星期日經過北角炮台山,去左一間特色魚麵店食午餐。呢間魚麵店叫魚事者,魚麵即係用魚造既麵。餐牌有我要自由點,其實就好似車仔麵。基本價錢$41單餸,加餸逐樣加錢。湯底5選1,麵底5選1,餸有勁多款選擇。另外都有多款湯麵,特色魚麵撈,小食,飲品。跟餐加$8有飲品,可以再加錢升級飲品。清水自助。價錢都唔貴,仲唔收加一。今日一行4人,每人叫咗一個重口味少少既魚麵撈試試。自己scan QR code 落單。好快就有得食。泰式蝦頭油炸蝦球魚麺撈 $70泰式蝦頭油炸蝦球魚麺撈用隻圓碟上枱,賣相不俗。炸蝦球有5球,上面加滿沙律醬,食落彈牙,係魚蛋味中帶少少蝦味。魚麺本身彈彈地牙,好似食緊魚蛋條,好有口感。魚麵加上泰式醬,味道唔辣,再加上香草同櫻花蝦仔,都幾惹味。伴有清新番茄紫洋蔥莎莎同青檸清清味蕾。西式忌廉蘑菇煙三文魚魚麵撈 $65呢款西式魚麵加左蘑菇粒同適量忌廉汁,再灑上香草,食落好似意粉,不過係用魚蛋造既意粉,好特別。靚靚花形煙三文魚三片配有橄欖,一樣伴有番茄紫洋蔥莎莎。港式芝士汁吉列豬扒魚麵撈 $65吉列豬扒一大塊一切5片,驚喜地高質,因爲外皮香脆而入面厚肉之餘又嫩口,點埋伴碟香滑沙律醬更加好味道

泰式蝦頭油炸蝦球魚麺撈 $70

西式忌廉蘑菇煙三文魚魚麵撈 $65

港式芝士汁吉列豬扒魚麵撈 $65
港式芝士汁吉列豬扒魚麵撈

吉列豬扒一大塊一切5片,驚喜地高質,因爲外皮香脆而入面厚肉之餘又嫩口,點埋伴碟香滑沙律醬更加好味道!魚麵加有芝士汁,上面有少量番茄紫洋蔥莎莎同香草,旁邊有少少紫菜絲,紫菜加魚麵更好味。個人覺得呢個港式魚麵撈既忌廉汁味道係呢4款當中最清淡。

川式麻辣鴨絲魚麵撈 $60
川式麻辣鴨絲魚麵撈

川式麻辣鴨絲魚麵撈就用長碟上,中間係好多連皮鴨絲,灑上白芝麻粒,食落又嫩又有鴨味,好好味,味道基本上唔辣。伴有少量紅色燈籠椒絲,京葱絲同青瓜絲,感覺有少少似北京烤鴨既伴碟。魚麵當然係麻辣味,不過味道調得好好,我覺得係照顧港人口味,所以唔太麻辣,都好惹味,上面加有花生碎同香草加添口感。
川式麻辣鴨絲魚麵撈

另外加咗3份菜分享。

魚湯翡翠苗 + $13
魚湯翡翠苗

魚湯翡翠苗份量大概有兩住,上面加有少量鹹菜調味,個魚湯好清。

今日試咗4款魚麵撈,個人覺得基本上款款都好味道,視乎個人喜好,我覺得各有各好。一碟魚麵撈加一兜菜都係$80樓下,都幾抵食。
2023-01-08
川式麻辣鴨絲魚麵撈
𝟙𝟛.𝟙𝟚.𝟚𝟘𝟚𝟚📌魚事者 (威德閣) (北角)北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖💸人均消費: $100內🌿評分: 4/5🈚️加一服務費餐廳分類🔖好耐之前就聽講過呢間主打食魚品嘅店舖🐟呢日終於搵到機會去同朋友試✨我哋都覺得岀品幾高質而且價錢相宜🥳個人會比較推薦佢哋嘅午餐嘅餐點🙌🏻午餐價錢比較親民而且選擇多啲同埋口味會相對大眾化啲🎃但晚餐嘅餐牌會比較多係重口味啲嘅fusion菜⛲️所以有機會未必啱食🙈大家不妨睇定餐牌先再衡量邊段時間嚟先係最啱自己💛𐂂 港式芝士汁吉列豬排魚麵撈 ($65)首先個魚麵嘅魚味都幾香同時都好彈牙🐠而芝士汁嘅份量、比例同調味都好適中🧀保持到魚麵本身嘅味道之餘😋都仲食每一條麵上面都有淡淡嘅芝士鹹香味🧡吉列豬扒炸皮幾酥脆而啲肉都幾嫩🐷另外魚麵上面嘅蕃茄粒令到成個麵食落更加清新🍅𐂂 泰式蝦頭油炸蝦球魚麵撈 ($70)感覺上有啲似泰式辣醬配魚麵🤣加咗青檸會比較清新啲🍋另外佢側邊配嗰個醬點啲魚蛋都幾好食😚整體嚟講唔錯不過我個人鍾意芝士撈多啲🥰𐂂 炸魚狗腸 ($28)我哋揀咗蜜糖芥末醬🍯魚狗腸表面仲有啲好脆嘅煙肉粒🥓同平時食嗰啲魚板相比嘅話會呢個會結實啲同埋魚味比較
𝟙𝟛.𝟙𝟚.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌魚事者 (威德閣) (北角)
北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖

💸人均消費: $100內
🌿評分: 4/5
🈚️加一服務費

餐廳分類🔖

好耐之前就聽講過呢間主打食魚品嘅店舖🐟呢
港式芝士汁吉列豬扒魚麵撈

𐂂 港式芝士汁吉列豬排魚麵撈 ($65)
泰式蝦頭油炸蝦球魚麵撈

𐂂 泰式蝦頭油炸蝦球魚麵撈 ($70)
炸魚狗腸

𐂂 炸魚狗腸 ($28)
我哋揀咗蜜糖芥末醬🍯魚狗腸表面仲有啲好脆嘅煙肉粒🥓同平時食嗰啲魚板相比嘅話會呢個會結實啲同埋魚味比較重👍🏻不過唔算好特別🫢
熱柚子蜜

𐂂 熱柚子蜜 (附送嘅餐飲)
就係你平時飲開嗰啲柚子蜜😹

⏰餐點供應時間⏰
午餐餐牌供應時間: 11:30pm - 6pm
下午茶餐牌供應時間: 2:30pm - 6pm
晚餐餐牌供應時間: 6pm後
小食餐牌供應時間: 全日供應

📍其他分店位置
🔎 (只限外賣🥡)
泰式蝦頭油炸蝦球魚麵撈
熱柚子蜜
仲記得好耐之前喺旺角有間叫面麵既鋪頭係食魚麵🐟🍜既幾好食,跟住執左小編覺得好可惜,好在比我發現到佢地既姊妹鋪都係食魚🐟既製品,所以就黎試下😜 發現菜式都幾多樣化之餘都幾好食😋 鍾意食魚🐟同健康菜式既朋友就唔好錯過啦😜(5 😍 係滿分,🤩係半分)Fish - chos 扮墨西哥魚皮 🔥🇲🇽🐟 - $33 (好味指數:😍😍😍😍)平時多數都係食原味,特別啲就加埋鹹蛋黃🟡,但今次係跟左墨西哥🇲🇽脆片既醬醬汁,用左酸酸甜甜既番茄他他🍅同埋creamy既牛油果醬🥑,仲加埋啲帶有鹹香既肉醬tim,跟住再去焗,真係有多重滋味😋 上面既魚皮🐟都夠金黃香脆,帶有魚🐟既鮮香,不過底下既因為痴住啲汁就腍左啲烏卒卒炸魷魚麵撈 🔥🦑🍝🍅 - $85 (好味指數:😍😍😍😍🤩)個魷魚🦑炸得好香口,炸皮唔會太厚,而個魷魚🦑keep到係煙煙韌韌而唔會韌,上面有啲酸酸地既沙律醬去中和炸魷魚🦑既油膩~ 旁邊仲好貼心咁有個由番茄🍅同紫洋蔥🟣🧅組成既他他,酸酸地咁幾開胃,又可以解左食炸野既油膩~ 到個冷麵🍝就真係幾surprise,凍凍地又辣🌶️得夠晒惹味,令人有keep住想食落既衝動,個麵🍝既質地就係帶啲煙韌既爽口,配埋香口既紫

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
Fish - chos 扮墨西哥魚皮

烏卒卒炸魷魚麵撈

個魷魚🦑炸得好香口,炸皮唔會太厚,而個魷魚🦑keep到係煙煙韌韌而唔會韌,上面有啲酸酸地既沙律醬去中和炸魷魚🦑既油膩~ 旁邊仲好貼心咁有個由番茄🍅同紫洋蔥🟣🧅組成既他他,酸酸地咁幾開胃,又可以解左食炸野既油膩~ 到個冷麵🍝就真係幾surprise,凍凍地又辣🌶️得夠晒惹味,令人有keep住想食落既衝動,個麵🍝既質地就係帶啲煙韌既爽口,配埋香口既紫菜真係幾正🤤

炸魚狗腸 (他他醬) 🐟🥓 - $28 (好味指數:😍😍😍😍)
小編叫左兩款醬既魚香腸🐟🥓,個腸既質地係爽口得黎帶啲煙韌,有啲似食緊魚腐🐟既感覺,魚味🐟都幾出同鮮甜,感覺幾特別~ 第一款係配他他醬,個醬係將洋蔥🧅、醃黃瓜🥒、羅勒🌱等香料切碎後,mix埋蛋黃醬🟡同埋和雞蛋🥚製成,味道比較清爽酸甜

炸魚狗腸 (蜜糖芥末) 🐟🥓🍯 - $28 (好味指數:😍😍😍😍)
個魚狗腸🐟🥓既質地係一樣爽口得黎帶啲煙韌,有啲似食緊魚腐🐟,魚味🐟都幾出同鮮甜,感覺幾特別~ 而第二款係配蜜糖芥末🍯,主要係蜜糖🍯既香甜味為主,再配埋芥末嗰種少少既嗆味,感覺有啲滋潤又清新,都突出到魚既鮮味~

炸魚無薯條 🔥🐟🍟 - $28 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
雖然叫左薯條🍟,但純粹係外表切到好似薯條🍟咁,其實全部都係用魚肉整成ga😜 幾有鮮味,同埋除左炸皮夠薄同香脆之外,入面咬落軟軟地得黎有啲煙煙韌韌,感覺都幾得意~ 醬方面就叫左雙子醬,入面mix左蟹籽🟠同埋明太子🟠,食既時候有啲卜卜脆既感覺又帶有鹹香同微酸,同個魚薯條🐟🍟好夾,又可以解一解炸野既油膩幾好~
炸魚無薯條

Fishotto魚米粒粒.扮意大利飯 🐟🍚 - $85 (好味指數:😍😍😍🤩)
呢個真係幾特別,意大利米🇮🇹🍚整既risotto就食得多,用魚肉🐟整既飯🍚就真係第一次,口感好特別,介乎有少少粉同爽口之間,應該係用魚麵🐟🍝切碎而成,而且控制到每粒既大細都差唔多,咁就更加似飯🍚~ 至於個汁就幾creamy,一路食落去都唔會話變到水汪汪咁,同時仲有啲卜卜脆既蟹籽🟠,幾有層次感,不過個配搭就略顯單調左啲,食到最尾會有啲漏,加多啲肉或者菇🍄就更加好
Fishotto魚米粒粒.扮意大利飯

魚湯翡翠苗 🐟🥣🌱 - $13 (好味指數:😍😍😍🤩)
食左咁多比較油膩既野,所以小編就叫個菜🥬黎清下個味蕾,呢個豆苗🥬係用魚湯🐟🥣浸既,味道幾清新同鮮甜,個翡翠苗🥬幾爽脆~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
Fish - chos 扮墨西哥魚皮
烏卒卒炸魷魚麵撈
炸魚無薯條
Fishotto魚米粒粒.扮意大利飯
2022-12-29 239 浏览
今晚只有一個人吃飯的關係,不想做飯,所以來了吃這個。 入座後看到桌上的宣傳牌有一個單人火鍋,就選了一個豚肉火鍋配芫茜湯跟餐廳主打的魚麵。 單人火鍋$88一個不包飲品,不算很便宜,但我覺得它也對得起這個價錢!豚肉每片也很大,總共有五至六片左右,配的生菜比起外面連鎖大xx 或吉xx都多很多!鍋內有墨魚丸、魚蛋、魚片、魚皮餃、魚腐、豆腐、冬菇、金菇等,而且餐廳非常貼心地自動提供了三種調味汁,其中豉油是平日吃魚肉燒賣那種有點甜甜的,可能是因為要配合吃魚肉麵。魚肉麵我以為會像米粉那種很軟的,原來是彈耳的,有驚喜!因為不知道火鍋會那麼大份跟有那麼多菜,原來下單時還加了一個<魚湯翡翠苗>,以及在openrice看很多人也點的<炸魚無薯條>。菜苗的湯不算很濃味,但清清地感覺是可以把整碗喝掉的。無薯條其實應該就是炸魚肉麵,炸出來挺乾身的,不會很油,還有四個醬可以選擇配搭。我選了一個蟹黃醬,醬非常好吃!感覺配各種炸物應該也很滋味!整體食物的分量好像比我想像中大份一點,特別是那個炸魚無薯條,份量很多!下次要跟朋友一起來,試食多一點不同的小食!
今晚只有一個人吃飯的關係,不想做飯,所以來了吃這個。

2022-12-20 135 浏览
喜出望外既主打┌魚┐事者放半日假,同老公行完街,唔打唔撞見到呢間以魚做主打既餐廳,點知有意外驚喜,餐廳雖然唔算大,以湖水綠為主,好有海洋feel,店員好細心介紹menu,主打以魚做食材,仲有魚麵同魚品特色小食!店員講佢地採用九棍魚,門鱔同埋大眼雞為主,用料都幾講究!我地兩個人叫咗︰魚湯翡翠苗 $13:翡翠苗非常細嫩同爽口,湯底應該都係色湯黎,好鮮味,我飲哂成碗,哈,卜卜脆鹹豬手 $58(半份):豬手去骨切件,非常細心,而且啖啖肉好淋,其中有幾件帶點肥,配上絕配的芥末醬,絕對係最佳配搭,香脆雞翼+炸魚無薯條+蕃茄魚粒莎莎 $43 :炸魚無薯條其實姐係用咗魚肉製成既薯條黎,外型同薯條一樣的,但係入口既全部都係魚肉黎,口感我覺得好食過薯條,仲有彈牙同煙韌感覺添,而且唔會似薯條咁熱氣,雞翼炸得夠香口,而且味道有淡淡蒜香味,蕃茄魚粒莎莎裡面有少少洋蔥,好特別,手工魚皮 $23:炸到脆卜卜,非常香脆可口,而且魚皮的薄薄,唔會過厚,配埋黑松露醬更加惹味!炸魚狗腸(和風紫菜) $28:同樣都係用魚肉產品既食材,外型同平時食既熱狗一樣,但入口口感完全唔同,十分煙韌,面上仲有和風紫菜沙律醬同木魚絲,只能說
喜出望外既主打┌魚┐事者

炸魚狗腸(和風紫菜) $28:同樣都係用魚肉產品既食材,外型同平時食既熱狗一樣,但入口口感完全唔同,十分煙韌,面上仲有和風紫菜沙律醬同木魚絲,只能說好正,

黑蒜油木魚湯沾魚麵 $73:呢個角麵係期間限定食物,魚麵入口超級彈牙,唔似食梗麵既感覺,麵做到掛湯效果,十分有口感,而黑蒜味夠哂香濃,伴碟有仲有魚腐、魚片同秋葵,呢個真係讚不絕口,

檸檬杞子蜂蜜生薑茶 $28:呢個生薑茶真係要個like,絕對唔係普通求其生薑蜜溝比你飲就算,個茶好夠辣,但辣得黎唔會蓋左蜂蜜甜味,辣度同蜂蜜甜味做到恰到好處,咁凍既天氣飲完好暖身!
呢個價錢,絕對高質,下次可以再食!
魚湯翡翠苗
炸魚狗腸(和風紫菜)
黑蒜油木魚湯沾魚麵
手工魚皮
香脆雞翼+炸魚無薯條+蕃茄魚粒莎莎
卜卜脆鹹豬手(半份)
檸檬杞子蜂蜜生薑茶
2022-12-19
魚湯翡翠苗
炸魚狗腸(和風紫菜)
黑蒜油木魚湯沾魚麵
手工魚皮
香脆雞翼+炸魚無薯條+蕃茄魚粒莎莎
卜卜脆鹹豬手(半份)
檸檬杞子蜂蜜生薑茶
2022-12-14 48 浏览
🤪餐廳主打魚麵 同大量用魚肉整成品特色小食 真係好獨特又創新 🤣Menu好吸引 小食有好多選擇 今次我哋食唔晒 所以下次會再嚟-🥘Fishotto魚米粒粉扮意大利飯$85魚米粒粒係用咗魚肉切粒整成risotto 好特別 平時出邊唔會食到 魚肉粒彈牙 醬汁忌廉味香濃 好creamy -🐟好多卜卜蜆木魚湯魚麵 魚麵係呢度嘅招牌 所以我地都叫左尼試 麵偏粗身 口感爽口彈牙 湯底好香魚味 -🤤Fish-chos 扮墨西哥魚皮 $33用炸魚皮代替墨西哥nachos 好創新魚皮好香脆 芝士醬濃郁 配上牛油果醬同肉醬 好好食-🥬魚湯翡翠苗 $13 -🍗香脆雞翼-😍炸魚狗腸 $28用魚肉整成嘅腸 我哋揀咗和風紫菜味 魚肉新鮮 口感煙韌 有啲似魚蛋-📍魚事者 (威德閣) 北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖
🤪

🥘Fishotto魚米粒粉扮意大利飯$85

🐟好多卜卜蜆木魚湯魚麵

🤤Fish-chos 扮墨西哥魚皮 $33

🥬魚湯翡翠苗 $13

🍗香脆雞翼

😍炸魚狗腸 $28

📍魚事者 (威德閣)
北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖
2022-12-08 59 浏览
早有聽聞呢個專門食魚的小店,終於有時間嚟潮聖下。🥳🥳🥳 推介炸魚薯條同魚狗腸,好好食😋😋😋 前者因為用魚做無薯仔,好特別,令人欲罷不能,食完再想encore。后者非常彈牙,入口Q彈Q彈咁,一個字“正”🫶🏻🫶🏻🫶🏻!!!跟住試左個鰻魚魚麵,鰻魚都幾大塊,魚麵好有魚味,都幾食🥰。最后叫左個卡邦尼魚米粒粒,幾suprise,似Risotto,但又有少少脆脆,食落去好有口感,不過就略嫌太膩。😊😊😊整體結論係非常滿意同滿足,性價比高,非常飽。👍👍
  • 炸魚無薯條
  • 炸魚狗腸
2022-12-08 59 浏览
今日輕輕鬆鬆去行下砲台山東岸公園! 周圍七彩顏色鮮豔,又有好多座椅、遮陽設施,景色舒服一流架。唔經唔覺原來已經下午茶時間,去搵食黎到魚事者,就係俾佢個魚字吸引左! 一坐低店員就介紹餐牌食物喇,估唔到店員既至愛唔係大熱之選~ 話明魚梗係叫個魚麵加埋魚肉燒賣+炸魚薯條,一於滿足哂呢個下午茶時間想食魚既慾望~估都估唔到加 $58 既小食拼盤超足份量~ 4粒 芫茜燒賣+ 4粒魚肉燒賣+ 一堆魚肉薯條+一堆雞軟骨!! 讚絕對有驚喜!!佢轉變左平時唔食芫茜既我!! 一定要提舖入面大大寫住 " 辛苦搵黎志在食晚餐" ,不能認同更多,特別食得開心~

题外话/补充资料: 芫茜燒賣!正!
2022-12-05
庆祝纪念
生日
  • 芫茜燒賣
由細到大呀媽都話魚有益,但唔係隻隻魚都好食架麻,又多骨又腥,又難掌握😭😭😭拿,呢到食魚咪解決晒所有煩惱囉😂😂仲一定好食又唔怕啃骨呀😂😂😂😭黑白配之懶人一口西多士:夠晒甜呀,面包好軟熟扮墨西哥魚皮:$33炸魚皮都食到咁型,估唔到又幾夾😍😍😍就算單點手工魚皮(dip dip)有咁多細揀都好正呀👇👇松否醬/蟹黃醬/雙子醬(魚子x明太子)/山椒醬咩都有d小食拼盤:$58炸魚無薯條/無豬肉燒賣/無豬肉芫荽燒賣/炸雞軟骨超級香口,夠晒胞又惹味仲有個好多卜卜蜆 $65都好想試,下次要約埋朋友一齊黎

黑白配之懶人一口西多士:
夠晒甜呀,面包好軟熟

扮墨西哥魚皮:$33
炸魚皮都食到咁型,估唔到又幾夾😍😍😍
就算單點手工魚皮(dip dip)有咁多細揀都好正呀👇👇
松否醬/蟹黃醬/雙子醬(魚子x明太子)/山椒醬

咩都有d小食拼盤:$58
炸魚無薯條/無豬肉燒賣/無豬肉芫荽燒賣/炸雞軟骨
超級香口,夠晒胞又惹味

仲有個
好多卜卜蜆 $65
都好想試,下次要約埋朋友一齊黎
2022-12-07
下午茶
2022-11-29 554 浏览
魚事者 (威德閣) (北角)📍北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖-專食魚嘅餐廳好多,但係專食魚得來又咁盞鬼玩fusion 嘅真係好獨特又創新!佢地主打魚品輕食,有魚麵同大量魚品特色小食!佢哋多數都會採用九棍魚,門鱔同埋大眼雞,用料上都嚴格講究!-一坐低已經俾個Menu吸引住,除咗好識得改名之外,菜式亦都非常之國際性😆-我地order左2款魚麵同追加6 個小食,太多特色小食一場來到唔試唔得呀⋯⋯-👩‍🍳香脆雞翼+炸魚無薯條+魚粒莎莎 $43炸魚無薯條其實係一道用咗魚肉製成嘅薯條菜式,外型同薯條冇分別,但係裏面用嘅全部都係魚肉!對於低碳生活嘅人聽到都覺得食得安心好多!基本上入口嗰刻同食薯條真係冇乜分別,仲有少少魚肉嘅彈牙感覺添!不過就要緊記趁熱食!-至於魚粒莎莎包括左蕃茄粒粒,同埋白色好似炸米粉細細魚粒,食落都幾開胃!-👩‍🍳港式多士三併配黑松露醬(蝦+魚+墨魚)$38雖然望落似傳統嘅釀魚肉多士,但係三款多士都分別用咗蝦肉,魚肉,同埋墨魚肉去製程,外層炸到非常香脆可口,再配埋黑松露醬就更加惹味!-👩‍🍳Fish-chos •扮墨西哥魚皮 $33用炸魚皮扮Nachos🤭 面頭鋪滿
魚事者 (威德閣) (北角)
📍北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下14號舖

👩‍🍳香脆雞翼+炸魚無薯條+魚粒莎莎 $43

👩‍🍳港式多士三併配黑松露醬(蝦+魚+墨魚)$38

👩‍🍳Fish-chos •扮墨西哥魚皮 $33
用炸魚皮扮Nachos🤭 面頭鋪滿牛油果醬,蕃茄/洋蔥粒粒!

👩‍🍳燒賣(8粒)$20
我哋叫咗鴛鴦燒賣,有一半係原味一半係芫荽味!呢個就比較傳統,食得出魚肉份量比較重!

👩‍🍳魚湯翡翠苗 $13
菜湯湯底好有家的味道☺️ 翡翠苗亦都非常嫩

👩‍🍳炸魚狗腸(蜜糖芥末)$28
成條都係啖啖魚肉,上面有蜜糖芥茉醬同埋煙肉粒粒!呢個都係職員推介菜式!

👩‍🍳泰式-蝦頭油炸蝦球魚麵撈 $70
呢個泰式撈麵唔算太濃味,亦都唔會有一般撈麵嘅油膩感!配菜嘅墨魚丸非常之彈牙👍🏻
自己就鍾意撈麵多過湯麵!

👩‍🍳黑白鴛鴦春卷 $50
我哋揀咗白雪雪魚湯配爽彈魚麵!所謂黑白春卷,其實深色係魚肉卷,而白色就係墨魚卷!魚湯濃郁香甜,魚麵比倒係50%/50%,質感同普通麵冇乜分別,亦都唔會識到任何魚腥味!改良得好好!

🥤餐飲:凍檸茶同埋凍奶茶
2022-11-27
又一次證明美食在民間。今日下午來到「魚事者」一試佢嘅魚麵🐟🍜,估唔到非常有驚喜😍,菜式新穎食物味美,絕對係用心製作而唔係求求其果腹小食。「魚事者」主打自家製魚品輕食,包括多款創新魚麵,仲有各種自家製魚肉小食。菜式新穎fusion多種異國口味例如川菜、泰式、越式、西式甚至墨西哥菜,非常大膽創新!餐廳裝修以湖水藍為主調,配上粉藍及少女粉餐桌,環境清新舒服。價錢亦都非常親民,以咁嘅質素絕對係高性價比。六點前仲有下午茶餐,我哋叫咗兩個茶餐再加幾個單點,其實都算幾抵食。香脆雞翼+炸魚無薯條+魚粒莎莎 (套餐連飲品)$43冇薯嘅薯條,係店鋪嘅signature強烈推薦一定要點👍🏻用魚肉代替薯條感覺新穎,堅食到有魚味,而且口感煙韌,不會太淋身。雞翼炸得夠香脆而且味道非常吸引,並非一隻普通炸雞翼。魚粒莎莎好有墨西哥dips 嘅感覺,魚粒煙煙韌韌幾有趣。港式多士三併配黑松露醬(蝦+魚+墨魚)(套餐連飲品)$38多士炸得非常香脆,三款多士味道其實分別不大,topping一樣係咁彈牙,沾上黑松露醬味道好豐富,必試推介👍🏻Fish-chos •扮墨西哥魚皮 $33以香脆炸魚皮代替墨西哥nachos,非常創新!

香脆雞翼+炸魚無薯條+魚粒莎莎 (套餐連飲品)$43
雞翼炸得夠香脆而且味道非常吸引,並非一隻普通炸雞翼。
魚粒莎莎好有墨西哥dips 嘅感覺,魚粒煙煙韌韌幾有趣。
香脆雞翼+炸魚無薯條+魚粒莎莎
港式多士三併配黑松露醬(蝦+魚+墨魚)(套餐連飲品)$38
港式多士三併配黑松露醬(蝦+魚+墨魚)
Fish-chos •扮墨西哥魚皮 $33
以香脆炸魚皮代替墨西哥nachos,非常創新!魚皮即叫即焗,芝士醬以忌廉、牛奶、車打芝士及水牛芝士慢火煮成,芝味濃郁,配上牛油果醬及肉醬,層次豐富,非常好食😋
Fish-chos •扮墨西哥魚皮
無豬肉燒賣/ 無豬肉燒賣 (8粒)$20
其實係魚肉燒賣,口感幾煙韌,芫荽燒賣味道清香,但芫茜味不算突出。
炸魚狗腸(蜜糖芥末)$28
「扮熱狗」的炸魚狗腸,當然沒有腸仔只有魚肉,口感非常彈牙,再加入蜜糖芥末調味,上面灑上煙肉碎及用魚肉炸脆米,絕對係必點小食👍🏻
泰式-蝦頭油炸蝦球魚麵撈 $70
魚麵吸收蝦頭的油香,味道令人十分驚喜,食到停唔到口!炸蝦球有蝦味而且越級彈牙,出色👍🏻
值得一提係佢嘅魚麵,佢係用上門鱔、大眼雞及九棍魚,再以1:1 魚肉和麵粉比例製作,因此有魚味之餘亦非常彈牙。食過咁多魚麵啲間係最好食,強烈推薦🔥
泰式-蝦頭油炸蝦球魚麵撈
黑白鴛鴦春卷 $50
㨂左白雪雪魚湯/ 爽彈魚麵,魚湯絕非普通野,而係有經過熬製,都是要經過除腥、去骨、去渣等步驟,再熬煮幾小時而成,魚味濃郁清甜,連湯都可以飲埋。黑白鴛鴦係指魚肉同墨魚肉,味道上分別不大。
黑白鴛鴦春卷
魚湯翡翠苗 $13
最後仲叫左個魚湯,翡翠苗好柔嫩無渣,魚湯夠晒清甜,的確唔錯👍🏻
魚湯翡翠苗
總結:估唔到小店都可以咁製作認真,食物絕對係高水準,價錢親民,款式選擇多而有特色,將魚肉玩得出神入化。推薦一定要試佢個炸魚無薯條同魚麵👍🏻
食物:❇️❇️❇️❇️❇️
環境:❇️❇️❇️❇️
服務:❇️❇️❇️❇️
價錢:❇️❇️❇️❇️
翻兜指數:❇️❇️❇️❇️❇️
2022-11-27
香脆雞翼+炸魚無薯條+魚粒莎莎
港式多士三併配黑松露醬(蝦+魚+墨魚)
Fish-chos •扮墨西哥魚皮
泰式-蝦頭油炸蝦球魚麵撈
黑白鴛鴦春卷
2022-11-25 62 浏览
專門食魚嘅餐廳🫧🐟就連麵同飯都係用魚做,好得意😎·<Fishotto魚米粒粒·扮意大利飯> ʜᴋᴅ 85Risotto係用魚肉扮成,口感截然不同,非常彈牙新奇,但會有啲跣🌝味道方面係偏甜嘅奶香,夠晒creamy🥛·<黑蒜油木魚湯沾魚麵> ʜᴋᴅ 73呢個係期間限定食物,魚麵比fishotto就更有口感冇咁跣😛黑蒜味亦夠香濃,不過略嫌餐廳冷氣較大,個湯好快就凍咗🙈另外仲有魚腐同魚片,沾埋湯食都唔錯😉·<酥炸魷魚> ʜᴋᴅ 48魷魚鬚裹上炸漿後酥炸,非常香脆,附上蛋黃醬更添滋味😋·<咩都有啲小食拼盤> ʜᴋᴅ 58有齊炸魚無薯條、雞軟骨同兩款燒賣(無豬肉燒賣同芫茜燒賣)😻炸魚無薯條真係要大推✨有少少似食緊甜不辣咁煙煙韌韌,調味又做得好似薯片🤩芫茜燒賣都食得出有茜味,不過就覺得索得多油有點少膩🤏🏻·<炸魚狗腸(和風紫菜)> ʜᴋᴅ 28又係一款彈牙嘅魚肉產品,魚狗腸上面佈滿和風紫菜沙律醬同木魚絲,有種食緊章魚小丸子嘅感覺😝·<魚湯翡翠苗> ʜᴋᴅ 13呢款係全場最清淡嘅菜品,雖然魚湯未夠濃,但作為
專門食魚嘅餐廳🫧🐟就連麵同飯都係用魚做,好得意😎
<Fishotto魚米粒粒·扮意大利飯> ʜᴋᴅ 85
<黑蒜油木魚湯沾魚麵> ʜᴋᴅ 73
<酥炸魷魚> ʜᴋᴅ 48
魷魚鬚裹上炸漿後酥炸,非常香脆,附上蛋黃醬更添滋味😋
<咩都有啲小食拼盤> ʜᴋᴅ 58
<炸魚狗腸(和風紫菜)> ʜᴋᴅ 28
<魚湯翡翠苗> ʜᴋᴅ 13
呢款係全場最清淡嘅菜品,雖然魚湯未夠濃,但作為減膩嘅菜都唔錯😉
專門食魚嘅餐廳都有好多花款,雖然本質都係用魚漿製成,但好欣賞餐廳研發咁多唔同型態配搭唔同味道😎真心覺得值得一試🥳
2022-11-24 49 浏览
北角炮台山宏安道威德閣地下有一間叫魚事者的食店,店舖以養眼嘅綠色為主調顏色,主打魚品、輕食。店舖無論係熱狗腸、薯條、燒賣和麵食等都係以魚肉造成,真係好特別,好有主題,食落去好煙韌,一啲都唔腥。 我哋食咗雙拼燒賣,其中的芫荽燒賣特別好味,佢嘅豉油同埋辣醬能夠提升左燒賣的味道。魚湯翡翠苗好新鮮又清新,湯底鮮甜,係唔錯嘅健康選擇。日式胡麻醬煎餃子魚撈面,除咗魚麵彈牙之外,加上胡麻醬又滑又香,餃子煎得香脆,很好吃👍🏻👍🏻蝦頭油炸蝦球魚撈麵,蝦球大大隻,非常之彈牙,有蒜香🧄味,令人食指大動。店的和風紫菜炸魚狗腸也十分吸引,魚肉香腸好彈牙實淨,加上日本風味嘅紫菜同埋麻醬,別有一番風味。 飲品係洛神花山楂雪梨茶,唔太甜少少酸。仲有凍蜂蜜柚子茶,養顏開胃,都是健康的飲品。

魚湯翡翠苗好新鮮又清新,湯底鮮甜,係唔錯嘅健康選擇。

北角呢間主打乜都用魚整嘅餐廳,對於平時唔點食魚嘅我都覺得好正,仲一定有下次樣樣野都好出色,而最特別係個薯條,估唔到用魚麵整出黎都幾爽脆,真係值得一試!職員仲好貼心,見我第一次去食,慢慢逐一講解menu我聽,服務一流

• 炸魚無薯條
2022-11-20 54 浏览
午餐點了兩份米線打包返屋企食,給了很少的湯,米線量也不大。重點是,湯底味道都特別淡,就像白開水一樣,很乏味,很失望。希望味道能好好改善一下,蕃茄的湯底味道只有酸,魚湯湯底淡的像白開水。不會再吃了
外卖自取