋兜辣椒油比我,係用魚肉整ge🌶️油,好香好香,甚至有魚肉辣椒香味😍😍😍😍😍係會再次幫襯同介紹比frd ge 一間餐廳。
2021-05-31 329 浏览
想試呢間餐廳好耐!今日終於試左😉 餐廳環境裝修簡單、光猛乾淨舒服! 點餐用手機自助落單!.📌 自由點 $36.00包一餸 + 秘製辣椒醬餸要咗雞扒+$4,爽彈魚麵, 紅卜卜麻辣湯魚麵爽口彈牙,健康又有飽肚感,但好快肚餓🤣係咪太健康?個湯底飲得出係魚湯底加麻辣醬,夠辣,都唔錯!雞扒個皮勁脆勁好食,仲切好左幾舊,好方便食👍🏾 但係個紅蘿蔔🥕生左啲😂.📌 自由點 $36.00餸要咗羅定魚腐,爽彈魚麵,番茄🍅薯仔🥔湯!個湯都好濃郁,好啱中意番茄湯底既朋友仔😉 .📌炸魚無薯條(配黑松露醬) $28用魚肉而唔係薯仔,做到好似幼薯條咁嘅形狀,所以叫做炸魚無薯條🤣食落好煙韌香口彈牙,魚條好有魚味,外層炸漿好薄,唔油膩,幾好食👍🏻.總括黎講,餐廳食物質素唔錯,價錢合理。唔錯,可以回頭👍🏾.=========================..

📌 自由點 $36.00包一餸 + 秘製辣椒醬

餸要咗雞扒+$4,爽彈魚麵, 紅卜卜麻辣湯
📌 自由點 $36.00

📌炸魚無薯條(配黑松露醬) $28

總括黎講,餐廳食物質素唔錯,價錢合理。
唔錯,可以回頭👍🏾
=========================

2021-05-26
2021-05-24 321 浏览
好肚餓,放工諗住搵少少嘢咬下,但覺得電氣道附近都無乜小食店,上網search下炮台山小食,發現後面一條街就有好幾間,所以一收工17:45就落去望下。"魚事者" 主要有D 魚做主題嘅signatures, 個staff 話宜家仲有tea set, 佢一路睇住我喺門外望menu, 所以唔好意思,都係入去食咗個tea。我叫咗雞翼,他他,炸魚無薯條, 再另加咗個特價嘅魚狗腸(韓風火辣)。人唔多,都坐得好舒服,d staff都好禮貌。
人唔多,都坐得好舒服,d staff都好禮貌。

tea set
魚狗腸
2021-05-24
tea set
魚狗腸
  • 炸魚狗腸
I bookmarked Fisholic some time ago as I really like eating fish, and Fisholic’s fish noodles seem quite tasty.Thanks for the friendly staff and her genuine recommendation, I ordered this fantastic Fishotto to try. This Fishotto is actually a special kind of risotto made with “rice” composed of fish meat, so it’s low carbs, and has a even more al dente texture. The flavouring was absolutely amazing! The rich cheese texture and truffle aroma made the Fishotto so delicious! Yet, it’s not salty at
Fishotto
Thanks for the friendly staff and her genuine recommendation, I ordered this fantastic Fishotto to try. This Fishotto is actually a special kind of risotto made with “rice” composed of fish meat, so it’s low carbs, and has a even more al dente texture. The flavouring was absolutely amazing! The rich cheese texture and truffle aroma made the Fishotto so delicious! Yet, it’s not salty at all.
Fishog (Japanese Seaweed Flavour)
This hotdog like “sausage” is of course, made with fish meat. The portion was really big! And the dense fish meat tasted so good without a hint of fishiness. The toppings were legit Japanese flavour which made me felt like having takoyaki! Nom nom! Very filling and satisfying.
Definitely coming back again to try out the fish noodles!
2021-05-18
Fishotto
2021-05-22 2044 浏览
炮台山港鐵站附近呢間叫🐟魚事者嘅餐廳🍽,顧名思義全部菜式都係關🐟魚事嘅😂!呢個係川式🔥麻辣🦆鴨絲🐟魚麵撈,啲麵係魚麵來好有魚鮮味,撈埋啲🔥麻辣🦆鴨絲一齊食好惹味🤩!呢個係🇹🇭泰式蝦頭油🔥炸🦐蝦球🐟魚麵撈,啲炸🦐蝦球香脆爽口,不過得幾粒少咗啲😅,魚麵撈咗🦐蝦頭油😮食起上嚟有魚🐟有🦐蝦鮮味,雙重鮮味好好👍食!呢個係🇯🇵和風紫菜🔥炸魚狗腸,佢係炸嘅魚肉腸在喺上邊放🤩大量紫菜、🐟木魚乾碎同埋美乃滋,🤤食起上嚟好有🏯和風氣息😋!呢個貌似🍟薯條嘅叫做「炸魚無薯條」,其實係用類似🐟魚麵嘅嘢落去🔥炸成好似薯條🍟咁嘅樣,不過佢個🍄松露醬嘅松露味就唔算好突出。我哋仲嗌左🤤另一個「炸魚無薯條」,配嘅係「雙子醬」,呢個醬入邊有少少明太子😋特別香口!呢一個小食🤩十分之令人有驚喜,佢叫做「扮墨西哥魚皮」,佢將 Nachos 嘅🌽粟米片換成🐟炸魚皮😮,味道🤤出奇地夾,炸魚皮有🤏少少鹹更加有層次感,而且醬料夠多好好味😋!總結來講呢間🍽餐廳雖然鋪仔🤏細細,但係啲嘢食幾有🤩個人風格,裝修簡約舒適,餐具🥣顏色豐富,定位鮮明💰價格相宜,值得一試再試!

午餐
  • 炸魚無薯條
  • 扮墨西哥魚皮
2021-05-11 228 浏览
放lunch對上班族既重要性,唔好味既話絕對會令晏就無心情做野,食到好味既話就會好精神做野!但日日lunch食同樣既野又好悶,所以今次揀左特別既魚做面條既餐廳!首先點左杯棉花糖朱古力已經好好飲,唔係好甜又易入口,再黎主菜就係雞扒同魚做既面,煙煙銀銀咁都係第一次食,從來無食過呢種面條,健康得來又好有飽肚感,上面仲加埋碎紫菜同甜甜地既燒汁,相當惹味!雞扒都好嫩同醬汁同面既醬汁一樣!總結來講,會再光顧。
2021-05-11 1598 浏览
大前日(8-5-2021 Sat)同老公探姑媽,趁嚟到北角,就食特色嘢,我哋嚟呢喥食魚麵.坐低睇完menu,就電子落單,要咗:4. $36.00包一餸嘅我要自由點要咗白雪雪魚湯,爽彈魚麵,黃金芝士魚餅一食個魚麵,魚味濃郁同爽彈,唔錯.但魚湯唔多夠味,黃金芝士魚餅唔係我期望多芝士嗰隻,可用似有還無嚟形容,失望,而呢個係平平無奇.味道: 2.67分3. 加$10.00嘅黑白鴛鴦春卷應該係魚肉春卷同墨魚春卷各一條,店方細心地一開二,重要係直切,咁就唔會一個食到魚肉,一個食唔到.春卷皮脆卜卜,兩種味道同口感都正常冇問題.味道: 3分1. $63.00嘅泰式蝦頭油炸蝦球撈麵睇見有5粒蝦球,我試吓麵,由於同樣係魚麵,所以冇乜分別,但佢嘅調味係唔辣,而蝦味濃郁;蝦球都正常冇問題,而原來中間嗰3粒唔係蝦球,而係魚丸,感覺有啲被搵笨.味道: 3.67分5. 加$8.00嘅熱奶茶呢個有啲苦澀,要加糖至得.味道: 2.5分2. 加$13.00嘅凍桂花雪梨綠茶飲到淡淡嘅桂花雪梨味,唔太甜,幾舒服.味道: 5分6.-7. 原價$28.00,限時優惠$15.00嘅惹味山椒同和風紫菜炸魚狗腸各一惹味山椒味,我開頭驚
就電子落單,要咗:

4. $36.00包一餸嘅我要自由點
要咗白雪雪魚湯,爽彈魚麵,黃金芝士魚餅
一食個魚麵,魚味濃郁同爽彈,唔錯.
黃金芝士魚餅
失望,而呢個係平平無奇.
味道: 2.67分

3. 加$10.00嘅黑白鴛鴦春卷
春卷皮脆卜卜,兩種味道同口感都正常冇問題.
味道: 3分
左: 白雪雪魚湯,爽彈魚麵,黃金芝士魚餅, 右: 黑白鴛鴦春卷

1. $63.00嘅泰式蝦頭油炸蝦球撈麵
泰式蝦頭油炸蝦球撈麵
蝦球
而原來中間嗰3粒唔係蝦球,而係魚丸,
魚丸
感覺有啲被搵笨.

味道: 3.67分

5. 加$8.00嘅熱奶茶
熱奶茶
呢個有啲苦澀,要加糖至得.
味道: 2.5分

2. 加$13.00嘅凍桂花雪梨綠茶
凍桂花雪梨綠茶
飲到淡淡嘅桂花雪梨味,唔太甜,幾舒服.

味道: 5分

惹味山椒同和風紫菜炸魚狗腸
惹味山椒味,我開頭驚辣,老公話係佢嘅BB辣,我試吓,係唔太辣,食到有花生味,的確惹味;而炸魚狗腸口感味說正常冇問題.
惹味山椒炸魚狗腸
味道: 4分

和風紫菜味呢?用上日式醬油,甜甜地,就似食鱆魚燒咁,不過都幾膩.
和風紫菜炸魚狗腸
味道: 5分

8. 食完後,老公話如果有淨麵叫就好喇,佢想食多碗魚麵,我話咁不如要多個$36.00嘅我要自由點,揀咗清清木魚湯,幼滑魚麵線,魚火腿.
呢個等咗一段時間,幼滑魚麵線唔係太爽口,清清木魚湯較白雪雪魚湯濃;魚火腿則普通.
味道: 3.33分

9. 再加$13.00嘅凍桂花雪梨綠茶
凍桂花雪梨綠茶
味道係同樣,但呢杯份量少咁截,
建議要有標準.

其他:
呢喥除咗自動走飲管,熱飲嘅攪攪棒係木棒外,連提供嘅紙巾都係環保,用竹做,唔錯.

2021-05-08
$104.5 (午餐)
惹味山椒炸魚狗腸
和風紫菜炸魚狗腸
  • 爽彈魚麵
2021-05-07 247 浏览
見他們餐廳既光猛,菜式又幾得意於是決定試試。本身想食fish & chips,睇menu原來他們食的是fish chips,於是前菜點了炸魚無薯條, 又幾得意,有3種醬汁任君選擇。至於炸魚狗腸和風紫菜味,幾弹口的,醬汁配搭合宜。主菜他們推介魚米粒粒扮意大利飯送飲品,質感似足意大利飯,魚子非常足夠,味道不錯,可以一試。飲品點了洛神花山渣雪梨茶,味道適中,不太酸亦不太甜。友人亦點了烏卒卒炸魷魚魚麵撈,看似簡單但味道很不錯,炸魷魚的份量亦足夠。 魚湯菜苗,菜苗夠嫩,可以一試裝修簡單、整淨,男待應細心、有礼。菜色統一一個字“魚”,所有同魚有關菜色,菜名亦用心諗過。其實魚麵街市都有,但他們的調味真不錯,價錢合理。

見他們餐廳既光猛,菜式又幾得意於是決定試試。

魚湯菜苗,菜苗夠嫩,可以一試

香港要搵到有特色又唔over-price嘅餐廳真係唔容易😂呢排就俾我搵到佢👇🏻👇🏻舖頭嘅採色同餐廳名已經好與眾不同,下午茶嘅menu難得幾吸引又唔貴(不收加一)😍😍✨Set C $38- 炸魚無薯條:其實係薯條形咁嘅炸魚條,幾特別,感覺比食薯條健康d👍🏻- 炸雞翼:麻麻,太乾身😐- 魚粒莎莎:口感幾特別,味道就一般~✨Set F $33三片多士分別係魚/蝦/墨魚多士,炸得幾香口,不過三者味道分別唔太顯著,再加上點左黑松露醬之後更加相似😂黑松露醬唔算太impressive,多士對我黎講係油左d,真係要食番d沙律菜中和番~總結:雖然食物味道上仲有改善嘅空間,但呢個價位黎講,坐得舒服、有手機自助落單、食物份量同賣相都幾好、環境乾淨衞生etc,單單係呢啲都贏哂好多連鎖店,無得挑剔啦😊❤️

✨Set C $38
- 炸雞翼:麻麻,太乾身😐
- 魚粒莎莎:口感幾特別,味道就一般~

✨Set F $33

2021-04-27 247 浏览
約咗個手作仔朋友食TEA, 文青人揾到嘅果然文青D.全店以魚為主題, 但係非常特別, 連唔多鍾意食魚嘅我都好啱食.下午荼有六款, 配埋飲品; 飲特色花荼就加$8.文青朋友叫咗個魚麵, 有墨魚春卷同翡翠苗, $41.我就叫咗個下午荼F餐, 港式多士三併配黑松露醬, $33.雖然叫港式多士, 但唔係平日茶餐廳食嘅花生醬, 牛油咁.有D似舊式蝦多士, 不過係用咗蝦肉, 魚肉同埋墨魚打成嘅! 口感一流, 熱辣辣又脆口, 又唔會有魚腥味!點少少黑松露醬, 更加正!!!加多$8, 叫咗杯蝶豆花檸檬茶.清淡順喉又清新, 真係又靚又好飲!我哋仲叫咗炸魚無薯條, $28.用魚肉而唔用薯仔, 又做到好似幼薯條咁.煙韌香口又彈牙, 啱哂唔想食咁多澱粉質嘅人!! 熱辣辣時食當然好食, 放到最後凍咗都仲好好食.埋單兩人共$110, 抵食!!
約咗個手作仔朋友食TEA, 文青人揾到嘅果然文青D.

下午荼有六款, 配埋飲品;

飲特色花荼就加$8.

文青朋友叫咗個魚麵, 有墨魚春卷同翡翠苗, $41.

我就叫咗個下午荼F餐, 港式多士三併配黑松露醬, $33.
雖然叫港式多士, 但唔係平日茶餐廳食嘅花生醬, 牛油咁.
有D似舊式蝦多士, 不過係用咗蝦肉, 魚肉同埋墨魚打成嘅!
口感一流, 熱辣辣又脆口, 又唔會有魚腥味!
點少少黑松露醬, 更加正!!!

加多$8, 叫咗杯蝶豆花檸檬茶.
清淡順喉又清新, 真係又靚又好飲!

我哋仲叫咗炸魚無薯條, $28.

用魚肉而唔用薯仔, 又做到好似幼薯條咁.
煙韌香口又彈牙, 啱哂唔想食咁多澱粉質嘅人!!
 熱辣辣時食當然好食, 放到最後凍咗都仲好好食.

埋單兩人共$110, 抵食!!
2021-04-23